O ISTORIE A ZILEI DE 11 DECEMBRIE. VIDEO
11 decembrie, istoricul zilei
220: Incepe perioada cunoscuta in istoria chineza sub numele “Epoca celor trei regate”, imparatul Xian din dinastia Han este fortat sa abdice de fortele conduse de Cao Pi, fondatorul regatului Wei, la nord de Fluviul Galben.
Epoca celor trei regate a fost precedata de patru decenii de lupte interne care au dezagregat progresiv imperiul Han intre mai multi seniori rivali.
361: Iulian Apostatul intră în Constantinopol ca împărat unic al Imperiului Roman.

Flavius Claudius Iulianus (331 – 26 iunie 363) a domnit între anii 361 – 363 si a fost ultimul împărat roman păgân.
S-a născut la Constantinopol ca fiu al lui Iulius Constantinus (fratele vitreg, asasinat în 337, al lui Constantin cel Mare).
A abandonat religia creștină în 351 în favoarea unui monoteism neoplatonician.
La 6 noiembrie 355 împăratul Constantin al II- lea ii acorda titlul de caesar al provinciilor din Occident.
Trupele din Occident l-au proclamat împărat in februarie 360 la Luteția (astăzi, Paris). După moartea lui Constantin II, (la 3 noiembrie 361), Iulian este recunoscut ca unic împărat al imperiului și vine la Constantinopol.
Scurta lui domnie stă sub semnul persecutiilor anticreștine și a încercărilor de reînviere a vechilor culte păgâne, a obiceiurilor și moravurilor străbune.
A încercat să readucă Imperiul Roman de la creştinism la păgânism, adoptand edicte anticreștine, care-i aduc cognomenul de Apostatul.
Totusi, prin edictul de toleranţă din 362 a redeschis templele păgâne, a asigurat restituirea templelor înstrăinate şi a cerut întoarcerea episcopilor care fuseseră exilaţi.
Domnia lui a fost scurtă datorită morţii sale survenite în timpul bătăliei de la Ctesiphon (Persia), în iunie 363.
384: A decedat Papa Damasus I ( n.cca.305). A fost conducatorul Bisericii Romei din octombrie 366 până la moartea sa.

Papa Damasus I
Viața lui a coincis cu reunirea sub imparatul Constantin cel Mare a Imperiului Roman de Rasarit cu cel de Apus si cu legalizarea crestinismului in imperiu si cu adoptarea acestuia ca religie oficiala in Imperiul Roman in anul 380.
861: A decedat califul abbasid Al-Mutawakkil ALA Allāh Jafar ibn al-Mutasim (n.martie 822) , care a domnit în Samarra de la 847 până la 861.
Este cunoscut pentru ca a pus capăt Inchiziției ( “Mihna” – “calvar”), instituita de predecesorii săi in incercarea de a impune o singura versiune a Islamului.
969: Imparatul bizantin Nichifor al II-lea Phokas (n.cca. 912), este asasinat de cea de-a doua soţie a sa, Theofano, şi de iubitul acesteia, care va ajunge împăratul Ioan Tzimiskes I.

Nichifor al II-lea

Theofano
1241: A murit hanul mongol Ogodai, al treilea fiu al lui Genghiz Han.
A fost al doilea han suprem al mongolilor de la 1227 pana in anul morții sale.

In timpul domniei lui are loc din 1237, cucerirea stepelor rusești de către armata mongola condusa de Batu-han, nepotul său și crearea Hoardei de Aur.
1282: A decedat imparatul bizantin Mihail al VIII-lea Paleologul; (n. 1225).
A domnit intre anii 1259-1282 si a fost fondatorul dinastiei Paleologilor care au condus Imperiul Bizantin până la caderea Constantinopolului în 1453.

La 25 iulie 1261, trupele conduse de generalul Alexios Stratigopoulos, au recucerit Constantinopolul, lichidând Imperiul latin si restaurând imperiul Bizantin.
S-a încoronat imparat in ziua de 15 august a aceluiasi an.
1475: S-a nascut papa Leon al X-lea; (d. 1 decembrie 1521).
Născut cu numele de Giovanni di Lorenzo de’ Medici, a fost capul Bisericii Catolice din 9 martie 1513 până la moartea sa în 1521. Era al de-al doilea fiu al lui Lorenzo de Medici i, conducătorul Republicii Florentine, acesta a fost ridicat la rangul de cardinal în anul 1489.

In timpul pontificatului sau a urmarit trei obiective principale pacea creștinătății, cruciada împotriva turcilor și reforma bisericii, care ar fi putut fi asigurată numai prin consens general în rândul puterilor europene.
Realizările sale cele mai importante au fost abolirea Sanctiunii pragmatice (9 decembrie 1516) și confirmarea înțelegerii dintre Leon și Francisc I, care a reglementat relațiile dintre Biserica franceză și Sfantul Scaun , până la Revolutia Franceza.
1758: S-a nascut în Berlin compozitorul și dirijorul german Carl Friedrich Zelter ; (d. 15 mai 1832 Berlin).
A fost fiul unui zidar și mai târziu el insusi maistru zidar, dar pe lîngă munca de zidărie, a devenit muzician.

În anul 1791 a aderat la nou înființata Sing-Akademie din Berlin si în anul 1800 preia conducerea acesteia.
În anul 1806 a fost ales membru de onoare și 1809,profesor al Akademie der Künste („Academiei de Arte din Berlin”).
În anul 1809 a fondat prima Berliner Liedertafel, 1820 Königliche Institut für Kirchenmusik („Institutul Regal de Muzică Sacră”).
Zelter a sprijinit construirea al Sing-Akademie în anii 1825 – 1827 la Kastanienwäldchen, aproape de bulevardul Unter den Linden .
Pe lîngă activitățile sale de dirijor, Zelter scria memorii de muzică și a instruit mulți elevi, printre care s-au numarat Felix Mendelssohn Bartholdy si Giacomo Meyerbeer.
1781: S-a născut David Brewster, fizician scoţian, descoperitorul caleidoscopului; (d. 10.02.1868).


1792: S-a născut preotul catolic si compozitorul austriac Joseph Mohr, autor al versurilor celebrului colind de Craciun “Stille Nacht, heillige Nacht” (noapte liniștită,dulce noapte); (m. 4 decembrie 1848).

1803: S-a născut Hector Louis Berlioz, compozitor, dirijor şi teoretician muzical (simfonia “Romeo şi Julieta”, „Simfonia fantastică”); (m. 8 martie 1869).

1810: S-a născut Alfred de Musset, poet, prozator şi dramaturg francez, unul dintre primii reprezentanti ai romantismului in literatura franceza (ciclul poemelor lirice “Nopţile” şi “Amintiri”; (m. 2 mai 1857).

1816: Indiana a devenit cel de–al 19–lea stat al SUA.

1835: Se joaca pe scena “Teatrului Momulo” din București primul vodevil românesc – “Triumful amorului”, în adaptarea muzicală a lui Ioan Andrei Wachmann.
1843: S-a născut savantul german Robert Koch, medicul care a descoperit bacilul tuberculozei, laureat al Premiului Nobel în 1905; (m. 27 mai 1910).

1861: Este citită Proclamaţia domnitorului Alexandru Ioan I Cuza privind îndeplinirea unirii şi înfiinţarea naţiunii române.
Ca urmare, s-a trecut la unificarea guvernelor si a Camerelor celor doua Principate. La 22 ianuarie 1862 s-a format primul guvern unic al Principatelor Unite, condus de Barbu Catargiu; Parlamentul unic isi va deschide lucrarile la 24 ianuarie 1862, in care Al. I. Cuza proclama Unirea definitiva a Principatelor iar orasul Bucuresti devenea capitala acestora. Comisia Centrala de la Focsani isi va inceta activitatea.

Foto: Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei
Proclamaţia de la Iaşi a domnitorului Alexandru Ioan I Cuza către naţiune, din 11 decembrie 1861, aduce oficial la cunoştinţă că:
„Unirea este îndeplinită.
Naţionalitatea Română este întemeiată.
Acest fapt măreţ, dorit la generaţiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldură de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante şi s-a înscris în datinile Naţiunilor.
Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre prin înţelepciunea poporului şi a condus Naţiunea către un falnic viitor.
În zilele de 5 şi 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn.
Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie.
Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări.
Să trăiască România!”
Iaşi, la 11 decembrie 1861.
Alexandru Ioan I
Membri ai Guvernului erau :
- Dimitrie Ghica, preşedintele Consiliului de Miniştri din Valahia şi ministru Dinăuntru
- Apostol Arsachi, ministrul Trebilor din Afară.
- Alexandru Plagino, ministrul de Finanţe.
- Ioan Gr. Ghica, ministrul de război.
- Gheorghe Văleanu, ministrul Controlului.
- Scarlat Fălcoianu, ministrul Justiţiei.
- Alexandru C. Moruzi, preşedintele Consiliului de Miniştri din Moldova şi ministru al Finanţelor.
- Ioan N. Cantacuzino, ministru de Interne şi ad-interim la Justiţie.
- Alexandru A. Cantacuzino, ministrul Cultelor şi Instrucţiei Publice.
- Leon Ghica, ministrul Trebilor din Afară.
- Constantin N. Şuţu, ministrul Lucrărilor Publice.
1861: Se desfiinţează taxele de export pentru produsele Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei.

Criza economica era puternica, iar granele, se vindeau greu, intre altele si din cauza taxei de export; importul intrecuse in 1858 exportul; lipsa de numerar era acuta, iar creditul se redusese considerabil.
S-a incercat un imprumut in stainatate, care nu a putut fi realizat atunci si se va obtine abia in 1864.
1876: Are loc la Constantinopol, Conferinţa reprezentanţilor puterilor europene, cu scopul de a determina Poarta otomană să acorde unele libertăţi popoarelor supuse.
Poarta proclamă la 11 decembrie o Constituţie în care România era desemnată “provincie privilegiată” a Imperiului otoman.
1882: S-a născut savantul Max Born, fizician, laureat al Premiului Nobel pentru fizică pe anul 1954; a adus contribuţii importante în mecanica cuantică; (m. 5 ianuarie 1970).

1901: A fost trimis primul semnal radio transatlantic de către italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall, fiind recepționat de Persy Wright Paget, la St. John, din Newfoundland.

1911: S-a născut Nagub Mahfouz, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1988, primul scriitor de naţionalitate arabă laureat al acestui premiu.

Acordarea acestei distincţii a fost contestată de către arabi, care l-au acuzat de tratarea exclusivistă a problemelor Egiptului; la 14 octombrie 1994, scriitorul a fost ţinta unui atentat al fundamentaliştilor islamici, căruia i-a supravieţuit cu greu; (d.30.08.2006).
1913: A încetat din viaţă juristul, publicistul și colecţionarul de artă, Ion Kalinderu, fost preşedinte al Academiei Române; (n. 28 decembrie 1840).

1913: S-a născut actorul Jean Marais (pe numele adevărat Jean Marais-Villain), vedetă a cinematografului francez (filmele “Nopţi albe”, seria “Fantomas”, “Şapte băieţi şi-o ştrengăriţă”); (m. 8 noiembrie 1998).

1913: S-a născut Carlo Ponti, regizor si cunoscut producător italian de film, soţul actriţei Sophia Loren (“Dr. Jivago”, “Claretta şi Ben”); (d.10 ianuarie 2007).

1916: În urma înfrângerilor militare suferite de Romania in toamna anului 1916, dupa abandonarea capitalei Bucuresti, se formeaza la Iași guvernul de concentrare nationala Ionel I.C.Brătianu – Take Ionescu.
1918: S-a născut scriitorul Aleksandr Soljeniţîn, cunoscut dizident sovietic, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1970 (“Arhipelagul Gulag”, “Pavilionul canceroşilor”);(d. 03.08.2008).

1918: Partidul Social-Democrat din România îşi schimbă denumirea în Partidul Socialist din România.
1918: Este aleasă o nouă conducere a Partidului Ţărănesc Basarabean: Pantelimon Halippa – preşedinte, Ştefan Ciobanu şi V.Bîrcă – vicepreşedinţi, T.Ioncu – secretar.
1930: S-a nascut Jean Louis Trintignant, actor şi regizor francez (“Şi Dumnezeu a creat femeia”, „Un bărbat şi o femeie”, “Trei culori: roşu”).

1935: S-a nascut Ferdinand Alexander Porsche, designer auto german şi proprietarul firmei Porsche.

1936: Edward al VIII–lea, regele Marii Britanii din 20 ianuarie 1936, iși anunță printr–un comunicat radiofonic abdicarea, pe care o semnase cu o zi înainte, în favoarea fratelui său și opțiunea sa pentru o viață normală alături de femeia pe care o iubește, americana Wallis Simpson (foto jos).

În seara zilei de 11 decembrie 1936, Edward, acum cu titlul de prinț, a transmis națiunii și imperiului prin intermediul unei transmisii radio, decizia sa de abdicare și explicațiile sale: ” Mi s-a părut imposibil să accept această imensă responsabilitate și să accept îndatoririle mele de rege, fără ajutorul femeii pe care o iubesc.”
1941: Al doilea război mondial: Germania și Italia declară război SUA.
1942: S-a nascut la Miercurea Ciuc, cascadorul roman de origine maghiara Szobi Cseh (Szabolcs Cseh).

După 1989 a înfiinţat Asociaţia Cascadorilor Profesionişti. La Festivalul de Film de la Berlin, din anul, 1974, i s–a acordat Premiul I pentru cele mai bune scene de luptă realizate în pelicula „Somerfilm tage”. A decedat la 1 august 2014 in București.
1943: S-a nascut politicianul american John Kerry. În anul 2004, în cursul campaniei prezidenţiale a fost candidat din partea Partidului Democrat, pierzând alegerile în favoarea celui de-al patruzeci şi treilea preşedinte, George W. Bush.

1944: S-a născut cântareață americană Brenda Lee (născută Brenda Mae Tarpley).

A cântat muzică rockabilly, pop și country, și in timpul anilor 1960,era in clasamente depășita doar de Elvis Presley, The Beatles și Ray Charles. A fost probabil, cea mai populara cantareata în Statele Unite ale Americii datorita hitului din anul 1960 I’m sorry („îmi pare rău”).
Avand o inaltime de aproximativ 145 cm,ea a primit porecla Little Miss Dynamite în 1957, după înregistrarea piesa „Dynamite”.
Este membră a Rock and roll, Country Music și Rockabilly Halls of Fame. Brenda locuiește în prezent în Nashville, Tennessee.
1944: S-a născut la Monghidoro, în Italia, popularul cântăreț de muzică ușoară al anilor 60 ai secolului trecut, Gianni Morandi.

1946: A fost creat Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, UNICEF, cu sediul central la New York.

1954: S-a nascut Jermaine Jackson, muzician american, cântăreţ şi textier, fratele lui Michael Jackson.

1958: In Romania „populară”, fost arestat sub acuzația de “uneltire contra orânduirii sociale”, filozoful Constantin Noica.
A fost condamnat de un tribunal marionetă comunist la 25 de ani de muncă silnică, la 1 martie 1960.

În perioada 1949-1958 a avut domiciliu obligatoriu la Campulung Muscel. În 1958 este arestat, anchetat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi. Alături de el vor fi arestați toți participanții la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, iar lotul lor va purta la proces numele de ” grupul Noica”.
A executat la inchisoarea Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964.
1965 ( 11/12): A murit George (Gogu) Constantinescu, om de ştiinţă, inginer, inventator şi inovator, numit de revista engleză „The Graphic” unul din cei 17 titani ai lumii care au revoluţionat ştiinţa, alături de Einstein, Marconi, Edison sau Lister; (n. 1881).
A fost unul din cei mai prolifici inventatori români ai tuturor timpurilor cu peste 300 de invenţii brevetate (a promovat utilizarea betonului armat.

A elaborat „Teoria Sonicităţii” pe care a aplicat-o în numeroase invenţii: mitraliera sonică, motorul sonic, pompa sonică, ciocanul sonic, injectorul sonic, caloriferul sonic şi altele; a proiectat şi construit „Convertorul Gogu Constantinescu”, prima cutie de viteze automată, pentru automobile şi locomotive); membru titular al Academiei Române din 1965.
1968: A murit Arthur Hays Sulzberger, publicist american, director al prestigiosului cotidian “New York Times” în perioada 1935–1961; (n.12 octombrie 1891).

1972: Sonda americana Apollo 17 ajunge pe Luna, devenind al șaselea și ultima sonda din misiunea spatiala Apollo care va ateriza pe Luna.
1992: La Bursa Romană de Mărfuri a avut loc prima tranzacţionare bursieră, dupa inlaturarea regimului comunist.
1993: A încetat din viaţă, la Paris, Elvira Popescu, actriţă de teatru şi film originara din Romania; (n. 10 mai 1896).

Stabilită în Franţa din anul 1924, a jucat pe scenă roluri special create pentru ea de oameni de teatru ca Jean Cocteau, Maurice Druon, Sacha Guitry. În 1989, preşedintele Franţei, Francois Mitterand, i-a acordat titlul de Comandor al Legiunii de Onoare.
1994:Trupele ruse invadeaza teritoriul Republicii Cecenia, care iși proclamase independența.

Potrivit estimărilor internaționale conflictul s–a soldat cu aproximativ 100 000 de victime, dintre care aproximativ 80% proveneau din rândul populației civile.
1997: A murit Eddie Chapman, celebru spion britanic din cel de-al doilea razboi mondial; (n. 1914).

Edward Arnold Chapman (16 noiembrie 1914 – 11 decembrie 1997) a fost un infractor englez, ajuns spion în timpul ultimului război mondial. când și-a oferit serviciile Germaniei naziste, pentru ca ulterior să devină agent dublu britanic. Serviciul secret britanii-a dat numele de cod Zigzag.
Numele său de cod german era Fritz sau, mai târziu, forma diminuativă Fritzchen.
2000: Ion Iliescu (PDSR) a ieşit învingător în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania, devenind, pentru a doua oară, preşedintele României.

Rezultatele primului tur de scrutin au declanșat o largă mobilizare în favoarea lui Ion Iliescu, acesta fiind susținut chiar de către foști oponenți ai săi, pe fundalul perspectivei ca politicianul Corneliu Vadim Tudor, catalogat drept extremist, să ajungă șeful statului.
Ion Iliescu a depus jurământul ca președinte nou ales al României la 20 decembrie 2000.
2004: A fost inaugurată, la Focşani, prima eurogară din România.

2011: A decedat la Chișinău, poeta, publicista și militanta activistă pentru reunirea Basarabiei cu România, Leonida Lari-Iorga (n. 26 octombrie 1949, Bursuceni, RSS Moldovenească, URSS)..

A fost colaborator la Muzeul de literatură D. Cantemir din Chișinău (1971-1973), redactor la revista „Literatura și Arta” (1985-1988) din RSS Moldoveneasca, redactor șef al primei publicații în grafie latină din Republica Moldova – „Glasul națiunii” (1988-2003).
Leonida Lari s-a aflat printre fruntașii Mișcării de emancipare națională din Basarabia în anii 1988-1991. A fost Deputat în Sovietul Suprem al URSS (1988-1990) și membru al Biroului Permanent al Frontului Popular din Republica Moldova între 1990 și 1992.
Între 1990 și 1997 a stat în fruntea Ligii Creștin Democrate a Femeilor din Moldova (una din componentele constituante ale Partidului Social-Liberal în 2001).
Începînd cu anul 1992 a fost deputat în Parlamentul României (în 2004 a fost aleasă pe lista Partidului România Mare).
2012: A murit muzicianul indian Ravi Shankar, maestru al sitar-ului (instrument muzical indian tradiţional cu coarde ciupite); (n. 1920).
George Harrison, chitaristul trupei „The Beatles”, l-a numit „naşul muzicii etnice”.
2016: În România au avut loc alegeri parlamentare, care au fost câștigate de Partidul Social Democrat condus de politicianul Liviu Dragnea. Prezența la urne a fost de 39,42%; PSD a obținut 45,67%,PNL 20,42% și USR 8,92% din voturile exprimate.
Ca urmare a rezultatului alegerilor, Partidul Social Democrat a creat-o coaliție de guvernare împreună cu formațiunea ALDE condusă de Călin Popescu Tăriceanu și l-a propus premier pe Sorin Grindeanu.
2019: Sunt anunțate rezultatele referendumului pentru independența teritoriului Bougainville, parte a statului Papua- Noua Guinee, la care peste 98% dintre alegători au votat în favoarea independenței.
Votul nu a fost obligatoriu, iar guvernul central are ultimul cuvânt cu privire la viitorul terioriului Bougainville.

Regiunea autonomă Bougainville din Papua Noua Guineea este un teritoriu în care cea mai mare insulă este insula Bougainville , la care se adaugă insula Buka și o serie de insule și atoli periferici. Capitala interimară este Buka, deși este de așteptat ca marile servicii și clădiri guvernamentale să fie mutate în Arawa, după reconstrucție. În 2011, acest teritoriu de 9 300 km2 avea o populație estimată la 250.000 de persoane.
Lingua franca Bougainville este Tok Pisin , în timp ce o varietate de austroneziană și limbi non-austroneziene sunt de asemenea vorbite. Din punct de vedere istoric, teritoriul a fost cunoscut sub numele de Insulele Solomon de Nord și a fost locuit de oameni cel puțin 30.000 de ani.
În perioada colonială, regiunea a fost ocupată și administrată diferite perioade de germani, australieni, japonezi și americani.
Numele acesteia provine de la amiralul francez Louis Antoine de Bougainville , care a ajuns aici în 1768.
Separatismul bougainvillean datează din anii 1960, iar Republica Solomon de Nord a fost declarată cu puțin înainte de independența Republicii Papua Noua Guinee în 1975, țară care a inclus-o în componența sa anul următor.
În Bougainville există o mișcare secesionistă latentă, iar activiștii acesteia i-au proclamat independența sub numele Republica Solomon de Nord în 1975 și în 1990, dar de fiecare dată forțele guvernamentale au reprimat -o.
În 1988, Armata Revoluționară Bougainville (BRA) și-a sporit semnificativ activitatea.
Prim-ministrul Sir Rabbie Namaliu a ordonat Forței de Apărare Papua Noua Guinee (PNGDF) să anihileze revolta, iar conflictul s-a transformat într-un război civil. Războiul a provocat pierderea a 15.000 – 20.000 de vieți.
În 1996, prim-ministrul Sir Julius Chan a angajat o companie militară privată, Sandline International, implicată anterior în furnizarea de mercenari în războiul civil din Sierra Leone , pentru a pune capăt rebeliunii.
Conflictul de la Bougainville s-a încheiat în 1997, după negocieri intermediate de Noua Zeelandă. Un acord de pace a fost finalizat în 2000 și, împreună cu dezarmarea, el prevedea înființarea unui guvern autonom în Bougainville .
Părțile au convenit să organizeze în viitor un referendum dacă insula ar trebui să devină independentă din punct de vedere politic.
La 25 iulie 2005, liderul rebel Francis Ona, o figură cheie în conflictul secesionist, a murit la puțin timp după ce a refuzat să se alăture oficial procesului de pace al insulei.
În 2015, Australia a anunțat că va înființa pentru prima dată un oficiu diplomatic la Bougainville.
În 2016, a anulat aceste planuri,ca urmare a faptului că nu a obținut aprobarea guvernului central din Papua Noua Guinee.
Referendumul pentru independență ale cărui rezultate au fost anunțate la 11 decembrie 2019 s-a organizat în baza acordului ÎNCHEIAT în 2001 între guvernul Papua Noua Guinee și guvernul autonom din Bougainville, care a pus capăt războiului civil purtat între 1988 și 1998.
Maajoritatea observatorilor au afirmat că rezultatul clar al acestei consultări populare face dificil pentru Papua Noua Guinee să ignore sau să întârzie acceptarea rezultatului, dar că procesul de obținere a independenței acestui teritoriu ar putea dura ani de zile.
Video : Pentru subtitrarea în limba română activați butonul Traducere automată – română
11 decembrie este :
-Aniversarea proclamării Republicii Burkina Faso – 1958. Ziua Naţională.
Burkina Faso este o țară din Africa de Vest, fără ieșire la mare, vecină cu: Mali la nord, Niger la est, Benin la sud-est, Togo și Ghana la sud și Côte d’Ivoire (Coasta de Fildeș) la sud-vest. Numită în trecut Volta Superioară, a fost redenumită Burkina Faso pe 4 august 1984.
Literar, în limba moré, „Burkina” se poate traduce cu „oamenii integrității”, iar „Faso” înseamnă „casa tatălui” în limba dioula, împreună având semnifcația Casa sau Țara oamenilor integri.
Țara are o suprafață de 274200 km2 și avea în 2019 o populație de 20,321,37815 locuitori. Capitala este orașul Ouagadougou – 2.200.000 locuitori.

Regiunea a devenit protectorat francez în 1896, colonia Volta Superioară franceză fiind fondată la 1 martie 1919.
La 5 septembrie 1932 aceasta a a fost împărțită între Coasta de Fildeș, Sudanul Francez și Niger. Coasta de Fildeș a primit cea mai mare parte a teritoriului, cu majoritatea populației și cu orașele Ouagadougou și Bobo-Dioulasso. Decizia de divizare a fost revizuită în timpul mișcărilor anti coloniale ce au urmat după Al Doilea Război Mondial, astfel că la 4 septembrie 1947 țara a a fost refăcută între fostele sale granițe, ca parte a Uniunii Franceze.
La 11 decembrie 1958 Volta Superioară a devenit mai întâi republică autonomă, iar la 5 august 1960 s-a declarat independentă față de Franța.
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Sfântul Daniil Stâlpnicul; Sfântul Luca cel Nou Stâlpnicul

Sfântul Daniil Stâlpnicul s-a născut în satul Vitaria din Mesopotamia, din părinti creștini. Fiind singurul copil daruit lor de Domnul, acestia l-au inchinat cu totul Lui înca din perioada copilariei.
El a imbrățișat viata monahala la varsta de doisprezece ani cu binecuvantarea Sfantului Simeon Stalpnicul.
Sfantul Daniil a plecat din manastire si s-a sălășluit intr-un templu păgân parasit de la tarmul Marii Negre.
Dupa o vreme, a urcat pe un stalp pe care a ramas pana la moartea sa, indurand arsita, frigul, dar si atacurile demonilor. In jurul acelui stalp s-a strans un numar mare de ucenici, pe care Sfantul i-a povatuit prin pilda vietii lui si prin cuvant.
Chiar imparatul Leon cel Mare a venit la stalpul Sfantului Daniil fiind insotit de oaspeti din strainatate, principi si aristocrati, carora aratandu-le stalpul, a marturisit: “Iata cea mai scumpa comoara a imparatiei mele!”
Sfantul Daniil si-a prorocit ziua mortii. La iesirea sufletului lui ucenicii au vazut pe sfintii ingeri, proroci, apostoli si mucenici deasupra stalpului pe care vietuise cuviosul.
Sfantul Luca cel Nou Stalpnicul
Sfantul Luca Stalpnicul a vietuit la Constantinopol în vremea împăratului Constantin Porfirogenetul (sec.X).
A luptat ca soldat in rândurile armatei bizantine într-un război contra bulgarilor, în care a fost martorul morții a mii de oameni. Din acest razboi el a scapat nevatamat.
Vazand în acest fapt grija a lui Dumnezeu, s-a facut monah si a urcat pe un stalp de lânga Calcedon.
A trait pe acel stalp intru aspre nevointe timp de patruzeci si cinci de ani, curatindu-si inima de toate gandurile si patimile sufletesti si trupesti.
VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORE – TODAY IN HISTORY
Bibliografie (surse):
- Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
- Crestin Ortodox.ro;
- Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
- Istoria md;
- Istoriculzilei blogspot.com;
- Mediafax.ro;
- Wikipedia.ro
- Rador.ro
- Cinemagia.ro.
[…] O ISTORIE A ZILEI DE 11 DECEMBRIE. VIDEO — CER SI PAMANT ROMANESC […]
ApreciazăApreciază