CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 7 NOIEMBRIE. VIDEO


7  noiembrie, istoricul zilei

630: S-a născut împăratul bizantin Constans (Konstantinos) al II-lea ,poreclit “Pogonatos” (Barbosul), fiul lui  Constantin al III- lea; (d. 15 septembrie  668).

Hexagram - Constans II - Byzantine Empire

Era fiul lui Constantin al III-lea si a  domnit intre anii  641-668. De asemenea, el a fost ultimul împărat din istorie  care a  detinut si titlul de consul (dîn anul 642).

 Pe 15 septembrie 668, el a fost asasinat  în baie de catre slujitorii sai.

 În timpul domniei  lui, arabii fac multe jafuri în insulele din Marea Mediterana si Marea Egee. Constans s-a confruntat și cu monofizitii , precum și cu revoltele exarhului Catarginei, Grigore (646- 647)  și a exarhului de Ravenna, Olimpius. 

În acest timp, arabii au intrat în Armenia si Capadocia, iar in 648   ei au pustiit Frigia, iar în 649 au făcut prima lor incursiune în insula Creta. 

In anul 655, la Phoinike (în Lycia), 500 de nave bizantine au fost distruse în timpul bătăliei, iar împăratul a fost pe cale să moară. În 658  i-a înfrânt temporar pe slavi și bulgari în Balcani și în 659  a făcut pace cu Califatul Arab. După această pace, papa Martin I a condamnat monotheismul. Împăratul i-a ordonat exarhului Ravennei să-l aresteze pe papă, dar acesta a refuzat, fiind înlocuit, iar  papa exilat la Cherson.

În  659,Constans i-a asociat la domnie pe fii săi, Constantin, Heraclius si Tiberius, iar el s-a retrasla Siracusa in Sicilia . În restul domniei, Constans s-a angajat în luptă cu statele longobarde din Italia.

În 663 Constans a vizitat timp de 12 zile  Roma, fiind  primul împărat bizantin , dupa  doua secole,care a vizitat orasul, fiind primit cu mare cinste de către  Papa Vitalian.

În 668, a fost asasinat în baie de către slujitorii săi. Fiul său cel mare, Constantin, a devenit împărat.

680: A început al treilea  Sinod Ecumenic  de la Constantinopol, cunoscut si ca al șaselea  Sinod Ecumenic. S-a ținut la Constantinopol în anii 680-681 d.Hr., fiind convocat de Sf. Constantin cel Nou și a condamnat erezia monotelită.

Monoteliții afirmau că Hristos avea o sigură voință, întrucât El este o singură Persoană, deși are două naturi.

Sinodul a declarat că, întrucât Hristos este Dumnezeu adevărat și Om adevărat, El trebuie să aibă două voințe: una divină și una umană. Monotelismul  a fost condamnat ca erezie, convenindu-se  asupra naturii duale a lui Isus, una divină și una umană.

994: S-a născut în Cordoba ( Spania de azi), savantul arab Ibn Hazm; (d.15 august  1064). A avut preocupări multiple legate de filosofie, istorie,literatura,teologie.

About Imam Ibn Hazm | Islam: Pure and Simple

1480: Prima mențiune documentară a “sulgerului” în Țara Românească,  denumire dată dregătorului din Țara Românească și Moldova  în secolul al XV-lea, care avea ca sarcină aprovizionarea curții domnești cu alimente, lumânări și alte provizii.

1492:  Meteoritul Ensisheim, cel mai vechi meteorit cu o dată cunoscută de impact, a lovit Pământul  în jurul prânzului, pe un  câmp cu grâu aflat  în afara satului Ensisheim din  Alsacia.

1550: A murit Jon Arason, ultimul episcop romano-catolic din Islanda; (n.1484).

Jón Arason Biography

Este considerat un erou popular islandez și a intrat în legendă pentru lupta dusă împotriva  danezilor.

1598: S-a născut  pictorul spaniol  Francisco de Zurbarán;  (d. 27.08.1664).

Detaliu din Sfântul Luca ca un pictor înainte de Hristos pe Cruce. Crede a fi o auto-portret, Francisco de Zurbaran

Foto: Un presupus autoportret – Detaliu din pictura Sf. Luca în chip de pictor al răstignirii lui Cristos,  Muzeul Prado, Madrid.

Zurbarán este cunoscut în primul rând pentru picturile sale religioase reprezentând călugări, călugărițe, și martiri. Datorită stilului său auster și sumbru, precum și  a folosirii tehnicii de “clarobscur”, a fost supranumit “Caravaggio al Spaniei”.

1665:  A apărut primul număr din revista London Gazette, cea mai veche publicație în limba engleză care încă mai funcționează.

The London Gazette – 350 year anniversary | Jason McCrossan

1728: S-a nascut  Căpitanul James Cook , ofiter in marina britanică, explorator si cartograf; (d. 14 februarie 1779).

1784: In zilele 6/7 noiembrie  are loc asaltul nereuşit al Devei în timpul răscoalei ţăranilor iobagi din Transilvania. În urma  acestei lupte, 44 de ţărani sunt luaţi prizonieri şi executaţi.

O altă ceată de ţărani distruge curtea din Săvîrşin,  in timp ce alta a înaintat  pe valea Mureşului şi  în comitatul Sibiului.

1801: Italianul Alessandro Volta prezintă prima baterie electrică.

Aniverarea_zilei: Alessandro Volta (18... - Transylvania Art and Science | Facebook

Alessandro Volta (n. 18 februarie 1745 – d. 5 martie  1827), a inventat pila electrică, iar numele său a fost dat unității de tensiune electrică (volt).

1810: S-a nascut scriitorul german Fritz Reuter; (d. 12 iulie 1874).

1818: S-a nascut  Emil Du Bois-Reymond, medic şi fiziolog german, descoperitorul potenţialului de acţiune al neuronului şi întemeietorul electrofiziologiei experimentale; (d. 26.12.1896).

Emil Heinrich Du Bois-Reymond | German physiologist | Britannica

1822:  Ţarul  rus Alexandru I aprobă decizia Consiliului de Miniştri privind scutirea coloniştilor nemţi şi bulgari  stabiliţi în Basarabia ţaristă, de la  plata taxei către stat pe lemnul adus din Herson, pentru a-l utiliza la construcţia caselor personale şi a clădirilor publice.

1829: Generalul rus Pavel Dmitrievici Kiseliov, adesea pronunțat Kiseleff, este numit preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei.

Un fals erou al românilor – generalul conte rus Pavel Dmitrievici Kiseliov | CER SI PAMANT ROMANESC

Foto: Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov,

La 7 / 19 noiembrie 1829 Generalul Pavel Dmitrievici Kiseleff, comandant al trupelor ruseşti în principatele româneşti în timpul războiului ruso-turc, este numit preşedinte plenipotenţiar al Divanurilor Moldovei şi Valahiei pînă la 20 martie / 1 aprilie 1834.

1867: S-a născut  in Varsovia, Maria Sklodowska-Curie, chimista franceza de origine poloneza, laureata cu premiul Nobel in Chimie si Fizica. S-a nascut in Varsovia, emigrand in Franta in 1891. A urmat studii la Sorbona, unde l-a si intalnit pe viitorul sot. S-a casatorit cu Pierre Curie in 1895 si a inceput sa lucreze alaturi de el. A fost profesor universitar la Sorbona.

Marie-Curie, chercheuse et femme

Impreuna cu sotul ei, Pierre Curie, a avut o contributie deosebita in studiul radioactivitatii si a pus bazele radioterapiei. Cei doi cercetatori au reusit sa descopere si sa izoleze poloniul si radiul in 1898. Primul premiul Nobel in Fizica le-a fost atribuit in 1903, cei doi impartindu-l cu Becquerel, care, de asemenea, a avut o contributie la descoperirea radioactivitatii.

Dupa ce, in 1906, sotul ei a murit in urma unui accident de circulatie, Maria Sklodowaska-Curie I-a urmat acestuia in postul de sef al Departamentului de cercetari de la Sorbona.

Ea a publicat teza sa fundamentala legata de radioactivitate in 1910, un an mai tarziu fiind recompensata cu un al doilea Premiu Nobel, de data aceasta in Chimie.

S-a stins din viata dla 4 iulie 1934, in Sancellemoz, Franța,  la varsta de 67 de ani din cauza unei leucemii cauzate probabil de expunerea indelungata la radiatii radioactive.

1874: Partidul Republican din SUA a fost reprezentat de imaginea unui elefant, publicată inițial în revista “Harper’s Weekly”.

Simboluri oculte, Partea I: Partidul Republican din SUA | Pietrele Vorbesc

Simbolul acestui partid  s-a născut în imaginația caricaturistul Thomas Nast, și a apărut în Weekly Harper pe 7 noiembrie 1874.

Interesant, Nast este de asemenea, creditat  si ca a  conceput  măgarul  ca  simbol pentru Partidul Democrat, deși el nu a fost primul care a folosit acest  simbol.

Democratii  spun astăzi despre măgar ca este inteligent și curajos, în timp ce republicanii spun ca elefantul  este puternic și demn.

Din anul 2000, stelele de pe logoul Partidului Democrat  din SUA , au fost inversate, unii analisti interpretand aceasta ca fiind un simbol satanist.

În vrăjitorie Pentagrama  este utilizata cu “capul”  îndreptat în jos, ilustrând  obedienta fata de  satana.

 Satanistii folosesc o pentagrama cu două colturi  în sus, de multe ori înscrise într-un cerc dublu, simbolizand  excluderea lui Dumnezeu, și, includ uneori, un  cap de capra in interiorul pentagramei.

1877: In timpul razboiului pentru  independenta  Romaniei , trupele române comandate de colonelul George Slăniceanu  ocupă orasul puternic  fortificat  Rahova, în  urma unor lupte grele desfasurate in zilele de 7-9 noiembrie 1877.

1877: A cazut  în luptele de la Rahova maiorul  român  Constantin Ene,  erou al Războiului de Independență al Romaniei; (n. 1837).

1878 : S-a nascut fiziciana austriacă Lise Meitner. Împreună cu Otto Hahn şi Fritz Strassmann a descoperit prin metode radiochimice fisiunea uraniului.

it was a woman physicist who discovered the power of nuclear energy – fifty percent perspective -Women's Best

A fost distinsă cu prestigiosul premiu ”Enrico Fermi”, în anul 1966; (d.27.10.1968).

1879: S-a născut liderul comunist Leon Trotsky ( Leiba Davidovici Bronștein), figura proeminenta a revoluțiilor ruse de la 1905-1907 si 1917; (d.21 august 1940).

1885: S-a nascut Frank Knight, economist american. A fost  unul dintre fondatorii şcolii economice de la Chicago impreună cu Milton Friedman şi George Stigler ; (d. 15.04.1972).

 1899: Guvernul român contractează  un împrumut pe cinci ani  cu o  valoare nominală de 175 de milioane lei cu  o dobîndă de 5% anual.Convenţia de împrumut interzicea guvernului român încheierea unui alt împrumut până la lichidarea acestuia şi anularea creditelor deja votate pentru suma de 83 de milioane de lei.

1903: S-a născut zoologul austriac Konrad Lorenz,  laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină în 1973 ;(d.27.02.1989).

1908: Gangsterii americani  Butch Cassidy  şi Sundance Kid sunt ucişi în localitatea San Vicente, Bolivia.

Foto:  Robert LeRoy Parker, cunoscut sub numele de Butch Cassidy, jos, in partea dreaptă a fotografiei, cu mâna așezată pe brațul scaunului. Sundance Kid (Harry Alonzo Longabaugh), este așezat pe extrema stângă a imaginii.

1910: S-a  stins din viaţă  la vârsta de 82 de ani, ( 20 noiembrie s.n.), marele scriitor rus   Lev Tolstoi autorul romanelor “Război şi pace” şi “Anna Karenina”, dar şi a mai multe piese de teatru, povestiri, lucrări de memorialistică şi morală.

Lev Nicolaevici Tolstoi a locuit în București vreme de un an | Evenimentul Zilei

S-a nascut la 28 august (s.v)/ 9 septembrie (s.n) 1828.

Căsătorit în 1862 cu Sofia Andreevna Bers, cu care a avut treisprezece copii, contele scriitor n-a fost prea fericit în căsătorie, după cum notează A. N. Wilson. Capodopera sa,  romanul “Război şi pace”, este considerat unul dintre cele mai complete şi complexe romane care s-au scris vreodată, în paginile sale întreţesându-se poveştile a 580 de personaje istorice şi fictive.

După 1880, Tolstoi s-a dedicat unei vieţi trăite după concepte proprii, un fel de creştinism primar, “bogumilism”, şi a scris o seamă de broşuri în care şi-a expus ideile asupra religiei, bisericii, artei, şcolii, educaţiei, vieţii, muncii, progresului şi altor chestiuni sociale, scrieri care constituie ceea ce s-a numit “tolstoism”.

Succesul literaturii sale a fost atât de răsunător în întreaga lume, încât în 1901 a fost propus pentru Nobel, dar el a refuzat premiul.

1912: Este inaugurată Casa Operei din Berlin (Deutsche Opernhaus), cu opera Fidelio de Beethoven.

akg-images - Berlin-Charlottenburg. Deutsches Opernhaus.

1913: S-a nascut Albert Camus, scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1957; (d.04.01.1960).

1917: În noaptea de 6 spre 7 noiembrie 1917 (stil nou) – 25 octombrie 1917 (stil vechi), a izbucnit  Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie din Rusia, care inaugurează în istoria lumii instaurarea oranduirii comuniste.

La Sankt Petersurg (rebotezat  Petrograd),  puterea este preluată în urma unei insurecţii, de către Partidul Bolşevic( comunist), condus de V.I. Lenin; evenimentul este cunoscut în istorie ca “Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie”.

Revoluţia a fost numită din octombrie deoarece în Rusia ţaristă de pînă în 1917, conform calendarul vechi bisericesc, data era de 25 octombrie. Conform noului calendar introdus de sovietici în Rusia la 1917 data revoluţiei s-a modificat pe 7 noiembrie.

1917: În timpul luptelor din Primul Razboi Mondial, Forțele armate britanice au capturat teritoriul Gaza, învingând armata Imperiului Otoman .

 1918: Este emis la Arad, Manifestul Marelui Sfat Naţional din Transilvania, privind convocarea la 1 decembrie a Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia.

Cum s-au unit Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureșul – Muzeul Virtual al Unirii

1919:  Peste 10.000 de comunişti şi anarhişti au fost arestaţi în douăzeci şi trei oraşe diferite din SUA.

1931: La o “Conferință Națională a Delegaților Sovietici ai Poporului”, în China este proclamată  în  orașul Ruijin, provincia Jiangxi, Republica Sovietică Chineză, cu orașul Ruijin drept capitală.

Mao Zedong Picture

Comunistul Mao Zedong a fost ales  președinte al  acestei formațiuni statale pe care a condus-o majoritatea timpului cat aceasta a existat.

Republica Sovietică Chineză s-a extins treptat, ajungând la o suprafață de peste 30.000km2și o populație de peste 3 milioane locuitori.

A încetat să existe pe 15 octombrie 1934, când armata nationalista chineza ( Kuomintang), condusă de Chiang Kai-shek, a supus orașul Ruijin unei blocade.

Comuniștii chinezi au părăsit provincia Jiangxi și s-au refugiat în provincia Shaanxi, printr-o acțiune care este cunoscută în istoriografia chineză sub numele de Marșul cel Lung.

1942: S-a nascut  Mariana Mihuţ, actriţă cu o remarcabilă activitate teatrală la Teatrul Bulandra (film: “Moartea unui artist”, “Balanţa”, “Cel mai iubit dintre pământeni”, „De ce trag clopotele, Mitică?”).

1944: Spionul  sovietic Richard Sorge este spânzurat de japonezi.

1950:  A fost inaugurat Teatrul de Operetă din Bucureşti, actualul Teatru Naţional de Operetă „Ion Dacian”.

1951: S-a nascut in București, dr.Sorin Oprescu,  primarul general al Bucureștiului.

1956: Generalul american Dwight Eisenhower a fost reales cu un procent record de voturi, în functia de președinte al Statelor Unite.

El a inregistrat cea mai importanta victorie a republicanilor de la Abraham Lincoln, cu aproape 100 de ani in urmă, obținând

58% din votul americanilor și reușind să obțină victoria in 41 de state.

Contracandidatul sau, guvernatorul de Illinois Adlai Stevenson, a obtinut un rezultat mai mult decât modest.

1956: Adunarea Generala a ONU a cerut Marii Britanii, Franței și Israelului să-și retragă de urgență forțele militare de pe teritoriul Egiptului.

1962: A murit  Eleanor Roosevelt, prima doamnă a SUA, soția președintelui american F.D.Roosevelt; (n. 11.10.1884).

1980: A murit popularul actor american  Steve McQueen; (n. 24 martie 1930).

1983: A decedat sculptorul  român Ion Jalea, membru al Academiei Române; (n. 19 mai 1887).

1987: În Tunisia, preşedintele Habib Bourguiba este răsturnat de la putere şi înlocuit de prim-ministrul Zine El Abidine Ben Ali.

File:Portrait Habib Bourguiba.jpg - Wikimedia Commons

Habib Bourguiba (n. 3 august 1903 – d. 6 aprilie 2000) a fost un politician tunisian, primul președinte al Tunisiei între 1957 și 1987, dupa obtinerea independentei acestei tari fata de Franta.

1989: David Dinkins  devine primul  primar afro-american al  orasului american  New York.

1989: Prim-ministrul comunist est-german  Willi Stoph, împreună cu  întregul său guvern, este nevoit să demisioneze după uriaşele  proteste anti-guvernamentale desfășurate în întreaga țară.

Willi Stoph - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Dupa demisia guvernului condus de Willi Stoph (foto), liderul  comunist  Egon Krenz formeaza un  nou guvern.

La data de 3 octombrie 1990 Germania de Est şi Germania de Vest s-au unit, iar Republica Democrata Germană, o creație a lui Stalin, a dispărut de pe harta politica a lumii.

Germania De Est Harta

1996: Biroul Electoral Central (BEC) din Romania  a comunicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare si prezidentiale din 3 noiembrie.

Rezultatele alegerilor prezidentiale au fost: Ion Iliescu-32,25%; Emil Constantinescu-28,21%; Petre Roman-20,54%.

Rezultatele alegerilor pentru Senat au fost: CDR-30,70%; PDSR-23,08%; USD-13,16%; UDMR-6,81%; PRM-4,54%; PUNR-4,22%. Rezultatele alegerilor pentru Camera Deputatilor au fost: CDR-30,17%; PDSR-21,52%; USD-12,93%; UDMR-6,64%; PRM- 4,46%; PUNR-4,36%.

1996: NASA lansează sonda spaţială Mars Global Surveyor.

1997: Conducerea Bisericii Ortodoxe Romane a respins acuzatiile aduse unora dintre ierarhi, potrivit carora unii membri ai Sfantului Sinod ar fi fost colaboratori ai Securitatii, admitand, insa, ca a facut “unele concesii” regimului comunist, ca tribut pentru interesele vitale ale bisericii.

2000: A decedat  principesa Ingrid a Suediei, soţia regelui Frederick al IX-lea al Danemarcei; (n. 28.03.1910).

2000: Hillary Rodham Clinton, sotia fostului presedinte Bill Clinton, este aleasa  in  Senatul Statelor Unite, devenind prima fosta Prima Doamna  din Statele Unite care   detine  funcţii publice în aceasta tara.

2000: Agentia de lupta antidrog americana  descoperă unul dintre cele mai mari  laboratoare  clandestine de fabricare a  LSD, în interiorul unui fost  siloz de rachete  în Wamego, Kansas.

2001: Compania aeriană naţională a Belgiei, Sabena, a intrat în faliment.

2011: A decedat campionul mondial american de box profesionist la categoria grea, americanul Joseph William „Joe“ Frazier;( n. 12 ianuarie 1944).

In Pictures: Joe Frazier remembered | Gallery | Al Jazeera

Joe Frazier

Foto: Joe Frazier, dreapta, il trimite pe Cassius Clay la podea

Înainte de a deveni profesionist, Frazier a fost campion olimpic de box amator (1964, Tokio), iar cele trei meciuri de box pe care le-a susținut împotriva lui  Muhammad Ali (alias Cassius Clay), aparțin meciurilor clasice din istoria boxului.

VIDEO:


2016: A decedat la Los Angeles, în SUA, marele cântăreț, compozitor și poet canadian de etnie evreiască, Leonard Cohen; (n.21 septembrie 1934 la Montreal, în Canada).

2016: A murit Janet Reno, fost procuror general al SUA în perioada 1993–2001; (n. 1938).

2016: A murit legendarul cântăreț britanic Jimmy Young ; (n. 21 septembrie 1921 la Montreal, în Canada).

Jimmy Young (@JimmyYueng) | Twitter

 2018: A murit compozitorul şi muzicianul francez Francis Lai, cunoscut autor de muzică de film, autorul coloanelor sonore ale unor filme celebre precum „Love Story” și „Un homme et une femme”.

A fost un inovator al instrumentelor de muzică electronică precum sintetizatorul sau acordeonul electronic; (n. 1932).

Francis Lai - Radio King

A fost distins cu Premiul Oscar pentru cea mai bună muzică, partitura originală din filmul Love Story(1970) și Premiul Globul de Aur pentru muzica din acest film în 1970.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfinții 33 de Mucenici din Melitina

 Sfintii 33 de Mucenici din Melitina

Sfinții 33 de Mucenici din Melitina s-au nevoit pe vremea imparatilor Diocletian și Maximian.

Sfântul Mucenic Ieron, undul dintre acestia, s-a născut în Tyana Capadociei într-o familie creștină.

Refuzand sa intre in serviciul militar si alungandu-i pe cei trimisi sa il recruteze, deoarece nu voia sa-si paraseasca mama, care era oarba, si pentru ca dorea sa aduca jertfe idolilor, precum li se impunea militarilor, acesta a fost arestat impreuna cu alti crestini.

Toti au marturisit pana la sange credinta lor in Hristos, afara de unul, Victor, ruda a lui Ieron, care s-a lepadat de Hristos.

Iata numele celor care impreuna cu Ieron au primit moarte muceniceasca la anul 298: Isihie, Nicandru, Athanasie, Mamas, Varahia, Callinic, Theoghen, Nikon, Longhin, Theodor, Valerius, Xanthius, Theodul, Callimah, Eugen, Theodoh, Ostrichius, Epifanie, Maximian, Duchitius, Claudian, Theofil, Gigantius, Dorotei, Theodot, Castrichius, Anicletus, Themilius, Eutihie, Ilarion, Diodotus si Amonitus.

 VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 4. e.maramures.ro;
 5. Istoria md.;
 6. Istoriculzilei blogspot.com;
 7. Mediafax.ro;
 8. Wikipedia.ro;
 9. Ziarul Lumina.ro.
 10. Rador.ro

07/11/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: