CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 24 NOIEMBRIE.VIDEO24 noiembrie, istoricul zilei

380: Imparatul Teodosie I (Flavius Theodosius) își face intrarea oficială  în Constantinopol (ADVENTUS). 

Dupa moartea împăratului Valens, în Bătălia de la Adrianopol (378), Grațian a renunțat la tronul imperiului de rasarit, înscăunându-l coimparat pe generalul Teodosius I în anul 379.

Acesta a devenit împărat în  Orient , Macedonia si Dacia.

Fișier:Theodosius-1-.jpg

Flavius Theodosius (11 ianuarie 347 – 17 ianuarie 395), cunoscut ca Teodosiu I sau Teodosiu cel Mare, a fost împărat roman în perioada 379 -395.

În 380, împreună cu Grațian, Teodosiu  i-a oprit pe goți în Epir și în Dalmația,  a instalat o parte din ostrogoți în Pannonia, în timp ce el s-a instalat la Constantinopol.

Lipsit de forțele necesare respingerii vizigoților pătrunși în imperiu, încheie cu aceștia, în 382, un tratat (foedus) prin care îi stabilește ca federați în dioceza Tracia, între Balcani și Dunăre.

Această decizie, considerată  catastrofică de contemporani,  va fi una dintre cauzele imediate ale sfârșitului Imperiului Roman de Apus.

Într-adevăr, această inserție a unui popor barbar unit și puternic în imperiu, și, în același timp, în armata imperială, va semna sfârșitul unui control real al împăratului asupra armatelor sale.

Dar după dezastrul de la Adrianopole suferit de Imperiu sub Valens, este sigur că Teodosiu nu avea de ales.

835: A murit Muhammad al-Jawad, lider religios musulman născut în Medina, al  nouălea  dintre  cei doisprezece Imami venerați de religia islamică ( n.811)

Numit uneori Abu Ja’far a fost cunoscut sub numele de Al-Jawad (generos) și Al-Taqi (cuviosul).

El a fost un descendent al profetului Muhammed și al noualea  Shia Imam după tatăl său, Ali al-Ridha și înainte de fiul său Ali al–Hadi.

După moartea Ali al–Ridha, califul Abbasid, Al-Mamun, l-a chemat pe al-Jawad la  Bagdad, iar  fiica lui s-a căsătorit cu el. Mai târziu, Al-Jawad a fost lăsat să se întoarcă la Medina, unde si-a dedicat viața predării invataturilor islamice.

După moartea califului Al-Mamun, a fost chemat la Bagdad din nou, și în conformitate cu traditia  șiita ar  fost otrăvit de soția sa, fiica lui Al-Mamun, la inițiativa noului calif Al–Mu’tasim.

Murind la vârsta de 25 de ani, el a avut viata cea mai scurta dintre  cei Doisprezece Imami.

1072: A murit Bagrat al IV– lea  (n.1018 ), din dinastia Bagrationi,  rege al Georgiei din anul  1027 pana in 1072.

 În timpul domniei sale lungi și pline de evenimente, Bagrat încercat să reprime marea nobilime și să  asigure suveranitatea Georgiei in fata agresiunii imperiilor Bizantin și Seljucid.

Într-o serie de conflicte, Bagrat reușit să înfrânga cei mai puternici vasali ai  săi și rivalii la tron, aducând mai multe enclave feudale sub controlul său, precum și reducerea regilor Lorri și Kakheti si a emirului de Tbilisi la vasalitate.

Ca multi alți conducători din Caucazul medieval a deținut importante titluri între care cele de nobelissimos,curopalates, și Sebastos.

 Ultimii ani ai domniei lui Bagrat au coincis cu ceea ce poate fi numit „dezastrul final al estului creștinătății” – Bătălia de Manzikert – în care Alp Arslan a înfrânt zdrobitor armata bizantina si l-a capturat pe împăratul Romanos al IV- lea.

Bagrat al IV-lea a murit în anul următor, la 24 noiembrie 1072, și a fost îngropat la Mănăstirea Chkondidi. Conducerea regatului Georgia a trecut la fiul său, George al II-lea.

 1227: Printul  polonez Leszek I este asasinat.

 Supranumit Leszek  cel Alb ( n.cca 1184-1185), a fost Print de Sandomierz și  Duce de Polonia în 1194-1198, 1199, 1206 la 1210 și 1211-1227.

În primele stadii ale domniei sale, unchiului său Duke Mieszko III Vechiul, și vărul Wladyslaw III Spindleshanks, din ramura  dinastiei Piast au  atacat  dreptul lui Leszek de a fi ridicat in rangul de Mare  Duce.

Pe 24 noiembrie 1227, în timpul unui congres al Ducelui Gąsawa, Leszko a fost asasinat, probabil la ordinele Ducelui Świętopełk al II-lea de Pomerelia.

Acesta fusese rezultatul, după ce Lieszek a încercat să-l forțeze pe Ducele din Pomerania să se supună autorității lui. La moartea lui Leszek, Świętopełk s-a declarat independent de Polonia.

Fiul său, Boleslau al V-lea, era încă minor la moartea tatălui sau iar domnia asupra Poloniei a rămas între fratele lui Lieszek, Conrad, și a vărului său, Vladislav al III-lea.

1473: Ştefan cel Mare al Moldovei cucereşte cetatea Dîmboviţei, Bucuresti,  şi  il instalează domn al Munteniei pe Laiotă Basarab.

 Ştefan cel Mare, domn al Moldovei

Ștefan dorea să aibă in Muntenia un domn prieten, în locul vasalului turcilor, Radu cel Frumos, astfel ca in  anul 1470 a  început ostilitățile, prădând Ialomița.

 Radu cel Frumos, acesta a fugit la turci, iar in noiembrie 1473, Ștefan cucerește cetatea Dâmboviței de la Bucuresti, și l-a pus în scaunul Țării Românești pe aliatul său, Laiota Basarab.

1632:  S-a născut la Amsterdam, în Țările de Jos, Baruch Spinoza (latinizat: Benedictus de Spinoza) renumit filosof evreu olandez de origine sefardă, cu strămoși de proveniență portugheză (d’Espinosa) ; (m. 21 februarie 1677, la Haga).

Era fiul unui negustor evreu care i-a plătit studiile cu cei mai buni profesori.

A învățat cu medicul Van den Enden, care l-a initiat in fizică, geometrie și filosofie.

Spinoza a fost alungat din sinagogă, datorita opiniilor sale religioase mult prea libere pentru comunitatea din care facea parte.

S-a mutat apoi la Haga, unde a început să-și câștige existenta din șlefuirea lentilelor pentru microscoape, iar în paralel sa studieze scrierile filosofice.

A fost o figură centrală a proto-iluminismului european; unul dintre marii precursori ai filosofiei moderne (“Tratat teologico-politic”, “Etica”).

Opera sa principală, publicata la puțină vreme după ce adecedat (1677), a fost “Etica”, un tratat despre Dumnezeu și relația omului cu divinitatea.

  “Siguranţa este bucuria născută din ideea unui lucru viitor sau trecut, a cărui cauză de îndoială a fost înlăturată”, a spus Spinoza.

1642: Abel Tasman este primul european care descoperă insula Van Diemen’s Land (mai târziu numită Tasmania).

Abel Tasman - Simple English Wikipedia, the free encyclopedia

1690: S-a născut compozitorul german Carl (Charles) Theodore Pachelbel; (m.15 septembrie 1750),fiul faimosului compozitor Johann Pachelbel, autorul cunoscutului Canon în Do Major.

November 22, 1737 – Charles Theodore Pachelbel

1691 (24.XI/4.XII): Este emisă „Diploma leopoldină”, în baza căreia principatul Transilvaniei era subordonat direct împăratului Austro-Ungariei şi beneficia de un statut separat, care confirma privilegiile celor trei naţiuni politice (maghiari, saşi, secui) şi drepturile celor patru religii recepte (catolică, luterană, calvină şi unitariană).

1700: Ludovic al XIV-lea al Franței  îl proclamă pe nepotul său Filip de Anjou, rege al Spaniei, provocând astfel Războiul pentru succesiunea spaniolă.

1784 : S-a  născut Zachary Taylor, om politic american, al 12-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii; (d. 09.07.1850).

1796: S-a născut  la Mediaş, profesorul, gânditorul  umanist, istoricul și pastorul luteran sas din Transilvania, Stephan Ludwig Roth.

A participat la Revolutia de la 1848 din Ardeal.

În 1842 Dieta de la Cluj  era procupată  să legifereze limba maghiara  ca limbă oficială de stat în Transilvania,cu scopul maghiarizarii tuturor nationalitatilor conlocuitoare.

Revoltat, Roth a scris în celebra broșură  „ Razboiul limbilor  în Transilvania” (Der Sprachenkampf in Siebenbürgen), replicând Dietei:

„Nu văd nevoia de a se impune o limbă oficială a țării. Nu este nici limba germană, nici cea maghiară, ci limba romana ” pe care „o înveți singur, pe stradă, în contact singur cu oamenii. Și chiar dacă nu ai dori să înveți limba aceasta, o înmiită trebuință impune cunoștința (cunoașterea) ei.(…) Folosirea limbii materne este un drept uman, care e dat copilului prin naștere. Iar cu pierderea limbii dispare națiunea însăși”.

  A fost condamnat la moarte de către „tribunalul de sânge” al nobililor de la Cluj, pentru „înaltă trădare”, iar sentința a fost executată la trei ore după pronunțare, in ziua de 11 mai 1849.

Adevăratul motiv al condamnării sale au fost ideile și activitatea sa, dar mai ales ideile din broșura în care pleda și susținea drepturile poporului român.

În scrisoarea adresată copiilor săi, în ziua execuției, menționa „Am avut cele mai bune gânduri pentru nația mea, fără să fi voit răul celorlalte națiuni”(din Transilvania).

A fost înmormântat la Mediaș, unde i s-a ridicat un monument, unde există o casă memorială și un bust în fața liceului ce-i poartă numele.

1806: S-a nascut William Webb Ellis, cleric anglican, creditat drept inventator al rugbiului;(d. 24 ianuarie 1872).

1816: S-a născut la Bucuresti, pictorul român de etnie evreiască Barbu (Baruh Iehuda) Iscovescu, revoluţionar paşoptist.

În istoria picturii românești, Barbu Iscovescu împreună cu Constantin Daniel Rosenthal și Ion Negulici, a alcătuit celebrul grup de pictori revoluționari de la 1848, promotori ai artelor plastice în România.

File:Barbu Iscovescu - Portretul lui Simeon Balint.jpg - Wikimedia Commons

Pictorul Barbu Iscovescu a realizat portrete ale lui Avram Iancu si ale domnitorilor  români: Mihai Viteazul, Matei Basarab; (m. 24 octombrie 1854, Constantinopol).

Foto: Portretul lui Avram Iancu

Exilat după prăbușirea revoluției, s-a refugiat la Brasov, unde a continuat activitatea revoluționară.

În 1849 a emigrat la Paris, unde a făcut copii după tablouri de mari maeștri din muzee și, la îndemnul lui Nicolae Balcescu  a copiat la Biblioteca națională, gravuri de epocă cu chipuri de voievozi români.

În 1853 s-a aflat alături de alți români la Bursa, în Turcia și a murit la data de 24 octombrie 1854 la Constantinopol, fiind înmormântat din dorința sa la cimitirul ortodox grec din Pera.

Prin grija prietenilor săi Gheorghe Magheru și Alexandru Christofi, s-a ridicat la mormântul său un mausoleu din marmură, aici fiind aduse și rămășițele pământești ale lui Ion Negulici și ale preotului Atanasie Luzin.

Poetul Dimitrie Bolintineanu  a scris un epitaf pe mormântul lui Barbu Iscovescu.

1826:  S-a născut scriitorul italian Carlo Collodi: “Aventurile lui Pinocchio”; (m. 26 octombrie 1890).

1839: La Paris, a avut loc prima audiţie a simfoniei dramatice „Romeo şi Julieta”, de Hector Berlioz, dedicată lui Paganini şi cântată sub bagheta compozitorului (orchestra şi corul reuneau 200 de interpreţi).

1843: Mihail Kogălniceanu a rostit memorabilul “Cuvânt de deschidere al celui dintâi curs de istorie națională” la Academia Mihăileană din Iași, în care a definit istoria și rolul acesteia  în cristalizarea conștiinței naționale a românilor.

1848: A murit  William Lamb, Lord  Melbourne, prim ministru al Marii Britanii; (n. 15.03.1779).

1858 : S-a născut Marie Bashkirtseff, pictoriă, scriitoare şi filosof  din Rusia; (d. 31.10.1884).

1859: A fost publicată  controversata lucrare ”Originea Speciilor”, a naturalistului englez Charles Robert Darwin;  (1809 – 1882).

Baza materialului științific folosit la conceperea lucrării provine din cercetările făcute în timpul călătoriei efectuate în jurul lumii pe vasul „Beagle” între 27 decembrie 1831 (când corabia, încărcată până la refuz, a ridicat ancora din Golful Plymouth) și 2 octombrie 1836, când s-a întors, după aprope 5 ani, din nou în Anglia.

În timpul vieții lui Charles Darwin au mai fost redactate încă șase ediții ale cărții, ultima, ediția a VI-a a “Originii speciilor”, fiind mult lărgită comparativ cu cele anterioare. De remarcat că prima ediție, apărută într-un tiraj de 1250 de exemplare, s-a epuizat într-o singură zi. Lucrarea a stârnit încă de la apariție polemici imense între susținătorii teoriei și adversarii ei.

1864: S-a născut Henri de Toulouse-Lautrec, pictor si litograf francez, reprezentant al curentului post-impresionist.

Henri de Toulouse-Lautrec | Daily Dose of Art

A fost influentat in arta sa de pictorul Degas si a avut o contributie deosebita la dezvoltarea artei afisului, posterele realizate de el pentru cabaretele pariziene facind istorie. S-a nascut in Albi, Franta, intr-o familie aristocrata.

In copilarie si-a rupt ambele picioare, iar oasele nu i s-au mai dezvoltat normal astfel incit a incetat sa ma creasca.

Datorita handicapului sau si-a indreptat atentia spre șevalet, anii tineretii petrecându-i in Montmartre, centrul divertismentului parizian.

De altfel, subiectele sale favorite in pictura au fost inspirate de atmosfera cabaretelor, în special de cea din Moulin Rouge.

Viata boemă pe care a dus-o la Paris i-a afectat sănătatea, pentru o perioada de timp fiind internat intr-un sanatoriu de boli psihice, unde a urmat si o cură de dezalcoolizare. In 9 septembrie 1901, artistul s-a stins din viata in castelul familiei din Malrome.

1864: În România a  fost înfiinţată printr-o lege inaintata de Al.Ioan Cuza, Casa de Economii şi Consemnaţiuni – C.E.C.

Denumita initial Casa de Depuneri si Consemnatiuni, institutia a devenit in scurt timp un simbol national si un pilon important pentru valorile autentice romanesti.

Primul sediu a fost modest, în trei camere mai mici din sediul Ministerului de Finanțe al vremii.

La 1 ianuarie 1865, Casa de Depuneri si Consemnatiuni si-a inceput activitatea sub conducerea economistului Enric Winterhalder.

In 1897, a inceput constructia Palatului CEC.

Pe terenul respectiv, existase biserica Sf. Ioan cel Mare, înzestrată și cu un han care degradându-se în timp, au fost demolate în 1875. Ulterior, între 1897 și 1900 s-a ridicat sediul actual, Palatul CEC.

http://www.bucurestiivechi.ro/ ).

1865: În cadrul Dietei Transilvaniei de la Cluj (ale cărei lucrări au început la 8/20.XI.1865), s-a votat încorporarea acestui principat la Ungaria (potrivit decretului imperial emis în august acelaşi an).

Autonomia principatului era, astfel, desfiinţată, urmând ca interesele acestui teritoriu locuit majoritar de români să fie discutate şi hotărâte de Dieta de la Budapesta.

1874 : Americanul Joseph Farwell Glidden a inventat sârma ghimpată.

1877: Marele poet român Mihai Eminescu începe colaborarea cu ziarul “Timpul“, publicand articolul “Bălcescu şi urmaşii lui“.

1879:  Italia recunoaşte independenţa României și se stabilesc relaţiile  diplomatice româno-italiene.

1880: S-a nascut Abd Al Aziz Ibn Saud, conducator arab, emir din Nejd si imam al wahhabitilor ; (d.09.11.1953).

El a condus lupta de eliberare de la începutul secolului XX a celei mai mari părți a Peninsulei Arabiei de sub stapânirea otomana și a fondat, în anul 1932, Regatul Arabiei Saudite.

Un an mai târziu, avea să inaugureze epoca extracțiilor petroliere masive din aceasta regiune, asigurând regatului saudit unul dintre primele locuri între țările bogate ale lumii.

1887: S-a născut generalul german  Erich von Manstein; (d. 10.06.1973).

1912: S-a născut regizorul de film Victor Iliu (filmul “Moara cu noroc”), primul preşedinte al Asociaţiei Cineaştilor din România şi primul redactor- şef al revistei “Cinema” (m. 4 septembrie 1968, Italia).

Ecranizarea sa „Moara cu noroc” a fost una dintre primele pelicule românești nominalizate la marele premiu Palme d’Or, la Festivalul de film de la Cannes, ediția din anul 1957.

1913: S-a născut Geraldine Fitzgerald, actriţă americană de origine irlandeză; (d. 17.07.2005).

1914:  S-a născut cardinalul – secretar de stat  (prim ministru) al Vaticanului între 1979-1990. Agostino Casaroli , partizan al imbunatatirii relatiilor Sfântului Scaun de statele din Europa de Est; (m. 9 iunie 1998).

1919:  Partidul Național Român, Partidul Țărănesc, Partidul Naționalist–Democrat, Partidul Țărănesc din Basarabia și alte grupări mici se coalizeaza în “Blocul Parlamentar democratic”.

1920: A încetat din viaţă poetul român Alexandru Macedonski, reprezentant de seamă al simbolismului românesc ; (n. 14 martie 1854).

A întemeiat şi condus cenaclul şi revista de cultură “Literatorul”.

1924: La București apare  revista săptămânală “Mişcarea literară”, care se va edita până pe 17 octombrie 1925 sub conducerea scriitorului Liviu Rebreanu.

1924:  Românul  Aurel Perşu brevetează în Germania invenţia unui automobil aerodinamic fără diferenţial.

1925: S-a născut scriitorul William F. Buckley, întemeietor al prestigioasei reviste “National Review”.

In anul 1966 a iniţiat talk – show-ul “Firing Line”, pentru care a primit Premiul Emmy (1969) şi care a devenit cea mai longevivă emisiune de acest tip din istoria televiziunii americane, încheindu-se abia în 1995; (d.27.02.2008).

1927: A încetat din viaţă Ion I. C. Brătianu, om politic, fost prim-ministru, cel de numele căruia se leagă Unirea cea Mare (1918), Constituţia României (1923), introducerea votului universal, reforma agrară. Din 1909, până la moarte, a fost preşedinte al PNL.

 A făcut studii  la Paris, cum era moda vremii, venind de acolo cu o diplomă de inginer în 1895 dar, atras de politică, a devenit membru al Partidului Naţional Liberal, pentru ca în 1909 să fie ales preşedintele acestui partid, funcţie pe care a păstrat-o până la sfârşitul vieţii sale.

Brătianu a fost conducătorul delegaţiei române la Conferinţa de Pace de la Versailles.

De-a lungul vremii, a fost ministru al lucrărilor publice, ministru al afacerilor străine, ministru de interne, ministru de război, preşedinte al Consiliului de Miniştri, deputat şi senator, a fost de asemenea  şi membru de onoare al Academiei Române.

A publicat o seamă de lucrări, printre care: “Chestia tramvaielor comunale”, “România şi Peninsula Balcanică”, “Situaţia internaţională a României. Expunere făcută la Adunarea Deputaţilor (16-17 decembrie 1919)”.

A murit   în condiţii suspecte.

Locul sau in fruntea PNL a fost luat de Vintila Bratianu;  (n. 20 august 1864).

1929: A încetat din viaţă Georges Benjamin Clemenceau, supranumit “Tigrul”, om politic francez, prim-ministru al Franţei (1906-1909;1917-1920); a fost preşedinte al Conferinţei de Pace de la Paris; (n.29.08.1841).

1932: S-a născut  Dumitru Carabăţ, scenarist şi profesor de scenaristică. A primit  în 1963  la Cannes  premiul pentru scenariul filmului „Codin”, scris în colaborare cu Yves Jamiaque şi Henri Colpi („Spre o poetică a scenariului cinematografic”).

Dumitru Carabăţ (24 noiembrie 1932, Brăila – 13 mai 2020, Bucureşti).

1941: S-a născut la Ocna Sibiului Emil Hossu, actor român de teatru şi film. Din filmografie : „Secretul lui Bachus”, „Cel mai iubit dintre pământeni”(d.25 ianuarie 2012).

Deoarece tatăl său era diplomat, pe 23 august 1945 toată familia a fost deportată într-un lagăr în Germania, unde a rămas timp de un an și trei luni. După ce au scăpat din lagăr, părinții s-au întors în România. Casa, o fabrică de ață și mașina le fuseseră confiscate.

În 1948, pentru că fusese diplomat în perioada lui Ion Antonescu, tatăl lui Emil Hossu a fost trimis la muncă forțată la Canalul Dunare-Marea Neagra, de unde a revenit după 6 luni. La numai 17 ani, Emil Hossu și-a pierdut tatăl, bolnav de cancer.

Pentru că nu avea „origine sănătoasă”, Emil Hossu a reușit să intre la  facultatea de teatru si film  la din a treia încercare. A fost  membru în Asociația Foștilor Deținuți Politici.

A fost căsătorit cu actrița Catrinel Dumitrescu .

1944: A început primul atac aerian american asupra Japoniei din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Acest atac a avut ca primă ţintă oraşul Tokyo, în direcţia căruia au plecat 88 de bombardiere americane.

Pilotul  Robert Morgan a fost comandantul escadrilei Dauntless Dotty, care a  atacat  prima.

Bombele lansate nu şi-au atins toate ţintele si luând în consideraţie  efectul neaşteptat al atacului,operaţiunea a fost considerată ca un succes.

1954: S-a nascut  Emir Kusturica, regizor de film iugoslav („Pisica albă, pisica neagră”, “Vremea ţiganilor”).

1963: Prezumtivul asasin al preşedintelului  american  J.F. Kennedy, Lee Harvey Oswald,  a fost impușcat mortal de către Jack Ruby, proprietarul unui club de noapte din Dallas, in timp ce era transportat din sediul politiei orasului texan intr-o inchisoare de maxima siguranta, incidentul fiind transmis in direct la posturile de televiziune.

Foto: Jack Ruby.

1974: Sunt descoperite în Etiopia ramășițele unei femei preistorice (Australopithecus afarensis), despre care se crede că face parte dintre strămoșii omului, a fost botezata „Lucy” (după piesa „Lucy in the Sky with Diamonds” a trupei The Beatles).

A fost găsit cam 40% din schelet (pelvisul, femurul (osul coapsei) și osul tibial), toate demonstrând mersul biped al acesteia.

Australopithecus | Characteristics & Facts | Britannica

Australopithecus afarensis (“Lucy“) – Descoperit de D. Johanson în 1974, la Hadar, Etiopia.

Perioada estimată: aproximativ acum 3,2 milioane de ani. “Lucy” era o femelă adultă, în jur de 25 de ani.

Măsura cam 107 cm, fiind mică de statură pentru specia ei și cântărea în jur de 28 de kg.

1989: Dictatorul comunist  Nicolae Ceauşescu este reales  cu unanimitate de voturi la Congresul PCR în funcţia de secretar general, in ciuda valului de schimbari din  țările comuniste vecine.

Congresul al XIV-lea al PCR (20-24 noiembrie 1989) - foto preluat de pe www.cotidianul.ro

1989: Revoluția de Catifea di n Cehoslovacia –  Secretarul general al Partidului Comunist Cehoslovac, Miloš Jakeš, demisionează.

1991: A murit Freddie Mercury, solistul celebrei formații pop- rock Queen.

Avea 45 de ani și s-a stins din viață la o zi dupa ce s-a recunoscut public că este infectat cu HIV.

Freddie Mercury's wild parties | Queensland Times

Freddie Mercury

Celebrul artist era bolnav de doi ani, insa a preferat sa ascunda faptul ca a contactat virusul.

Liderul grupului Queen, de origine iraniană, al carui nume adevarat a fost Farrokh Bulsara, s-a născut in Zanzibar, Tanzania, pe 5 septembrie 1946. Și-a petrecut copilaria in India, iar în 1964 s-a stabilit in Marea Britanie.

A cântat pentru inceput in trupa Wreckage, iar in 1971 s-a alaturat formatiei Queen, care ii avea in componenta pe chitaristul Brian May si bateristul Rodger Taylor, ambii fosti componenti in Smile.

Ulterior a venit in trupa si basistul John Deacon.

In aceasta formula, Queen a facut istorie in muzica rock, iar Freddie Mercury a intrat in legendă.

2004: A fost inaugurat, la Bucureşti, Muzeul Costumelor Populare din România.

 

2016: Guvernul statului sud-american Columbia și organizația de stânga Forțele Armate Revoluționare din Columbia – Armata Populară, semnează un acord de pace revizuit , punând capăt războiului civil care dura de peste 50 de ani .

2016: A decedat Florence Henderson, actriță, cântăreață și personalitate americană de televiziune; (n. 1934).

Remembering “Brady Bunch” Mom Florence Henderson — as the show celebrates its 50th Anniversary | by Herbie J Pilato | Medium

2018: A decedat magicianul şi actorul american Ricky Jay (nume real: Richard Jay Potash); devenit celebru graţie apariţiilor sale în filme regizate de David Mamet; (n. 1946).

Ricky Jay Magic Tricks: His 10 Best Videos

2019 : A murit cântăreața și actrița sud-coreeană Goo Hara; (n. 1991).

Goo Hara părăsește această lume! | K-POP ROMÂNIA

2019: A avut loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România, câștigate de președintele în funcție Klaus Iohannis, sustinut de PNL, împotriva candidatei PSD, Viorica Dăncilă.

Klaus Iohannis si Viorica Dăncilă - foto preluat de pe stirileprotv.ro

Klaus Iohannis si Viorica Dăncilă – foto  stirileprotv.ro

Alegerile prezidențiale din România au avut loc în două tururi de scrutin, pe 10 și 24 noiembrie 2019. 27 de candidați și-au anunțat intenția de a se înscrie la alegerile din 2019. Dintre acestea, 17 și-au depus dosarul la Biroul Electoral Central, fiind admise în final 14 candidaturi, un număr similar cu cel de la scrutinul precedent.

Președintele în funcție, liberalul Klaus Iohannis, a ieșit pe primul loc în primul tur, înaintea fostului premier social-democrat Viorica Dăncilă.

Scrutinul, marcat printr-o prezență scăzută , s-a desfășurat la mai puțin de o săptămână după înlocuirea premierului psd-ist Viorica Dăncilă, cu liberalul Ludovic Orban.

Al doilea tur a fost câștigat de Iohannis, cu puțin peste 200.000 de voturi mai multe decât în 2014. Acesta a obținut 66% din sufragii, în timp ce candidatul social-democraților a obținut 34%, cel mai slab scor din istoria PSD la alegerile prezidențiale.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfântul Mucenic Clement, episcopul Romei

 

Sfântul Clement s-a născut la Roma si a fost contemporan cu Sfinții Apostoli. Și-a pierdut mama si cei doi frati intr-un naufragiu, iar tatăl l-a pierdut mai târziu.

La varsta de 24 de ani, Sfantul Clement decide sa plece sa-si caute parintii si fratii. Este momentul cand il intalneste pe Sfantul Barnaba si pe fratii sai deveniti ucenicii Sfantului Petru. Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu isi va intalni si parintii.

Clement este hirotonit episcop in Roma, dupa Lin si Anaclet, inainte ca Petru sa fie rastignit de catre Nero. A convertit la crestinism multi necredinciosi. Potrivit Sinaxarului, intr-un an, de Pasti, a botezat patru sute douazeci si patru de oameni, toti de neam mare.

Pentru ca nu slujeste zeilor, va fi supus la multe chinuri in vremea imparatului Domitian (81-96) si ucis in anul 101, in timpul imparatului Traian (98-117).

I s-a legat de grumaz o ancora de fier si a fost aruncat in mare.

Asa va trece la cele vesnice Sfantul Clement. In fiecare an, la pomenirea sfantului, apa se departeaza de mal pana la locul in care el si-a dat duhul, oferindu-le crestinilor posibilitatea de a ajunge la el pe uscat.

Odata, in ziua cinstirii sale, un copil a fost uitat de parinti in locul din mare prefacut in uscat. In anul urmator, cand marea s-a retras din nou, parintii au gasit copilul sănătos, lângă mormântul sfântului.

Intrebat cum s-a hranit si cum a fost pazit nevatamat, au aflat de la el ca a fost hranit de sfantul care zacea acolo.

Dintre toate operele puse sub numele Sfantului Clement, numai una este autentica, si anume “Scrisoarea I catre Corinteni”.

Este o opera care se pastreaza in limba greaca, latina, siriaca si copta. Este recunoscut ca autor al acesteia de istoricii Eusebiu si Ieronim si de episcopul Dionisie al Corintului (pe la 170), intr-o scrisoare adresată episcopului Soter al Romei.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 4. e.maramures.ro;
 5. Istoria md.;
 6. Istoriculzilei blogspot.com.;
 7. Mediafax.ro.;
 8. ro.wikipedia.org
 9. Rador.ro.
 10. Cinemagia.ro.
 11. Youtube.com

Publicitate

24/11/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 24/11/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: