CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 8 APRILIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


Ziua de 8 aprilie în istoria noastră

Anul  217 e.n.: Impăratul roman Caracalla, (211-217) (n. 186), este asasinat  si succedat la tron de prefectul Garzii Pretoriene Marcus Opellius Macrinus.

Caracalla a efectuat în 213 o călătorie în Dacia pentru a pune în aplicare programul  său militar de întărire a fruntariilor europene ale Imperiului Roman.

Prezența sa in Dacia  fost atestată de numeroase inscripții  și de câteva fragmente statuare găsite la Porolissum (Moigrad, jud. Salaj).

Cele două fortificații romane de la Porolissum, împreună cu un sistem defensiv complex,  au reprezentat cheia de boltă a apărării romane în regiunea nord-vestică a Daciei.

A fost asasinat  în timpul unei campanii militare in Mesopotamia.

1735: A murit Francisc Rákóczi al II-lea principe regent al Ungariei si principe al Transilvaniei ;(n. 27 martie 1676, Borsi/Borša, Comitatul Zemplén, Regatul Ungariei – d.8 aprilie 1735, Tekirdağ, Imperiul Otoman).La data de 7 iulie 1704 Dieta Transilvaniei întrunită la Alba Iulia l-a proclamat pe Francisc Rákóczi al II-lea ca principe al Transilvaniei.

Muzeul National Secuiesc ::

Principele Francisc Rákóczi al II-lea (în maghiară II. Rákóczi Ferenc), a fost unul dintre cei mai bogați oameni din Regatul Ungariei. Si-a folosit averea pentru a ajuta cauza desființării uniunii personale cu casa de Habsburg.

Între 1703 și 1711 a condus Răscoala Curuților împotriva dominației habsburgice, insa revolta condusă de el a eșuat, autoritatea Casei de Habsburg în Transilvania și Ungaria fiind restabilită efectiv în anul 1711, prin Pacea de la Satu Mare. Francisc Rákóczi al II-lea este considerat erou național maghiar.

1802: S-a născut la Bârzeiu de Gilort, județul Gorj, Gheorghe Magheru, general și om politic, conducător al armatei revoluționare române din Muntenia, la 1848 .

Fișier:Gheorghe Magheru desen.png

A avut o viată  aventuroasă, fiind un haiduc celebru în zona Băileștiului, pandur în armata lui Tudor Vladimirescu, unul dintre conducătorii revoluției de la 1848 din Țara Românească, membru în guvernul provizoriu revoluționar pașoptist, generalul armatei din principat, luptător pentru Unirea Principatelor Române.

Era văr cu Tudor Vladimirescu, prieten apropiat cu Nicolae Bălcescu și sprijinitor al  revolutionarului roman transilvanean Avram Iancu. A decedat la  23 martie 1880 în  București.

  NOTĂ: „Bărbaţi ai datoriei 1848-1849. Mic dicţionar” dă naşterea la 3 martie 1802.

1823: Este sfinţită biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului din satul Cinişeuţi, judeţul Orhei, din Basarabia ctitorită de Matei Ziloti.

 

La începutul secolului al XIX-lea satul era în proprietatea familiei Ziloti şi avea 151 de gospodării ţărăneşti.

1828: S-a născut la Parma, în Italia, medicul Carol Davila, pe numele de naştere Carlo Antonio Francesco d’Avila (d. 24 august 1884, Bucureşti). A studiat în Germania şi Franţa si a sosit în Ţara Românească la 13 martie 1853, după ce şi-a dat doctoratul la Paris şi după ce a ajutat la stingerea epidemiei de holeră din 1849, în Champagne şi Cher.

Carol Davila, fiul lui Franz Liszt? (I) | ISTORII REGĂSITE

Ar fi trebuit să stea în Ţara Românească doar 3 ani, dar a rămas până la sfârşitul vieţii. A venit  în Bucureşti invitat de domnul Barbu Ştirbei, pentru a organiza serviciul sanitar.

A contribuit fundamental la organizarea învăţământului medical din România. A fost profesor de chimie la Universitatea din Bucureşti.

În 1860 a fost ridicat la rangul de general de domnitorul Al.Ioan Cuza.

A organizat serviciul românesc de ambulanţe, care s-a distins apoi în timpul Războiului de Independenţă. Modelează viaţa medicală sub patru domni, dintre care trei îi devin prieteni. În Bucureşti, la sosire, impresionează pe Vodă Barbu Ştirbei când se prezintă după trei zile cu rezultatele unei prime inspecţii sanitare şi   proiecte de reformă.

In timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza a intemeiat la Bucuresti  Azilului de orfane, întecaruia îi dă numele Elena Doamna, după soţia lui Cuza. De acest azil s-a ocupat îndeaproape şi Regina Elisabeta.

 Datorită lui, serviciul ambulanţelor militare şi al trenurilor sanitare este pregătit din timp şi sute de vieţi sunt salvate, iar 13.000 de bolnavi şi răniţi primesc îngrijiri. Printr-un decret-lege semnat de principele Carol I, la 31 mai 1868, i se acorda cetatenia romana.

  În 1870, în timpul războiului franco-prusac este în Franţa cu un proiect nobil de a organiza o ambulanţă cu concursul elevilor români din Paris şi de a se consacra în ajutorul victimelor războiului.

La solicitarea Ministerului de Război, Constantin Brâncuşi a executat un bust din bronz al generalului Carol Davila, pentru a fi amplasată în curtea Spitalului Militar Central.

La iniţiativa dr Mioara Mincu şi a Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România, generalul a fost numit membru post mortem al Academiei Române.

Importanţa meritelor generalului în punerea bazelor medicinei moderne din România, este recunoscută şi prin faptul că unele dintre cele mai importante instituţii de sănătate îi poartă numele, precum Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Spitalul Universitar de Urgenţe Militar Central „Dr. Carol Davila”, Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” ş.a.

1829: Se tipărește la Bucureşti primul periodic în limba română din Valahia, „Curierul românesc”, editat de Ion Heliade Rădulescu (8 aprilie 1829, stil vechi – 20 aprilie 1829, stil nou).

Cu o apariţie îndelungată şi constantă, ziarul folosea la început alfabetul chirilic, unele numere fiind tipărite şi în limba franceză; din 1844 s-a trecut treptat în editarea publicaţiei la folosirea alfabetului latin.

Ion Heliade-Rădulescu, scriitor român

Ion Heliade-Rădulescu (n. 6 ianuarie 1802, Târgovişte — d. 27 aprilie 1872, Bucureşti) a fost un scriitor, filolog şi om politic român, membru fondator al Academiei Române şi primul său preşedinte, considerat unul dintre cei mai importanti ctitori din cultura română prepaşoptistă

La 8 aprilie 1829 aparea Curierul Românesc, primul periodic din Tara Romaneasca - Glasul.info

Curierul românesc va apărea pînă la 19 aprilie / 1 mai 1848, seria a I-a  şi 29 noiembrie / 11 decembrie – 13 / 25 decembrie 1859, seria -a II-a.

1839, 8/20: S-a născut (la Sigmaringen, în Germania) Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, proclamat domnitor al României la 10.V.1866.

După cucerirea Independenţei (1877), în data de  10.V.1881 Carol I este încoronat, devenind primul rege al României.

Și-a legat numele de acte importante ale istoriei moderne româneşti, contribuind la consolidarea instituţiilor democratice ale statului.

Imagini pentru Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, photos

A fost membru de onoare al Societăţii Academice Române (1867), preşedinte de onoare (1879-1914) şi protector (1867-1914) al Academiei Române (m. 1914).

1866: S-a născut in localitatea Vulcana-Pandele, Dâmbovița, graficianul  Gabriel Popescu, cel dintâi gravor român cu studii în domeniu, profesor universitar.( d.15 aprilie 1937, Vulcana-Pandele).

Gabriel Popescu.jpg

Foto:https://ro.wikipedia.org/wiki/Gabriel_Popescu_(gravor)

A stăpânit toate tehnicile gravurii (acvaforte, dăltița, ac sec, acvatina) arătând un interes deosebit pentru posibilitățile fiecăreia în parte, dar a excelat și în alte domenii, realizând timbre, medalii și plachete. A fost fondatorul și titular vreme de mai multe decenii al catedrei de gravură a Școlii Naționale de Arte Frumoase din București.

 1869: În Basarabia ţaristă este aplicată reforma instituţiilor judecătoreşti.

1880 (8/20): A avut loc la Teatrul Național din București, premiera comediei lui I.L. Caragiale ”D’ale carnavalului”. Piesa a fost publicată în „Convorbiri literare” la 1 mai 1885.

1885: La Bucureşti, în România, se stinge din viaţă Constantin A. Rosetti, om politic român, jurnalist, lider al mişcării revoluţionare de la 1848 în Muntenia, membru fondator al Societatii Academice Romane, un permanent luptător pentru cauzele, valorile şi idealurile româneşti; (n. 2 iunie 1816, Bucureşti)

Constantin A. Rosetti (n.1816-d.1885), om politic și jurnalist român originar din Muntenia
Constantin A. Rosetti (n.1816-d.1885),
om politic și jurnalist român originar din Muntenia

 Constantin A. Rosetti, a fost membru fondator al Academiei Române, fondator al Partidului Naţional Liberal. S-a afirmat ca un lider radical al grupării politice liberale şi a ocupat funcţii importante în stat.

De asemenea, Rosetti a fost unul dintre precursorii jurnalismului românesc.

Rosetti a fost  ales deputat şi numit secretar în Divanul ad-hoc (1857) şi în Adunarea Electivă din Muntenia. S-a numărat printre entuziaştii ce l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Unite Române, prilej cu care va rosti un discurs memorabil:

 • Măria Ta, suntem fericiţi că Adunarea electivă din Bucureşti ne-a onorat cu marea şi frumoasa misiune de a depune coroana lui Mihai în mîinile Măriei Tale, căruia fraţii noştri de aici au încredinţat coroana lui Ştefan … Românii munteni au încoronat în Măria Ta nu un individ, ci marile principii de viaţă ale naţionalităţii noastre … Atâta timp cît Tu vei purta stindardul Unirii, al naţionalităţii, al justiţiei şi al libertăţii, muntenii şi moldovenii te vor urma ca un singur om.

1885: Primele două lămpi electrice pentru iluminatul public au fost instalate in fața Teatrului Național din București.

Primele l[mpi electrice la Teatrul Național București

Teatrul Național din București a devenit astfel al treilea teatru din Europa iluminat electric

1898: S-a născut Alexandru Claudian, poet şi sociolog al literaturii: (d.16.10.1962).

citeșteDobrogea: Dobrogeanul Alexandru Claudian, în panteonul personalităților științei și culturii românești

1909: Regele României Carol I a adresat o scrisoare prințului Ferdinand de Saxa Coburg, prin care recunoștea independența și proclamarea Regatului Bulgar.

1900: A avut loc prima audiție a lucrării Fantezia pentru pian și orchestră de George Enescu.

Compusă în 1896, a fost interpretată de Orchestra simfonică din București, dirijată de Enescu, la Ateneul Român, Solist a fost Theodor Fuchs, căruia îi era dedicată lucrarea.

George Enescu – Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră de cameră

1911: La Răşinari, în judeţul Sibiu, Transilvania s-a născut Emil Cioran, filozof şi scriitor român stabilit ulterior în Franţa.

Emil Cioran (n.1911-d.1995), scriitor și filozof român
Emil Cioran (n.1911-d.1995), scriitor și filozof român

 Prima lui carte apărută în 1934 în România, intitulata „Pe culmile disperării”, a fost distinsă cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitați și premiul Tinerilor Scriitori Români. Succesiv au apărut: Cartea amăgirilor (1935),Schimbarea la faţă a României (1936), Lacrimi și Sfinţi (1937). 

În 1937 Emil Cioran pleacă în Franța cu o bursă a Institutului Francez din București.

In 1940, a inceput sa scrie ”Indreptar patimas”, ultima sa carte in limba romana, a carei varianta definitiva (ramasa inedita pana in 1991) a fost incheiata in 1945.

După o scurtă întoarcere în ţară (două luni) în 1940, el părăsește pentru totdeauna România și se stabilește la Paris.

Din acest moment, Cioran va publica numai în limba franceză, iar in 1949 i-a aparut la Gallimard prima carte, ”Precis de decomposition”.

Operele sale au fost apreciate nu numai pentru conţinutul lor, dar și pentru stilul plin de distincţie şi fineţe al limbii.

Cu exceptia Premiului Rivarol, care i s-a conferit in 1950 pentru debutul francez, a refuzat toate celelalte importante premii literare decernate ulterior (Sainte-Beuve, Combat, Nimier).

A incetat din viata la Paris, in data de 20 iunie 1995.

1912: Pe aerodromul Cotroceni din București, a luat ființă Școala Militară de Pilotaj.

Școala Militară de Pilotaj Cotroceni (1912)

Prin Înaltul Decret Regal nr. 1953 din 27 martie/8 aprilie 1912, Ministerul de Război a înființat Școala Militară de Pilotaj la Cotroceni-București.

Era prima din țară și a doua din lume, după cea din Marea Britanie.

A fost condusă de maiorul Ion Macri. Peste cinci luni a fost înființată la Băneasa Școala de Piloți Militari și Civili, condusă de către Valentin Bibescu.

 1917: S-a născut la Focșani, compozitorul, pianistul şi dirijorul român Florentin Delmar; (d.31 martie 1983).

1918: A luat ființă la Iasi, Liga Poporului, o formațiune politica aflată sub conducerea mareșalului Alexandru Averescu.

 

3 octombrie 1938 - înceta din viață Alexandru Averescu, mareşal şi om politic ©

Foto: Mareșalul Alexandru Averescu

1918 (8-11 aprilie): Se desfasoara Congresul Națiunilor oprimate din Imperiul Austro-Ungar.

În urma unor întâlniri la Londra și Paris din primăvara anului 1918, marile puteri ale Antantei și-au proclamat solidaritatea față de popoarele oprimate din Austro-Ungaria, hotărând ca acest Congres să se țină în Italia, deoarece era țara care rezista mai dârz la desființarea Austro-Ungariei. Congresul a fost susținut de Aliați, îndeosebi de Franța și Anglia, care vedeau în sprijinirea drepturilor diferitelor minorități din Germania, dar mai ales din Austro-Ungaria la autodeterminare, șansa de a facilita victoria asupra Puterilor Centrale.

Acesta s-a desfășurat între 8–11 aprilie 1918 la Roma, întrunind reprezentanți ai următoarelor minorități: cehoslovaci, sub conducerea lui Edvard Beneš, polonezi, italieni, având în fruntea lor pe A. Torre, iugoslavi, sub președinția lui Ante Trumbitch și români, delegația națională fiind compusă din Simion Mândrescu, dr. Nicolae Lupu, Dumitru Drăghicescu și Ion Ursu.

Au participat, de asemenea francezii, conduși de ministrul Albert Thomas și englezii, reprezentați de Seaton Watson și W. Steed. Premierul Italiei, Vittorio Emanuele Orlando, declara că „poate asigura pe naționalitățile subjugate ale Austro-Ungariei că Italia consideră cauza lor ca a ei însăși” (Gheorghe Mironescu, Din pribegie).

La 11 aprilie, Congresul s-a întrunit la Capitoliu pentru a vota moțiunea finală, prin care guvernul habsburgic era denunțat ca un obstacol în calea libertății și dezvoltării depline a națiunilor, cerându-se dezmembrarea Dublei Monarhii. Din Rezoluția Congresului, reprezentative au rămas următoarele 3 princpii:

1. „Fiecare din aceste popoare proclamă dreptul său de a constitui propria sa naționalitate și unitate de stat, sau de a le completa și de a se ridica la deplina lor indepndență politică și economică”. 2 „Fiecare dintre aceste popoare vede în Monarhia Austro-Ungară instrumentul de dominație germană și recunoaște în ea obstacolul fundamental la realizarea aspirațiilor și drepturilor sale” 3. „Adunarea mai recunoaște încă necesitatea luptei comune contra opresorilor comuni, deoarece fiecare popor are în vedere libertatea sa totală și completa sa unitate în libera sa unitate de stat ”.

1920: În România este adoptat prin decret regal, Regulamentul de funcţionare a comisiilor pentru descongestionarea organismelor administrative din teritoriile unite şi unificarea lor cu vechiul Regat, in conformitate cu  care la Chişinău, în România unită, a început să activeze o comisie regională.

Tot în această zi, Comisia centrală de unificare  prezidată de primul-ministru A. Averescu, l-a numit în calitate de Inspector general administrativ al Basarabiei pe generalul Mihail Schina.

1927: S-a născut la Brăila, cântărețul și compozitorul român George Grigoriu; ( 23 februarie 1999, București).

A absolvit Conservatorul Regal din Bucureşti, secţia canto. A activat alături de fraţii săi, Cezar şi Angel, de la finele anilor cincizeci şi până la jumătatea deceniului 1960, în formaţia „Trio Grigoriu”, care a oglindit  evoluţia muzicii usoare româneşti  de la proletcultism la o oarecare libertate (stilistica ultimelor înregistrări ale formaţiei aduce mult cu muzica rock, o achiziţie foarte nouă a muzicii româneşti la vremea respectivă).

În continuare, George Grigoriu s-a dedicat compoziţiei de muzică uşoară şi muzicii de film (Dragoste la zero grade, Actorul şi sălbaticii) şi scenă (câteodată, în colaborare cu fratele său Cezar – Împuşcături pe portativ, cu Margareta Pâslaru şi Cornel Fugaru, este cea mai cunoscută colaborare a celor doi fraţi în postură de compozitor şi regizor).

Imagini pentru George Grigoriu; photos

  George Grigoriu a compus pentru generaţia Margaretei Pâslaru (artista s-a bucurat de o atenţie deosebită din partea sa iar peste ani marele compozitor scria „Margareta Pâslaru – un mit al muzicii uşoare româneşti”) şi a promovat voci valoroase de muzică uşoară sau alte genuri; totuşi, a continuat să ajute artiştii tineri (Luminiţa Dobrescu, Angela Similea, Stela Enache, Mihaela Mihai, George Enache, Mihaela Runceanu, Marina Florea).

Un „elev” mai recent al lui George Grigoriua fost cântăreţul de muzică pop Fuego.

Printre distinctiile primite se numara Ordinul Meritul Cultural, clasa a III-a, în 1967 si cel de  Cetăţean de onoare al Brăilei, post-mortem, prin Hotărârea nr.303 din 30 septembrie 2005 a Consiliului Local Municipal.

1933: S-a născut marele istoric Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Române; (d. 14 aprilie 2012).

Profesorul Academician Florin Constantiniu Foto Cristina Nichitus Roncea 150x150 Regretatul Profesor Florin Constantiniu: Tinerii de azi vor o Miscare Legionara pentru ca Parlamentul este un putregai politic

Istoricul  român Florin Constantiniu (n. 8 aprilie 1933, Bucureşti – d. 13 aprilie 2012, Bucureşti) a fost  membru corespondent (din 1999) al Academiei Române, iar din  anul 2006 a fost ales membru titular al Academiei Române.

A fost cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, fiind distins cu premiul Nicolae Bălcescu al Academiei Române în 1972.

A publicat studii despre diferite perioade ale istoriei şi a abordat diverse direcţii de cercetare. Este cunoscut, în special, ca autor al cărţii „O istorie sinceră a poporului român”.

A murit la 14 aprilie 2012, la Bucureşti.

1946: A murit poetul Ilarie Voronca; (n. 31 decembrie 1903).

A fost un poet evreu român de avangardă, promotorul revistelor  „75 HP” şi „Integral” şi al mişcării integraliste. A mai semnat sub pseudonimele Alex Cernat şi Roneiro Valcia.

Naturalizat francez în 1938, va participa la mişcarea de rezistenţă, ca scriitor şi luptător. În ianuarie 1946 face o vizită în ţară, unde este întâmpinat cu un entuziasm general.

Se sinucide în acelaşi an, la 8 aprilie, în Paris, în timp ce lucra la un Manual al perfectei fericiri.

La zece ani de la moarte, prietenii francezi publică volumul Poèmes choisis, iar în 1964 şi 1965, tânărul grup de literaţi „Pont de l’épée” adună într-un volum poemele inedite ale lui Voronca.

În 1972, la editura Minerva din Bucureşti apar, sub îngrijirea lui Saşa Pană, două volume de Poeme alese.

1946: S-a născut la Galati pictorul roman Niculai Florin Georgescu ( d.noiembrie 1995, Évry, Franța).

Florin Niculai Georgescu (1946-1995)

A absolvit în 1974 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București dupa carea a predat la liceul de arte plastice din Câmpina. In 1975, a obținut bursa Frédéric Storck și Premiul I pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Din 1974 a participat la expoziții de grup în România, Republica Federală Germania, Franța, Finlanda, Cehoslovacia, Ungaria, Bulgaria, RD Germană, URSS etc.

Prima sa expoziție personală (București, 1977) a fost urmată de alte patru, în România și RF Germană. A părăsit definitiv România în 1985 și, după o călătorie de studiu în Grecia și Italia, a ajuns să se stabilească la Paris.

În 1995 a semnat un contract exclusiv cu Galerie Marciano la Paris. Lucrările sale pot fi găsite în colecții private din România, Franța, Germania, Suedia, Olanda, Italia, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Israel, Argentina, Brazilia, Columbia, Statele Unite, Maroc etc.

1952: S-a născut la Buzău,  publicistul român Gabriel Andreescu.

Este un activist român pentru drepturile omului şi specialist în domeniul ştiinţelor politice, disident anticomunist român, care s-a opus deschis lui Ceauşescu şi regimului său autoritar.

În vara anului 1989 a fost arestat de Securitate pe motiv că s-a pronunţat prin scrisori şi interviuri contra dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.

A fost profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti şi este membru activ al mai multor organizaţii de drepturile omului.

A avut o prodigioasă activitate în presă, a scris şi predat în domenii precum multiculturalismul, minorităţile naţionale, libertatea de religie şi secularism, etica şi politica memoriei ş.a. Este directorul publica’iei trimestriale Noua Revistă de Drepturile Omului, continuatoarea Revistei Române de Drepturile Omului.

1967: Se constituie Automobil Clubul Român (ACR), care preia atribuțiile Asociației Automobiliștilor din România.

Automobil Clubul Roman | LinkedIn

1973: Avea loc primul concert al „Cvartetului Voces Contemporanae”, numit mai târziu „Cvartetul Voces”; printre fondatori: Bujor Prelipcean (vioara I) şi Dan Prelipcean (violoncel), formula ulterioară fiind desăvârşită de Anton Diaconu (vioara II) şi Constantin Stanciu (viola).

Cvartetul Voces

1994: A murit la București, regizorul, actorul și scenaristul român Jean Georgescu; (n. 12/25 februarie 1904, Bucureşti).

Clasic al ecranizărilor caragialeşti, el semnează filme-reper ale cinematografiei româneşti din anii ’40 („Milionar pentru o zi”, „O noapte furtunoasă”, „Lanţul slăbiciunilor”, „Lanterna cu amintiri”, „Năbădăile Cleopatrei”, „Maiorul Mura”) (n.25.02.1904).

Este  cel mai bine cunoscut pentru regia filmului „O noapte furtunoasă“ (1942), film produs de Ion C. Cantacuzino, cu Radu Beligan în rolul lui Rică Venturiano.

La începutul anilor ’30, cineastul s-a îndreptat spre Paris, unde a rămas până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Și acolo, a realizat filme în calitate de regizor-scenarist, printre care mediumetrajele „La miniature” (1933) și „Ça colle” (1933), în care rolul principal era interpretat de Fernandel, aceasta fiind una dintre aparițiile pe ecran ce l-au consacrat pe celebrul actor francez de comedie.

Reîntors în România în 1939, Jean Georgescu și-a îndreptat atenția către Caragiale, adaptând piese de teatru și povestiri scurte scrise de acesta.

„O noapte furtunoasă” rămâne și astăzi un reper al istoriei cinematografiei românești. I-au urmat „Vizită” (1952), „Lanțul slăbiciunilor” (1952), „Mofturi” (1965). În filmul „Directorul nostru”, realizat în 1955, Grigore Vasiliu Birlic realiza un rol de comedie memorabil.

În perioada comunistă, Jean Georgescu a fost marginalizat ca regizor, în viața personală fiind silit să divorțeze de soția sa franțuzoaică. 

1994 : Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de constituire a CSI (Comunitatea Statelor Independente, o organizatie economico-politica creata de Rusia).

Hotărârea Parlamentului nr. 40/8 aprilie 1994, privind ratificarea Acordului de constituire a Comunității Statelor Îndependente a fost promulgată de președintele Snegur în aceeași zi, și publicată la 30 aprilie.

2002: A decedat la Bucuresti pictorul român Florin Mitroi (n. 3 decembrie 1938, Craiova). Florin Mitroi a studiat pictura la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în perioada 1955-1961.

3 Decembrie în istoria românilor

Cariera pedagogică pe care a urmat-o după absolvire a fost prodigioasă, Florin Mitroi fiind cadru didactic la Universitatea Națională de Arte din București între anii 1961 și 2002 (din 1992 a fost profesor și a condus grupe de pictură). Începând cu anul 1961 a fost Asistent la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Din 1968 a devenit Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, iar mai târziu membru al Comisiei de acordare a premiilor U.A.P. pentru pictură.

2003: Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și Regina Silvia au început o vizită de 3 zile în România.

Ce frumoasă era în tinereţe actuala Regină Silvia a Suediei! Totul despre povestea ei de dragoste cu Regele Carl Gustaf

2004: În urma unor cercetari arheologice desfășurate în localitatea Davideni din județul Neamț, a fost anuntata descoperirea, pe o fibula de tip romano-bizantin din secolul al VI-lea, a primei imagini reprezentand chipul Mântuitorului Iisus Hristos, de pe teritoriul României.

2009: Ultima zi a marilor demomnstratii anticomuniste de la Chisinau.In timpul protestelor care s-au desfășurat pașnic în Piața Marii Adunări Naționale – jurnaliștii moldoveni au descoperit mai multe indicii suspecte legate de organizatorii din umbra ai provocarilor menite sa starneasca oprobiul opiniei publice: imagini video în care se vede clar cum persoanele care au arborat drapelul României și al UE pe clădirea Președinției au fost ajutate de polițiști în uniforme,sau retragerea prematură a forțelor de poliție din fața protestatarilor și pasivitatea pompierilor în actiunea de stingere a incendiului de la Parlament.

Revoluția are un început...

Pe 8 aprilie, liderii opoziției s-au desolidarizat de actele de vandalism și distrugere din Chișinău, considerând că provocările au fost implementate și organizate de comuniști pentru a deturna atenția de la fraudarea scrutinului electoral. S-a afirmat că forțele de ordine au permis acțiunile provocatorilor. În legătură cu aceasta, opoziția de la Chișinău a remis câteva declarații de presă în cursul zilei de 9 aprilie în care a reiterat acuzele potrivit cărora puterea comunistă s-a făcut vinovată de provocarea tulburărilor sociale din Moldova.

Reprezentanții PLDM au afirmat, în același timp, că printre provocatori s-au aflat și membri ai Noii generații a PPCD. Totodată, au apărut relatări despre agresarea mai multor jurnaliști de la Jurnal de Chișinău și Ziarul de Gardă, precum și sechestrarea unor cetățeni de către persoane în civil în prezența camerelor de filmat. La 8 aprilie s-a constituit un Consiliu al Salvării Naționale similar FSN-ului românesc și condus de scriitorul Nicolae Dabija. Din CSN făceau parte reprezentanți ai studenților moldoveni, membri ai societății civile și niciun politician.

În urma protestelor s-au înregistrat 3 decese, iar numeroase persoane au fost maltratate în arestul poliției.

2016: A încetat din viață lingvistul roman din R.Moldova, Anatol Ciobanu (14 mai 1934, Ruseni, Edineț, Moldova – 8 aprilie 2016, Chișinău, Moldova).

A fost profesor universitar, prodecan al Facultății de Filologie a Universității de Stat din Moldova, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei.

Activitatea pe care a desfasurat-o s-a reflectat în peste 600 de publicaţii, inclusiv opt monografii, zece manuale, 14 materiale didactice, două dicţionare şi circa 600 de articole ştiinţifice, note, recenzii, articole pentru enciclopedii, rezumate etc. A fost distins cu „Ordinul Republicii” (1996); Medalia „Mihai Eminescu” (1999); titlul de Om Emerit al Şcolii Superioare s.a.

2016: A murit Mircea Albulescu (numele adevărat: Iorgu Constantin V. Albulescu), actor, profesor universitar, publicist, poet şi prozator; actor al Teatrului de Comedie (1968-1974) şi al Teatrului Naţional (1974-1997), cu un vast registru repertorial – peste 80 de roluri – în sute de spectacole.

Poze Mircea Albulescu

S-a născut pe 4 octombrie 1934 în București. Absolvent al școlii medii tehnice de arhitectură, devine „conductor-arhitect”. Începe ca artist amator în echipa de teatru la Ateneul Popular „Ana Ipătescu”, iar în 1950 este angajat la Teatrul Național ca „artist corp ansamblu” (figurație).

În 1952 devine student al I.A.T.C. la clasa Aurei Buzescu. Mircea Albulescu are o prodigioasă activitate ca actor între anii 1956 – 1998 la Teatrul Municipal din București, Teatrul de Comedie din București, Teatrul Național din București.

A jucat în peste 70 de filme; a făcut, timp de 40 de ani, teatru radiofonic, interpretând peste 300 de roluri memorabile

  Actorul a fost membru al Uniunii Ziariștilor și a colaborat mulți ani cu reviste dedicate teatrului și cinematografiei, dar și cu alte publicații.

Mircea Albulescu este și autor de versuri și proză scurtă. Printre premiile pe care le-a primit de-a lungul carierei trebuie amintit „Premiul Național pentru întreaga activitate artistică”, acordat de Ministerul Culturii și Cultelor în 2003, dar și „Premiul pentru întreaga activitate”, primit la Gala Premiilor UNITER 2005.

CITIȚI ȘI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/04/08/o-istorie-a-zilei-de-8-aprilie-video-4/


 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Pomenirea Sfinților Apostoli Irodion, Agav si Ruf

Pomenirea Sfintilor Apostoli Irodion, Agav si Ruf

Sfintii Apostoli Irodion, Agav si Ruf fac parte din saptezeci alesi de Domnul.

 Toti sunt amintiti de catre Sfantul Apostol Pavel in diferite locuri din epistolele sale.

Sfantul Irodion era o ruda a Sfantului Apostol Pavel, dupa cum aflam din Epistola catre Romani: “imbratisati pe Irodion, cel de un neam cu mine (Rom 16: 11). Sfantul Irodion a fost episcop al Neopartiei. Acesta a avut mult de patimit din cauza evreilor, care l-au supus la numeroase torturi.

Sfantul Irodion l-a insotit pe Sfantul Apostol Petru la Roma unde a fost decapitat, impreuna cu alti multi crestini, in aceeasi zi in care a fost rastignit Sfantul Apostol Petru.

Sfantul Agav avea darul prorociei. Doua dintre prorociile lui sunt amintite in Faptele Apostolilor. Mai intai, acesta a prorocit o foamete mare in intreaga lume, care s-a implinit in vremea imparatului Cezar Claudius (cf. Fapte 11: 28).

Cea de-a doua prorocie a facut-o atunci când l-a intalnit pe Sfantul Apostol Pavel in Cezareea.

Agav a luat braul lui Pavel, si l-a legat in jurul mâinilor si picioarelor rostind: Acestea zice Duhul Sfant: Pe barbatul al caruia este acest brau, asa il vor lega iudeii la Ierusalim si-l vor da in mâinile neamurilor (Fapte 21: 11).

Sfantul Ruf a fost Episcop in cetatea Tebei din Grecia. Sfantul Pavel il pomeneste, zicand: imbratisati pe Ruf, cel ales intru Domnul (Romani 16: 13).

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Domnii Ţării Moldovei, Chişinău, Civitas 2005;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
 4. ro.wikipedia.org.
 5. mediafax.ro;
 6. Istoria md.
 7. worldwideromania.com;
 8. Enciclopedia Romaniei.ro
 9. http://www.rador.ro/2019/04/08/calendarul-evenimentelor-8-aprilie 
 10. Cinemagia.ro.

08/04/2021 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: