CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 21 NOIEMBRIE.VIDEO


21 noiembrie, istoricul zilei

Anul 164 I.Hr.: Iuda Macabeul, fiul lui Matatia, reconstruieste Templul din Ierusalim, dupa ce in jurul anului 162 î.Hr, se creează în urma unei revolte împotriva Seleucizilor, un stat iudeu independent, Regatul Hasmonean.

https://i0.wp.com/cdn2.brooklynmuseum.org/images/opencollection/objects/size3/00.159.6_PS1.jpg

Reconstituirea Templului e la Ierusalim (foto cogito.ro)

 In anul 63 î.Hr., romanii, conduși  de Pompei, distrug statul iudeu Hasmonean și  pun la conducerea iudeilor pe Irodieni, care erau vasali ai Romei.

235:  Anterus  îi succede  papei Pontian, devenind  al  nouăsprezecelea papă.

S-a născut în Calabria la o dată necunoscută si a decedat 3 ianuarie 236 d.Hr., la Roma.

A fost Papă în perioada 21 noiembrie 235 – 3 ianuarie 236.

Conform Liber Pontificalis, Papa Anteriu I era grec de origine și a rămas la conducerea Bisericii Romei mai puțin de două luni.

Despre el se știe foarte puțin; în general datele sunt considerate de istorici ca fiind legendare și anacronice, mai cu seamă aceea conform căreia Papa Anteriu ar fi adunat actele martirilor (Acta martyrum).

În timpul persecutiilor anticrestine ordonate de  împăratului Maximinus Thrax, el este martirizat in anul 236.

Papa Anteriu I fost înmormântat în Catacombele Sf. Calixt, în noua criptă a papilor, unde mai apoi au fost așezați Ponțian și Hippolyt. El este celebrat ca sfânt pe 3 ianuarie.

615: A decedat Sfantul Colomban (n.543), calugarul irlandez care a dus o opera de evanghelizare in Galia, Germania, Italia si in Irlanda si Scotia.

Sfantul Colomban este sarbatorit de Biserica Catolica in ziua de 23 noiembrie

1011: A murit  împăratul japonez Reizei; (n. 12 iunie, 949 – d. 21 noiembrie 1011),  cel de-al  63- lea imparat al Japoniei conform ordinii traditionale a succesiunii la tron.  

A domnit intre  anii 967-969, dupa care  a abdicat și a luat titlul onorific de Reizei-in Joko.

 1150: A decedat Garcia Ramirez (numit și Restauratorul, n.1110), senior  de Monzon și Logrono și din 1134, rege al Navarei.

El a restaurat independența coroanei navareze, după 58 de ani de unire cu Regatul Aragonului.

1272: După moartea lui Henric III al Angliei, fiul său Prințul Eduard devine rege al acestei țări.

1386 : Hanul turco-mongol Timur Lenk (Tamerlan) a cucerit cetatea georgiană ( Tiflis), astăzi Tbilisi și l-a capturat pe regele Bagrat al V-lea, care se convertește împreună cu soția sa la islam.

 

1555 : A decedat Georgius Agricola, savant german, supranumit „părintele” mineralogiei), deschizător de drumuri şi în alte domenii cum ar fi medicină, farmacie, alchimie, filologie, istorie; (n. 24.05.1494).

  Numele lui adevărat a fost de fapt Georg Pawer (transformat în Bauer, „agricultorul”, in limba germana, de unde și pseudonimul în „agricola” in latina. A studiat la universitatea din Leipzig, avându-l ca profesor pe Petrus Mosellanus.

I se atribuie descoperirea bismutului.

1615:  Alexandru Movilă, al doilea fiu al lui Ieremia Movila, il înfrînge pe Ştefan Tomşa în lupta de la Tătăreni şi devine domn al Principatului Moldova.

A fost ridicat pe tron cu sprijinul  nobililor  polonezi Mihai Wisniowiecki şi Samuel Koreki de mama sa Elisabeta (Elisaveta), care făcuse același lucru și pentru celălalt fiu, Constantin Movilă. Ștefan al IX-lea Tomșa fuge în Muntenia, de unde se întoarce cu ajutor de la domnul Radu Mihnea.

Nu reușește să-și recâștige tronul, dar arde orașul Iași.

Stricându-se relațiile dintre turci și polonezi, turcii și tătarii hotărăsc să-l aducă domnitor pe Radu Mihnea.

După înfrângerea suferită la Drăcșani în 3 august 1616, turcii îi prind pe Alexandru împreună cu mama sa Elisabeta și cu fratele său Bogdan, și-i duc la Constantinopol.

Aici, deși Elisabeta era o creștină foarte credincioasă, este silită ca împreună cu fiii ei să treacă la mahomedanism, ca să-și salveze atât viața cât și copiii.

Este dusă apoi în haremul unui agă, unde moare după anul 1620. Înainte de a pleca din țară, ea și-a tăiat părul și l-a trimis la Mănăstirea Sucevița, refăcută de soțul ei și care a fost pus într-o sferă de argint sub policandru.

1694: S-a născut  Voltaire (François Marie Arouet), filosof şi scriitor iluminist francez, creator al curentului  filosofic “voltairianism” care respingea fanatismul, prejudecăţile, intoleranţa şi a abuzurile de orice fel şi afirma raţiunea umana.

Spirit polemic, atent la realităţile sociale, Voltaire a întruchipat “noul tip al scriitorului reprezentant al conştiinţei publice şi luptător pentru idealurile cele mai înalte ale vremii” (T. Vianu)  fiind unul dintre ganditorii care  au  pregătit  ideologic, Revoluţia Franceză; (d.30.05.1778).

1695:  A decedat  Henry Purcell, compozitor britanic, considerat creatorul operei naţionale engleze ( „Dido and Aeneas”); (n.10 septembrie 1659).

Henry Purcell - Concerts, Biography & News - BBC Music

1740: Începe construirea monumentului Sfânta Treime de la Timişoara; monumentul a fost ridicat în amintirea epidemiei de ciuma care a devastat întregul Banat în anii 1738-1739, ucigând 1/6 din populația acestui ținut.

Ciuma din Timișoara Actualitatea Online | Actualitatea Online

 

1783: Jean-François de Rozier și marcizul François Laurent d’Arlandes au efectuat la Paris, pentru prima dată în lume primul zbor uman într-un balon cu aer cald, construit de frații Montgolfier.

O nouă eră începea în urmă cu trei secole. Se ridicau de la sol primii oameni, într-un balon cu aer cald. În același an, România trecea printr-o perioadă neagră

Zborul a durat 25 de minute, pe o distanță de 9 km iar altitudinea maximă atinsă a fost de 900 de metri.

Balonul fratilor Montgolfier

1784: Impăratul Austriei Iosif al II-lea ordonă  armatei reprimarea  răscoalei ţărăneşti din Transilvania conduse  de Horea, Cloşca şi Crişan.

1789: Carolina de Nord a devenit cel de-al 12-lea stat american, dupa ce a ratificat  Constituţia Statelor Unite  ale Americii.

1806: Împăratul francezilor Napoleon I promulgă la Berlin decretul prin care se instaura blocada continentală împotriva Marii Britanii.

1811: A murit Heinrich von Kleist, scriitorul  care  a introdus în literatura germană ca specii literare, nuvela si comedia („Michael Kohlhaas”) şi („Ulciorul sfărâmat”); (n.18 octombrie 1777).

Berühmte Besucher Butzbachs: Der Dichter Heinrich von Kleist verunglückte mit Kutsche auf Marktplatz - Butzbacher Zeitung

 1824: S-a născut chimistul german Theodor Richter, descoperitor în 1863 (împreună cu Ferdinand Reich), al elementului chimic indiu; (m. 1898).

Happy Birthday Hieronymus Theodor Richter: co-discoverer of indium metal | Indium Corporation Blog

1840: S-a născut prinţesa Victoria a Marii Britanii, fiica reginei Victoria.

A fost primul copil al reginei Victoria   și al soțului ei prințul Albert.

A primit titlul de Prințesă Regală în 1841.

Prin căsătoria cu împăratul german Frederick al III-lea, a devenit împărăteasă a Prusiei.

După moartea soțului sau, era numită in popor „Împărăteasa Friedrich” (în germană Kaiserin Friedrich).

A decedat in ziua de 5 august 1901.

1844: A murit fabulistul rus  Ivan Andreevici Krîlov;  (n. 13 februarie 1769).

Cele mai populare fabule ale lui Krylov. Ivan Krylov cele mai bune fabule pentru copii. ultimii ani de viață

1849:  S-a născut filosoful şi scriitorul german Paul Rée; (m. 1901).

Paul Ree | National Vanguard

Filosofia morală a lui Rée,a influențat considerabil ideile prietenului său apropiat Friedrich Nietzsche. Gândirea lui Rée a combinat două aspecte: o concepție pesimistă a naturii umane și o teorie a moralității derivată din teoria selecției naturale a lui Darwin.

 

1854 : S-a născut Papa Benedict al XV-lea (Giacomo della Chiesa), recunoscut ca un papă al dreptăţii, prin eforturile sale  susţinute pentru menţinerea păcii; (d.22.01.1922).

1870: S-a născut Sigfrid Edström, investitor suedez si Președinte al Comitetului Olimpic Internațional (d. 18 martie 1964).

1877: Thomas Edison a anunţat inventarea fonografului .

Thomas EdisonFonograful lui Thomas Edison

La 21 noiembrie 1877 Thomas Edison a anunţat inventarea fonografului,  primul aparat care înregistrara şi  reda  sunete.

Dorinţa şi căutarea unui astfel de aparat era ceva mai veche. Édouard-Léon Scott de Martinville, în anul 1857, a observat că timpanul urechii în urma oscilaţiilor aerului, produse de o sursă sonoră, oscilează şi el, a construit un aparat constând dintr-o pâlnie care la capătul îngust avea o membrană pe care a fixat un ac îndoit în unghi drept.

Acesta, prin vibraţiile aerului produs de un sunet în faţa pâlniei, scria pe un cilindru îmbrăcat cu o hârtie pe care era aplicată funingine, o curbă în zig-zaguri, ceea ce reprezenta scrierea grafică a sunetului emis.

De aici şi până la descoperirea inventatorului Thomas Alva Edison (1847-1931) nu a fost mult… Edison a realizat aparatul în timp ce incerca să înregistreze convorbirile telefonice. Experimentele făcute în laboratorul său din Menlo Park, New Jersey, l-au condus spre o descoperire care l-a facut celebru.

Pentru aceasta a folosit pâlnia de la fonoautograf,  a confectionat o membrana  din metal, iar acul l-a aşezat astfel încât să vibreze pe verticală. Acul, iniţial din safir, vibra vertical pe un cilindru acoperit cu o foiţă de staniol cu canale trasate.

El a reusit nu doar sa inregistreze pe cilindrul aparatului sau melodia “Mary had a little lamb” (“Mary avea un miluşel”) ci şi să o reproducă. La scurtă vreme şi-a prezentat în public invenţia, americanii numindu-l “Vrajitorul din Menlo Park”. Ulterior, a înlocuit acest tip de cilindru cu un cilindrul de ceară.

Popularitatea aparatului minune a crescut rapid, din 1906 fiind puse în vânzare, prin compania fondată de Edison, mai multe înregistrări cu piese din musicaluri.Inventatorul american a continuat sa perfectioneze fonograful, pâna la apariţia radioului acesta fiind principala sursă de divertisment.

Fonograful n-a avut însă viaţă lungă, pentru ca  in  1887, Emile Berliner, după modelul acestuia, a inventat gramofonul.

1880: După decesul unicei sale fiice Maria, domnitorul Carol I al României semnează la Sigmaringen-Germania actul de familie prin care prinţul Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, nepotul său de frate , devenea moştenitor  al tronului României.

Principesa Maria (Itty), fiica Regelui Carol I  și a Elisabetei, s-a stins din viață la vârsta de aproape patru ani, ca urmare a îmbolnăvirii de scarlatină, în cursul unei epidemii care a bântuit capitala. Regele Carol I și Regina Elisabeta nu au mai avut alți urmași.

1887: A decedat Petre Ispirescu, scriitor şi folclorist român, unul dintre cei mai pricepuţi culegători de folclor (“Legende şi basmele românilor”);  (n.ian.1830).

1894: In  timpul primului  război chino-japonez, orasul Port Arthur din Manciuria este ocupat de  japonezi, după care trupele japoneze masacreaza locuitorii rămasi in oraş.

1895 : S-a născut marele tenor  român Traian Grozăvescu; (d. 19.02.1927).

1902: S-a nascut Isaac Bashevis Singer, scriitor polonez, Premiul Nobel; (d.24.07.1991).

1916 : A decedat impăratul Franz Josef I al Austro-Ungariei; (n.18.08.1830).

A  fost  împărat al Austriei, rege a Ungariei si Boemiei, rege al Croatiei, mare duce al Bucovinei, mare principe de  Transilvania, marchiz de Moravia,  mare voievod al Voievodatului Serbia etc., din 1848  până în 1916.

Domnia sa de 68 de ani a fost a treia ca lungime dintre domniile din Europa, după cea a regelui Ludovic al XIV- lea al Frantei  și a principelui Johann al II-lea  al Lichtensteinului.

La 21 noiembrie  1917, stil vechi (4 decembrie, stil nou)  a avut loc şedinţa de deschidere a Sfatului Ţării – organ reprezentativ al populaţiei din fosta Basarabie ţaristă.

Ion C. Inculeţ (1884-1940), Preşedintele Sfatului Ţării a Republicii Democrate Moldoveneşti

Ion C. Inculeţ (1884-1940), Preşedintele Sfatului Ţării al Republicii Democrate Moldoveneşti

 În timpul acestei prime ședințe  a fost ales preşedinte Ion Inculeț. În decursul existenţei sale, Sfatul Ţării s-a întrunit în două sesiuni (cu 83 de şedinţe plenare şi două şedinţe particulare).

Prima sesiune a fost pregătită de Biroul de organizare al Sfatului Ţării şi s-a desfăşurat în perioada 21 noiembrie 1917 – 28 mai 1918, iar cea de-a doua sesiune, a fost convocată prin Înalt Decret Regal, ţinându-şi lucrările între 25-27 noiembrie 1918.

1918: S-a nascut  la Racatau-Razesi, jud. Bacau, parintele Constantin Galeriu, preot, vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, paroh al Bisericii „Sfântul Silvestru” din Bucureşti;(d. 10.08.2003, Bucuresti).

Parintele Galeriu a fost preşedintele  de onoare al Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni si  membru în Comisia Naţională UNESCO.

1921: Are loc la Bucuresti (20-21 noiembrie), Congresul I General al Partidului Ţărănesc,  în timpul căruia s-a aprobat fuziunea cu ţărăniştii din fosta Basarabie ţaristă , uniune care a fost realizată la 18 iulie 1921, precum şi proiectul de program de revendicări social-politice şi economice.

1922 : Rebecca Latimer Felton a devenit prima femeie senator in Senatul american.

1923: S-a nascut Î.P.S. Nicolae Corneanu, mitropolit al Banatului, membru de onoare al Academiei Române ; (d. 28 septembrie 2014).

1927: In localul Liceului Nr.3 de băieţi din Chişinău, in Româna interbelică, şi-a ţinut lucrările Congresul Foştilor Deputaţi din Sfatul Ţării, în cadrul căruia s-a sărbătorit un deceniu de la deschiderea şedinţelor Sfatului Ţării.

1933: Ion Mihalache devine preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc în urma demisiei lui Al. Vaida–Voievod.

A fost arestat în 1947 cu ocazia diversiunii cunoscute sub denumirea de „Înscenarea de la Tămădău”, punctul de plecare al unui proces intentat de comunisti împotriva unor personalități marcante ale PNȚ.

La 12 noiembrie 1947, în urma acestui proces, a fost condamnat la temniță grea pe viață, 10 ani degradare civică, confiscarea averii și 50.000 de lei cheltuieli de judecată va  muri la 6 martie  1963, in inchisoarea Ramnicu Sarat, ca urmare a regimului inuman la care a fost supus in detentie.

1944: Al doilea război mondial: Armatele române duc lupte grele în nordul Ungariei pentru cucerirea Munţilor Bukk.

1945 : S-a nascut Goldie Hawn, actriţă americană (“Floarea de cactus”, “Toată lumea spune: te iubesc”).

1963: S-a nascut actrita americana  Nicollette Sheridan.

1965: S-a născut cântăreaţa şi actriţa islandeză Björk .

1969: Preşedintele american Richard Nixon şi premierul japonez  Eisaku Sato  cad de acord acord în  timpul unei intalniri in Washington, DC, cu privire la revenirea la Japonia a insulei Okinawa, începând cu anul  1972.

În conformitate cu termenii acordului, Statele Unite isi  menţin dreptul de a  a avea baze militare pe insula, dar acestea trebuie să fie lipsite de arme nucleare.

1974 : Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei obţine statutul de observator în cadrul ONU.

1985: Summit la varf  la  Geneva  in care presdintele american Ronald Reagan si liderul sovietic Mihail Gorbaciov  au cazut de acord ca cele două ţări :

 • sa accelereze discuţiile  în vederea abolirii armelor chimice.
 • sa incheie un nou angajament faţă de drepturile omului.

De la stânga: ministrul de externe sovietic Shevardnaze, Mihail Gorbaciov, Ronald Reagan, SUA Sec de stat Sculz

Noi raporturi intre SUA şi URSS: ( foto BBC)

Presedintele Reagan a rămas ferm în refuzul său de a opri  cercetarile  în programul Star Wars (“Razboiul Stelelor”).

1990:  A fost adoptată „Carta de la Paris pentru o nouă Europă”. Documentul includea un set de principii şi măsuri vizând instaurarea „unei noi ere, de democraţie, pace şi unitate”, punând astfel capăt „Războiului rece”.

Prin semnarea acestui document era practic instituţionalizată Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa, viitoarea OSCE.

Documentul a fost semnat şi de România.

1990: Margaret Tatcher, primul ministru al guvernului Marii Britanii, demisionează.

Today in History: Margaret Thatcher became UK's first woman prime minister in 1979 - YouTube

1991: Parlamentul a decis (cu 414 voturi pentru şi 95 contra) adoptarea noii Constituţii postcomuniste a României (dezbaterile pentru elaborarea ei au început, în Adunarea Constituantă, la 13.II.1991.

La data de 8.XII.1991 avea loc referendumul naţional în urma căruia intra în vigoare noua Constituţie.

Legea fundamentală a fost revizuită în urma referendumului naţional din 18-19.X.2003). În data de 8 decembrie se marchează „Ziua Constituţiei României”, sărbătorită pentru prima dată în anul 1995.

1995: Se incheie Acordul de pace asupra Bosniei  de la Dayton (SUA).

  Acordul de pace asupra Bosniei, a fost  semnat de către preşedinţii bosniac, Alia Izetbegovici, croat, Franio Tudjman şi sârb, Slobodan Milosevici, care va fi ratificat la 14 dec. 1995, la Paris.

Slobodan Milosevic şi Richard Holbrooke

Preşedintele sârb Slobodan Milosevic (stânga) şi  negociatorul american Richard Holbrooke (BBC)

Este sfârşitul războiului civil  si a  trei ani şi jumătate de  atrocitati în Bosnia şi Herţegovina.

1996: A murit  Abdus Salam, fizician pakistanez, laureat al Premiului Nobel; (n. 29.01.1926).

2000: A decedat  atletul  ceh Emil Zatopek, supranumit “locomotiva cehă”.

Emil Zatopek biopic starts shooting in the Czech Republic - Kafkadesk

A stabilit 18 recorduri mondiale în probele de 5 000 şi 10 000 metri lungime; (n.19.09.1922).

2001: A decedat  Ion Cristinoiu, compozitor, orchestrator, dirijor şi instrumentist român.

Compozitorul Ion Cristinoiu; a compus, în 35 de ani de carieră, peste 800 de piese de muzică uşoară, cele mai multe şlagăre, dar si  muzică de film şi corală; (n. 26 ianuarie 1942).

2002: NATO a invitat Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia să devină membre ale acestei organizații.

Ceremonia oficială de primire a ţării noastre (alături de celelalte şase state foste comuniste) ca membru cu drepturi depline al Alianţei Nord-Atlantice s-a desfăşurat la 29.III.2003, la Washington (în prezenţa preşedintelui SUA, George W. Bush, a secretarului de stat american, Colin Powell, a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, şi a premierilor celor şapte state). Evenimentul s-a petrecut după ce decizia de la Praga a fost ratificată de Parlamentele tuturor statelor aliate. Astfel, în 2004, numărul ţărilor membre ale Alianţei, fondate în 1949, a ajuns la 26, în prezent el fiind 28 prin aderarea, la 1 aprilie 2009, a Albaniei şi Croaţiei).

2004 : Turul al doilea al alegerilor prezidențiale ucrainene, considerat fraudat, declanșează Revoluția Portocalie și mișcarea Euromaidan, care răstoarnă regimul pro-rus deschizând calea unui parcurs proeuropean și pro occidental pentru Ucraina.

2006: A plecat dintre la cele veșnice preotul român dizident anticomunist, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, fost detinut politic,luptător pentru drepturile omului ; (n. 23.11.1925).

Preot Gheorghe Calciu Dumitreasa - un model de luptător pentru adevăr şi credinţă | Parohia Căueşti

Arestat între anii 1948 şi 1964 pentru opiniile sale anticomuniste, a fost condamnat din nou în 1979 pentru că a criticat intenţiile regimului de a demola biserica Enei din Bucureşti.

Condamnarea sa a stârnit un val de proteste atât din partea unor intelectuali români din diaspora, cât şi din partea unor personalităţi ca Papa Ioan Paul al II-lea, preşedintele Statelor Unite, Ronald Reagan, sau premierul britanic, Margaret Thatcher.

Ca urmare a presiunii internaţionale, părintele Calciu a fost eliberat în 1984, iar anul următor a fost obligat să părăsească definitiv ţara, stabilindu-se în SUA.

2010: Moare la Paris scriitorul și jurnalistul francez de origine română Jean Pârvulescu (Jean Parvulesco) . S-a născut la 29 septembrie 1929, la Pitești, Regatul României.

Tomblands: Nicolas Bonnal et Jean Parvulesco

În România a urmat școala de cadeți, după care a hotărât să fugă de regimul comunist instalat în România după Al Doilea Război Mondial, ajungând în Iugoslavia traversând înot Dunărea, în iulie 1948. Arestat, a fost expediat într-un lagăr de munci forțate, de unde a reușit să scape și a trecut clandestin frontiera iugoslavo-austriacă, în august 1949. A sosit la Paris în 1950, unde a urmat cursuri de filosofie și de litere la Sorbona și a frecventat cercurile de avangardă literară, artistică și cinematografică.

Pârvulescu s-a înscris la seminariile lui Jean Wahl la Sorbona și s-a împrietenit cu Jean-Luc Godard (care îl va folosi ca personaj în filmul „A bout de souffle”), Raymond Abellio, Aurora Cornu, Louis Pauwels, Martin Heidegger, Ezra Pound, Julius Evola, Ava Gardner, Carole Bouquet.

A jucat în filmul lui Éric Rohmer „L’ancien et le moderne” (1993).

Din punct de vedere artistic era apropiat mișcării La Nouvelle Vague (în română Noul Val).

2012: A decedat pianistul american Austin Peralta ; (n. 1990).

Austin Peralta - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

2017: Robert Mugabe demisionează din funcția de președinte al Zimbabwe.

2017: A murit actorul și cântărețul american David Cassidy; (n. 1950).

David Cassidy's Life in Pictures | PEOPLE.com

2019: Primul ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, este acuzat oficial de procurorul general Avichai Mandelblit de luare de mită și abuz de încredere, în trei dosare penale.

Netanyahu susține că acuzațiile fac parte dintr-o „vânătoare de vrăjitoare” politică împotriva sa.

21 noiembrie este Ziua internaţională a filosofiei.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului  comemoreaza aducerea Fecioarei Maria la Templu de catre parinții ei, Sfintii Ioachim si Ana.

Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului in Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfant din Templu, unde numai arhiereul intra o singura data pe an.

Fecioara Maria a stat în Templu, timp de 12 ani.

In traditia populara, Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este cunoscuta si sub denumirea de Sarbatoarea Luminii.

Desi nu instituita oficial, sarbatoarea a existat inainte de sec. al VI-lea.

Exista astfel o mentiune a ei din sec. al IV-lea, facuta de Sf. Grigorie de Nyssa.

Se pare ca data de 21 noiembrie reprezinta data sfintirii unei biserici cu acest hram in 543 (biserica ridicata de Iustinian cel Mare langa zidul ruinat al Templului).

Biserica a rânduit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la pește.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
 4. e.maramures.ro;
 5. Istoria md;
 6. Istoriculzilei blogspot.com;
 7. Mediafax.ro;
 8. Ziarul Lumina.ro;
 9. ro.wikipedia.org
 10. Rador.ro
 11. Cinemagia.ro

Publicitate

21/11/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: