CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 9 MARTIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


Ziua de 9 martie în istoria noastră

La 9 martie 1371 se înfiinţează la Siret, în capitala de atunci a Moldovei, o temelie catolică.

Primul titular al episcopiei catolice de Siret, a fost  călugărul franciscan polonez Andrei Wasilo, din Cracovia.

La 9/21 martie 1848, nobilii unguri din Transilvania solicitau printr-o  declaraţie, neţinând seama de opoziţia românilor băştinaşi majoritari, alipirea acestui străvechi ţinut românesc la regatul Ungariei.

1859: S-a născut Alexandru Averescu, mareşal al României şi om politic, comandantul Armatei a II-a în Primul Război Mondial şi erou al luptelor de la Mărăşti (iulie 1917), in timpul primului razboi mondial; (d.1938).

Imagini pentru Alexandru Averescu,photos

 1873: Impăratul rus Alexandru II-lea aprobă decizia Consiliului de Miniştri, de a trece administrarea tuturor bunurilor imobile din gubernia Basarabia ce aparţineau mănăstirilor de peste hotare, în subordinea Ministerului Bunurilor Statului, iar veniturile aduse de ele  să fie administrate de Ministerul Afacerilor Externe.

Până în 1873 veniturile erau transferate mănăstirilor respective.

1880: În România, a fost adoptată legea pentru organizarea Dobrogei (modificată la 30 martie 1886), care stipula o nouă organizarea a acestui teritoriu care fusese reintegrat în graniţele ţării în urma Războiului de Independenţă din 1877-1878 şi a Tratatului de pace de la Berlin  din 1878.

1887: S-a născut la Brânzenii Vechi, județul Bălți, Imperiul Rus, poetul, folcloristul şi publicistul patriot român basarabean, Ion Buzdugan, membru și secretar al Sfatului Țării,  (d. 27.01.1967, la Bucureşti).

 Numele său la naștere era Ivan Alexandrovici Buzdâga.

În anii  1917 – 1918, Ion Buzdugan a fost  unul din fruntașii mișcării naționale din Basarabia.

În calitate de secretar al Sfatului Țării la 27 martie 1918 Ion Buzdugan semnează Actul Unirii Basarabiei cu România  . Proclamând Unirea, el ținea în mâna dreaptă pe Biblia lui Șerban Cantacuzino, pentru a dovedi, în modalitatea sacră a jurământului, latinitatea limbii pe care o vorbeau deopotrivă românii din stânga și din dreapta Prutului.

După Unirea și-a luat licență în drept la Universitatea din Iași și doctor în economie politică la Universitatea din Cernăuți 

Ion Buzdugan a fost un poet important al Basarabiei și un mare patriot. Dacă obținerea independenței acestei provincii românești (de la 24 ianuarie 1918) poate fi socotită opera sa de obște, Unirea Basarabiei cu Patria Mamă nu s-ar fi putut face fără intervenția puternicei personalități a lui Ion Buzdugan.

A fost  deputat de Bălți în Parlamentul României UNITE  pe parcursul a 14 ani, din 1918 până în 1932 si membru al Guvernului.

Ion Buzdugan numit cu pietate de către Nicolae Iorga un „excelent român”. În spectrul vast al activității sale politice și culturale se înscrie și colaborarea sa la multiple publicații din Basarabia, cât și întreaga țară: „Sfatul Țării”, „Moldova de la Nistru”, „Viața Basarabiei”, „Pagini basarabene”, „Convorbiri literare”, „Cuvântul literar”, „Neamul Românesc”, „România” etc.

În 1940 se refugiază la București. În anii postbelici, când tot mai mult i-a fost este marginalizată creația literară, se ocupă de traduceri.

Rămâne unul dintre cei mai importanți tălmăcitori ai lui Alexandr Pușkin și Serghei Esenin și cel dintâi traducător al poeților simboliști ruși: Valeri Briusov, Konstantin Balmont, Aleksandr Blok etc.

Îmbolnăvindu-se grav, a fost internat la Institutul Oncologic (Filantropia) din București.  

1906: S-a născut Radu Boureanu, poet, prozator şi traducător (poezie: „Solara noapte”, „Vioara cosmică”; (d. 1996).

1907: Apogeul răscoalei ţărăneşti în   Moldova. Flacăra răscoalei cuprinde Muntenia şi Oltenia.

Răscoala de la 1907, reproducere, pictor Octav Bancila, preluat de pe magazinweb.byethost9.com
Pictor Octav Bancila – Răscoala de la 1907, reproducere

La 6 martie – 9 martie 1837 se inregistreaza in Româniaapogeul răscoalei ţărăneşti în Moldova. La 9-13 martie 1907 flacăra răscoalelor ţărăneşti  cuprinde toată Muntenia şi Oltenia cu o violenţă deosebită.

 Mai multe proprietăți ale latifundiarilor au fost distruse, iar numeroși arendași au fost uciși sau răniți. Guvernul conservator (Partidul Conservator) nu a putut face față situației, astfel încît liberalii lui Dimitrie Sturdza au preluat puterea.

Liberalii au făcut ceea ce nu se puteau hotărî să faca conservatorii și anume să folosească armata și tunurile împotriva țăranilor.

A fost o adevărată tragedie mulţi ţărani fiind omorâți sau răniti.  Numarul real al  victimelor a rămas necunoscut pâna in zilele noastre.

1925: S-a născut la Șcheia, județul Suceava, istoricul literar Dimitrie Păcurariu. A fost profesor universitar, eseist, istoric și critic literar: ( d. 18 ianuarie 2002, București).

1929: A murit scriitorul și folcloristul român Theodor Dimitrie Speranția; (n. 1856, Onesti).

A fost membru corespondent (din 1891) al Academiei Române.

1942: S-a născut actorul şi regizorul român de origine aromână, Ion Caramitru.

  Este președinte al UNITER din 1990 şi din 2005, directorul Teatrului Național din București.

Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale, clasa profesor Beate Fredanov, în 1964, când a și debutat pe scena Teatrului Național din București, în „Eminescu”, de Mircea Ștefănescu . A fost actor și regizor la Teatrul Bulandra, al cărui directorat l-a și deținut în perioada 1990 – 1993.

A participat la revoluția română din 1989, fiind printre cei care au ocupat Televiziunea Română în 22 decembrie 1989. Alături de Mircea Dinescu a anunțat la televiziune căderea regimului Ceaușescu.

A fost membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale (figurând pe lista membrilor inițiali anunțați la TVR de Ion Iliescu), apoi în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională, unde a ocupat funcția de vicepreședinte.

S-a plasat, în cele din urmă, în opoziție cu fostul președinte Ion Iliescu.

Membru PNȚCD, ministru al culturii (12 decembrie 1996 – 28 decembrie 2000) în guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu.

Este vicepreședinte al Asociației revoluționarilor fără privilegii.

1944: A decedat la Bucuresti biologul român, Grigore Antipa, întemeietorul Muzeului de Istorie Naturală din Bucureşti, vicepreşedinte al Academiei Române; (n.24.11.1867, Botosani).

Grigore Antipa a fost membru al  mai multor academii din străinătate. A întemeiat școala românească de hidrobiologie și ihtiologie.

Este savantul care a renovat total şi a instalat în 1906  în actualul său lăcaş din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală, care acum îi poartă numele.

1945: S-a restabilit administrația românească în nordul Transilvaniei, ocupat de Ungaria horthystă în 1940.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1945-Restabilirea-administratiei-romanesti-in-nordul-Transilvaniei.jpg

A fost proclamată, oficial, la 13 aprilie 1945.„Scoțând Transilvania de Nord de sub autoritatea administrației românești, stimulând discret competiția româno-maghiară, amăgindu-i pe maghiari, a căror soartă era deja pecetluită și, în același timp, șantajându-i pe români, Stalin a obținut atât instalarea unui guvern comunist la București, teritoriul basarabean și bucovinean și participarea trupelor române la războiul din Vest, cât și o atitudine supusă și lipsită de combativitate din partea Budapestei. În fapt, sovieticii au fost aceia care au decis, încă din 1944, soarta Transilvaniei de Nord, dejucând cu bună știință toate tentativele anglo–americane de a da acestei probleme o altă soluție, mai convenabilă Ungariei” (Marcela Sălăgean, Transilvania în jocul de putere al Marilor Puteri, 1940–1947).

1947: S-a născut sculptorul Ştefan Călărăşanu; autorul mai multor lucrări de artă monumentală, între care „Clopotul libertăţii” şi „Compoziţie” în Timişoara, „Martir” şi „Iisus Cristos” în Lugoj, „Monumentul deţinuţilor politici” în Turnu-Severin, „Clopotul de piatră” în Reşiţa, ”Pianul No.1270” la Filamonica Banatul, „Cruce” în Cehia; este creatorul trofeului Festivalului Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara;(m. 2013).

1950: S-a născut muzicianul român Dan Andrei Aldea (Sfinx).

Imagini pentru Dan Andrei Aldea photos

Cântăreț, poliinstrumentist (chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuță, chitară bas), aranjor și compozitor, Dan Andrei Aldea, liderul formației pop  Sfinx în anii șaptezeci, s-a stabilit din 1981 în Occident (mai întâi în Belgia, apoi în Germania), unde lucrează ca muzician dedicat studioului de înregistrări.

1961: A murit Cezar Petrescu, scriitor, traducător și gazetar român, redactor la ziarele Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința, fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena (1919-1924).

Este autorul romanelor  „Întunecare”, „Calea Victoriei”, „Aurul negru”; (n.1 decembrie 1892, Cotnari, Iasi).

1966: A murit arhitectul şi urbanistul Duiliu Marcu; (n.23.03.1885).

Cele mai semnificative opere ale sale se înscriu în direcţia arhitecturii moderne, în cadrul căreia a fost, alături de arhitectul Horia Creangă, un adevărat creator de şcoală (clădirile Guvernului, Academiei de Înalte Studii Militare, Ministerului Transporturilor, Bibliotecii Academiei Naţionale ş.a.).

A fost membru titular al Academiei Române din anul 1955.

1971: A murit fizicianul Ion I. Agârbiceanu, conducătorul lucrărilor care au dus la realizarea primului laser românesc în 1962, membru corepondent al Academiei Române din 1963; (n. 6 ianuarie 1907, Bucium, comitatul Alba de Jos).

Imagini pentru fizicianul Ion I. Agârbiceanu,photos

A fost fiul prozatorului, scriitorului și preotului  român Ion Agârbiceanu și a Mariei Agârbiceanu.

1985: A murit la vârsta de 47 de ani, actorul român Constantin Băltăreţu; (n.16.04.1938, București).
A absolvit Academia de Teatru si Film din capitală in 1958, la clasa profesorilor Alexandru Finți si Ion Șahighian.

Împreună cu colegii de generație a participat la înființarea Teatrului Mihai Eminescu din Botoșani, unde a jucat până în 1960, când s-a mutat la Teatrul Național Lucian Blaga din Cluj și apoi la Sibiu, la Teatrul Radu Stanca.
In 1965 s-a stabilit la Teatrul de Comedie din București.
Constantin Băltărețu a scris articole de presa, a publicat cartea Cultura spectacolului teatral, scrisa impreuna cu Andrei Baleanu, in 1976, a fost crainic la radio.
A debutat pe marele ecran in 1968, cu rolul lui Zeno din Balul de sîmbata seara, un film regizat de Geo Saizescu.
In 1974 a apărut in serialul TV Deux ans de vacances, o coproducție Romania, Belgia, Franta, Elvetia, Germania de Vest, in rolul personajului O’Brian, iar in 1975 juca in serialul Burning Daylight, coproducție România, Austria, Franța, Germania, in rolul lui Bettles.

2001: A incetat din viaţa  poetul Petre Ghelmez; (n.2 martie 1932, Gogosari, jud.Vlasca).

A debutat în presa literară  în iunie 1955, cu poezia Despărțire de sat, în revista Tânărul scriitor, iar debutul editorial, în 1967, cu volumul de versuri Germinații, în colecția Luceafărul, Editura pentru Literatură.

A colaborat la revistele Tânărul scriitor, Luceafărul, România literară, Viața românească, Steaua, Tomis, Tribuna României, Ariel, precum și la radio și televiziune.

2006: A decedat ântr-un tragic accident auto, cântăreața de muzică uşoară Laura Stoica; (n. 1967).

Imagini pentru Laura Stoica photos

A fost considerată una dintre cele mai importante soliste de muzica rock, dar şi una dintre cele mai puternice şi originale personalităţi feminine ale scenei muzicale autohtone.

2010: A murit Gheorghe Constantin, fotbalist și antrenor român; (n. 1932).

2012: A murit actorul român Dan Damian; (n. 29.07.1927).

Cariera sa la Teatrul Bulandra a început în 1953 odată cu spectacolul „Lumina de la Ulmi” de Horia Lovinescu în regia lui Dan Nasta.

În cei peste 38 de ani de colaborare cu Teatrul Bulandra, Dan Damian a interpretat peste douăzeci de personaje sub îndrumarea unora dintre cei mai importanți regizori români dintre care:

Valeriu Moisescu, Petre Popescu, Dinu Negreanu, Tompa Gabor, Cornel Todea sau Dan Micu.

Ultimul spectacol în care spectatorii Teatrului Bulandra l-au putut aplauda pe Dan Damian a fost „Arsenic și dantelă veche” în regia lui Grigore Gonța (1991).

2015: A decedat  compozitorul de muzică uşoară român Marcel Dragomir; (n. 30 octombrie 1944, Câmpina).

A fost profesor de clarinet-saxofon la Şcoala Populară de Artă din Bucureşti (1971 – 1982) şi redactor principal la secţia de creaţie a Radiodifuziunii Române din Bucureşti (1984 – 1994).

A realizat emisiuni de radio şi de televiziune. A făcut parte din jurii naţionale şi internaţionale de concursuri de muzică uşoară (Bratislava – 1972, Dresda – 1984, Slîncev Briag – 1986).

A scris muzică uşoară, dar şi muzică de teatru şi film.

A avut o activitate intensă în domeniul muzicii uşoare, compunând melodii foarte apreciate de public precum :

„Vreau să-ţi spun” (1972),  „De-aş putea-ntrupa iubirea” (1972), pentru voce şi pian, versuri de Veronica Micle, „Dansează primii fulgi de nea” (1973), pentru voce şi pian, versuri de Romeo Iorgulescu, „Ştrengăriţă” (1973), pentru voce şi pian, versuri de Angel Grigoriu, „Nu vreau să-mi dai infinitul” (1974) s.a.

2016: A avut loc o eclipsă de soare totală.

În dată de 9 martie 2016, a avut  loc o eclipsa totală de soare. Eclipsa totală a început în Oceanul Indian, a trecut la sud de Sumatra, cât și la sud de Borneo, apoi prin centrul insulei Sulawesi, pentru a continua peste insulele mărunte ale Indoneziei.

Eclipsă de soare totală pe 9 martie. Cum ne influenţează

Apoi parcursul său a evoluat  doar peste Oceanul Pacific.
 A fost  a X-a eclipsă totală din secolul al XXI-lea, dar cel de al XII-lea pasaj al umbrei Lunii din acest secol.

Precedenta a avut loc în 20 martie 2015, dar a fost vizibilă doar din locuri izolate ale planetei: insulele Feroe și Svalbard, arhipelag norvegian din Arctica.

Sărbători

Mucenicii  si  Ziua bărbatului (tradiție populară).

Imediat după 8 martie, Ziua femeii este urmată de cea a bărbatului când cei 40 de Mucenici le aduce în dar tot atâtea pahare de vin, închinate sfinţilor care au suferit martirajul din anul 320, pentru credinţa creştină. 

Totodată, bătrânii spun că zilele capricioase ale babelor iau sfârşit, lăsând loc zilelor calde ale moşilor, compensând prin bunătate şi înţelepciune. 

Pin su Luoghi da visitare

Aşadar, după omagierea zilei femeii la 8 Martie, această sărbătoare este destinată bărbaţilor, care trebuie să îşi măsoare rezistenţa împotriva Zeului Bachus, tradiţia românească spunand că prin cele 40 de pahare pe care trebuie să le consume in această zi în cinstea Sfinţilor Mucenici din cetatea Sevastei, aceştia vor fi sănătoşi şi feriţi de boli tot anul.   

 Tot astăzi, cei care sunt stropiţi cu vinul din pahare – ce simbolizează sângele vărsat de martiri – vor avea putere de muncă peste an.

Printre datinile adresate bărbaţilor se numără şi obiceiul de a merge la pescuit în această zi, iar cel care va prinde 40 de peşti, va trebui să mănânce unul viu ca să aibă noroc tot anul la prins peşte. 

Pe lângă “dezlegarea postului” la băutură, obiceiul are însă şi o semnificaţie moralizatoare, fiind totodată o probă de autocontrol pentru bărbaţi. 

Pentru a fi protejaţi de rele tot restul anului, cei care consumă toate cele 40 de pahare trebuie să îşi păstreze cumpătul, această provocare nefiind lipsită însă şi de riscuri.

Astfel, bărbaţii care intră sub “vraja” băuturii vor fi urmăriţi de acest viciu tot anul, căci credinţa lor nu este demnă de sacrificiul Sfinţilor Mucenici. 

Bărbaţii care abandonează această provocare sau nu rezistă efectului băuturii vor fi urmăriţi tot anul de acest viciu, întrucât credinţa lor nu este demnă de sacrificiul Sfinţilor. 

Legenda celor 40 de Sfinţi Mucenici din Sevastia este închinată credinţei supreme, pentru care aceştia s-au sacrificat şi au îndurat chinuri cumplite în numele dragostei purtate lui Iisus Hristos.

Ei au fost întemniţaţi, loviţi cu pietre, ţinuţi în apa ca gheaţa, schingiuiţi şi arşi pentru a se „lepăda” de creştinism, lucru pe care l-au refuzat cu demnitate, alegând moarte de martiri. 

Obiceiuri şi superstiţii de 9 martie  

Obiceiurile urmează un ritual specific, uneori cu puternice influenţe locale sau regionale. 

Potrivit credinţei populare, în ziua mucenicilor se deschid mormintele şi porţile Raiului, fiind un prilej pentru săvârşirea numeroaselor ritualuri prin care oamenii din popor încearcă să alunge gerul.

Astfel, pe 9 martie, bătrânii rostesc descântece, copiii dansează peste foc, iar pământul se loveşte cu beţe pentru a scoate căldura, in timp ce flăcăii bat tobele în sate. 

Tot în ultima zi a Babelor, bătrânii obişnuiesc să cureţe gospodăria şi ard gunoaiele cu foc adus din casă, pentru a aduce căldura şi afară.  

În semn de respect pentru credinţa de nestrămutat a Sfinţilor crucificaţi, gospodinele gătesc în această zi colaci în formă cifrei opt, numiţi, în funcţie de zonă, mucenici, sfinţi sau bradoşi. Colacii sunt copţi din aluat de cozonac, apoi unşi cu miere şi nucă. 

În Moldova, aceştia au formă cifrei opt şi sunt copţi din aluat de cozonac şi unşi cu miere şi nucă, care se dau de pomană, în credinţa că grâul va rodi astfel, iar oamenilor le va merge bine în acel an. 

În Dobrogea se păstrează aceeaşi formă, dar mucenicii sunt mai mici şi sunt fierţi în apă cu zahăr, cu scorţişoară şi nucă, în semn de purificare a lacului în care au fost aruncaţi cei 40 de Sfinţi Mucenici. În zona Galaţiului însă, colacii poartă numele “Sfinţi şi Sfinţişori”. 

În Muntenia, pe lângă bradoşii obişnuiţi, se face o “uitată” pentru morţi, un mucenic mai mare pe care copii îl “joacă” în jurul focului şi care este dedicat celor morţi. 

Tinerii sar peste foc, pentru ca fumul să le pătrundă pe sub haine, să fie feriţi de rele şi să se bucure de sănătate. Cenuşa este presărată de gospodine peste straturile din grădină şi în jurul arborilor din livezi, pentru ca aceştia să fie roditori. 

În multe sate din Banat, femeile merg la o apă curgătoare, curată, unde întind pomeni pentru cei morţi. Pe malul apei se aştern şervete curate pe care se pun mucenici îndulciti, o ulcică de colivă, un ulcior cu apă şi unul cu vin roşu, dulciuri şi mere. 

Ofrandele sfinţite se fixează pe plute mici din lemn de alun, fiind lăsate să plutească pe apă în numele răposatului.

Aici, obiceiul se numeşte “slobozirea pentru sufletele mortilor” şi este respectat cu sfinţenie în fiecare an în luna martie. 

Nici gospodăriile nu sunt neglijate, astfel că arătorii trag prima brazdă, iar înaintea plugului se aruncă un ou fiert pentru ca roadele să fie îmbelşugate. 

– Prin Legea 247 din 5 decembrie 2011 astăzi este Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.

CITIŢI ŞI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/03/09/o-istorie-a-zilei-de-9-martie-video-2/

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfinții 40 de mucenici din Sevastia Armeniei

Imagini pentru 9 martie sfinți ortodocsi photos


Sfintii 40 de Mucenici au patimit in localitatea Sevastia din Armenia, in vremea domniei imparatului Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricola.

Cei 40 de mucenici erau soldati care au marturisit ca sunt crestini si din acest motiv au refuzat sa jertfeasca idolilor.

Pentru marturisirea credintei in Hristos, cei 40 de mucenici au fost supusi la multe chinuri, ca in cele din urma sa fie scufundati intr-o apa aproape inghetata de langa cetate.

Precum tinerii din Babilon au invins dogoarea cuptorului prin lucrarea lui Dumnezeu, la fel cei  40 de mucenici au invins frigul si gheata lacului de langa Sevastia. In acea noapte de 8/9 martie a anului 320, 40 de crestini au biruit moartea, primind in chip vazut cununile muceniciei.

Multe minuni a savarsit Dumnezeu odata cu moartea muceniceasca a alesilor Lui, pentru imbarbatarea martirilor, dar mai ales pentru ca necredinciosii sa vada aievea atotputernicia Sa. Dar minunea cea mai mare este aceasta: ca pentru Dumnezeul nevazut, Care S-a salasluit in inimile lor, 40 de crestini au ales mai degraba sa moara intr-un lac inghetat decat sa accepte “un mic compromis” care i-ar fi despartit insa de dragostea lui Hristos.

Sfantul Candid i-a raspuns tortionarului care il ameninta cu deposedarea onorurilor militare: “Nu doar onorurile militare, ci chiar si trupurile noastre poti sa ni le iei, caci nicio onoare nu este mai inalta decat aceea de a fi ai lui Hristos Iisus, Dumnezeul nostru”.

Unul dintre mucenici nu a mai rezistat si a iesit din lac. Renuntand la credinta in Hristos, a fost dus intr-o baie calda, dar acolo a murit. Locul sau a fost luat de un alt soldat crestin, dintre paznici.

Iata ca acesta din urma, desi nu era amenintat in niciun fel, a inteles ca imparatia cerurilor era aproape de el; vazând cununile care se coborau asupra capetelor celor 39 sfinti, si-a lepădat hainele si a intrat in apa inghețata.

Cand torționarii au venit dimineața sa vada “rezultatele” rautatii lor, in locul mortii, ei au vazut viata, caci niciunul din cei 40 nu a murit peste noapte, tinuti fiind in viata de puterea Duhului Sfant.

Dar fiindca rautatea orbeste, tortionarii nu au putut intelege nimic, ajungand sa creada ca mucenicii beneficiau de o lucrare vrajitoreasca.

In cele din urma, slugile diavolului si-au desavarsit “opera”, omorându-i pe cei 40 de mucenici.

Cei 40 au săvârsit astfel, intr-o dimineata de martie, intr-o cetate mica din Armenia, lupta cea buna, si sunt pomeniti astazi, ca si atunci, ca simbol al biruintei mucenicesti, pomeniți fiind fără incetare in Imparatia lui Hristos, fiecare dupa numele lui: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
  3. Neagu Djuvara, O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, Humanitas, Bucureșt, 2008;
  4. Istoria md.;
  5. Wikipedia.ro;
  6. Enciclopedia Romaniei.ro;
  7.  unica.ro;
  8. Calendar creştin ortodox;
  9. Rador.ro;
  10. Cinemagia.ro.

09/03/2021 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: