CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 5 NOIEMBRIE. VIDEO


 5 noiembrie, istoricul  zilei

1138: Ly Anh Tong  este întronat  împărat al  Vietnamului la vârsta de doi ani, începând  o domnie care avea sa  dureze 37 de ani.

1271 : S-a nascut  Ghazan Khan (m. 1304), urmas al lui Hulagu han, fiul lui Genghiz han și fondator al dinastiei mongole  a Hulagizilor din Persia.

A fost al șaptelea han mongol al Persiei, din 1295, pana la moartea sa.

 

Mahmud Ghazan (1271-1304) ( denumit uneori Casanus de occidentali) a fost al șaptelea conducător al  hanatului  mongol în  Iranul azi, continuând un lung șir de conducători care au fost descendenți direcți ai lui Genghis Khan.

Este cel care a facut conversia politica la Islam în 1295, când a luat tronul, marcând un punct de cotitură pentru religia dominantă a mongolilor în Asia de Vest (in Iran, Irak, Anatolia și Trans-Caucazia ).

Conflictele militare în timpul domniei Ghazan au inclus războiul cu mamelucii egiptene pentru controlul Siriei, și luptele cu turco-mongoli din Hanatul  Chagatai. Ghazan a intretinut  de asemenea, contacte diplomatice cu Europa, continuand încercările nereușite de predecesorii săi  de formare a unei alianțe franco-mongole. 

A fost un personaj de  o vasta  cultură si  vorbea mai multe limbi.

A reformat statul pe care îl conducea , în special în materie de standardizare a monedei și politica fiscală.

1327 : A murit Iacob al II-lea de Aragon (n. 1267).

Iacob al II-lea (10 aprilie 1267 – 2 sau 5 noiembrie 1327), supranumit cel Drept, a fost rege al Siciliei (ca Iacob I) din 1285 până în 1296 și rege de Aragon și al Valenciei și Conte de Barcelona din 1291 până în 1327 - James, from a manuscript (BNF, Latin 4670 A) of the Catalan constitutions - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Iacob, imagine într-un manuscris al Constitucions catalanes– foto en.wikipedia.org

Iacob al II-lea (10 aprilie 1267 – 2 sau 5 noiembrie 1327), supranumit cel Drept, a fost rege al Siciliei (ca Iacob I) din 1285 până în 1296 și rege de Aragon și al Valenciei și Conte de Barcelona din 1291 până în 1327. În 1297 i-a fost garantat regatul Siciliei și al Corsicii. A folosit titlul latin Iacobus Dei gracia rex Aragonum, Valencie, Sardinie, et Corsice ac comes Barchinone. A fost al doilea fiu al lui Petru al III-lea de Aragon și Constance de Sicilia.

1370 : A decedat Cazimir al III-lea cel Mare (n. 30 aprilie 1310), ultimul  rege al Poloniei  din dinastia Piast (1333–1370), fiul regelui Władysław I „Cot Mare” și al lui Hedwigei de Kalisz.

După fărâmițarea politică a Poloniei în secolele XII-XIII,  Cazimir al III-lea a început procesul de unificare a țării, care s-a terminat în linii mari în timpul domniei sale.

Când Cazimir, ultimul rege al Dinastiei Piast, a murit în 1370, în urma unui accident de vânătoare, tronul a fost ocupat de  nepotul său, regele Ludovic I al Ungariei.

1494: S-a nascut Hans Sachs, maestru cântăreţ, compozitor şi poet german;  (d. 19 ianuarie 1576).

Marele eveniment al vieții sale a fost  Reforma.

El a devenit un adept înflăcărat al lui Luther, și în 1523 a scris în onoarea acestuia poemul „Privighetoarea din Wittenberg, care se aude peste tot” (germană: Die wittenbergisch Nachtigall, Die om jetzt höret überall), și patru dialoguri remarcabile în proză.

Consiliul orașului Nürnberg, i-a  interzis să publice orice „pamflete sau rime„.

O mare parte din opera poetului, care cuprindea peste 6.000 de lucrări, s-a pierdut.

Prolificitatea sa a fost  remarcabila, daca avem in vedere faptul ca a lucrat  ca cizmar de-a lungul intregii  sale vieți.

1499: În Bretania se publică  un  dicţionar Breton-francez-latin, Catholicon, scris în 1464  de către Jehan Lagadeuc.

5 novembre     1499 - Impression du Catholicon par Jehan Calvez à Tréguier (Bretagne). Il s'agit du premier dictionnaire trilingue breton-français-latin, écrit par Jehan Lagadeuc en 1464. Il s'agit aussi du premier dictionnaire de français ainsi que du premier dictionnaire de breton du monde.

Acesta a fost primul dicţionar breton şi in acelasi timp primul dicţionar francez.

1549: S-a nascut  teologul reformat, scriitorul si omul de stat francez  Philippe Duplessis-Mornay (Philippe de Mornay), un apropiat al regelui Henric al IV-lea  si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai partidei protestante din Franta  sfarsitului de secol al XV-lea; ( d. 11 noiembrie 1623).

 1556: Bayram Khan învinge forțele hinduse conduse de Hemuîn cea de-a doua bătălie de la Panipat și restabilește puterea mogulilor în India.

1605: În Anglia este dejucat  Complotul Prafului de Pușcă, după ce complotistul Guy Fawkes (in ilustratie) a fost surprins  în subsolul Palatului Westminster din Londra, în timp ce încerca să plaseze explozibili sub sala unde avea să se țină intrunirea Parlamentului britanic, în care se desfășura o sesiune specială la care participau regele  Iacob I, membrii guvernului și ai Parlamentului.

1720: Tratatul de pace de la Constantinopol (“Pace Veșnică”) între Rusia și Imperiul Otoman, confirma tratatul  încheiat la Adrianopol la 13 iunie 1713.

1757: Războiul sapte ani –  Regele Prusiei, Frederic cel Mare, învinge armatele aliate ale Franţei şi Sfântul Imperiu Roman in  Bătălia de la Roßbach.

1714: A murit Bernardino Ramazzini, medic italian, considerat fondatorul medicinei muncii; în anul 1700 a scris prima carte importantă despre bolile profesionale şi industria igienică; (n. 1633).

1784: Ţăranii răsculaţi aflaţi sub conducerea lui Horea şi Cloşca ocupă Câmpenii, apoi Abrudul şi întreg Zarandul.

Horia, Cloșca și Crișan

1828: A murit Maria Feodorovna,  a doua soție a Țarului Pavel I al Rusiei, mama țarului Alexandru I  și a țarului Nicolae I al Rusiei; (n. 25 octombrie  1759).

Maria Fedorovna by Voille (1790s, Russian museum).jpg

Imparateasa Rusiei, Maria Feodorovna,  nascuta Sophie Marie Dorothea Auguste Louise  în Stettin, in Regatul Prusiei, ca Ducesa de Wurtenberg,  a fost fiica lui Friedrich al II-lea, duce de Wurtenberg si al  sotiei sale Frederike Dorothea de Brandenburg- Schwedt.

1831: Conducatorul sclavilor  americani rasculati, Nat Turner, este judecat  şi condamnat la moarte în Virginia.

Nathaniel “Nat” Turner (2 octombrie 1800-11.11.1831) a fost un sclav american , care a condus o răscoală  a sclavilor din Southampton County, Virginia, pe 21 august 1831, care s-a soldat cu moartea  a 60 de albi  şi cel puţin 100 de morti in randurile negrilor,  cel mai mare număr de  morti  inregistrati  într-o singură răscoală înainte de Războiul Civil american în sudul Statelor Unite .

 Turner a fost condamnat  la moarte, şi spânzurat  pe 11 noiembrie. Corpul lui a fost decapitat si taiat in bucati.

Ulterior au fost executati  56 negri acuzati de a fi participat la  rebeliunea condusa de  sclavul Turner. De asemenea, două sute de negri, de asemenea, au linsati  de către miliţiile albilor.

In Virginia şi alte state din sudul Statelor Unite , legiuitorii  au adoptat noi legi care interziceau  educaţia  sclavilor, limitau drepturile acestora  de întrunire şi a alte drepturi civile.

1836: S-a născut Constantin Esarcu, medic, politician şi om de cultură, ctitor al Societăţii Filarmonice (1868), militant pentru crearea prin subscripţie publică a Ateneului Român; (m. 8 iunie 1898).

Constantin Esarcu

1838: Federatia Statelor Unite ale Americii Centrale a inceput sa se dezintegreze, dupa ce Hondurasul a decis sa paraseasca aceasta organizatie.

1854: S-a născut chimistul francez Paul Sabatier, autorul unor importante contribuţii la studiul catalizei eterogene, distins cu Premiul Nobel pentru chimie pe 1912, membru de onoare străin al Academiei Române (1925); (m. 1941)

1879: S-a născut  James Clerk Maxwell, unul dintre fizicienii  britanici care au  influenţat în mod decisiv ştiinţa secolului XX.

Este cunoscut mai ales pentru lucrarea „Electricitatea şi magnetismul” ce conţine legile de bază ale electromagnetismului şi prevede existenţa unor fenomene precum undele radio (n.13 iunie 1831).

 1880: S-a născut, la Paşcani, scriitorul Mihail Sadoveanu. A urmat liceul la Iaşi, iar în Bucureşti a studiat la Facultatea de Drept. A debutat cu patru volume deodată: “Povestiri”, “Dureri înăbuşite”, “Crâşma lui Moş Precu” şi “Şoimii”, în anul 1904, fapt ce l-a determinat pe Nicolae Ioga să numească acel an “anul Sadoveanu”.

 În 1910 a devenit directorul Teatrului Naţional din Iaşi, dar a continuat să fie prolific ca scriitor, publicând: “Povestiri de seară”, “Genoveva de Brabant”, broşura “Cum putem scăpa de nevoi şi cum putem dobândi pământ”.

Împreună cu Liviu Rebreanu, a reprezentat Societatea Scriitorilor Români la un congres de la Berlin, în 1926. A publicat numeroase romane istorice, dar şi scrieri în care a prezentat viaţa oamenilor simpli, tradiţiile şi natura.(“Creanga de aur”, “Zodia Cancerului”, “Fraţii Jderi”, “Hanul Ancuţei”)

După instaurarea comunismului în România, scrisul lui Sadoveanu a fost marcat de noile sale convingeri. Cu toate acestea, opera sa rămâne una valoroasă. (D. Cârlea in ziarul “Lumina”).

A decedat in ziua de  19 octombrie 1961.

1887: S-a nascut  Paul Wittgenstein, pianist austriac; în timpul primului război mondial şi-a pierdut braţul drept, dar a continuat să cânte numai cu o mână.

A devenit un virtuoz al pianului, pentru care au scris concerte speciale pentru mâna stângă Serghei Prokofiev, Maurice Ravel şi Richard Strauss; (d.3 martie 1961).

1889: În România se formează un guvern conservator în frunte cu Gheorghe Manu.

Boieri mari: Manu, o familie care nu s-a dat bătută

Foto: Gheorghe Manu (n. 26 iulie 1833  –  d. 16 mai 1911) general și om de stat român.

După studii militare în Prusia , a devenit sublocotenent în armata prusiană (1853). Întors în țară (1858), a fost însărcinat cu organizarea artileriei române. Cu gradul de colonel, a fost ministru de război în guvernele  Dimitrie Ghica si  Manolache Costache Epureanu  (1869-1870).

A fost primar al Bucurestiului (1874-1877). Cu gradul de general, s-a distins în Razboiul de Independenta al Romaniei , fiind primul român decorat cu  distinctia Virtutea Militara  (1877).

 Era poreclit “Curcanul“, pentru că fusese comandantul unui regiment de dorobanţi (curcani), în timpul războiului de independenţă şi pentru firea sa ţanţoşă şi mândră, deşi era un om bun şi drept.

A fost inspector al artileriei până în 1888, ministru de război (1888-1889), apoi  prim ministru (1889-1891) și președinte al Camerei Deputaților (1891-1895).

1892: S-a nascut la Edinburgh, în Scoția, biologul și geneticianul  J. B. S. Haldane. A studiat la prestigiosul colegi Eton și la Universitatea Oxford.

J.B.S. Haldane An Evolution Biography

Printre multele sale contribuții la teoria evoluției biologice, J.B.S. Haldane a fost , alături de Ronald Fisher și Sewall Wright, unul din creatorii conceptului de Genetica populaţiilor.

A decedat la 1 decembrie 1964 la Bhubaneshwar în Statul Orissa din India.

1895: S-a născut pianistul german  Walter Gieseking; (d. 1956).

 1905: Adunarea de la Lugoj a celor 20.000 de romani banateni si ardeleni a adoptat o serie de hotarari in problema recunoasterii nationalitatii romane.

1911: S-a  nascut  Roy Rogers, actor şi cântăreţ american, „Regele cowboylor”; (d.06.07.1998).

1911:  După  ce a declarat război Imperiului Otoman la 29 septembrie  1911, Italia a  anexat  Tripoli şi Cirenaica.

1913: Regele Otto de Bavaria este detronat de vărul său, Printul Regent Ludwig, care îşi asumă titlul de Ludwig al III- lea.

Image result for Regele Otto de Bavaria photos

Otto Wilhelm Luitpold Adalbert Waldemar von Wittelsbach (n.27 aprilie 1848 – d.11 octombrie 1916), a fost rege al Bavariei din 1886 până în 1913 si al doilea fiu al lui Maximilian al II-lea și al soției acestuia, Maria a Prusiei, și fratele mai mic al regelui Ludwig al II-lea. Otto al Bavariei nu trebuie confundat cu Otto al Greciei, care a fost unchiul și nașul său.

1913: S-a nascut actrița americană, Vivien Leigh, pe numele real Vivian Mary Hartley.
S-a nascut în India, intr-o familie instarita care i-a platit studiile la Academia Regală de Arta Dramatică din Londra.

S-a remarcat in filul “Masca virtutii”, in care a jucat in 1935.

Cinci ani mai tarziu s-a casatorit cu celebrul actor Laurence Olivier, lânga care a aparut in productii cinematografice clasice, incluzand “Romeo si Julieta” si “Antoniu si Cleopatra”. A ramas insa in memoria cinefililor pentru rolul Scarlett O’Hara din filmul “Pe aripile vantului” (“Gone With the Wind”), care a avut premiera in 1939 si pentru care a primit un Oscar.

 A fost recompensată cu un al doilea Oscar pentru interpretare in 1951, dupa ce a aparut in productia “Un tramvai numit dorinta” (“A Streetcar Named Desire”).

Actrita a divortat de Olivier in 1961, dupa aceasta intrand intr-o depresie accentuata care i-a afectat cariera. S-a stins din viata la varsta de 53 de ani, in anul 1967).

1914: Marea Britanie a anexat Ciprul și împreună cu Franța a declarat război Imperiului Otoman.

Cyprus | Cyprus, Map, Education

1916: Imparații Germaniei şi Austro-Ungariei decid formarea unui Regat al Poloniei, pe teritoriile cucerite de la Rusia, in încercarea de a câștiga srijinul polonez fata de  Puterile Centrale și  de a  ridica o armata poloneză.

Regatul Poloniei (1916-1918),  a fost un stat marionetă propus  după ce împăratul german s-a  întâlnit cu o delegaţie poloneză condusă de Brudziński Józef , detaliile finale fiind stabilite de  Guvernatorul german von Beseler care a emis  la Varşovia  in 5 noiembrie un document, în care se  declara constituirea  unui  stat polonez, fără a  se specifica graniţele acestui stat, sau  sistemul de guvernare.

Regatul a fost condus de trei regenți, poseda un Parlament și un Guvern, o mică armată și propria monedă (marca poloneză).

Pentru prima dată de la 1831, Castelul Regal din Varsovia  a fost  decorat cu steagurile Poloniei.  Guvernatorul General austriac,  Kuk, a emis o proclamaţie similara  la Lublin.

1917: Sf. Tihon,  născut Vasili Ivanovici Bellavin (31 ianuarie 1865),  este ales   al 11-lea  Patriarh al  Moscovei si al Bisericii Ortodoxe Ruse.

patriarh_tihonrusia1917.jpg

Când regimul ateu bolşevic  a preluat controlul ţării, proprietăţile Bisericii au fost confiscate iar Biserica Ortodoxă Rusă a avut de suferit multe persecuţii.

Sfântul Tihon a condamnat deschis uciderea familiei ţarului Nicolae al II-lea în 1918 şi a protestat împotriva atacurilor violente ale bolşevicilor asupra Bisericii.

În acele vremuri, el a chemat creştinii ortodocşi ruşi să se unească şi să-şi întărească tradiţiile. Pentru a evita persecuţiile ulterioare, el a emis un mesaj prin care clericii nu aveau voie să facă nici un fel de declaraţie politică.

În 1922 şi 1923, Patriarhul Tihon a fost întemniţat în  Manastirea Donskoi,  după ce s-a opus deschis decretului prin care erau confiscate proprietăţile Bisericii. Mii de credincioşi ruşi au fost împuşcaţi.

După ce a fost eliberat, el a asigurat regimul de loialitatea sa într-o încercare aparentă de a reduce presiunea enormă pusă asupra Bisericii de bolsevici.

În ciuda declaraţiei sale de loialitate, el a continuat să se bucure de încrederea comunităţii ortodoxe din Rusia.

In 1923 a fost demis de un asa zis Conciliu al „Bisericii Vii”, condus din umbra de bolsevici care a decretat ca patriarhul este un simplu cetatean, numit Andrei Beleavin. Aceasta dispozitie nu a fost recunoscuta niciodata ca  fiind rezultatul unei hotarari libere a Bisericii Ortodoxe Ruse  si de aceea a fost considerata nula.

Pe măsură ce persecuţiile au continuat, el a început să se simtă copleşit, iar puterea şi sănătatea au început să i se înrăutăţească.

În duminica din 5 aprilie  1925, el a slujit ultima sa  Liturghie. El a murit făcându-şi  Semnul Crucii şi spunând: „Slavă Ţie, Doamne, slavă Ţie”

Nu a apucat să-şi facă cruce decât de două ori, adormind în Domnul înainte de a termina al treilea Semn al Crucii. După adormirea sa, el a fost considerat mucenic  al credinţei.

 El a prezis ca ” noaptea va fi  sumbra si lunga, foarte lunga”.

În 1989, Patriarhul Tihon a fost canonizat  de Biserica Ortodoxa Rusa. Acest proces este considerat, în general, un exemplu de de dezgheţare a relaţiilor dintre Biserică şi puterea sovietică, în epoca „Glasnost”-ului.

1917: S-a nascut aviatoarea franceza Jacqueline Auriol,  prima femeie pilot de încercare ; (d. 11.02.2000).

1918: In Basarabia este extinsă legea pentru organizarea generală a finanţelor statului, astfel fiind desfiinţată administraţia financiară centrală existentă în Basarabia ţaristă.

1923: S-a nascut  Rudolf Augstein, publicist german, fondatorul revistei “Der Spiegel” ; (d.07.11.2002).

Image result for Rudolf Augstein, publicity photos

 1930: Scriitorul american Sinclair Lewis, autor al unor carti ca “Babbitt” ori “Martin Arowsmith”, a primit premiul Nobel pentru Literatura.

1930: A decedat medicul olandez  Christiaan Eijkman, descoperitorul  cauzelor  îmbolnăvirii de boala  beri-beri, care l-a condus la descoperirea vitaminelor.

 Pentru această descoperire i s-a decernat Premiul Nobel pentru Medicină pe anul 1929 (n. 11.08.1858).

1931: S-a nascut  Ike Turner, muzician, producător, textier american, fostul soţ a cântăreţei Tina Turner; (d.12.12.2007).

1933: La Salonic in  Grecia are loc intre 5 si 11 noiembrie, a patra Conferinţă balcanică care a adoptat Pactul balcanic.

1935: Compania Parker Brothers a lansat jocul Monopoly.

1937: Adolf Hitler vorbeste intr-o intrunire secreta despre planurile sale de cucerire a “spatiului vital” pentru poporul german.

1937: S-a nascut  actorul american Harris Yulin.

1938 : S-a nascut cantaretul franco-american Joe Dassin;  (d. 20.08.1980).

 Joseph Ira Dassin  s-a născut la New York , tatăl său a fost  regizorul american Jules Dassin , iar mama sa era violonista maghiară Beatrice Launer.

După ce tatăl său a fost trecut pe lista neagră a Hollywoodului în anii 1950, s-a mutat cu familia în Europa. In Franța, unde s-a angajat la un post de radio. Aici a fost convins de o casă de discuri să-și înregistreze compozițiile.

 La începutul anilor 1970, cântecele lui Joe Dassin au atins primele poziții ale topurilor din Franța, devenind un artist renumit în această țară. Faptul că era poliglot l-a ajutat să înregistreze cântece și în limbile germană, rusă, spaniolă, italiană și greacă, pe lângă cele în franceză și engleză.

 Joe Dassin a murit din cauza unui infarct în timpul unei vacanțe în Tahiti,  la data de 20 august 1980.

Este înmormântat în Mausoleul Beth Olen din cimitirul Hollywood Forever în Hollywood, California.

1940:  Franklin D. Roosevelt, reprezentant al Partidului Democrat, l-a invins pe contracandidatul sau republican Wendell Willkie, obtinand astfel, pentru prima data in istoria SUA, al treilea mandat consecutiv la Casa Alba.

1942: A doua bătălie de la El Alamein a luat sfârșit cu victoria Aliaților,  impotriva trupelor germane conduse de generalul Rommel, pe frontul nord-african al celui de al Doilea Război Mondial.

1952: A încetat din viaţă matematicianul si astronomul Nicolae C. Coculescu; (n. 31 iulie 1866).

1 COCULESCU, NICOLAE C. Astronom N. 31 iul. 1866, Craiova - m. 5 nov. 1952, Bucureşti. Studii primare în Craiova absolvite în

 A fost profesor de astronomie la Universitatea din Bucuresti si este cunoscut pentru studiile sale de mecanica cereasca asupra calculului perturbațiilor planetelor.

In 1908 a infiintat Observatorul astronomic din Bucuresti.

1955: A murit pictorul francez ; (n. 26.12.1883).

Biography of Maurice Utrillo - Association Maurice Utrillo

Maurice Utrillo

1956: A decedat Maria Filotti, una dintre cele mai apreciate actriţe române ale secolului XX şi directoare de teatru; (n. 09.10.1883).

1959: S-a nascut muzicianul canadian Brian Adams

Muzicieni canadian jucat o mare parte in anii '80 Pop / Rock Muzica Peisaj

1960: A încetat din viaţă producătorul, regizorul şi actorul american Mack Sennett, supranumit “regele comediei burleşti”; (n. 17 ianuarie 1880).

1968:  Shirley Chisholm a fost prima femeie de culoare aleasă în Congresul american.

 1968:  Richard Nixon, liderul Partidului Republican, a fost ales preşedinte al SUA. A pus capăt războiului din Vietnam (1973) şi a reuşit să angajeze negocieri între Israel şi Egipt.

 În 1974 a fost silit să demisioneze, fiind implicat în afacerea Watergate.

1970: Vaticanul a introdus serviciul divin in limba nationala a fiecarei comunitati romano-catolice.

1984: Sandinistii din Nicaragua proclama victoria in alegeri a Frontului Sandinist de Eliberare, formatiune politica stangista sprijinita de Cuba lui Castro.

Mai este fata sau a fost mâncată? Reportajul lui Salman Rushdie despre ''Surâsul jaguarului'' – Lumen in mundo

Liderul sandinist Daniel Ortega

Au fost primele  alegeri din ţară  de la revoluţia care avusese  loc urmă cu cinci ani.

1989: A murit  Vladimir Horowitz, pianist rus;  (n.1 octombrie 1903).

1991: Trei mari confederatii sindicale – Alfa, CNSLR si Fratia – au format Consiliul National Consultativ al Sindicatelor din Romania, ca reactie impotriva divizarii miscarii sindicale care inregistra 140 de federatii si 14 confederatii.

1991: A incetat din viata, la 68 de ani, Robert Maxwell, om de afaceri, magnat al presei britanice.
Moartea milionarului a provocat foarte multa valva, corpul sau fiind gasit in largul coastelor Tenerife. Robert Maxwell a disparut pe cand facea o croaziera la bordul luxosului sau iaht, Ghislaine.

S-a spus ca omul de afaceri a cazut in apa in cursul diminetii de 5 noiembrie, dar disparitia sa a fost sesizata abia dupa cateva ore, cand nu a mai raspuns la telefon. Doua elicoptere si mai multe ambarcatiuni au pornit in cautarea sa, cadavrul sau fiind gasit in jurul orei 18.00.

Moartea magnatului este si acum invaluita in mister, pentru ca nu s-a putut stabili cum a ajuns acesta sa se inece. Au existat teorii care indicau ca Maxwell s-ar fi sinucis, altele, din contra, lasand sa se inteleaga ca publicistul ar fi fost asasinat, pe seama lui circuland informatii legate de legatura sa cu serviciul secret israelian Mosad.

Maxwell a avut o viata extrem de agitata. S-a nascut intr-un satuc din Ucraina, aflat in regiunea Solotvino – aflata la granita cu Maramuresul, intr-o familie de evrei, numele sau adevarat fiind Ian Ludvik Hoch. Saracia si razboiul i-au marcat copilaria.

La 17 ani a ajuns in Anglia si s-a inrolat in armata, fiind decorat pentru meritele sale. Inainte sa isi deschida afacerea, a lucrat pentru Ministerul de Externe. In 1951, a inceput sa isi construiasca imperiul financiar, cumparand o editura. Ambitios din fire, in 1984, Maxwell a cumparat Daily Mirror, ziar national britanic.

El a fost acuzat insa si pentru metodele mai putin ortodoxe folosite in afaceri. De altfel, inainte de a muri, milionarul a avut mari probleme cu legea, lucru care a alimentat zvonurile privitoare la sinuciderea sa. Maxwell a fost inmormantat in Ierusalim.

 1992: Dupa 42 de ani, s-a redeschis Ambasada Vaticanului la București (Nunțiatura Apostolica).

1994: La 45 de ani, boxerul George Foreman a devenit cel mai vârstnic campion la categoria super-grea dupa ce l-a batut pe Michael Moorer.

 

From the archive: George Foreman is a gentle giant - The Ring

1997: În România au fost redeschise dosarele privind Revoluția anticomunistă din decembrie 1989. Toate soluțiile care au fost date de procurori în dosarele revoluției au fost verificate.

Ulterior, procurorii militari au început urmarirea penală împotriva lui Victor Athanasie Stanculescu, Mihai Chițac, Ștefan Gușe si a altor ofițeri implicati in reprimarea sangeroasa a revolutionarilor timisoreni.

1999: Au fost executaţi prin spânzurare doi cetateni indieni, între care o femeie, şi doi cetăţeni din Sri Lanka, condamnaţi pentru că au participat la asasinarea, în 1991, a fostului premier indian Rajiv Gandhi.

 2003: A fost publicat Raportul de ţară al Comisiei Europene, în care se afirma că România îndeplineşte criteriul politic pentru aderarea la Uniunea Europeană.

2003: Radio Contact își schimbă numele și echipa și devine Kiss FM.

2005: A murit scriitorul englez John Fowles, autorul romanelor de succes “Colecţionarul”, “Magicianul”, “Iubita locotenentului francez”; (n. 31 martie 1926).

2006: Fostul preşedinte irakian, Saddam Hussein, a fost condamnat la moarte prin spânzurare de Înaltul Tribunal Penal irakian, pentru rolul jucat în masacrarea a 148 de şiiţi la Dujail, în anii ’80.

Sadam Husein (n. 28 aprilie 1937, satul Al-Awja, Irak; d. 30 decembrie 2006, Bagdad), președinte al Irakului în perioada 1979 - 2003 și prim-ministru al acestei țări între 1979 - 1991 și 1994 - 2003 - foto (Saddam Hussein judecat în 2004, la un an după ce a fost capturat): ro.wikipedia.org

2010: A  încetat din viaţă poetul român de origine basarabeană, Adrian Păunescu.

Adrian Păunescu (Adrian Păun) s-a născut la 20 iulie 1943 în satul Copăceni, judeţul Bălţi, (azi in Republica Moldova).

Poet, publicist şi om politic român, Păunescu s-a făcut cunoscut mai ales prin poezie şi în calitate de organizator al Cenaclului “Flacăra“.  Adrian Păunescu a fost  unul dintre  cei mai prolifici poeţi români contemporani.

Diabetul de care acesta suferea i-a afectat mai multe organe, iar în noaptea de 4 spre 5 noiembrie, starea poetului s-a înrăutăţit.

Medicii nu l-au mai putut salva si  în ciuda eforturilor depuse, poetul a decedat la ora 7:15.

2o1o: A murit actrița americană Jill Clayburgh.

S-a născut în New York City, la 30 aprilie 1944.Bunica ei din partea tatălui a fost cântăreața de operă Alma Lachenbruch Clayburgh.

Tatăl lui Jill Clayburgh provenea dintr-o familie evreiască înstărită .A urmat cursurile școlii Brearley School. După aceea a mers la colegiul Sarah Lawrence College, unde a decis că vrea să devină actriță.

Clayburgh s-a măritat cu scenaristul și dramaturgul David Rabe în 1979, cu care a avut au un băiat, Michael Rabe, și o fată , actrița Lily Rabe. Înainte de asta, ea s-a întâlnit cu actorul Al Pacino timp de cinci ani (chiar și-a făcut apariția cu el într-un episod al serialului N.Y.P.D. , „Deadly Circle Of Violence”, în noiembrie 1968).

A apărut în numeroase producții Broadway în anii ’60-70′. Debutul ei pe micul ecran a fost în filmul The Wedding Party, filmat în anul 1963 dar care a apărut abia șase ani mai târziu.

A fost nominalizată pentru premiul Academy Award pentru cea mai bună actriță a anului 1978 datorită rolului din An Unmarried Woman, datorită caruia a și câștigat acest premiu la Festivalul de Film de la Cannes. De asemenea a fost nominalizată la premiul Oscar pentru rolurile din filmele An Unmarried Woman și Starting Over și premiată pentru dramatica interpretare din filmul I’m Dancing as Fast as I Can.

Clayburgh a avut și numeroase roluri în seriale TV incluzând rolurile din Law & Order, The Practice și din Ally McBeal. A fost nominalizată pentru Emmy Award datorită muncii depuse în Hustling în 1975 și pentru aparițiile în calitate de oaspete în the seria Nip/Tuck în 2005.

A avut o leucemie limfocitară cronică timp de mai bine de douăzeci de ani înainte de a muri de această boală în casa ei din Lakeville, Connecticut.

Filmul Love and Other Drugs a fost facut în memoria ei și dedicat ei.

2012: A murit compozitorul american Elliott Carter; (n. 1908).

Elliott Carter dies; inventive American composer was 103 - Los Angeles Times

2013: India lansează prima sonda interplanetara in misiunea Orbiter Mars.

A fost prima misiune interplanetara Indiei, care a devenit a patra tara care a trimis un vehicul spatial pe Marte, după sovietici, SUA și Agenția Spațială Europeană.

De asemenea, India a fost prima tara din Asia care a trimis o nava spatiala  pe orbita planetei Marte.

2015 : A decedat marele istoric german Hans Mommsen; (n.. 1930).

2018: Agenția spațială americană NASA, a anunțat că nava cosmică Voyager 2 a ieșit din Sistemul Solar pătrunzând în spațiul interstelar.

2018: A murit în închisoare torționarul comunist român Alexandru Vișinescu, găsit vinovat de moartea a 12 deținuți politici, care au fost bătuți, înfometați și lăsați fără medicamente.

A fost  fost comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat și a deținut și alte poziții în sistemul penitenciar comunist, activând în unitățile carcerale Mislea și Jilava, la începutul anilor 1950 ; (n. 1925).

Sandu: Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost CONDAMNAT la 20 de ani de închisoare

A fost condamnat pentru crime contra umanității în legătură cu abuzurile săvârșite asupra deținuților politici. Instanța a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vișinescu, și a fost obligat la plata în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne și ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părți civile, urmași ai deținuților închiși la Râmnicu Sărat.

Vișinescu a fost primul torționar comunist condamnat definitiv în România.

Procesul său a survenit după 50 de ani de la săvârșirea faptelor.

În ultimul său cuvânt Vișinescu a cerut să fie achitat, susținând cu cinism că deținuții politici au murit din cauza vârstei înaintate. Avocata sa a susținut că deținuții au murit din pricina frigului și a singurătății.

La 10 februarie 2016, Alexandru Vișinescu a fost transportat și încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde a decedat doi ani mai târziu.

2019: A decedat Eleonora Romanescu, artistă plastică , născută la 26 aprilie 1926, în România, la Leușeni, județul Orhei din Basarabia.

OAMENII CETĂȚII/ IN MEMORIAM Eleonora Romanescu: „Ne cam mănâncă neștiința de carte. Nu se ține cartea în mâini așa cum ar trebui – să știi tu de unde provii, unde trăiești și

2019: A murit la Los Angeles, în California,actorul american William Wintersole; cunoscut pentru rolurile din serialele „Tânăr și neliniștit” și „Spitalul General”.

Doliu uriaș în Cetatea Filmului! A murit un actor din "Tânăr și neliniștit"

S-a născut la data de 30.07.1931, în Portsmouth, Ohio. A fost în serviciul Forțelor Americane din Radio și Televiziune în timpul Războiului din Coreea. Wintersole a absolvit UCLA. și a jucat în The Young and the Restless, în rolul lui Mitchell Sherman; în General Hospital, rolul lui Ted Ballantine.

A rămas, de asemenea, cunoscut pentru prestațiile sale din filmele: Evadatul -1963, Star Trek: Seria originală -1966, Secunde-1966. 

A apărut și în filme de televiziune, ca de exemplu: And the Band Played On, Strange Voices, Kate’s Secret, The Day the Bubble Burst și altele. El s-a stins din viață de complicații ale unui cancer, la 88 de ani. 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfinții Mucenici Galaction si Epistimi

Sfintii Mucenici Galaction si Epistimi

Sotii Galaction si Epistimi au vietuit in timpul imparatului Deciu (249-253). S-au nascut in cetatea Emesiei, din Fenicia. Levchipia, mama lui Galaction, stearpa din fire, a ramas insarcinata dupa ce a primit Sfantul Botez.

Ea a trecut la cele vesnice când Galaction a implinit varsta pentru căsătorie. Dupa nasterea lui Galaction, a primit botezul si tatăl sau.

Acesta l-a logodit cu Epistimi, o fata pagana. Desi Galaction nu a dorit casatoria, a reusit sa o convinga pe Epistimi ca trebuie sa se boteze si impreuna, au ales calea calugariei.

Nu au mai iesit din manastirile lor si nu s-au mai vazut unul cu celalalt decat inaintea mortii lor mucenicesti.

In timpul persecutiei impotriva crestinilor, Galaction a fost adus inaintea tribunalului si biciuit pentru credinta sa in Hristos.

Cand Epistimi a aflat ca logodnicul ei, Galaction, este in chinuri, a alergat la el si l-a implorat sa o primeasca si pe ea in impartasirea de chinurile pentru Domnul. Plangand pentru biciuirea lui Galaction, tortionarii au biciuit-o si pe ea salbatic.

Dupa alte chinuri, acestia le-au taiat mainile, picioarele si apoi capetele.

VIDEO:  ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric
 4. e.maramures.ro;
 5. Istoria md.;
 6. Istoriculzilei blogspot.com;
 7. Mediafax.ro;
 8. Wikipedia.ro
 9. Rador.ro
 10. https://m.cinemagia.ro/actori.

Publicitate

05/11/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

  Comentariu de octavpelin | 06/11/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: