CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 1 MARTIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


Ziua de 1 martie în istoria noastră 

1 martie – În  România se serbează Mărţişorul

Astăzi, în România și R.Moldova, se sărbătoreste Marțisorul. Femeile si fetele primesc în dar  marțișoare pe care  le poarta pe toata durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii. Martisorul este un mic obiect de podoaba legat cu un snur impletit dintr-un fir alb si unul rosu.

Originile sarbatorii martisorului nu sunt cunoscute exact, dar se considera ca ea a aparut pe vremea Imperiului Roman, cand Anul Nou era sarbatorit in prima zi a primaverii, in luna lui Marte (zeul razboiului, al fertilitatii si al vegetatiei). Culorile martisorului isi au semnificatiile in aceeasi perioada, albul insemnand pace, iar rosu — razboi.

Cercetarile arheologice din Romania au scos la iveala amulete asemanatoare cu martisorul datand de acum aproximativ 8.000 de ani, cand se crede ca amuletele formate din pietricele vopsite in alb si rosu erau purtate la gat. In prezent, martisorul este purtat intreaga luna martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer.

Se crede ca aceasta va aduce belsug in casele oamenilor. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul de pom, aceasta se va implini. In unele judete ale Romaniei, martisorul este purtat doar primele doua saptamani. In localitatile transilvanene martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, pentru a speria duhurile rele. In Dobrogea martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate in aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata.

In zona Moldovei pe 1 martie fetele ofera mărtișoare baietilor, care dăruiesc la rândul lor fetelor martisoare în ziua de 8 martie.

Obiceiuri asemanatoare se pot intâlni și în zona Balcanilor, in Bulgaria, Macedonia si Albania.

1542: Voievodul Petru Rareș a încheiat la Suceava un tratat secret cu markgraful Joachim al II-lea de Brandenburg, comandant militar suprem al Sfântului Imperiu Romano-German, prin care domnul Moldovei se obliga, în cazul unui război cu turcii, să furnizeze coaliției creștine informații, provizii, bani, și să întoarcă armele împotriva turcilor, când împrejurările ar fi permis.

Deși Petru Rareș a trimis habsburgilor o sumă mare (200.000 ducați ungurești), acești bani nu au fost folosiți pentru achiziționarea de arme și nici nu au fost restituiți vreodată Moldovei.

1564: Tomșa Voievod, sub presiunea  turcilor și tătarilor, se refugiază în Polonia. Armatele turcești și tătărești, care îl aduceau pe Alexandru Lăpușneanu la domnie, au invadat țara, prădând și jefuind. S-a declanșat un război civil care a durat între 20 februarie–10 martie 1564.

Neputând să se mențină pe tron, Tomșa a fugit la polonezi, însoțit de vornicul Moțoc, de Veveriță postelnicul și Spanciog spătarul și a fost condamnat la moarte și executat de polonezi la Liov, împreună cu cei trei boieri.

Tronul Țării Moldovei este ocupat de Alexandru Lăpușneanu pentru a doua oară.

IMPS | Services Suspended | Postage stamp art, Stamp collecting, Postal  stamps

Hatmanul, Tomșa fusese ales ca domn de boierii răsculați împotriva aventurierului Despot Vodă Ștefan si  a rămas pe tronul Moldovei între august 1563 și martie 1564.

   Despot, refugiat în cetatea Sucevei a rezistat la un asediu de trei luni, după care a fost abandonat de mercenarii săi. Cronicarul Grigore Ureche nota: ”… îmbrăcatu domnéște au ieșit afară din cetate, mai sus de Suceava, la Aréni, unde era țara adunată și să închină Tomșii”.

Această atitudine teatrală nu l-a impresionat pe Ștefan Tomșa, care, după ce l-a mustrat pentru fărădelegile săvârșite, l-a lovit cu buzduganul, ucigându-l.

Nu cu mult timp înainte îl prinsese și-l trimise la Constantinopol și pe hatmanul cazacilor Dimitrie Visnieviețchi, care trăgându-se dintr-o soră a lui Petru Rareș, intrase în Moldova tot pentru tron.

Ca domn, Tomșa și-a luat numele de Ștefan. Turcii nu au vrut să-l recunoască însă și l-au numit pe Alexandru Lăpușneanu ca domn pentru a doua oară. Tomșa neputând să se mențină pe tron, a fugit în Polonia, unde regele Sigismund pentru a-i mulțumi pe turci, a pus să i se taie capul în mai 1564 la Liov, sub pretextul că Tomșa a făcut niște prădăciuni în Polonia, la începutul domniei lui. A fost înmormântat în biserica ortodoxă din Liov (Lwów).

În scurta sa domnie, Ștefan Tomșa a bătut monedă, dinari de tipul și cu reprezentările dinarilor maghiari contemporani.

1590 ( după alte surse 1595): S-a născut Grigore Ureche, carturar si cronicar, autorul „Letopisețului Țării Moldovei de la Dragoș-Vodă până la Aron-Vodă”; (d.1647).

Letopisetul Tarii Moldovei de cand s-au descalecat tara : Grigore Ureche :  Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

A fost primul cronicar moldovean de seamă a cărui operă s-a păstrat.
A învățat carte la Lemberg, la Școala Frăției Ortodoxe, unde a studiat istoria, geografia, limbile clasice latina și greaca, retorica și poetica. Reîntors în țară, a participat la viața politică mai întâi ca logofăt, apoi spătar.

În vremea domniei lui Vasile Lupu, a fost unul dintre sfetnicii apropiați ai acestuia, mare spătar, iar din anul 1642, urmând calea părintelui său, a ajuns mare vornic al aceleiași Țări de Jos.

„Letopisețul Țării Moldovei de când s-au descălecat țara și de cursul anilor și de viața domnilor care scrie de la Dragoș până la Aron-vodă” a fost scris spre sfârșitul vieții, (se crede că ar fi muncit la el între anii 1642-1647).

Baza informativă a cronicii au constituit-o manualele slavone de curte, cronica Poloniei a lui Joachim Bielski și o cosmografie latină. Valoarea ei constă în integrarea faptelor istorice într-un sistem de gândire politică.

Este prima scriere din literatura română care se depărtează de stilul bisericesc. Arta sa se valorifică îndeosebi în capacitatea de a creiona portrete, intre care ,memorabil este cel al domnitorului Stefan cel Mare.

A murit în anul 1647 în satul Goești din ținutul Cârligăturii și a fost înmormântat într-o criptă de la mănăstirea Bistrița din Moldova.

1746: Constantin Mavrocordat, domnul Țării Românești (1744-1746), clerul înalt și boierii hotărăsc eliberarea din șerbie a rumânilor fugiți, care se reîntorceau în țară; liberi ca persoane, țăranii rămâneau totuși dependenți economic de boieri, fiind obligați să presteze boierului 12 zile de clacă, în Țara Românească și 24 de zile, în Moldova.

Hotărârea a fost luată, în urma unui „sfat de obște”, de Constantin Mavrocordat, clerul înalt și boieri.

Constantin Mavrocordat 1711 – 1769 – a fost domnitor în Țara Românească de șase ori și în Țara Moldovei de a patru ori.

In anul 1735 eliberează țăranii dându-le dreptul să se mute de pe o moșie pe alta, libertatea țăranii și-o puteau cumpăra cu 10 lei care trebuiau plătiți boierului.

Tot în anul 1735 o altă reformă a fost cea fiscală. A desființat impozitile indirecte ca ”văcăritul” și ”pogonăritul” și introduce taxa generală de 10 lei pe an, care putea fi plătită în patru rate.

A sprijinit câteva școli și a cerut preoților să știe limba  româna și a luat masuri să fie tipărite cărți bisericești în limba română.

1781: Alexandru Ipsilanti, domn în Țara Românească, a emis „Hrisovul Orfanotropiei”, document ce reglementa activitatea unei instituții ce urma să aibă în grijă copiii abandonați.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1781-Alexandru-Voda-Ipsilanti.jpg

 Hrisovul din martie 1781 a reglementat definitiv activitatea orfanotropiei, cu veniturile și cheltuielile aferente și educării celor aproximativ 200 de copii, inclusiv cu ajutorul Cutiei Milelor. Documentul reglementa activitatea acestei instituții care, gândită în spiritul bizantin al epocii, nu a funcționat însă niciodată.

1788: S-a născut în ținutul Herța din  Bucovina, (astăzi în Ucraina), Gheorghe Asachi, cărturar enciclopedist şi scriitor al începuturilor literaturii române, sprijinitor al ştiinţei şi artelor, întemeietor şi deschizător de drumuri în învăţământ, teatru, presă.

Precursor al generației pașoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg din Polonia, unde studiase în tinerețe, manuscrisul Țiganiadei, epopeea bufă a lui Ion Budai-Deleanu.

A fost și unul din întemeietorii Academiei Mihăilene. A publicat prima gazetă româneasca din Moldova, Albina Românească (1829). A organizat primele reprezentații teatrale în limba română (1816) și Conservatorul filarmonic dramatic (1836). Traduce și adaptează piese de teatru străine. A versificat legendele istorice Dochia și Traian, Ștefan cel Mare înaintea Cetății Neamț.

A scris și nuvele istorice (Dragoș, Petru Rareș, Rucsandra Doamna ș.a.), care au constituit sursa de inspirație pentru nuvelele lui Costache Negruzzi.  A fost inițiat în francmasonerie la Milano, în Italia si in 1830 era Venerabilul unei loji din Iași, iar în 1866 a participat la lucrările Lojii Steaua României, tot din Iași.

A fost o personalitate complexă, îndrumător și animator al vietii artistice și culturale, organizator al școlilor naționale din Moldova, unul din pionierii picturii românești și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.Fiul său, Dimitrie Asachi, a fost de asemenea om de știință, a cărei activitate a vizat matematica și topografia. Fiica sa, Hermiona Asachi, a fost soția istoricului francez Edgar Quinet.

A decedat la  12 noiembrie 1869.

1812:  S-a născut la Bucuresti, Nicolae Kreţulescu, medic, diplomat şi om politic, membru al Academiei Române; a întocmit primul „Manual de anatomie descriptivă” în limba română în urma strădaniior lui, în ianuarie 1842, s-a deschis Şcoala de Mică Chirurgie de la Colţea; (m. 26 iunie 1900 la Leurdeni, jud.Arges).

S-a născut într-o veche familie boierească, arborele ei genealogic mergând până la Safta Brâncoveanu, fiica voievodului martir Constantin Brâncoveanu. Străbunicul său, vornicul Iordache Creţulescu este ctitorul Bisericii Kretzulescu din Bucureşti (1722).

Era al treilea fiu al logofătului Alexandru Creţulescu şi al Anei Câmpineanu. Ca atare, a primit o educaţie aleasă, având la dispoziţie profesori greci şi francezi în perioada adolescenţei, de la care lua meditaţii în casa părintească.

https://laivindur.files.wordpress.com/2012/03/nicolae_crec5a3ulescu.jpg

 S-a remarcat ca un ilustru pionier în domeniul medicinei româneşti şi a avut o bogată activitate guvernamentală în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, când s-a consacrat drept unul dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai domnitorului.

Pe lângă activitatea medicală şi politică, Creţulescu a practicat şi diplomaţia, iar ca semn de apreciere pentru întreaga sa contribuţie la dezvoltarea ştiinţei româneşti, a fost ales preşedinte al Academiei Române.

1834 – S-a născut la Sighișoara în Transilvania anexată de Imperiul Austriac, poetul și publicistul român Zaharia Boiu, membru corespondent (din 1890) al Academiei Române (d. 6 noiembrie 1903 la Sibiu, în Austro-Ungaria).A fost primul absolvent român al liceului german din Sighișoara, apoi, susținut de mitropolitul Andrei Șaguna, a mers la Leipzig la studii. 

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1834-1903-Zaharia-Boiu.jpg

A tradus faimosul Memorandum adresat împăratului Franz Josef al Austriei în 1892, iar fiul său, Olimpiu, a fost cel care a dus traducerea germană a memorandumului, clandestin, la Viena. A lucrat mai întâi ca profesor la Institutul diocezan, iar mai apoi ca redactor la publicațiile Telegraful român și Transilvania, a participat activ la înființarea ASTREI. În 1861 a înființat prima școală română la Sighișoara, unde a predat împreună cu învățătorii Ioan Țiței și Nicoale Damian.

1837:  S-a născut in localitatea Humulești, scriitorul român Ion Creangă, rămas in istoria literaturii române datorită măiestriei cu care a împărtășit în scris  publicului larg, basmele, poveștile și povestirile sale.

O altă variantă a datei nașterii sale este data de 10 iunie 1839, conform unei ”mitrici” (condici) de nou-născuți din Humulești, publicată de Gh. Ungureanu.

Este considerat cel mai mare povestitor român si unul dintre clasicii literaturii române, mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie; (d. 31 decembrie 1889, Iași).

1841: S-a născut Mihai Burada, compozitor, pianist și medic, membru fondator și președinte al Societății Culturale „Miron Costin” din Roman; (d. 7.11.1918).

Studiile muzicale le-a început la Iași (1857–1861) cu Constantin Ionescu-Gros și Paul Hette, continuându-le la Paris (1861–1867) cu Henri Herz și Eugen Ketterer. A urmat Facultățile de Medicină și Științe Naturale din Paris, obținând doctoratul în medicină (1867).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1841-1918-Mihai-Burada.jpg

A fost membru-fondator (din 1907) și președinte (1907–1918) al Societății culturale „Miron Costin” din Roman. A compus muzică instrumentală pentru pian: La creole. Danse capriceusePolka-Mazurka de salonNuit blancheLe caresse de zephireDansul pe sârmă și muzică corală: Cântec pentru școlariMarșul Societății vânătorilor din Roman.

1854: S-a nascut Constantin Ţurcanu, eroul român din Războiul de Independenţă elogiat de Vasile Alecsandri în poezia „Peneş Curcanul”, numele-poreclă sub care a intrat în istoria noastra. ( d. 15 noiembrie 1932).

Constantin Ţurcanu a fost sergent în Regimentul 25 Infanterie şi a devenit faimos după bătălia de la Griviţa. A luptat apoi la Rahova. În 1913 a luptat din nou în Bulgaria, în al Doilea Război Balcanic, iar în Primul Război Mondial a luptat pe frontul de la Tisa, fiind avansat la gradul de plutonier major.

Vasile Alecsandri a dedicat o poezie lui Peneş Curcanul, în care cântă vitejiile acestuia şi a celor „9 din Vaslui” în lupta pentru independenţa României.

Despre momentul înmormântării lui Vasile Alecsandri se relatează că atunci când a fost momentul să fie ridicat sicriul, din mulţime s-a auzit comanda: „Cei nouă din Vaslui şi cu sergentul zece…Ridicaţi!”.

Astfel a fost purtat marele poet pe ultimul drum de către „curcanii” lui Peneş.

 1867: In România, apare bilunar revista „Convorbiri literare”, organ de presa al societății „Junimea”, una din cele mai importante publicații din a două jumătate a secolului XIX.

A fost o grupare politică și literară condusă de Titu Maiorescu care a exercitat în epoca aceea o puternica influenta asupra miscarii literare românesti.

Primul redactor, apoi director al acestei reviste, a fost Iacob Negruzzi. Publicatia a aparut până in 1944, cu o singura intrerupere intre anii 1916 si 1919, inițial la Iaşi (1867-1885) şi apoi la Bucureşti (1885-1944).

1867 – S-a format Guvernul Constantin Al. Crețulescu.Noul Consiliu de miniștri a fost expresia „înțelegerii de la Concordia” între radicalii munteni și liberalii moldoveni, fracționiști și maiști, fiind prezidat de Constantin Al. Crețulescu și guvernând între 1 martie–4 august 1867.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1867-Constantin-A.-Cretulescu.jpg

A fost primul guvern dupa suirea pe tron a lui Carol I, dominat de liberalii radicali, între aceștia proeminent fiind Ion C. Brătianu, ministrul de Interne. În timpul acestei guvernări, s-au reluat lucrările la construcția Căii ferate București–Giurgiu și s-a votat Legea pentru înființarea unui nou sistem monetar (leul a devenit moneda națională a Principatelor).

La 1 august 1867, s-a inaugurat Societatea Academică Română. Supus presiunilor interne ale unei opoziții puternice și presiunilor externe din cauza nerezolvării problemei străinilor, perioada a fost marcată de o perpetuă criză politică.

1876 – Ion Creangă a publicat  în revista  Convorbiri literare, povestea Dănilă Prepeleac care are o temă cu origini în folclorul românesc.

Considerată o mostră de umor românesc din secolul al XIX-lea, a atras atenția criticilor literari prin limbajul său ingenios.

.

1877- Puterile semnatare ale Tratatului de la Paris din 1856 au adoptat la Londra, un protocol prin care recomandau Turciei sa acorde unele libertati popoarelor supuse.

1877: Puterile semnatare ale Tratatului de la Paris din 1856, au adoptat la Londra  un protocol prin care recomandau Turciei să acorde unele libertăţi popoarelor supuse.

Refuzul acesteia va deschide calea războiului, în urma căruia Romania și alte tari balcanice și-au obtinut independența statală.

1880: În România independentă se deschide la București,  legația germană .

 

1889 : Ferdinand de Hohenzollern, nepotul regelui Carol I,  a fost proclamat prin Decret, principe al României, cu titlul de Alteţă Regală.

1892: Apare, la Fălticeni, revista de literatură şi folclor „Şezătoarea”, sub conducerea lui Artur Gorovei.

Arthur Gorovei (n. 19 februarie 1864, Fălticeni – d. 19 martie 1951, București), academician român, folclorist, etnograf, membru de onoare (1940) al Academiei Române, s-a născut la 19 februarie 1864 la Fălticeni. A fost Prefect al județului Suceava și Primar al orașului Fălticeni. Ales membru corespondent al Academiei Romane (1915); Doctor Honoris Causa de la Universitatea din Cernăuți; Senator Legionar.

În 1892 a fondat revista de folclor „Șezătoarea”, care a apărut regulat timp de 26 de ani. Ultimul număr scos în anul 1931 cuprinde indicele analitic și alfabetic al celor 25 de volume ale acestei importante reviste.

A decedat la 19 martie 1951,la București.

1898: S-a născut Constantin Daicoviciu, renumit istoric și arheolog, profesor, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

A fost membru al Academiei Române (d. 27.05.1973).

1906: A debutat revista “Viaţa românească”, revistă “literară şi ştiinţifică”, sub direcţia lui Constantin Stere şi Paul Bujor, secretar de redacţie fiind scriitorul Garabet Ibrăileanu.

Născut în România – Revista “Viaţa Românească” este una dintre cele mai  vechi şi mai longevive reviste de cultură din România – Radio România  Cultural

1907: Din initiativa dr. Mina Minovici si-a început la București, activitatea Serviciului de urgenţă “SALVAREA”.

ambulanta-1

Dr.Mina Minovici este faimos pentru studiile aprofundate despre alacaloizii cadaverici, putrefacție, simularea bolilor mintale și antropologie medico-legală.

MINA MINOVICI

A fost  fondatorul școlii române de medicină judiciară și a fost directorul primului Institut de Medicină Legală din România, construit în 1892.Fondator al sistemului medico-legal modern, a fost una dintre cele mai proeminente personaliăți din acest domeniu din Europa timpurilor sale.

1908: Pe lotul-model semincer Missilindra din  judeţul Tighina, în gubernia rusească  Basarabia, a început să funcţioneze o staţiune metereologică.

1917: Prin Înaltul Decret nr.245 al regelui Ferdinand I, s-a înfiinţat Regimentul de Tracţiune Automobilă, moment ce a marcat începutul procesului de reorganizare a formaţiunilor auto din armata română şi de apariţie a armatei auto.

Este Ziua automobilismului militar.

1919: Apare la Craiova, revista „Ramuri „.Revista a fost editata în anii 1919-1929, apoi 1934-1944, în 1945-1947 și din august 1964.

Revista ,,Ramuri" Nicolae Iorga 1922

1924: S-a născut mezzosoprana română Elena Cernei; (d. 26.11.2000).În străinătate, a debutat în 1963, pe scena Operei Naționale din Paris cu rolul Amneris din Aida, după care a fost invitată pe marile scene, precum La Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Royal Opera House Covent Garden din Londra, Bolshoi Opera din Moscova, Wiener Staatsoper, alături de mari nume ale scenei lirice internaționale: Renata Tebaldi, Birgit Nilsson, Franco Corelli, Richard Tucker, Giuseppe di Stefano, Jon Vickers, Carlo Bergonzi, Nicolai Gedda, Gabriella Tucci, Galina Vishnevskaya, Plácido Domingo, Virginia Zeani, Giangiacomo Guelfi, Piero Cappuccilli, Robert Merrill, Dimiter Uzunov etc.

ELENA CERNEI - Hüe SOIR PAIEN | Facebook

În 1963 a primit titlul de Artistă Emerită, iar în 1999 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Naționale de Muzică București pentru contribuțiile din domeniul muzicii. Printre rolurile interpretate se numără Azucena în Trubadurul, Clytemnestra în Iphigénie en Aulide, Arsace în Semiramida, Rosina în Bărbierul din Sevilla, Ulrica în Bal mascat, prințesa Eboli în Don Carlos, Laura și La Cieca în LaGioconda, Cherubino în Nunta lui Figaro, Iocasta în Oedip, și Orfeu în Orfeu și Euridice.

1925: S-a născut la Bacău  marele matematician român de etnie evreiască, Solomon Marcus, membru al Academiei Române din 2001.

Domeniile de activitate în care s-a manifestat au fost, conform propriei mărturisiri: analiza matematică, teoria măsurii, topologia; informatica teoretică (Theoretical Computer Science); lingvistica matematică și gramatici dependente de context; teoria literaturii și poetică; semiotică; antropologie culturală; istoria și filosofia științei; biologie.

La toate acestea s-a adaugat preocuparea sa constantă și declarată pentru educație, pe toate etapele vieții ființei umane.

1926 – Noua organizare administrativă a Bucureștiului. Prima împărțire administrativă cunoscută a orașului datează din 1789, când Bucureștiul era împărțit în cinci plăși (Plasa Târgului, Plasa Gorganului, Plasa Broștenilor, Plasa Târgului de Afară, Plasa Podului Mogoșoaiei).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1926-Planul-orasului-Bucuresti.jpg

În 1828 celor 5 plăși le erau asociate 5 culori (numite de bătrâni și „văpsele” sau „boiele”).

Prin Legea Municipiului București, intrată în vigoare în 1927, Bucureștiul a fost împărțit în patru sectoare: 

Sectorul Galben (astăzi Sectorul 2 și părți din Sectorul 1); Sectorul Negru (astăzi Sectorul 3 și părți din Sectorul 4); Sectorul Albastru (părți din actualele Sectoare 4 și 5); Sectorul Verde (astăzi Sectorul 1).

1930: S-a născut prozatorul, poetul şi pictorul, Alecu Ivan Ghilia.A urmat cursurile Academiei de Belle-Arte din Iași (1948–1950) și apoi pe cele ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București (1950–1953), fiind și absolvent al Facultății de Filologie București (promoția 1952).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1930-Alecu-Ivan-Ghilia.jpg

A lucrat ca redactor la ContemporanulGazeta literarăLuminița (redactor-șef), redactor-șef la redacția de scenarii a Studioului Cinematografic București. A scris romane: Ieșirea din ApocalipsCuscriiAppassionataVremea demonilorÎntoarcerea bărbațilorPiramida, nuvele, povestiri și schițe: Frații HuțuleaUn joc nevinovatLumina din adâncuri, volume de reportaj: Cântece de drumețieInsula speranței, poezii: Drumuri, drumuri…, Poeme de regăsirePoeme crepusculare.

1931: S-a născut la Buhuși, jud. Bacău, Elisabeta Bostan, renumita  regizoare română de film, recunoscută pe plan internaţional în domeniul filmului cu şi despre copii („Veronica”, „Saltimbancii”). A debutat în 1958, cu două scurtmetraje, Treijocuri românești și Cloșca cu puii de aur. Profesoară de Regie, a fost decan al Facultății de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografie, membră a Uniunii Cineaștilor din România.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1931-Elisabeta-Bostan.jpg

În 1996, Elisabeta Bostan a fondat festivalul de film studențesc CineMAiubit. Dintre filmele regizate: PuștiulAmintiri din copilărieTinerețe fără bătrânețe (scenariu și regie), VeronicaVeronica se întoarce (scenariu și regie), Saltimbancii (scenariu și regie), FramZâmbet de soareDesene pe asfaltCampioana (scenariu și regie), Iza-Bella.

1937: S-a născut compozitorul și academicianul român basarabean Eugen Doga, autorul muzicii mai multor filme, romanțe, cantate, piese instrumentale și a  unei simfonii.Este considerat cel mai mare compozitor român in viață.

Eugen Doga (n.1937), compozitor moldovean, preluat de pe vipmagazin.md

La 1 martie 1937, în casa lui Dumitru și Elizaveta Doga, în satul Mocra, raionul Rîbnița, Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească (Astăzi Republica Moldova) s-a născut viitorul compozitor moldovean Eugen Doga, autorul muzicii mai multor filme, romanțe, cantate, piese instrumentale, autorul unei simfonii, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei din 1992.

Eugen Doga a copilărit pe timp de război și foame, avînd o viață grea, tatăl său murind în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial.

După absolvirea școlii din sat este admis la Școala de muzică „Ștefan Neaga” (1951-1955) din Chișinău .

Urmează apoi Colegiul muzical la viloncel, avîndu-l profesor pe italianul Pablo Baccini și ulterior va lucra la Orchestra Radio.

După ce a fost paralizat la mîna stîngă, Doga a înțeles că nu mai poate reveni la violoncel, axîndu-se mai mult pe compoziție.

Prima piesă de compoziție proprie, ”Floare dalbă de livadă” (1957), Eugen Doga o scrie pentru colega sa de la televiziune Maria Bieșu într-o singură zi. Din acea zi, toată muzica scrisă de Doga, a fost scrisă fără schițe, direct în original.

Eugen Doga a  absolvit Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău (1960-1965), la clasa de compoziție a profesorului Solomon Lobel.

A predat în calitate de profesor la Școala de Muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău (1962-1967) și a fost membru al colegiului redacțional și de repertoriu al Ministerului Culturii al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (1967-1972).

Debutul sau oficial  a avut  loc la 1967, în filmul regizorului Gheorghe Vodă, ”Ivan Turbincă”, cu Mihai Volontir în rolul principal.

Remarcabile sunt si muzica la filmului ”O șatră urcă la cer” 1975 al  regizorului  Emil Loteanu si  valsul din filmul ”Dulcea și tandra mea fiară” a aceluiași regizor.

A urmat o serie de peste o sută de filme, muzica cărora a fost scrisă de Eugen Doga.

Compozitorul Doga a fost prieten și coleg cu poetul Grigore Vieru, cu care au creat cele mai frumoase lucrări.

Cu piesa sa ”Orașul meu” (1973), Eugen Doga a lansat-o ca interpretă de estradă pe Sofia Rotaru. Alături de Sofia Rotaru și Anastasia Lazariuc, Nadejda Cepraga s-au lansat în cariera lor cu peisele scrise de Doga.

Astăzi, compozitorul este nevoit să facă naveta Chișinău-Moscova, unde scrie muzică pentru filme și are specacole grandioase.

 1939: Se semnează la Bucureşti, în România, un acord internaţional, prin care Anglia, Franţa, Italia și România consimt la primirea Germaniei în Comisia Europeană a Dunării (CED). Anglia, Franța, Italia și România au consimțit la primirea Germaniei în Comisia Europeană a Dunării. Tratatul de la Sinaia, din 18 august 1938, a modificat statutul CED și a recunoscut suveranitatea României asupra zonei maritime a fluviului, iar la 1 martie 1939 s-a recunoscut prin Tratatul de la București dreptul Germaniei de a face parte din CED.

Acum competențele Comisiei erau reduse la minim, practic ea nu mai avea dreptul să ia nicio decizie majoră privind fluviul și gurile Dunării.

1944:Are loc premiera piesei „Steaua fără nume“ de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra din București.

Wie er zum Hooligan wurde | Literatur

Mihail Sebastian (la naștere Iosif Hechter);  n. 18 octombrie 1907, Braila- d. 29 mai 1945, Bucuresti.

1945: Andrei Ianuarevici Vîşinski, adjunctul ministrului de Externe sovietic şi preşedinte al Comisiei Aliate de Control pentru România, sosit la Bucureşti la 27 februarie 1945, în urma audienţelor repetate avute cu regele Mihai I, în care cerea demisia cabinetului Rădescu şi formarea unui guvern al FND, recomandă numirea lui Petru Groza în funcţia de preşedinte al Consiliului de Miniştri.

La 3 martie 1945, Petru Groza prezenta regelui lista noului guvern „de largă concentrare democratică”, în care FND (creație a comuniștilor și aliaților lor) deţinea 14 ministere, iar la 06.03.1945 depunea jurământul ca prim-ministru

1948 – Modificarea legii pentru organizarea judecătorească.

A intrat în vigoare Legea nr. 17/1948 pentru modificarea legii pentru organizarea judecătorească. Votată de Adunarea Deputaților în ședința de la 10 Februarie 1948, a modificat Legea nr. 341/5 decembrie 1947 pentru organizarea judecătorească. Stabilea înființarea, în România, a instituției asesorilor populari. Aparatul judiciar intra, astfel, sub controlul complet al Partidului Comunist Român și al Securității.

1951 – La New York a apărut ziarul Românul.

În 1950, generalul Nicolae Rădescu a înființat organizația Asociația Românilor Liberi din Statele Unite și Canada, care, la 1 martie 1951 s-a transformat în Liga Românilor Liberi cu sediul la New York. Statutele Ligii au fost publicate în noul ziar Românul, organ de presă al Ligii Românilor Liberi, editat de Mihail Fărcășanu. A apărut în perioada 1951–1953.

1954 – S-a născut poetul, publicistul și editorul, Nicolae Panaite, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1990.Este absolvent al Facultății de Științe Juridice din Iași. A debutat în 1972 cu poezii, în revista Convorbiri literare. În 1976 a obținut Premiul Uniunii Scriitorilor din România la Concursul National de Poezie „Nicolae Labiș”, Suceava (juriul fiind prezidat de către Marin Preda). Primul volum de versuri, Norul de marmură a apărut în 1981, în urma câștigării concursului de debut organizat de către Editura Cartea Românească. Este membru fondator al Cenaclului literar Junimea (1975–1985) și al Studioului de Poezie ieșean. A colaborat la revistele Convorbiri literareCronicaRomânia literarăLuceafărulSteauaTransilvania, etc., precum și la presa cotidiană ieșeană. După 1989 a fost redactor la diferite publicații ieșene, între care Convorbiri literare.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 1954-Nicolae-Panaite.jpg

Se numără printre fondatorii revistei Moldova și ai săptămânalului Timpul, ai Casei Editoriale Moldova din Iași.

A fost printre organizatorii mișcării anticomuniste din 14 decembrie 1989 de la Iași. Din anul 2000 a înființat Editura Alfa, al cărei director este, revista Calea, Adevărul și Viața, este redactor-șef al revistei Cronica veche. Din volumele publicate: Alergarea copacului roșuSemnele și înfătișareaAproape un cercGlorie anonimăZiua verde, etc.

1973 – A apărut primul număr al revistei Catacombes (Almanahul Bisericii Tăcerii).Editată la Paris, sub coordonarea lui Sergiu Grossu, între 1971–1992. A publicat articole ca: Spălarea creerului. Complotul psiho-politic al comunismuluiSub semnul perversiunii și violenței comuniste. Primele lucrări românești de dezvăluire a fenomenului de la Pitești, etc.

1983 – S-a înființat la Viena Asociația Arhanghelul Mihailavând scopul „desfășurării unor activități umanitare în folosul românilor refugiați în Austria”. Președinte al Asociației a fost aleasă Dorina Gabor.

1993: A avut loc deschiderea traficului telefonic public între România şi Statele Unite ale Americii.

1993: A fost reînfiinţată Curtea de Conturi, organul suprem de control financiar şi de jurisdicţie în domeniul financiar în România, după 45 de ani de la întreruperea activităţii.

1995 – A încetat din viață Alexandru Cosmovici (17 septembrie 1901, Iași – 1 martie 1995, București).Compozitor și muzicolog, a fost vărul lui George Enescu.

1997: Se constituie Forța de Reacție Rapidă a Armatei Române, care se înscrie în procesul de modernizare a forțelor armate ale României, în concordanță cu exigențele integrării în structurile militare ale Alianței Nord-Atlantice.

1999: România devine parte a Convenției de echivalare a diplomelor în domeniul învățământului superior în Europa.

2001: Membrii Parlamentului European au votat, la Bruxelles, cu o largă majoritate, în favoarea eliminării necondiţionate a vizelor de intrare în spaţiul UE pentru cetăţenii români.

2003: România începe să folosească drept monedă de referinţă euro, în detrimentul dolarului SUA, ca urmare a deciziei consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României, anunţată de guvernatorul Mugur Isărescu la 05.02.2003.

2007: Castelele Peleş şi Pelişor, împreună cu terenurile aferente, au fost restituite regelui Mihai I, în urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii şi Cultelor, Adrian Iorgulescu.

Imagini pentru peles si pelisor photos
Imagini pentru peles si pelisor photos

Foto: Castelele Peleș și Pelișor

2011: A decedat la București, campionul român la box Ion Monea (n. 30 noiembrie 1940, Tohanu Vechi). A fost , medaliat cu bronz la Roma 1960 și cu argint la Mexico 1968.

A participat și la campionatul de la Tokyo din 1964, clasându-se pe locul cinci. După ce s-a retras din activitatea competițională, a devenit antrenor.

2011 – A încetat din viață Nicolae Botnariuc (15 martie 1915, Râșcani, Bălți, Basarabia țaristă/R. Moldova – 1 martie 2011)

Zoolog și biolog a devenit membru titular al Academiei Române din 1990.

A condus prima expediție românească transafricană.

2014 – A încetat din viață la Manasia, Ialomița, Alexandru Viorel Vrânceanu (n.22 februarie 1927, Băile–Balta Albă, Buzău.), agronom, specialist în genetică – ameliorarea plantelor, profesor universitar.

2

A fost Director ştiinţific(1982-1991) si Directorul Institutului INCDA Fundulea (1991-1997), membru de onoare al Academiei Române și membru de onoare al Academiei de Științe a R.Moldova.

CITIȚI ȘI:

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/03/01/o-istorie-a-zilei-de-1-martie-video/

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfânta Muceniță Evdochia

Sfânta Cuvioasă Muceniţă Evdochia, Liban (1 martie) | Sfinti si icoane

Sfanta Mucenițăa Evdochia era originară din cetatea Heliopolis, din provincia Liban (Frigia), și a trait in timpul imparatului Traian.

O buna parte a vietii si-a petrecut-o in desfranare, agonisind o avere insemnata. Schimbarea sa launtrica s-a petrecut in chip minunat, datorita monahului Gherman. In urma convorbirilor duhovnicesti cu acesta, Evdochia a luat hotararea de a primi Botezul.

Dupa ce a fost botezata de catre Teodot, episcopul cetatii, ea si-a impartit toata averea saracilor, apoi s-a calugarit.

In manastire s-a daruit celei mai aspre vietuiri, in desavarsita ascultare, in posturi, privegheri, si rugaciuni. Nu dupa mult timp, obstea manastirii a cerut-o stareta. Pentru pocainta sa adanca, Dumnezeu a invrednicit-o cu darul invierii mortilor. Cuvioasa a dobandit moarte muceniceasca, in timpul persecutiei din vremea lui Vincentiu, conducatorul cetatii Heliopolis.

Bibliografie (surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. http://www.worldwideromania.com;
  3. Wikipedia.ro;
  4. mediafax.ro;
  5. Istoria md.;
  6. http://www.rador.ro/2019 calendarul-evenimentelor;
  7. Cinemagia.ro.

01/03/2021 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 02/03/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: