ZIUA DE 29 IANUARIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR
29 IANUARIE ÎN ISTORIA NOASTRĂ
1854: S-a născut în localitatea Șercaia, în Comitatul Făgăraș din Transilvania, inventatorul şi publicistul român Alexandru N. Ciurcu; (d. 22 ianuarie 1922, București).
A construi la Paris în 1886, împreună cu Just Buisson, un motor cu reacţie brevetat în Europa şi în SUA și a organizat primul pavilion românesc în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris (1889).
A fost director al ziarului „Timpul” (1890-1900) .
1857: S-a născut în satul Sasca, județul Suceava, Leon Cosmovici, zoolog, fiziolog şi profesor, autorul primului tratat românesc de fiziologie animală.( d. 21 iulie 1921, Iași).
A fost profesor de fiziologie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membru corespondent al Academiei Române.Este considerat fondatorul învăţământului fiziologiei animale din România; membru corespondent al Academiei Române din 1893.
A editat în 1900 prima carte de fiziologie în limba română intitulată Curs de fiziologie generală animală, și tot în același an a elaborat o clasificare originală a regnului animal, publicată în Curs de zoologie descriptivă.

Leon C. Cosmovici (1857–1921)
Doctor în ştiinţe, titlu obţinut la Paris (Sorbona) în 1880, membru corespondent al Academiei Române (1893), membru al Societăţii de Zoologie din Franţa şi al Societăţii Franceze de Entomologie, profesor la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, unde a deţinut şi Catedra de zoologie, anatomie şi fiziologie, autor a numeroase studii şi cărţi de specialitate, fiind considerat şi fondator al învăţământului fiziologiei animale din România.
Familia Cosmovici este una dintre familiile moldave care a dat României importanţi oameni de cultură: George Enescu (a fost nepotul de soră al lui Leon Cosmovici), muzicologul Alexandru Cosmovici (cu studii la conservatoarele din Iaşi, Milano şi Paris), Andrei Cosmovici (profesor de psihologie la Universitatea ieşeană), pictorul şi criticul de artă Jean Leon Cosmovici (fost director al Pinacotecii din Iaşi), biologul Nicolae Cosmovici şi reputatul jurist Paul Mircea Cosmovici (membru al Academiei Române şi membru al Societăţii franceze de drept comparat).
În politică Leon Cosmovici a fost un militant al ideilor liberal-democratice, fiind un partizan al profesionalismului („destinele ţărei să fie conduse de tineretul liberal-democrat şi …diferitele ramuri administrative să se încredinţeze la specialişti”).
Primul mandat l-a obţinut în urma alegerilor generale din noiembrie 1895, cu 1.091 de voturi (sistemul de vot fiind cenzitar), reprezentând în Cameră Partidul Naţional Liberal. În afara studiilor cu caracter ştiinţific este şi autorul unor scrieri cu caracter moralizator şi social-politic:
„Morala şi religia. Încercare asupra principiilor ce cuprind şi aplicaţia lor în educaţia copiilor şi a masselor” (1914); „Un moment de înălţare sufletească: Regele Carol I” (1915), „Patria. Educaţia fizică, morală, intelectuală şi militarismul şcolar sau naţiunea armată (1906)”.
1873: S-a născut chimistul Petru Bogdan, unul dintre fondatorii învăţământului de chimie-fizică din România.

Petru Bogdan și-a desfășurat activitatea la Universitatea din Iași, fiind cel care a înființat și condus, din 1913 prima catedră de chimie fizică din țară.Decan al Facultății de Științe în 1925, între anii 1926 – 1940 a fost, alternativ, rector și prorector al Universității ieșene, în timpul rectoratului său construindu-se, printre altele, aripa nouă a Universității.
Între 1941 și 1944 a fost directorul Fundației Regale „Ferdinand I”.
Ca o recunoaștere a activității sale științifice, Universitatea din Nancy (Franța) i-a acordat în 1924 titlul de „doctor honoris causa”, iar Academia Română l-a ales printre membrii ei titulari 1926.A fost directorul Fundatiei Regale Ferdinand I .
Dintre numeroșii săi studenți și discipoli, ale căror studii și cercetări le-a îndrumat, printre cei mai cunoscuți s-au numărat Horia Hulubei, Alexandru Cișman, Radu Cernătescu și Raluca Ripan, Tudor Ionescu, Cezar Parteni sau C. Mihul.Prieten din tinerețe cu Garabet Ibrăileanu, Dumitru D. Pătrășcanu, C. Stere, Mihai Carp, Mihail Sadoveanu, G. Topîrceanu, a făcut parte din prima grupare a revistei Viața Românească, ocupîndu-se de rubrica de știință a revistei.A decedat la data de 28 martie 1944.
1874: A murit (10 februarie s.n./29 ianuarie s.v) Eudoxiu Hurmuzachi, om politic, istoric, scriitor și patriot român, membru al Academiei Române, luptător pentru drepturile românilor bucovineni din Imperiul Habsburgic; (n.29 septembrie 1812).

Eudoxiu baron de Hurmuzachi (sau Eudoxius Freiherr von Hormuzaki), a fost ales in 1861 membru în dieta Bucovinei și Reichsratul austriac.La 20 februarie 1873 a primit tilul de baron de la împaratul austriac Francisc Iosif I pentru meritele sale ca mareșal al Bucovinei.
Împreună cu frații săi, Eudoxiu va deveni una dintre figurile importante ale renașterii naționale românești din Bucovina.
1893: S-a născut în satul Vorumloc din sudul Ardealului, Marţian Negrea, unul dintre cei mai mari compozitori şi profesori români din secolul trecut ; ( d. 13 iulie 1973, Bucureşti).

Și-a început studiile muzicale la Sibiu (1910-1914), continuându-le la Viena (1918-1921) cu muzicianul de origine română Eusebie Mandicevschi și cu Franz Schmidt.
Întors în ţară, Marţian Negrea a ocupat în perioada 1921-1941, mai multe posturi de profesor la Conservatorul din Cluj şi la Conservatorul din Bucureşti (1941-1963), (unde a predat teoria formelor muzicale şi a instrumentelor, contrapunct, muzică de cameră).
1918: În România, se formează un nou guvern, în frunte cu generalul Alexandru Averescu.

Foto: Mareșalul Alexandru Averescu
1923: Consiliul de Miniștri a aprobat statutul Uniunii Generale a Industriașilor din Romania (UGIR).
1926: S-a născut în localitatea Anghelești, județul Vrancea, jurnalistul și omul de televiziune român Tudor Vornicu; (d. 2 aprilie 1989).

A fost redactor-șef pentru programele Televiziunii Române, dar și realizator al emisiunilor intitulate Studio N, De la A la … infinit, Mozaic duminical, Fotograme din realitate.
A realizat o serie de interviuri scurte (de sub cinci minute), remarcabile, cu Nichita Stănescu, care au fost difuzate la emisiunea de duminică Mozaic duminical în ultimii ani din viața marelui om de cultură român.
1947: URSS a semnat Tratatul de pace cu Romania, dupa cea de-a doua conflagrație mondiala . Acest tratat însemna, practic, înrobirea României, care avea să intre pentru aproape o jumătate de secol în sfera de influență a Moscovei.
Tratatul de pace impunea cedări de teritorii în favoarea Rusiei Sovietice și a Bulgariei, iar singura clauză care atenua din duritatea acestei înțelegeri era retrocedarea Transilvaniei de Nord.
Sistemul de tratate de pace de la Paris care punea capăt Celui de-al Doilea Război Mondial avea să fie încheiat definitiv în 10 februarie 1947.
Pe de o parte, erau statele care fuseseră aliate ale Germaniei naziste în Europa: România, Bulgaria, Ungaria, Italia și Finlanda.
De cealaltă parte, erau cele cinci mari puteri: SUA, URSS, Marea Britanie, Franța și China, alături de care se mai aflau 16 state care participaseră la război în tabăra aliaților.
Pentru România, tratatul de pace a însemnat debutul unei lungi epoci în care țara noastră a fost aruncată în sfera de influență a URSS.
Tratatul impunea cedarea Basarabiei, a Bucovinei de Nord și a Ținutului Herța în favoarea Rusiei Sovietice.
Cadrilaterul era cedat Bulgariei, deși acest stat fusese, la rândul său, aliat al Germaniei naziste.
De asemenea, România era obligată să plătească Rusiei imense despăgubiri de război.
1956: S-a născut cunoscutul actor român de teatru si film, realizator tv, Florin Călinescu.

1956: S-a născut la Rădăuți poetul și dramaturgul român Matei Vișniec, cunoscut în special pentru scrierile sale în limba franceză.
A studiat istoria și filozofia la Universitatea din București și a fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu.
Între 1980 și 1987 a fost profesor de istorie și geografie în comuna Dorobanțu-Plătărești din județul Călărași. Piesele sale scrise între 1977 și 1987 au fost cenzurate și circulau pe ascuns, doar poemele îi erau publicate.
Între 1977 și 1987 scrie și cîteva volume de poezie, numeroase piese de teatru, un roman și câteva scenarii de film. Cu excepția poeziei, celelalte texte ale sale sunt refuzate sistematic de cenzură; autorul a reușit însă să-și fotocopieze piesele în numeroase exemplare și să le pună în circulație în mediul teatral și literar, un bun exemplu de samizsdat literar.

În 1987, a fugit din România cerând azil politic în Franța și a obținut cetățenia franceză în 1993.
În prezent, locuiește la Paris, unde este jurnalist la Radio France Internationale, și colaborează la diferite alte reviste franceze. După 1989, devine autorul cel mai jucat în România, în București și în provincie, la radio și la televiziune.
În octombrie 1996, Teatrul Național din Timișoara a organizat un festival „Matei Vișniec” cu 10 dintre piesele sale, interpretate de către 12 trupe teatrale.
Fragmente din piesele sale sunt prezentate și în câteva manuale școlare alternative.
1962: S-a născut actrița română de teatru și film,.

Este fiica Domnicăi Mihaela, născută Policrat și a actorului român Amza Pellea (7 aprilie 1931 — 12 decembrie 1983).
Actrița a studiat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, actualul UNATC și a terminat studiile în promoția 1984, la clasa prof. Sanda Manu.
1974: S-a născut la București, cântăreața de muzică ușoară Mălina Olinescu.

Provenea dintr-o famile de artiști, mama sa fiind cântăreața Doina Spătaru, rudă cu renumitul solist Dan Spătaru, iar tatăl său, Boris Olinescu ,un actor apreciat în anii 1960.
Începând cu anul 1993 după terminarea liceului, Mălina, a cântat în programele unor cluburi din București.
În1995 a participat la Festivalul de muzică ușoară Aurelian Andreescu, secțiunea interpretare, unde câștigă premiul I.
În 1996 a participat la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia, unde a obținut premiul III la secțiunea „Interpretare”.
În 1997 în cadrul aceluiași festival, a obținut împreună cu compozitorul Adrian Romcescu premiul I la secțiunea Șlagăre, cu melodia „Mi-e dor de tine”. De altfel, 1997 a fost un an încununat de succese pentru cântăreață, aceasta câștigând și premiul I la secțiunea „Interpretare” a Festivalului Cerbul de Aur.
În 1998 împreună cu Adrian Romcescu a câștigat Selecția Națională Eurovision și a reprezentat România la Birmingham în Anglia. cu melodia Eu cred, clasându-se pe locul 22 din 25, cu șase puncte. Tot în același an a câștigat și premiul al III-lea, împreună cu colegul și compozitorul Adrian Despot la secțiunea „Creație” a Festivalului Mamaia, cu piesa „Pot să zbor”.
S-a sinucis în noaptea de duminică spre luni 12 decembrie 2011, la vârsta de 37 de ani, aruncându-se de la etajul șase al blocului în care locuia, în zona Gării de Nord din București. A fost înhumată la Cimitirul Sfânta Vineri,
1990: Simpatizanți ai FSN iau cu asalt sediile unor partide politice de opoziție din București și în alte orașe.
1996: A murit Marian Hudac, actor de comedie (teatru: „Ondine”, „Bădăranii”, „Coana Chiriţa”); (n.20.09.1934).

2006: A încetat din viaţă tenorul Ludovic Spiess, fost ministru al Culturii şi director al Operei Române; (n. 13 mai 1938).
A avut o carieră densă, deși destul de scurtă, pe care a completat-o în plan socio-politic, fiind Directorul Festivalului Internațional “George Enescu” în anul 1991, Ministru al Culturii în Guvernul Stolojan (1991-1992), director al Operei Române din București între 2001-2005 și Președintele Comitetului Național Român pentru UNICEF.

Ca ministru al culturii în guvernul Stolojan, a redeschis Castelul Peleș vizitatorilor, amenajându-l ca muzeu, și a organizat centre culturale românești la Viena, Budapesta, Veneția și New York.Între hobyurile sale s-au regăsit vânătoarea, pescuitul, ping-pongul, gătitul și colecțonatul pipelor.
Ludovic Spiess are numeroase înregistrări la Electrecord dar și în străinătate la case de discuri precum: Decca, Philips, EMI, Intercord, RCA sau Ariola.Rolul său favorit a fost Rodolfo din Boema.
A murit după un infarct suferit în timpul unei partide de vânătoare în județul Teleorman.
2012: Tenismenul român Horia Tecău a câștigat finala de dublu mixt la Australian Open.

2015: A decedat asul român al aviației de război americane, Alexander Vraciu; (n. 2 noiembrie 1918.
A distrus în perioada celui de-al Doilea Război Mondial 19 avioane.
![2 noiembrie] 1918 - naşterea lui Alexander Vraciu - Today's Events - B-Zone Community](https://forum.b-zone.ro/applications/core/interface/imageproxy/imageproxy.php?img=https://laststandonzombieisland.files.wordpress.com/2015/02/post-369-1180871086.jpg&key=12e2ba843515c020de6f5661d4cc05b1c44c5b8396ad2d59feb69de8b60fecb4)
Ziua în care Vraciu a repurtat cel mai mare succes ca pilot a fost în timpul primei bătălii din Marea Filipinelor, zi cunoscută de asemenea și ca „Marea vânătoare de curcani din insulele Mariane” în data de 19 iunie.
Cu toate că avionul său avea o defecțiune la compresorul de supraalimentare , Vraciu nu a ieșit din luptă și a interceptat o formațiune de bombardiere în picaj japoneze, distrugând șase dintre ele în numai opt minute.
2017: A murit dirijorul şi compozitorul Stelian Olariu; a condus 55 de ani Corul Operei Naţionale Bucureşti (n. 1928)
2018: Viorica Dăncilă, fruntaș în Partidul Social Democrat, a fost confirmată de Parlament în funcția de prim-ministru, fiind prima femeie din România care ocupa acest post. Ea a devenit al treilea prim-ministru al României în mai puțin de 13 luni.

2020: A murit Laura Loredana Zecheru, violonistă a Orchestrei Naţionale Radio;
A fost membră Solaris Quartet (alături de Sabin Penea, Ana Maria Marian şi Andrei Nițescu) şi membră a Silvestri Orchestra; (n. 1986).
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Aducerea moaștelor Sfântului Ignatie Teoforul

Nu se cunoaste cu exactitate data nasterii Sfantului Ignatie Teoforul, însă, cunoastem data trecerii sale la cele vesnice: 20 decembrie, anul 107 d. Hr. Impreuna cu Policarp al Smirnei au fost ucenici ai Sfantului Ioan Evanghelistul.
Se crede ca a fost hirotonit episcop de Sfantul Apostol Petru. Numele „Teoforul” inseamna „purtator de Dumnezeu“.
Potrivit traditiei ar fi fost copilul pe care Hristos l-a luat in brate pentru a-l arata ucenicilor Săi ca model de smerenie (Matei 18, 2-4).
A suferit moarte martirica la Roma, in timpul domniei imparatului Traian (98-117), după ce a fost arestat, impreuna cu alti crestini, in timpul persecutiei din Antiohia si pedepsit să fie aruncat la fiare în amfiteatrul de la Roma.
I-a implorat pe romani sa nu mijlocească in fața autoritatilor imperiale pentru a obtine achitarea lui.: „Lasați-mă sa fiu mâncare fiarelor, prin care pot dobandi pe Dumnezeu. Sunt grâu al lui Dumnezeu și sunt macinat de dinții fiarelor, ca sa fiu paine curata a lui Hristos“.
Câtiva crestini au adunat ramasitele sale din amfiteatrul de la Roma si le-au adus la Antiohia.
Astfel, la 29 ianuarie, facem pomenirea aducerii moaștelor Sfantului Ignatie Teoforul de la Roma, la Antiohia.
Bibliografie (surse) :
- Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
- Istoria md.;
- Istoricul zilei blogspot.com;
- Wikipedia;
- http://www.worldwideromania.com
- Bogdan Murgescu, Istoria Romaniei in texte;
- Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
- Rador.ro
A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.
ApreciazăApreciază
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciază