CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 2 DECEMBRIE. VIDEO


2 decembrie, istoricul zilei

1348: A decedat împăratul japonez Hanazono; (n.14 august  1297).

În conformitate cu ordinea tradițională de succesiune, Hanazono a fost al 95-lea împărat al Japoniei și a domnit intre anii 1308-1318.

1409: A fost fondată Universitatea din orasul Leipzig (in Germania).

1492: Navigatorul Cristofor Columb (1450-1506) a descoperit insula   Hispaniola (azi numită Haiti).

 

Adevărul despre Cristofor Columb. Acesta nu a demonstrat că Pământul e rotund și nu a descoperit America - Editia de Dimineata

1547:  A murit conchistadorul  spaniol Hernán Cortés, cuceritorul Mexicului; (n. 1485).

Our view: 500 years later, does the Conquest of Mexico matter?

1697: A fost inaugurată Catedrala londoneză “St. Paul”.

1804: Este incoronat de către papa Pius al VII-lea,  în catedrala catolică Notre Dame de Paris, “Imperatorul Napoleon I al Franţei ”,

 

1805: A avut loc bătălia de la Austerlitz.

Cunoscută şi ca Bătălia celor trei împăraţi, a fost una dintre cele mai mari victorii ale lui Napoleon. Această victorie a determinat destrămarea celei de a treia Coaliţii formată împotriva Imperiului Francez.

Pe 2 decembrie 1805 (20 noiembrie pe stil vechi), o armată franceză condusă de împăratul Napoleon I a înfrânt decisiv armata ruso-austriacă, comandată de ţarul Alexandru I, după aproape nouă ore de luptă înverşunată. Batalia a avut loc la Austerlitz la aproape 20 km (12 mile) est de Brno în Moravia. Bătălia este adeseori considerată o capodoperă tactică.

Pe 26 decembrie 1805, Austria şi Franţa au semnat Tratatul de la Pressburg, care a îndepărtat-o pe prima din război, a întărit tratatele iniţiale de la Campo Formio şi Luneville, a obligat Austria să cedeze pământuri aliaţilor germani ai lui Napoleon şi a impus o indemnizaţie de 40 de milioane de franci asupra Habsburgilor învinşi.

Trupelor ruse li s-a permis sa se retragă în ţara natală. Victoria de la Austerlitz a permis de asemenea crearea Confederaţiei Rinului, compusă dintr-o multitudine de state germane, intenţionată sa fie o zonă-tampon între Franţa şi restul Europei.

 În 1806, Sfântul Imperiu Roman a încetat să mai existe, atunci când Împăratul Roman Francisc al II-lea a ales să păstreze numai Francisc I al Austriei drept singurul său titlu oficial.

Totuşi, aceste realizări nu au adus o pace durabilă pe continent. Îngrijorările prusacilor cu privire la influenţa crescândă Franţei în Europa Centrală au declanşat războiul celei de-a patra Coaliţii în 1806.

1814: A murit scriitorul francez Donatien Alphonse-François, marchiz de Sade.

 Marchizul de Sade (n. 2 iunie 1740), a devenit celebru prin activitatea sa sexuală libertină, perversă și excepțional de violentă, precum și prin scrierile sale apologetice despre acest subiect.

Sadismul ca perversiune sexuală și parafilie violentă, și-a primit numele de la activitățile sale criminale, pentru care Marchizul de Sade a fost încarcerat în total 32 de ani din viață, în mai multe închisori și într-un azil.

 „Les 120 journèes de Sodome” (1785), este cea mai importantă carte a marchizului.

1815:  A încetat din viaţă scriitorul  scriitorul polonez de limba franceza Jan Potocki, autorul romanului “Manuscrisul găsit la Saragosa”; (n. 8 martie 1761). A fost  primul arheolog polonez.

1823:  Preşedintele Statelor Unite ale Americii James Monroe a proclamat doctrina “Monroe”, potrivit căreia SUA nu aveau nici o pretenţie de amestec în afacerile interne ale statelor europene, opunându-se, în acelaşi timp, extinderii sistemului politic al acestor state asupra oricărei părţi a continentului american.

1845: A luat fiinţă, la Paris, “Societatea studenţilor români”, în frunte cu Ion Ghica, C.A. Rosetti şi Scarlat Vârnav.

Societatea a înfiinţat o bibliotecă românească şi a militat pentru unitatea politică a ţărilor române.

 1848: Încoronarea lui Franz Josef  I de Habsburg, (n. 18 august 1830, Viena – d. 21 noiembrie 1916, Viena), împărat al Austriei , rege al Ungariei și Boemiei, rege al Croației, mare duce al Bucovinei, mare principe de Transilvania, marchiz de Moravia, mare voievod al Voievodatului Serbia etc. din 1848 până în 1916.

 1849: Se constituie la Paris, Franţa “Asociaţia română pentru conducerea emigraţiei“, condusă de un comitet format din Ion Ghica, Gheorghe Magheru, Nicolae Bălcescu, C.A.Rosseti şi Dumitru C.Brătianu.

1849: Se stinge din viaţă poetul român Costache Conachi (n.14 octombrie 1778 Ţigăneşti, jud.Galaţi).

Mare boier și mare proprietar,a fost educat de  un profesor refugiat francez si a studiat ingineria, limbile clasice, greaca modernă, turca și franceza.

A  pledat pentru luminarea poporului, concepand  un proiect de reformă a învățămîntului în Moldova pe principiul „studiul trebuie să aibă un scop moral”.

A luat parte la redactarea Regulamentului Organic, formulînd unele articole care aveau în vedere unirea Principatelor.

1851: Preşedintele francez Louis-Napoleon Bonaparte, nepotul imparatului Napoleon I, răstoarnă  printr-o livitura de stat cea de-a doua republica,primind  titlul de “principe-președinte” și puteri dictatoriale.

Exact după un an de la lovitura sa de stat, la 2 decembrie 1852, Louis Bonaparte Napoleon a fost uns  împărat al francezilor,  sub numele de Napoleon al III-lea.

Investirea sa fusese validată de un plebiscit.

1854: Se semneza la Viena,  un tratat de alianţă anglo-franco-austriac împotriva Rusiei care prevedea, printre altele, obligaţia Austriei de a apăra Principatele (care fuseseră ocupate de austrieci din aprilie) împotriva unei eventuale invazii a trupelor ruseşti.

1854: Incepe construcţia liniilor de telegraf electric Bucureşti-Giurgiu-Rusciuk (Ruse), Bucureşti-Ploieşti-Braşov, Timişoara-Braşov şi Timişoara-Lugoj-Orşova, făcîndu-se astfel legătura între liniile telegrafice din Principate şi cele din Transilvania.

1859:  S-a născut pictorul impresionist  francez Georges Seurat; (m. 25 martie 1891).

1861: Poarta otomană a admis (20 noiembrie pe stil vechi), unirea administrativă şi politică a Principatelor române, printr-un firman însoţit de o notă restrictivă, ca aceasta să înceteze la sfîrşitul domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

În ziua de 3/15 decembrie 1861, în deschiderea sesiunii Camerelor legislative, domnitorul Alexandru Ioan Cuza anunţa în mesajul său că „Înalta Poartă, precum şi toate puterile garante, au aderat la Unirea Principatelor. După trei ani de silinţe neîntrerupte – a adăugat el – …Unirea este în fine dobândită pentru noi”.

Marele act care a stat la fundamentarea Principatelor Române, Proclamaţia către Naţiune, a fost semnat pe 11/22 decembrie 1861, în casa de la Iaşi, de domnitorul Alexandru Ioan Cuza:

„Unirea este îndeplinită! Naţionalitatea română este întemeiată! Alesul Vostru vă dă astăzi o singură Românie. Vă iubiţi Patria, veţi şti dar a o întări. Să trăiască România!”.

In anul 1862, pe 22 ianuarie/3 februarie, cu ajutorul unioniştilor din cele doua principate, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul şi Guvernul, realizand unirea politica, odata cu formarea  primului guvern unic al Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, sub conducerea lui Barbu Catargiu.

Două zile mai târziu, se întrunea la Bucureşti Adunarea României, în care au luat loc alături, unii lângă alţii, deputaţii moldoveni şi cei munteni. Cu acest prilej, Cuza a rostit un vibrant discurs, în care i-a anunţat pe deputaţi înfăptuirea măreţului act.

”Astăzi – spunea el – statul nostru s-a aşezat pe o temelie mai întinsă. O eră nouă ni s-a deschis…”

Doua zile mai tarziu, pe 24 ianuarie 1862, adunarile Moldovei şi Ţarii Romaneşti, reunite în şedinţa comuna, au proclamat oraşul Bucureşti drept capitala a intregii ţari.

Image result for harta principatelor unite 1861

De la acea dată Principatele  Moldova si Valahia  şi-au încetat existenţa istorica.

Dupa inlaturarea sa de la putere in 1866, unirea a fost consolidata prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

1864: Alexandru Ioan Cuza promulgă Codul penal român (intrat în vigoare la 1 mai 1865), alcătuit după modelul Codului penal francez (din 1810) şi a Codului prusian (din 1851), având la bază şi unele legi penale autohtone.

1889: A murit Namik Kemal (n. 21 decembrie 1840 , scriitor turc care a dus o luptă împotriva despotismului și a nedreptății. A fost unul dintre cei mai importanți scriitori turci ai perioadei numite Tanzimat.

Namık Kemal - Biyografya

Scrierile sale au reprezentat un punct de referință în istoria culturii turce, Scriitorul Namik Kemal este considerat un simbol al generației sale, datorită luptei pe care a dus-o împotriva despotismului și a nedreptății.

1891: S-a născut la Untermhaus în, Germania, Otto Dix, pictor şi grafician expresionist german;  (m. la d. 25 iulie 1969, la Singen, Germania.

A fost considerat unul dintre cei mai importanți artiști plastici germani ai secolului XX.

Otto dix (1891-1969) | Pearltrees

A fost influențat de expresionism și de curentul „noul obiectivism” („die neue Sachlichkeit”), fiind interesat de critica socială. În compozițiile sale, Dix prezintă războiul și consecințele lui tragice, între care șomajul și privațiunile proletariatului.

În 1933, după ce naziștii au acaparat puterea, Dix a fost unul dintre primii profesori dați afară din serviciul la universitate. Patru ani mai târziu, lucrări ale lui Dix au figurat printre operele plastice prezentate de regimul nazist (între altele într-o celebră expoziție la München) ca „entartete Kunst” („artă degenerată”) și „sabotarea apărării prin artă”.

260 dintre lucrări i-au fost scoase din muzee, confiscate, vândute sau arse. Totuși, în 1937, anul expoziției de tristă faimă din München, două lucrări ale lui Dix au fost prezente într-o expoziție în Gera, prilejuită de sărbătorirea a 700 de ani de la fondarea orașului.

După două săptămâni, lucrările au fost scoase la dispoziția conducerii naziste a regiunii.

Un an mai târziu Dix a fost ținut de Gestapo în arest preventiv timp de două săptămâni, în urma unui atentat împotriva lui Adolf Hitler.

În 1945 a fost mobilizat în „Volkssturm”, forma de organizare paramilitară într-o ultimă încercare a regimului de a opune rezistență Aliaților.

Dix a fost în prizonierat francez până în 1946. În anii postbelici Dix nu s-a putut ralia la curentele artistice din RFG și RDG (aici realismul socialist).

Însă instituții din ambele state germane i-au conferit onoruri și distincții. Între 1946-1966 Dix a avut șederi anuale de lucru la Dresda.

În 1959 i-a fost conferită decorația vest -germană „crucea federală pentru merit”.

A pictat și portrete, peisaje și scene de gen. Ca desenator excelent, a lăsat posterității peste 6.000 de desene și schițe.

1901: A apărut la Bucureşti revista literară “Sămănătorul” sub conducerea lui George Coşbuc şi Al. Vlahuţă.

1908: Împăratul  Pu Yi  accede la vârsta de doi ani la tronul Chinei.

1915: Albert Einstein publică faimoasa sa Teorie a relativităţii generalizată.

1917:  Sfatul Țării, organ reprezentativ al populației din fosta gubernie rusa  Basarabia, ales în octombrie-noiembrie 1917, odată cu începuturile revolutiei ruse din luna februarie  a aceluiași an și cu dezintegrarea puterii politice  a Imperiului Rus, a  proclamat  Republica Democratica Moldoveneasca.

 

Steagul Republicii Democrate Moldoveneşti

 Steagul Republicii Democrate Moldoveneşti

Inițial, Republica Democratică Moldovenească a fost declarată parte a unei viitoare Rusii Federale, dar la 24 ianuarie 1918  și-a proclamat independența.

1917: Un armistiţiu este semnat intre Rusia si Puterile Centrale la Brest-Litovsk şi  incep discuţiile de pace care se vor incheia cu  Tratatul de la Brest-Litovsk. Romania ramane singura in fata armatelor Puterilor Centrale.

1918 : In sala Tribunalului din Alba Iulia a avut loc o ședință a Marelui Sfat Național în care, printre altele, s-a decis componența conducerii Marelui Sfat Național, componența delegației care urmau să prezinte regelui și guvernului României hotărârile Adunării Naționale și s-a luat decizia înființării a unui comitet executiv din rândurile Marelui Sfat cu activitate permanentă care urma să conducă afacerile curente ale Transilvaniei.

Consiliul Dirigent al Transilvaniei, Banatului și ținuturilor românești din Ungaria a fost un organism politic provizoriu, cu atribuții legislative, executive și administrative limitate, al Transilvaniei, în perioada 2 decembrie 1918 și 4 aprilie 1920.

Comisia de candidare a propus  ca preşedinte al Marelui Sfat Naţional pe Gheorghe Pop de Băseşti, pe episcopii Miron Cristea, Teodor Mihail şi Andrei Bîrsanu ca vicepreşedinţi, pe Silviu Dragomir, Caius Brediceanu, Mihai Popovici, Gheorghe Crişan, Ghiţă Pop şi socialistul Traian Novac ca notari.

 

Fișier:Consiliul-Dirigent-al-Transilvaniei 01.jpg

Foto: Consiliul Dirigent. Primul Guvern roman al Transilvaniei si Banatului dupa decretarea Unirii. Randul de jos, de la stanga la dreapta : Al. Vaida Voevod, St. Cicio Pop, Iuliu Maniu, Vasile Goldis, Aurel Vlad. Randul de sus : Iosif Jumanca, Romul Boila, Valeriu Braniste, V. Bontescu, Ioan Suciu, A. Lazar, E. Hatieganu, Ion Flueras (lipsesc Octavian Goga si Vasile Lucaciu, in misiune in strainatate).

Comisia a propus si guvernul provizoriu, care se va numi Consiliul Deligent, alcătuit din 15 membri (10 membri ai PNR, 2 ai PSD şi 3 independenţi), numiţi şefi de resort: Iuliu Maniu (preşedinte şi ministru de interne), Vasile Lucaciu (fără portofoliu, cu misiuni de străinătate), Vasile Goldiş (culte şi instrucţiune publică), Alexandru Vaida-Voievod (externe şi presă), Ştefan Cicio-Pop (război şi siguranţă politică), Ion Suciu (organizarea şi pregătirea Constituantei), Aurel Vlad (finanţe), Emil Haţeganu (codificare), Valeriu Branişte (fără portofoliu), Victor Bontescu (agricultură şi comerţ), Aurel Lazăr (justiţie), Octavian Goga (fără portofoliu), Romul Boilă (comunicaţii), Ion Flueraş (sănătate şi ocrotiri sociale), Iosif Jumanca (industrie). Marele Sfat Naţional şi Consiliul Dirigent îşi stabilesc sediul la Sibiu.

1918:  A murit Edmond Rostand, dramaturg francez (“Romanţioşii”, “Prinţesa îndepărtată”, “Cyrano de Bergerac”); (n. 1 aprilie 1868).

1923: S-a născut Maria Callas, soprană americană de origine greacă. A fost denumită “La Divina” sau “Regina della lirica”; (m. 16 septembrie 1977).

1935: S-a născut Nicolae Labiş, poet-simbol al anilor 50, numit de criticul Eugen Simion “buzduganul unei generaţii” (volumele “Primele iubiri”, “Moartea căprioarei”, “Sunt spiritul adâncurilor”); (m. 22 decembrie 1956).

1939: S-a deschis marele aeroport La Guardia din New York.

1940: S-a nascut Cornel Fugaru, compozitor şi cântăreţ român de muzică uşoară, solist vocal, instrumentist și  lider al formației Sincron; (d.13 iulie 2011).

1942: La Universitatea din Chicago (SUA), a fost efectuată prima explozie nucleară în lanţ controlată.

1944: In semn de  protest faţă de încercarile de acaparare a puterii de către comunişti, miniştrii PNŢ şi PNL din guvernul Sănătescu îşi prezintă demisia.

Este numit un nou guvern condus de generalul Nicolae Rădescu.

1946: S-a născut Gianni Versace, unul dintre cei mai apreciaţi creatori italo-americani  de modă. A fost asasinat la 14 iulie 1997.

1950: Pianistul roman Dinu Lipatti s-a stins din viata la varsta de 33 de ani. Nascut in Bucuresti, pe 19 martie 1917, Lipatti a crescut intr-o familie cu traditie muzicala, parintii sai cantand la vioara si pian. In plus, Dinu Lipatti l-a avut ca nas de botez pe celebrul violonist George Enescu.

A studiat pianul inca din copilarie cu profesoara Florica Muzicescu, dupa care a urmat cursurile Conservatorului din Bucuresti. A plecat apoi la Paris unde si-a continuat pregatirea la Scoala Nationala de Muzica, pentru ca in 1936 sa isi inceapa cariera, iar finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial sa il prinda la Geneva ca profesor de pian la Conservator.

Dinu Lipatti | Warner Classics

A sustinut numeroase recitaluri in Europa, culegand aplauze si aprecieri. Din nefericire, in urma unui control medical s-a depistat ca pianistul suferea de leucemie.

In ciuda tratamentelor, starea sanatății sale s-a înrăutatit din zi in zi.

Cu toate ca se simtea rau, Dinu Lipatti a avut puterea sa susțină pe 16 septembrie 1950 un concert, ultimul din viata sa, in localitatea franceza Besancon. La doua luni dupa acest eveniment, pianistul a incetat din viata.

A avut o cariera scurta dar valoroasa.

1954: SUA se angajează să apere China nationalista (Taiwan).

Preşedintele SUA, Dwight Eisenhower  a anunţat semnarea unui pact de securitate comun cu guvernul chinez naţionalist, condus de Chiang Kai shek.

Foto: Preşedintele american  Eisenhower

Secretarul de stat John Foster Dulles a semnat un acord cu ministrul de externe chinez George Yeh , privind  apărarea insulelor  Formosa (Taiwan) şi Pescadores.

Intr- o conferinţă de presă, dl Dulles a făcut clar faptul că orice atac asupra acestor  insule venit de pe continent va  duce la o “stare de război” cu comuniştii chinezi.

1956: Fidel Castro Ruz, aflat în exil în Mexic, revine în Cuba pe vasul Granma, împreună cu un grup de 82 de revoluţionari, printre care fratele său, Raul şi Ernesto Che Guevara.

Este începutul revoluţiei marxiste  cubaneze.

1971: Abu Dhabi, Ajman, Fujairah , Sharjah , Dubai , şi Umm Al Quwain intemeiaza Emiratele Arabe Unite.

1973: S-a nascut  Monica Seleş, campioana de tenis iugoslavă de origine maghiară, stabilita în SUA .

1975: Marxiștii din mișcarea laoțiană Pathet Lao, au proclamat  Republica Populară Democratică Laos.

1976:  Fidel Castro devine preşedinte al Cubei, în locul Osvaldo Dorticós Torrado.

FIDEL CASTRO

1978: S-a nascut Nelly Furtado, solista si compozitoare de succes de origine canadiana.

1981: S-a nascut în Kentwood, Louisiana, Statele Unite, solista de muzica pop Britney Spears,  fiica unei invatatoare si a unui antreprenor in domeniul constructiilor.

Britney Spears, Teen Queen: Rolling Stone's 1999 Cover Story - Rolling Stone

Familia a încurajat-o, astfel încat a inceput sa studieze muzica intr-o scoala de renume.

La vârsta de 15 ani a semnat un contract cu o casa de productie, iar doi ani mai tarziu si-a lansat albumul de debut “Baby One More Time” cu care a reusit sa se impuna in topurile de specialitate. Au urmat apoi alte hit-uri care au transformat-o peste noapte in idol al adolescentilor.

In septembrie 2004, s-a casatorit cu dansatorul Kevin Federline, iar in 2005 a devenit mămică.

1982: La Clinica Universitatii Utah din  SUA, Barney Clark devine prima persoană careia i s-a implantat o  inima artificiala permanenta.

1988: In Pakistan,este investita în funcţia de prim-ministru , devenind prima femeie ajunsa  la conducerea guvernului a unui stat  islamist.

Benazir Bhutto (Pakistani Prime Minister) - On This Day

Foto: Benazir Bhutto

1989:  Are loc intâlnirea la nivel înalt de la Malta  (din 2-4  decembrie), dintre George Bush, preşedintele SUA, şi Mihail Gorbaciov, preşedinte al URSS, consacrată “noii ordini mondiale”.

George H.W. Bush, Mihail Gorbaciov şi Summitul de la Malta din 1989

Cei doi lideri au declarat că „războiul rece” s–a încheiat.

1990: A murit compozitorul şi dirijorul american, Aaron Copland, unul dintre întemeietorii şcolii componistice americane; (n. 1900).

Aaron Copland Collection, Available Online, Photographs | Library of Congress

1998: A murit Părintele Arhimandrit Ilie Cleopa, teolog şi duhovnic la Mănăstirea Sihăstria, un renumit trăitor al credinței ortodox; (n.10 aprilie 1912).

2006: A decedat cântăreața olandeză de origine maghiară, Mariska Veres, solista renumitului grup de muzica pop Shocking Blue ; (n. 1947).

None

2014: A decedat saxofonistul american Robert Henry Keys (n.18 decembrie 1943). Apare pe albumele unor trupe renumite : Rolling Stones, Lynyrd Skynyrd, Harry Nilsson, Delaney & Bonnie and Friends, George Harrison, John Lennon, Eric Clapton, Joe Cocker și alți muzicieni de seamă.

Keys a avut sute de înregistrări și turnee din 1956 până la moartea sa în 2014.

2014: A murit tenorul şi profesorul român Corneliu Fânăţeanu; (n. 1933). 

2 decembrie este Ziua naţională in Emiratele Arabe Unite, un stat monarhie federală, compusă din șapte emirate: Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah și Fujairah.

Acest stat cu o suprafață de 83.600 km²este situat (în Orientul Mijlociu) în sud-estul peninsulei arabice, la Golful Persic, și se învecinează cu Oman la est și cu Arabia Saudită la sud și vest. În 2010 avea o populație de 8.264.070 locuitori.

Acest teritoriu a fost un protectorat al Marii Britanii din 1853 până în 1971, an în care emiratele din componența sa și-au declarat independența și au format federația Emiratele Arabe Unite.

In Laos – Ziua naţională

Republica Populară Democrată Laos este un stat fără ieșire la mare din Asia de Sud-Est, ce se învecinează cu Birmania (Myanmar) și China la nord-est, cu Vietnamul la est, cu Cambodgia la sud și cu Thailanda la vest. După o perioadă de apartenență la Imperiul Colonial Francez, și-a obținut independența în 1953.

Această țară are o suprafață de 230.800 km² și o populație de  6.521.998 locuitori.

2 decembrie este  Ziua Internaţională pentru abolirea sclaviei.

Această zi marchează adoptarea de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 317/8 din 2.XII.1949 , a Convenţiei internaţionale pentru suprimarea traficului de persoane şi a exploatării omului de către om; în această zi se militează pentru eradicarea formelor contemporane de sclavie precum traficul de persoane şi organe umane, exploatarea sexuală, munca forţată, exploatarea copiilor prin muncă, recrutarea forţată a copiilor pentru a-i utiliza în conflictele armate, vânzarea de copii, căsătoria forţată, vânzarea femeilor etc.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfântul Proroc Avacum; Sfântul Porfirie Kafsokalivitul; Sfânta Muceniță Miropia.

Sfantul Proroc Avacum; Sfantul Porfirie Kafsokalivitul; Sfanta Mucenita Miropia

 Sfantul Proroc Avacum a trait cu 600 de ani inainte de Hristos. A fost fiul lui Asafat, din semintia lui Simeon.

A prorocit despre robia Ierusalimului, despre pustiirea bisericii si luarea poporului in robie.

Prorocul Avacum a murit cu doi ani inainte de intoarcerea iudeilor din robie.

Din Sinaxar aflam ca „odata el a facut fiertura si a dumicat paine in vas si a zis catre cei din casa:

“Eu ma duc departe si de voi zabovi, voi sa duceti paine seceratorilor”.

Acestea zicand, a iesit din casa si i s-a aratat ingerul Domnului pe cale si i-a zis: “Avacume, du pranzul pe care-l ai, lui Daniil in Babilon, in groapa cu lei”.

Si apucandu-l ingerul Domnului de crestet l-a ridicat de parul capului si l-a dus in Babilon deasupra gropii, in sunetul duhului sau, in departare de doua mii doua sute saizeci si cinci de stadii si a strigat Avacum zicand: “Daniile, Daniile, primeste pranzul pe care ti l-a trimis tie Dumnezeu”.

Si Daniil a zis: “Ti-ai adus aminte de mine, Dumnezeule si n-ai lasat pe cei ce Te iubesc pe Tine”. Si sculandu-se Daniil a mancat. Iar ingerul lui Dumnezeu iarasi a pus pe Avacum la locul lui in pamantul iudaic”.

Sfanta Mucenita Miropia s-a nascut in cetatea Efesului, din parinti crestini. Mergea adeseori la mormantul Sfintei mucenite Ermionia, una din fetele Sfantului Apostol Filip, din ale carei sfinte moaste lua mir si ii damaduia cu el pe cei neputinciosi.

In vremea lui Numerian a fost ucis ostasul creștin Isidor. Sfanta Miropia a luat noaptea trupul mucenicului si l-au pus intr-un loc insemnat.

Afland Numerian ca trupul acestia a fost furat, a poruncit sa fie chinuiti strajerii. Vazand Sfanta Miropia cum erau chinuiti strajerii si-a zis:

“Daca acestia patimesc asa pentru mine, care am luat pe ascuns trupul mucenicului, si vor fi taiati, apoi amar va fi mie la judecata lui Dumnezeu, caci se va munci sufletul meu, ca una ce am fost pricinuitoarea uciderii acestor oameni”.

Si îndată a strigat catre dansii: “O! prietenilor, trupul pe care l-ati pierdut, eu l-am luat, pe cand voi dormeati”. La auzul acestor cuvinte, Numerian a poruncit sa fie ucisa.

Inainte de a-si da duhul, i s-a aratat Isidor spunandu-i: “Pace tie, Miropie, s-au auzit rugaciunile tale de catre Dumnezeu, caci iata vei fi împreună cu noi și vei primi cununa cea gătita ție”.

Cuviosul Porfirie din Capsocalivia
Cuviosul Porfirie din Capsocalivia a fost canonizat in ziua de 1 decembrie 2013. Cuviosul Porfirie s-a nascut in ziua de 7 februarie 1906, in insula Evia, din Grecia, si a trecut la cele vesnice in dimineata zilei de 2 decembrie 1991, la varsta de 86 de ani, in Chilia Sfantul Gheorghe, a Schitului Sfanta Treime, din pustia Capsocalivia, Sfantul Munte Athos.

In ziua de 27 noiembrie 2013, Sfantul Sinod al Patriarhiei Ecumenice, sub presedentia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, a aprobat canonizarea Cuviosului Porfirie Bairaktaris, care s-a nevoit si s-a sfintit in Sfantul Munte Athos, si a Cuviosului Meletie din Lardos. Canonizarea Cuviosului Porfirie a avut loc in ziua de 1 decembrie 2013, in Manastirea Schimbarea la Fata, din localitatea Milesi, regiunea Attica, Grecia.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 4. e.maramures.ro;
 5. Istoria md.;
 6. Istoriculzilei blogspot.com;
 7. Mediafax.ro;
 8. Ziarul Lumina. ro;
 9. Wikipedia.ro
 10. Rador.ro.
 11. Cinemagia.ro

02/12/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: