CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 14 NOIEMBRIE. VIDEO


14 noiembrie, istoricul zilei

565: A decedat împăratul bizantin Iustinian I cel Mare (n.482).

Flavius Petrus Sabbatius Justinianus, a fost imparat  în perioada 527 – 565.

S-a născut  în satul Tauresium (într-o familie de țărani traco-romani sau iliro-romani), sat situat lângă in prefectura romană Iliria.

Familia lui era vorbitoare a limbii latine, iar Iustinian era nepotul  împăratului  Iustin I.

Una dintre cele mai mari realizări ale lui Iustinian este codificarea dreptului roman  începută în 529,o uriașă operă de sistematizare a dreptului clasic și postclasic, astfel încât să poată fi aplicat la realitățile secolului al VI-lea din Imperiul Roman.

Iustinian, un creștin convins, a jucat un rol important în istoria Bisericii,  întocmind  tratate religioase si onducand adunări bisericești (sinoade) .

A întemeiat episcopia Justiniana Prima si a  construit biserica Hagia Sofia din Constantinopol (Sfânta Sofia), unul dintre monumentele  remarcabile ale arhitecturii universale.

1234: Într-o diplomă a Papei Grigore al IX-lea, se menționează existenţa românilor, numiţi „walati”, care trăiau în episcopatul cumanilor de la curbura Carpaților şi aveau o ierarhie bisericească de rit ortodox.

1263: A murit  cneazul rus Alexandr Nevski; (n.cca. 1220).

Aleksandr Nevsky

A fost cneaz de  Novgorod  (din 1236) și mare cneaz de Vladimir (din 1252).

Facea parte din dinasria Riurik. In urma victoriilor obținute  impotriva germanilor si suedezilor, el a devenit un erou național si a fost sanctificat de Biserica Orodoxa Rusa.

1305: Clement al V-lea  devine primul papă cu reședința la Avignon.

Image result for pope Clement  V

A  fost unul din cei mai însemnați papi din evul mediu. În timpul pontificatului său sediul papilor a fost transferat de la Roma  în Franta la Avignon.

Împreună cu regele Franței, Filip al IV-lea (Filip cel Frumos), a pus la cale desființarea Ordinului Templierilor. În anul 1307, intr-o zi de vineri 13 Octombrie, un edict care ordona arestarea templierilor a fost emis, simultan, în toată Europa.

Templierii arestați au fost interogați de Inchizitie  timp de 7 ani, pentru a se afla locul unde se ascundea tezaurul lor.

În 1314 marele maestru al Ordinului Templierilor , Jacques de Molay, ar fi prezis înainte de a fi ars pe rug, că atât Regele Filip al IV-lea al Frantei cat si   Papa Clement al V-lea vor muri în același an, ceea ce s-a și întâmplat.

1359: A murit  Sfântul Grigore Palamas (născut la Constantinopol in 1296). Călugăr la Muntele Athos, iar apoi Arhiepiscop de Tessalonic, a fost canonizat la nouă ani de la moartea sa. Moastele Sfântului Grigore Palamas se păstrează la Tesalonic.

 A rămas în istorie drept unul dintre cei mai mari teologi  ai Ortodoxiei.

1497: In Moldova s-a finalizat zidirea bisericii Înălţării a  mănăstirii Neamţ, monument ce definește stilul moldovenesc în arhitectura religioasă, stil constituit în epoca lui Ștefan cel Mare.

Image result for biserica Înălţării a mănăstirii Neamţ photos

Biserica voievodala „Inaltarea Domnului”, a fost ctitorita de Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant intre anii 1485-1497, deoarece biserica domnitorului Petru Musat (1375-1391), fusese  grav avariata din cauza cutremurului din 1471. Aceasta biserica a fost printre ultimile ctitorii, iar marele voievod a dorit ca sa fie cea mai monumentala biserica atat din punct de vedere artistic, arhitectural, cat si ca dimensiuni.

1650: S-a nascut William al III-lea, rege al Angliei, Scoţiei şi Irlandei, din dinastia Stuart-Orania ; (1689-1702); (d. 1702).

1668: S-a nascut  Johann Lucas von Hildebrandt, celebru arhitect austriac creator in stilul  baroc ; (d.16 noiembrie 1745).

1716: A decedat  Gottfried Leibniz, filozof, matematician, diplomat, om de ştiinţă german; (n. 1 iulie 1646).

1719: S-a nascut muzicianul Leopold Mozart, compozitor, violonist şi organist austriac, tatăl celebrului compozitor W.A. Mozart; (d.28.05.1787).

1765: S-a nascut Robert Fulton, constructor de nave american; (d. 24 februarie 1815).

1770: Exploratorul James Bruce a descoperit ceea ce el considera că sunt  izvoarele  Nilului.

File:JamesBruce.jpg

James Bruce (14 decembrie 1730 – 27 aprilie 1794) a fost un călător şi scriitor scotian, care a petrecut mai multi ani în Africa de Nord şi Etiopia unde a cartografiat izvoarele Nilului Albastru.

1829:  In Vrancea s-a produs  la ora 3:35, un puternic cutremur de pămînt. A avut  o durată de un minut si a fost considerabil mai slab decat cel din anul 1802, nedepasind 6,9-7,0 grade pe scara Richter. Totusi, seismul a avariat mai multe case, in special in Bucuresti si alte orase din sudul si estul tarii, fiind resimtit si in Basarabia ţaristă.

1831: A murit Georg Wilhelm Friedrich Hegel, clasic al filosofiei germane (“Logica”, “Fenomenologia spiritului”); (n.27.08.1770).

1832: S-a pus în circulație primul vagon de tramvai din America, la New York, având ca pasageri funcționari publici care parcurgeau distanța dintre Strada Prince și Strada nr. 14. Tramvaiul era tras de cai.

În Europa prima linie de tramvai cu cai a fost construită în anul 1854 în Franța, la Paris. În Anglia, în 1860, tramvaiul cu cai a fost introdus în orașul Birkenhead, iar în 1861 la Londra. La București, primele tramvaie de epocă trase de cai au apărut în 1872 și circulau pe ruta: Cimitirul Sfânta Vineri-Gara de Nord-Bariera Moșilor

1838: Țarul Rusiei aprobă hotărîrea Consiliului de Stat, de a înfiinţa tîrguri pe latifundiile moşiereşti din ţinutul Novorosia şi Basarabia.

Dreptul de a se numi târg urma să fie acordat localităţilor moşiereşti şi de stat din Novorosia şi Basarabia, care erau situate de-a lungul drumurilor de poştă sau comerciale şi care aveau:

  1. nu mai puţin de o sută de contribuabili;
  2. biserică;
  3. han amenajat în mod corespunzător;
  4. două-trei prăvălii.

1840: S-a nascut  Claude Monet, pictor impresionist francez; (d. 06.12.1926).

1851: Este publicat romanul de succes al lui Herman Melville, Moby Dick.

1869: S-a născut  Iulia Haşdeu, poeta romana, fiica scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu (“Lacrimile copilăriei”,“Prinţesa Papillon”, “Domnişoara Maussade”); (d.29.09.1888).

1863: S-a născut Leo Baekeland, chimist american de origine belgiană inventatorul bachelitei; (d. 1944).

1878: Dobrogea redevine parte a României după Războiul de Independenţă si  in baza  hotararilor luate la Congresul de la Berlin de Marile Puteri ale Europei.

Autorităţile româneşti preiau administraţia Dobrogei.

Image result for Autorităţile româneşti preiau administraţia Dobrogei.photos

Trecerea Dunarii. Autorităţile române preiau administraţia Dobrogei (1878)

La 14 noiembrie 1878, o divizie română a trecut Dunarea în Dobrogea, prilej cu care însuși domnitorul Carol I a adresat dobrogenilor o Proclamație:

“Locuitori de orice nationalitate si religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Batran – de astazi face parte din Romania. Voi de acum atarnati de un Stat unde nu vointa arbitrara, ci numai legea dezbatuta si încuviintata de natiune hotaraste si ocarmuieste. Cele mai sfinte si mai scumpe bunuri ale omenirii: viata, onoarea si proprietatea sunt puse sub scutul unei Constitutii pe care ne-o ravnesc multe tari straine.

Religiunea voastra, familia voastra, pragul casei voastre vor fi aparate de legile noastre si nimeni nu le va putea lovi, fara a-si primi legitima pedeapsa. Armata romana, care intra în Dobrogea, nu are alta chemare decat a mentine ordinea si, model de disciplina, de a ocroti pasnica voastra vietuire. Salutati dar cu iubire drapelul roman, care va fi pentru voi drapelul libertatii, dra-pelul dreptatii si al pacii.

În curand provincia voastra, pe cale consti-tutionala, va primi o organizatiune definitiva. Care va tine seama de trebuintele si moravurile voastre, care va aseza pe temelii statornice pozitia voastra cetateneasca. Iubiti tara la a carei soarta este lipita de acum si soarta voastra.”

Dobrogea de Nord cu  Delta Dunării și Insula Șerpilor au intrat oficial în componența Regatului Romaniei, după recunoașterea independenței sale și cedarea Basarabiei de Sud catre  Imperiul Țarist, ca urmare a  deciziilor luate de marile puteri europene in  Congresul de la Berlin (1878).

Anterior Congresului de la Berlin, Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano (3 martie 1878),  prevedea cedarea Dobrogei la sud pe o linie Rasova-Agigea de către Imperiul Otoman către Bulgaria.

Ulterior, la Congresul de la Berlin, emisarul francez a insistat ca frontiera cu Bulgaria să pornească de la Dunăre imediat în aval de orașul Silistra pentru a ajunge la mare între cătunele de pescari Ofidaki (azi Vama-Veche) și Limanaki (azi Durankulak în Bulgaria), ca să includă populația compact românească din satele dunărene situate între Silistra și Rasova, și din jurul portului Mangalia.

Dobrogea de Sud, (Cadrilaterul), locuit la acea data  în majoritate de turci și de tătari, a revenit Bulgariei.

În anul 1879, România a pretins Bulgariei orașul Silistra și chiar a ocupat Arab Tabia, fortăreața orașului. Marile puteri au acordat Arab Tabia României dar Silistra a fost lăsată bulgarilor.

Includerea Dobrogei în Regatul Romaniei  a sporit importanța provinciei, deoarece asigura ieșirea directă la mare a statului român. Astfel se construiește Podul de la Cernavoda, pentru asigurarea legăturii feroviare directe cu restul țării, iar orașul  Constanta devine principalul port la Marea Neagră.

1885: Regele sârb Milan Obrenovic al IV-lea declară război Bulgariei.

1889: S-a nascut Jawaharlal Nehru, fost prim-ministru al Indiei. A devenit, în anul 1947, primul şef de stat din istoria ţării sale; (d.27.05.1964).

A militat pentru modernizarea Indiei, iar prin promovarea unei politici de nealiniere şi coexistenţă paşnică; (m. 27 mai 1964).

1891: S-a nascut  Frederick Grant Banting, medic şi fiziolog canadian, considerat unul dintre descoperitorii insulinei.

A primit Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1923, alături de J.J.R.Macleod; (d.21.02.1941).

1907: S-a nascut William Steig, cunoscut creator de benzi desenate american ; (d.03.10.2003).

1910: Aviatorul  Eugene Ely efectuează prima decolare de pe o navă în Hampton Roads, Virginia.

1916: Ia sfarsit Bătălia de pe Somme din timpul primului razboi mondial.

1918: Cehoslovacia devine republică independenta.

1919: S-a născut Veronica Lake, actriță americană; (d. 1973).

Veronica Lake – foto: ro.wikipedia.org

Veronica Lake (n. 19 noiembrie 1922; d. 7 iulie 1973) a fost o actriță americană. A avut mare succes la Hollywood în timpul anilor 1940.

1921: Este fondat Partidul Comunist din Spania.

 1922: În Marea Britanie începe să emită postul de radio British Broadcasting Company (BBC).

 

Prima emisiune radiofonică a BBC a fost transmisă cu autorizaţia Guvernului britanic datorită sprijinului unui grup de şase mari fabricanţi de echipamente fără fir, între care pionierul radiofoniei Guglielmo Marconi. Difuzarea programelor BBC a început din studioul de la Londra al lui Marconi şi a fost urmată, a doua zi, de emisiuni de la Birmingham şi Manchester.

În următoarele luni reţeaua de emiţătoare s-a extins, în 1925 BBC-ul putând fi ascultat în cea mai mare parte a teritoriului Regatului Unit. Primul director general a fost John Reith.

La început BBC-ul a avut 4 angajaţi şi a fost finanţat printr-o taxă de abonament de 10 şilingi, plătită la poştă de toţi deţinătorii de receptoare radio. Taxa era suplimentată din redevenţe pentru vânzările de aparate de radio.

În 1962 compania a fost dizolvată şi s-a format, printr-o Cartă regală, The British Broadcasting Corporation.

                        

1922: S-a născut Boutros Boutros-Ghali, om politic egiptean, fost secretar general al ONU (1.01.1992–31.12.1996), fost secretar general al Francofoniei.

1932: S-a nascut regizorul roman Geo Saizescu; (“Un surâs în plină vară”, “Şantaj”); (d.23 septembrie 2013).

1933: Se formează un guvern liberal în România prezidat de Ion G.Duca, preşedintele Partidului Naţional Liberal după moartea lui Vintilă Brătianu.

1935: S-a nascut Regele Hussein al Iordaniei; (d.07.02.1999).

1935: Apare primul număr al cotidianului “Gazeta Basarabiei” la Chişinău, Basarabia, in Romania unita. Gazeta s-a editat pînă în anul 1940.

Intre 24 octombrie si 17 noiembrie 1923, Gazeta Basarabiei a fost un saptamanal al Partidului National Roman, editat de Ion Pelivan si Constantin Matu.

Dupa 14 noiembrie 1935 si pana in 1940, a fost un ziar independent („Ziar popular independent de pura imformatie”), condus de Ion T.Costin si V.Boldescu – editor sef.

1940: Al Doilea Război Mondial: Sute de avioane germane bombardează oraşul britanic Coventry, distrugându-l aproape complet si lasând in urma un mare numar de morti si raniti.

1943: S-a nascut  Peter Norton, inventator de software şi investitor american.

1946: A decedat  Manuel de Falla, compozitor şi pianist spaniol, autor de opere (“Viaţă scurtă”), balete (“Amorul vrăjitor”), lucrări orchestrale; (n.23.11.1876).

 Alături de Isaac Albéniz și Enrique Granados a fost unul dintre cei mai importanți compozitori spanioli din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

1947: S-a născut acordeonistul american Buckwheat Zydeco (numele real: Stanley Joseph Dural Jr.).

A avut o contribuţie notabilă la dezvoltarea genului muzical zydeco, specific comunităţilor afro-americane din sudul statului american Louisiana; (m. 2016).

1948: S-a nascut Printul Charles, fiul mai mare al reginei Elisabeta a II-a si a printului Phillip.

S-a casatorit in 1981 cu Diana Frances Spencer, cu care a avut doi baieti, William Arthur Philip Louis (n. 1982) si Henry Charles Albert David (n. 1984). Cuplul s-a separat in 1992, iar patru ani mai târziu a divortat. Charles s-a recasatorit in aprilie 2005 cu iubita sa din tinerete Camilla Parker Bowles.

Prinţul moştenitor Charles al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

1952: Revista britanică New Musical Express publică primul top.

Pe locul 1, Al Martino cu cântecul “Here In My Heart”.

1954: S-a nascut  Condoleezza Rice, politiciană americană şi fost ministru de externe a Statelor Unite.

1955: A decedat Robert Emmet Sherwood, dramaturg american, scenarist de filme şi ziarist.

Comediile şi dramele sale, piese cu implicaţii filosofice, de atitudine antirăzboinică şi de evocare istorică – dintre care cea mai cunoscută este “Pădurea împietrită” (1935) –, remarcabile prin gradaţia tensiunii dramatice şi şocul elementului neprevăzut, atestă un temperament ironic, deziluzionat şi o tendinţă spre paradoxul istorico–moral;  (n.04.04.1896).

1956: S-a nascut Vasile Muraru, actor al Teatrului “C. Tănase” din Bucuresti; (filme: “Zâmbet de soare”, “Miss Litoral”).

1967: A decedat  la Bucuresti, istoricul  literar român Petre P. Panaitescu ; (n.13 martie 1900, Iasi).

Image result for Petre P. Panaitescu

A urmat cursurile Facultății de Litere, secția istorie, de la Universitatea din București (1918-1922), unde i-a avut  ca profesori pe Nicolae Iorga, Vasile Pârvan, Dimitrie Onciul și Demostene Russo.A fost apoi lector de limba română la Universitatea din Cracovia (1923-1924), după care devine bursier al Școlii Române din Franța, de la Fontenay aux Roses. În 1925 își ia doctoratul la Universitatea din București, cu o teză privind influența polonă în scrierile lui Grigore Ureche și Miron Costin.

Din 1927 devine conferențiar universitar, iar din 1934 profesor de istoria slavilor la Universitatea din București. Între anii 1941-1965 va fi cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” din București. A fost continuatorul lui Ioan Bogdan în domeniul studiilor de slavistică.

A colaborat la elaborarea tratatelor de Istoria României (vol. II, 1962; vol. III, 1964) și de Istoria literaturii române (vol. I, 1964). Petre P. Panaitescu a fost directorul ziarului Cuvântul al Mișcării Legionare după reapariția acestuia la 14 octombrie 1940 precum și Rector al Universității București în cadrul Statului Național – Legionar

Cunoscut filolog (slavist), a fost  preocupat, în special, de relaţiile românilor cu popoarele slave, de circulaţia manuscriselor slave în cultura română.

A fost membru fondator al Asociaţiei Slaviştilor din România si  membru corespondent al Academiei Române din 1934.

1969: A fost înfiinţată la Bucureşti Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

1972: S-a născut actorul american  Josh Duhamel.

1973:  Printesa Anne a Marii Britanii  se casatoreste cu capitanul Mark Phillips, la Westminster Abbey.

Printesa Anne si Mark Phillips după ceremonie

1975: Spania  se retrage din  Sahara Occidentala.

1975: S-a nascut  atleta română Gabriela Szabo, alergatoare de fond si semifond si multipla campioana olimpica.

Sportiva s-a nascut in Bistrița si a fost descoperita intamplator, la varsta de 12 ani, cand partricipa la un cros din orașul natal.

Image result for Gabriela Szabo,

A inceput sa concureze in competitiile rezervate junioarelor, iar in 1994 a participat la competitiile de anvergura cistigand titlu dupa titlu. Gabi Szabo l-a avut ca antrenor pe Zsolt Gyongyossy, si el bistritean, care acum ii este sot.

A fost campioana mondiala pe 5.000 si 1.500 de metri la Barcelona, in 1995, Paris-Bercy si Atena, in 1997, Maebashi si Sevilla, in 1999, respectiv Maebashi, tot in 1999, si a obtinut aurul la Olimpiada din Sydney din 2000, dupe ce in 1996 obtinuse o medalie de argint la Jocurile Olimpice din Atlanta, in 1996.

Gabriela Szabo a fost in doua randuri castigatoare a circuitului atletic Golden League, iar in dreptul numelui ei au fost trecute mai multe recorduri pe distantele de 5.000, 3.0000 si 2.000 de metri. S-a retras din competitie la varsta de 28 de ani.

In prezent este ministrul sporturilor in Guvernul Romaniei.

1990: După reunificarea Germaniei, Republica Federală Germania şi Republica Polonă semneaza un tratat care să confirme linia Oder-Neisse ca frontiera dintre Germania şi Polonia.

1991: Printul Norodom Sihanouk  revine la Phnom Penh, dupa caderea regimului  criminal comunist al khmerilor rosii din Cambodgia  si după treisprezece ani de exil.

1991: A decedat scriitorul si scenaristul roman Constantin Chiriţă; (“Cireşarii”); (n.12 martie 1925).

1991: Oficialii americani si britanici au anuntat ca detin indicii incriminatoare impotriva a doi agenti secreți libieni care au fost la originea atentatului cu bomba de la Lockerbie.

Autoritatile din SUA si Anglia au acuzat astfel Libia de doborarea avionului companiei Pan Am 103.

Imaginea din 1992 a lui Abdelbaset al-Megrahi, escortat de agentii de securitate inainte de a aparea in fata Curtii Supreme in conexiune cu atentatul Pan Am din 1998

Imaginea din 1992 a lui Abdelbaset al-Megrahi, escortat inainte de a aparea in fata Curtii Supreme in conexiune cu atentatul Pan Am din 1998 (Manoocher Deghati / AFP / Getty Images)

 Aparatul, care efectua in 21 decembrie 1988 o cursa pe ruta Londra-New York, a explodat in aer deasupra unei zone locuite a oraselului scotian Lockerbie, 259 de persoane de la bord si 11 de la sol pierzandu-si viata.

Printre victime s-a aflat si un roman, studentul sibian Peter Vulcu, care se intorcea in SUA unde urma cursurile universitare.

In Statele Unite, atentatorii au fost condamnati, in lipsa, la pedeapsa cu moartea. SUA au cerut Libiei extradarea celor doi autori, Abdel Basset Ali Al-Megrahi si Al Amin Khalifa Fhimah, care ar pus bomba intr-un radiocasetofon pe care l-au ascuns intr-o servieta.

Liderul Muammar al-Gaddafi nu a dat curs cererii decat in 1994, cand a acceptat ca procesul celor doi sa aiba loc insa numai intr-o tara neutra si cu un complet international de judecatori, propunere declinata insa de americani si britanici.

Abia in 1999 s-a ajuns la un consens intre parti, procesul celor doi teroristi incepand in 3 mai 2000 in Olanda. Sentinta finala a fost data doi ani mai tarziu, Khalifa Fhimah fiind declarat nevinovat si eliberat, iar Al-Megrahi fiind incarcerat pe viață.

2001: A decedat Zigu Ornea, teoretician şi critic literar român (“Junimea şi junimismul”, “Anii treizeci. Extrema dreaptă românească”); (n.27.08.1930).

2001: Luptătorii Alianței Nordului din Afganistan preiau capitala Kabul după alungarea extremiștilor talibani .

2001 : Un cutremur major cu magnitudinea 7,8 a lovit o parte a platoului tibetan .

2008 : La Washington, DC se deschide primul summit economic G-20.

2012: Israelul lansează o operațiune militară de proporții în Fâșia Gaza , după ce ostilitățile cu militanții Hamas au crescut.

 2014: A murit chirurgul sud-african Marius Stephanus Barnard .

Dr Marius Stephanus Barnard, f4g6h4 (1927 - 2014) - Genealogy

A fost membru al echipei de la spitalul Groote Schuur din oraşul Capetown, conduse de fratele său dr.Christiaan Barnard, care a efectuat primul transplant de inimă de la om la om în 1967.

A adus importante contribuţii la dezvoltarea chirurgiei cardiace în diverse domenii şi în special în acela al corecţiei cardiopatiilor congenitale; în spiritul unui misionar, a mers cu echipa lui în ţările unde chirurgia cardiacă avea nevoie de ajutor, inclusiv în România.

Ca senator în parlamentul sud-african a militat pentru îndepărtarea apartheid-ului şi a democratizării ţării sale (n. 1927).

14 noiembrie este:

Ziua Dobrogei , o sărbătoare publică a România , care comemorează încorporarea ținutului Dobrogea de Nord în România la 14 noiembrie 1878.

Imagini pentru dobrogea ziua dobrogei | City photo, Photo, Aerial

Sărbătoarea a fost propusă de 27 de deputați și senatori din Parlamentul României , care au explicat că integrarea Dobrogei de Nord, împreună cu unirea principatelor române sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, au marcat „începutul Marii Uniri”și că au fost un prim pas pentru” recunoașterea României ca stat de către puterile europene „și” fundamentul statului român modern „.

Legea nr. 230/2015 privind stabilirea sărbătorii a fost publicată de Monitorul Oficial la 7 octombrie 2015.

 Ziua mondială de luptă împotriva diabetului.

Această zi este marcată din 1991 anual, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet, în ziua de naştere (14.XI.1891) a fiziologului şi farmacologului canadian Frederick Grant Banting, cel care a introdus în terapeutică insulina, în 1921.

De fapt descoperitorul insulinei a fost medicul român Nicolae Paulescu (1869-1931), care a publicat în august 1921 rezultatele cercetărilor sale privind insulina; abia peste 50 de ani va fi recunoscută prioritatea lui Paulescu în descoperirea insulinei (numită de el ”pancreină”) în faţa canadianului Frederick G. Banting şi a scoţianului John J. R. Macleod, care au anunţat descoperirea insulinei în decembrie 1921 şi pentru care au luat Premiul Nobel pentru medicină în 1923.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Pe  14 noiembrie, se lăsa sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Acest post se încheie pe 24 decembrie.

Sfântul Apostol Filip, Sfântul Grigorie Palama

Lasatul secului pentru Postul Nasterii Domnului; Sfantul Apostol Filip; Sfantul Grigorie Palama

Sfântul Apostol Filip

Originar din Betsaida Galileii, Sfantul Apostol Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de catre Mantuitorul nostru, Iisus Hristos. Sfantul Filip, intalnindu-l pe Natanael, i-a zis:

“Am gasit pe Cel despre Care a scris Moise in Lege si prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret“ (Ioan 1-45). Dupa Inaltarea Domnului la cer, Sfantul Filip a propovaduit credinta crestina in Asia.

Documente descoperite recent atesta faptul ca Sf. Ap. Filip l-a insotit pe Sf. Ap. Andrei in Schitya, Dobrogea de astazi, pentru a face cunoscut cuvantul lui Dumnezeu.

In acest sens, prof. univ. dr. Emilian Popescu afirma: „In cercetarile mai noi s-a ajuns la concluzia ca Sf. Ap. Filip poate fi asezat langa Sf. Ap. Andrei ca misionari pe pamant romanesc si, de aceea, pentru noi romanii ziua aceasta este tot asa de importanta ca si aceea dedicata Sf. Ap. Andrei.”

A adormit in cetatea Hierapolis, din centrul Asiei Mici, unde a fost rastignit cu capul in jos.

Sfantul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului.

Duminica Sfantului Grigorie Palama

Sfantul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, s-a nascut in anul 1296 in Constantinopol. Inzestrat cu abilitati intelectuale si ambitie, Grigore a stapanit toate subiectele de studiu care faceau parte la vremea aceea din cursul complet de educatie superioara medievala.

Tanarul Grigorie, abia implinind 20 de ani, s-a retras in Muntele Athos in anul 1316, devenind novice la Manastirea Vatoped, sub indrumarea monahiceasca a Parintelui Nicodim. Acolo a fost tuns in monahism si a pornit pe calea sfinteniei.

A mai vietuit si in alte doua asezaminte monahale: Lavra “Sfantul Atanasie Athonitul” si Schitul Glossia. Aici a deprins practica rugaciunii inimii, isihasmul devenind pentru el un mod de viata. Din cauza incursiunilor turcilor din anul 1326, se va muta la Tesalonic, impreuna cu 12 monahi isihasti, unde va fi hirotonit preot.

Isi va continua viata de asceza, impreuna cu cei 12 calugari, intr-un schit de pe muntele de langa Veria: cinci zile pe saptamana petrecea in rugaciune si post, fara sa se intalneasca cu nimeni, iar sambata si duminica cobora in mijlocul fratilor si al credinciosilor, slujind Sfanta Liturghie si predicand.

S-a intors la Athos si s-a asezat pentru o perioada in schitul “Sfantul Sava”, de langa Marea Lavra. Deceniul urmator incepe controversa isihasta, adversarii Sfantului Grigorie fiind monahul Varlaam (care sustinea imposibilitatea cunoasterii lui Dumnezeu, in afara unui demers teologic speculativ, si experierii slavei divine) si discipolii acestuia: calugarul bulgar Akyndinos, Patriarhul Ioan XIV Kalekas (1341-1347), chiar si imparatul Andronicus III Paleologul (1328-1341).

Sfantul Grigorie devine apologet al isihasmului si, implicit, al Ortodoxiei, formulandu-si viziunea ascetica si mistica in “Triade in apararea sfintilor isihasti” (1338) si “Tomul Aghiorit” (1340). Sinodul de la Constantinopol din 1341, desfasurat la Biserica “Sfanta Sofia”, a fost de acord cu punctul de vedere al Sfantului Grigorie, si anume ca, inaccesibil in esenta Sa, Dumnezeu Se descopera si poate fi cunoscut prin energiile Sale necreate. Insa disputele dintre Palamiti si Varlaamiti au continuat pana intr-acolo incat, in 1344, Sfantul Grigorie a fost intemnitat.

In 1347, a fost eliberat si numit Arhiepiscop al Tesalonicului. In 1351, Sinodul din Vlaherne a aparat cu solemnitate caracterul ortodox al invataturilor sale.

A trecut la cele vesnice la 14 noiembrie 1359. Potrivit traditiei, inainte de a face trecerea spre lumea vesnica, i s-a aratat Sfantul Ioan Gura de Aur, care i-a adresat cuvintele: “Spre Inaltimi! Spre Inaltimi!”

A fost canonizat la noua ani de la moartea sa. Moastele Sfantului Grigorie Palama se pastreaza la Tesalonic.

Este praznuit de doua ori pe an: pe 14 noiembrie si in duminica a doua din Postul Mare.

Tot astazi, se lasa sec pentru Postul Craciunului sau Postul Nasterii Domnului.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse) :

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
  2. Crestin Ortodox;
  3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
  4. e.maramures.ro;
  5. Istoria md;
  6. Istoriculzilei blogspot.com;
  7. Mediafax.ro;
  8. Wikipedia.ro.
  9. Rador.ro.
  10. http://www.cinemagia.ro.

Publicitate

14/11/2020 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: