CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Crimeea de la tătari la ocupanții ruși


Criza din Crimeea, un RusoMaidan. Rusia incurajeaza revolta celor ...

Peninsula Crimeea a făcut parte din Rusia începând cu anul 1783, când imperiul țarist a anexat-o în urma înfrângerii Imperiului Otoman.

În 1954 guvernul sovietic a decis transferarea acestui teritoriu de sub autoritatea Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, către RSS Ucraineană. 

Transferul a fost anunțat în presa sovietică la sfârșitul lunii februarie 1954, la opt zile după ce Prezidiul Sovietului Suprem al URSS aprobase o rezoluție în acest sens.

Hanatul Crimeei avea un statut aparte ca vasal al otomanilor: hanul lor era urmașul sultanului la tronul otoman in cazul în care sultanul nu avea un mostenitor de sex masculin, putea declara razboi și incheia pace fără acordul sultanului, iar hanii crimeeni primeau ambasadori și erau platiti pentru participarea la razboaie. 

Ce nevoie avea Hanatul Crimeei de rușii eliberatori și ocupanți?

Rusia prin prevederile Tratatului de la Kuciuk-Kainargi din 1774, si ulterior prin ocuparea Crimeei și a unei părți din Moldova a încălcat un alt tratat international pe care il acceptase, se subliniază într-un articol publicat pe https://ioncoja.ro/crimeea-intre-tatari-si-rusi/.

Este vorba de Capitulația de la 1740 dintre Franța si Imperiul otoman, pe care cardinalul Fleury, primul ministru al regelui Ludovic al XV-lea, în perioada 1726 – 1743, a impus-o si Marilor Puteri europene, inclusiv Rusiei, prin care se angajau să respecte granițele statelor vasale Imperiului otoman: Țara Românească, Moldova, Hanatul Crimeei, statele georgiene și armene din Caucaz.

Profitand de declinul Franței, Rusia a luat cu japca niste teritorii ce nu erau otomane: tatarești, moldovenesti si ca sa tempereze Austria i-a oferit pe tava Bucovina. Ar fi trebuit sa fie cunoscute de toți propagandiștii de doi bani efectele negative ale amintitului tratat asupra Țărilor Române.

În fapt după 1740 Rusia a încercat prin tratatele internaționale ulterioare, la Bucuresti 1812,Paris 1856, Berlin 1878, să anexeze părți din teritoriul Tărilor Române, țări ce nu au fost niciodată provincii otomane .
Populatia Crimeei a fost majoritar tătara si a fost obligată din 1781 (alipirea oficiala a Crimeei) sa se refugieze in Imperiul otoman și în provincia acestuia-Dobrogea.

Dacă ne-am documenta in randul comunitatii tatare din Dobrogea, am fi uimiți să aflăm câți tătari au fost nevoiti sa fugă din Crimeea.

Prigoana a continuat și pe vremea lui Stalin și elocvent este si filmul despre marele aviator tătar, Amet Khan Sultan, erou al URSS in Al Doilea Razboi Mondial, care asista neputincios într-o permisie, la expulzarea in Siberia a rudelor sale și a intregii populații a tătarilor din Crimeea, la fel ca și în cazul poporului cecen.


Crimeea a ajuns la Ucraina in urma unui tratat recunoscut si semnat de URSS, dar si de RSS Rusa si RSS Ucrainiană, iar granitele Ucrainiei au facut obiectul tratatelor pe care această țară le-a incheiat cu Urss și cu vecinii săi, inclusiv cu România.

Daca Ucraina nu ar fi renunțat la arsenalul nuclear moștenit de la fosta URSS, după ce a primit asigurări de la Marile Puteri (SUA, Rusia și Marea Britanie), prin Tratatul de la Budapesta din 1994, că îi vor fi garantate granițele, Putin nu ar fi avut nici curajul și nici tupeul să o atace și să anexeze Crimeea.

CITIȚI ȘI:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Memorandumul_de_la_Budapesta

28/03/2021 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: