CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 29 OCTOMBRIE. Video


29 octombrie, istoricul zilei

312: Imparatul Constantin cel Mare intră în Roma in ovatiile  poporului, după victoria sa in batalia de  la Podul Milvian.

Sfantul Constantin cel Mare- împăratul care a recucerit Dacia. Aspecte inedite ale domniei. – Rezistența Creștină

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (n. 27 februarie 272 – d. 22 mai 337), cunoscut sub numele Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost Împărat Roman între anii 306- 337.

Adversarul sau, imparatul Maxentiu,  a fugit  si încercând să traverseze râul Tibru, a căzut în apă și sa înecat. Trupul său a fost pescuit din Tibru  în ziua următoare și a fost purtat prin Roma.

437: Imparatul Valentinian  al III- lea al  Imperiului  Roman de Apus se casatoreste cu Licinia Eudoxia, fiica  vărului  său Teodosie al II-lea , impăratul  roman de la  Constantinopol .

969: In timpul imparatului Nicefor al II-lea Focas, trupele bizantine  conduse de generalii Petru Phokas  si Mihail Bourtzes, cuceresc cetatea Antiohia, azi Antakya  în Turcia,  important centru religios crestin din Asia Mica, aflat sub stapanire musulmana.

1268: Este  decapitat la Neapole, Conradin (sau  Conrad de Hohenstaufen), regele Siciliei si Ierusalimului,  sub numele de Conrad al II-lea ( n. pe  25 martie 1252).

Este ultimul reprezentant legitim al Casei de Hohenstaufen si a fost executat la ordinul lui Charles d’Anjou, din dinastia Angevina, care devine rege al Neapolelui si Siciliei.

1422 – Carol al VII-lea al Franței devine rege succedându-l pe tatăl său, Carol al VI-lea al Franței, deși nu este oficial încoronat rege până în 1429.

Carol al VII-lea (n. 22 februarie 1403 – d. 22 iulie 1461), numit Victoriosul (franceză le Victorieux) a fost rege al Franței din 1422 până la moartea sa - in imagine, Portret al lui Carol al VII-lea, de Jean Fouquet, tempera pe lemn, Muzeul Luvru, Paris, c. 1445–1450 - foto: ro.wikipedia.org

Portret al lui Carol al VII-lea, de Jean Fouquet, tempera pe lemn, Muzeul Luvru, Paris, c. 1445–1450 – foto: ro.wikipedia.org

Carol al VII-lea (n. 22 februarie 1403 – d. 22 iulie 1461), numit Victoriosul (franceză le Victorieux) a fost rege al Franței din 1422 până la moartea sa. A fost membru al Casei de Valois, fiu al regelui Carol al VI-lea însă succesiunea sa la tronul Franței a rămas discutabilă de ocupația engleză din nordul Franței. Cu toate acestea, a fost încoronat la Reims în 1429 prin eforturile Ioanei d’Arc de a elibera Franța de englezi. Domnia sa târzie a fost marcată de luptele cu fiul său, Ludovic al XI-lea.

Franța în 1429 – foto: ro.wikipedia.org

1497 : Lupta de la Lențești. Un corp de oaste moldovenească de circa 3.000 de călăreți, condus de vornicul Boldur, zdrobește o grupare de cavalerie mazoviană compusă din circa 600 de lăncieri, sosită în ajutorul oștilor regale polone.

Oastea polonă se retrăgea în condiţii deosebit de grele, supusă unei permanente hărţuiri din partea oştilor lui Ştefan cel Mare. Pentru a uşura retragerea polonilor, cneazul Konrad de Mazovia a trimis un detaşament de 600 de cavaleri.

Domnul, grav bolnav, a delegat întreaga putere militară vornicului Sima Boldur pentru a organiza apărarea. Acesta, în fruntea unei oştiri de 5.000 de călăreţi, atacă oastea mazoviană la Lenţeşti, lîngă Cernăuţi: „duminică, octombrie 29, au bătut şi acea oaste, din mila lui Dumnezeu şi cu norocul lui Ştefan voievod.

Şi a fost şi acolo măcel mare în acea zi între leşi de armele moldoveneşti şi a căzut şi acolo multă oaste leşească, în locul numit satul Lenţeştii”.

În situaţia nou creată, regele a grăbit retragerea. Pe 30 octombrie 1497 oştile sale trec Prutul şi merg în marş forţat pînă la Sniatyn (Pocuţia), unde ajung în trei zile.

Aici, Ioan Albert a suferit o mare umilinţă, oastea sa a fost decimată, iar pe lîngă distrugerea aproape în totalitate a Cavalerilor Teutoni şi a celor mazovieni, izvoarele sugerează pierderi importante (de la 11.000 la 40.000), inclusiv din rîndul nobililor poloni.

Polonia a ieşit slăbită din acest război, a fost supusă mai multor incursiuni, iniţiate de otomani, moldoveni şi tătari, de aceea în 1498, a trebuit să grăbească negocierile în vederea încheierii unui tratat de pace. Acesta se va semna în 1499.

1591 : A fost ales Papa Inocențiu al IX-lea.

Papa Inocențiu al IX-lea (n. 22 iulie 1519 - d. 30 decembrie 1591) papă al Romei - foto - ro.wikipedia.org

Papa Inocențiu al IX-lea (n. 22 iulie 1519 – d. 30 decembrie 1591) papă al Romei.

1618: In Anglia aventurierul, scriitorul si  curteanul  Sir Walter Raleigh este decapitat pentru presupusa conspiratie impotriva  regelui James I.

Sir Walter Raleigh (n. 1552 sau 1554 - d. 29 octombrie 1618), faimos scriitor, poet, soldat, politician, corsar și explorator englez foto: ro.wikipedia.org

Sir Walter Raleigh (n. 1552 sau 1554 – d. 29 octombrie 1618), faimos scriitor, poet, soldat, politician, corsar și explorator englez. Raleigh a descoperit teritoriul nord – american Virginia pe care a incercat sa-l colonizeze si a condus mai multe expeditii de jaf impotriva coloniilor spaniole in cautarea legendarului El Dorado.

Raleigh a descoperit teritoriul nord –  american Virginia pe care  a incercat sa-l colonizeze si a condus mai multe expeditii de jaf impotriva coloniilor spaniole in cautarea legendarului El Dorado.

1675: Savantul german  Leibniz folosește pentru prima dată in istorie semnul ∫, pentru integrale

Gottfried Wilhelm Freiherr von Leibniz (n. 1 iulie 1646, Leipzig, d. 14 noiembrie 1716, Hanovra), filozof și matematician german, unul din cei mai importanți filozofi de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de al XVIII-lea, unul din întemeietorii iluminismului german foto Gottfried Wilhelm von Leibniz, portret de Bernard Christoph Francke, în jurul anului 1700: ro.wikipedia.org

Gottfried  Wilhelm Freiherr von Leibniz (n. 1 iulie 1646, Leipzig, d. 14 noiembrie 1716, Hanovra), a fost un filozof și matematician german, unul din cei mai importanți filozofi de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de al XVIII-lea, unul din întemeietorii iluminismului german.

În matematică, Leibniz a introdus termenul de “funcție” (1694), pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependentă de o curbă. Alături de Newton, Leibniz este considerat fondatorul analizei matematice moderne.

1688: A inceput domnia lui Constantin Brancoveanu in Tara Romaneasca ; (29 octombrie/9 noiembrie).

Constantin Brâncoveanu - sfântul domnitor al Țării Românești - Revista EduSoft

Constantin Brancoveanu (n. 1654) provenea dintr-o familie de mari boieri, și a  domnit in Țara Româneasca între  1688 si 1714.

A fost nepotul domnitorului  Serban Cantacuzino. În perioada în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o perioadă de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale.

În  1714 , pe 15 august, a fost executat la  Istanbul, împreună cu cei patru fii ai săi (Constantin, Ștefan, Radu și Matei), precum și cu sfetnicul său Ianache Văcărescu. Cu toții sunt venerați de către Biserica Ortodoxa Romana , sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni.

 El a urcat pe tron imediat dupa moartea lui Serban Cantacuziono  care,  murind pe neasteptate, nu a  numit  un succesor.

 Brancoveanu a fost preferatul marii boierimi in dauna fiului lui Serban Cantacuzino, Gheorghe. Situatia Tarii Romanesti nu era deloc buna datorita razboielor turco-austriece si ruso-turce, Brancoveanu a fost destul de abil ca sa evite un conflict in cei 26 de ani ai  domniei sale si datorita politicii sale echilibrate pe plan extern, a reusit sa pastreze autonomia Tarii Romanesti in fata celor trei mari imperii.

 In plan intern, a efectuat o reforma fiscala, prin care a impartit darile in patru sferturi, dar mai ales a sprijinit cultura, numeroase carti  fiind  tiparite  in perioada cat a fost domn. Totodata, in timpul domniei sale a aparut un stil arhitectonic nou, denumit brancovenesc.

In 1710 i-a promis ajutor tarului Petru cel Mare in razboiul cu turcii, decizie care l-a costat viata. La patru ani dupa acest moment, Constantin Brancoveanu si cei patru fii ai sai au fost executati din ordinul sultanului la Istanbul.

Martiriul a avut loc pe data de  15/ 26 august 1714, când creștinii sărbătoreau Adormirea Maicii Domnului.

După execuție, capetele au fost purtate în vârf de suliță prin oraș, în timp ce corpurile au rămas la locul execuției, de unde au fost aruncate spre seară în mare

După martiriu, trupul lui Brâncoveanu fusese aruncat în marea Marmara, fiind pescuit de niște greci care l-au îngropat pe o insulă din largul mării. În 1720, văduva Marica l-a adus în țară și l-a înmormântat la Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti , ctitorie a domnului.

Lespedea nu a fost inscripționată, pentru a nu a afla turcii că trupul sau a fost adus în țară, însă văduva domnului a inscripționat numele lui Constantin Brâncoveanu cu  caractere chirilice pe candela de argint, inscripție redescoperită în 1914.

1783: A  murit Jean Le Rond d’Alembert, scriitor, filozof şi matematician francez, colaborator al lui Diderot la realizarea “Enciclopediei franceze” ; (n. 17 noiembrie 1717).

 1787: Premiera operei “Don Giovanni” a lui W.A. Mozart, la Teatru Naţional din Praga.

Don Giovanni este o operă a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte.

Premiera absolută a operei a avut loc la Praga, la “Ständetheater”, la data de 29 octombrie 1787, sub conducerea muzicală a compozitorului.

1814: A fost lansat, la New York, “USS Fulton”, primul vas de război cu aburi, proiectat de Robert Fulton(14 noiembrie 1765 – 24 februarie 1815).

Demologos, foto: en.wikipedia.org

Robert Fulton (n. 14 noiembrie 1765, Little Britain, astăzi Fulton, Pennsylvania – d. 24 februarie 1815, New York), inginer și inventator american.

Robert Fulton (n. 14 noiembrie 1765, Little Britain, astăzi Fulton, Pennsylvania – d. 24 februarie 1815, New York), inginer și inventator american foto Gravură postumă înfățișându-l pe Robert Fulton (1873): ro.wikipedia.org

Gravură postumă înfățișându-l pe Robert Fulton (1873) – foto: ro.wikipedia.org

Fulton poate fi creditat a fi fost autorul planurilor și constructorul efectiv ale primelor nave cu aburi complet operaționale, precum și a primului submarin funcțional, comandat de Napoleon Bonaparte, denumit Nautilius, care a fost testat în 1800.

Deși lista inginerilor, constructorilor și întreprinzătorilor care au încercat să realizeze vase care să fie acționate mecanic este lungă, începând cu însuși realizatorul motorului cu aburi cu regulator centrifugal, James Watt, importanța lui Robert Fulton în istoria ingineriei și a navigației constă în realizarea primelor nave acționate mecanic, care erau complet funcționale, operaționale și fiabile.

El a adus un aport important împreună cu John Ericsson, Francis Pettit Smith, David Bushnell și Josef Ressel la perfecționarea tehnicii navigației.

1863: A fost creat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.

Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie - foto - ro.wikipedia.org

Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie – foto:

1875: S-a născut regina Maria, soţia regelui Ferdinand I al României (1914-1927).

Principesă de Edinburg și de Saxa Coburg și Gotha,(născută Marie Alexandra Victoria,  Eastwell Park, Kent, Anglia — d. 18 iulie 1938 la Sinaia, Regatul Romaniei), mare prințesă a Marii Britanii și Irlandei, și regină a României.

A fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Este mama regelui Carol al II-lea.

CITIȚI ȘI:

VIDEO SI GALERIE FOTO : REGINA MARIA A ROMÂNIEI – REGINA SOLDAT ȘI DIPLOMAT

1879: S-a nascut  Franz von Papen, politician si diplomat  german; (d.2 mai 1969).

În 1934, Hitler l-a numit emisar special în Viena, iar din 1936 a devenit ambasador.

În 1939, a fost mutat ca ambasador la Ankara in   Turcia. În februarie 1942, von Papen a supraviețuit unui atentat  pus la cale împotriva sa de doi agenți sovietici.

În 1946, în cadrul proceselor de la Nürnberg împotriva criminalilor de război a fost exonerat de vina, însă a fost judecat ulterior în cadrul proceselor de denazificare și condamnat la opt ani muncă forțată. A profitat în 1949 de o amnistie.

1882: S-a născut prozatorul şi dramaturgul Jean Giraudoux , cunoscut pentru scrierile “Război cu Troia nu se face” – 1935 şi “Nebuna din Chaillot” – 1945; (m. 31 ianuarie 1944).

Jean Giraudoux (născut la 29 octombrie 1882, la Bellac, Haute-Vienne (Limousin), Franța – decedat la 31 ianuarie 1944, la Paris, Franța), scriitor (romancier, eseist, dramaturg) și un diplomat francez foto - Portretul lui Giraudoux (înainte de 1927) : ro.wikipedia.org

1897: S-a născut Joseph Goebbels, lider nazist german, ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din 1933 până în 1945 ; (m. 1 mai 1945).

 

Paul Joseph Goebbels (29 octombrie 1897 - 1 mai 1945), politician german și Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist din anul 1933 până în 1945. A fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori a lui Adolf Hitler și printre cei mai devotați adepți a ideologiei naziste. Goebbels a fost cunoscut ca fiind zelos, un orator energic și un antisemit virulent foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

1901: Anarhistul american  Leon Czolgosz, asasinul  preşedintelui Statelor Unite William McKinley, este executat prin  electrocutare.

1911: A încetat din viaţă publicistul şi editorul american de origine maghiara, Joseph Pulitzer, initiatorul premiului de prestigiu care-i poarta numele.

Joseph Pulitzer (n. 10 aprilie 1847, Macău, Ungaria - d. 29 octombrie 1911, Charleston, South Carolina), jurnalist și editor american de origine maghiară foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Din 1917, acest premiu se acordă anual pentru realizări remarcabile în jurnalism, literatură şi muzică; (n. 10 aprilie 1847).

1918: Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român, întrunit la Oradea, adoptă în unanimitate o declaraţie redactată de Vasile Goldiş (n.12 noiembrie 1862- d.10 februarie  1934)privind hotărîrea naţiunii române din Transilvania, de a se aşeza “printre naţiunile libere”, în temeiul dreptului naţional ca fiecare naţiune să dispună liber de soarta sa.

 

 Se  hotaraste constituirea unui  ”Comitet de acţiune“cu sediul la Arad, avîndu-l în frunte pe Vasile Goldiş, publicist, istoric si om politic roman din Transilvania.

 1918: Semnarea Armistiţiului de la Compiegne, între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia ostilităţile încetează pe toate fronturile.

Germania recunoaşte, între altele, caducitatea Tratatului de pace de la Bucureşti, fiind obligată, în acelasi timp, să retragă armata din România.

1918: S-a nascut Ştefan Baciu, poet, ziarist, eseist profesor universitar si critic de artă roman  stabilit în Brazilia și apoi în Statele Unite ale Americii; (m.07.01.1993).

A fost student la Drept în București, atașat de presă la Berna, de unde a plecat la Rio de Janeiro, apoi la Seattle, ca profesor, după care s-a stabilit în insulele Hawaii, la Honolulu.

A debutat în anul 1933 în revista „Răboj” cu poezia „Eu”, care îi apare tradusă în limba germană în revista Klingsor, în același an.

Pentru volumul său de debut „Poemele poetului tânar” a  primit  în anul 1935, la vârsta de 17 ani, „Premiul scriitorilor tineri” al „Fundațiilor regale”.

Profund cunoscător al literaturii latino-americane, Ștefan Baciu a fost autorul a două importante antologii: „Antologia poeziei latino-americane” (2 volume, 1974) și „Antologia poeziei surrealiste latino-americane” (1981).

A adus cu el în America Latină ideile mișcării suprarealiste și a devenit animatorul cel mai important și un lider al neoavangardei, a participat la foarte multe congrese și conferințe pe aceasta temă.

În anul 1962 a fost  invitat în SUA, ca profesor de literatură hispano-americană la Universitatea din Seattle, iar în anul 1964 este invitat și se stabilește în Hawaii, ca profesor de literatura hispano-americană la Universitatea din Honolulu-Hawaii.

Se stinge din viață la Honolulu, la 6/7 ianuarie 1993, în timp ce vorbea la telefon cu sora lui din București. Este autorul a peste 100 volume de poezie, memorialistică, eseistică, traduceri și a peste 5000 de articole și studii, apărute în presa română, germană, franceză, latino-americană, nord-americană, elvețiană.

1922: Regele Italiei, Victor Emanuel al III–lea, il  numeşte prim-ministru  pe liderul fascistilor, Benito Mussolini.

Victor Emmanuel III (11 November 1869 – 28 December 1947) was the King of Italy from 29 July 1900 until his abdication on 9 May 1946. In addition, he claimed the thrones of Ethiopia and Albania as Emperor of Ethiopia (1936–41) and King of the Albanians (1939–43), which were not recognised by all great powers. During his long reign (45 years), which began after the assassination of his father Umberto I, the Kingdom of Italy became involved in two World Wars. His reign also encompassed the birth, rise, and fall of Italian Fascism foto (Portrait in 1919): en.wikipedia.org

Foto:Victor Emmanuel III 

Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie, 1883, Predappio lângă Forlì – d. 28 aprilie, 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como), conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943 foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Benito Amilcare Andrea Mussolini (n. 29 iulie, 1883, Predappio lângă Forlì – d. 28 aprilie, 1945, Giulino di Mezzegra lângă Como), conducătorul fascist al Italiei între anii 1922 și 1943.

1922: S-a nascut  dizidentul sovietic Aleksandr Zinoviev, scriitor, filosof, analist, autor al lucrărilor „Casa galbenă”, „Homo sovieticus”, „Perestroika şi contraperestroika” etc.

 

Aleksandr Aleksandrovich Zinovyev (October 29, 1922 – May 10, 2006) was a prominent Russian logician and writer of social critique foto (Zinoviev by Babenko): contributors.ro

Aleksandr Aleksandrovich Zinovyev foto: contributors.ro

Exilat în 1978, el şi–a recăpătat cetăţenia rusă ; (d.10.05.2006).

1923: Dupa dizolvarea Imperiului Otoman, este proclamata Republica Turcia.

Foto: Mustafa Kemal Atatürk (n. 12 martie 1881 la  Selânik – azi Salonic in Grecia- d. 10 noiembrie 1938 , Istanbul), militar  și om politic turc, primul președinte al Republicii Turcia.

Military career of Mustafa Kemal Atatürk

1923: Postul de radio Berliner Funkstunde a transmis pentru prima dată un concert radiodifuzat, care s–a bucurat de o primire favorabilă din partea tuturor păturilor populaţiei şi a marcat primii paşi ai mass–media.

Posibilităţi tehnice existau de mai multă vreme, dar interdicţia aplicată în Germania, după încheierea războiului, persoanelor particulare de a deţine receptoare radio făcea imposibilă utilizarea telefonului fără fir pe scară largă.

1928: “Graf Zeppelin” este primul dirijabil care a traversat Atlanticul, de la New York la Berlin.

LZ-127 Graf Zeppelin a deschis în 1928 seria zborurilor transatlantice, parcurgând distanţa dintre Friedrichshafen din Germania şi Lakehurst în SUA în aproape 112 ore - foto - stiri.tvr.ro

1930: S-a nascut  Omara Portuondo, cântăreaţă cubaneză supranumită  „Edith Piaf a Cubei” („Flor de amor”).

1936: S-a nascut Miron Kiropol, poet şi pictor român stabilit în Franţa din 1968; autor al antologiei “Poeţi francezi din secolul al XV-lea”.

1944: Al doilea razboi mondial  – Începe “Operaţiunea Budapesta”,  la care participă Fronturile 2 şi 3 ucrainene ale armatei sovietice  şi trupele române.

Forţele române pe frontul de vest - foto: ro.wikipedia.org

Forţele române pe frontul de vest – foto: ro.wikipedia.org

Asediul Budapestei, a fost una dintre cele mai sângeroase bătălii la care a participat armata română în Campania din Vest. Corpul VII al Armatei 1 române, condus de generalul Nicolae Şova a participat în luptele din Budapesta, cu 3 divizii((Divizia 19 infanterie, Divizia 9 cavalerie, Divizia a 2 a infanterie).

Tributul în sânge plătit de trupele române în bătălia de la Budapesta a fost de 10708 de soldaţi(morţi, răniţi sau dispăruţi), care însemna aproape 26% din efectivele sale. Eroii armatei române căzuţi sau răniţi pe frontul de vest au demonstrat încă o dată dragostea faţă de patrie prin onoarea şi devotamentul cu care şi-au îndeplinit misiunile.Recuperarea Transilvaniei de Nord s-a datorat sacrificiului lor suprem. Datoria noastră este să nu-i uităm niciodată.

cititi mai mult pe www.historia.ro

1944 :  S-a nascut compozitorul  român Marcel Dragomir.

1947: Are loc, la Bucureşti, în sala de festivităţi a Şcolii Superioare de Război, procesul intentat conducătorilor Partidului Naţional-Tărănesc, în frunte cu Iuliu Maniu.

Iuliu Maniu și Ion Mihalache - foto dreptatea.ro (preluat de pe evz.ro)

Foto: Conducătorii PNȚ Iuliu Maniu și Ion Mihalache

În urma inscenarii de la Tamadau,  Iuliu Maniu a fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritățile comuniste și judecat pentru „înaltă trădare”, în procesul început la 29 octombrie 1947. Prin sentința dată la 11 noiembrie 1947 , Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viață si trimis la penitenciarul din Galați, pe baza ordinului de arestare 105.515/27 noiembrie 1947.

În august 1951 este transferat împreună cu Ion Mihalache și alți național-țărăniști la  Sighet. Iuliu Maniu s-a stins din viata la 5 februarie 1953   la Sighet, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Saracilor , de la marginea orașului Sighet.

S-a nascut la 8 ianuarie 1873 la Badacin, in apropiere de Simleul Silvaniei, in fostul Imperiu Austro-Ungar.

Scriitorul  si criticul literar  George Călinescu publica, în ziarul „Naţiunea” din 31 octombrie, sub titlul „Acuzatul Iuliu Maniu“, un amănunţit portret publicistic al liderului ţărănist: „Un bătrân om, aproximativ de Stat, care de decenii face o politică negativistă constituită din întrevederi secrete, intrigi şi negocieri, un luptător din imperiul austriac, care nu percepe structura unui Stat liber ca România, cu res­ponsabilităţi pozitive, un învăţător lipsit de iniţiativă personală, ezitant, împins de spate de prestigiul celuilalt […] cu strângere de inimă am privit pe bătrânul neînţelegător al istoriei şi datoriilor noastre, ieşind din sală, la suspendarea şedinţei, sprijinit de braţ“.

1947: S-a nascut Richard Dreyfuss, actor american (“American Graffiti”, “Fălci”, “Adio, dar rămân cu tine” – Oscar, 1977).

Richard Dreyfuss (actor, Close Encounters |

1950: A decedat Gustav al V-lea al Suediei, rege a Suediei din 1907 până în 1950; (n.1858).

Gustav al V-lea (Oscar Gustav Adolf) (16 iunie 1858 – 29 octombrie 1950) rege al Suediei din 1907 până la moartea sa - foto - ro.wikipedia.org

foto: ro.wikipedia.org

Gustav al V-lea (Oscar Gustav Adolf) (16 iunie 1858 – 29 octombrie 1950) rege al Suediei din 1907 până la moartea sa.

 1950 :După decesul regelui Gustaf al V-lea, pe tronul Suediei urcă fiul acestuia în vârstă de 68 de ani, Gustaf VI Adolf.Gustaf al VI-lea Adolf (Oskar Fredrik Vilhelm Olaf Gustaf Adolf; 11 noiembrie 1882 - 15 septembrie 1973) a fost rege al Suediei din 1950 până la moartea sa. A fost fiul cel mare al regelui Gustaf V şi a soţiei lui Victoria de Baden - foto: ro.wikipedia.org

foto: ro.wikipedia.org

Gustaf al VI-lea Adolf (Oskar Fredrik Vilhelm Olaf Gustaf Adolf; 11 noiembrie 1882 – 15 septembrie 1973) a fost rege al Suediei din 1950 până la moartea sa. A fost fiul cel mare al regelui Gustaf V şi a soţiei lui Victoria de Baden.

1950: S-a nascut  Abdullah Gül, al 11-lea preşedinte al Turciei.

 1956: Armata israeliană atacă Egiptul in  peninsula Sinai, ajungand pana la canalul Suez.

Earth from Space - Image Information

Canalul de Suez, imagine NASA.

Aflat la vest de Peninsula Sinai, este un canal de 163 km lungime, și lat de 300 m în cel mai îngust punct. Este situat în Egipt, între orașele Port Said (Būr Sa’īd) la Marea Mediterană și Suez (al-Suways) la Marea Roșie. Canalul permite trecerea în ambele direcții a navelor între Europa și Asia, fără să mai fie necesară înconjurarea Africii pe la vest. Înainte de deschiderea canalului în 1869, bunurile erau uneori transportate între Marea Mediterană și Marea Roșie pe pământ. Canalul e format din două părți, la nord și la sud de Marele Lac Sărat, legând Marea Mediterană de Golful Suez la Marea Roșie.

A fost construit sub conducerea lui Ferdinand de Lesseps și inaugurat la 17 noiembrie 1869.

1957: Primul -ministru al Israelului  David Ben Gurion şi cinci dintre miniştrii  guvernului israelian,  sunt răniţi  de explozia unei grenade de mână în  Knesset, parlamentul tarii.

1957: S-a nascut Principesa Sofia a României, fiica regelui Mihai al României.

ASR Principesa Sofia a României este cea de-a patra fiică a MS Regelui Mihai si a MS Reginei Ana. Semnează lucrările sale de artă cu numele de „Sophie de Roumanie”.

Alteta Sa Regala Principesa Sofia | Familia Regală a României / Royal Family of Romania

Principesa Sofia a studiat Artele Frumoase la Universitatea Carolina de Nord din Asheville şi Design Grafic şi Fotografie la Colegiul Corcoran din Washington DC.

1957 : A murit Louis B. Mayer, producator american de film, unul dintre fondatorii companiei  cinematografice „Metro Pictures Corp.”, care a devenit ulterior „Louis B. Mayer Prod.”, embrionul viitoarei „Metro-Goldwin-Mayer”.

Descoperitor de talente actoricesti (Rudolph Valentino, Ramon Novarro, Norma Shearer, Greta Garbo, John Gilbert, Clark Gable, Joan Crawford, Spencer Tracy, Robert Taylor, Hedy Lamarr), considerat drept „inventatorul” starsistemului; (n. 4.07.1885).

 1958: F. Mason Sones Jr, medic cardiolog la Clinica din Cleveland, realizează prima angiogramă coronariană.

1961:  Siria iese din Republica Arabă Unită.

1964: Fostele colonii britanice Tanganyika si Zanzibar adopta numele de  Republica Unită Tanzania.

 1967: S-a inaugurat Stadionul Central din Craiova, cu ocazia meciului internaţional de fotbal dintre echipele României şi Poloniei.

1971: A murit, la Uppsala, biochimistul Arne Wilhelm Kaurin Tiselius, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1948; (n. 10 august 1902).

1971: S-a nascut Winona Ryder, actrita americana, nascuta in Winona, statul Michigan.

Parintii sai, Michael si Cindy Horowitz, si-au botezat fiica dupa numele localitatii in care s-a nascut.

Actrita a avut o copilarie destul de ciudata, parintii ei, profesori cu idei hippie, au calatorit des, iar o vreme au preferat sa locuiasca intr-o zona in care nu era electricitate.

 Tot ei au fost cei care au incurajat-o pe Winona sa devina actrita. Ea a urmat astfel cursurile Scolii de Teatru din San Francisco, filmul de debut fiind “Lucas” in 1986.

A fost nominalizata la premiul Oscar pentru interpretare pentru rolurile din “Varsta inocentei” (“The Age of Innocence”) si “Fiicele doctorului March” (“Little Women”).

1974: In Romania comunista se deschide sesiunea Marii Adunări Naționale, la care se adoptă mai multe legi, între care Legea retribuirii după cantitatea și calitatea munciiLegea privind sistematizarea teritoriului și localităților.

1975: In Spania dictatura  de 36 de ani a generalului Franco ia sfarsit.

Fostul lider naționalist al Spaniei, generalul Franco, a fost scos din mormântul în care se odihnea de 4 decenii de către guvernul socialist | ActiveNews

Generalului Franco, grav bolnav, anunta ca l-a desemnat pe printul Juan Carlos sa  preia funcţia de şef provizoriu al statului  spaniol.

In ultimele trei săptămâni generalul Franco  suferise  o serie de atacuri de cord şi hemoragii interne.

Tentaţii şi SCANDAL: Juan Carlos, cel mai FIERBINTE suveran din lume | VIDEO

Printul Juan Carlos (foto) , in vârsta de 37 de ani, fusese desemnat moştenitor al tronului Spaniei  în anul 1969, in urma unui acord survenit intre Casa Regala a Spaniei si Franco.

1975: A decedat  Tiberiu Popoviciu, matematician, membru al Academiei Române, organizatorul  Institutului de calcul numeric din Clu.

De numele lui  se leaga şi începuturile şcolii clujene de analiză matematică ; (n.16 februarie 1906).

1992: Au decedat intr-un tragic accident de automobil  sotii Doina și Ion Aldea Teodorovici, renumiti compozitori și cântăreți români basarabeni.

 În noaptea de 29/30 octombrie 1992 , la orele 2.30, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România.

În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului.

Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională.

Cu toate acestea autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident, în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă.

1997:  A murit fondatorul  organizației Church of Satan ( Biserica lui Satan), Anton Szandor LaVey ; (n. 1930).

2003: S–a desfăşurat  la Bucureşti, primul Festival al Filmului Românesc (Gala Filmului Românesc).

La cinematografele Patria, Union şi Eforie s–a putut viziona în fiecare zi un film românesc (29.10 – 2.11).

2003: A  încetat din viaţă la Milano, Franco Corelli, unul dintre cei mai talentaţi cântăreţi de operă ai Italiei; (n. 8 aprilie 1921).

A cântat alături de toate numele mari ale genului: Maria Callas, Giulietta Simionato, Giuseppe Taddei, Tenata Scotto, Nicolae Herlea.

2004: A fost inaugurat Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) din Bucureşti, amplasat în Palatul Parlamentului.

2004:  Televiziunea arabă  de ştiri Al Jazeera, difuzează un fragment dintr-un film,  in care  liderul terorist  islamist  Osama bin Laden, isi asuma responsabilitatea  directă pentru organizarea atentatelor  teroriste de la  11 septembrie  din S.U.A.

2004: A fost semnat, la Roma, de către cei 25 de şefi de stat sau de guvern ai ţărilor membre UE, Tratatul Constituţiei Europene  care, cu toate acestea, la data respectiva  nu a reuşit să fie ratificat de către toate ţările semnatare.

2005: A încetat din viaţă sculptorul Ion Irimescu, profesor de sculptură la Şcoala de Belle-Arte din Iaşi şi la Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din  Bucureşti;  (n. 27 februarie 1903).

2009:  A încetat din viaţă creatorul de modă Roberto Gucci, nepotul celebrului fondator al casei Gucci (n. 1932).

2011: A fost canonizat mitropolitul ortodox român din Transilvania Andrei Șaguna  (n. 20 01.1808- d.28 iunie 1873), militant pentru drepturile ortodocsilor  și ale românilor  din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brasov (1851).

2012: Uraganul Sandy a lovit coasta de est a Statelor Unite, ucigând în mod direct 148 și în mod indirect 138, lăsând în schimb daune de aproape 70 de miliarde de dolari și provocând întreruperi majore de curent.

2015: China anunță sfârșitul politicii admiterii nașterii unui singur copil într-o familie, care a fost aplicată timp de 35 de ani în această țară.

2018 – Zborul Lion Air 610 al unui Boeing 737 MAX s-a prăbușit după ce a decolat din Jakarta , Indonezia , ucigând 189 de persoane aflate la bord.

 2019 : Cântărețul român Mihai Constantinescu a murit la Spitalul Floreasca din București la vârsta de 73 de ani.

MIHAI CONSTANTINESCU - Home | Facebook

Mihai Constantinescu (n. 4 ianuarie 1946, București, RS România – d. 29 octombrie 2019, București, România) . În anul 1972, termină Școala Populară de Artă, clasa Florica Orăscu. Mihai Constantinescu face parte din corul de copii al Radiodifuziunii, iar în anul 1964 intră în grupul Mondial. În această perioadă încep să-i apară primele piese. Lansează piesa «Păpușa».

Mihai Constantinescu a mai cântat cu Modern Group, trupa lui Petre Magdin.

29 0ctombrie este in Turcia  Ziua naţională – celebrarea indepartării sultanului si proclamarea Republicii (1923).

Republica Turcia este o țară întinsă pe două continente. 97% din suprafața țării se află în Asia de Sud-Vest (peninsula Anatolia) și 3% în Europa (peninsula Balcanică). Această țară are granițe cu opt țări: Grecia și Bulgaria la nord-vest; Georgia,

Armenia și Azerbaidjan la nord-est; Iran (Persia) la est; Irak și Siria la sud. Turcia este o republică , laică, constituțională al cărei sistem politic a fost stabilit în 1923, odată cu abolirea monarhiei.

Așezare | Turcia

Turcia are o populație de 77.695.904 locuitori și o suprafața 783,562 km².

29 octombrie este (din 2004)Ziua internaţională a internetului.

foto: stiri.tvr.ro

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfanta Mucenita Anastasia Romana

Sfanta Mucenita Anastasia Romana

Sfanta Mucenita Anastasia a trait in vremea imparatilor păgâni Deciu (249-253) si Valerian (253-260). A ramas orfana de ambii parinti la varsta de trei ani.

A fost luata spre crestere de stareta unei manastiri de langa Roma, care se numea Sofia.

Sfanta Anastasia s-a facut vestita printre crestini datorita frumusetii duhovnicesti, iar printre pagani, datorita frumusetii trupesti.

Guvernatorul pagan Probus, auzind de frumusetea ei, a trimis soldati la manastirea in care aceasta vietuia, ca sa o aduca pe Anastasia inaintea lui. Adusa inaintea guvernatorului, ea si-a declarat credinta in Hristos. Guvernatorul a incercat mai intai sa o ademeneasca pe Anastasia, caci dorea sa o ia de sotie, apoi a trecut la sinistre amenintari.

Insa, mucenita a raspuns: “Gata sunt sa mor pentru Dumnezeul meu nu doar o data, ci si de sute de ori, de este cu putinta.”

Monahia Anastasia a fost supusa multor chinuri: i s-au taiat sanii si limba, iar in cele din urma a fost omorata prin decapitare in afara cetatii.

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. BBC;
 3. Crestin Ortodox.ro;
 4. e.maramures.ro;
 5. Istoria md.;
 6. Istoriculzilei blogspot.com;
 7. Mediafax.ro;
 8. Wikipedia.ro
 9. Rador.ro

29/10/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: