CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 12 NOIEMBRIE. VIDEO12 noiembrie, istoricul zilei

1035: Moartea regelui viking danez Knut cel Mare, are ca urmare destrămarea Uniunii dintre Norvegia si Danemarca.

A fost unul dintre cei mai importanți conducători din Evul Mediu timpuriu,in  a cărui stăpânire se aflau  Anglia, Danemarca, Norvegia  și părți din Suedia.

Canute I

Knut era al doilea fiu al regelui Harald si  se presupune că mama sa era Swietoslawa , fiica regelui Mieszko I al Poloniei.

A intrat în istorie odată cu campania de cucerire a Angliei din 1013, în care își însoțește tatăl. Anglia a fost învinsă rapid, fiind slăbită după deceniile de invazii vikinge.

In noiembrie 1016  la  moartea regelui  Ethelred al II-lea, consiliul nobililor britanici îl numește rege al întregii Anglii. Pentru a-și consolida stăpânirea, Knut se căsătorește cu văduva lui Ethelred, Emma a Normandiei.

În 1028, a supus Norvegia, cucerind-o cu o flotă de 50 de corăbii aduse din Anglia si s-a încoronat  la Trodheim “rege al Angliei, al Danemarcei, al Norvegiei și al suedezilor “.

În 1035, fiul fostului rege Olaf al II-lea, Magnus I, a redobândit tronul Norvegiei cu ajutorul nobililor locali.

Knut a murit în Shaftesbury in  Dorset, fiind urmat la tronul Angliei de fiul său nelegitim Harold I si  în Danemarca de fiul legitim Harthaknut.

1094: A murit  regele Duncan al II-lea al Scotiei; (n. 1060).

Pe 12 noiembrie 1094 , Duncan al II-lea a fost atacat și ucis în luptă, murind după o domnie de șapte luni. Sursele primare sunt neclare cu privire la modul exact al decesului său.

Analele Inisfallen relatează că Duncan, fiul lui Malcolm, regele de Alba, a fost ucis de Donald, fiul lui Duncan.

În același timp, Donald a preluat domnia din Alba. Analele Ulster raportează că Duncan, fiul lui Malcolm, regele Scoției, a fost ucis de proprii săi frați, Donald și Edmund.

Deși Duncan nu a avut frați cu acest nume, este posibil să fie vorba de Donald al III-lea și de fratele său vitreg Edmund al Scoției, deși textele de mai târziu identifică un nobil cu numele de Lael Petair de Mearns ca fiind cel care l-a ucis cu adevărat.

1555: Parlamentul englez restabileşte  catolicismul  in Anglia.

1623: A murit  arhiepiscopul greco-catolic Iosafat Kuncevic.

În anul 1643 a fost canonizat ca fericit, iar în 1867 ca primul sfânt greco-catolic al Bisericii Catolice; (n.1580).

1793:  Jean Sylvain Bailly, primul primar al Parisului, este ghilotinat in timpul Revolutiei Franceze.

1814: In Basarabia ţaristă este sfinţită biserica cu hramul Acoperămîntul Maicii Domnului, parte a complexului de cladiri mitropolitane din Chişinău.

1833: S-a născut compozitorul, medicul şi chimistul rus de origine georgiană Alexandr Borodin; (m. 27.o2.1887).

  Borodin a fost unul dintre întemeietorii școlii muzicale naționale ruse, din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX- lea.

Este cunoscut în special pentru simfoniile sale, cele două cvartete de coarde, poemul simfonic Stepele din Asia Centrală și opera Cneazul Igor.

A fost un militant pentru drepturile femeilor și a sprijinit drepturile acestora la educație în Rusia, fiind fondatorul Școlii de Medicină pentru Femei din Sankt Petersburg.

1840: Într-o familie modestă din Paris a văzut  lumina zilei Auguste Rodin, cel care avea să marcheze major limbajul sculpturii.

În 1853, la vârsta de 14 ani, Auguste este admis la École Spéciale de Dessin et de Mathématiques (“Şcoala specială de desen şi matematică”). A urmat cursurile desenatorului Horace Lecoq de Boisbaudran şi ale pictorului Stéphane Belloc.

A studiat apoi la Şcoala de Arte Decorative, dar a fost respins de trei ori în cursul acestor ani în încercarea de a fi admis la École des Beaux-Arts.

Oarecum consolat, a urmat cursuri de literatură şi istorie la Collège de France şi a intrat în 1862 în ordinul monahal “Pères du Saint-Sacrement”, dar superiorul de acolo l-a încurajat să-şi urmeze destinul artistic.

A debutat cu portrete şi desene, apoi a lucrat în atelierul lui Albert Carrier-Belleuse, reprezentant al stilului “seconde Empire”, realizând decoraţii murale, modele de ornamente şi vase la manufacturile de porţelan din Sèvres.

 A făcut litografii, picturi şi lucrări de grafică, dar nemuritor rămâne prin sculpturile sale ce exprimă libertatea unui spirit genial, capabil să depăşească reguli şi tipare academiste. A călătorit enorm, şi-a însuşit şi a esenţializat tot ce s-a creat până la el şi a dat strălucire cu geniu unor opere ce vor rămâne inegalabile.

Din uriaşa-i operă ce a deschis drumul spre sculptura modernă a secolului al XX-lea, vom numi doar câteva dintre cele mai cunoscute sculpturi şi monumente: “Gânditorul”, “Sărutul”, “Faun şi nimfă”, “Burghezii din Calais”, “Cele trei umbre”, “Mâna lui Dumnezeu”.

 Cunoscut şi apreciat încă din viaţă de artişti, literaţi şi oameni de stat din Europa şi America, Rodin a devenit precursorul sculpturii moderne, influenţând definitiv întregul curs al istoriei artelor.

A fost şi contestat de cei mai puritani ori de aceia violentaţi de marea sa libertate interioară, iar viaţa sa particulară tumultuoasă nu a fost niciodată dată drept exemplu. I s-a dedicat un muzeu memorial la Paris, iar lucrările sale se află în aproape toate marile muzee ale lumii.

Ne este cu atât mai drag Rodin cu cât, prin atelierul lui, a trecut şi Constantin Brâncuşi pentru a învăţa mai multe din tainele artei de a da viaţă pietrei şi oricărui alt material sculptural.

Marele artist a  decedat  la 17 noiembrie 1917,  fiind înmormântat la Meudon-la-Forêt.

1842: S-a nascut  John William Strutt Rayleigh, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică 1904; (d. 1919).

John William Strutt, 3rd Baron Rayleigh - ChronoZoom (psnape)

 A studiat propagarea undelor („Legea lui R.”) şi a explicat culoarea albastră a cerului; a descoperit, împreună cu conaţionalul său William Ramsay, elementul chimic argon; a dat o valoare numărului lui Avogadro; Premiul Nobel pentru fizică pe 1904; membru de onoare străin al Academiei Române din 1914; (m. 1919).

1850: A decedat  Constantin Diaconovici Loga, pedagog iluminist bănăţean, cunoscut mai ales prin “Gramatica românească pentru îndreptarea tinerilor” (Buda, 1822), prima încercare de creare a unei terminologii gramaticale româneşti; (n.01.11.1770).

 1857: Se introduc în Moldova timbrele poştale având imprimat un cap de bour, vechea stemă a Moldovei, astăzi unele dintre cele mai valoroase mărci poștale din lume.

O comisie întrunită la Iaşi hotăra introducerea timbrelor poştale pe teritoriul Moldovei. Au fost tipărite cu o presă manuală, bucată cu bucată, patru valori ale primei emisiuni „Cap de bour”, pusă în vânzare pe data de 22 iulie 1858. Primele timbre poștale au fost făcute la Tipografia „Atelia Timbrului” în timpul caimacamiei lui Nicolae Vogoride.

Au copiat un model de timbru austriac, folosindu-se matriţe de oţel pentru tipărirea lui. Acest timbru a fost un „fapt jignitor” faţă de turci care nu permiteau niciun fel de autonomie instituţională sau economică, cum ar fi moneda proprie, însemnele, drapelul. Timbrul reproducea într-un cerc capul de bour, semn heraldic de pe stema Principatului Moldovei, o goarnă poştală, o stea în cinci colţuri, legenda „porto scrisori” scrisă cu litere chirilice şi valoarea nominală a timbrului, amplasată în interiorul buclei de formă eliptică a goarnei poştale.

1861: Apare in  Bucureşti, Principatele Unite ale Moldovei şi Valahiei,  ziarul economic, politic, literar şi comercial “Ţăranul român“. Ziarul va apărea pînă pe 17 martie 1863 sub conducerea lui Ion Ionescu de la Brad.

1862: S-a născut in localitatea Mocirla din Transilvania (astazi Vasile Goldiș), omul politic  si pedagogul român  Vasile Goldiş, membru al Academiei Române; (m. 10 februarie 1934).

Între anii 1906-1910, în calitate de deputat în parlamentul maghiar pentru circumscripția Radna, a luat  de numeroase ori atitudine  împotriva  legilor asupritoare pentru  naționalitatea romana  care traia in  Ungaria.

A condus ziarul Românul fondat la Arad de la 1 ianuarie 1911, publicatie care, după încetarea apariției în martie 1912 a ziarului Tribuna, a devenit cartierul general al luptei politice românești, pregătind Unirea cea mare, anunțând pe orice cale prăbușirea iminentă a Imperiului Austro-Ungar.

Fiind director al ziarului, refuză semnarea declarației de fidelitate față de guvernul contelui Tisza în condițiile intrării României în război împotriva Austro-Ungariei.

Acest act a fost calificat de către autoritățile maghiare drept atitudine duplicitată și lipsită de patriotism și a determinat suspendarea, în martie 1916, a ziarului Românul care va reapărea abia în preajma actului unirii de la Alba Iulia.

La 1 decembrie 1918 Vasile Goldiș a rostit la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia un discurs în care a relevat inevitabilitatea dezmembrării monarhiei austro-ungare și necesitatea unirii Transilvaniei cu România. Începând cu 2 decembrie 1918 a fost ministru al Instrucțiunii Publice în Consiliul Dirigent de la Sibiu, funcție pe care a exercitat-o până pe 17 decembrie 1918, când a fost numit ministru fără portofoliu în guvernul central de la București. Mandatul său de ministru al Instrucțiunii Publice în Consiliul Dirigent a fost preluat de Valeriu Braniște.

În perioada interbelică Vasile Goldiș a făcut parte din guvernele de la București conduse de I.C. Brătianu (1918-1919), Artur Văitoianu (1919-1920), Alexandru Averescu (1920-1926), a fost ales deputat al Partidului Național Român în circumscripțiile Radna (1919), Pecica și Ineu (1922).

La 2 mai 1926, în cadrul congresului Partidului Național Român convocat la Sibiu , este ales președinte al partidului și declară rupte relațiile cu Iuliu Maniu.

Se retrage, la scurt timp, din viața politică și se dedică activităților culturale. Între anii 1923-1932, deține funcția de președinte al societății ASTRA.

Și-a trăit ultimii ani la Arad, unde încetează din viață la 10 februarie 1934, după o viață închinată marelui ideal de făurire al României.

I s-au organizat funeralii naționale și în ziua înmormântării s-a instituit doliu național.

1866: S-a născut  revoluţionarul şi omul de stat chinez Sun Yat-Sen, a carui  doctrina  a stat la originea celor două căi pe care s-a dezvoltat ulterior societatea chineză divizată, a Republicii Populare Chineze şi a statului – insulă Taiwan.

Fondator şi prim preşedinte al Republicii China  între anii 1911 şi 1912, Sun Yat–Sen a promovat o politică de unitate şi democratizare a acestei ţări pe calea revoluţiei naţionaliste, a iniţiat reforme sociale şi economice care aveau în vedere modernizarea societăţii chineze; (m. 12 martie 1925).

1869: A decedat scriitorul  român Gheorghe Asachi; (n. 1 martie 1788).

Gheorghe Asachi a fost un poet, prozator și dramaturg român care s-a născut la Herța, în nordul Moldovei (azi în Ucraina). Precursor al generației pașoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul din întemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg din Polonia, unde studiase în tinerețe, manuscrisul Țiganiadei, epopeea bufă a lui Ion Budai-Deleanu.

A fost îndrumător cultural în domenii diverse: teatru, școală, presă, activitate tipografică. Asachi a fost și unul din întemeietorii Academiei Mihăilene.

A publicat prima gazetă româneasca din Moldova, Albina Românească (1829).

A organizat primele reprezentații teatrale în limba română (1816) și Conservatorul filarmonic dramatic (1836). Traduce și adaptează piese de teatru străine. În poezie, a abordat toate speciile: ode, elegii, sonete, imnuri, fabule, meditații, balade. Versifică legendele istorice Dochia și Traian, Ștefan cel Mare înaintea Cetății Neamț.

A scris și nuvele istorice (Dragoș, Petru Rareș, Rucsandra Doamna ș.a.), care au constituit sursa de inspirație pentru nuvelele lui Costache Negruzzi.

A fost inițiat în francmasonerie la Milano, în Italia si in 1830 era Venerabilul unei loji din Iași, iar în 1866 a participat la lucrările Lojii Steaua României, tot din Iași. 

Personalitate complexă, îndrumător și animator al vietii artistice și culturale, a fost unul dintre organizatorii  școlilor naționale din Moldova și inițiatorul învățământului artistic în școlile moldovenești.

Fiul său, Dimitrie Asachi, a fost de asemenea om de știință, a cărei activitate a vizat matematica și topografia. Fiica sa, Hermiona Asachi, a fost soția istoricului francez Edgar Quinet.

1869: A fost înființată Facultatea de Medicină din București (ca urmare a dezvoltării treptate a Școlii naționale de medicină și farmacie care ființa din 1857), care și-a deschis cursurile în ziua de 22 noiembrie 1869. A fost prima facultate de medicină în cadrul Universității din București. Primul decan a fost medicul Nicolae Turnescu, unul dintre precursorii chirurgiei moderne româneşti.

1878:  I.L. Caragiale  a citit la banchetul Societății literare “Junimea”,  prima sa creație  dramatică: “O noapte furtunoasă”.

1881: Se deschideau oficial cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti, prelegerile începând la 16 noiembrie. Primul decan (1881-1882) a fost profesorul de teologie Barbu Constantinescu (1839-1891). Abia în anul 1890, Legea privind Facultatea de Teologie din Bucureşti, publicată în Monitorul Oficial nr. 74 din 3/15 iulie 1890, recunoştea înfiinţarea acestei Facultăţi. NOTĂ: Istoria României în date – 2003 menţionează ca dată a înfiinţării 1/13.XI.1881.

1884: La Timișoara  s-a introdus, pentru prima oara în Europa, iluminatul electric al străzilor.

Sistemul de iluminat în întregime electric, compus dintr-o reţea de 59 de kilometri de cabluri care alimentau 731 de lămpi cu filament de carbon incandescent, a fost realizat în mai puţin de doi ani de către societatea Anglo Austrian Brush Electrical Company, cu sediul la Viena.

1893: Este semnat  un tratat de frontiera intre  Pakistan şi Afganistan, in care  Linia Durand a castigat recunoasterea internationala ca o frontieră internaţională între cele două naţiuni.

Linia  de frontieră Durand  dîntre Pakistan şi Afganistan despartea  pashtunii ( afganii ), avea o lungime  de aproximativ  1640 km  lungime si a fost stabilita după Acordul  semnat între un reprezentant al coloniei britanice India şi Amir  Khan Abdur Rahman, din partea Afganistanului.

Tratatul ste numit după Henry Durand Mortimer , ministrul de externe britanic al vremii, partile semnatare  fiind de acord să nu exercite interferenţă dincolo de frontiera dintre Afganistan şi linia coloniei britanice  India , fiind acum frontiera afgano-pakistaneza, dupa declararea independentei de catre statul Pakistan.

1905: In  Norvegia are loc un referendum, populația pronunțându-se  în favoarea monarhiei.

1912: Primul ministru spaniol José Canalejas este asasinat de anarhistul Manuel Pardiñas; (n. 31.07.1854).

1912: Corpurile inghetate ale lui  Robert Scott şi a insotitorilor lui sunt  găsite  în Antarctica.

1916 (12/25): În timpul Primului Război Mondial, in condițiile inaintării trupelor germano-austro-ungare, autorităţile române părăsesc Bucureştiul şi se mută la Iaşi, oraş care devenea astfel temporar, capitala României, redusă la o treime din teritoriul ei, ca urmare a evoluţiilor situației frontului.

1918: După dizolvarea Imperiului Austro-Ungar, Austria devine republică.

1918: Rusia sovietică a denunţat Tratatul de pace de la Brest-Litovsk (din 18.II/3.III.1918), încheiat cu Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Bulgaria şi Turcia).

1919: Primul zbor din Anglia spre Australia  a fost realizat de Ross și Keith Smith, care au decolat de la Hounslow, în apropiere de Londra (la 13 decembrie și au aterizat in localitatea australiana Darwin.

1920: Italia şi Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor semneaza Tratatul de la Rapallo.

Tratatul de la Rapallo a fost un tratat între Regatul Italia și Regatul sârbilor, croaților și slovenilor (redenumit Iugoslavia în 1929), a semnat pentru a rezolva disputa asupra unor teritorii din fosta Litoral austriac în Marea Adriatică de sus, și în Dalmația.

Tratatul a fost semnat la 12 noiembrie 1920, în Rapallo, lângă Genova, Italia. Tensiunile între Italia și Iugoslavia au apărut la sfârșitul primului război mondial.. Conform Pactului de, semnat la Londra la 26 aprilie de 1915 de Regatul Italiei și Antanta, în caz de victorie, la sfârșitul primului război mondial, Italia urma sa obțina mai multe câștiguri teritoriale inclusiv litoralul care apartinuse Austro- Ungariei, Dalmația de Nord și în special Zadar (Zara), Sibenik (Sebenico), și  cele mai multe Insulele dalmate (cu excepția Krk și Rab).

Aceste teritorii   aveau o populație mixtă etnic, insa  slovenii și croații reprezentau  peste jumătate din populația din regiune. Pactul a fost anulat  de  Tratatul de la Versailles sub presiunea presedintelui american Woodrow Wilson. 

1922: Într-o zi de 12 noiembrie, avea loc prima cursă aeriană transcontinentală de pasageri din istorie: Paris – Strasbourg – Praga – Varşovia – Viena – Budapesta – Belgrad – Bucureşti (Băneasa) – Istanbul, realizată de Compania Franco-Română de Navigaţie Aeriană. Simbol al cooperării franco-române în domeniul aviaţiei, Compania Franco-Română de Navigație Aeriană a inaugurat pe 12 noiembrie 1922 prima rută aeriană transcontinentală de pasageri. Tradiția Companiei Franco-Române de Navigație Aeriană, transformată în 1925 în Compania Internațională de Navigație Aeriană, este continuată în zilele noastre de companiile Air France și TAROM, partenere și astăzi în cadrul Alianței SkyTeam. Un zbor de la Paris la Bucureşti dura, la vremea respectivă, 24 de ore. Primul zbor de noapte a fost făcut pe 10 septembrie 1924, pe ruta Belgrad – Bucureşti (Băneasa), tot de Compania Franco-Română de Navigație Aeriană.

1927:  Leon Troţki este exclus  din Partidul Comunist sovietic, dictatorul Iosif Stalin devenind  liderul necontestat al Uniunii Sovietice.

1929:  S-a născut scriitorul german Michael Ende (“Povestea fără sfârşit); (m.29 august 1995).

Este cunoscut mai ales datorită romanelor sale așa-zise „pentru copii”, care au făcut de mult înconjurul lumii, find traduse în principalele limbi de circulație europeană.

Cea mai importantă operă a lui, romanul-basm „Poveste fara sfarsit”.

1929: S-a nascut Grace Kelly, printesa de Monaco si fosta actrita. S-a nascut in orasul american Philadelphia si a urmat cursurile Academiei de Arta Dramatica.

La inceputul carierei a aparut in filme de televiziune si in piesele puse in scena pe Broadway, iar in 1951 a debutat in cinematografie. Intr-o scurta perioada a reusit sa se faca remarcata, in 1954 fiind recompensata cu un Oscar pentru aparitia in productia “The Country Girl”.

Doi ani mai tarziu s-a casatorit cu printul Rainier de Monaco si a renuntat la actorie. Si-a pierdut viata intr-un tragic accident de circulatie in ziua de 15 septembrie 1982.

1933:  Hugh Gray  face  primele fotografii cunoscute ale  monstrului din Loch Ness.

1934: A încetat din viaţă Pimen (Petru) Georgescu, mitropolit al Moldovei, membru de onoare al Academiei Române; (n. 1853).

1938: Liderul nazist german  Hermann Göring a propus  un  plan  pentru a face din Madagascar o “patrie a evreilor”.

1940:  In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Fortele Franceze Libere cuceresc in Gabon orasul Libreville  si intreaga Africa Ecuatoriala Franceza,alungand trupele regimului de la Vichy, obedient Germaniei naziste.

1941: In timpul celui de- al Doilea Război Mondial, pe un ger  de –  12 ° C, armata sovietică  lansează pentru prima dată trupe pe schiuri  impotriva trupelor  germane ajunse  în apropierea oraşului Moscova.

1942:  Al Doilea Război Mondial: Se desfasoara  batalia navala de la Guadalcanal  între fortele  japoneze şi cele  americane . Lupta va dura trei zile si se va încheia cu victoria americanilor.

1943: S-a născut (în Jamaica) Errol Brown, cântăreț și compozitor britanic de culoare, solistul grupului „Hot Chocolate”; (m. 2015).

1945: S-a născut popularul cântăreț canadian Neil Young.

Image result for Neil Young.

1948 : La Tokyo, un tribunal internațional îi condamnă la moarte, pe generalul  japonez Hideki Tojo pentru crime săvârșite în timpul celui de-al doilea razboi mondial.

1961: S-a născut marea gimnastă română Nadia Comaneci, o adevarată legendă a sportului international, care a intrat in istorie ca prima gimnastă din istorie notată cu 10. Evenimentul a avut loc la Jocurile Olimpice din 1976.

Tot atunci, Nadia Comaneci a primit alte 6 note de 10 si a castigat 3 medalii de aur, una de argint si una de bronz. Nadia Comaneci s-a nascut in Onesti si a inceput sa practice gimnastica de la 6 ani, ulterior a fost inclusa in lotul national si a inceput sa fie antrenata de Bela si Marta Karoly. La 13 ani a inregistrat primul succes international, la Campionatele Europene de Gimnastica din Norvegia câștigând 3 medalii de aur și una de argint.

Un an mai tarziu, Associated Press a numit-o “Sportiva anului” ca urmare a titlurilor obtinute in toate competitiile.

De altfel, Nadia a fost cea mai tânără câștigatoare a titlului olimpic, precum si prima gimnastă care a câștigat trei ani consecutiv medalia de aur la individual la Campionatul European.

In total, a adunat 18 medalii din aur la Olimpiada, campionatele mondiale si cele europene si alte 10 din argint si bronz.

S-a retras din activitate in 1984 si a activat apoi in Federatia Romana de Gimnastica, contribuind la antrenarea lotului femin de junioare. Inainte cu o lună de izbucnirea evenimentelor din decembrie 1989, Nadia Comăneci a fugit din țară și s-a stabilit în Statele Unite.

S-a căsatorit în 1989 cu gimnastul american Bart Conner, iar in prezent este președinte de onoare al Federatiei Romane de Gimnastica si al Comitetului Olimpic Român, și membră în multe alte foruri internaționale.

1964: S-a născut economistul american Michael Robert Kremer, profesor la Universitatea Harvard, laureat al Premiului Nobel pentru Economie 2019, împreună cu Abhijit Banerjee şi Esther Duflo, „pentru abordarea lor experimentală în reducerea sărăciei globale”.

1969: In timpul  razboiului din Vietnam, jurnalistul de investigatii independent Seymour Hersh, dezvaluie masacrarea locuitorilor vietnamezi de la My Lai de catre trupele americane.

Relatarile lui Hersh vor declansa un val de emotie in Statele Unite si intreaga lume, in urma lor autoritatile judiciare americane deschizand un proces  faptasilor.

In timpul anchetei desfasurate de autoritatile americane s-a constatat ca au existat victime agresate sexual, batute, torturate si mutilate de soldatii americani. Numarul de civili vietnamezi asasinati nu a putut fi stabilit cu exactitate, acesta variind intre 502 si 347  persoane a caror varsta varia intre 1 si 82 de ani.

Din cei 26 de soldati americani inculpati initial, a fost condamnat numai locotenentul William Calley. Acesta a fost condamnat in 1971 la inchisoare pe viata, dar la 25 februarie 1974 a fost eliberat.

1969: A murit Liu Shaoqi, terorist, revolutionar si om de stat comunist chinez; (n. 1898).

Image result for Liu Shaoqi,

A fost Președinte al Republicii Populare Chineze din 27 aprilie 1959 până pe 31 octombrie 1968, timp în care a dus o politica de dezvoltare economica a Chinei. Din anii următori, el a fost  caracterizat de Mao Zedong ca o amenințare foarte mare, motiv pentru care a fost exclus din Partidul Comunist Chinez, numit capitalist și trădător. A decedat la sfârșitul anului 1969. Totuși, în timpul conducerii lui Deng Xiaoping, a fost înmormântat cu onoruri de stat.

1982: In Uniunea Sovietica, Iuri Vladimirovici Andropov este desemnat succesor al lui Leonid Brejnev, în funcţia de secretar general al CC al PCUS.

Andropov, Yury Vladimirovich

Foto: Iurii Andropov (n. 2/15 iunie 1914 – d. 9 februarie 1984), politician sovietic, fost șef al politiei politice secrete (KGB) si secretar general al PCUS din 12 noiembrie 1982 până la moarte, timp de doar șaisprezece luni.

1982: Guvernul polonez  il eliberează din detentie pe Lech Walesa,  liderul mişcării sindicale anticomuniste Solidaritatea, scoasă în afara legii .

New Documents Say Former Polish President and Solidarity Founder Lech Walesa Was a Paid Communist Informant - The Atlantic

Lech Walesa

Eliberarea sa a venit la numai două zile după ce poliţiştii au  folosit gaze lacrimogene si tunuri cu apă pentru a dispersa mari demonstraţii pro – Solidaritatea  la Varşovia şi în alte oraşe.

1984: S-a născut la Busan, actrița și cântăreața sud-coreeană Sandara Park (cunoscută și sub numele de Dara ). A devenit celebră în Filipine după ce a concurat în showul de talente Star Circle Quest în 2004, după care a avut o carieră de succes în muzică și ca actriță înainte de a se întoarce în Coreea de Sud în 2007.

Și-a făcut debutul sud coreean ca membră a trupei k-pop 2NE1, care a devenit una dintre cele mai bine vândute trupe de fete din toate timpurile până la destrămarea acesteia în 2016.

 

1990: A avut loc ceremonia oficială de încoronare a împăratului japonez Akihito, inaugurându-se, cu acest prilej, era imperială „Heisei”. La data de 7 ianuarie 1989, la încetarea din viaţă a Împăratului Hirohito (denumit postum Împăratul Showa).

Prințul Akihito a urcat pe tronul imperial al Japoniei, fiind conform tradiției cel de-al 125-lea descendent direct al lui Jimmu, legendarul prim împărat al acestei țări.

A look back at the history of Japan's royal family | Japan history, Japan, Royal family

Ceremonia de încoronare s-a defăşurat la Palatul Imperial, la aceasta participând reprezentanţii a 158 de ţări, printre care s-au numărat monarhi şi şefi de stat, precum şi preşedinţii a două organizaţii internaţionale.

1997: Presedintele Emil Constantinescu a semnat decretul privind înființarea Consulatului General al României la Cernăuți, în Bucovina de nord anexată Ucrainei, după Ultimatumul sovietic din 1940.

1998: Societatea nationala de telecomunicatii Romtelecom a fost privatizata in urma semnarii contractului de vinzare-cumparare pentru 21,21% din actiunile de stat catre firma Hellenic Telecomunication Organization – OTE – din Grecia.

2000: A decedat compozitorul român Henry Mălineanu;  (n. 25 martie 1920).

2001:  Războiul din Afganistan: forţele talibane părăsesc capitala țării – Kabul, in urma atacului fortelor antifundamentaliste din Alianta Nordului.

2002 : A fost redeschis Institutul Social Român, după aproape o jumătate de secol de întrerupere a activităţii începută de Dimitrie Gusti în anul 1919.

2006: A intrat în vigoare Protocolul privind dispozitivele explozibile de război, care obliga cele 25 de state semnatare să efectueze sau să finanţeze operaţiuni de deminare post-conflict.

2013: A murit compozitorul britanic Sir John Tavener;(n. 1944).

Sir John Tavener | The Times

Majoritatea lucrărilor sale au ca sursă de inspiraţie spiritualitatea creştină.

2018: A murit scriitorul, editorul, desenatorul și scenaristul american de benzi desenate Stan Lee (nume la naștere: Stanley Martin Lieber) ; (n. 1922).

A murit Stan Lee, părintele supereroilor Marvel. Avea 95 de ani

A revoluţionat lumea benzilor desenate creând, pentru Casa de Editură Marvel Comics, personaje emblematice precum Spider-Man, X-Men, Hulk sau Cei patru fantastici.

2019: Guvernul de la Chișinău, condus de Maia Sandu, a căzut în urma unei moțiuni de cenzură votată de 63 de deputați.

Demersul a fost inițiat de Partidul Socialist (PSRM), care făcea parte din coaliția de guvernare.

12 noiembrie  este in România – Ziua cercetaşilor militari.

La 12 noiembrie 1859, domnitorul A.I.Cuza, a semnat Ordinul de Zi nr.83, care a reprezentat actul de constituire a “Secţiei a II-a” din cadrul “Corpului de Stat Major General”, ca prim element organizat al cercetarii Armatei române.

Ziua Geodezului Militar

Tot prin Înaltul Ordin de Zi nr. 83 din 1859, semnat de domnitorul Al. I. Cuza (1859-1866), au fost puse bazele Serviciului Topografic al Armatei Române. După această dată, atât structura organizatorică a acestuia, cât și tehnologia de obținere a hărții topografice militare au fost perfecționate continuu.

Printre realizările topogeodezilor militari se numără prima hartă topografică pe care este înscris numele România, executarea unor lucrări topografice pentru zonele de operații ale armatei române în timpul Războiului de Independență, medalii de aur și de argint la Expoziția Universală de la Paris (1899), rețeaua triangulației de stat de ordinul I-IV, rețeaua nivelmentului de stat de ordinul I-IV, harta topografică militară la scările 1:25.000 — 1:1.000.000, planuri topografice ale localităților, lucrări complexe și deosebit de importante pentru economia națională ș.a. 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfantul Atanasie Todoran

Acatistul Sfantului Atanasie Todoran CrestinOrtodox.ro

 

Sfantul Atanasie Todoran este praznuit de Biserica Ortodoxa pe 12 noiembrie.

In perioada 22-24 octombrie 2007, s-a hotarat canonizarea Sfintilor Martiri si Marturisitori: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu. Proclamarea oficiala a canonizarii lor a avut loc pe 11 mai 2008, la Manastirea Salva.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane  a hotarat trecerea lor in randul sfintilor, cu ziua de pomenire, 12 noiembrie.

Sfantul Atanasie Todoran s-a nascut in Bichigiu, sat de pe Valea Salautei, intr-o familie de tarani liberi, inrudit cu stramosii poetului George Cosbuc.

Se pare ca inca din tinerete a facut parte dintr-un regiment care era asezat undeva langa Viena si, tot amanandu-i-se eliberarea, a dezertat si s-a intors acasa.

Urmarit de oamenii imparatiei, s-a refugiat in Muntii Tiblesului, in Maramures si in Tara Chioarului.Pentru vechea dezertare, a fost inchis cativa ani in Turnul Dogarilor din cetatea Bistritei. Dupa ce a fost eliberat, s-a intors la Bichigiu. Neexistand preot ortodox in sat, s-a opus cu indarjire impartasirii fiului sau cu azima, precum si spovedirii lui de catre un preot unit.

Mentionam ca si-a ingropat baiatul in ritul credintei stramosesti. In anii 1761-1762 a tratat cu guvernul din Viena, alaturi de alti fruntasi, militarizarea a 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei si Somesului Mare.

El a cerut ca prin infiintarea regimentului de granita, romanii sa nu fie siliti sa-si lepede credinta, caci de decenii ortodocsii transilvaneni se confruntau cu impunerea, aproape pe orice cale, a credintei unite.

Atanasie si-a dat seama ca nu s-a tinut seama de dorinta romanilor si a inceput sa se opuna pe fata procesului de militarizare. Nasaudenii vedeau limpede ca sistemul graniceresc urmarea sa-i converteasca la catolicism.

La 10 mai 1763, la Salva, pe platoul numit “La mocirla”, era organizata sfintirea drapelelor de lupta si depunerea juramantului de catre noua companii ale Regimentului de granita nou infiintat. Generalul Bukow, trimis de Curtea din Viena sa urmareasca si sa impulsioneze in Ardeal trecerea la catolicism, a venit sa primeasca juramantul granicerilor nasaudeni si sa le sfinteasca steagul.

Cand militarii erau pregatiti pentru depunerea juramantului, in fata a iesit, calare, “mos Tanase Todoran”, in varsta de 104 ani, si le-a rostit granicerilor o cuvantare.

Printre altele le spunea: “De doi ani noi suntem graniceri si carte n-am primit de la inalta imparateasa ca suntem oameni liberi!… si apoi asa nu vom purta armele, ca sfanta credinta sa ne-o batjocoreasca!

Jos armele!”.Soldatii care urmau sa depuna juramant de credinta fata de Viena au trecut de partea lui Atanasie aruncand armele jos, in semn de protest si nesupunere.La scurt timp dupa aceea, s-au facut cercetari pentru ca vinovatii sa fie pedepsiti.

La 12 noiembrie 1763, pe acelasi platou din Salva a avut loc executia celor gasiti vinovati de revolta din luna mai. Atanasie Todoran a fost frant cu roata de sus in jos, iar capul i-a fost legat de o roata, “pentru ca i-a retinut pe oameni de la unire si de la inrolarea in statutul militar graniceresc…” – dupa cum se arata in sentinta de condamnare.

Impreuna cu Atanasie au fost martirizati prin spanzurare, “pentru aceeasi vina”, Vasile Dumitru din Mocod, Grigore Manu din Zagra si Vasile Oichi din Telciu, alte nouasprezece persoane fiind supuse batailor cu vergi; multi dintre cei batuti au murit sub lovituri.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. BBC
 3. Crestin Ortodox.ro;
 4. e.maramures.ro;
 5. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
 6. Istoria md.;
 7. Istoriculzilei blogspot.com;
 8. Mediafax.ro;
 9. Ziarul Lumina.ro;
 10. Wikipedia.ro.
 11. Rador.ro

12/11/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: