CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Tensiuni între Ungaria și Ucraina pe tema comunității maghiare din Transcarpatia


Tensiuni între Ungaria și Ucraina pe tema comunității maghiare din Transcarpatia

Miniștrii de externe ai Ungarei și Ucrainei s-au înțeles să aplaneze neînțelegerile între țările lor din regiunea ucraineană Transcarpatia, unde locuiește o mare comunitate de etnici maghiari, relatează Radio Europa Liberă citată de BucPress și preluată de Romanian Global News.


Pe 27 ianuarie miniștrii Dmitro Kuleba și Peter Szijjarto au dat mâna, la Kiev, sau mai bine zis și-au atins coatele într-un salut pandemic și au spus că vor să oprească deteriorarea relațiilor dintre ele și să îndrepte acest proces în direcția opusă, una corectă.
În Transcarpatia locuiește o comunitate de aproximativ 150 de mii de etnici maghiari.
Având un conflict de șapte ani cu separatiștii pro-ruși din est, Kievul se teme de evoluții asemănătoare în vest.
În alegerile locale din octombrie 2020, Ucraina a acuzat Ungaria de amestec în campania din Transcarpatia și a interzis accesul unor oficiali ai guvernului ungar pe teritoriul său, iar Serviciului de Securitate ucrainean a percheziționat fundații ale etnicilor maghiari.

Ungaria, la rândul său, a acuzat Ucraina că atentează la drepturile culturale ale minorității maghiare, mai ales din cauza unei legi din 2018 care introduce predarea obligatorie în limba ucraineană în școli.
Pe acest fundal consilierii din comuna Siurte reuniți la prima lor ședință de după alegerile locale, în luna noiembrie,
au intonat imnul Ungariei.

Consilierii au spus că de fapt au intonat o veche rugăciune pe care este bazat imnul, dar explicația nu a putut stăvili creșterea tensiunilor.
La întâlnirea din ianuarie de la Kiev, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a spus că Budapesta vede în comunitatea maghiară din Ucraina o sursă pentru cooperare și bune relații între cele două țări, iar prin sprijinirea acestei comunități urmărește întărirea prieteniei.

„V-am sprijinit mereu integritatea teritorială și suveranitate iar acest lucru arată că orice acuzații de separatism sunt lipsite de sens”, i-a spus Szijjarto omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, primind un răspuns pe potrivă.
„Nu există motive să se afirme că ungurii ucraineni sunt predispuși spre separatism, tot așa cum nu există temei să se creadă că statul ucrainean ar vrea să facă rău ungurilor din Transcarpatia”, a spus Kuleba.

Ministrul ucrainean a mai „condamnat ferm” orice manifestare de lipsă de respect față de comunitatea maghiară din Ucraina și a numit „inacceptabilă” retorica anti-ucraineană care ar mai emana dinspre „unele cercuri” din Ungaria.
Guvernul de la Budapesta oferă le etnicilor maghiari din vestul Ucrainei ajutoare financiare generoase, dar și pașapoarte ungurești, în ciuda faptului că dubla cetățenie nu este permisă în Ucraina.

Toate acestea au adâncit neîncrederea. Într-o înregistrare video din 2018, consulul Ungariei la Kiev este înfățișat rostind un toast la o cupă de șampanie cu un grup de proaspeți cetățeni și îndemnându-i: „Să nu spuneți autorităților ucrainene”.
Cei doi miniștri de externe s-au înțeles pe 27 ianuarie să formeze o comisie pentru găsirea de soluții în privința limbii de predare în școli.

Dar depășirea animozităților nu va fi simplă. Legea care face ucraineana obligatorie în școlile publice a fost adoptată în contextul conflictului din estul Ucrainei între guvern și separatiștii pro-ruși, dar afectează și alte minorități entice.
În timp ce Kievul nu va putea anula legea pentru o parte a țării, naționaliștii premierului maghiar Viktor Orban au amenințat că vor bloca din cauza ei apropierea Ucrainei de NATO și Uniunea Europeană, subliniază Radio Europa Liberă.

Notă

Legislaţia ucraineană privind dreptul la educaţie al minorităţilor naţionale este denunțată și în România.

Politicieni români denunță legislaţia ucraineană privind dreptul la educaţie al minorităţilor naţionale

Recent, senatorul român Viorel Badea (foto) a readus în atenţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei problema nerespectării de către Ucraina a dreptului la educaţie în limba maternă.

El a spus că două acte normative adoptate la Kiev – Legea privind limba de stat (2019) şi Legea privind educaţia secundară (2020) – conţin prevederi cu impact negativ asupra drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a avea acces la educaţie în limba maternă.

Săptămâna trecută, şi eurodeputatul PMP Eugen Tomac a declarat că „este inacceptabil ca minorităţilor care vorbesc limbi oficiale ale Uniunii Europene şi care nu reprezintă niciun fel de risc pentru Ucraina să le fie îngrădit dreptul la educaţie, doar sub pretextul că la Kiev s-a decis derusificarea sistemului de învăţământ”.

El a solicitat Legislativului comunitar crearea de mecanisme prin care să fie condiţionată acordarea finanţării europene statelor partenere ce nu le garantează minorităților naționale accesul la educație în limba maternă. Aproape jumătate de milion de etnici români trăiesc în Ucraina, majoritatea în nordul Bucovinei, nordul şi sudul Basarabiei şi Ţinutul Herţa, anexate de sovietici în 1940. (Agenția BucPress – www.bucpress.eu)

Publicitate

01/02/2021 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

6 comentarii »

 1. Cone plătește aici? Câte favoruri trebuie să mai primească Ungaria? Sâ-și mute toți etnicii maghiari la ei și gata. Fiecare stat are propriile reguli. Greșeli inadmisibile în favoarea unui stat de buzunar cum este Ungaria

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 01/02/2021 | Răspunde

  • Aici nu e vorba doar de unguri…
   Ce facem cu românii mult mai numeroși decât ungurii din Ucraina lipsiți si ei de drepturi elementare dar pentru care statul România nu se luptă așa cum o face Ungaria pentru conaționalii săi de acolo ?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 01/02/2021 | Răspunde

   • Avem și în Albania, Grecia, Polonia, Serbia. Procentajul românilor este mare în statele menționate. Rezolvarea ar fi doar prin război, la care nu se angajează nimeni. Soluții nu sunt. Doar negocieri ca acești români să nu fie asimilați forțat. Dați afară țiganii și aduceți românii din aceste state. Este o glumă care are bătaie lungă, dar soluții nu sunt.

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 01/02/2021

   • Despre care procentaj mare de români în Polonia vorbești d-ta? Poate te gândeai la românii din Bucovina Transcarpatia si Bugeac…
    În Grecia și Albania avem AROMÂNI, nu români(daco-români). Albania a recunoscut în urmă cu vreo 4 ani existența minorității aromâne, devenind a doua țară din Balcani care a acceptat să acorde statutul de minoritate acestui grup etnic străvechi care există acolo din timpul Imperiului Roman.
    În Serbia avem pe lângă români (daco-români) și aromâni.Singurii care se bucură acolo de drepturi naționale sunt românii din Banatul de vest (cca.40000 de persoane). Românii din Timoc și aromânii continuă să fie ignorați de Serbia, deși numără cca. 300000 de suflete.
    Singura schimbare este aceea că au fost numiți ”vlahi”, numai pentru a nu li se spune români, dar tot fără școli au rămas și li s-a permis cu mare greutate să înalțe 2 (două) biserici românești.
    Grecia și Bulgaria au rămas neclintite în nerecunoașterea minorității aromâne, deși sunt state membre ale UE și semnatare a tratatelor pentru protecția minorităților naționale… Da, numărul românilor scade dramatic în Balcani ca urmare a politicii de deznaționalizare si asimilare forțată a etnicilor români de mai multe generații.
    din vecinătatea apropiată la noi, numai că venirea lor nu se poate face ”la schimb” cu țiganii.
    O soluție care s-a dovedit fezabilă ne-o dă zi de zi Ungaria în cazul etnicilor unguri din vecinătatea sa (Ucraina, România, Serbia), pentru care se luptă pe toate căile cu rezultate notabile.
    Nu știu de ce nu urmăm si noi exemplul dat de Ungaria în lupta pentru protecția conaționalilor noștri aflați peste hotare !

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 01/02/2021

   • PS: Despre ce război vorbești d-ta?
    Un război cu Grecia, Bulgaria, Serbia, Ucraina?

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 01/02/2021

 2. Nu vorbesc de război pentru că nu are aplicativitate. Dar spun că nu sunt căi vialile de a face ceva. De exemplu dacă s-ar propune o regiune autonomă economic pentru românii din Ucraina, strategiile economice pentru susținerea lor nu ar da roade, politica economică românească ne găsind resurse. Doar Republica Moldova beneficiază de asemenea resurse în viziunea guvernului, dar și aici fără rezultat.
  Și apoi asemenea strategii stârnesc furtuni, rezultatele finale fiind minime

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 02/02/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: