CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 13 NOIEMBRIE. VIDEO


13 noiembrie, istoricul zilei

 354: S-a născut Sfântul Augustin din Hippo, unul dintre marii teologi ai bisericii creştine timpurii occidentale; (d. 28 august 430).

A  fost episcop, filozof, teolog și doctor al Bisericii si  unul din cei mai influenți gânditori, dacă ținem seama de faptul că a ramas o autoritate mai mult de o mie de ani după moartea sa.

Operele sale  au modificat substanțial gândirea europeană, constituind o punte de legătură între filosofia antică și cea medievală.

532: S-a nascut   Sfantul Augustin de Canterbury; (d. 604).

A fost trimis de către papa Grigore cel Mare să-i convertească pe englezi (care căzuseră din nou în idolatrie) la crestinism.

Împreună cu 40 de călugări Sfântul Augustin a ajuns în Anglia, unde l-a convertit la creștinsim pe regele Ethelbert  (care avea o soție creștină pe nume Berta). În acelați an a organizat Biserica acestei tari în 12 dioceze.

A fost primul arhiepiscop de Canterbury și primul primat al Kentului, fiind considerat sfant în Bisericile Anglicana, Catolica si Ortodoxa.

867: A murit  Papa Nicolae I; (n. cca. 820).

Este  primul papa care a revendicat superioritatea puterii pontificale asupra celei imperiale.

Ca sef al Bisericii in virtutea originii divine a puterii sale, se considera arbitru al puterii temporale a imparatilor si regilor.

1002: Regele englez  Æthelred al II-lea ordona  uciderea tuturor danezilor aflati in Anglia , macelul fiind cunoscut astăzi sub numele  de Masacrul din Ziua Sfantului  Brice.

1143: A murit  regele Fulk al Ierusalimului (n.1089/1092 – 13 noiembrie), conte de Anjou   (sub numele de  Fulk al V-lea intre  1109 to 1129), si Rege al Ierusalimului, din  1131 si pana la moartea sa.

1160: Regele  Louis al VII-lea  al Franţei se căsătoreşte cu Adele de Champagne.

1308: Cavalerii Ordinului militar religios teuton cuceresc orașul Danzig (azi Gdańsk, în Polonia) și îi masacrează populația.

1312: S-a născut regele Eduard al III-lea al Angliei; (d. 21 iunie 1377).

A  fost rege al Angliei din 25 ianuarie 1327 până la moartea sa. A ramas in istorie  pentru succesele sale  militare și pentru restabilirea autorității regale după domnia dezastruoasă tatălui său, Edward al II-lea.

Realizari ale domniei lui Eduard al III-lea al Angliei - BZI.ro

Edward al III- lea a transformat Regatul Angliei într-una dintre cele mai formidabile puteri militare din Europa.

El a fost încoronat la vârsta de paisprezece ani,  după ce tatăl său a fost detronat de mama sa și de iubitul aceseia Roger Mortimer. La vârsta de șaptesprezece Eduard a condus o lovitură de stat împotriva lui Mortimer, conducătorul de facto al țării, și a început domnia sa personală.

După o campanie de succes în Scoția el s-a declarat moștenitor de drept al tronului francez în 1337, dar cererea sa a fost refuzată in baza Legii salice.Drept urmare, a început ceea ce a devenit cunoscut sub numele de  „Războiul de o suta de ani „.

În ciuda unor obstacole inițiale, războiul a  mers  bine pentru Anglia. care a repurtat  victorii la Crécy și Poitiers, in urma carora a incheiat un tratat extrem de favorabil la Brétigny.

Domnia lui Eduard al III-lea a fost importanta si in plan  legislativ.

Prin statutul Muncitorilor din 1351 a fost abordata problema lipsei forței de muncă cauzată de Ciuma Neagră și prin care s-a încercat stabilizarea salariilor și a prețurilor.

Legea a fost descrisă ca fiind o încercare de „a legifera împotriva legii de cerere și ofertă”, ducând la eșecul ei.

Cu toate acestea, lipsa forței de muncă a creat o comunitate de interese în Camera Comunelor și în Camera Lorzilor.

Altă lege importantă emisa in timpul sau a fost Actul de Trădare din 1351, prin care s-a ajuns la un consens cu privire la definirea acestei controversate infracțiuni.

Eduard al III-lea a instituit Ordinul Jartierei pe la anul 1340 sau, după alte surse,patru ani mai târziu, în 1344 si care exista pana in zilele noastre.

1359: A murit  Ivan al II-lea al Rusiei, Mare Prinț al Moscovei; (n. 30 martie  1326).

Ramas in istorie sub numele de Ivan al II-lea Ivanovici cel Drept, a fost Mare Cneaz al Moscovei și Mare Cneaz al Vladimirului între 1353-1359.

El a fost al doilea fiu al lui Ivan Kalita, succedandu-l pe fratele său Simeon cel Mândru, care a murit de ciumă.

Ca și fratele său, el nu a avut același succes ca tatăl sau bunicul său in expansiunea teritorială, dar cu toate acestea, a anexat zone la sud-vest de Moscova, inclusiv tinuturile  Borovsk și Vereia.

In 1353 a fost recunoscut cneaz al Moscovei , cnezatul sau fiind  vasal al Hoardei de Aur mongole. In timpul domniei sale au inceput razboaiele cu Lituania,aliata Poloniei.

Tot in timpul domniei sale, cnezatul Moscovei a inceput sa bata moneda proprie.

A fost înmormântat în Catedrala Arhanghelului Mihail din Moscova.

1460: A murit  prințul Henric Navigatorul, patronul exploratorilor portughezi (n. 4 martie 1394).

Momente de referință din istoria universală - Henric Navigatorul, pionierul Portugaliei al timpurilor noi - Jurnal Spiritual

Henric Navigatorul  a fost prinț moștenitor al tronului(infante) Portugaliei și geograf. El a înființat un observator și o școală de navigație pe Capul Sf. Vincent unde a fost proiectat un nou tip de navă numită caravelă.

A  finanțat și expedițiile de-a lungul coastei Africii de Sud. si a  descoperit arhipelagurile Azore și Canare, ajungand  până in Guineea.

1594: Incepe războiul antiotoman al Moldovei şi Valahiei. Creditorii turci, chemaţi sub pretextul de a fi plătiţi, sunt ucişi din ordinul lui Mihai Viteazul.

Domnul muntean Mihai Viteazul, împreună  cu domnitorul Moldovei, Aron Tiranul, au pus la cale o revolta împotriva turcilor, care a fost  declanşată simultan la Bucureşti şi Iaşi, în data de 13 noiembrie 1594, prin masacrarea creditorilor şi soldaţilor turci aflaţi în cele două capitale româneşti.

Această acţiune a fost continuată de oastea moldoveană a lui Aron Vodă (condusă de hatmanul Ştefan Răzvan), prin atacarea foarte dură a turcilor din cetăţile Tighina, Chilia şi Cetatea Albă, prin incursiuni efectuate în nordul Dobrogei (până la Marea Neagră) şi prin ocuparea şi prădarea oraşului Ismail, ocazie cu care întreaga garnizoană otomană de aici este măcelărită (martie 1595)

A urmat Bătălia de la Călugăreni care a avut loc la 23 august 1595 , in care oastea aliată munteano-transilvăneană, condusă de Mihai Viteazul, a obținut o importantă victorie asupra oștilor  otomane conduse de Sinan Pasa.

1619: A murit pictorul italian Ludovico Carracci; (n. 21 aprilie 1555).

1718: S-a născut John Montagu conte de Sandwich, politician, inventator şi explorator englez (m. 1792).

Sandwich-ul, din secolul 18 și până în prezent | Laura Laurențiu

Lui i se atribuie inventarea sandviciului (1762).

1745: S-a nascut  Valentin Haüy, savant francez, întemeietorul primei școli pentru nevăzători din lume la Paris; (d. 1822).

1760: S-a nascut Jiaqing, împarat al Chinei; (d. 2 septembrie 1820).

A fost al cincilea împărat Qing care a domnit  din data de  2.09.1796 pâna la moartea sa.A luat măsuri împotriva infiltrarii  europenilor în țara sa și  a limitării influenței acestora.

A persecutat  populația catolică atât chineză cât și de alte etnii. Deși tatăl său puternic a abdicat, el a fost cel care a continuat să tragă sforile politicii până la moartea sa, la 7 februarie, 1799.

Jiaqing nu trebuie confundat cu imparatul Jiajing (1507-1567) din dinastia Ming. El a fost fiul Împăratului Qianlong. În timpul domniei sale  a încercat să restaureze statul și sǎ opreascǎ traficul de opium din China.

1770: A murit  George Grenville,  prim ministru al Marii Britanii între anii 1763-1765, a cărui politică fiscală a fost una din cauzele Revoluţiei Americane; (n. 14.10.1712).

Cea mai cunoscuta lege pe care a sustinut-o,  este Legea Stamp, care a instituit un impozit  contestat si  care a provocat o opoziție larg răspândită în coloniile americane ale  Marii  Britanii și care a fost mai târziu abrogată.

1805: Johann Georg Lehner, un măcelar din Viena, inventa un produs alimentar pe care l-a numit „frankfurter”, o reţetă mai veche a hot-dog-ului de astăzi.

Johann Georg Lahner (Foto: Heimatmuseum Ebermannstadt)

Lui Lehner i-a venit ideea să-l puna într-o minibaghetă și să-l stropească cu muștar sau diverse alte sosuri.

Cârnatul, wurst, nu era ca cel de azi. Era cu carne tocată și nu cu cremă. Crem wurst a devenit mai târziu. Iar cremwurstul de astăzi, adică un maț umplut cu pastă de carne dezosată mecanic plină de stabilizatori, potențiatori de gust, acidifianți, antioxidanți, nitriți, fosfați n-are nicio legătură cu ce se mânca atunci.

Americanii i-au pus numele de hot dog plecând de la o caricatură care înfățișa un câine teckel pus într-o baghetă, tocmai pentru ca rasa respectivă are corpul lung și cilindric întocmai ca un cârnat.

1834: S-a născut poetul, romancierul, jurnalistul, omul politic şi pedagogul Ignacio Manuel Altamirano, figură reprezentativă a culturii mexicane (m. 1893) .

1835: Apare in  limba romana prima revistă de specialitate, “Gazeta Teatrului Naţional” (pînă în decembrie 1836), sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu (1 / 13 noiembrie).

1848: S-a nascut  prințul Albert I de Monaco; (d. 26 februarie 1922).

1850: S-a născut Robert Louis Stevenson, poet şi romancier scoţian, autor al unor jurnale de călătorie şi reprezentant de seamă al neoromantismului în literatura engleză: “Insula comorii”, “Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde” (d. 3 decembrie 1894).

1864: A fost adoptata  noua constituţie a Greciei.

A doua Adunare Națională a elenilor care a  avut loc la Atena (1863 – 1864) a hotarat  elaborarea unei noi Constituții.

Ca urmare a refuzului de Printului  Alfred al Marii Britanii (care fusese  ales cu o majoritate covârșitoare în primul referendum din țară în noiembrie 1862),de a accepta coroana regatului grec, guvernul Greciei a oferit coroana a prințului danez George Christian Willem de Casa de Schleswig-Holstein–Sonderburg–Gluecksburg, care a fost încoronat rege constituțional al acestei țări sub numele de „George I, rege al elenilor„.

1868: A încetat din viaţă compozitorul Gioacchino Antonio Rossini, cunoscut pentru operele sale “Bărbierul din Sevillia” şi “Wilhelm  Tell”; (n. 29 februarie 1792).

1887: S-a nascut  Nikolai Ivanovici Vavilov, renumit savant sovietic, genetician, botanist, biolog, geograf, membrul al Academiei de Științe din URSS; (d. 1943).

1897: Fotograful parizian Raoul Grimoin Sanson, a brevetat un sistem „ce permitea luarea şi proiectarea de vederi panoramice, dând iluzia realităţii, compus din 12 aparate aşezate în cerc unul lângă altul, în tare să înregistreze imagini animate, sistemul „Multiplex–Cinérama”.

Acesta a suferit perfecţionări succesive până în anul 1900, a fost prezentat la Expoziţia Universală de la Paris.

1899: S-a nascut Iskander Mirza, primul preşedinte al Pakistanului independent; (d. 12.11.1969).

 

1903: A încetat din viaţă Camille Pissaro, un  pictor francez care a jucat un rol decisiv în unificarea mișcării impresioniste și în schimbările ce au avut loc în arta celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, rol recunoscut cu mult mai târziu decât cel al altor pictori contemporani cu el.

Prin contribuția pe care a avut-o la formarea artistică a lui Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat și alții, el a influențat indirect apariția picturii moderne din secolul al XX-lea.

1907: Inventatorul francez Paul Cornu a realizat primul zbor pe verticală cu un elicopter prototip.

Elicopterul său cântărea 260 de kilograme și s-a mentinut în aer 20 de secunde, la o înălțime de 30 cm deasupra Pământului, după care s-a prăbușit. Aceste secunde au fost suficiente ca Paul Cornu să intre în istorie ca primul pilot al unei aeronave cu aripă rotativă, categoria vehiculelor aeriene motorizate din care face parte elicopterul.

1907: S-a nascut printesa  Giovanna a Italiei, soția regelui Boris al III-lea al Bulgariei; (d. 2000).

1918: Politicianul egiptean Sa’d Zaghlul înființează partidul naționalist Al-Wafd al-Misri (“Delegația egipteană”), care va juca un rol important în procesul de dobândire a independenței Egiptului.

1918:  Trupele aliate occidentale  ocupă Constantinopolul, capitala Imperiului Otoman.

Ocuparea militara a  Constantinopolului (Istanbulul zilelor noastre) (13 noiembrie 1918 – 23 septembrie 1923) a urmat semnarii Armistitiului de la Mudros , la sfârșitul Primului Razboi Mondiall. Primele trupe franceze au intrat în capitală pe 12 noiembrie 1918, urmate de cele britanice a doua zi.

  Trupele aliate și-au împărțit orașul și au organizat o comisie interaliată militară de administrație începând cu primele săptămâni ale lunii decembrie 1918.

Ocuparea Constantinopolului, împreună cu ocuparea Izmirului  a mobilizat fortele naționaliste turce și a dus la declanșarea Razboiului pentru independenta Turciei.

Ultimele trupe aliate au părăsit orașul pe 23 septembrie 1923.

Primele trupe ale nationalistilor  kemalisti  turci au intrat în oraș pe 6 octombrie 1923.

1918: S-a nascut  actorul american Jack Elam; (d. 20.11.2003).

 1934: S-a născut actorul, muzicianul și compozitorul italian Jimmy Fontana; (m. 2013).

Jimmy Fontana 60's Collection by Jimmy Fontana on Amazon Music - Amazon.com

1943: A murit pictorul francez Maurice Denis, unul dintre conducătorii şi teoreticienii mişcării simboliste; (n. 1870)

Musée Maurice Denis - Maurice Denis

1950: Este asasinat la Caracas, generalul Carlos Delgado Chalbaud, președintele Venezuelei.

▷ Biografía de Carlos Delgado Chalbaud - ¡RESUMIDA Y COMPLETA!

1950: S-a nascut  Ioana Crăciunescu, actriţă şi poetă română (“Ion – blestemul pământului, blestemul iubirii”, “De ce trag clopotele, Mitică?”).

Poze Ioana Crăciunescu - Actor - Poza 7 din 9 - CineMagia.ro

În 1991 plecat în Franța, fiind invitată pentru câteva luni, și a rămas 15 ani, dupa care, s-a întors în România, a stat o perioadă scurtă și a plecat în Franța din nou. 

A jucat la Paris, la teatrul de poezie românească Opium de la Haute Allier, dar și la Avignon, în Belgia, Luxemburg.

 A revenit periodic in Romania si a continuat sa joace la Bucuresti si la Teatrul Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, a susținut recitaluri de poezie.

A jucat în țară în spectacolul din 2004, Hamlet. „Intolerable”, cu o distribuție română, franceză și maghiară, în turneu internațional.

Ioana Crăciunescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Ziariștilor români, a UCIN si UNITER.

1954: A murit  mareșalul german  Paul Ludwig Ewald von Kleist; (n. 1881).

Kleist, Paul Ludwig "Ewald" von. - WW2 Gravestone

1954: S-a nascut actorul american  Chris Noth.

Christopher David „Chris” Noth s-a nascut in Madison, Wisconsin pe 13 noiembrie 1954, fiul lui Jeanne Parr, reporter CBS, si a lui Charles Noth, agent de asigurari. A absolvit sectia de actorie a universitatii Yale, si in timp si-a cladit o cariera in filme de cinema, de televiziune si in teatru.

100+ Chris Noth ideas | chris noth, chris, mr big

Unele din aparitii notabile in filme includ „Cast Away” in 2000 alaturi de Tom Hanks, Double Whammy in 2001 cu Denis Leary si Elizabeth Hurley si productia independenta „Searching for Paradise” in 2002. Alte roluri includ „Naked in New York” in 1993,”Cold Around the Heart” 1997, „The Broken Giant” 1998,

„A Texas Funeral” „The Confession” si „Getting to Know You” in 1999, „Mr 3000” 2004, sau „The Perfect Man” in 2005 alaturi de Hilary Duff si Heather Locklear.

A fost nominalizat la Globurile de Aur pentru rolul „Mr. Big” in „Sex and the City” (1998).

S-a bucurat de succes si in teatru, pe Broadway in „The Best Man” langa Charles Durning si Michael Learned. A mai jucat la New York „What Didn’t Happen” la Playwright’s Horizons, Manhattan Theatre
Club, Circle Rep, La Mama, Roundabout Theater, Seattle Repertory Theater, American Shakespeare Festival in Connecticut; si Mark Taper Forum in Los Angeles.

1955: S-a născut Whoopi Goldberg, actrita afro-americanca de succes, care s-a remarcat in roluri  comice, dar care a cunoscut succesul si cu interpretari  din filmele dramatice. S-a nascut in New York, iar  numele sau adevarat este  Caryn Elaine Johnson.  La varsta de 17 ani si-a abandonat studiile si s-a mutat in California.

 

November 13, 1955: Whoopi Goldberg Was Born - Lifetime

Ca sa se poata intretine a fost nevoita sa accepte orice fel de slujbe, astfel incat la un moment dat a ajuns sa lucreze intr-o firma de pompe funebre ca si macheuza a decedatilor.

In paralel, Whoopi a incercat sa isi faca loc in showbiz, insa nu s-a ales decat cu un premiu de interpretare acordat de o companie de teatru din San Francisco. Dezamagita, s-a intors in New York, iar in 1983 a reusit sa obtina un rol intr-un spectacol extrem de popular la acea vreme.

La numai doi ani dupa ce a inceput sa aiba succes pe scena cu scentele sale comice a castigat un Grammy pentru prestatia ei. Producatorii de Hollywood au inceput sa o caute, iar regizorul Steven Spielberg a distribuit-o in rolul principal din filmul “Culoarea purpurie” (“The Color Purple”), o adaptare dupa romanul cu acelasi nume scris de Alice Walker.

Productia a primit 10 nominalizari la Oscar si 5 la Globurile de Aur, Goldberg fiind si ea nominalizata la sectiunea “Cea mai buna actrita”. Aceasta a fost rampa de lansare a acesteia, din acel moment si pana in prezent actrita jucand in peste 80 de productii de cinema si televiziune.

A fost rasplatita cu un Oscar pentru rolul Oda Mae Brown din “Fantoma” (“The Ghost”) in care au jucat Demi Moore si Patrick Swayze, iar in 1994, 1996 si 1999 chiar a prezentat gala premiilor Academiei Americane de Film, fiind singura femeie care a facut acest lucru.

1974:  A încetat din viaţă actorul şi regizorul Vittorio de Sica (“Ciocciara”, “Căsătorie în stil italian”, “Grădina familiei Finzi-Contini”) ; (n. 7 iulie 1901).

 

Vittorio De Sica (Creator) - TV Tropes

1977: A încetat din viaţă Constantin C. Giurescu ( n.13/26 noiembrie 1901),  istoric şi om politic, membru al Academiei Române; este unul dintre întemeietorii Institutului de Istorie Naţională.

Este fiul lui Constantin Giurescu și tatăl istoricului si academicianului  Dinu C. Giurescu.

1980: Naveta spațială “Voyager I” a retransmis pe Pământ prima imagine din apropierea planetei Saturn.

1983: A murit Shisō Kanaguri, atletul japonez care alături de sprinterul Yahiko Mishima, a fost primul atlet din țara sa care a participat la Jocurile Olimpice(la Stockholm în Suedia) ; (n. 1891).

Shizo Kanakuri - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

1985: Vulcanul Mount Ruiz  din Cordillera Central a Anzilor,  erupe pe teritoriul Columbiei, acoperind cu lavă orașul Armero și făcând cca. 25.000 victime.

Vulcanul Nevado del Ruiz a fost numit de  localnici ”Leul care doarme”.

1988: A încetat din viaţă Vlad Georgescu, istoric, politolog, jurnalist, profesor universitar, director al postului de Radio “Europa liberă” din München; (n. 20 octombrie 1937).

Intre anii 1983-1988, a fost directorul secției române a postului de radio Europa Liberă din München.
La fel ca și alți șefi ai secției române, Vlad Georgescu s-a îmbolnăvit și a murit de un cancer galopant, existând indicii puternice că ar fi fost iradiat sau intoxicat cu o substanță radioactivă.
Monografia sa Istoria Românilor rămâne o lucrare de referință a științei istorice românești.

1988: A murit dirijorul şi compozitorul american de origine ungară, Antal Dorati; (n. 1906).

1990: A aparut prima pagina World Wide Web (www}. Evenimentul a revolutionat comunicarea, internetul fiind printre cele mai mari descoperiri ale omenirii. Dupa ce in martie 1989, fizicianul Tim Berners-Lee a venit cu propunerea dezvoltarii unui sistem electronic care sa permita accesul la informatie din orice parte a globului, un an mai tarziu proicetul a inceput sa prinda contur.

Initial Tim Berners-Lee s-a gandit sa gaseasca o solutie simpla pentru ca echipele de cercetare in domeniul fizicii nucleare sa poata comunica usor cu specialistii CERN (Centrul European pentru Fizica Nucleara), cu sediul in Geneva.

Ideea lui Berners-Lee a fost aceea de a face legatura intre mai multe documente prin “hipertext”, astfel ca au aparut primele pagini web. Tot in acea perioada s-a inceput lucrul la primul browser care sa ajute la navigare pe internet.

Spre sfarsitul anului 1990 s-au facut insa primele demonstratii de navigare, in prima faza afisarea facandu-se in format text.

In primavara anului urmator, CERN a inceput sa foloseasca pentru uz intern sistemul www. Primul navigator performant – MOSAIC – a aparut in 1993, cand a inceput cu adevarat raspandirea interneteului pentru uz civil.

1994: În Suedia se decide in urma unui referendum intrarea în Uniunea Europeană.

1997: A încetat din viaţă Alexandru Bârlădeanu, economist şi om politic comunist din Romania, membru al Academiei Române; ( n. 25.01.1911, Comrat, Basarabia,azi în R. Moldova).

Fost înalt demnitar comunist până în 1969, Bârlădeanu a fost în martie 1989 unul dintre semnatarii documentului anti-Ceauşescu cunoscut sub numele de „Scrisoarea celor şase”.

După Revoluția anticomunistă din decembrie 1989 a fost membru al Consiliului FSN, preşedinte al Senatului în perioada 1990-1992. A fost de asemenea membru titular al Academiei Române din 1955 și vicepreşedinte al acestui for (1992-1994).

1997: Irakul s-a opus participării experţilor americani la inspecţiile pentru dezarmare şi i-a expulzat de pe teritoriul irakian pe toţi americanii din cadrul misiunii Naţiunilor Unite pentru dezarmare.

2000: A murit profesorul  Georghe Ghimpu, unul din fondatorii miscarii nationale românesti din Republica Sovietica Moldoveneasca .

Gheorghe Ghimpu și-a trăit clipa de fericire la 27 aprilie 1990, cand s fodt  primul care a dat jos drapelul sovietic și a arborat tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente Președenția Republicii Moldova.

Gheorghe Ghimpu (n. 26 iulie 1937, în Colonița, jud.Lăpușna, România – d. 13 noiembrie 2000, Chișinău, Republica Moldova) a fost deținut politic  în perioada sovietică, pentru convingerile sale și participarea la fondarea Frontului Național-Patriotic din Basarabia și Nordul Bucovinei (1972).

El a fost  fondatorul Mișcării de Eliberare Națională, membrul al Comitetului Executiv al Frontului Popular din Republica Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova ales în mod democratic (1990).

Gheorghe Ghimpu și colegul său de asociație Ion Caftanat se deplasau în dimineața zilei de 27 octombrie 2000 spre comuna Tîrnova, jud. Edineț, Republica Moldova, unde urmau să se întîlnească cu un grup de veterani de război ai Armatei Române. După 3 ore de drum, la ora 6.30 mașina în care se aflau a fost lovită de un camion.Gheorghe Ghimpu, revoluţionar, profesor şi fondatorul mişcării de eliberare naţionale româneşti din R.S.S.M.Gheorghe Ghimpu arborează Tricolorul pe clădirea Parlamentului R.S.S.M., 27 aprilie 1990, actualmente Preşedenţia R.Moldova

În urma impactului, Ion Caftanat care se afla in masina alaturi de el, a decedat pe loc, iar   Gheorghe Ghimpu a fost transportat la spitalul din orașul Donduşeni, iar apoi la Spitalul de Urgență din Chișinău, din Republica Moldova, unde a murit la 13 noiembrie 2000.

Versiunea oficială a autorităților – “Dupa trei ore de drum, la 06.30, din cauze deocamdată necunoscute, Ghimpu a pierdut controlul autoturismului și a lovit în plină viteză un copac.” (Basa-Press, 14 noiembrie 2000).

2001: Războiul din Afganistan – Trupele Alianţei Nordului au intrat în capitala afgană, Kabul, dupa alungarea talibanilor.

2002: A decedat filosoful român Alexandru Dragomir; (n. 08.11.1916).

După 1948, din pricina conjuncturii istorice, devine un „filozof clandestin”: este cunoscut într-un cerc foarte restrâns și nici prietenii nu știu dacă preocupările sale filozofice se concretizează sau nu într-o operă.

Dragomir va fi rând pe rând funcționar la serviciul vânzări, corector, merceolog, lucrator la hidrocentrala de la Bicaz. El știe că România devenise o zonă a filozofiei interzise

După moartea sa au iesit la iveală „caietele Dragomir”, conținând însemnările sale pe timp de decenii, un uimitor exercițiu de gândire solitară pură și un amplu interviu, realizat cu Fabian Anton.

2007: Rusia desfiinteaza baza sa militara din Batumi, Georgia. In urma Revoluției Trandafirilor, guvernul georgian a insistat ca fortele ruse din această țară ex.sovietică sa fie retrase  și a ajuns la un acord în 2005 cu Moscova.

Potrivit acordului, procesul de retragere a fost planificat să fie finalizat în 2008, dar rușii au dezafectat baza Batumi  la 13 noiembrie 2007, înainte de termen.

2015 : În seara zilei de 13 spre 14 noiembrie, a avut loc un şir de atacuri armate la Paris care au lăsat în urmă aproape 130 de morţi şi peste 350 de răniţi, fiind considerate de autorităţile franceze drept cele mai sângeroase din istoria ţării.

Atentatele au fost revendicate de Statul Islamic. Printre decedaţi s-au aflat şi doi români, Mariana Lăcrămioara Pop, din Maramureş, şi Ionuţ Ciprian Calciu, din Tulcea.

2016 : A decedat cântărețul și compozitorul american de muzică pop Leon Russell; (n.. 1942).

13 noiembrie este Ziua internaţională a educaţiei copiilor nevăzători.

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Ioan Gura de Aur

Sfântul Ioan Gura de Aur s-a născut la Antiohia, anul nașterii sale fiind plasat intre 344 si 354. A fost botezat la varsta de 20 de ani si a studiat filosofia, sub indrumarea lui Andragatiu, iar retorica cu Libaniu.

A fost hirotonit diacon de catre Arhiepiscopul Meletie (381), si preot de catre Flavian, urmasul lui Meletie (386).

 Dupa moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, Sfantul Ioan a fost ales patriarh al Constantinopolului, fiind hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei, la 28 februarie 398. Ioan reformeaza cetatea si preotimea, care se aflau intr-o mare stare de decadere. Astfel, el suprima luxul resedintei episcopale, introducand traiul modest.

Criticile sale indreptate impotriva coruptiei i-au adus multi dusmani. Dusmanul sau cel mai important a fost Teofil de Alexandria.

Animozitatile sunt intensificate dupa ce Ioan Gura de Aur ii primeste pe Fratii Lungi, acuzati de origenism si alungati din Egipt de patriarhul Teofil, pe care ii gazduieste, fara a intra in comuniune cu ei. Amintim ca desi Fratii Lungi i-au adresat lui Ioan o plangere impotriva lui Teofil, acesta nu o ia in considerare.

 Impărăteasa Eudoxia, il convoaca pe Ioan la un sinod la Stejar, spre a se dezvinovati de acuzele aduse. Ioan nu se prezinta la sinod si pentru acest fapt este depus in anul 403. Imparatul ratifica hotararea sinodului si il trimite pe loan in exil in Bitinia. Acest exil nu a durat multa vreme, deoarece este rechemat in scaun.

Dupa revenire, Sfantul Ioan critica din nou dezmatul si zarva produse in jurul unei statui de argint ce o infatisa pe Eudoxia si care era aproape de catedrala in care el slujea. Din porunca imparatesei Eudoxia, Sfantul Ioan a fost alungat din scaun si surghiunit la Cucuz, in Armenia.

Adversarii sai intervin pe langa imparat si este trimis la Pityum, un orasel pe malul rasaritean al Marii Negre. El nu rezista călătoriei și  trece la cele vesnice pe 14 septembrie 407, la Comana in Pont.

Moastele sale au fost aduse la Constantinopol si asezate in Biserica Sfintilor Apostoli in 438, de catre patriarhul Proclu al Constantinopolului.

In anul 1204, in timpul Cruciadei a IV-a, moastele Sfantului Ioan impreuna cu moastele Sfantului Grigorie de Nazianz, au fost luate de catre venetieni si duse la Roma, unde au fost depuse in catedrala Sfantul Petru.

 Dupa 800 de ani, Biserica Romano Catolică a inapoiat moaștele celor doi Arhiepiscopi ai Constantinopolului, Bisericii Ortodoxe. Pe 27 noiembrie 2004, papa Ioan Paul al II-lea a oferit moastele celor doi sfinti, Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I.

In anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florentei, a daruit Bisericii Ortodoxe Romane o particica din moastele Sfantului Ioan Gura de Aur, care se afla momentan in Biserica Sfanta Ecaterina, paraclisul Facultatii de Teologie “Justinian Patriarhul” din Bucuresti.

Liturghia Sfântului Ioan Gura de Aur

In timpul Sfântului Ioan Gura de Aur nu exista un formular fix, asa cum exista in prezent, pentru savarsirea Sfintei Liturghii. Sfantul Ioan a adunat intr-un formular actele cultice si rugaciunile si a dat nastere Liturghiei care ii poarta numele si care este cel mai des folosită.

Amintim ca Sfantul Ioan este pomenit de trei ori pe an: 13 noiembrie, 27 si 30 ianuarie.

  VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 4. emaramures.ro;
 5. Istoria md;
 6. Istoriculzilei blogspot.com;
 7. Mediafax.ro;
 8. Wikipedia.ro;
 9. http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Ghimpu
 10. Rador.ro
 11. http://www.cinemagia.ro

13/11/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: