CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 31 OCTOMBRIE.VIDEO


31 octombrie, istoricul zilei

475: Romulus Augustus este proclamat împărat al Romei.

Flavius Romulus Augustus (n.cca. 463, – d. după 476), a fost ultimul imparat  (475 -478) al  Imperiului Roman de Apus.

La 31 octombrie 475, patricianul Orestes  îl proclamă împărat pe fiul său, Romulus Augustulus, autoritatea împăratului limitându-se la sudul Galiei si la Italia propriu- zisa.

 Era poreclit  ”Augustulus”, deși el a condus în mod oficial sub numele de  Romulus Augustus, în latina sufixul -Ulus  fiind un diminutiv , si prin urmare Augustulus  înseamna, “Micuțul Augustus”.

La 28 august 476, Romulus Augustulus a fost îndepărtat de la tron de către  Odoacru, căpetenia  herulilor de neam germanic din uniunea de triburi a  a gotilor.

 Severin de Noricum consilier al lui Odoacru, a mediat detronarea fără violență a tânărului împărat ultimul pe care l-a avut  Imperiul Roman de Apus, pentru care a reușit să obțină chiar și o pensie.

Insignele imperiale au fost trimise de la Roma la  Constantinopol, fapt care mai târziu va genera dispute în privința moștenirii romane.

Imperiul Roman de Apus după ce a pierdut  majoritatea provinciilor, a fost desființat atunci când Odoacru, care se autoproclama magister   militum (guvernator suprem), a înființat un stat independent în Italia (476).

Multi istorici considera ca odată cu instaurarea dominației germanice în Italia si  sfârșitul Imperiului Roman de Apus, a avut loc si  sfarșitul  istoric al Antichitatii  și începutul Epocii Medievale.

802: Nikephoros (Nichifor) I ( n. cca 760), este ales împărat al Bizantului.

În  anul 811, oastea bizantina condusa de  Nichifor a invadat Bulgaria  si l-a  învins de două ori pe Krum, tarul bulgarilor, devastand  capitala Pliska  dar, în timpul retragerii,armata bizantină a intrat intr-o o ambuscadă și a fost distrusa la 26 iulie de catre bulgari.

Rise of Bulgaria (Requires StainlessSteel 6.4 MOD) for Medieval II: Total War: Kingdoms - Mod DB

În imagine, Krum și macabrul său trofeu

Imparatul Nichifor a fost ucis în luptă si se spune că  țarul bulgarilor, Krum, ar fi  confectionat din craniul acestuia, o cupa din care bea la ospete.

1291: S-a nascut Philippe de Vitry, compozitor francez din perioada medievala, fost episcop de Meaux, autorul prezumtiv  al tratatului   Ars Nova Musicae, punlicat in jurul anului 1320. A decedat la data de 9 iunie 1361.

Picture of Philippe de Vitry

Figura emblematica a Evului Mediu, de Vitry era considerat de contemporani un spirit stralucitor datorita cunostintelor sale de filosofie, matematica,poezie, retorica  si muzica.

Ne-au parvenit doar o parte din compozitiile si scrierile sale.

1517: Teologulul  german Martin Luther lipește pe ușa bisericii din Wittenberg cele 95 de teze, care invitau clericii catolici la o dispută academică pe tema indulgențelor papale.

Cele 95 de teze ale lui Martin Luther (titlul latin Disputatio pro declaratione virtutis indulgentiarum) au declanşat Reforma Protestantă în Germania. Tezele au fost aduse în circulaţie pentru prima dată la 31 octombrie 1517 printr-o scrisoare adresată episcopului de Mainz şi Magdeburg Albrecht von Brandenburg. Pentru că nu a primit un răspuns de la episcop, Martin Luther a dat tezele unui cunoscut, care le-a tipărit făcându-le astfel temă de discuţie în întreaga Germanie - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

https://ro.wikipedia.org/wiki/Cele 95 de teze

Este inceputul Reformei bisericesti din care s-a nascut în Germania confesiunea unitariana. 

Long Before Twitter, Martin Luther Was a Media Pioneer - The New York Times

Foto: Reformatorul Martin Luther

Aceasta data este  sărbătorită de protestanți ca Ziua Reformei.

1517: A decedat pictorul  renascentist italian de subiecte religioase Fra Bartolommeo ; (n. 28  martie 1472).

Fra Bartolomeo, autoportret

1632: S-a nascut pictorul olandez Johannes Vermeer, unul din cei mai cunoscuți reprezentanți ai stilului baroc, (botezat pe 31 octombrie);  (d. 1675).

Vermeer, autoportret

 În timp, reputația lui Vermeer a crescut tot mai mult, astăzi el fiind considerat unul dintre cei mai mari pictori olandezi ai vârstei de aur, fiind recunoscut mai cu seamă ca un maestru al folosirii luminii.

Întrega sa operă, considerată autentică, cuprinde 37 de tablouri, cele mai multe reprezentand  scene de fiecare zi sau alegorii.

1755:  Aventurierul Giacomo Casanova reușește să evadeze din inchisoarea din Palatul Dogilor din  Veneția, unde a fost închis pentru „insulte la adresa sfintei religii”.

Image result for Giacomo Casanova photos

1795: S-a născut poetul romantic John Keats: “La Belle Dame sans Merci”, “Ode to a Nichtingale”, “To Autumn”; (m. 23 februarie 1821).

1818: S-a nascut  pictorul Gheorghe Tattarescu, întemeietor alãturi de Theodor Aman, al învatamântului artistic românesc (n. Focsani; d. 24.10.1894).

1835: S-a nascut chimistul german Adolf von Baeyer, laureat al  Premiul Nobel pentru Chimie pe 1905; (d. 1917).

1857: S-a nascut medicul si scriitorul suedez Axel Munthe, autorul cunoscutei ” Cartea de la San Michelle”;(d. 1949).

1864: Nevada a devenit cel de al 36-lea stat al Statelor Unite ale Americii.

Image result for Nevada map photos

1881: S-a născut Eugen Lovinescu, critic şi istoric literar, teoretician al literaturii şi sociolog al culturii, memorialist, dramaturg, romancier şi nuvelist român, cel mai de seamă critic după Titu Maiorescu: “Istoria literaturii române contemporane”, “De peste prag”, “Lulu”, “Nuvele florentine”, „Gr. Alexandrescu”, „Titu Maiorescu si posteritatea lui critica”, “Mite”, “Balauca”, „Aripa mortii”, „Viata dubla”);  (d. 16.07.1943).

1887: S-a nascut Chiang Kai-Shek, (Jiang Jieshi), om politic chinez, preşedinte al guvernului naţional din Nanjing (1928-1949).

Take me on a trip a long, long time ago! | History, History lover, Chinese history

A fost  şef al Gomindanului – Kuomintang (formaţiune politică naţionalistă, primul partid politic chinez, după model occidental, fondat în 1921); (d.5 aprilie 1975).

1892: Scriitorul britanic Arthur Conan Doyle,  publică volumul  de povestiri  ”Aventurile lui  Sherlock Holmes”.

Sir Arthur Conan Doyle Photos - Get 's Latest Images | ESPNcricinfo.com

1918: A decedat  Egon Schiele, pictor  expresionist austriac, unul dintre fondatorii miscarii “Neue kunst gruppe”; (n. 1890).

1920: S-a nascut artistul  fotograf  german Helmut Newton , unul dintre cei mai cunoscuţi artişti fotografi din lume; (d.23.01.2004).

1920: În România este  promulgată Legea pentru înfiinţarea şcolilor româneşti de studii superioare la Paris şi Roma.

1922 : S-a născut prinţul Samdech Preah Norodom Sianuk, regele Cambodgiei în perioada 1941–1955, iar după 1993, preşedinte al acestei țări situate în Indochina; ( m.15 octombrie 2012).

1926: A murit celebrul  iluzionist  Harry Houdini;  (n. 24 martie 1874).

Magicianul  Harry Houdini a incetat din viata in urma unei peritonite.

CELEBRUL ILUZIONIST AMERICAN HOUDINI A FOST SPION | CER SI PAMANT ROMANESC

Considerat unul dintre cei mai mari magicieni ai secolului XX, Houdini a murit, la varsta de 52 de ani, in spitalul din Detroit, dupa 12 zile de spitalizare.

Cu doua saptamini inainte, el a sustinut o demonstratie in fata catorva studenti.

Unul dintre spectatori l-a lovit puternic de doua ori in stomac pentru a-i testa forta fizica, insa din cauza ca a fost luat prin suprindere magicianul a suferit o ruptura de apendice.

A fost operat de urgenta, insa medicii nu au reusit sa il salveze si astfel s-a stins din viata o adevarata legenda. Houdini, pe numele adevarat Erik Weisz, s-a nascut in Budapesta fiind fiul unui rabin.

Cat era copil, familia sa a emigrat in SUA si in acea perioada si-a descoperit extraordinara abilitate de a se contorsiona.

A invatat diverse trucuri si a deprins tehnica de a scapa din lanturi si chingi. La 9 ani s-a alaturat unui circ si a inceput sa sustina spectacole prin tara, facand senzatie printre spectatori.

La 18 ani demonstratiile lui taiau rasuflarea oricui, Houdini socand audienta cu numarul care presupunea legarea de maini si de picioare si aruncarea intr-un rezorvor cu apa din care trebuia sa evadeze.

In ultima perioada a vietii, magicianul a pornit o campanie impotriva sarlatanilor care pretindeau ca detin puteri supranaturale, dar care foloseau diverse trucuri pentru a insela audienta.

1929: S-a nascut popularul actor de cinema italian si fost inotator olimpic,Carlo Pedersoli, cunoscut intepret al Comisarului Piedone( d. 27 iunie 2016,la Roma, Italia) . A fost mai cunoscut sub pseudonimul Bud Spencer și s-a făcut remarcat în așa-numitele „western spaghetti” italiene.

Bud Spencer at the Royal Palace of Naples: the multimedia exhibition dedicated to the actor | Napolike.it

1933: Au fost finalizate  celebrele basoreliefuri  ale celor patru preşedinţi ai Statelor Unite, de pe muntele Rushmore.

Camera secretă de pe celebrul Rushmore, muntele preşedinţilor - Descopera.ro

1936: S-a nascut la București,  Siminică (Simion Avram), renumit comic al circului românesc. A decedat la București în ziua de 27 septembrie 2018.

1950: S-a nascut John Candy, comediant si actor canadian, pe numele adevarat John Franklin Candy. A urmat cursuri de teatru in timpul scolii si pina sa devina actor a avut joburi marunte.

Dupa ce a aparut in diverse programe televizate si filme cu buget mic de productie canadiana, i s-a oferit sansa sa devina membru al unei trupe de comedie celebra in tara natala.

Image result for John Candy,photos

In 1977, Candy a devenit o mica vedeta, cistigind chiar doua premii Emmy pentru scenariile scrise la show-ul televizat pe care il prezenta cu trupa sa.

In 1984, a devenit star de cinema cind regizorul Ron Howard l-a distribuit in “Splash”, unde a aparut alaturi de Daryl Hannah si Tom Hanks. A jucat in peste 40 de comedii, dar s-a implicat si in sustinerea sportului, fiind coproprietar al unei echipe de fotbal din Toronto. Impreuna cu actorii Dan Aykroyd si Jim Belushi a deschis un local cu numele “House of Blues”.

In 4 martie 1994 a suferit un atac de cord in timp ce dormea.

1961: S-a nascut  Bogdan Chireac, redactor şi editorialist  politic, distins cu Premiul „Pamfil Şeicaru” pentru jurnalism – 2000).

1972: A decedat la Cluj, Onisifor Ghibu, pedagog, memorialist si om politic patriot roman, luptător pentru drepturile și unitatea poporului român, unul dintre participanții importanți la realizarea Marii Uniri de la 1918.

 S-a născut in ziua de 31 mai 1883 la Săliște, in Transilvania ocupata de Austro- Ungaria, unde a facut și școala primară.

Liceul îl începe la Sibiu (primele 6 clase) apoi îl termină la Brașov (1902).

Studiile universitare le face la Institutul teologic andreian Sibiu, apoi și le desăvârșește la Universitatea din București, la Budapesta, Strasbourg și Jena, în acest din urmă oraș universitar trecându-și și doctoratul în filosofie, pedagogie și în istorie universală (1909).
Este numit inspector școlar primar ortodox pentru școlile din Transilvania (1910-1914), fiind totodată și profesor de pedagogie la Institutul teologic din Sibiu (1910-1912).

Cunoştea la perfecţie germana, engleza, franceza, maghiara, latina şi se exprima în cea mai corectă şi mai rafinată limbă română literară.

Onisifor Ghibu (n.1883-d.1972), profesor de pedagogie şi politician român

Refugiat în București între anii 1914 și 1916,a  colaborat cu Octavian Goga, Vasile Lucaciu și cu alți refugiați ardeleni la o campanie intensă pentru intrarea României în război alături de Antantă împotriva Austro-Ungariei.
Pentru activitatea intensă pe această linie, Onisifor Ghibu a fost condamnat în 1915, în contumacie, de Curtea Militară Maghiară din Cluj, la moarte.


După ocuparea Bucureștiului în toamna anului 1916, Onisifor Ghibu se refugiază la Iași cu soția și cei trei copii (cel mai mare de 4 ani), iar din martie 1917   se stabileşte cu familia la Chişinău unde  se angajează în lupta pentru reorganizarea învăţământului în limba română.

Împreună cu câțiva fruntași basarabeni întemeiază și organizează Partidul Național Moldovenesc.

Conduce efectiv vasta acțiune de organizare a învățământului în limba română, inexistent în 1917 și reușește deschiderea de școli românești în toată Basarabia, începând cu toamna anului 1917.
A instalat la Chisinău (septembrie 1917), prima tipografie cu caractere latine care a tipărit primele manuale scolare in limba romana scrise cu acest alfabet.

Tipărește apoi ”Ardealul” (de la 1 octombrie 1917), prima ”foaie” cu tipar latin din întreg Imperiul Rus, transformat mai apoi în cotidianul ”România Nouă” (de la 24 ianuarie 1918) – ”organ de luptă pentru unirea politică a tuturor românilor”.

În primul număr publică marea ”Declarație” – întocmită și cu prima semnătură a lui Onisifor Ghibu – ”de unire cu România a tuturor românilor aflători în teritorii ocupate vremelnic de puteri străine”. Onisifor Ghibu se află în fruntea luptei care duce la unirea Basarabiei în 1918.
În anul 1918 este numit secretar general al resortului de instrucție din Consiliul Dirigent din Ardeal, fiind ales și deputat în Marele Sfat al Transilvaniei. 

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia îl alege secretar general laResortul de Instrucţie Publică din cadrul Consiliului Dirigent al Transilvaniei, cu îndatorirea de a reorganiza învăţămîntul. În această calitate, din decembrie 1918 pînă în aprilie 1920, cît a funcţionat acest Consiliu, a organizat învăţămîntul primar şi secundar, a înfiinţat Universitatea Românească din Cluj, Politehnica din Timişoara, Conservatorul din Cluj. Încă din 1919 este membru corespondent al Academiei Române.

A militat pentru   organizarea Universității din Cluj pe baze românești (1919).

Pentru ridicarea prestigiului noii instituții de învățământ superior, intervine și reușește să-l aducă în țară pe marele savant Emil Racoviță, ajutându-l să înființeze la Cluj primul institut de speologie din lume.

În 1919, Onisifor Ghibu este numit ca profesor la noua universitate, fiind ales totodată membru corespondent al Academiei Române. În calitatea sa de profesor, funcționează până în anul 1945.
Pentru activitatea sa permanent patriotică, antirevizionistă și antisovietică, a avut de suferit tot restul vieții după instaurarea forțată a regimului comunist în România. A fost de la început ”persona non grata” si toată bibliografia lui a fost blocată de slugile comuniste.

Chiar din 1945, în timpul detenției – fără judecată – în lagărul de deținuți politici de la Caracal – a fost primul profesor ”epurat” și pensionat forțat din Universitatea clujeană, al cărei principal ctitor a fost în 1919.

În vara lui 1945, a fost ridicat şi închis în lagărul de la Caracal, unde a fost deținut timp de 222 de zile.

Nemulţumit de ceea ce se întîmpla, a scris memorii şi scrisori, a adresat petiţii conducătorilor ţării la acea vreme. De la una dintre aceste scrisori i s-au tras încă o  arestare la 10 decembrie 1956 fiind condamnat de un tribunal comunistt la 2 ani închisoare corecțională pentru că „a întreprins acțiuni împotriva regimului democrat popular al RPR”.

A fost eliberat la 13 ianuarie 1958.
Exclus complet din viața publică, a trăit izolat la Sibiu, până în 31 octombrie 1972, adică 27 de ani după ”epurarea” sa.
A continuat să scrie, lăsând la moartea sa zeci de mii de pagini de manuscrise, în mare parte memorialistică.

N-a încetat nici un moment lupta – întotdeauna argumentată, spre a fi greu condamnabilă – cu oficialitățile comuniste, fiind în fruntea ”rezistenței intelectuale” din epocă, cu toată teroarea permanent desfășurată împotriva sa de teribila Securitate comunistă.

1975: Faimoasa formatie  britanica Queen, a lansat în Anglia cel mai renumit single al sau, Bohemian Rhapsody.

La doar doi ani de la lansare, acesta fost declarat „Cel mai bun single al ultimilor 25 de ani”.

1984: A murit asasinată de fanatici adepţi ai cultului sikh, premierul indian Indira Gandhi; in 1983, a fost aleasa  preşedinte al Mişcării Ţărilor Nealiniate; (n. 19 noiembrie 1917).

1993: A încetat din viaţă regizorul italian Federico Fellini, unul dintre titanii cinematografiei mondiale: “Casanova”, “La Dolce Vita”, “Ginger şi Fred”,„La Strada”, „Noptile Cabiriei”, „Amarcord”); (n. 20.01.1920).

2002 : A decedat actorul italian Raf Vallone. In 1961 a primit Premiul Oscar pentru rolul interpretat în filmul „Vedere de pe pod”, regizat de Sidney Lumet;  (n.17 februarie 1916).

Raf Vallone | Movie stars, Young actors, Actors

2003: Este descoperită Planeta pitică Eris.

Inițial denumită 2003 UB313,  este după masă al nouălea corp ceresc cunoscut din Sistemul Solar, care se rotește direct în jurul  Soarelui Are cel puțin un satelit, numit Dysnomia. 

Deoarece diametrul său este mai mare decât cel al lui  Pluton , a fost considerat de mulți ca fiind Planeta X, espre care se credea că este cauza unor perturbări în rotația planetelor Uranus și Neptun.

A fost numită Eris,  după zeita greaca a discoriei  , primind oficial acest nume pe  13 septembrie 2006, după o lungă perioadă de dezbatere, timp în care a fost cunoscută după numele de 2003 UBB313, acordat automat (însemnand că este al 7827-lea asteroid descoperit în a II-a jumătate a lunii octombrie a anului 2003 ).

Eris a fost poreclită inițial ” Xena”, după o eroină dintr-un serial TV din SUA, iar luna sa poreclită „Gabrielle” , după un alt personaj din același serial.

2008: A decedat John Daly, producătorul  britanic filmului “Terminator”, recompensat cu premiul Oscar pentru lungmetrajele “Plutonul” (1987) şi “Ultimul Împărat”; (1988).

John Daly - Pro Golfer | Official Website

Daly a produs numeroase filme de succes şi a câştigat 13 premii Oscar, la categoria “cel mai bun film”, din 21 de nominalizări, precum şi numeroase premii Globul de Aur; (n. 16 iulie 1937).

2011: Potrivit unei statistici publicate de ONU, populația lumii a ajuns  la 7 miliarde de persoane.

2013: A murit cântărețul, chitaristul și compozitorul american Bobby Parker; (n.31 august 1937).

2017: A decedat la Râmnicu Vâlcea , regizorul și scenaristul român Mircea Drăgan. S-a născut în ziua de 3 octombrie 1932, la Gura Ocniței, jud. Dâmbovița . A terminat IATC București în 1955 ca șef de promoție la secția Regie.

A realizat între 1955 și 1992 un număr de 23 de filme dintre care mai multe au fost selecționate și recompensate cu premii la diverse festivaluri. Filmul său Setea, a fost distins cu argint la cel de-al II-lea festival international al filmului de la Moscova.

Doi ani mai târziu, cu filmul Lupeni ’29 a câștigat din nou la Moscova Premiul de argint.

În 1965, Mircea Drăgan a fost membru al juriului celui de-al 4- lea festival international al filmului de la Moscova. Filmul său Neamul Șoimăreștilor, apărut în 1965, face parte din rândul celor mai apreciate cinci filme românești din toate timpurile.

2018: A fost terminată în India construcția celei mai înalte statui din lume, Statuia Unității.

Este o statuie care îl reprezintă pe omul de stat indian și unul dintre fondatorii Indiei moderne Sardar Vallabhbhai Patel (1875-1950).

Sardar Vallabhbhai Patel Age, Death, Wife, Family, Biography, & More » StarsUnfolded

În prezent, este cea mai înaltă statuie din lume, cu o înălțime de 182 de metri sau de aproximativ patru ori mai înaltă decât Statuia Libertății.

Vallabhbhai Patel a fost unul dintre cei mai proeminenți lideri ai mișcării indiene de independență și primul vice-prim-ministru al Indiei. Statuia se află pe o insulă lângă Rajpipla, la 100 de kilometri sud-est de orașul Vadodara.

India: Un escroc cibernetic a încercat să vândă cea mai înaltă statuie din lume | PUBLIKA .MD - AICI SUNT ȘTIRILE

Monumentul și împrejurimile sale ocupă mai mult de 2 hectare, înconjurate de un lac artificial de 12 km². Construcția a început la 31 octombrie 2014 și a fost finalizată la jumătatea lunii octombrie 2018, fiind proiectată de sculptorul indian Ram V. Sutarși.

Statuia a fost inaugurată de prim-ministrul indian Narendra Modi  la 31 octombrie 2018, la aniversarea a 143 de ani de la nașterea lui Patel.


2020: A decedat la Nassau, în Bahamas, marele actor scoțian Sir Thomas Sean Connery (născut Thomas Connery la 25 august 1930 la Edinburgh, Scoția – d. 31 octombrie 2020), laureat al premiului Oscar.

200+ Best Sean Connery images | sean connery, actors, james bond

În 1989 a fost proclamat de către revista „People”,”cel mai atrăgător bărbat în viață” , iar în 1999, la 69 de ani, a fost ales în cadrul unui sondaj de opinie „Cel mai sexy bărbat al secolului”.

A fost apreciat pentru filmele sale în care a întruchipat personajul James Bond, un spion modern britanic al cărui nume de cod era „007”.

Connery a fost cunoscut și ca un militant activ pentru independența Scoției.

31 octombrie este :

Ziua Arhivelor Naționale ale României

 Arhivele Naţionale ale României, prestigioasă instituţie de cultură, au fost înfiinţate prin Regulamentele Organice din 1831/1832. 

Arhiva Statului din Ţara Româneasca a luat fiinta la 1 mai 1831 ca structura a Departamentului din Launtru (azi M.A.I.) la Bucuresti, iar la 1 ianuarie s-a constituit la Iasi, Arhiva Statului din Moldova ca structura a Logofetiei Direptatii (azi, Ministerul Justitiei).

La 31 octombrie 1862 s-a realizat unificarea serviciilor de arhivă ale Moldovei şi Ţării Româneşti, în cadrul programului de reforme început de Alexandru Ioan Cuza (1859-1866).

De atunci şi până în zilele noastre, misiunea Arhivelor Naţionale rămâne neschimbată – aceea de a colecta, păstra, administra şi garanta transmiterea memoriei colective prin intermediul documentului istoric.

În egală măsură, instituţia contribuie la documentarea privind drepturile şi libertăţile democratice, precum şi la buna gestionare a informaţiei în sectorul administraţiei publice. În depozitele Arhivelor Naţionale se păstrează 320 km liniari de documente aparţinând Fondului Arhivistic Naţional, aflate în administrarea Arhivelor Centrale şi a celor 42 de structuri teritoriale.

 

București Centenar: Arhivele Naționale ale României, instituția care păstrează vie istoria. Directorul Ioan Drăgan: Documente despre

 La 31 octombrie 1864 intra în vigoare primul Regulament modern de organizare a Arhivelor, Arhiva Statului din Bucuresti devenind Directie Generala, având în subordine si arhivele iesene, director general fiind ilustrul carturar Cezar Boliac.

Data de mai sus devine ZIUA ARHIVELOR NAŢIONALE.

Dupa Marea Unire de la 1918, odata cu nasterea statului national unitar roman, în ansamblul masurilor de unificare administrativa, urmare a unirii cu România a Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei, în 1925 apare Legea pentru organizarea Arhivelor Statului.

Rostul institutiei Arhivelor a fost si este acela de a pastra, conserva si valorifica tezaurul arhivistic, memoria unui popor, caci  „un act, oricare ar fi cuprinsul sau vechimea lui, are o dubla valoare: de a servi ca act de proprietate si de a deveni un act istoric sau literar pentru posteritate”  (Bogdan Petriceicu Hasdeu -director general al Arhivelor Statului între 1876-1900).

Până la începutul secolului al XVIII-lea, arhivele din Țările Române erau păstrate de către Cancelaria domnească, autoritățile ecleziastice și de către demnitarii de diferite ranguri în cadrul ierarhiei boierești. Cele mai vechi locuri de conservare a documentelor erau mănăstirile, care, fiind locuri considerate ca sigure, păstrau și documente laice. Spre exemplu, se știe că în 1775 Mitropolia Bucureștilor avea în păstrare o arhivă generală ce cuprindea documente private de tipul hotărniciilor.[7]

Arhivele din Țara Românească au luat ființă la 1 mai 1831, iar cele din Moldova la 1 ianuarie 1832, în condițiile în care primele legi administrative moderne, Regulamentul Organic, au intrat în vigoare.

În ce privește teritoriul Transilvaniei, autoritățile ungare și-au păstrat arhivele până în momentul în care Regatul maghiar a fost desființat ca urmare a bătăliei de la Mohacs din 1526. După ce Transilvania a intrat în componența Imperiului habsburgic la 1688, metodele de conservare a documentelor s-au îmbunătățit.

Atunci când Arhivele de Stat Maghiare au luat ființă în 1875, multe dintre vechile arhive transilvănene au fost mutate la Budapesta. Astfel, la finele secolului al XIX-lea, documentele referitoare la Transilvania, ca și cele din Banat și Bucovina, erau deja concentrate la arhivele statale de la Budapesta (Országos Lévéltár) și Viena (Haus-, Hof- und Staatsarchiv).[7]

După primul război mondial, statul român și-a extins substanțial teritoriul și Arhive ale Statului au luat ființă în 3 dintre provinciile noi ale României: la Cluj în 1920 pentru Transilvania, la Cernăuți în 1924 pentru Bucovina și la Chișinău în 1925 pentru Basarabia.

În 1925, o nouă lege referitoare la Arhivele Statului a intrat în vigoare; instituția intra în subordinea Ministerului Educației Publice. Constantin Moisil a fost director al instituției între 1923 și 1938, fiind urmat de Aurelian Sacerdoțeanu între 1938 și 1953.[7]

În 1951, în timpul perioadei comuniste, Direcția Arhivelor Statului a trecut sub controlul Ministerului Afacerilor Interne atunci fiind  adoptat și modelul sovietic de organizare.
O nouă lege a Arhivelor a intrat în vigoare în 1996.

Halloween-ul.

 În fiecare an, seara de 31 octombrie este a vrajitoarelor. Copii, mascati în personaje „horror”, colinda pe la casele oamenilor, iar acestia îi rasplatesc cu bomboane, covrigi sau nuci pentru a alunga spiritele rele ale fantomelor.

Adultii se întâlnesc în diverse localuri sau cluburi, care, pentru o noapte, se transforma în spatii ale magiei, în care personaje precum Frankenstein.

Halloween - origini și tradiții. Cum este văzută sărbătoarea în România față de restul Europei - Editia de Dimineata

Aceasta sărbătoare a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

Istoricul Nicholas Rogers, care a cercetat originile Halloweenului, observă că în timp ce „unii folcloriști i-au detectat originile în sărbătoarea romană a Pomonei , zeița fructelor și semințelor, sau în festivalul morților denumit Parentalla , sărbătoarea este cel mai frecvent legată de festivalul celtic Samahain , scris inițial Samuin”care in irlandeza veche  înseamnă „sfârșitul verii”.

Este o sărbătoare, preluată  de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se însecolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi  din America.

 Halloween provine din limba engleza de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfintilor, sărbătoare cu care  a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic si protestant, pentru ca în aceste culte creștine, ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie.

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat, care reprezintă Lanterna lui Jack.

Cu ocazia acestei sărbători, copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă.

În alte țări, Halloween este serbat prin parade și carnavaluri.

În ultimii ani, din cauza unei promovări agresive prin intermediul filmelor și a televiziunii, sărbătoarea de import a ajuns și în România, fiind impusă indirect în școli și grădinițe prin organizarea de serbări tematice.
Deasemenea această zi are și un puternic caracter comercial, produsele specifice acestei sărbători fiind promovate în marile magazine și în mediul online

Biserica Ortodoxa Romana este critica fata de noua ”tradiție” a costumării celor mici în personaje demonice, aratand că Halloween-ul “este de natură de a mutila sufletele copiilor”.

”Ce poate fi bun în a te deghiza în vârcolac, în vrăjitoare, în vampir?si de ce unii se pictează cu cruce invers, se intreaba reprezentantii Bisericii ?”.

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul si Narcis.

Sâmbăta morților – Moșii de toamnă

Sfintii Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul si Narcis; Sambata mortilor - Mosii de toamna

Sfantul Stahie a fost pus episcop in Bizant de catre Sfantul Apostol Andrei si a zidit o biserica in Arghiropoli, impreuna cu Sfantul Andrei. Apoi a adunat pe multi credinciosi si ii invata mantuitoarea viata. Ostenindu-se saisprezece ani in acea nevointa pentru mantuirea omeneasca, a raposat cu pace.

Amplie si Urban au fost pusi episcopi de catre acelasi sfant, Andrei. Amplie a fost episcop in Diospoli, iar Urban a fost episcop in Macedonia.

Ei, propovaduind pe Hristos si pe idoli pierzandu-i, i-au ridicat asupra lor pe evrei si pe elini si, fiind ucisi de catre acestia, si-au impletit lor cununa muceniceasca.

Narcis a fost episcop in Atena, Apelie in Ieraclia si Aristobul in Britania, propovaduind Evanghelia lui Hristos, iar dupa multe osteneli si nevointe si-au dat fericitele lor suflete in mainile Domnului.

VIDEO:  ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

Crestin Ortodox.ro; Istoria md.; Mediafax.ro; Istoricul zilei blogspot.com; Wikipedia.ro; youtube;Rador.ro

31/10/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 31/10/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: