CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 4 FEBRUARIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


4 februarie în istoria noastră 

211 – A murit la Eboracum (astazi orașul York din Anglia), împaratul  roman Septimius Severus (193–211), fondator al dinastiei Severilor.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este septimiusseverus1.jpg

Lucius Septimius Severus, cu numele întreg Lucius Septimius Severus Augustus, cunoscut în literatura de limbă română drept Septimiu Sever (n. 11 aprilie 146, la Leptis Magna, în Africa) a fost împărat roman din 9 aprilie 193 până în 211.

A fost singurul împărat născut în Provincia Africa.Cu el a început accederea la putere a dinastiei Severilor și a provincialilor având ascendență neromană.

În timpul domniei sale, autoritatea imperială a fost întărită, atribuțiile senatului fiind drastic limitate.

A transformat Mesopotamia în provincie romană (197-199); Dacia și Moesia au cunoscut și ele o remarcabilă înflorire economică și edilitară.

Imagini pentru arcul de triumf al lui septimius severus fotos

În anul 203 d.I.Hr, a fost inaugurat cunoscutul Arc de Triumf al împăratului de la Roma.

A fost înmormântat la Castelul Sant’Angelo (Castelul Îngerilor) din Roma, inițial conceput ca mausoleu pentru împăratul Hadrian (76–138) și urmașii lui, și ulterior modificat în castel de către papi.

1526 – Are loc campania lui Ștefan IV-lea (Ştefăniţă-vodă), domn al Moldovei, în Muntenia. Oastea moldoveană a prădat începând cu 5 februarie 1526 până la Tîrguşor, fără vre-o împotrivire a armatei muntene.

Domnitorul Munteniei, Radu de la Afumaţi, a fost constrîns să-i predea lui Ștefăniță pe boierii moldoveni pribegi, și îi va executa.

Ștefăniță-vodă revine  în Moldova din campania sa din Muntenia, pe data de 20 septembrie 1526.

Imagini pentru Ştefan IV-lea (Ştefan cel Tânăr, Ştefăniţă Vodă),photos
 Ștefan IV-lea (Ștefan cel Tînăr, Ștefăniță-vodă), domn al Moldovei 1517-1527

Ștefan IV-lea al Moldovei, cunoscut în cronici și ca Ștefan cel Tînăr, era feciorul lui Bogdan III-lea și nepotul lui Ștefan cel Mare al Moldovei. Ștefan cel Tînăr vine la domnia Moldovei după moartea tatălui său Bogdan III-lea și a fost miruit domn de mitropolitul Theoctist la Suceava.

In  1518, Ștefănițăa  încheiat un tratat cu polonezii, tratat care era potrivnic turcilor.

Ulterior el a stricat relațiile cu polonezii fiind ofensat de Sigismund, care a refuzat să-i dea una din fete de soție. La 8 august 1518, Ștefan cel Tînăr oprește invazia tătarilor de peste Nistru, repurtînd o victorie strălucită.

La 15 septembrie 1521, domnitorul, îl execută la cetatea Hîrlău, pentru viclenie, pe hatmanul Luca Arbore (conducătorul Divanului pe timpul cînd domnul Ștefan IV-lea era minor) și pe feciorii acestuia.

Urmează un complot nereușit a boierilor moldoveni împotriva domnitorilui, după executarea lui Arbore, complot generat de frica răzbunare a domnitorului pe boieri. Complotul se soldează cu fuga din țară a mulor boieri și cu decapitarea rebelilor reținuți la tîrgul Roman.

Ștefan cel Tînăr atacă și înfrînge o armata turcescă condusa de Tassa-pasa ce se refugiase în Moldova, respinsă fiind de polonezi și ia o prada bogată.

Din cauza semeției lui, bunele relații cu polonezii nu au mai putut fi restabilite.

Din acest motiv, se crede că nobilii de la curtea poloneză, care se temeau că Ștefăniță s-ar putea alia cu turcii, au pus-o pe însăși soția lui să-l otrăvească, la 14 ianuarie 1527. Ștefan cel Tînăr moare la Hotin și este înmormîntat la Mănăstirea Putna.

1544 – Filip Moldoveanul a tiparit, la Sibiu, “Catehismul romanesc”.In 1550 a tiparit de asemenea  la Sibiu, Tetravanghelul romano-slavon.

1809 – S-a născut poetul român Vasile Cârlova (m.18 septembrie 1831).

 1834 – Se  înfiinţează  din iniţiativa unui grup restrâns de membri ai Societăţii de Medici şi Naturalişti din Iaşi, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihăil Zotta, Constantin Sturza şi Costachi Negri, Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi,

Este primul muzeu de acest gen înfiinţat în Principatele Române şi, ca instituţie culturală, avea drept scop să prezinte publicului din Iaşi „bogăţiile pământene şi subpământene ale Moldovei, precum şi curiozităţi din alte părţi ale lumii”.

1849 – A incetat din viață Costache Conachi, unul dintre cei mai reprezentativi poeți ai inceputurilor literaturii române, a carui lirică este, aproape in întregime, erotică;(n.14.10.1777).

1857 –  Caimacamul Moldovei, Teodor Balş, semnează la Iaşi o proclamaţie către locuitorii din sudul Basarabiei ţariste care revenise la Moldova in urma infrangerii Rusiei în  Razboiul Crimeei , prin care îi asigura de respectarea drepturilor şi privilegiilor pe care le aveau sub ruși. 

1872 – S-a născut cunoscutul pictor român Octav Băncilă; (d. 3.04.1944).

1873: S-a născut Theodor Fuchs, compozitor, pianist, critic muzical şi pedagog român de origine cehă; (m. 1953).

1897: S-a născut Constantin Vişoianu, om politic ţărănist, diplomat (colaboratorul lui Nicolae Titulescu la Liga Naţiunilor, reprezentantul României la Tribunalul Internaţional de la Haga, ministru de externe în guvernele Sănătescu şi Rădescu); stabilit în SUA a primit statutul de „rezident special”; (m. 1994).

1906 – S-a născut Nicolae Georgescu-Roegen, economist şi matematician, membru de onoare al Academiei Române, emigrat în SUA; (d.30.10.1994).

A fost considerat „economistul mileniului III”, fiind părintele teoriei bioeconomice, teorie care prezintă un mod revoluţionar de a vedea economia. Era primul şi, practic, singurul economist de la Malthus încoace care a pus în mod serios problema economiei speciei umane într-un context ecologic global, adică la scară planetară.

A fost ales membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1990).

1906: S-a născut Eugen Macovschi, biochimist şi biolog; a contribuit la elaborarea unei noi concepţii, originale, privitoare la structura materiei vii (teoria biostructurală); (m. 1985).

Imagini pentru Eugen Macovschi, photos

S-a remarcat prin cercetări în diferite domenii ale biologiei. A fost membru titular al Academiei Române din 1948.

1909 – Are loc, pe scena Teatrului National din Bucuresti, premiera piesei “Apus de soare” de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Actorului  Constantin Nottara i-a revenit  rolul  lui Ştefan cel Mare.

1923 – A avut loc inaugurarea oficială a Palatului Cercului Militar, în prezenţa regelui Ferdinand şi a reginei Maria, a altor personalităţi militare şi ecleziastice.

Clădirea, amplasată în centrul Capitalei, la intersecţia a două principale artere – Calea Victoriei (odinioară Podul Mogoşoaiei) şi Bulevardul Regina Elisabeta, aminteşte de Opera Naţională din Paris (Palatul Garnier).

Edificiul, proiectat în 1899 de arhitectul Dimitrie Maimarolu, a fost construit din iniţiativa şi prin contribuţia financiară a ofiţerilor din garnizoana Bucureşti.

1925: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înfiinţarea Patriarhiei Ortodoxe Române. Legea pentru înfiinţarea Patriarhiei a fost publicată la 25 februarie 1925 în Monitorul Oficial sub titlul „Lege pentru ridicarea Scaunului arhiepiscopal si mitropolitan al Ungrovlahiei ca primat al României la rangul de Scaun patriarhal”.

Imagini pentru Miron Cristea photos

La 1 noiembrie 1925 a avut loc investitura şi înscăunarea primului patriarh Miron Cristea (1925-1939).

1929 – S-a născut pictorul român  Constantin Piliuţă ; (d.03.05.2003).

87 de ani de la naşterea pictorului Constantin Piliuţă! FOTO

1932 – Se deschid Jocurile Olimpice de iarna de la Lake Placid.

Preşedintele S.U.A. Franklin Delano Roosevelt  a deschis a treia editie a Jocurilor Olimpice de Iarna la  Lake Placid, în nordul statului New York, la poalele Muntilor Adirondack.

Au fost reprezentate doar 17 naţiuni, fiind prezenți  numai 306 sportivi.

Imagini pentru Jocurile Olimpice de iarna de la Lake Placid. photos

A fost a doua participare a sportivilor români la o Olimpiadă de iarnă. Țara noastră a participat cu o delegație formată din 17 sportivi care au concurat la două discipline bob și schi. Cel mai bun rezultat: românesc a fost Locul 7, la proba de bob 5 persoane.

1933 – Este promulgată legea pentru autorizarea stării de asediu în România,In baza acestei legi guvernul Romaniei este autorizat sa decreteze in orice moment crede de cuviinta, pe o perioada de cel mult sase luni,starea de asediu totala sau partiala.

1934 – Echipajul român de bob de două persoane (Al. Frim și V. Dumitrescu) cucerește la Engelberg in Elvetia  titlul de campion mondial  la Campionatul Mondial de Bob de la Engelberg (Elveţia). Pentru rezultatele obţinute, sportivilor li s-a decernat „Premiul naţional pentru sport”

1941 – A decedat matematicianul român David Emmanuel; (n. 31.01.1854).

Este considerat întemeietor al şcolii matematice moderne din ţara noastră. A fost membru de onoare al Academiei Române din 1936.

1941 – S-a născut actorul român Şerban Cantacuzino. A fost un descendent al domnitorului Tarii Romanesti, Serban Cantacuzino, cel  care  în perioada 1678-1688 care a luptat la Viena  împotriva otomanilor, a publicat Biblia de la Bucuresti  și a introdus cultura porumbului  pe teritoriul României de astăzi.

Născut in  Bucureşti,  într-o familie nobilă, tatăl său fiind medicul, producătorul, scenaristul, regizorul şi criticul de film, Ion Cantacuzino, Şerban Cantacuzino  a debutat  alături de bunica sa, actriţa Maria Filotti în  piesa „Prinţ şi cerşetor”, la vârsta de 11 ani, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

S-a mutat la Paris, Franța, în 1990 și a decedat la Paris în ziua de 4 iulie 2011, la vârsta de 70 de ani. A fost înmormântat în cimitirul Bellu din București.

1947: S-a născut informaticianul şi profesorul Radu Popescu-Zeletin, stabilit în Germania din 1974, participant la realizarea reţelei germane naţionale de calculatoare (DFN) şi la elaborarea modelului ISO-OSI.

Imagini pentru Radu Popescu-Zeletin,photos

A realizat numeroase proiecte comunitare (sisteme de fişiere virtuale, reţele locale şi baze de date distribuite).

Este membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1997

1947: După a doua conflagraţie mondială, ministrul de externe al Marii Britanii, Ernest Bevin (1881 – 1951), a semnat la Londra, Tratatele de pace cu România, Ungaria, Bulgaria, Finlanda şi Italia.

1948 – Se incheie  pe o perioadă de 20 de ani,  “Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală româno-sovietic”, prin care este consacrata satelizarea României de către URSS.

 România a fost prima ţară „democrat-populară” care a semnat un astfel de tratat cu URSS (la 7 iulie 1970 a fost semnat un nou Tratat).

1949: A decedat generalul român Paul Angelescu (alternativ: Anghelescu; n. 27 septembrie/10 octombrie 1872 – d. 4 februarie 1949). Era fiul generalului Alexandru Angelescu (1836-1911) și nepotul generalului Gheorghe Angelescu (1839-1915), fost ministru de război.

Imagini pentru Gral paul anghelescu photos

A îndeplinit funcția de ministru de război în perioadele 22 iunie 1927 – 9 noiembrie 1928 (în ultimul guvern Ionel Brătianu și guvernul Vintilă Brătianu) și 27 aprilie 1934 – 28 august 1937, în primele trei guverne conduse de Gheorghe Tătărăscu (primul, al doilea și al treilea).În perioada Primului Război Mondial a îndeplinit funcțiile de șef al secției operații a Marelui Cartier General (1916), comandant al Diviziei 8 Infanterie și comandant al Diviziei 15 Infanterie, în perioada 23 decembrie 1916/5 ianuarie 1917 – 1/13 iulie 1918, remarcându-se în timpul Bătăliei de la Mărășești.A fost ministru de război între 1927-1937, în guverne ale PNL, conduse de Ion I. C. Brătianu, Vintilă I. C. Brătianu și Gheorghe Tătărescu. Între 1933-1936 a fost ministru de stat.

1959 –  S-a născut la București, Monica Luisa Macovei, politician roman controversat, fost ministru al justiției .

1962 – A decedat  graficianul român Aurel Jiquidi; (n.25.10.1896).

Imagini pentru aurel jiquidi portret photos
Aurel Jiquidi, autoportret din anii 1930 (Wikipedia. ro)

1967 – A început construcţia primei autostrăzi din România, pe distanța Bucureşti-Piteşti.

A  fost dată în folosinţă în anul 1973, cu noi segmente adăugate în 2007, 2010 şi 2011.

1975 – S-a născut interpreta de muzică uşoară Carmen Trandafir.

Imagini pentru Carmen Trandafir. photos

1976 – S-a deschis a XII-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Innsbruck, în Austria.

România a participat cu o delegație de 28 de sportivi și s-a clasat pe locul 19 în clasamentul pe națiuni, fără să obțină nici o medalie.

Pentru prima dată, participă naționala de hochei a României, cu viitorul tenismen Ion Țiriac în echipă.

Cel mai bun rezultat românesc :

Locul 5 în proba de biatlon 20 km, Gheorghe Vilmoș.

1986: A murit Eftimie Vasilescu, operator, regizor şi producător,pionier al filmului românesc documentar şi de ficţiune, format la Serviciul cinematografic al Armatei la începutul anilor ’20 ai secolului XX, debutează ca operator de actualităţi.

În 1923 a înfiinţat laboratorul cinematografic şi firma „Româniafilm” (n. 12.09.1895).

1994: A murit interpreta română de muzică uşoară Dorina Drăghici; (n. 1922).

Imagini pentru Dorina Drăghic

2001 – A încetat din viață compozitorul francez de origine română, Iannis Xenakis. El si-a pus amprenta asupra muzicii contemporane prin folosirea in special a efectelor electronice si a teoriilor matematice; (n. 29 mai 1922).

Născut în Brăila , în România , la vârsta de 10 ani s-a mutat cu familia sa în Grecia , unde a început mai târziu, studii  de arhitectura si inginerie  la Atena.

Si-a întrerupt studiile în 1941 , din cauza  invadării țării sale de către nazisti.

A facut  parte din Rezistenta și în prima fază a razboiului civil  din Grecia ca membru al societății   ”Lord Byron a elevilor ” si a Armatei de eliberare a poporului grec ΕΛΑΣ.

Imagini pentru iannis xenakis

În 1945 a fost rănit în față , leziunile  provocandu-i  pierderea unui ochi .

In  1946 a reușit să termine studiile și să obțină titlul de inginer, insa  ca urmare a activităților sale politice  fiind  persecutat si amenintat,a decis să emigreze ilegal   in Franta prin Italia in anul 1947, fiind condamnat la moarte in contumacie. Sentința a fost  ulterior  comutată la zece ani de închisoare în 1951, și  anulata 23 ani mai târziu, după căderea regimului coloneilor, în 1974. 

Deși a imigrat ilegal în Paris, Xenakis reușit sa găsească un loc de muncă la  studioul de arhitectura al marelui arhitect Le Corbusier, unde  a lucrat ca asistent, reușind  rapid  să colaboreze cu Le Corbusier pe proiecte arhitectonice majore.

În  timp ce lucra pentru Le Corbusier, Xenakis a studiat armonie, contrapunct și compozitie. 

A muncit mult și greu, adesea tarziu în noapte, și a căutat îndrumare de la un număr de cadre didactice, printre care Nadia Boulanger  si Artur Honneger, a cărui reacție la muzică Xenakis a fost entuziasmata.

2008: A murit la Chișinău, R.Moldova, profesorul Ion Madan (n. 31 mai 1935, Trușeni, județul Lăpușna, Regatul României), fost scriitor, bibliolog,bibliograf și istoric din Republica Moldova.

Imagini pentru Ion Madan foto

Pe linie paternă era rudă cu scriitorul și folcloristul Gheorghe V. Madan.A editat mai multe monografii bibliografice, printre care Dimitrie Cantemir (1973), Cartea Moldovei Sovietice (1975) ș.a. A fost autorul unui ciclu de lucrări bibliografice care prin conținutul său au reflectat dinamica dezvoltării diverselor domenii de activitate ale societății. În onoarea sa, în 2008 a fost instituit în R.Moldova „Premiul Ion Madan” în domeniul biblioteconomiei și bibliografiei

2011: A murit muncitorul român Vasile Paraschiv, luptător împotriva regimului comunist din România; (n. 3 aprilie 1928, în satul Ordoreanu, comuna Clinceni, județul Ilfov.).

Imagini pentru Vasile Paraschiv photos

A fost arestat și torturat de mai multe ori, iar autoritățile au încercat să-i însceneze o boală psihică. I-a fost încuviințată plecarea în străinătate, în Austria, însă spre surprinderea comuniștilor s-a întors în România.

În cadrul unei ședințe a sindicatului de la noul său loc de muncă, în fața muncitorilor, a dat citire unei declarații de înființare a Sindicatului Liber al Oamenilor Muncii din România (S.L.O.M.R.), gest care avea să provoace alte acțiuni de teroare și de intimidare la adresa sa.

La 28 mai 1979 a avut loc prima sa răpire în momentul în care ieșea pe poarta fabricii. A fost urcat cu forța într-o mașină și dus în pădurea Păulești, lângă Ploiești.

Acolo a fost torturat și bătut cu bestialitate de patru ofițeri de Securitate reușind cu greu să ajungă la Spitalul județean Ploiești, unde a fost izolat într-o rezervă, accesul rudelor la el fiind interzis.

La 14 mai 1987, la orele 6:30, Vasile Paraschiv a fost răpit pentru a doua oară de către patru ofițeri de Securitate și de un milițian în uniformă. (Nu comisese nicio ilegalitate, iar persoanele care l-au arestat nu dețineau un mandat de arestare).

A fost adormit cu o substanță narcotică, încătușat și transportat într-o locație conspirativă unde a fost ținut legat, interogat și torturat de cei patru securiști timp de patru zile fiind forțat sa accepte cererile securiștilor care i-au impus redactarea unor angajamente și scrisori prin care își manifesta atașamentul și loialitatea față de Securitate și P.C.R.

Pentru a putea fi mai bine supravegheat de Securitate s-a dispus mutarea sa într-un nou apartament.

A fost urmărit permanent de un ofițer care purta numele conspirativ „Nicolae”, care răspundea personal de el. I-au fost urmărite telefoanele și i s-au făcut vizite inopinate la domiciliu.

La 22 martie 1989 a fost răpit de securiști pentru a treia oară de către ofițeri de Securitate. Arestarea s-a făcut de pe stradă, unde se afla împreună cu un prieten.

Acțiunea a fost orchestrată de organele de Miliție fiind preluat ulterior de 3 ofițeri de Securitate și transportat într-un loc secret, unde a fost bătut, torturat și maltratat timp de 7 zile.

A fost lovit în față, stomac și ficat cu pumnii, cu un săculeț de nisip în cap și cu bastonul de cauciuc la tălpi și iradiat. În urma acestor torturi a fost forțat să semneze un nou angajament care să îi mulțumească pe securiști, pe care l-a retractat public imediat după eliberarea sa.

După Revoluția din 1989, a întreprins eforturi ca vinovații pentru încălcarea drepturilor omului din țara noastră să fie pedepsiți.

Într-un proces intentat statului român, Vasile Paraschiv a cerut despăgubiri pentru suferințele îndurate. I s-a dat câștig de cauză, însă în urma recursului, magistrații de la Curtea Supremă au dat decizie de respingere definitivă, prin urmare nu a primit nici o despăgubire.

În 2008 Vasile Paraschiv a făcut unul dintre ultimele sale gesturi simbolice: a refuzat să primească o distincție din partea președintelui Traian Băsescu motivându-și gestul astfel:

Sunt obligat să refuz primirea ei de la un comunist, la fel ca toți ceilalți care ne-au condus țara de la Revoluție și până azi, împotriva cărora eu am luptat din 1968 și voi continua să lupt pe cale legală și democratică până la ultima bătaie a inimii”

Vasile Paraschiv, acest român neclintit în demnitatea sa, a încetat din viață la Ploiești la 4 februarie 2011 și a fost înmormântat la Cimitirul Viișoara din Ploiești.

2019: A murit scriitorul și publicistul român George Stanca; (n. 1947).

Imagini pentru george stanca photos.

Din 1970 a lucrat pe șantierul Chiajna, la un depozit legume fructe, ulterior la prefabricate (Vitan-Bârzești și Militari BCA), în investiții (la IAPI Turism București), sistematizare teritoriu (ca arhitect-șef al sectorului 6 București), în proiectare (inginer principal ICRAL Cotroceni) până în ziua revoluției din 1989.

În 1973 a absolvit Institutul de Construcții București, obținând diploma de inginer.

În timpul studenției a fost solistul vocal al formației rock Odeon. Cariera sa literară și artistică a evoluat în paralel cu cea de inginer. În 1971 a debutat ca publicist în revista „Săptămâna” condusă de Ion Barbu, fiind titular al unei rubrici de muzică pop-rock-ușoară și devenind „comentator muzical”. În 1971 – 1972 a colaborat și la revistele„Contemporanul”, „Scînteia Tineretului” iar în 1973 – 1975 a fost redactor la „Flacăra”, membru fondator alături de Adrian Păunescu și Dorin Tudoran, șef pagină muzicală, secretar muzical al Cenaclului Flacăra și reporter.

Versurile acestui cântec îi aparțin.

A condus și realizat pagina de „muzică tânără”, termen statuat de el pentru a evita indicațiile cenzurii care numea pop-ul, rock-ul și folk-ul „muzică ușoară”. În calitatea de secretar muzical de cenaclu, a fost cel care i-a descoperit pe Mircea Vintilă, Dan Chebac, Adriana Aush, Radu Gheorghe, Mihai Diaconescu alias Anghel Mora și alții.

În decembrie 2013, Gheorghe Stanca, cunoscut în mediul literar sub pseudonimul Ghenadi Strungar, a fost condamnat la un an cu suspendare pentru plagiat deoarece și-a însușit în mod ilicit traducerea romanului Jurnal de Lev Tolstoi tradus de fapt din limba rusă de Janina Ianoși.  Gheorghe Stanca a fost primul român condamnat la închisoare pentru plagiat ; (https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Stanca)

CITIȚI ȘI:

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/02/04/o-istorie-a-zilei-de-4-februarie-video/

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfântul Isidor Pelusiotul

Imagini pentru Sfantul Isidor Pelusiotul photos

Sfântul Cuvios Isidor Pelusiotul este unul dintre sfinții care s-au nevoit in Egipt. Născut in anul 360, Isidor era rudă cu Teofil, arhiepiscopul Alexandriei si cu Sfantul Chiril al Alexandriei. Viata monahiceasca a imbrăcat-o inca de tânăr în muntele Pelusion, în vremea împăratului Teodosie cel Mic.

Toti istoricii vremii marturisesc cu putere despre viata sfanta si intelepciunea cu care a fost daruit Sfantul Isidor. De la el de altfel ne-au ramas multe cuvinte folositoare, indeosebi sub forma scrisorilor sale.

Poate una dintre cele mai celebre ziceri ale sale o gasim in Patericul egiptean: “Viata fara cuvant e mai buna decat cuvantul fara viata. Caci ea si tacand e folositoare; cuvantul si strigand supara. Daca se intalnesc cuvantul si viata, desavarsesc un simbol al intregii filosofii”.

Acest sfant ne mai invață ca  “De este in cineva gand smerit, faptele bune ale aceluia se fac mai luminoase, iar de nu este cu gandul smerit, apoi si faptele bune cele luminoase, se intuneca si cele mari se micsoreaza. Drept aceea, de voieste cineva sa-si arate faptele sale bune, sa nu le socoteasca mari, caci atunci mari se vor afla”.

Sfântul cuvios Isidor Pelusiotul a trecut la Domnul undeva intre anii 435 si 440, admirat de toti si cinstit ca sfant inca din timpul vietii.

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
 3. Grigore Ureche, Letopisețul Țării Moldovei.;
 4. Istoriculzilei blogspot.com;
 5. Istoria md.;
 6. Wikipedia  
 7. Mediafax.ro
 8. http://www.worldwideromania.com
 9. Rador.ro;
 10. https://ro.wikipedia.org/Vasile_Paraschiv
Publicitate

04/02/2021 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 04/02/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: