O ISTORIE A ZILEI DE 30 DECEMBRIE. VIDEO
30 decembrie, istoricul zilei
Anul 39: S-a născut la Roma împăratul roman Titus, fiul împăratului Vespasian; (d. 13 septembrie 81).

Titus Flavius Vespasianus (m. 13 septembrie 81), a fost împărat în perioada 79-81. A fost proclamat Caesar in anul 69, devenind din anul 71, în calitate de prefect al pretoriului, coregent al imperiului.
S-a remarcat în războiul din Iudeea, reușind sa cucereasca în august 70, după un îndelungat asediu, Ierusalimul, centrul răscoalei antiromane a iudeilor.
In timpul domniei sale s-au construit la Roma Flavium amphiteatrum, cel mai mare amfiteatru roman, cu o capacitate de cca. 50.000 de locuri, inaugurat în anul 80, cunoscut din evul mediu sub denumirea de Colloseum, termele și arcul lui Titus.
Tot in timpul domniei sale, o puternică erupție a vulcanului Vezuviu a acoperit cu un strat de lavă și cenușă trei orașe din Campania –Pompei, Herculaneum și Stabiae (august 79) –calamitate în care și -au găsit moartea cca. 15.000 de oameni.
A fost urmat la tron fratele său, Domițian, pe care Titus l-a desemnat la 23 iunie 81 caesar și succesor.
274 : A decedat papa Felix I

Papa Felix I – foto ro.wikipedia.org
Felix I, a fost al 26-lea papă al Bisericii Catolice de la 5 ianuarie 269 până la moartea sa la 30 decembrie 274. Conform informațiilor din “Liber Pontificalis”, Felix era roman din naștere, iar tatăl său se numea Constantin. A fost ales pentru scaunul lui Petru pe 5 ianuarie 269.
Papa Felix I a decretat ca anual să se celebreze o liturghie pe mormintele martirilor (“Hic constituit supra memorias martyrum missas celebrare“).
Autorul acestei informații face aluzie evidentă la obiceiul primar de a celebra Euharistia, lângă mormintele martirilor în criptele din catacombe („missa ad corpus”), pe când celebrarea solemnă care se făcea întotdeauna în bazilici construite pe catacombe datează din secolul al IV-lea, epocă în care au fost edificate marele bazilici romane adăpostind cimitire.A fost martirizat la 30 decembrie 274, in timpul imparatului Aurelian, care a ridicat cultul zeului soare, Sol invictus, la rangul de religie a întregului imperiu fiind înmormântat pe Via Aurelia, într-o bazilică construită prin grija lui („Hic fecit basilicam in Via Aurelia, ubi sepultus est”) .
1066: Masacrul din Grenada. O multime de musulmani iau cu asalt palatul regal din Granada (Spania), îl crucifică pe vizirul evreu Joseph ibn Nagrela și masacreaza cea mai mare parte a populatiei israelite a orasului.
Au disparut intr-o singura zi 1500 de familii evreiesti, reprezentand in jur de 4000 de persoane.
In scurt timp comunitatea evreiască s-a refăcut, dar a fost din nou atacată în 1090 de Almoravizii conduși de Iusssef Ibn Tachfin.
Aceasta data este considerată de unii istorici ca fiind sfârșitul așa numitei epoci de aur a culturii evreiesti din peninsula Iberică.
1371: S-a născut cneazul Vasili Dmitrievici Donskoi (d. 27 februarie 1425).
A fost Mare Cneaz al Moscovei începând din 1389. Era fiul cneazului Dmitri Ivanovici Donskoi , învingătorul tătarilor în bătălia de pe câmpia Kulikovo , iar mama lui era Marea Cneaghină Eudoxia.

În 1386 a căzut ostatic la tătari, dar a reușit să fugă din captivitate și s-a refugiat în „Marea Valahie, la Petru Voievod” (Cronica rusească) (în Moldova, la voievodul Petru Musat). Tătarii au cerut moldovenilor sa le fie predat, dar voievodul roman a refuzat. Trei ani mai târziu, Vasili Dmitrievici Donskoi l-a urmat la domnie pe tatăl său, Dmitri Donskoi.
Vasili I a continuat procesul de unificare a ținuturilor rusești: în 1392, el a anexat cnezatele Nijni Novgorod și Murom, iar în 1397- 1398 – Kaluga, Vologda, Veliki Ustyug și pământurile poporului Komi. În timpul domniei sale, domeniile feudale s-au mărit. Odată cu creșterea autorității princiare de la Moscova, puterile feudale și judiciare au fost parțial diminuate și transferate lui Vasili
Pentru a preveni ca Rusia să fie atacată de tatarii din Hoarda de Aur, Vasili I a încheiat o alianță cu Marele Ducat al Lituaniei , căsătorindu-se in 1392 cu Sofia de Lituania, singura fiică a regelui Vitautas cel Mare.
Aceasta alianță s-a dovedit a fi una fragilă, din moment ce Vitautas a atacat și a cucerit mai târziu Viazma si Smolensk.
1566: S-a nascut Alessandro Piccinini, compozitor italian; (d. 1638).
1591: A murit Papa Inocenţiu al IX-lea (n. 1519).

1673: S-a nascut sultanul otoman Ahmed al III-lea; (d. 01.07.1736).

A condus Imperiul Otoman între anii 1703 – 1730. În timpul său, armata turca a învins in 1711 la Stanilesti, pe Prut, armatele reunite ale tarului rus Petru I si ale domnului moldovean Dimitrie Cantemir.
A pierdut razboiul cu Austria, fiind silit sa incheie pacea de la Passarowitz (1718), in urma careia a cedat Austriei Banatul si Oltenia ; (Oltenia a ramas sub ocupatie austriaca pana in 1739, cand a revenit din nou Tarii Romanesti.
Sultanul Ahmed al III-lea a ordonat de asemenea mazilirea si uciderea domnitorului Constantin Brancoveanu, care a fost obligat să privească întâi decapitarea sfetnicului său de încredere Ianache Vacarescu si a tuturor fiilor săi.
Sultanul Ahmed al III-lea a fost detronat de ieniceri in 1730 si a murit in inchisoare, sase ani mai tarziu .
1691: A murit Robert Boyle, fizician şi chimist britanic; este autor al legii care îi poartă numele, “legea Boyle”, potrivit căreia volumul unui gaz variază invers proporţional cu presiunea; (n.25.01.1627).

1703: Se inregistreaza un puternic cutremur in Japonia, in urma caruia raman 37 000 de morţi.
1819: S-a nascut Theodor Fontane, prozator şi poet german, unul dintre întemeietorii romanului realist german (“Effi Briest”, ”Adultera”) ; (d.20.09.1898).

1865: S-a născut scriitorul englez Rudyard Kipling, laureat al premiului Nobel pentru literatură in 1907; (“Cărţile junglei”); (m. 18 ianuarie 1936).

1896: A încetat din viaţă eroul naţional filipinez José Rizal.
José Protasio Rizal Mercado y Alonso Realonda, ( n.19 iunie 1861) scriitor naționalist filipinez si militant pentru cauza patriotică, a pregătit si susutinut revoluția anticolonialistă din tara sa, care s-a desfasurat intre anii 1896- 1898, fiind considerat eroul național al Filipinelor.

Romanele „Noli me tangere” „El filibusterismo” , poemul „Últimos adiós” ( Cel din urmă rămas bun), José Rizal il aseaza pe José Rizal printre cei mai de seamă scriitori filipinezi.
1906: Iranul devine monarhie constituţională.
1916: La Budapesta este încoronat ultimul rege al Ungariei, Carol al IV-lea, succesor al impăratului Franz Josef I, decedat la 21 noiembrie 1916 , la vârsta de 86 de ani.

Născut Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria – din dinastia Habsburg – Lorena, a fost ultimul împărat al Austriei (1916 – 1918) și totodată ultimul rege al Ungariei (sub numele de Carol al IV-lea), ultimul rege al Boemiei (sub numele de Carol al III-lea).
Biserica Catolică l-a declarat fericit în 2004, sărbătoarea sa fiind fixate în fiecare an, pe 21 octombrie.
1922: S-a inființat Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS).

Statul bolşevic – reunind Rusia, Ucraina, Bielorusia şi Transcaucazia – a primit numele oficial de Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice. In 1991 URSS se va dezmembra si va disparea in istorie.
1927: S-a deschis, la Tokio, in Japonia, prima linie de metrou din Asia..
1942: S-a nascut la Belebei, în fosta URSS, Vladimir Bukovski, scriitor şi disident rus, stabilit în prezent în Marea Britanie, Vladimir Konstantinovici Bukovski (d. 27 octombrie 2019, la Cambridge, Regatul Unit) .

A fost un disident antisovietic, scriitor și activist politic.
Închis în repetate rânduri în spitale de psihiatrie şi în lagărele comuniste, a atras atenţia opiniei publice occidentale în anul 1976 când, în urma unui troc politic, a fost schimbat pentru un alt deţinut politic, Luis Corvalan, lider al Partidului Comunist din Chile („Judecată la Moscova”, „Reuşeşti sau mori”).
1944: A murit scriitorul francez Romain Rolland; premiul Nobel pentru literatură pe 1915 (“Jean-Christophe”, “Danton”); (n. 29 ianuarie 1866).

Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste ( Uniunea Sovietică), a fost un stat întins pe o mare parte din Nordul Eurasiei, reunind Rusia, Ucraina, Bielorusia şi Transcaucazia și care a existat din 1922 până în 1991.
Formarea sa a fost punctul culminant al Revoluției ruse din 1917, cea care l-a îndepărtat pe țarul Nicolae al II-lea. In 1991 URSS se va dezmembra si va disparea in istorie.
1947: In România, a fost abolita monarhia, fiind instaurata „republica populara”.


Regele Mihai a fost fortat de comunisti, la ordinul ocupantilor sovietici,sa abdice si sa paraseasca tara.
Dupa inlaturarea de la putere a regelui Mihai, Romania a intrat pe deplin in mana comunistilor.
In 1947, Romania era singurul stat monarhic din zona, astfel incat spre sfarsitul anului liderii comunisti au incercat pe toate caile sa-l inlature pe Mihai.
Prilejul a venit in noiembrie, cand regele a plecat la Londra pentru a participa la casatoria printesei Elisabeta (viitoare regina Elisabeta a II-a) cu printul Philip de Grecia. Mihai a imputernicit guvernul sa conduca tara in lipsa sa, fapt ce a lasat cale libera comunistilor.
Pe timpul sederii in Anglia, monarhul a avut mai multe intrevederi cu premierul Winston Churchill, ambasadorul SUA in Londra, Clemente Atlee, in ideea de a obtine sprijin pentru Romania.
Chiar daca multi l-au sfatuit sa nu revina in tara, Mihai s-a reintors in Bucuresti pe 21 decembrie. Strategia pentru inlaturarea sa era deja pregatita, astfel ca pe 30 decembrie s-a produs inevitabilul.
Petru Groza si Gheorghe Gheorghiu-Dej s-au prezentat in audienta la rege si i-au cerut acestuia sa abdice imediat, pentru ca, la cateva ore dupa discutii, atat Guvernul, cat si Parlamentul sa fie informate de abolirea monarhiei. Romania a fost proclamata republica, iar in fruntea statului a fost instalat un prezidiu compus din Mihail Sadoveanu, Constantin I. Parhon, Gheorghe Stere, Ion Niculi si Stefan Voitec – coordonat din umbra de slugile sovieticilor Partidul Comunist Roman.
1950: Coloniile franceze Vietnam, Laos si Cambodgia isi declara ndependenta.
1953: In Statele Unite u fost puse în vânzare primele televizoare color la prețul de 1.175 dolari bucata.

1962: S-a nascut Alessandra Mussolini, politiciana italiana de extrema dreapta, nepoata dictatorului fascist Benito Mussolini.

A fost aleasa membră a Parlamentului European.
Este fiica Annei Maria Scicolone și a lui Romano Mussolini , al treilea fiu al liderului fascist interbelic al Italiei, Benito Mussolini Una din mătușile sale este actrița italiană Sophia Loren
1965: Ferdinand Marcos a devenit al 10-lea presedinte al statului Filipine.

A condus statul filipinez intre 30 decembrie 1965 – 25 februarie 1986.
1975: S-a nascut Tiger Woods, cel mai cunoscut jucator american profesionist de golf.
1976: Se constituie societatea româno-franceză pentru constructia de automobile,Oltcit.


1981: S-a născut la Alba Iulia compozitorul român de muzică ușoară Marius Moga.

1986: Incepe invazia americană în Honduras.

1987: Robert Mugabe este ales preşedinte în țara africană Zimbabwe, fosta colonie britanică Rhodesia de sud .

1991: In Raportul Comisiei ONU pentru drepturile omului, comisie intrunita la Geneva in cea de-a 43-a sesiune, s-a apreciat ca in 1991 situatia din Romania s-a ameliorat, mai ales in ceea ce priveste legislatia, insa nu acelasi lucru s-a precizat despre relatia dintre romani si maghiari, caracterizata ca destul de tensionata.
1993: Israelul si Vaticanul au stabilit relatii diplomatice.
1997: Premierul Victor Ciorbea a anuntat ca a acceptat demisia ministrului Transporturilor, Traian Basescu, survenita ca urmare a declaratiilor critice pe care acesta le-a formulat la adresa Executivului. Demisia lui Basescu a dus la caderea Cabinetului.
2006: Fostul preşedinte irakian Saddam Hussein (n. 28.04.1937) ,este condamnat la moarte si executat la Bagdad prin spanzurare,pentru ca a ordonat asasinarea a 148 de şiiţi din Dujail în anii ’80.

2008: Preşedintele rus Dmitri Medvedev, a semnat documentele privitoare la reforma constituţională, prin care mandatul prezidenţial a fost prelungit de la patru la şase ani, începând cu anul 2012.

2010: A decedat cântărețul de muzică pop și dansator, Bobby Farrell (n. Roberto Alfonso Farrell în 1949), cântăreț de muzică pop și dansator olandez , fost membru al trupei de succes Boney M).
2014: A murit Luise Rainer, actriță britanică de film de origine germană, dublu laureată a Premiului Oscar; (n. 1910).
2 |
---|
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Sfânta Muceniță Anisia

Sfânta Muceniță Anisia s-a nascut la Tesalonic, din parinti nobili si bogati, care au crescut-o cu mare evlavie pentru credinta crestina. Dupa moartea parintilor, s-a inchinat pe sine cu totul rugaciunii si cugetarilor dumnezeiesti in propria ei casa.
Din dragoste pentru Hristos, marturisea adesea: “O, cat de mincinoasa este viata tineretii, intru care fie te smintesti, fie smintesti pe altii! Cu cat mai buna este batranetea! Iar sufletul meu se umple de tristete vazand cat trebuie sa astept pana ce voi urca la Domnul.”
Ea si-a vandut toate averile, a impartit venitul saracilor, si a trait dupa aceea numai din munca mainilor ei.
In acea perioada imparatul Maximian a decretat ca oricine poate sa ucida in voie crestini oriunde ii va afla, fara nici o judecata si nici o sentinta.
Pentru ca a marturisit ca este crestina, Sfanta Mucenita a fost ucisa, de catre un soldat, în timp ce mergea spre biserica.
VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
Bibliografie (surse) :
- Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
- Calendar Crestin Ortodox.ro;
- Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
- e.maramures.ro;
- Istoria md.
- Istoriculzilei blogspot.com;
- Mediafax.ro;
- Wikipedia.ro;
- Rador.ro;
- Cinemagia.ro.
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciază
A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.
ApreciazăApreciază