CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Lideri ai românilor de pe Valea Timocului, atrag din nou atenţia asupra politicii de asimilare etnică la care sunt supuşi de către autoritățile Serbiei. VIDEO


Distribution of Romanians, Moldovans or Vlachs in Romania and neighboring  countries : europe

Lideri ai românilor de pe Valea Timocului, din estul Serbiei – președintele Partidului Neamului Românesc, doctorul Predrag Balașevici, și şeful asociației “Ariadnae Filum”, Zavișa Jurj – se află într-o vizită de lucru la Bucureşti.

Aceştia s-au întâlnit, deja, cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare, cărora le-au expus situația foarte dificilă a celor circa 300 de mii de etnici români din Timoc.

Cei doi au atras, din nou, atenţia asupra politicii de asimilare etnică la care sunt supuşi, a lipsei drepturilor ce ţin de limbă şi biserică și a resurselor pentru menținerea identității românești.

Stanga: vorbitori de limba romana si "vlaha" conform recensamantului Serbiei din 2002. Harta facuta de catre un roman si afisata pe paginile romanesti de wikipedia. Dreapta: romani, "vlahi" si maghiari pe harta etniilor dupa acelasi recensamant. Harta publicata pe paginile sarbesti de wikipedia. La ultimele recensaminte, numarul de vorbitori de romana/"vlaha" a fost mai mare decat cei declarati romani/"vlahi"

Ei acuză şi distrugerea unei importante părți a regiunii în care trăiesc de către o companie chineză, care exploatează cupru, şi apreciază că aceasta se petrece cu complicitatea administraţiei de la Belgrad, care şi-ar dori să-i alunge pe românii autohtoni din zonă.

De asemenea, atât Predrag Balașevic cât şi Zavișa Jurj au deplâns dezinteresul diplomației de la Bucureşti faţă de problematica românilor din Serbia.

Românii de peste graniţă mor cu zile. Ce facem pentru ei? (I) | Epoch Times România

Recent, ei au transmis o scrisoare instituţiilor de la Bucureşti şi Bruxelles, în care au detaliat situaţia disperată în care se află comunitatea şi le-au cerut să intervină pe lângă autorităţile sârbe, pentru ca acestea să le respecte drepturile prevăzute în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Publicitate

24/02/2021 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: