CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Iredentiștii de la Budapesta continuă obrăzniciile la adresa românilor și a României!


Uitând că în fiecare an 17 de milioane de români înghit și suportă pe 15 martie ca 1,2 milioane de unguri din România și toată Ungaria să serbeze Revoluția maghiară, zi în care, în 1848, zeci de mii de români au fost masacrați de trupele revoluționare maghiare, un impertinent de la Budapesta, pe nume Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, își permite să critice românii că îndrăznesc să serbeze recunoașterea internațională a frontierelor României Întregite, scrie Romanian Global News.
Marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon ca sărbătoare în România, este un fapt uimitor şi profund ofensator pentru naţiunea maghiară, afirmă cu impertinență Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, obligat fiind, Legea privind declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.
Secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale semnalează, într-un comunicat transmis MTI că, potrivit legii promulgate miercuri în România, marcarea în fiecare an a Tratatului de la Trianon va deveni sărbătoare oficială în România, ceea ce este profund ofensator nu doar pentru maghiarii din Transilvania, ci şi pentru întreaga naţiune maghiară.
”Este uimitor şi trist că, în toiul unei pandemii, problema unui stat membru al UE este să adopte o lege care “să târască prin noroi drepturile celei mai mari comunităţi naţionale care trăieşte pe teritoriul său”, a scris cu obrăznicie Árpád János Potápi.
În opinia sa,să obligi membrii unei comunităţi naţionale să sărbătorească cea mai neagră zi din propria istorie, nu numai că nu se încadrează în principiile UE, ci reprezintă şi o “mare lipsă de respect faţă de membrii comunităţii, a mai aberat oficialul mahiar.
”Această măsură serveşte doar pentru a provoca tensiuni inutile între naţionalităţile care trăiesc pe teritoriul ţării”, a adăugat individul uitând de tensiunile provocate de primarii și președinții maghiari ai consiliilor județene ale Județelor Covasna și Harghita, unde românii sunt constant discriminați etnic și provocați în propria țară.

Ce înseamnă pentru românii transilvăneni ziua de 15 martie 1848, explică istoricul Vasile Lechințan într-un interviu acordat jurnalistului dan Tănasă:

Vasile Lechinţan:

Înseamnă amintirea unei crunte perioade de teroare care a urmat, amintirea războiului civil şi a jertfelor numeroase în populaţia civilă românească: copii de vârste diferite, femei, bătrâni ucişi nevinovaţi, preoţi şi dascăli schingiuiţi, case si chiar sate întregi incendiate de către gardiştii secui şi maghiari, distrugerea prin incendiere a unei comori uriaşe a românilor, şi anume arhiva Episcopiei Ortodoxe de la Sibiu, amintirea ameninţărilor teroriste ale lui Kossuth adresate românilor care nu i se supun, într-un cuvânt amintirea terorismului maghiar de atunci.

Cuvântul terorism este relevat de documentele de epocă, nu este o asociere hazardată de acum. Şi abia astăzi ne dăm seama, concret, ce s-a-ntâmplat atunci, pentru că în anul trecut s-au publicat trei volume şi două studii importante pe tema victimelor româneşti de la 1848-1849, autori şi editori de documente fiind dr. Dumitru Suciu (cu o echipă) de la Cluj-Napoca, dr. Ana Hancu de la Târgu Mureş, Elena Mihu de la Târgu Mureş şi eu, Vasile Lechinţan.
Documentele sunt cutremurătoare şi iată că abia la 165 de ani de la dezastru sunt publicate şi urmează şi alte volume la care se lucrează în prezent.

Trebuie să ştim exact ce s-a-ntâmplat atunci.

Publicitate

23/11/2020 - Posted by | POLITICA | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: