CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 2 NOIEMBRIE. VIDEO


2 noiembrie, istoricul zilei

655 In Spania s-a tinut al IX-lea Conciliu din Toledo, in timpul caruia au fost  promulgate o serie de reguli privitoare la disciplina ecleziastica.

S-a hotarat ca toti convertitii la crestinism si  nu doar evreii, vor trebui sa petreaca sarbatorile crestine in prezenta episcopului locului, pentru a-si dovedi credinta, iar nerespectarea acestei reguli urma sa fie pedepsita cu flagelarea.

 676: Donus  devine Papă.

A fost cel de-al 77-lea suveran pontif  si succesor al Papei Adeodat al II-lea. Pontificatul sau a durat  până în 11 aprilie 678, ziua morții sale.

A fost conciliant in relatiile sale cu Imperiul Bizantin si a ajuns la o înțelegere cu arhiepiscopul de Ravenna, pe care l-a  convins să renunțe la pretențiile de autocefalie.

Donus a fost ales papă pe 2 noiembrie 676 și a pontificat până în 11 aprilie 678, ziua morții sale. Era fiul unui cetățean roman numit Maurițiu. foto: ro.wikipedia.org

 

Donus  – foto: ro.wikipedia.org

Este înmormântat în Bazilica Sf.Petru din Roma.

998: Sfântul Odilon, abatele de Cluny a celebrat pentru prima oară o comemorare a tuturor răposaților ordinului său. Această zi a devenit mai apoi în Biserica Catolică  data la care sunt comemorați toți credincioșii răposați.

1082:  S-a născut imparatul chinez  Huizong din dinastia Song, un mare  pictor și caligraf; (d. 4 iunie 1135).

Song Huizong, împărat chinez, pictor şi caligraf | G a b i, My heart to your heart

 In 1125  când manciurienii  au invadat China de Nord si au ocupat capitala Beijing, cu toata rezistenta eroica a aparatorilor sai, Imparatul a fost facut prizonier si dus in captivitate in Manciuria, unde a murit.

1327: În Spania, Alfons al IV-lea  numit „cel Bun”, a fost proclamat rege de Aragon  la moartea tatălui său Iacob al II-lea.

Afonso al IV-lea al Portugaliei (8 februarie 1291 – 28 mai 1357), supranumit Viteazul (portugheză o Bravo), al șaptelea rege al Portugaliei, din 1325 până la moartea sa în 1357. A fost singurul fiu legitim al lui Denis al Portugaliei, cu soția acestuia Elisabeta de Aragon foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Afonso al IV-lea al Portugaliei (8 februarie 1291 – 28 mai 1357), supranumit Viteazul (portugheză o Bravo), al șaptelea rege al Portugaliei, din 1325 până la moartea sa în 1357. A fost singurul fiu legitim al lui Denis al Portugaliei, cu soția acestuia Elisabeta de Aragon.

1439: Statele generale din Franta, reunite deja din octombrie, la Orleans, au decis să întrețină o armată permanentă cu care să-i poată izgoni definitiv pe englezi afară din Franța.

Pentru finanțare cheltuielilor de război Statele generale au instituit un nou impozit, « taille », care va fi obligatoriu pentru fiecare familie din regatul francez.

Delegația i-a acordat regelui dreptul  de a ridica „taxa” în fiecare an. Acest impozit anual nu va fi abolit decât in timpul  Revolutiei franceze din 1789.

1570: Un incendiu care s-a întins din Olanda  până în Iutlanda , a transformat în cenușă peste 100 000 de locuințe.

1639: Domnul Munteniei, Matei Basarab, este mazilit de sultan  in urma intrigilor domnului moldovean Vasile Lupu,  sprijinit si de  marele vizir otoman.

                              

Domniile lui Vasile Lupu şi Matei Basarab - Istorica - Radio România Actualităţi Online

        FOTO:  Matei Basarab domnitor al Munteniei  și   Vasile Lupu, voievod al Moldovei

Vasile Lupu a  uneltit  împotriva lui  Matei Basarab încă de la începutul domniei acestuia.

În 1639, Lupu a obținut de la sultan un act de domnie în Muntenia  pentru fiul său mai mare Ioan si a intrat  pentru a doua oară în Muntenia cu ajutor tătăresc, dar nu s-a ales decât cu titlul de „Domn al Moldovei și Țării Românești”, deoarece a fost înfrânt decisiv la Ojogeni.

Avem de la Vasile Lupu și un document emis la 1 noiembrie 1639  care are ca sigiliu stema unită a Moldovei și Țării Românești, care ulterior, a devenit stema oficială a Principatelor Române Unite la 24 ianuarie 1859.

Oastea lui Vasile Lupu a  intrat în Muntenia în 1637, arzand  și jefuind  până la Ramnic . Matei Basarab , ajutat și de oștile voievodului transilvanean Gheorghe Racoczi,  aflate sub comanda lui Ioan Kemeny, l-a învins la Teleajen și l-a scos din țară.

1659: S-a încheiat domnia lui Gheorghe Ghica în Tara Moldovei.

Gheorghe Ghica (n. 1600- d. 1664), a fost domnitor al  Moldovei (3.03.1658 – 2.11.1659) si al Munteniei  20 noiembrie 1659- 1 septembrie 1660.

Era de origine albaneza modesta, de prin părțile grecești, și este strămoșul diverselor ramuri ale familiei care va juca  un rol important în istoria Moldovei si Munteniei.

1699: S-a nascut pictorul francez  Jean Baptiste Siméon Chardin; ( d, 12 iunie  1779).

chardin, portrait

1721: Petru I  este proclamat împărat (ţar) „a toate Rusiile”.

Nascut in 1672,la vârsta de 10 ani fusese ales ţar, însă nu singur, ci împreună cu fratele său Ivan, care avea  16 ani, dar care era  bolnav, cu mintea rătăcită.

Această situaţie neobişnuită a fost forţată de ambiţiile surorii vitrege a lui Petru, Sofia – soră bună cu Ivan. Sofia a fost numită regentă şi rămâne cu Ivan la Moscova, iar Petru a fost trimis la o reşedinţă din apropierea capitalei.

La vârsta de 17 ani s-a căsătorit, a plecat la Moscova, iar în anul 1695 a început război cu turcii.

Petru cel Mare a Rusiei în tinereţe

A creat prima flotă a Rusiei, cu care a învins navele turceşti staţionate în dreptul Azovului, pe care apoi l-a cucerit.

Împreună cu 250 de oameni a plecat într-o călătorie prin Europa, într-o aşa-numită “Mare Ambasadă”, pentru a vedea noile realizări ale Occidentului dezvoltat şi a se întoarce în ţara sa îmbogăţit de cunoaştere.

Petru I a făcut importante reforme în diferite domenii, de la schimbarea veşmintelor slujitorilor la interzicerea bărbilor pentru cei care nu erau clerici.

A dus un război cu suedezii, pe care i-a învins.

La 2 noiembrie 1721  Senatul i-a oferit tarului titlul de imparat, Rusia devenind oficial imperiu,iar  Petru t “Împărat și Autocrat al întregii Rusii”.

Formula finală este ușor diferită de predecesorii lui Petru și anume “al tuturor Rusiilor”, descriere care reflectă pretențiile țarilor de a domni peste toate teritoriile fostei Rusii Kievene.

Titlul complet al lui Petru a fost începând cu 1721: “Petru I, cu ajutorul lui Dumnezeu Împărat și Autocrat al întregii Rusii, Moscovei, Kievului, Vladimirului și Novgorodului; Țarul Kazanului, Țarul Astrakhanului, Țarul Siberiei, Suveranul Smolensk; Prinț al Estoniei, Livoniei, Kareliei, Tverului, Ugrei, Permului, Vlatkăi, Bulgariei și al altor principate; Suveran și Mare Duce de Nijny Novgorod, Cernigov, Riazan, Rostov, Yaroslavl, Beluzero, Udoria, Obdoria, Kondia, și Stăpân al Ținuturilor de Nord; Suveran al Iveriei și al Țărilor kartalian și georgian; și Suveran ereditar și Suzeran al Kabardiniei și al Prinților circassieni și ai munților.”

Cancelarul Golovkin a rostit o cuvântare mişcătoare la adresa lui Petru:

 “Senatul găseşte de cuviinţă s-o roage pe Majestatea Voastră, cu cea mai adâncă umilinţă, să primească numele de Petru cel Mare, părinte al patriei, împărat a toate Rusiile…Trăiasca Petru cel Mare, părinte al patriei, împărat a toate  Rusiile ! “. Petru se preface uimit, apoi stânjenit, dar sfârşeşte prin a primi.

Succesorii lui Petru au modificat titlurile incluzându-l și pe cel de Mare Duce al Finlandei (1809) și Țar al Poloniei (1815).

A murit la data de 28 ianuarie 1725.

Petru suferea de dureri de coloană, abcese și o infecție a căilor urinare. În ianuarie 1725 a suferit o operație de extragere a pietrelor urinare. În noaptea de 20 spre  21 ianuarie 1725,  se plânge de dureri cumplite, pricinuite de retenția urinei. Medicii nu au nici o îndoială că gangrena a cuprins colul vezicii urinare. Sosise clipa să numească urmașul la tron, dar totuși, țarul tace.

La 28 ianuarie , la ora șase dimineața, la 53 de ani și după 43 de ani de domnie, Petru cel Mare își dă sufletul. Clanul din jurul  Ecaterinei citeste o proclamație prin care Ecaterina I e numită împărăteasă legitimă a toate Rusiile.

A avut cinci copii, însă moştenirea sa cea mai importantă pe care a lăsat-o a fost o Rusie pornită spre modernizare şi întărită economic şi militar.

1755: S-a nascut la Viena, Maria Antoaneta ( Maria Antonia Josepha Johanna von Habsburg – Lothringen), regina a Frantei, fiica imparatului austriac  Francisc I si a imparatesei Maria Tereza.

S-a casatorit in anul 1770 cu viitorul rege al Frantei Ludovic al XVI-lea, cu scopul intaririi aliantei franco-austriece.

 Cat a fost regina, a fost extrem de criticata pentru extravaganta sa, dar mai ales pentru deciziile ei antireformiste.

 A sprijinit reactiunea franceza, atragandu-si ura maselor populare.

 Mariei Antoaneta ii este atribuita si replica: “Daca nu au paine sa manance briose”, rostita in momentul in care saracii din Paris strigau sub geamurile palatului regal ca nu mai au din ce sa traiasca.

In 1791, ea si sotul ei au incercat sa fuga in Austria ca sa scape din mina protestatarilor francezi, insa au fost prinsi si incarcerati in Paris.

La noua luni dupa ce Ludovic al XVI-lea a fost executat, Maria Antoaneta, a fost si ea ghilotinată  la vârsta de 38 de ani, în ziua de 16 octombrie 1793.

1765: Împărăteasa Maria Tereza ridica Transilvania la statutul de „mare principat”, provincie nesupusă regatului Ungariei.

1767: S-a nascut  prinţul Eduard, Duce de Kent, al patrulea fiu al regelui George al III-lea  al Marii Britanii şi tatăl reginei Victoria; (d. 1820).

1769: Exploratorul spaniol Gaspar de Portolá a descoperit Golful San Francisco în California.

SoCal water agency to again vote on Bay Delta water tunnels. Tell them to say no! | Sierra Club Angeles Chapter

Golful San Francisco este unul dintre cele mai mari golfuri de pe Coasta de Vest, de la Pacific, a Statelor Unite.Are o lungime de 70 de km și o lățime de 20 km, fiind situat în statul California. La intrarea în golf se află podul Golden Gate (Poarta de aur). Înspre nord, în dreptul orașelor San Pablo și San Rafael, începe golful San Pablo.

1789: Adunarea Națională a Revoluției, a decretat naționalizarea bunurilor bisericești în Franța.

1814: Anglia: Periodicul londonez, The Times, este primul ziar care folosește tiparnița pentru editarea sa.

Front page of The Times from 4 December 1788 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Foto: Prima pagină a ziarului The Times din 4 decembrie 1788 – foto en.wikipedia.org

The Times este cel mai vechi ziar din Marea Britanie, înființat în anul 1785 sub numele de The Daily Universal Register. Ziarul este tipărit zilnic (mai puțin duminica) începând cu anul 1788. Cotidianul este completat de The Sunday Times, care este tipărit doar duminica. The Times este deținut de compania News Corporation. În luna mai 2008, tirajul ziarului era de 626.401 exemplare pe zi.

1816: A încetat din viaţă Gheorghe Şincai (n.28 februarie 1754 la Riciu, jud.Mureş), istoric literar, filolog, traducător, poet, reprezentant  de seama al Şcolii Ardelene.

PORTRET: Gheorghe Şincai – reprezentant de marcă al Şcolii Ardelene | Agenția de presă Rador

A adus o contribuţie fundamentală în acţiunea de răspîndire a culturii române în mediul rural din Transilvania şi a elaborat alături de Samuil Micu prima gramatică tiparită a limbii române: “Elementa linguae daco-romanae sive valachicae” (Viena, 1780).

1844: S-a nascut  Mehmed V, al 35-lea  sultan al Imperiului Otoman; (d. 1918).

1854: A incetat din viață Anton Pann (Antonie Pantoleon Petroveanu), compozitor al muzicii imnului național al României și autor al culegerii de proverbe “Povestea vorbii”; (data nașterii sale este  incertă, fiind stabilita  între 1793-1797 la Sliven, in  Imperiul Otoman –– d. 2 noiembrie 1854, București, Țara Românească).

Abecedarul de psaltichie al lui Anton Pann

A fost profesor de muzică religioasă, protopsalt, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat și publicist, fiind supranumit de Mihai Eminescu în poemul Epigonii „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb”.

 

1864: Prin decret se decide inaugurarea Şcolii de bele-arte din Bucureşti, România. Şcoala propriu zis va fi inaugurată la 26 decembrie 1864.

Şcoala  de Belle Arte din Bucureşt a fost  înfiintata din initiativa artistilor Gheorghe Tattarascu si Teodor Aman si  a functionat în cladirea Monetariei Statului pâna în 1912, când acea   cladire a fost demolata.

1873:  S-a născut sculptorul roman Dimitrie Paciurea; (m. 14 iulie 1932).

Image result for photos Dimitrie Paciurea

Fișier:Gigant - Dimitrie Paciurea - Parcul Carol - Bucuresti.jpg - Wikipedia

Una dintre marile sale reușite  este  considerată  statuia “Gigantul”, lucrata în 1906.

  1877: Se încheiere la Berlin a Convenţia de comerţ româno-germana, care intră în vigoare la 1881. Convenţia a fost modificată  la 17 februarie / 1 martie 1887.

1881:  A aparut primul numar al revistei “Contemporanul”, una dintre cele mai vechi reviste culturale românesti.

12 nr. Revista CONTEMPORANUL (1887,Iasi) foto

1886 : Oficiul Imperial de Brevete din Germania i-a acordat lui Carl Benz brevetul de automobile.

Mercedes-Benz: Carl Benz.

Carl Friedrich Benz (Karl Friedrich Michael Benz) (* 25 noiembrie 1844, Mühlburg (Karlsruhe); † 4 aprilie 1929, Ladenburg), inginer german și un pionier al automobilismului.

Primul automobil construit de el se numea Benz Patent Motorwagen, construit în 1885. Motorul, care avea instalație de răcire cu apă, era conectat la roți prin curele și lanțuri de bicicletă. În 1888, soția lui, Bertha, a folosit mașina într-o călătorie de 100 km pentru a-și vizita rudele

1889: Teritoriul nord- american Dakota a fost divizat în două părți, care au fost admise în Statele Unite ale Americii sub numele de Dakota de Nord și Dakota de Sud.

Map of North Dakota, South Dakota and Minnesota

1894: Încoronarea ultimului ţar rus (1894– 15 martie 1917), Nikolai al II–lea Romanov ( 6 mai 1868).

A sfârşit tragic, fiind executat de un comando bolsevic,  împreună cu familia sa, la 17 iulie 1918 in urma unui ordin direct al lui Lenin.

1906: Revolutionarul marxist  Lev Davidovici Troțki , născut Leiba Davidovici Bronștein (n.1879  – d.  21 august 1940, asasinat la ordinul lui Stalin), a fost condamnat la deportare pe viață în Siberia de justitia tarista.

1906: S-a nascut  Luchino Visconti, regizor de film şi teatru italian.

Pe numele adevărat Luchino Visconti Di Modrone, a fost supranumit „contele roșu” datorită ascendenței sale nobiliare și simpatiilor sale comuniste.

Luchino Visconti | Cinema Neorealismo Italiano

Capodoperele cineastului rămân: Obsesie, Pământul se cutremură, Bellissima, Senso, Nopți albe, Rocco și frații săi, Ghepardul, Căderea zeilor, Moarte la Veneția, Inocentul.

A fost un  reprezentant de marca  al neorealismului în cinematografie (“Rocco şi fraţii săi”, “Nopţi albe”) (d.17.03.1976).

1912: A fost înfiinţată Comisia de atletism, alergări pe jos şi concursuri, parte din Federaţia Română a Societăţilor Sportive, precursoarea Federaţiei Române de Atletism de astăzi, a 19-a federaţie pe lista mondială, care din 1923 s-a afiliat la Asociaţia Internaţională a Federaţiilor de Atletism (IAAF).

1913: S-a născut actorul american Burt Lancaster: “Omul care aduce ploaia”, “Elmer Gantry”, “Aeroportul”, “Ghepardul”.

A  primit Premiul Oscar în 1960; (d. 20 octombrie 1994).

1916: A decedat printul  Mircea, ultimul fiu  al reginei Maria a Romaniei.

Alteța Sa Regală Mircea, Principe al României, Principe de Hohenzollern (n. 13 ianuarie 1913) a fost  cel de-al treilea băiat și cel mai mic copil al  Reginei Maria si al Regelui Ferdinand.

Principele Mircea, dispărut prea devreme

Prințul Mircea a murit de febră tifoidă, în plin Război Mondial.

1917: Guvernul britanic a emis  declarația Balfour, prin care se angaja în eforturile de a crea în Palestina  un stat național al poporului evreu.

Declarația Balfour, document oficial de politică externă a guvernului Regatului Unit al Marii Britanii afirma că: „Guvernul Majestății Sale privește favorabil stabilirea în Palestina a unui Cămin național pentru poporul evreu și își va folosi bunele oficii pentru a facilita atingerea acestui obiectiv; este de înțeles că nu se va face nimic ce ar putea prejudicia drepturile civile și religioase ale comunităților neevreiești existente în Palestina, sau drepturile și statutul politic obținut de evrei în alte țări.” Declarația a fost făcută într-o scrisoare a secretarului pentru afacerile externe Arthur James Balfour către baronul Lionel Walter Rothschild, unul dintre liderii comunității evreiești britanice, declarație care urma să fie transmisă „Federației Sioniste a Marii Britanii și Irlandei”, o organizație sionistă britanică. Declarația Balfour a fost mai târziu încorporată printre prevederile Tratatului de la Sèvres dintre puterile aliate învingătoare și Imperiul Otoman și în Mandatul britanic pentru Palestina. Originalul documentului este păstrat la British Library.

Ziua de 2 noiembrie este comemorată cu fast în Israel și în diaspora evreiască ca „Ziua Balfour”

1919: In zilele de  2-4 noiembrie 1919 au loc alegeri parlamentare pentru Adunarea Deputaţilor şi în 7-9 noiembrie pentru Senat, pe baza votului universal la care, pentru prima oară, cetăţenii din toate provinciile româneşti aleg un singur Parlament al României reîntregite.

Regele Ferdinand vorbind în fața primului parlament al României întregite - foto preluat de pe agero-stuttgart.de

Regele Ferdinand vorbind în fața primului parlament al României întregite – foto preluat de pe agero-stuttgart.de

 1929: Se introduce la Bucureşti tramvaiul electric, renunţîndu-se astfel la cel cu tracţiune animală.

Imagine

1929: A încetat din viaţă Alexandru Davila (n.1862, Goleşti, jud.Argeş), dramaturg şi om de teatru român, fiul lui Carol Davila, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti în anii 1905-1908 şi 1912-1914.

 1930: Cel mai mare avion din lume, Dornier DO-X, a decolat din Germania spre Amsterdam într-un zbor de probă.

Dornier Do X, era cel mai mare, mai greu și mai puternic hidroavion din lume, la data introducerii sale în Germania de către compania Dornier Flugzeugwerke (1929).

1930 : Haile Selassie devine împărat al Etiopiei.

1935: In  China au  fost introduse ca mijloace de plata bacnotele  în locul monedelor.

1936: British Broadcasting Corporation (BBC) a infiintat Serviciul de televiziune, ulterior redenumit BBC1.

1938: A fost semnat primul Dictat de la Viena, prin care Germania si Italia s-au angajat sa “arbitreze” problemele teritoriale ungaro-cehoslovace.

Primul Arbitraj de la Viena și alte achiziții teritoriale (2 noiembrie 1938) - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Primul Arbitraj de la Viena și alte achiziții teritoriale (2 noiembrie 1938) – foto ro.wikipedia.org

Primul Arbitraj de la Viena a avut loc în 2 noiembrie 1938, la Viena, în Palatul Belvedere. Prin acest arbitraj internațional, zone din Slovacia de sud și partea sud-vestică a Ruteniei Carpatice, au fost desprinse din teritoriul Cehoslovaciei și atribuite Ungariei, conduse de regentul Miklós Horthy. În acest fel Ungaria revizionistă, sprijinită fățiș de cei doi „arbitri”, Germania nazistă și Italia fascistă, recâștiga controlul acestor zone (care aparțin în prezent Slovaciei și Ucrainei).

Aceste zone, locuite compact de etnici maghiari, fuseseră pierdute de Ungaria prin Tratatul de la Trianon, din 1920, în urma Primului Război Mondial, când s-a dizolvat Austro-Ungaria și de atunci încercase, prin toate mijloacele, să le recupereze. Primul arbitraj de la Viena a fost un rezultat direct al Înțelegerii de la München din 30 septembrie 1938. După terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, Tratatele de la Paris din 1947 au declarat arbitrajul nul ab initio și l-au anulat de facto.

1938: S-a născut prințesa   Sophia, soţia regelui Spaniei Juan Carlos I.

Regina Sofia imagine

Sofía a Greciei (Sofía Margarita Victoria Federica; n. 2 noiembrie 1938) este fiica regelui Paul I al Greciei și soția regelui Juan Carlos I al Spaniei.

1941: Postul Radio Iaşi a emis pentru prima oară, sub numele de „Radio Moldova”. Radio Iaşi este unul dintre cele mai cunoscute posturi regionale din sistemul radioului public românesc şi se adresează locuitorilor din judeţele: Bacău, Botoşani, Galaţi, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Vrancea, din Republica Moldova şi Ucraina. Postul „Radio Moldova” de la Iaşi, denumit „Radio Moldoviţa” în 1944, a fost singurul post teritorial care a funcţionat în timpul regimului antonescian, funcţionând ca principal post de propagandă românească şi anti-propagandă sovietică.

Din anul 1984 şi până la căderea regimului comunist (22 decembrie 1989), postului de radio i-a fost anulat dreptul de a emite.

1947: Excentricul miliardar american Howard Hughes a ridicat de la sol giganticul aparat “Spruce Goose”, cel mai mare avion construit vreodata.

 

Howard Robard Hughes, Jr. (24 decembrie 1905 – 5 aprilie 1976), a fost un aviator, inginer, industriaș, producător/regizor de film, filantrop american și unul dintre cei mai bogați oameni din lume - Howard Hughes in February 1938 - oto preluat de pe en.wikipedia.org

Aparatul putea sa transporte peste 700 de militari ori o incarcatura de aproximativ 60 de tone, nu a mai zburat niciodata de atunci fiind depozitat intr-un imens hangar.

Inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, Hughes a obtinut un contract din partea guvernului american care presupunea construirea unui hidroavion de mari dimensiuni care sa poata transporta cantitati mari de marfa.

Proiectul a primit diferite nume, H-4 Hercules, Barca Zburatoare a lui Hughes, insa a devenit cunoscut  sub numele de  “Spruce Goose”.

De la un capat la altul al aripilor, avionul masura cat un teren de fotbal. Inginerii au reusit sa finalizeze aparatul abia dupa ce Razboiul s-a incheiat, iar pe 2 noiembrie 1947 a fost testat. “Spruce Goose” nu a zburat decat cateva minute dupa care a fost garat intr-un hangar amenajat special.

Hughes H-4 Hercules, finanțat de Howard Hughes, este cel mai mare hidroavion din lume. A fost creat initial pentru cel de-al doilea razboi mondial, dar constructia acestei aeronave s-a incheiat dupa terminarea razboiului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Foto: Hughes H-4 Hercules – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 De la acel prim si ultim zbor, uriasul avion nu a mai fost prezentat public niciodata.

Pana la sfarsitul vietii, Hughes a cheltuit milioane de dolari ca sa isi intretina creatia in conditii bune. Dupa moartea milionarului, avionul a fost expus in Long Beach Harbor, California, iar mai apoi in muzeul aeronautic din Oregon.

1950: A încetat din viaţă  scriitorul  britanic de origine irlandeza,  George Bernard Shaw.

Celebrul dramaturg  a fost distins cu  Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 1925 . (“Pygmalion”, “Sfânta Ioana”, “Candida”); (n.26.07.1856).

1956: Armata sovietică reprimă sângeros protestul anticomunist al  locuitprilor Budapestei, început în octombrie.

Imre Nagy a fost desemnat prim-ministru de partidul comunist maghiar pe 23 octombrie 1956. Foarte repede a devenit evidentcă el era împotriva intervenției trupelor Armatei Roșii, mai ales că  primise asigurări (care s-au dovedit, în final, mincinoase) de la sovietici ca acestia  nu  vor utiliza violența pentru stopa revoluția maghiară.

Intervenția sovietică a avut loc pe data 23 octombrie 1956 , în aceeași zi când la Budapesta avea loc un mare miting studențesc – desfășurat la Universitatea Tehnică.

Timp de 5 zile s-au duc lupte dure între studenții unguri și forțele AVH (poliția secretă comunista maghiară), ajutate de trupele sovietice (sub pretextul de a apăra țara de invazia NATO ).

În această etapă, trupele sovietice au luptat numai în Budapesta, neintervenind în restul țării.

La 30 octombrie 1956, sovieticii mimează intenția de negociere, iar la 3 noiembrie își schimbă radical poziția, procedând la ocuparea prin forță miltară a Budapestei.

Insurecția maghiarilor s-a soldat cu mii de morți, 13.000 de răniți, cu deportarea a 16.000 de persoane și exilarea a peste 100.000.

În dimineața de 4 noiembrie Imre Nagy a ținut un discurs dramatic la radio, anunțând invazia trupelor sovietice, mai târziu cerând azil la ambasada Iugoslaviei .

A fost înlaturat  și va fi pus în fruntea guvernului comunistul János Kádár, obedient fata de URSS.

Pe 21 este răpit în drum spre casa lui – nefiind respectată înțelegerea cu iugoslavii – și este deportat în Romania, la Snagov, împreună cu mai mulți lideri comunisti reformiști.

Nu a fost dispus să demisioneze și nici să recunoască guvernul lui  janos Kadar, în ciuda presiunilor politice puternice și a somațiilor repetate.

A fost dus in Ungaria în aprilie 1957. Între 9 iunie și 15 iunie 1958 a fost judecat într-un proces cu ușile închise, fiind în cele din urmă condamnat la moarte. Sentința a fost executată chiar în ziua următoare (de menționat că sentința a fost aprobată în prealabil de Comitetul Executiv al Partidului Comunist Maghiar).

Între anii 1961-1989 cadavrul lui a fost ascuns în parcela 301 din Cimitirul Nou  din Budapesta.

Imre Nagy a fost reabilitat în 1989, și a fost reînmormântat solemn în același an la data de 16 iunie.

1962 : Președintele Statelor Unite, J.F. Kennedy, anunță sfârșitul crizei nuclearelor din Cuba.

John Fitzgerald Kennedy (n. 29 mai 1917 - d. 22 noiembrie 1963), cunoscut și ca John F. Kennedy, JFK sau "Jack Kennedy", a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. A servit din 1961 până la asasinarea sa survenită în ziua de 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas. A fost unul dintre membrii cei mai proeminenți ai familiei Kennedy implicați în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american. foto: thestyleking.com

John Fitzgerald Kennedy – foto: thestyleking.com

John Fitzgerald Kennedy (n. 29 mai 1917 – d. 22 noiembrie 1963), cunoscut și ca John F. Kennedy, JFK sau “Jack Kennedy”, a fost cel de-al treizeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. A servit din 1961 până la asasinarea sa survenită în ziua de 22 noiembrie 1963, la Dallas, Texas. A fost unul dintre membrii cei mai proeminenți ai familiei Kennedy implicați în politică, fiind totodată considerat un stindard al liberalismului american.

1963: Presedintele Vietnamului de Sud, Ngo Dinh Diem, a fost asasinat in urma unei lovituri de stat  militare.

1964: Regele Saud din Arabia Saudită renunță la putere în favoarea fratelui său emirul Faisal.

1966: Intră în vigoare Cuban Adjustment Act,care  oferea unui număr de 123.000 de cubanezi posibilitatea de a face cerere de stabilire permanentă în Statele Unite.

1966: S-a nascut actorul american David Schwimmer.

 

 1973 : John Lennon (ex.Beatles) lansează albumul „Mind Games“.

1975: A încetat din viaţă marele regizor italian Pier Paolo Pasolini; (n.1922).

 

Pier Paolo Pasolini: The Complete Artist

A  fost un intelectual italian de stânga, considerat a fi printre cei mai mari artiști și intelectuali italieni ai secolului al XX-lea. În cinematografie s-a remarcat inițial ca scenarist, iar ulterior a devenit un important regizor de film, recunoscut și premiat pe plan internațional. În paralel a fost de asemenea poet, scriitor și publicist.

 Printre filmele sale cele mai cunoscute se numără Mamma Roma (1962), Teorema (1968), Il Decameron (1970) și Salò o le 120 giornate di Sodoma (1975).

Pasolini a fost asasinat în 1975, în circumstanțe neclarificate complet până astăzi. A fost inclus în Canonul occidental al lui Harold Bloom, iar trei filme ale sale au fost selectate pentru conservare în proiectul „100 film italiani da salvare”, inițiat în cadrul Festivalului de film de la Veneția.

1976: Jimmy Carter, primul candidat la presedentia americana originar dintr-un stat din Sud  la foarte mulți ani după războiului american de secesiune, îl învinge în alegerile pentru functia de presedinte al Statelor Unite,  pe contracandidatul sau  Gerald Ford.

Jimmy Carter Honored With Gerald Ford Medal For Public Service | 90.1 FM WABE

1983: Președintele  american Ronald Reagan  semnează legea care instituie o sărbătoare federală,  celebrată an de an în a treia luni din ianuarie,  pentru comemorarea pastorului Martin Luther King, militant pentru drepturile populatiei de culoare.

1991: Bartolomeu I devine Patriarh al Constantinopolului.

Bartolomeu I (numele său laic fiind cel de Demetrios Arhontonis), s-a nascut la  29 februarie 1940  in insula Imbros, din  Turcia si a fost , din 2 noiembrie 1991, cel de-al 270-lea patriarh ecumenic al Patriarhiei de Constantinopol.

Poartă titlul de „arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și patriarh ecumenic”, este considerat succesorul Sfântului Apostol Andrei, si este  „primul între egalii săi” (primus inter pares) în raport cu conducătorii Bisericilor Ortodoxe.

Are cetățenie turcă, și aparține minorității grecești din Turcia.

1995: Adunarea Generală a ONU a adoptat, cu o largă majoritate de voturi, Rezoluţia privind asigurarea respectării egalităţii limbilor oficiale la Naţiunile Unite şi combaterea supremaţiei limbii engleze. Rezoluţia, care prevede respectarea multilingvismului la ONU, precizează că engleza, araba, chineza, spaniola, franceza şi rusa sunt atât limbi oficiale, cât şi limbi de lucru ale Adunării Generale şi ale Consiliului de Securitate ale ONU, iar franceza şi engleza sunt limbi de lucru ale Secretariatului Organizaţiei.

1997: Acord între Rusia şi Japonia în privinţa contenciosului asupra Insulelor Kurile.

Insulele Kurile: Rusești sau japoneze, vezi răspunsul | Români MD

„Declaratia de la Tokyo”, din octombrie 1993, data publicitatii ca urmare a intalnirii dintre presedintele rus Boris Elțîn si premierul nipon Morihiro Hosokawa, prevedea angajarea de negocieri menite sa rezolve, in cel mai scurt timp, problema unui tratat de pace intre cele doua tari, prin solutionarea divergentelor teritoriale pe baza argumentelor istorice si juridice, a documentelor puse la dispozitie de catre cele doua parti si a legislatiei internationale.


In ciuda faptului ca presedintele Boris Eltin si premierul Ryutaro Hashimoto s-au angajat, in 1997, la Krasnoiarsk, sa faca „toate eforturile posibile in vederea semnarii unui Tratat de Pace inainte de anul 2000”, premierul nipon Yoshiro Mori s-a izbit de un curtenitor refuz din partea presedintelui Vladimir Putin, in toamna lui 2000, in abordarea chestiunii privind statutul Kurilelor de Sud.

Intalnirea de la Irkutk, din mai 2001, a intarit convingerea ca problema restituirii insulelor nu se mai afla pe ordinea de zi a liderilor de la Kremlin.

„Ce  presedinte rus si-ar permite luxul sa ia o masura atat de nepopulara in randul unei populatii careia i s-a repetat, decenii la rand, ca anexarea Kurilelor este una dintre marile fapte de arme ale Armatei Rosii si ca pastrarea lor este aproape o chestiune de onoare?”, scria jurnalistul Guy-Pierre Chomette in revista „Le Monde diplomatique”.

2004: George W. Bush câştigă scrutinul prezidenţial din SUA în faţa lui John Kerry.

John Kerry helped George Bush steal the 2004 election, not the Russians, the Greens or Wikileaks

FOTO: John Kerry si George Bush

2004: Este asasinat de către un fundamentalist islamic, regizorul olandez Theo van Gogh.

A fost realizatorul mai multor pelicule controversate, documentarul ”0605”; (n.23 iulie  1957).

2014: A murit clarinetistul britanic Acker Bilk (numele întreg: Bernard Stanley Bilk), lider al trupei de jazz Paramount; (n. 1929).

2018: A murit trompetistul american Roy Hargrove; unul dintre liderii mişcării neo-bop, o formă de jazz foarte ritmat care a influenţat în special R&B-ul şi hip-hop-ul ; (n. 1969).

2019: A decedat (în Elveţia) cântăreaţa şi actriţa franceză Marie Laforęt (nume real: Maitena Doumenach), celebră exponentă a şansonetei franceze,stabilită în Elveția din 1978; (n. 1939).

Video A murit Marie Laforet

2019: Muzicianul român Leo Iorga, fostul solist al trupei Compact, a încetat din viață.

Leo Iorga (n. 2 decembrie 1964, Arad – d. 2 noiembrie 2019, București) a fost un muzician român, vocalist al formațiilor Pacific, Cargo, Compact, Schimbul 3, Pacifica PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, Compact B.

2019: A avut loc  explozia unei maşini-capcană în Siria în orașul Tal Abyad la frontiera cu Turcia și s-a soldat cu cel puţin 15 morţi şi peste 30 de răniţi , majoritatea copii.

Oraşul sirian Tal Abyad se află sub controlul forţelor turce.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfantul Gavriil cel nebun pentru Hristos; Sfinții Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 121999_gavriil_cel_nebun_pentru_hristos.jpg

Sfantul Gavriil Ivireanul cel nebun pentru Hristos

Părintele Gavriil a fost canonizat de Biserica Georgiei în rândul sfinţilor celor nebuni pentru Hristos, a căror pomenire liturgică se face ca pentru sfinţii monahi, chiar şi atunci când au fost simpli mireni.

Goderdzi Urghebadze (cel ce va să fie Sfântul Gavriil) s-a născut pe 26 august 1929, la Tbilisi, capitala Georgiei. A plecat în pace către patria veşnică pe 2 noiembrie 1995. A fost canonizat pe 21 decembrie 2012, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Georgiei, având ca dată de prăznuire 2 noiembrie.

Citeste mai multe informatii despre Sfantul Gavriil Ivireanul cel nebun pentru Hristos

Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie

Sf Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor și Anempodist

Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie au fost crestini persani si au primit mucenicia in vremea imparatului Sapor al II-lea (339-379).

Pentru ca au marturisit ca sunt crestini au fost supusi celor mai crunte torturi. In vremea intemnitarii lor, ingerul Domnului s-a coborat de mai multe ori si o data si Hristos, in chipul unui barbat cu fata luminoasa ca soarele, spre a-i intari in rabdarea suferintelor.

Prin rugaciunile lor, au daramat idolul lui Die, au amutit pe Sapor si tot prin rugaciunea lor, i s-a dezlegat limba. Datorita acestor minuni, multi pagani au primit credinta in Hristos.

Aftonie, unul dintre tortionari, a crezut in Hristos si a strigat cu glas mare: “Mare este Dumnezeul Crestinilor!” Pentru aceasta el a fost omorat pe loc, impreuna cu alti crestini persani.

Apoi imparatul a poruncit ca Achindin, Pegasius si Anempodistus sa fie cusuti in piei de animale si aruncati in mare. Dar Sfantul Aftonie s-a aratat din cealalta lume, insotit
de trei ingeri luminosi, i-a apucat pe cei aruncati, i-a dus la tarm uscat si le-a dat drumul.

Elpidifor a fost unul dintre nobilii de la curtea imparatului. Marturisind ca este crestin, a fost osandit la moarte de imparat, prin decapitare. Impreuna cu el, au mai fost ucisi atunci sapte mii de crestini persani.

Potrivit Sfintilor Parinti, Achindin, Pegasius si Anempodistus, au fost aruncati intr-un cuptor de foc impreuna cu douazeci si opt de soldati si cu mama imparatului, ca pedeapsa pentru credinta in Hristos. Astfel si-au dat viata acesti sfinti mucenici.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. e.maramures.ro;
 4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 5. Istoria md.;
 6. Istoriculzilei blogspot.com;
 7. Mediafax.ro;
 8. Wikipedia.ro.
 9. Rador.ro

02/11/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 02/11/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: