CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 30 OCTOMBRIE. VIDEO


30 octombrie, istoricul zilei

Anul 130: Împăratul roman Hadrian întemeiază in Egipt orașul Antinopolis, in memoria tanarului sau favorit  Antinous, care se inecase in acel an in apropiere, in apele Nilului.

Antinous - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Antinous

Nu se știe dacă moartea acestuia a fost  accident, sinucidere, crimă sau sacrificiu religios.

 Antinous a fost zeificat după moartea sa.

Numele sau a fost dat unei constelatii formate din cinci stele din actuala constelatie a Vulturului, mentionata de Ptolemeu in Almagesta.

Cultul lui Antinous a fost ultimul mare cult introdus in Imperiul Roman, inainte de raspandirea crestinismului.

637 :  Antiohia se predă forțelor musulmane sub Califatul Rashidun după bătălia de la Podul de Fier, de pe raul Orontes.

A fost una dintre ultimele bătălii purtate între bizantini și Califatul Rashidun în provincia Siria, aceasta marcand anexarea aproape completă a acestui teritoriu la Califatul Rashidun.

758: Pirați arabi si persi devasteaza orașul chinez Guangzhou, în timp ce autoritățile Tang au închis portul pentru următoarele cinci decenii.

 1137 : A avut loc  Bătălia de la Rignano între Rainulf de Apulia și Roger al II-lea al Siciliei.

Sudul Italiei în anul 1112, după preluarea domniei de către Roger al II-lea. Granițele Regatului Siciliei la 1154, în momentul morții lui Roger, sunt indicate printr-o linie neagră mai subțire, cuprinzând cea mai mare parte din sudul Italiei - Bătălia de la Rignano (30 octombrie 1137) - Hartă indicând locația bătăliei de la Rignano - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Harta: Sudul Italiei în anul 1112, după preluarea domniei de către Roger al II-lea. Granițele Regatului Siciliei la 1154, în momentul morții lui Roger, sunt indicate printr-o linie neagră mai subțire, cuprinzând cea mai mare parte din sudul Italiei – Bătălia de la Rignano (30 octombrie 1137) – Hartă indicând locația bătăliei de la Rignano – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Aceasta a constituit cea de a doua mare înfrângere suferită în cariera sa de regele Roger al II-lea al Siciliei și, ca și prima, Bătălia de la Nocera, ea s-a datorat aceluiași oponent: Rainulf al II-lea de Alife.

1270: A luat sfarsit Cruciada a VIII-a, dupa ce Carol I  al Siciliei (fratele regelui Ludovic al IX-lea al Frantei) si  Muhammad I al-Mustansir, sultanului Tunisiei, au ajuns la un acord comercial.

Eighth Crusade - Death of Louis IX during the siege of Tunis - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Cruciada a VIII en.wikipedia.org

Cruciada a opta a fost o cruciadă condusă de regele Ludovic al IX-lea al Franței în 1270.

În cazul ultimelor cruciade, cea de-a opta este considerată a șaptea, dat fiind faptul că cea de-a cincea și cea de-a șasea al lui Frederick al II-lea sunt considerate o singură cruciadă. De asemenea, cruciada a noua este considerată uneori ca parte a celei de-a opta.

1340: Armatele castiliene și portugheze înving musulmanii în bătălia de pe Río Salado, una dintre cele mai importante batalii din timpul Reconquistei, in urma careia invadatorii musulmani au fost alungati  din Peninsula Iberica.

1485: Henry Tudor este incoronat rege al Angliei, sub numele Henric al VII-lea.

S-a nascut pe 28 ianuarie 1457  si a decedat la 21 aprilie 15o9.  A fost primul monarh  rege al Angliei si Irlandei din  Casa Tudor si a suit pe  tron, dupa ce l-a  învins pe Richard al  III-lea  in batalia de la Boeworth Field. A  fost ultimul rege al Angliei care si-a  câștigat  tronul pe câmpul de luptă. El a fondat o dinastie de lungă durată și, după o domnie de aproape 24 de ani, a fost pașnic urmat de fiul său, Henric al VIII-lea.

 1497: Are loc lupta de la Cernăuţi. Ştefan cel Mare al Moldovei înfrînge resturile armatei polone, care incerca sa se refugieze in Polonia dupa infrangerea catastrofala suferita in Batalia de la Codrii Cosminului.

 1522: A decedat compozitorul francez Jean Mouton ( Jean de Hollingue , n. 1459). A fost muzicianul favorit al reginei Frantei , fiind citat in scrierile lui Rabelais sau Pierre Maillard.

Opera sa a influentat muzicienii Renasterii , iar compozitiile sale sunt interpretate si astazi la Capela pontificala din Roma.

1724:  Arhimandritul Ioanichie Stratonikeas a inceput construcţia Bisericii Stavropoleos din Bucureşti,în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (domnitor al Munteniei, 1719-1730).

Este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă.

 

Biserica Stavropoleos este o biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc, în centrul orașului București. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin „Orașul Crucii”. Biserica Stavropoleos este inclusă în Lista monumentelor istorice din România - in imagine, Biserica Stavropoleos intr-o acuarela de A. Prezziosi - foto: stavropoleos.ro

 

Ioanichie a zidit biserica și o mănăstire in curtea hanului sau.În 1726 starețul Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei și exarh al Cariei. Mănăstirea pe care a construit-o poartă de atunci numele Stavropoleos, după numele vechiului scaun.

La 7 februarie 1742 Ioanichie, în vârstă de 61 de ani, moare și este îngropat în biserica sa.
Hanul și anexele mănăstirii au fost demolate la sfârșitul secolului al XIX-lea. De-a lungul timpului biserica a fost afectată de cutremure, care au șubrezit turla până la cădere.

Picturile turlei au fost restaurate însă la începutul secolului al XX-lea.

În prezent din vechea mănăstire nu a mai rămas decât biserica, alături de care există o construcție de la începutul secolului al XX-lea, care adăpostește o bibliotecă, o sală de conferințe și o colecție de icoane vechi (începutul sec. al XVIII-lea) și obiecte de cult, precum și fragmente de frescă recuperate de la bisericile demolate în timpul regimului comunist. Clădirea cea nouă a fost construită după planurile arhitectului Ion Mincu.

1735: S-a nascut  John Adams, primul vicepreședinte (1789 – 1797) și al doilea  președinte al Statelor Unite ale Americii (1797 – 1801);  (d. 4 iulie 1826).

1751: S-a nascut  Richard Sheridan, scriitor irlandez şi director de teatru, cel mai de seamă reprezentant al comediei engleze în secolul XVIII. Comedia sa de debut, „Rivalii”, l-a  plasat  în doar câteva zile de la reprezentare, printre autorii cei mai celebri din Anglia.

Anul următor a preluat conducerea faimosului Drury Lane, pe care l–a reconstruit în 1794 şi de care s–a despărţit doar după incendiul devastator din 1809. Capodopera sa poate fi socotită „Şcoala calomniei” („Critica sau repetiţia unei tragedii”, „Pissarro”); (m. 7 iulie 1816).

1789: S-a născut (la Viena) compozitoarea, pianista şi cântăreaţa Elena Asachi (născută Teyber), soţia cărturarului moldovean Gheorghe Asachi (m. 1877).

1823: A murit  Edmund Cartwright, inventatorul britanic al războiului de ţesut industrial; (n.24.04.1743).

1831: Sclavul fugar Nat Turner a fost prins in Virginia, fiind acuzat de organizarea celei mai sangeroase revolte a sclavilor din istoria Statelor Unite.

1837: A apărut Jurnalul lui Alexandru Ghica, domnul Ţării Româneşti (1834-1842), prin care era acordat sătenilor dreptul (condiţionat) de a se strămuta în oraşe; “Jurnalul” a fost anulat în 1843 de noul domn, Gheorghe Bibescu (1842-1848).

1858:  S-a născut Duiliu Zamfirescu, unul dintre fondatorii romanului românesc modern.

Duiliu Zamfirescu (n. 30 octombrie 1858, Plăinești (azi Dumbrăveni), județul Vrancea - d. 3 iunie 1922, Agapia, județul Neamț) scriitor român, membru titular și vicepreședinte al Academiei Române foto: ro.wikipedia.org

A scris versuri, proză scurtă, piese de teatru, dar cea mai importantă contribuţie a sa la literatura română o reprezintă romanele sale din Ciclul Comăneştenilor: “Viaţa la ţară”, “Tănase Scatiu”, “În război”, “Îndreptări”, “Anna, ceea ce nu se poate” ; (m. 3 iunie 1922).

1863: Prin decret domnesc se înfiinţează la Bucureşti “Şcoala de litere“, instituţie de învăţămînt superior, premergătoare universităţii.

 1863: După ce a fost ales rege al Greciei, la vârsta de 17 ani, prințul  Wilhelm a sosit la Atena, pentru a fi încoronat sub numele de George I (24 decembrie 1845- 18 martie 1913).

George I  a fost rege al Greciei din 1863 până în 1913. Născut prinț al Danemarcei, George avea numai 17 ani când a fost ales rege de Adunarea Națională a Greciei, care l-a detronat pe regele Otto. Numirea lui a fost sugerată și susținută de Marile Puteri (Marea Britanie, Franța și Rusia).

King George I of Greece

Domnia lui de 50 de ani (cea mai lungă din istoria modernă a Greciei), a fost caracterizată de câștiguri teritoriale pentru Grecia în urma Primului Război Mondial.

Cu două săptămâni înainte de aniversarea a 50 de ani de domnie și în timpul primul razboi balcanic,  a fost asasinat.

În contrast cu domnia lui, domniile următoare s-au dovedit scurte și nesigure.

1869: La 30 octombrie S.V (8 noiembrie stil nou), s-a nascut Nicolae Paulescu, descoperitorul insulinei, numit, in 1990, membru post-mortem al Academiei Romane.

Fiziologul roman a publicat in premiera, in revista “Archives Internationales de Physiologie”, mai multe studii care se refereau la izolarea unui hormon pancreatic cu efect hiperglicemiat pe care l-a denumit pancreina.

 Era vorba de insulina, hormon folosit impotriva diabetului, extras din pancreas. Cu toate acestea, senzationala sa descoperire a trecut neobservata.

 In 1922, medicul Fr. Grant Banting si biochimistul Ch. Herbert Best din Canada au anuntat din nou descoperirea insulinei, fiind recompensati, un an mai tarziu, cu premiul Nobel pentru fiziologie si medicina. Prioritatea fiziologului roman a fost recunoscuta abia dupa 50 de ani de la brevetarea primului procedeu de fabricare a insulinei.

1871:  S-a nascut poetul francez Paul Valery, considerat unul dintre principalii reprezentanţi ai curentului simbolist (“Farmece”, “Cimitirul marin”, “Sufletul şi dansul”); (d.20.07.1945).

1885: S-a nascut  la Hailey, Idaho, SUA  poetul Ezra Weston Loomis Pound (d. 1 noiembrie 1972 in  Veneția, Italia), reprezentant de marcă al modernismului literar al secolului XX.

1888: Tăbăcarul american John Loud, a  inventat un instrument de scris  pentru produsele sale  din piele si  a patentat pixul (tocul cu bilă), deși niciodată nu a dezvoltat invenția lui in plan comercial.

El a descris  în cererea de brevet inventia sa, numindu-o utila “pentru marcare pe suprafete dure – cum ar fi lemnul, hârtia de împachetat aspru, și alte articole,  în cazul în care stilourile  obisnuite  nu pot fi folosite “.

Cel care a produs si a comercializat pentru prima data pixurile destinate publicului larg,  au fost fratii  maghiari  Lazslo  si Gyorgy  Biro, care au patentat și comercializat  stiloul – pix. Lazslo  Bíró, cu ajutorul fratelui său György, un chimist, a început să lucreze la proiectarea unor noi tipuri de stilouri. Bíró echipat acest stilou cu o mica bila  în vârf.

 Laszlo Bíró a depus un brevet in Anglia, la 15 iunie 1938 , dupa care s-a mutat in Argentina in 1941, unde la data de 10 iunie 1943 , au depus un alt brevet.

1905: Tarul Nicolae al II-lea  face publică Proclamația din Octombrie, care marchează începutul monarhiei constituționale în Rusia.

Aceasta a fost emisă pe 30 octombrie (stil nou) /17 octombrie (stil vechi) 1905 de către țarul Nicolae al II-lea sub influența contelui Serghei Witte, ca răspuns la revoluția din 1905. Numele oficial al documentului este Proclamația despre îmbunătățirea ordinei statului.

Proclamația era răspunsul la revoltele din Imperiul Rus și promitea acordarea de libertăți civile pentru poporul rus, inclusiv: inviolabilitatea persoanei, libertatea religie, libertatea cuvântului, libertatea de asociere și libertatea de întrunire, o largă participare la alegerile pentru Dumă, introducerea votului universal și emiterea unui decret care să asigure că nici o lege nu va fi aplicată dacă nu va avea aprobarea Dumei de Stat.

1910: A decedat Henry Dunant, elvețian, fondatorul Crucii Roșii, laureat al Premiului Nobel; (n. 1828).

1918 : Armistițiul de la Moudros.

HMS Agamemnon în dreptul Moudrosului, în timpul Campaniei din Dardanelle, 1915 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

HMS Agamemnon în dreptul Moudrosului, în timpul Campaniei din Dardanelle, 1915 – foto ro.wikipedia.org

Armistițiul de la Moudros/Mudros/Mondros a fost semnat pe 30 octombrie 1918 și a pus capăt ostilităților de pe teatrul de război din Orientul Mijlociu dintre Imperiul Otoman și Aliații din primul război mondial. Armistițiul a fost semnat din partea otomană de ministrul marinei Rauf Bey și amiralul britanic Somerset Arthur Gough-Calthorpe, la bordul vasului militar britanic HMS Agamemnon, ancorat în portul Moudros al insulei grecești Lemnos.

Prin semnarea acestui armistițiu, otomanii acceptau ca garnizoanele lor din afara Anatoliei să capituleze, permiteau aliaților să ocupe forturile care controlau strâmtorile Dardanele și Bosfor și, de asemenea, permiteau acestora să ocupe orice teritoriu „în caz de dezordine” care le-ar fi amenințat securitatea. Armata otomană a fost demobilizată, iar porturile, căile ferate și diferite alte puncte strategice au fost puse la dispoziție aliaților. În Caucaz, Turcia a fost obligată să se retragă pe frontierele antebelice.

Armistițiul a fost urmat de ocuparea Constantinopolului și, mai apoi, de împărțirea Imperiului Otoman. Tratatul de la Sèvres (10 august 1920) a fost actul care a pus capăt în mod oficial războiului, dar prevederile acestui tratat de pace nu au putut să fie puse în practică datorită izbucnirii Războiului de Independență al Turciei.

1920: Se infiinteaza la Sydney,  Partidul Comunist din Australia.

1922:  Benito Mussolini devine prim ministru al Italiei.

1930: Are loc la cinematograful „Capitol” din Bucuresti, premiera filmului “Ciuleandra“, o ecranizare după romanul cu acelasi nume al lui  Liviu Rebreanu, în regia lui Martin Berger . “Ciuleandra” este primul film sonor vorbit în româneşte.

Filmul a fost  realizat in coproductie romano-germana, subventionat de autoritatile romane, filmat in Romania (exterioarele) si Germania (interioarele).

Au fost realizate doua versiuni sonore: romana si germana. Titlul german este „Verklugene Traume” (Visuri spulberate).

Filmul a avut şi o carieră internaţională fiind difuzat în Germania şi Statele Unite în 1930.

1932 : S-a nascut Louis Malle, regizor francez, reprezentant al Noului Val in cinematograful  francez din anii 60 („Amanţii”, „Zazie în metrou”); (d.24.11.1995).

 

1937 : S-a nascut regizorul  francez de film Claude Lelouch.

1938: Regizorul Orson Welles a difuzat radiofonic în New Jersey, “Războiul lumilor”, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells, care a stârnit panică în rândurile a mii de oameni care chiar au crezut că S.U.A. au fost invadate de marţieni.

Welles, care avea 23 de ani, a decis sa prezinte pe calea undelor invazia martiana din cartea tizului sau. Spectacol de teatru radiofonic a inceput sambata dimineata, cand o voce a anuntat: “Columbia Broadcasting System (CBS) si statiile afiliate prezinta, impreuna cu Mercury Theater si Orson Welles, “Razboiul lumilor” de H.G. Wells.” La acea ora insa cei mai multi americani ascultau un program concurent, astfel incat nu au auzit anuntul.

In momentul in care au comutat pe CBS, “invazia” incepuse. Welles a inceput piesa cu o scurta introducere, urmata de un buletin meteo si apoi de muzica. La putina vreme, un prezentator a intervenit spunand ca un obiect neidentificat a cazut langa New Jersey.

Spectacolul era in plina desfasurare, erau descrisi martienii, modul in care acestia au anihilat cu un gaz toxic 7.000 de membri ai Garzii Nationale. Apoi s-a auzit ca alte navete ale martienilor au fost vazute in Chicago si St. Louis.

Piesa radiofonica a fost extrem de realista, efectele audio utilizate, precum si interpretarea foarte buna a actorilor au reusit sa starneasca panica printre ascultatori care nu s-au indoit ca e vorba de un atac al extraterestrilor.

In New Jersey, populatia terifiata de ce auzea s-a urcat in masini in incercarea de a scapa din calea martienilor, a cerut autoritatilor masti de gaze si intreruperea electricitatii.

O femeie a navalit intr-o biserica din Indianapolis si a inceput sa strige ca orasul New York a fost distrus si ca a venit sfarsitul lumii. Vazand ca situatia a scapat de sub control, Orson Welles a intrerupt programul si le-a reamintit oamenilor ca e vorba doar de o piesa de teatru.

La acea vreme s-a spus ca mai multe persoane s-ar fi sinucis din cauza acestui spectacol.

 O comisie federala a facut investigatii, dar a ajuns la concluzia ca nici o lege nu a fost incalcata, astfel incat realizatorii nu pot fi trasi la raspundere.

Orson Welles s-a temut ca scandalul provocat de “Razboiul lumilor” âi va ruina cariera, insa publicitatea enorma l-a ajutat sa semneze un contract la Hollywood si sa regizeze cativa ani mai tarziu celebrul film “Cetateanul Kane”.

1947: 23 de state au  semnat, la Geneva, „Acordul General pentru Tarife şi Comerţ” (GATT). Acordul a intrat în vigoare 11.01.1948.

1955 : A murit sociologul român Dimitrie Gusti, filosof, estetician şi sociolog  recunoscut pe plan internaţional, fondatorul şcolii sociologice din Bucureşti și director al Institutului Social Român; (n. 13 februarie 1880).

Dimitrie Gusti şi satul românesc | Pagini Romanesti

A conceput ideea „muzeului sociologic”, în temeiul căreia, în 1936, împreună cu Victor Ion Popa şi Henri H. Stahl, a pus bazele „Muzeului satului” din Bucureşti.

A făcut parte din primul Consiliu de Administraţie al Radiodifuziunii (1928) prezidat de prof. Dragomir Hurmuzescu, în anii următori (1929 – 1932) fiind preşedinte al Consiliului şi al Comitetului de Direcţie, calitatețn care s-a implicat direct în realizarea „Universităţii Radio” pe care a susţinut-o cu autoritatea sa intelectuală şi administrativă, aceasta urmând să devină o veritabilă tribună a marilor idei ale vremii; membru titular al Academiei Române din 1919, vicepreşedinte (1923-1925; 1943-1944) şi preşedinte (1944-1946) al acestui for.

1960: S-a nascut Diego Armando Maradona, fotbalist argentinian. A jucat pentru cluburile argentiniene Cebollitas, Argentinos Juniors, Boca Juniors, dar si pentru Barcelona si Sevilla din Spania si Napoli din Italia, in cele 840 de meciuri disputate inscriind 345 de goluri.

A fost prezent in 91 de partide ale echipei nationale pentru care a marcat 34 de goluri.

Maradona si-a facut debutul la 15 ani, iar pina in 1981 a jucat pentru echipa Argentinos. S-a transferat apoi la Boca Juniors cu care a castigat primul sau titlu de campion.

In echipa nationala a fost selectionat la 16 ani, doi ani mai tarziu disputand finala si castingand Cupa Mondiala la Tineret, dupa un meci impotriva URSS. In 1982 s-a transferat la FC Barcelona, dar a devenit cu adevarat un star cat timp a jucat la Napoli, unde a castigat cam toate titlurile care se puteau.

Pentru Maradona a urmat apoi declinul, sportivul fiind implicat in diverse scandaluri, indeosebi cele legate de consumul de droguri.

 In 1992 a plecat de la Napoli si a mai activat pentru perioade scurte la Sevilla si cateva cluburi argentiniene, pentru ca in data de 30 octombrie 1997 sa se retraga din activitate.

1961: Din ordinul lui Hrusciov, pentru “incalcarea preceptelor leniniste”, corpul lui Iosif Stalin a fost scos din Mausoleul  din Piata Rosie din Moscova, unde  fusese asezat alaturi de cel al  lui Lenin .

Iosif Vissarionovici Stalin (18 decembrie 1878 – d. 5 martie 1953) din tată georgian și mamă osetină, om politic sovietic, fost revoluționar bolșevic devenit după Revoluția din Octombrie conducător politic sovietic foto: stirileprotv.ro

Fostul lider sovietic  fusese  imbalsamat dupa moarte (1953) si depus intr-un sicriu din sticla pentru a putea fi vazut, insa in perioada “destalinizarii”,  a fost inmormantat langa zidul Kremlinului.

Scoaterea in secret  a corpului  lui Stalin din mausoleul din Piata Rosie.

Stalin a fost un dictator sangeros și cu toate acestea, el  era  prezentde propaganda regimului ca Tatăl Popoarelor, un înțelept conducător, și continuatorul cauzei lui Lenin.

După moartea sa, oficialitatile URSS au început să recunoască faptul că el a fost responsabil pentru moartea a milioane de oameni.

Nikita Hrușciov, prim-secretar al Partidului Comunist (1953-1964) și prim-ministru al Uniunii Sovietice (1958-1964), a condus mișcarea împotriva falsei memorii a  lui Stalin . Politica lui Hrușciov a devenit cunoscut sub numele de “destalinizare.”

 La  25 februarie 1956, la trei ani după moartea lui Stalin, Hrușciov a ținut un discurs la al XX-lea Congres al Partidului, prin care care  desfiintat  aura de măreție care l-a înconjurat Stalin.  Discursul secret  al lui  Hrușciov a relevat multe dintre atrocitățile oribile comise de Stalin.

Cinci ani mai târziu, Stalin a fost  eliminat  fizic din  locul  de onoare reprezentat de mausoleul din Piata Rosie din Moscova, unde era depus  si trupul lui Lenin.. La al  douăzeci și doilea  Congres al Partidului, în octombrie 1961, o femeie în vârstă,  bolșevică fanatica , Dora Abramovna Lazurkina s-a ridicat și a spus:

“Inima mea este întotdeauna plina de Lenin.Tovarăși, aș putea supraviețui cele mai dificile momente doar pentru că am realizat Lenin în inima mea, și întotdeauna l-au consultat pe ce să fac. Ieri l-am consultat. El stătea acolo în fața mea ca și cum el ar fi fost în viață, și el a spus: “Este neplăcut să fie alături de Stalin, care a făcut atât de mult rău a partidului”

Hrușciov, a dat  citire  unui decret prin care se dispune îndepărtarea rămășițelor lui Stalin, declarand în continuare  ca detinerea în mausoleu a  sarcofagului  cu sicriul de I.V. Stalin este  nepotrivita, deoarece Stalin s-a dedat la încălcări grave  ale preceptelor  lui Lenin, abuz de putere, represiuni în masă împotriva oamenilor cinstiti i sovietici, și alte activități, în perioada cultului personalitatii sale, ceea ce  face imposibilă  ramanerea catafalcului  cu trupul său în mausoleul lui VI Lenin.

Câteva zile mai târziu, trupul lui Stalin a fost scos din mausoleu. Nu au existat ceremonii și nici fanfara. La aproximativ 300 de metri de mausoleu, trupul lui Stalin a fost îngropat lângă alți lideri minori  ai revoluției bolsevice,  în apropierea zidul Kremlinului, pe jumătate ascuns de copaci.

Câteva săptămâni mai târziu, o piatră de granit simplu i-a  marcat mormântul  cu o foarte  simpla inscriptie : ” I.V.  Stalin 1879-1953.”

În 1970, un mic  bust  a fost adaugat la mormantul acestuia.

1961: Sovieticii au testat in poligonul de la Novaya Zemlya cea mai puternica bomba cu hidrogen detonata vreodata (50 dmegatone), poreclită ”Bomba țarului”. 

Bomba țarului - machetă aflată în prezent la Muzeul armelor nucleare rusești din Sarov - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Este încă cel mai mare dispozitiv exploziv, nuclear sau de altă natură, detonat vreodata.Testul  efectuat de sovieticii care pozau ipocrit  in “luptatori pentru pace si dezarmare”, a atras un val de proteste in intreaga lume.

1971  A avut loc Dezastrul ecologic de la Certej, soldat cu 89 de morți și peste 70 de răniți.30 octombrie 1971: Dezastrul de la Certej a ucis 89 de oameni foto: adevarul.ro

30 octombrie 1971: Dezastrul de la Certej a ucis 89 de oameni  – foto: adevarul.ro

Catastrofa a avut loc la data de sâmbătă 30 octombrie 1971, la ora 4:55 dimineața, fiind provocată de ruperea digului și alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej, Hunedoara. În perioada de exploatare a iazului, între 1936 și 1971, au fost depozitate în el elemente de depunere complet diferite ca granulație, tasare și umiditate care au creat o falie de alunecare.

Digul s-a rupt pe o lățime de 80 de metri și din iaz au fost expulzați în câteva minute 300.000 de metri cubi de steril. Valul acid de steril a înghițit într-un sfert de oră și a ras de pe fața pământului șase blocuri de locuințe cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, șapte locuințe individuale și 24 de gospodării au fost distruse sau avariate. Dezastrul a provocat 89 de morți și 76 de răniți

1973: La  Istanbul in Turcia  este finalizat Podul peste  Bosfor , care leaga continentele Europa şi Asia, pentru prima dată in istorie.

1974: Boxerul afro-american Muhammad Ali, l-a facut knock out pe George Foreman intr-un meci memorabil, care i-a adus titlul de campion mondial la categoria supergrea.

Muhammad Ali, 'The Greatest of All Time,' Dead at 74

1975: A decedat  Gustav Hertz, fizician german; Premiul Nobel pentru Fizică pe 1925.

Gustav Ludwig Hertz (n. 22 iulie 1887, Hamburg; d. 30 octombrie 1975, Berlinul de Est) fizician german, nepot al lui Heinrich Rudolf Hertz, și laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1925, pentru rolul său în demonstrarea teoriei ciocnirilor între electroni și atomi - foto: ro.wikipedia.org

 A studiat spectrele de absortie ale razelor Rıntgen, emisia electronică, descărcarea electrică in gaze, ultrasunetul, semiconductoarele, fizica plasmei s.a.; (n.22.07.1887).

1975: Prințul Juan Carlos a devenit rege al Spaniei dupa ce dictatorul Francisco Franco a renuntat la putere, fiind mult prea batran si slabit.

La trei saptamini dupa acest moment Franco, carea avea 83 de ani, a murit in urma unui atac de cord.

1983: S-au încheiat lucrările la Canalul Dunăre-Marea Neagră. Inaugurarea oficială a Canalului Dunăre-Marea Neagră (construcţie iniţiată în 1973) a avut loc la 26 mai 1984. Necesitatea realizării unui asemenea canal a fost relevată de numeroase personalităţi din trecut (Ion Ghica, Ion Ionescu de la Brad, Assan G. Basil ş.a.).

harta-canalul-dunare-marea-neagra | RetroAlmanah

Încercările făcute în primii ani după 1944 de regimul comunist (şi în urma cărora mulţi deţinuţi politici obligaţi să muncească acolo şi-au pierdut viaţa) au fost abandonate din lipsa capacităţilor tehnice şi economice; la data inaugurării, Canalul Dunăre-Marea Neagră era cel de-al treilea mare canal de navigaţie din lume (după Canalul Suez şi Canalul Panama).

1983: În cadrul unei ceremonii solemne, care a avut loc în Piaţa „Sf. Petru” din Roma, a fost beatificat, de Papa Ioan Paul al II-lea, călugărul franciscan Ieremia Valahul (n. 1556 – m. 1625), primul fericit român ridicat la “cinstea altarelor”.

În Calendarul Romano-Catolic Fericitul Ieremia Valahul este sărbătorit la data de 8 mai. Papa Ioan Paul al II-lea îl descria pe Fericitul Ieremia ca fiind “un fiu al României, a acelei nobile naţiuni care poartă în limbă şi în nume amprenta Romei”

1984: Este descoperit cadavrul preotului  polonez Jerzy Popieluszko , rapit si  ucis de agenti ai securitatii comuniste poloneze.

Parintele Jerzy Popieluszko, de 37 de ani, fusese răpit la 19 octombrie de o echipa de trei agenti ai politiei secrete, condusa de un capitan din Ministerul de Interne. In urma valului urias de proteste inregistrat in Polonia si in intreaga lume, acestia  au fost arestaţi.

Parintele Popieluszko  devenise celebru în întreaga Polonie, pentru  predicile sale  împotriva guvernării comuniste.

1992: Presedintele Romaniei, Ion Iliescu a depus juramantul in fata Camerelor reunite ale Parlamentului.

Depunerea jurământului (dupa alegerile din 20 mai 1990) de către președintele României, Ion Iliescu. În stânga imaginii este Dan Marțian, președintele Camerei Deputaților, iar în dreapta Alexandru Bârlădeanu, președintele Senatului foto: Lucian TUDOSE / Arhiva AGERPRES

1992: In noaptea de 29 spre 30 octombrie, au murit într-un tragic accident rutier, barzii Basarabiei, Doina şi Ion Aldea Teodorovici.

Cum au murit, de fapt, Doina şi Ion Aldea Teodorovici. Adevărul despre tragedia de acum 23 de ani care a dus la sfârşitul celor mai iubiţi români din Basarabia

 Imediat după revoluţie, au început activ propaganda pentru Unire şi pentru oficializarea limbii române în Basarabia. Dacă astăzi se învaţă în limba română şi dacă alfabetul latin a fost reintrodus în Basarabia este în parte si meritul lor.

Soţii Teodorovici au fost cei care au cântat după 1989 despre Eminescu (domnul Eminescu – cum îl numeau ei) şi astfel l-au reintrodus în cultura basarabeană ca pe o comoară pierdută şi regăsită.

La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea Teodorovici au cîntat pentru Suveranitate și Independență, la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia (România), unde Doina avea să spună: “Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre”. La începutul anului 1992, pentru talent, muncă îndelungată pe scenă și spirit civic, Doinei Aldea Teodorovici i s-a acordat titlu de Artistă Emerită a Republicii Moldova.

In noaptea de 29/30 octombrie 1992 masina în care se deplasau spre Chisinau, a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni. În maşină se aflau patru persoane, şoferul şi însoţitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Doina şi Ion aflaţi pe bancheta din spate au fost striviţi între greutatea maşinii şi copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie naţională.

Autorităţile au inchis cazul, calificandu-l drept un nefericit accident în ciuda faptului că au existat voci care erau de parere ca a fost vorba de o crimă. Astăzi cei apropiaţi cuplului Teodorovici evită să răspundă la întrebarea: accident sau crimă? Mulţi spun că au dovezi dar nimeni nu le scoate la suprafaţă. Totuşi au existat  unele amănunte care la vremea respectivă au fost făcute publice.

De exemplu faptul că ceilalţi doi pasageri ai maşini au scăpat teferi. Şoferul nu a fost condamnat iar celălalt pasager a dispărut fără urmă până în ziua de azi. Europa liberă a difuzat o ştire chiar în noaptea în care cei doi au murit, ştire în care se vorbea despre apariţia pe sosea a unei maşini blindate care ar fi provocat accidentul.

Scriitorul Grigore Vieru, prieten apropiat al soţilor Teodorovici a declarat că avea la cunoştinţă faptul că cei doi primeau telefoane şi scrisori în care erau ameninţaţi cu moartea. Apoi un alt element prezentat chiar pe canalele media în 1992 a fost relatarea privind sosirea ambulanţei la locul accidentului, Doina nu murise pe loc iar ambulanţa a refuzat să o transporte la spital şi a luat numai trupul fără viaţă al lui Ion. Doina s-a zbătut între viaţă şi moarte un timp fără să primească ajutor.

După ce într-un final a murit a fost ridicată de salvare… Cei doi au lăsat în urmă un băieţel Cristofor care la vreme aceea avea 11 ani. Cristofor a fost crescut de mama Doinei, Eugenia Marin. Aceasta a declarat în 2004 Ziarului de Garda din Chisinau:

  “Când am declarat, într–un cerc restrâns, că voi depune o cerere pentru ca dosarul să fie reactivat, seara am şi fost telefonată de o persoană necunoscută şi ameninţată. «Să nu uiţi că ai copil», mi–a spus vocea şi eu, cum am rămas numai cu Cristi, am renunţat…”.

La intrarea în comuna Coşereni,  sa află o cruce de marmura albă, amplasată pe locul în care cei doi şi-au pierdut viaţa.  Monumentul este ocrotit de o salcie care deplânge cu fiecare adiere de vânt, destinul tragic al soţilor Aldea Teodorovici. Dumnezeu sa-i odihneasca!

Detalii despre viaţa şi creaţia soţilor Aldea-Teodorovici vezi aici…

1992: Reabilitarea astronomului si matematicianului italian Galileo Galilei. Papa Ioan Paul al II-lea a declarat ca a fost o greseala  datorata unei “tagice neintelegeri reciproce”,condamnarea lui Galilei.

 1994 : A murit Nicolae Georgescu- Roegen ( pseudonimul Roegen reprezintă Ne Geor inversat, utilizat ca un retronim ), economist şi matematician, membru de onoare al Academiei Române; a emigrat în SUA;  (n.04.02.1906).

1995:  La referendumul din  Quebec, 50,6% dintre cei consultati  se pronunta impotriva independentei provinciei fata  Canada si  49,4% pentru independenta.

2000: Ministrul transporturilor Anca Boagiu si primarul general al Capitalei – Traian Basescu, au inaugurat Academia Romana de Aviatie.

2009: A decedat antropologul  francez Claude Lévi-Strauss; (n. 28 noiembrie 1908).

2011: La Alba Iulia au loc manifestări religioase prilejuite de proclamarea oficială a canonizăriilui  Simion Ştefan. (n. ? – d. 1656) , cărturar și traducător român, mitropolit al Ardealului.

Sfantul Ierarh  Simion Ştefan (sau Simeon Ştefan) a fost mitropolit  al Transilvaniei între anii 1643 -1656. De asemenea, a fost un vestit cărturar al acelor vremuri, printre altele fiind traducător şi editor al „Noului Testament de la Bălgrad” (1648), si  unul dintre cei mai mari părinţi duhovniceşti români ai veacului al XVII-lea.

 

Simion Ștefan - OrthodoxWiki

La slujba oficiată cu acest prilej au fost  prezenti  Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, alături de un sobor de ierarhi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a evidenţiat că „aici ne vom reface spiritual pentru că Sfântul Andrei va fi prezent cu un dar sau cu o minune.

Evocarea sa ne va conferi iluminare şi întărire pe calea îngustă şi spinoasă a vieţii pământeşti. Festivităţile solemne vor fi conduse de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel”.

Simion Ştefan a fost mitropolit al românilor transilvăneni şi a trecut la Domnul în anul 1656, la Alba Iulia.

În timpul păstoririi sale, în anul 1648, a fost tipărit Noul Testament zis „de la Bălgrad”, prima traducere românească integrală.

Canonizarea Mitropolitului Simion Ştefan, cu zi de pomenire la 24 aprilie, a fost aprobată în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 21 iulie 2011.

2013: A decedat muzicianul Peter John Haycock (n.4 martie 1951).

A fondat grupul muzical britanic de muzică rock  Climax Blues Band.

2014: Suedia este prima țară  membră a Uniunii Europene care  recunoaște oficial statul Palestina.

2015: 64 de persoane au murit și alte peste 160 au fost rănite în urma unui incendiu care a avut loc în clubul Colectiv din București. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, de la artificiile folosite la un concert gratuit al trupei „Goodbye to Gravity”, care lansa un nou album, numit „Mantras of War”.

A fost cel mai grav incendiu dintr-un club din România şi cel mai grav accident din ţară după anul 1989, depăşind, după numărul de decese, accidentul aviatic de la Baloteşti din 1995, în care au murit 60 de persoane. Amploarea evenimentului a determinat Ministerul de Interne să instituie Planul roşu de intervenţie, iar Guvernul României a decretat trei zile de doliu naţional.

De asemenea, au avut loc ample manifestaţii de protest în Bucureşti şi în ţară, în urma cărora premierul Victor Ponta şi-a prezentat demisia.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 Sfinții Mucenici Zenovie episcopul și Zenovia, sora sa.

Sfintii Zenovie si Zenovia  au vietuit in timpul imparatului Diocletian (284-305). S-au nascut in cetatea Egeea din Cilicia. Au mostenit de la parinti nu doar o avere uriasa, ci si credinta in Hristos. Ravnind dupa dragostea Domnului si-au impartit toata averea saracilor.

Sfintii Mucenici Zenovie episcopul si Zenovia, sora sa

Datorita vietii virtuoase, Zenovie a fost ales episcop al cetatii Egeea. Dumnezeu i-a daruit lui Zenovie pentru lepadarea grijii lumesti, puterea de a vindeca toata boala si neputinta din popor.

In timpul persecutiei impotriva crestinilor, Zenovie a fost arestat si dus inaintea Prefectului Lysias care i-a spus: “Ai de ales una din doua: ori viata, ori moartea; insa viata o vei avea daca vei aduce jertfa zeilor nostri”. La acestea Sfantul Zenovie a zis: “Viata fara Hristos moarte este, cata veme moartea pentru El inseamna viata, nicidecum moarte”.

In timp ce era supus chinurilor, a venit in fata judecatorului Zenovia, sora sa. Aceasta a spus ca doreste sa bea si ea paharul pe care il bea fratele ei, ca sa dobandeasca si ea cununa vietii. Au fost aruncati impreuna in foc si in pacarura clocotita, iar in cele din urma decapitate cu sabia.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. BBC;
 3. Crestin Ortodox;
 4. e.maramures.ro;
 5. Istoria md.;
 6. Istoricul zilei blogspot.com;
 7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 8. Wikipedia.ro;
 9. www.miscarea.net/1-doina-ion-aldea-teodorovici.htm.
 10. Rador.ro

30/10/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

  Comentariu de octavpelin | 30/10/2020 | Răspunde

 2. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 30/10/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: