CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Salariile medii în R.Moldova sunt cu mult sub cele din România, dar mai mari decât ale vecinilor ucraineni


Salariul mediu brut în Republica Moldova este de aproape trei ori mai mic  decât cel din România, însă cu 10% mai mare decât cel al ucrainenilor, constată un studiu publicat de economica.md.

Există totuși un lucru care le unește pe cele trei țări vecine. Atât în Ucraina cât și în Republica Moldova și România, cele mai mici lefuri le au angajații din HoReCa (acronimul pentru industria ospitalității: Hoteluri, Restaurante).

Salariul mediu brut în Republica Moldova a fost în trimestrul trei de 8074 lei, sau aproximativ 388 euro, în creștere cu 689 lei față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit Biroului Național de Statistică cel mai mare salariul, de circa 18 mii lei este ridicat de angajații din informații și comunicații. De cealaltă parte, cele mai mici salarii oficiale le ridică cei din domeniul cazării și alimentației publice, care sunt de doar 5100 lei.

Salariul mediu brut în România e de 1100 euro

Deși, în decurs de un an a fost înregistrată o creștere cu 9,3% a salariului mediu brut, remunerarea medie în Republica Moldova este de 2,8 ori mai mică decât în România.

Câștigul salarial mediu brut în România în trimestrul trei a fost de 5400 lei românești ceea ce reprezintă peste 23 mii de lei moldovenești sau  aproximativ 1100 euro. Valorile cele mai mari s-au înregistrat în industria grea – 12 600 lei românești ceea ce reprezintă aproximativ 2 600 euro, iar cele mai mici venituri – în domeniul hotelier și alimentație publică (2800 lei românești sau 576 euro).

Ucrainenii au luat titlul de ”cel mai prost plătiți europeni” de la moldoveni

Totuși, nu suntem cel mai prost plătiți dintre europeni. Vecinii ucraineni ne-au smuls întâietatea la acest capitol cu salarii medii mai mici cu 10%.

Serviciului Național de Statistică al Ucrainei indică pentru finele lunii septembrie un salariul mediu brut de 11 700  hrivne ucrainene ceea ce constituie circa 7000 lei moldovenești sau 340 euro. Cel mai mare câștig salarial în Ucraina l-au ridicat la fel ca și la noi angajații din IT și comunicații (în jur de 20 mii hrivne sau 12 mii lei moldovenești), iar angajații din domeniul serviciilor de cazare și alimentație publică au obținut cele mai mici salarii, puțin peste 6 mii hrivne sau aproximativ 3 600 lei.

Estonia – 1400, Rusia – 570 euro

Dacă ne îndreptăm spre Europa Centrală, salariul mediu brut în Polonia este de circa 1125 euro, constituind aproximativ 23 500 lei, iar în Slovacia este în jur de 1 150 euro sau 24 mii lei.  

În Estonia, una din țările Baltice, fostă republică sovietică cu un parcurs european de succes, salariații primesc lunar peste 1400 euro, ceea ce reprezintă aproape 29 mii lei.

Una din cele mai puternice atracții pentru emigranții moldoveni, Italia, unde muncesc oficial peste 130 mii de concetățeni de-ai oferă un salariu mediu pe economie de 3 650 euro sau circa 76 mii lei.

În Federația Rusă valoarea medie a salariului brut pe economie este in jur de 52 mii ruble sau puțin peste 570 euro.

Ce salariu mediu net au moldovenii

Dacă vă întrebați totuși ce salariu net primesc angajații în Moldova, atunci să excludem din salariul mediu brut de 8074 lei contribuția la fondul social de 6% și cea la fondurile de asigurare în medicină de 4,5% și, astfel, obținem o bază impozabilă de 7226,23 lei. Din această sumă, calculăm impozitul pe venit pentru persoanele fizice de 12% și obținem un venit net de 6359 lei. Adițional, știm că fiecare angajat cu un venit mai mic de 30 mii de lei beneficiază de o scutire personală în valoare de 18000 de lei anual plus scutirile pentru copii, dacă e cazul. Altfel spus, 18000 din salariul anual sunt scutiți de impozitul pe venit fiind impozitată doar restul sumei. Dacă aplicăm toate aceste deduceri și scutiri, obținem un salariu mediu net de circa 6 800 de lei moldovenești ceea ce reprezintă 1580 lei românești sau circa 324 euro.

Daniela Rusu

Salariul mediu brut în Republica Moldova este de aproape trei ori mai mic decât cel din România.  

Deși, în decurs de un an a fost înregistrată o creștere cu 9,3% a salariului mediu brut, remunerarea medie în Republica Moldova este de 2,8 ori mai mică decât în România, se arată într-o analiză realizată de economica.md.

Potrivit sursei citate, câștigul salarial mediu brut în România în trimestrul trei a fost de 5400 lei ceea ce reprezintă peste 23 mii de lei moldovenești sau aproximativ 1100 euro. Valorile cele mai mari s-au înregistrat în industria grea – 12 600 lei ceea ce reprezintă aproximativ 2 600 euro, iar cele mai mici venituri – în domeniul hotelier și alimentație publică, 2800 lei sau 576 euro.

De cealaltă parte, salariul mediu brut în Republica Moldova a fost în trimestrul trei de 8074 lei moldovenești, sau aproximativ 388 de euro, în creștere cu 689 lei moldovenești față de aceeași perioadă a anului trecut.

Potrivit Biroului Național de Statistică din R. Moldova cel mai mare salariu, de circa 18 mii lei moldovenești sau peste 850 de euro este ridicat de angajații din informații și comunicații, iar cele mai mici salarii oficiale le ridică cei din domeniul cazării și alimentației publice, care sunt de doar 5100 lei moldovenești, adică aproximativ 250 de euro.

Totuși pentru a vedea ce salariu net primesc angajații din R. Moldova, ar trebui să excludem din salariul mediu brut de 8074 lei moldovenești contribuția la fondul social de 6% și cea la fondurile de asigurare în medicină de 4,5% și, astfel, obținem o bază impozabilă de 7226,23 lei moldovenești. Din această sumă, calculăm impozitul pe venit pentru persoanele fizice de 12% și obținem un venit net de 6359 lei moldovenești. Adițional, știm că fiecare angajat cu un venit mai mic de 30 de mii de lei beneficiază de o scutire personală în valoare de 18000 de lei anual plus scutirile pentru copii, dacă e cazul.

Altfel spus, 18000 din salariul anual sunt scutiți de impozitul pe venit fiind impozitată doar restul sumei. Dacă aplicăm toate aceste deduceri și scutiri, obținem un salariu mediu net de circa 6 800 de lei moldovenești ceea ce reprezintă 1580 lei românești sau circa 324 de euro.

Publicitate

10/12/2020 - Posted by | ANALIZE | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: