CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 18 DECEMBRIE. VIDEO18 decembrie, istoricul zilei

218 i.I.Hr : Al doilea război punic – În bătălia de la Trebia, forţele cartagineze conduse de Hannibal au înfrânt  armata Republicii Romane.

Melqart on a coin of Hannibal

HANNIBAL

Generalul cartaginez a fost unul dintre cei mai străluciți comandanți militari din istorie și unul dintre cei mai mari dușmani ai Romei.

1133: A murit episcopul Hildebert de Tours (n.1056) , cleric reformator francez si poet.

S-a născut din părinți săraci la Lavardin, aproape de Vendôme, a fost   probabil  elev al lui  Berengar din Tours, și a devenit maestru (Scolasticul) al școlii de la Le Mans; în 1091 a fost făcut arhidiacon și în 1096 episcop de Le Mans.

 A prezidat Sinodul de la Nantes  și a murit la Tours. A construit parte a catedralei de la Le Mans. 

 
Scrierile  sale  constau în scrisori, poezii, câteva predici, și unul sau două tratate.

O ediție a operelor sale pregătite de  Antoine Beaugendre, și intitulata  „Venerabilis Hildeberti  prima Cenomanensis episcopi, deinde Turonensis archiepiscopi, operă Tam Edita quam inedita”, a fost publicată la Paris în 1708 și a fost republicata de JJ Bourassé în 1854.

Acestea ediții, il crediteaza pe  Hildebert cu numeroase scrieri apartinand altor autori și omit  unele scrieri originale. 

1271: Hanul mongol  Kubilai renumeste imperiul sau cu numele Yuan, fondand dinastia Yuan din Mongolia si China.

Kublai Khan. Reproduced by permission of Getty Images.

Kubilai Han (1215 – 1294), a fost unul din nepoții întemeietorului Imperiului mongol, Genhis Han. A fost  împăratul Chinei intre  5 mai  1260 –  18 februarie  1294  si este considerat a fi fost unul dintre cei mai importanți conducători mongoli.

În anul 1253 , Kubilai s-a convertit la religia budistă. A luat măsuri în sprijinul ei și al mănăstirilor din Tibet, budismul ajungand in timpul domniei sale, religie de stat.

1352: Este ales Papa, Innocentiu al  VI– lea , născut Stephen Aubert, în Corrèze Beyssac în anul 1282, decedat la 12 septembrie 1362.

Imagini pentru Pope, Innocent VI photos

A fost  episcop de Noyon și episcop de Clermont, apoi Papa în Avignon, 1352-1362, ca succesor al Papei Clement al VI-lea (1342 – 1352 ) si  al cincilea Papa de la Avignon.

1495 : A decedat Alfonso al II-lea (n. 4 noiembrie 1448), numit si Alfonso de Aragon), rege  al regatului  Napoli de la 25 ianuarie 1494 pana la 22 februarie 1495 cu titlul de rege al Napolelui  și Ierusalimului.  

1622: Fortele portugheze inving in batalia de la Mbumbi o armata a regatului Kongo, pe teritoriul  actualei Angola.

1737: A murit Antonio Stradivari, celebru lutier italian,ale carui viori sunt considerate pana in ziua de azi cele mai bune din lume: (n. 1644).

1777: In Statele Unite este  sărbătorita pentru prima data  Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day), marcându-se  victoria recentă a revolutionarilor  americani  contra trupelor britanice în Bătălia de la Saratoga, din luna octombrie.

1787: New Jersey devine al treilea stat care a ratificat Constituţia SUA .

Map of the State of New Jersey, USA - Nations Online Project

1803: A murit  Johann Gottfried Herder, filosof, critic literar şi estetician german, unul dintre întemeietorii curentului literar “Sturm und Drang”, alături de F.M. Klinger, Schiller, Goethe etc.; (n.25.08.1744).

 Curentul literar “Sturm und Drang”, („furtună și imbold”, tradus de obicei în critica literară româna ca „furtună și avânt”) a fost o mișcare literară de protest din literatura germana din a doua jumătate a secolului al XVIII- lea, denumită astfel după o dramă de Friedrich Maximilian Klinger  si a marcat revenirea romantismului  asupra a ceea ce era văzut ca o tradiție literară rationalista.

1835 : Impăratul Rusiei  aprobă decizia Senatului de a întemeia pe lîngă cele 6 judeţe existente în Basarabia ţaristă (Hotin, Iaşi, Orhei, Bender, Leova şi Akkerman) încă două: Orhei şi Soroca (din părţi ale judeţelor Hotin, Iaşi şi Orhei, celui din urmă schimbîndu-i-se denumirea în Chişinău).

Administraţiei speciale a oraşului Ismail (Izmailskoe Gradonacealstvo) i-au fost subordonate cîteva sate situate între lacurile Chitai şi Sasic. Tîrgurile Orhei şi Soroca, devenind centre judeţene, sunt declarate oraşe.

Administraţia judeţului Leova este trecută în tîrgul Frumoasa, căruia i se schimbă denumirea în Cahul, la fel şi judeţului modificîndu-i-se denumirea în Cahul.

1846: A murit mitropolitul Moldovei Veniamin Costache, cărturar, traducător şi poet român; (n. 20.12.1768).

1863: S-a născut arhiducele austriac Franz Ferdinand.

In 1896 a devenit primul succesor la tronul imperiului Austro-Ungar. A fost  asasinat la Sarajevo, in Bosnia  in ziua de  28 iunie 1914 ,ora 11 am, de către Gavrilo Princip, un student sârb bosniac de 19 ani.

Atentatul de la Sarajevo a constituit motivul declanșării Primului război mondial, în august 1914, după ce Austro-Ungaria a declarat război Serbiei pe care a acuzat-o de organizarea atentatului.

 1865:  A decedat compozitorul  brazilian Francisco Manuel da Silva; (n.1795).

 Este autorul muzicii imnului național al Republicii Brazilia, ale cărui versuri au fost scrise de  Joaquim Osório Duque Estrada.

1865: Sclavia a fost abolita in SUA,după adoptarea prin vot a celui de-al 13-lea amendament din Constitutia americană, in care se preciza ca pe teritoriul acestei ţări nu mai pot exista sclavi.

Inca dinainte de Razboiul Civil, mai multi lideri politici americani, in frunte cu Abraham Lincoln, au militat pentru eliberarea negrilor, idee care a provocat mânia sudistilor.

Disputele intre sustinatorii celor doua tabere au fost extrem de aprinse de-a lungul anilor. Lincoln nu a cedat insa, astfel incat, prin reprezentantii Partidului Republican, a pus in dezbaterea Congresului un amendament in care se prevedea abolirea sclaviei. In aprilie 1964, Senatul si-a dat votul favorabil, insa nu acelasi lucru s-a intamplat si in Camera Reprezentantilor.

Abia in ianuarie 1865, amendamentul a trecut in Congres, iar pana la sfarsitul anului mai multe state americane au ratificat actul.

Pe 2 decembrie, Alabama a fost cel de-al 27-lea stat care a recunoscut actul normativ facand posibila formarea majoritatii pentru adoptarea oficiala a acestuia si desfiintarea sclaviei dupa mai bine de doua secole.

1865: Se încheie la Bucureşti in  România, Convenţia româno-sîrbă privind reglementarea serviciului telegrafic.

1870: În România, începe să guverneze intre  18 decembrie 1870 – 11 martie 1871, cabinetul liberal prezidat de Ion Ghica.

1874: S-a nascut Radu D. Rosetti, poet şi epigramist român, fiul publicistului Dimitrie R. Rosetti; (d.1964).

1878: S-a nascut Iosif Vissarionovici Stalin ( Djugasvili), revoluționar bolșevic și dictator comunist sovietic, unul dintre cei mai mari criminali din istoria omenirii.

 Deși sursele se contrazic în privința anului și zilei de naștere ale lui, Iosif Dzhugashvili se găsește în registrele bisericii Uspensky din Gori, Georgia drept născut pe 18 decembrie ( stil vechi: 6 decembrie) 1878.

Această data  de naștere este documentată de certificatul său de absolvire a școlii, de cuprinzătorul său dosar de la poliția Rusiei țariste, o consemnare de arest din 18 aprilie 1902 în care și-a declarat vârsta de 23 de ani și toate documentele prerevoluționare rămase în existență.

Spre sfârșitul lui 1921, Stalin însuși și-a menționat data nașterii ca fiind 18 decembrie 1878, într-un curriculum vitae scris cu mâna proprie.

Totuși, după ce a venit la putere în 1922, dictatorul a schimbat sa de nastere in 21 decembrie 1879 (stil vechi 9 decembrie 1879).

Aceasta dată a devenit zi de  sărbătoare  în toată Uniunea Sovietică.

 Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922 si a murit otravit la data de  5 martie 1953.

1879: S-a nascut Paul Klee, pictor, desenator şi teoretician al artei de origine elveţiană;(d. 29.06.1940).

1892: Premiera baletului Spărgătorul de nuci de Ceaikovski are loc la “Mariinsky Theatre” în St.Petersburg, Rusia.

1899: A murit criticul literar, poetul şi traducătorul român, Bonifaciu Florescu, fiul natural al lui Nicolae Bălcescu.

Bonifaciu Florescu

Bonifaciu Florescu (n.14 mai 1848, Budapesta),era fiul nelegitim al lui N. Bălcescu și al Alexandrinei (Luxița) Florescu, fiica marelui logofăt Iordache Florescu. Asupra legăturii fiicei lor, Floreștii au ascuns adevărul, în timp ce Bălceștii au recunoscut paternitatea copilului.

A absolvit liceul „Louis le Grand” din Paris (bacalaureatul in 1868) si a fost licentiat al Facultății de Litere a Academiei din Rennes (1872).

Reusit prin concurs pentru  postul de profesor  la catedra de istorie universala critica, a Facultatii de Litere a Universitatii din Iasi (1873), e destituit de Titu Maiorescu dupa un an si transferat la Liceul „Sf. Sava” din Bucuresti,ca prof. de istorie.

Preda aici, la „Mihai Viteazul”, la Liceul Militar si la Seminarul „Sf. Nifon”, limba  franceza.

Antijunimist, detractor al lui T. Maiorescu si Eminescu”, e atacat de acesta din urma  in poezia” Epistola deschisa homunculului Bonifaciu” (1876).

Membru al Partidului Liberal, a fost prieten cu Pantazi Ghica și colaborator la gazetele acestuia, s-a numărat între cei care au făcut o opoziție categorică Junimii și lui Titu Maiorescu. A colaborat cu  aproape toate foile antijunimiste („Românul”, „Tranzacțiuni literare și științifice”, „Revista contimporană”, „Stindardul”) și, împreună cu Al. Macedonski, inițiază editarea „Literatorului”. A fondat „Portofoliul român” și „Duminica” (alături de I.C. Săvescu).

A condus publicatia „Țara literară”, a întemeiat „Revista albastră” și „Biblioteca omului de gust”. De asemenea a colaborat la „Revista orientală”, „România literară”, „Nuvelistul”, „Revista literară”, „Vestea”, „Peleșul”, „Analele literare” etc.

În 1894 a scos săptămânalul „Dacia viitoare”.

1911:  Prima expoziţie a grupării “Blaue Reiter”(Kandinsky, Jawlensky, Marc, Kubin, Gabriele Munter) se deschide la Galeria Thamnhauser din Munchen, cuprinzând o retrospectivă Douanier Rousseau, lucrări de Delaunay, Kandinsky, Macke, Marc, Munter, Arnold Schonberg.

1913: S-a născut  Willy Brandt, om politic german, cancelar federal (1969–1974), laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1971);(d.08.10.1992).

1915: S-a nascut  Vintilă Horia (Horia Caftangioglu), scriitor român  din exil, autor al romanului “Dieu est né en exil”, pentru care a primit premiul Goncourt în 1960 („Mai sus de miazănoapte”); (d.04.04.1992).

1917:  Are loc  Primul Congres al Moldovenilor din stânga Nistrului.

La 17-18 decembrie 1917 la Tiraspol se desfășoară Primul Congres al Moldovenilor din stînga Nistrului, la putin timp dupa  Congresul Ostașilor Moldoveni din 20-27 octombrie 1917 de la Chișinău, la care a fost proclamată autonomia fostei Basarabii țariste.

Foto. Drapelul Republicii Democrate Moldovenești după separarea de Rusia

La Congesul de la Tiraspol au participat delegați reprezentanți a circa 20 de localități din județele Tiraspol și Balta, 47 ostași din garnizoana locală și alte orașe din regiune și o delegație oficială a Sfatului Țării din care făceau parte și Pantelimon Halippa, Anton Crihan, Gheorghe Mare și Vasile Gafencu. De asemenea prezent la reuniune, în calitate de ziarist, a fost și Onisifor Ghibu, pe atunci redactor al gazetei Ardealul.

Congresul Moldovenilor din stânga Nistrului a pus în discuție mai multe probleme de larg interes pentru populație, la fiecare capitol fiind adoptată câte o rezoluție.

Pritor la  chestiunea școlară (Voprosul despre școli) se stipula introducerea generalizată a limbii moldovenești și a alfabetului latin; În chestiunea bisericească (Voprosul despre biserici) s-a decis ca slujbele din satele moldovenești să se facă în limba moldovenească;

În chestiunea militară (Voprosul militar) s-a hotărît înființarea de polcuri moldovenești comandate de ofițeri moldoveni; în chestiunea spitalelor și judecătorilor s-a stabilit ca în toate activitățile să fie utilizată limba norodului moldovenesc, iar actele și legile să fie traduse în limba moldovenească.

Dezbaterea principală s-a axat în jurul deciziei privind viitorul moldovenilor din stînga Nistrului și anume rămînerea în componența Ucrainei sau unirea cu Moldova.

Decizia a fost amînată, convenindu-se la convocarea unei Adunări Naționale la care să participe toți împuterniciții satelor moldovenești din stînga Nistrului din guberniile Hersonului și Podoliei. Congresul din 17-18 decembrie de la Tiraspol a discutatat  ideea unirii regiunilor românești din stînga Nistrului cu Basarabia.

 1918: În România, la Bucureşti,  se crează  Partidul Ţărănesc sub conducerea învăţătorului Ion Mihalache (din Topoveni, jud.Argeş).

În următorii ani, Partidul Ţărănesc fuzionează la 3/16 februarie 1919 cu Partidul Muncitor din Moldova; la 18 iulie 1921 cu Partidul Ţărănesc din Basarabia; la 22 septembrie 1922 cu Partidul Socialist-Ţărănesc, la 3 octombrie 1921 se constituie Partidul Ţărănesc din Transilvania, iar la 11 iunie 1922, Partidul Ţărănesc din Bucovina.

Partidul Ţărănesc editează publicaţiile “Ţara nouă” (1919-1921), “Aurora” (1921-192).

1925: S-a născut  Vasile Veselovski, compozitor român de muzică uşoară; (d. 4 ianuarie 1998).

1926: Turcia kemalista  adoptă calendarul gregorian.

 1940: In România se desfiinţează breslele de lucrători, funcţionari şi meseriaşi, înfiinţate în timpul dictaturii regale pentru a inlocui sindicatele.

1943: S-a născut  Keith Richards, chitarist al  trupei “The Rolling Stones”.

1944: Al doilea război mondial: Armata a IV–a Româna intră pe teritoriul Cehoslovaciei și participă la operaţiunile militare desfăşurate împotriva armatei germane .

1944:  A părut primul număr din cotidianul „Le monde”, sub direcţia publicistului Hubert Beuve–Mery.

1946: S-a născut Steven Spielberg, regizor american de film. Nascut in Cincinnati, statul american Ohio, Spielberg a fost cel mai tanar regizor de la studiourile Universal.

A debutat in televiziune si foarte repede a reusit sa se impuna ca cel mai prolific regizor de film din cinematografia americana. La putina vreme dupa debut, a castigat trei Oscaruri cu productia “Falci”.

Imagini pentru steven spielberg photos

Au urmat apoi “Intalnire de gradul trei” (“Close Encounters of the Third Kind”), care a luat alte doua Oscaruri, si “ET”, cu 4 premii ale Academiei de Film. Renumele si l-a intarit cu “The Color Purple” (“Culoare purpurie”) din 1985, film care a avut 11 nominalizari la Oscar si 100 milioane de dolari incasari. Si lista poate continua cu “Peter Pan”, “Jurassic Park”, “Lista lui Schindler”, “Salvati soldatul Ryan”.

Majoritatea filmelor regizate sau  produse de Spielberg, au avut nu doar succes la critica, ci si la public, dovada fiind marile incasari rezultate din  vanzarea productiilor.

In 2004, i-a fost acordat un premiu de excelenta din partea Academiei Americane de Film, precum si Legiunea de Onoare din partea autoritatilor franceze pentru activitatea sa artistica.

De asemenea, Steven Spielberg a fost inclus in Science Fiction Hall of Fame.

1956: Japonia se alătură Organizaţiei Naţiunilor Unite.

1963: S-a născut  Brad Pitt, actor american, supranumit “sfărâmătorul de inimi de la Hollywood” (“Legendele Toamnei”, “Interviu cu un vampir”).

Oscars 2020: Brad Pitt Swears He Has Written All of Those Awards Speeches Himself | Vanity Fair

 William Bradley „Brad” Pitt  este laureat al unui premiu Globul de Aur, un premiu Screen Actors Guild Award, de trei ori nominalizat la Premiul Oscar ca actor, și încă de două ori nominalizat la Oscar ca regizor, câștigând o dată premiul.

Este considerat unul din cei mai atrăgători bărbați din lume, fapt pentru care de-a lungul timpului s-a bucurat de o atenție substanțială din partea mass-media.

A devenit celebru la mijlocul anilor 1990 după ce a interpretat rolurile principale din filmele „Interviu cu un vampir” (1994), ” Seven” si ” 12 Monkeys”, (ambele 1995).

1966: Astronomul  Richard L. Walker descoperă satelitul Epimetheus al planetei  Saturn. Acesta are o rază de 58,1 ± 1,8 km.

Cassini Takes New Images of Saturn's Small Moons: Atlas, Epimetheus and Prometheus | Space Exploration | Sci-News.com

A fost denumit așa după titanul Epimeteu, fratele lui Prometeu din mitologia antică greacă. Există de asemenea și un asteroid numit 1810 Epimeteu.

1989: Ca urmare a masivelor proteste izbucnite la Timişoara, România a inchis frontierele cu Iugoslavia, Ungaria, URSS si Bulgaria.

In oraşul  Timişoara a fost instituita starea de necesitate, primarul Petre Moţ  anunţând această măsură in cadrul unei sedinte cu activul de partid.

In oraş a fost interzisă circulaţia unor grupuri mai mari de  2 persoane, trecătorii fiind legiţimati, iar cei suspecţi retinuţi de miliţieni si securişti.

In 17 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a dat ordin să se tragă în protestatarii anticomunişti din Timişoara, fiind înregistraţi primii morţi căzuţi pentru libertate.

Dictatorul Ceauşescu a convocat o şedinţa a Comitetului Politic Executiv, unde înalţii demnitari au fost cu toţii de acord să tragă în demonstranţii de la Timişoara cu muniţie de război.

După atacarea sediului Partidului Comunist Român din oraş, Ministrul Apărării de atunci, generalul Vasile Milea, a anunţat conducerea de Partid de la Bucureşti  că judeţul Timiş este în stare de necesitate şi cere intervenţia în forţă a armatei.

Conform martorilor, în jurul orei 16 s-a  tras primul foc de armă asupra manifestanţilor strânşi în Piaţa Libertăţii.

În acest timp, la Bucureşti, cuplul dictatorial Elena şi Nicolae Ceauşescu a acuzat autorităţile locale că n-au reuşit să reprime protestul încă din prima zi.

La Timişoara sosesc după-amiază 11 ofiţeri superiori din conducerea Miliţiei, Securităţii şi Armatei, cu sarcina de a actiona in forta pentru inabusirea protestelor.

Este declanşată operaţiunea „Radu cel Frumos”, care cuprindea acţiuni specifice stării de război.

Fara sa tina seama de interdictii, un grup de aproximativ 30 de tineri s-a adunat in fata Catedralei unde a desfasurat un steag tricolor fara stema si au aprins lumanari. S-a cantat “Desteapta-te, romane”.Fortele de ordine au deschis focul in plin, cativa manifestanti reusind sa fuga, dar cei mai multi au fost ucisi sau raniti.

variacion XXI | Rumanía, la revolución con sangre entra. Revoluciones de 1989, el año en que cambió Europa (6)

După ora 20, oraşul devine un adevărat infern. De la Piaţa Libertăţii până la Operă, pe Calea lipovei şi Calea Girocului, se trage în plin. Taburile blochează intrările în oraş şi toată noaptea se aud numai împuşcături.59 de timişoreni au murit atunci, câteva sute au fost răniţi. 40 de cadavre au fost transportate şi incinerate în Bucureşti pentru a şterge urmele.Represaliile nu au reuşit însă decât să îi îndârjească pe timişoreni, care au continuat să iasă în stradă şi zilele următoare.

Ziua de 17 decembrie a fost declarată zi de doliu printr-o decizie a Consiliului Local Timişoara. Astfel toate instituţiile din oraş au arborat drapelul României în bernă sau alăturat unei panglici negre de doliu.

Din statisticile oficiale rezulta ca la Spitalul Judetean din Timisoara se aflau, la 18 decembrie, 58 de cadrave si 240 de raniti.

1991: Federatia Rusă a recunoscut independenta Republicii Moldova, președintele rus Boris Elțîn declarând ca Rusia este gata să stabilească relații diplomatice cu aceasta țară.

Géographie de la Moldavie : vue générale - Moldavie.fr - Portail francophone de la Moldavie

 

1991: S-a înfiinţat Partidul Umanist din România (PUR), avându-l ca preşedinte – fondator pe politicianul Dan Voiculescu.

Ulterior acest partid si-a transformat denumirea in Partidul Conservator.

1992: Guvernul Romaniei a recunoscut republicile Ceha si Slovacă în calitate de subiecte distincte de drept internațional, cu efect juridic, incepând de la 1 ianuarie 1993.

Cehia îşi redeschide frontiera comună cu Slovacia - Black News

1993: A murit  actorul  român de teatru şi film Gheorghe Cozorici; (n. 16 iulie 1933).

FOTO] Gheorghe Cozorici, „Prinţul Teatrului Românesc” îşi conduce acum Ceata Îngerilor pe versurile celor mai frumoase poeme ale vieţii şi ale morţii! | Radio România Reșița

 

1995: A murit  Konrad Zuse, inginer german, inventatorul primului calculator – Z3; (n.22.06.1910).

1999: A încetat din viață Robert Bresson, regizor şi scenarist francez de succes („Un condamnat la moarte a evadat”, „Procesul Ioanei D’Arc”); (n.25.09.1907).

Bresson, Robert – Senses of Cinema

 

2001: A decedat  Gilbert Bécaud, cântăreţ şi compozitor francez de renume international, unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi francezi, supranumit „Domnul 100 000 de volţi”; (n.24.10.1927).

2002 : A murit actorul  american James Coburn; (n. 31.08.1928).

2005: România câştigă titlul de vicecampioană mondială la handbal feminin la Campionatul Mondial de Handbal din Rusia, fiind învinsă în actul final de ţara gazdă, scor 28-23.

  2010:  A decedat cunoscuta actriță română Rodica Tapalagă; (n. 1939).

2011:  A incetat din viata cunoscutul dizident anticomunist Vaclav Havel, fost președinte al Cehoslovaciei democrate; (n. 1936).

2014: A decedat marea  actriță italiană de film, Virna Lisi; (n. 1936)

Virna Lisi-NRFPT

A câștigat premiul pentru cea mai bună actriță la  Festivalul de la Cannes  din 1994 și Premiul César pentru cea mai buna actriță din filmul „Regina Margot” de Patrice Chéreau (1995).

2016: A decedat actrița americană de origine maghiară Zsa Zsa Gabor; (n. 1917).

Zsa Zsa Gabor Dead at 99: 5 of Her Great One-Liners | Time

2017: S-a sinucis în urma unei depresii, popularul cântăreț sud-coreean Kim Jong-hyun; (n. 1990).

Biletul de adio lăsat în urmă de superstarul sud-coreean care s-a sinucis

A fost membru al formației k-pop Shinee, și a debutat în 2008.

2019: A murit interpretul francez de muzică ușoară Alain Barrière; (n. 1935).

Le chanteur Alain Barrière s'éteint à l'âge de 84 ans | Radio-Canada.ca

18 decembrie este:

În Republica Niger sărbătoare naţională – Ziua Republicii (1958).

Cu o suprafaţă de 1.267.000 km pătraţi şi o populaţie de 22,44 milioane (2018) , Nigerul a devenit în 1958 republică autonomă în cadrul Comunităţii Franceze, iar la 3 august 1960 şi-a proclamat independenţa de stat.

Niger-map - NGARA

Republica Niger este o țară din Africa de Vest, fără ieșire la mare, denumită astfel după fluviul Niger.

Această țară se mărginește cu Nigeria și Benin la sud, cu Burkina Faso și Mali la vest, cu Algeria și Libia la nord și cu Ciad la est.

 • Ziua națională în Quatar, un emirat arab în sud-vestul Asiei situat în Peninsula Qatar, aflată pe coasta de nord a Peninsulei Arabe, cu o suprafață de 11 571 km2, și cu o populație estimată la 1699.435 locuitori.Are graniță terestră doar cu Arabia Saudită la sud, în rest teritoriul său fiind înconjurat de apele Golfului Persic. Este o țară bogată în gaze naturale și petrol și conform CIA World Factbook, se situează pe al doilea loc în lume în privința PIB-ului pe cap de locuitor.

Map of Qatar

În 1971 Qatar a fost foarte aproape de a deveni parte a Emiratelor Arabe Unite, dar atât această țară cât și Bahrain s-au împotrivit fuziunii și au format state independente.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Cuviosul Daniil Sihastru

Cuviosul Daniil Sihastru

Sfântul Daniil Sihastrul este cunoscut si sub numele de “Daniil Schimonahul” sau “Daniil cel Nou”, nume care nu mai fac posibila confuzia cu prorocul din Vechiul Testament. S-a nascut la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din apropierea orasului Radauti.

Ajunge la Schitul Sfantul Lavrentie, la 6 km de Putna, locul intrarii sale in monahism.

Mai tarziu alege sa se retraga pe o stanca de pe malul paraului Viteul, unde va daltui un paraclis, la care se mai vede si azi pridvorul, naosul si altarul, iar dedesubt o incapere, sapata tot in piatra, care ii va sluji drept chilie.

Potrivit traditiei, Cuviosul Daniil i-ar fi prezis Sfantului Stefan cel Mare ca va urca pe tronul de domnie al Moldovei.

Dupa spusele cronicarului Ion Neculce, cuviosul Daniil este cel care l-a indemnat pe Stefan Voda sa continue lupta impotriva turcilor si tot de la el a venit si indemnul de a zidi Manastirea Putna.

Nu se cunoaste data trecerii sale la cele vesnice. A fost inmormantat in partea sudica a pronaosului bisericii Manastirii Voronet. Un deget, ferecat in argint si impodobit cu unsprezece margaritare si un granat, se pastreaza si astazi la manastirea Putna.

El poarta inscriptia: “Aceste relicve le-am ferecat eu Ghedeon, igumen ot Voronet, cu toata cheltuiala mea in anul 7257 (1749), in 4 decemvrie”.

Parintele profesor Petru Rezus marturiseste ca acest deget, ferecat in argint, arata ca sfintele moaste ale lui Daniil Sihastrul au fost, pe la mijlocul veacului al XVIII-lea, expuse in manastire.

Despre acest deget, care este pastrat la manastirea Putna, traditiile spun ca este degetul aratator de la mana dreapta a Sfantului Daniil, cu care el a aratat voievodului valea Putnei, unde l-a indemnat sa ridice manastirea.

Hotărârea sinodală de “canonizare” s-a luat la 20 iulie 1992, randuindu-se ca el sa fie praznuit in fiecare an, pe 18 decembrie.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
 4. e.maramures.ro;
 5. Ioan Popa, Luiza Popa, Românii, Basarabia și Transnistria, Editura Artemis, București, 2009;
 6. Istoria md;
 7. Istoriculzilei blogspot.com;
 8. Mediafax.ro;
 9. Wikipedia.ro;
 10. Rador.ro;
 11. Cinemagia.ro.

18/12/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: