Luteranii și catolicii pun capăt controverselor care i-au despărțit în secolul al XVI-lea

2016: Rugăciune comună a Papei Francisc cu luteranii la Lund, în Suedia (Foto:Vatican Media)
Luteranii declară că au „aceeași doctrină” cu catolicii și se întorc spre Roma!
„VIA UT ROMA”
[„Vatican News”, ian. 2020 ]
„…atât Federația Mondială Luterană și Consiliul Pontifical pentru Promovarea creștină Unitatea subliniază angajamentul lor de a merge împreună în călătoria lor comună de la conflict la comuniune…. chiar în inima Evangheliei și chiar în mijlocul controverselor care au despărțit luteranii și catolicii în secolul al XVI-lea…
în 1999, a existat un acord între Biserica Catolică și Federația Mondială Luterană că avem aceeași doctrină și se spunea practic: împreună, noi, luteranii și catolicii, mărturisim că numai prin har, numai prin credință în lucrarea mântuitoare a lui Hristos și nu din cauza vreunui merit din partea noastră, suntem acceptați de Dumnezeu și primim Duhul Sfânt care ne reînnoiește inimile și ne face capabili să facem lucrări bune.
Așadar, am ajuns la un acord cu privire la ceva care era fundamental, ceva care provocase ruptura, separarea și atâtea conflicte de-a lungul secolelor…
Suntem foarte departe de locul în care ne aflam acum 500 de ani și de-a lungul secolelor.
Dacă vă amintiți Papa Francisc în 2017 a mers la Lund, în Suedia, pentru a comemora cea de-a 500- a aniversare de la începutul reformei luterane – acesta a fost momentul în care Luther și-a fixat cele 95 de teze pe ușa catedralei.
În ceea ce privește ideea despre locul în care ne aflăm în acest moment, ați putea să o menționați în titlul documentului pe care Comisia de dialog catolic luteran l-a publicat pentru această 500 de ani: se numește „De la conflict la comuniune”. Acolo suntem.”
SURSA:
[ „Catholics and Lutherans reaffirm commitment to communion –
„Vatican News”, ian. 2020 ]
https://www.vaticannews.va/en/vatican-city/news/2021-01/catholics-and-lutherans-reaffirm-commitment-to-communion.html
De acord cu această inițiativă, dacă se face în Isus Hristos, luând ca reper Sola Scriptura, Sola Fide, Sola Grația. Ar trebui să existe doar titulatura de creștin, fără adăugirea de catolic, ortodox, luteran, penticostal, adventist. În felul acesta s-ar putea reabilita creștinismul, când vor dispărea toate aceste diferențe.
Ca părere personală nu se va ajunge la ceva constructiv pentru creștinism, ci doar la alianțe care să servească unui anumit scop. Scopul nu prezintă interes prea mare dacă Dumnezeu nu are loc în această alianță. Să nu fie totuși ceva rușinos pentru una din părți în această inițiativă, o negare a crezului care a adus sănătate creștinismului.
Fiecare alege cum dorește, dar la final…, socotelile se schimă și este forba de finalul istoriei.
ApreciazăApreciază