CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Popoarele Caucazului de Nord au luptat fără încetare împotriva colonialiștilor ruși și sovietici


Lupta militanților nord-caucazieni împotriva regimului sovietic din anii ’70

Popoarele nord-caucaziene au fost relativ loiale puterii supreme a Rusiei doar perioadă scurtă de timp, în anii 1920, imediat după revoluția bolșevică.

În rest, acestea au luptat neîncetat pentru independență, ducând un război implacabil împotriva cotropitorilor ruși.

În perioada postbelică, în Republica Socialistă Sovietică Autonomă Cecenă-Ingușă din Caucaz, au existat în permanență grupuri înarmate de luptători antisovietici, consemnează publicația de limbă rusă http://ttolk.ru/borba_severokavkazskih_boevikov_protiv_sovetskoy_vlasti_v_1970-h_godah.

Iată ce scria generalul maior KGB Eduard Boleslavovici Nordman pe site-ul oficial al FSB:

„În 1968 am participat la o inspecție de rutină a activității KGB din Cecenia-Ingușetia și din discuțiile cu ofițerii locali, am aflat că două bande care se formaseră în timpul războiului se ascundeau încă în munți.

Când m-am întors la Moscova, autoritățile au început să mă întrebe despre situația din Cecenia-Ingușetia. Când a venit vorba de formațiunile de bandiți, m-au oprit. Numai secretarului Comitetului Central Kirilenko, i-am putut spune povestea până la capăt și i-am propus să creez în cadrul KGB un departament pentru combaterea banditismului, pentru a rezolva problema. Andrei Pavlovici a răspuns: „Înțelegi ce spui? După atâția ani de la război noi să spunem că nu i-am terminat încă pe fascisti? O rusine!”

Mi-am luat curaj, m-am dus la Andropov, am raportat situația, iar el a ordonat imediat crearea unui departament special.

Ultimul luptător care era activ încă din vremea lui Stalin, Khasukha Magomadov, a fost împușcat mortal … în 1976, la vârsta de 69 de ani. El și grupul său de luptă era activ încă din 1939.

Iată raportul morții sale:

Aceasta este fotografia postumă a acestui luptător antisovietic:

În același timp, tot în acea perioadă, vechea generație a fost înlocuită de o nouă mișcare de rezistență nord-caucaziană.

În 1975, în această regiune a apărut un nou grup armat, al cărei nucleu era format din partizanii Gegirov (lider), Shogenov, Kyarov, Bitsuev și Gedogushev.

La apogeul luptei sale , numărul membrilor acestuia ajunsese la 32 de persoane, iar aria sa de acțiune se întindea de la Stavropol la Kabardino-Balkaria, Karaciay-Cerkessia și Osetia de Nord.


La început, grupul a făcut mai multe raiduri asupra unor obiective civile (cooperative de consum, cafenele, magazine universale, etc.), pentru a obține bani și a cumpăra mașini și arme .

O parte din încasări – aproximativ 9 mii de ruble – le-au dat clerului musulman pentru a tipări Coranul și alte cărți de literatură religioasă.

În cele din urmă, în 1979, au decis să meargă la Nalchik și să captureze arme. Raidul nu a avut succes decât pe jumătate – armele din depozit neputând fi capturate, dar au fost luate mitralierele de la gardienii închisorii.

După aceea, au fost întreprinse raiduri armate asupra unor secții de poliție, la birourile de înregistrare și înrolare militare și la magazinele universale. În acel moment, banda era înarmată cu mitraliere, iar la dispoziția sa se aflau 7 mașini.

După raiduri, partizanii au stat o vreme ascunși în satele de munte, după un timp fiind localizați și luați cu asalt în Nalchik – la lupte participând armata și blindate.

17 militanți ceceni au fost capturați, dar niciun oraș rus nu a vrut să găzduiască procesele acestora, din cauza fricii de complicii inculpaților care rămăseseră în libertate.

Abia după șase luni, a fost ales ca loc de judecată orașul Vladimir, unde a fost găsită o clădire, ale cărei ziduri ar fi putut rezista oricărui asalt și care în plus era păzită de transportoare blindate și de peste 300 de soldați.

În 1981 aici au fost condamnați la moarte militanții Khabala Osmanov, Aslan Gegirov, Ruslan Gubacikov și Safrail Kyarov.

Între 12 și 18 partizani s-au retras în 1980 în munții din Kabardino-Balkaria și la 8-9 ani după acest verdict, a început în Caucazul de Nord un nou val de lupte împotriva autorităților sovietice.

Publicitate

16/12/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: