CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 27 DECEMBRIE


27 decembrie, istoricul zilei

537: Este terminată construcția marii  catedrale  ortodoxe din Constantinopol, Sfânta Sofia (Hagia Sofia).

 Interiorul său decorat cu mozaicuri, coloanele de marmură și acoperișul sunt de o mare valoare artistică.

Biserica era atât de frumos decorata  încât se spune  că imparatul Iustinian  Iustinian ar fi exclamat: „Νενίκηκά σε Σολομών” (Solomon, te-am depășit!).

Se mai  spune că slujbele ținute în Sfânta Sofia erau grandioase, iar participarea la una din aceste slujbe l-a determinat pe cneazul Vladimir I al Rusiei Kieviene  să opteze pentru creștinarea rușilor de către Patriarhia de Constantinopol.

 

Ultima ceremonie creștină  în aceasta biserică a fost ținută la data de 29 august 1453, înainte de invadarea Constantinopolului de către păgânii turci .

Sultanul Mahomed, cuceritorul Constantinopolului, a dat ordin ca Sfânta Sofia să fie transformată în moschee. Legenda spune că pe unul din pereții albi s-a păstrat amprenta palmei pline de sânge a sultanului.

Aghia Sofia („Sfânta Înțelepciune”) a fost catedrala a Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, iar astazi este muzeu.

Oficialități ale Patriarhiei Ecumenice si ale Sfantului Scaun  întreprind in ultima vreme demersuri pe langa autoritatile turce pentru restituirea Sfintei Sofia către Biserica Ortodoxă.

683: A murit împăratul Gaozong, fondator al dinastiei chineze Tang; (n. 628).

Emperor Gaozong of Tang - Wikipedia
 

Împăratul Gaozong de Tang (21 iulie 628), cu nume personal Li Zhi, a fost al treilea împărat al dinastiei Tang din China, care a condus țara între 649 și 683. Era fiul cel mai mic al împăratului Taizong și al împărătesei Zhangsun .

Wu Zetian – singura femeie imparat din China • Buna Ziua Iasi • BZI.ro

Wu Zetian

După ianuarie 665, el i-a dat soției sale Wu Zetian mari puteri în conducerea imperiului.

1076: A decedat cneazul  Sviatoslav al II- lea al Kievului din dinastia Riurik (n.cca.1027).

 A domnit din 1073 pana  in 1076. Era fiul lui Iaroslav cel Intelept si al printesei Ingigerd a Suediei, si a fost in acelasi timp print de Cernigov din 1054 pana in 1073.

1391:  Prima menţiune documentară a „logofătului” (şeful cancelariei domneşti) în Ţara Românească.

 Logofeții erau inalti dregatori in Tara Romaneasca si Moldova și redactau hotărârile luate de Domn și de sfatul domnesc, pe care le întăreau cu pecetea Domnului.

Erau ajutati la cancelarie de grămătici sau dieci.

 In imagine tabloul votiv al Bisericii  Sfantul Nicolae din Balinesti-Suceava al lui Ioan Tăutu (n. ? – d. 1511),  mare logofăt moldovean în timpul domnitorilor Ștefan cel Mare (1457-1504) și Bogdan al III-lea cel Orb (1504-1517). A avut misiuni diplomatice în Polonia, Veneția și Turcia.

In sec.XIX-lea a luat nastere  institutia Logofeția Dreptății, un minister care se ocupa de supravegherea și îndrumarea activității judecătorești în țară, conducătorul departamentului, Marele logofăt, fiind mijlocitor între instanțele judecătorești și domn.

Ministerul a fost înființat în 1831 în Țara Românească și în 1832 în Moldova, prin Regulamentul Organic. Din 1862 a primit numele de Ministerul de Justiție, cu sediu la București.

1571:  S-a născut Johannes Kepler, astronom şi astrolog, cel care a descoperit că Pământul şi planetele se mişcă în jurul Soarelui, pe orbite eliptice; (m. 15 noiembrie 1630).

1572: S-a nascut compozitorul, poetul si pedagogul  umanist ceh Jan Campanus Vodňanský ().


Din 1603 a predat greaca si latina la Universitatea din Praga, dar si poezia latina  si istoria romana; (d. 13 decembrie 1622).

1585: A încetat din viaţă Pierre de Ronsard, poet francez, principal reprezentant al Pleiadei (şcoală literară franceză din secolul XVI) (“Ode”, “Imnuri”); (n. 11 septembrie 1524).

A fost poetul Curții, foarte apreciat de rege datorită ideilor sale în favoarea politicii reginei-mamă contra hughenotilor, exprimate în opera sa Discours de la Misère de ce Temps (1562-1563) și s-a bucurat de o poziție privilegiată: aceea de a sta în dreapta suveranului.

A  creat în jurul său o școală poetică, urmând a fi cunoscută în epocă sub denumirea de Pleiada maestrului Ronsard, în care activau Jean Dinemandi, zis Dorat, Pontus de Tyard, și, nu în ultimul rând, Remi Belleu.

1587: Sigismund al III-lea de Vasa este încoronat rege al Poloniei. A domnit 45 de ani și a provocat o lungă serie de conflicte între  Polonia , Suedia şi cnezatul Moscova.

Sigismund III av Vasa - målad av Ulrica Fredrika Pasch

A atras tara  în Razboiul de treizeci de ani. Conflictul cu Suedia, combinat cu războaiele împotriva otomanilor şi Moscovei, au culminat după moartea lui Sigismund, într-o serie de evenimente cunoscute sub numele de Potop, care au încheiat epoca de aur a Republicii.

În timpul domniei sale, a permis dinastiei Brandenburg Hohenzollern să moştenească Ducatul Prusiei.

1654: S-a nascut  la Basel in Elvetia, matematicianul elvetian Jakob Bernoulli.

In urma cercetarilor sale asupra sirurilor de numere, a ajuns la celebra inegalitate care ii poarta numele – “Inegalitatea lui Bernoulli”; (d.16.08.1705).

Contemporan cu Newton si Leibnitz , a dezvoltat calculul diferential si integral introdus de aceștia.Unul din frații săi a fost Johann Bernoulli,  un alt mare matematician.

1784: Horea şi Cloşca, fruntasii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, sunt prinşi în pădurea Scoruset din Munţii Gilăului, şi apoi  închişi la Alba Iulia,in  Transilvania.


Vasile Ursu Nicola / Horea, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

Ion Oargă / Cloşca, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

Gheorghe / Marcu Crişan, organizator al răscoalei ţărăneşti din Transilvania, 1784

 Crişan, al treilea conducător al răscoalei, este prins la 30 ianuarie şi întemniţat de asemena la Alba Iulia.

1806:  Constantin Ipsilanti revine la Bucureşti. El organizează o oaste destinată să-i permită realizarea planului său de constituire a unui regat al Daciei format din Moldova, Ţara Românească şi Serbia.

 Constantin Ipsilanti (n. 1760  – d. 1816), a fost domn în Moldova : 8 martie 1799 – 4 iulie 1801, octombrie- noiembrie 1806  și în Muntenia : 1 septembrie 1802- august 1806.A mai fost administrator al Țării Românești sub ocupația rusească:  27 decembrie 1806- 31 mai 1807 și 8-28 august 1807.

A lucrat ca Principatele române să intre sub influența rusească.

După ce rușii au ocupat Țările Române și Bucureștiul, a fost însărcinat cu administrarea Moldovei ( octombrie- noiembrie 1806).

Pentru că țara era sărăcită, iar rușii cereau tot timpul bani, el se refugiază în 1809 la Sankt Petersburg, de unde nu se mai întoarce, murind în 1816

1816: La Iaşi, Moldova, a avut loc primul spectacol de teatru în limba română la iniţiativa cărturarului român Gheorghe Asachi.

Cea mai importantă realizare a inginerului Asachi este initiativa organizarii primului spectacol de teatru jucat de artisti români, în limba româna.

Evenimentul a avut loc la Iaşi în 27 decembrie 1816: Mirtil si Hloe după Salomon Gessner şi Jean Pierre Clovis de Florian.

 Gheorghe Asachi a tradus piesa, a desenat decorurile, a făcut regia şi a pictat cortina, o imitaţie după un desen adus de la Roma adaptat la realităţile din Moldova. Această „înfăţişa pe Apolon cu muzele întinzînd mîna Moldovei, pentru a o ridica, simbolul nefiind lipsit de frumuseţe şi de tîlc”(Ioan Massof, Teatrul românesc. Privire istorică, I, 1961).

În Procuvîntarea la editia din 1850 a piesei, Asachi îşi aminteşte împrejurările acestei premiere absolute în cultura română:

„Într-o epohă de străinomanie, la 1816, am fost înfiinţat un teatru de societate în casele răposatului hatman Constantin Ghica, boier generos şi iubitor de cultură. Actorii erau fii şi fiice ale acestor familii carii reprezentau piese franceze”.

La premiera din 1816 a piesei Mirtil si Chloe actorii purtau frumoase costume naţionale româneşti.

Anul 1816 se consideră anul înfiinţării teatrului de la Iaşi, care va purta ulterior numele lui .

Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi

1822:  S-a născut Louis Pasteur, celebru chimist şi biolog, membru al Academiei Franceze.

A descoperit natura infecţioasă a unor boli ale omului şi animalelor şi vaccinul antirabic (aplicat pentru prima oară în 1885), punând astfel bazele stiintei imunologiei; a stabilit printre altele si metoda conservării berii prin pasteurizare; (m. 28 septembrie 1895).

1831: Charles Darwin se îmbarcă în călătoria sa istorică la bordul navei regale  britanice HMS Beagle.

1832: S-a născut Pavel Mihailovici Tretiakov, critic şi umorist rus, fondatorul celebrei Galerii de artă care îi poartă numele.

1892: S-a pus  piatra de temelie a Catedralei Sfântul Ioan Evanghelistul din New York, considerată a patra cea mai mare catedrală crestina din lume.

1897: S-a născut Tudor Vianu, poet, estetician şi filozof român, membru al Academiei Române; a fost director general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, director general al Bibliotecii Academiei Române, director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

A scris studii de estetică şi stilistică, memorialistică, a analizat din punct de vedere estetic fenomenul literar românesc şi universal (“Arta şi frumosul”, “Arta prozatorilor români”); (m. 21 mai 1964).

1901:S-a născut Marlene Dietrich, figură legendară a cinematografului, actriţă de film, teatru, music-hall, operetă, cântăreaţă (filmele:“Îngerul albastru”, “Stigmatul răului”); (m. 6 mai 1992).

1909: Se retrage din partid şi de la şefia PNL-ului, pentru motive de boala,  omul politic D.A.Sturdza;

Este numit în funcţia de prim-ministru, I.I.C. Brătianu (foto).

1913 : A murit Infanta Antónia a Portugaliei, fiica reginei Maria a II-a a Portugaliei şi mama regelui Ferdinand al României; (n. 17.02.1845).

1917: Guvernul României decide curăţarea teritoriului Moldovei de trupele ruse bolşevizate, care săvîrşeau jafuri şi asasinate.

1918: A început Marea Răscoală a poporului polonez împotriva ocupanților germani.

 1923: A murit Gustave Eiffel, inginer francez, cunoscut în special pentru realizarea Turnului Eiffel, care îi poartă numele; (n. 15.12.1832).

1925: S-a sinucis  poetul Serghei Aleksandrovici Esenin, unul dintre cei mai sensibili si iubiti poeti ruși;(n.1895).

1925: S-a nascut  Michel Piccoli, actor francez de film (“Le Mepris”, “La voie lactée”).

20 Michel Piccoli ideas | michele, cinema francais, cinema

1942: A murit americanul William G. Morgan (n. 1870), inventatorul voleiului (un sport care combină elemente din baschet, baseball şi tenis).

Morgan a popularizat acest sport începând cu anul 1895, pe când era antrenor la Y.M.C.A – Asociaţia Creştină a Tinerilor.

1945: A fost inființată Banca Internaționala pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) si a fost creat Fondul Monetar International (FMI), institutii specializate ale Organizatiei Natiunilor Unite, ca urmare a conferintei de la Bretton Woods, din Statele Unite ale Americii.

BIRD si-a inceput operatiunile la un an dupa infiintare, iar in 1947 a devenit institutie specializata a ONU. Scopul pentru care a fost creat BIRD era de sustinere a investitiilor pentru reconstructia tarilor afectate de razboi.

Structura organsimului cuprinde Adunarea Guvernatorilor, Consiliul de Administratie, care numara 20 de membri si din randul carora este ales presedintele. BIRD acorda imprumuturi doar statelor considerate “sanatose” din punct de vedere economic. Romania a devenit membru al institutiei in 1972.

FMI, de asemenea, ofera ajutoare financiare, insa si in cazul acestuia conditiile impuse sunt extrem de dure.

Obiectivele infiintarii FMI au constat in promovarea unui sistem mondial de plati si crearea de rezerve monetare pentru ajutorarea statelor cu probleme financiare.

Institutia are sediul la Washington si are o structura similara cu a BERD-ului.

1945: Coreea a fost divizata.

In urma înfrângerii Japoniei în cel de-al Doilea Razboi Mondial, armatele URSS   și ale SUA au ocupat jumătatea de nord, respectiv cea de sud a peninsulei.Foto: Panmunjon, punct de frontieră între cele două state Coreene

Puterile invingatoare  au sprijinit formarea unor guverne care agreau propriile lor ideologii, ajungându-se la împărțirea actuală a Coreei în două state despartite de Paralela 38: Coreea de Nord și Coreea de Sud.

 1948: S-a născut actorul francez Gerard Depardieu; („Cyrano de Bergerac”, „Vidocq”).

1956: S-a nascut Doina Melinte, atleta romana, alergatoare pe curse de semifond.

S-a născut în localitatea Hudești, judetul Botoșani si a inceput sa practice sportul din copilarie, activand intr-o echipa de handbal.

S-a mutat apoi la Bistrita si s-a apucat de atletism la clubul din localitate.

 Prima performanță sportivă a obținut-o prin calificarea până in semifinala in cursa olimpica de 800 de metru de la Moscova, pentru ca in urmatorii ani sa se impuna printre cele mai bune semifondiste din lume.

Este medaliata cu aur pe distanta de 800 m si cu argint pe 1.500 m la Olimpiada din 1984, laureata cu bronz la Campioanatul european din 1986, respectiv la cel mondial din 1987 pe distanta de 1.500 m.

S-a retras din competitiile sportive in 1993. Intre 1990-1992, a fost deputat de Bacau, aleasa pe listele Frontului Salvarii Nationale.

1959: A murit Ion Manolescu, actor român de teatru și film. În 1919 a înființat și a condus primul sindicat al artiștilor din România.

A ocupat și funcția de inspector general al teatrelor; (n.17.02.1881).

1977: A încetat din viaţă Alexandru Ciucurencu, pictor, membru corespondent al Academiei Române; în anul 2003, UNESCO a inclus în calendarul aniversărilor culturale şi numele lui Alexandru Ciucurencu, marcând 100 de ani de la naşterea pictorului (n. 27 septembrie 1903, Tulcea).

1978: În Spania se instaurează democraţia după 40 de ani de regim dictatorial franchist.

1985: Gherilele palestiniene au ucis 20 de persoane pe  aeroporturile din Roma şi Viena.

1991: A fost deschis, pentru public, Muzeului Naţional Cotroceni (înfiinţat la 10 iulie 1991).

1995: Armata guvernamentală bosniacă şi forţele sârbilor bosniaci au evacuat poziţiile-cheie de pe linia frontului din jurul oraşului Sarajevo.

1996: A murit  Nicolae Militaru, fost general de armată român, acuzat de înaltă trădare în beneficiul U.R.S.S., devenit  ministru al apărării după Revoluția română din 1989 ; (n.10.11.1925).

2000: Cu ocazia împlinirii a 2000 de ani de creştinism şi a sfârşitului de mileniu, Banca Naţională a României a pus în circulaţie o monedă comemorativă din aur, având un tiraj de numai 1.000 de exemplare.

2003: A decedat actorul britanic Alan Bates; (n. 1934).

Alan Bates signed 6x4 black and white photo. 17 February 193

2007: Moare asasinată  Benazir Bhutto, om politic pakistanez, prim-ministru al Pakistanului (1988-1990 şi 1993-1996), prima femeie prim-ministru dintr-o ţară musulmană .

A fost ucisă în urma unui atentat sinucigaş la Rawalpindi, în cursul unei manifestări electorale; (n.21.06.1953).

2012: A murit Harry Carey, Jr. , actor, producător și scenarist american; (n. 1921).

Pin on Old West Heroes & Villains in the Movies

2012: A decedat Lloyd Charmers , cântăreț și producător muzical jamaican;(n. 1938).

2012: A murit Archie Roy, astronom și profesor emerit la universitatea Glasgow din Scoția, membru al Royal Society of Edinburgh, Royal Astronomical Society și British Interplanetary Society; (n. 1924).

De asemenea, a fost ales membru al Academiei Europene de Arte și Științe Umaniste și a efectuat cercetări în astrodinamică, mecanică cerească, arheoastronomie.

University of Glasgow :: Story :: Biography of Archie Roy

A scris 20 de cărți, șase dintre ele romane, aproximativ 70 de lucrări științifice și zeci de articole, publicate în Regatul Unit, Statele Unite, Franța, Rusia, Italia și India.

Asteroidul Hungaria 5806 Archieroy, descoperit de astronomul american Edward Bowell, a fost numit în onoarea sa în 1994.

 

 

2012 : A murit, generalul american Norman Schwarzkopf, Jr. ; (n. 1934).

Gen. Norman Schwarzkopf dies; led 1991 liberation of Kuwait | The Seattle Times

Herbert Norman Schwarzkopf Jr. (22 august 1934 – 27 decembrie 2012), a fost comandant al Comandamentului Central al Statelor Unite care a condus forțele coaliției în timpul războiului din Golf împotriva Irakului.

2015: A decedat cântărețul și compozitorul australian de muzică pop-rock, Stevie Wright.

Stevie Wright - Home | Facebook

Stephen Carlton Wright (n.20 decembrie 1947), mai cunoscut sub numele de Stevie Wright, a fost un muzician și compozitor australian considerat prima vedetă internațională de muzică pop din Australia.

În perioada 1964–69 a fost solist în trupa de rock and roll The Easybeats din Sydney, cea mai populară trupă de pop australian din anii 1960.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfântul Arhidiacon Ștefan

Sărbătoarea Sfântului Ștefan, este bine că în această zi persoanele certate să se împace - Gazeta Românească Italia

Sfântul Ștefan sau Stephanus (n. 1 – d. 35) după Noul Testament a fost primul martir crestin, condamnat la moarte de autoritățile iudaice din Ierusalim. Numele Stefan este de origine greaca (de la „Stephanos”) si inseamna „coroana”, „ghirlanda” sau „cununa” cu care erau rasplatiti invingatorii.

Sfantul Ștefan era iudeu de neam, din semintia lui Avraam.

Potrivit Noului Testament, Sfântul Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi.

Ștefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni și care au asistat direct la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon.

Acestia aveau menirea sa slujeasca atat in cadrul slujbelor religioase cat si sa supravegheze buna oranduiala la mesele comune.

Primul dintre acestia a fost Stefan, iar ceilalti sase sunt: Filip, Prohor, Nicanor, Timon, Parmena si Nicolae.

Rolul lor in Biserica primara depasea cu mult rolul pe care il iau diaconii in zilele noastre.

Ei predicau cuvantul Evangheliei, botezau si ajutau la desfasurarea cultului apartinand organelor de conducere ale Bisericii din Ierusalim.

Sfantul Stefan cunostea foarte bine Scriptura si propovaduia cu multa putere pe Hristos.

Saducheii si fariseii au pus niste barbati sa spuna ca L-au auzit rostind cuvinte de hula impotriva lui Moise si a lui Dumnezeu. In vremea aceea, blasfemia era pedepsita cu moartea.

Ajuns in fata Sinedriului, i-a infruntat pe judecatori, iar acestia au cerut ca Stefan sa fie ucis cu pietre. In acele momente, Sfantul Stefan a avut o viziune in care l-a vazut pe Hristos „stand de-a dreapta lui Dumnezeu.

Si a zis: Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu.“ (Faptele Apostolilor).

Conform Noului Testament și tradiției creștine, printre cei ce l-au judecat și care au asistat la uciderea lui s-a aflat și Saul, convertit ulterior la creștinism, cel ce avea să devină Sfantul Pavel.

După ce diaconul a murit zdrobit de pietre, trupul lui a fost aruncat  spre a fi mâncat de fiare şi de păsări şi a zăcut neîngropat o zi şi o noapte.

Apoi, moaştele lui au fost duse  în taină departe de Ierusalim şi îngropate în taină  de un grup de bărbaţi evlavioşi.

Pentru ca exista obiceiul ca cei omorati cu pietre sa nu fie inmormantati in cavoul familiei, se crede ca a fost pus in mormantul unui crestin.

Moastele sale au fost descoperite in anul 415. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius  (d. 258) în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Sfantul Apostol Stefan, cel dintai martir al Bisericii lui Hristos, este primul model de jertfa crestina pentru toti.

 In tara noastra mai mult de 400000 de romani poarta numele de Ștefan, Ștefanel, Ștefanița, Ștefana, Fanel, in cinstea Sfantului Arhidiacon Ștefan, primul martir al Crestinatatii.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 4. enciclopediaromaniei.ro;
 5. e.maramures.ro;
 6. Istoria md;
 7. Istoriculzilei blogspot.com;
 8. Mediafax.ro;
 9. Wikipedia.ro;
 10. Raddor.ro;
 11. Cinemagia.ro.

27/12/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 27/12/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: