CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Scurtă istorie a pașaportului românesc


Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 700x526_201703191604.jpg

Ziua pașaportului românesc

Ziua pașaportului românesc este sărbătorită, în fiecare an, la 19 martie. Fie că s-au numit salvconducte, scrisori adeveritoare, cărţi de pribegie, răvaşe, sineturi, teşcherele, foi de circulaţie, foi de călătorie, pasuri, pasuşuri sau paşapoarte, aceste documente de trecere a frontierei emise de autorităţile statale certificau în esenţă identitatea, cetăţenia şi calitatea posesorului lor, scrie revista românilor din Italia, https://www.rotalianul.com.

Documentele de călătorie românesti sunt menţionate pentru prima dată în 1830, în Regulamentul Organic al Principatelor Române, Ţara Românească şi Moldova, când s-a recunoscut libertatea românilor de a călători peste graniţe.

La 19 martie 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă care se referea la pașapoarte, denumită „Lege asupra pașapoartelor”.

Legea prevedea că „Pașapoartele se emit în numele regelui și se liberează de ministerul de interne și de prefecții de județe și de poliție în condițiunile ce se vor determina prin regulamentul de aplicare al acestei legi”.

Emise în numele regelui, pașapoartele aveau formatul unei cărți mici, de dimensiunile 9 cm/13 cm, fiind compuse din 20 de pagini numerotate. Fiecare pagină a pașaportului avea un fond încadrat, compus cu motive naționale, în culoarea liliacului deschis, făcând să iasă în aparență stema țării și cuvântul „ROMÂNIA’, iar dedesubt cuvântul „PASPORT”’.

Ulterior, au fost introduse paşapoartele diplomatice (în 1920), paşapoartele de serviciu (în 1941) şi paşapoartele colective.

Dacă în acele vremuri autorităţile se confruntau cu documente de călătorie „plăsmuite, drese ori prefăcute”, transformările economice şi politice care s-au succedat cu rapiditate la nivel european au determinat şi o creştere a infracţionalităţii în acest domeniu. Prevenirea falsificării paşapoartelor a determinat adoptarea unor măsuri la nivel european pentru creşterea gradului de siguranţă al documentului de călătorie, astfel că, la nivelul Uniunii Europene a fost adoptat „Regulamentul (CE) 2252/2004 al Consiliului din 13 decembrie 2004 privind standardele de securitate şi datele biometrice în paşapoartele şi documentele de călătorie emise de statele membre”, act obligatoriu ce asigură implementarea unor măsuri unitare pe întreg teritoriul UE.

Cum puteți obține pașaport în regim de urgență

Oferind acces fără viză în 172 de ţări din lume, paşaportul românesc se situeaza in prezent pe locul 17 în clasamentul Henley Passport Index, care clasifică documentele în funcţie de numărul de state care sunt accesibile fără o viză prealabilă.

Cel mai puternic paşaport din lume este cel japonez, care permite accesul fără o viză prealabilă în 191 de destinaţii din întreaga lume, urmat de cel din Singapore (190 de state) şi Coreea de Sud şi Germania, cu 189 de state.

În top 10 se mai află Finlanda, Spania, Italia şi Lxembourg, pe locul 4, Austria şi Danemarca pe locul 5, precum şi Franţa, Irlanda, Olanda, Portugaliza şi Suedia, pe 6. Statele Unite şi Marea Britanie sunt pe locul 7, alături de Belgia, Noua Zeelandă, Norvegia şi Elveţia, după ce în 2015 se situau pe primul loc.

Pe locul 8 se află Malta, Republica Cehă, Australia şi Grecia (184 de destinaţii), pe locul 9 Canada – 183 de destinaţii, iar pe 10 Ungaria, cu 182 de destinaţii.

Pe ultimele locuri se mai află paşapoartele din Afghanistan (26 de destinaţii), Irak (28), Siria (29) şi Pakistan (32 de destinaţii fără viză).

08/04/2021 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: