CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 25 OCTOMBRIE.VIDEO


25 octombrie, istoricul zilei

621: A decedat Papa Bonifaciu al V-lea, conducător al Bisericii   Romei din 23 decembrie 619, pâna la moartea sa .

Boniface V - Wikidata

A restaurat catacomba “San Nicomede” pe via Nomentana în apropiere de actuala Porta Pia de la Roma, s-a implicat  în activitatea de încreștinarea Angliei și a publicat decretul papal care acorda bisericii privilegiul de a fi loc de refugiu pentru criminali și proscriși în general.

Papa Bonifaciu al V-lea  a fost înmormântat la Catedrala San Pietro din Roma.

686: A decedat prințul – poet  Ōtsu (n. 663-25), fiul împăratului Temmu al Japoniei si al  printesei  OTA.
Ca poet, el este cunoscut pentru relația sa epistolara cu Lady Ishikawa.
Ōtsu parea un succesor probabil al tatăl său pe tronul imperial, dar a fost  forțat să se sinucidă in urma unor acuzații false de rebeliune,  aduse împotriva lui de către împărăteasa Jito,  care urmarea sa-l  promoveze  succesor la tronul imperial  pe propriul fiu, Printul Kusakabe.

1047: A murit regele Magnus Olafsson (n. cca 1024-1025). Mai bine cunoscut sub numele de Magnus cel Bun, a fost regele Norvegiei  și rege al Danemarcei.

A  fost încoronat rege la vârsta de 11 ani. În 1042, el a fost, de asemenea, încoronat rege al Danemarcei.

Magnus the Good - Son of a Saint

Magnus a condus cele două țări până în 1047, când a murit în circumstanțe neclare. După moartea sa, regatul său a fost împărțit între Harald Hardrada în Norvegia și Sweyn Estridsson în Danemarca.

1147: O armată a cruciaților  sub conducerea lui Conrad al III -lea al Germaniei, este învinsă în bătălia de la Dorylaeum de către trupele Sultanatului de Rum, un stat care a existat între anii 1037–1194 , cu capitala la Niceea (apoi la Iconium),  continuator direct al imperiului turcic Selgiuk , numit uneori si  Sultanatul Konya (sau Sultanatul de Iconium).

Termenul de Rum vine de la cuvântul arab folosit pentru a denumi Imperiul Roman. Turcii selgiucizi l-au denumit Sultanatul de Rum deoarece  s-au stabilit pe teritoriul considerat mult timp roman sau bizantin de către musulmani.

Conrad III of Germany - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Conrad al III-lea (n. 1093  – d. 15 februarie 1152 ), a fost primul rege al Germaniei aparținând dinastiei de Hohenstaufen.

În 1147, Conrad l-a auzit pe Sfântul  Bernard de Clairvaux propovăduind Cruciada a II-a la  Speyer  și s-a lăsat convins să se alăture regelui Ludovic al VII-lea al  Frantei  într-o nouă expediție în Tara Sfanta.

Înainte de a pleca, i-a pus pe nobili să îl aleagă și încoroneze ca rege pe fiul său,  Henric Berengar, rezolvând astfel și problema succesiunii, în cazul  producerii unor evenimente nefericite în timpul Cruciadei.

Armata sa număra 20.000 de oameni și a pornit pe ruta de uscat, traversînd Ungaria și provocând unele tulburări în teritoriile bizantine  străbătute. Trupele au ajuns până la urmă la  Constantinopol către septembrie 1147, înaintea celor venite din Franta.

Conrad nu a urmat drumul de-a lungul coastei  Asiei Mici  prin teritoriul deținut de creștini (și pe unde trimisese pe cei mai mulți dintre non-combatanți), ci a preferat să străbată direct prin Anatolia.

La 25 octombrie 1147, armata sa a fost atrasă în capcană și înfrântă de către turcii selgiucizi în batalia de la  Doylaeum.

 Conrad și cei mai mulți dintre cavaleri au reușit să scape, însă majoritatea infanteriștilor a fost fie ucisă, fie capturată. Restul de 2.000 de oameni rămași din armata germană s-a retras cu greu la Niceea, unde mulți dintre supraviețuitori au dezertat și au căutat să se întoarcă acasă.

El și puținii însoțitori rămași a trebuit să fie escortați de către cruciații francezi până la Lopadyum (astăzi, Ulubat), unde s-au raliat principalei armate franceze comandate de regele Ludovic al VII-lea.

1147: In timpul Reconquistei, ia sfarsit asediul  Lisabonei (inceput  la 1 iulie),  acest important oraș intrand sub controlul definitiv al portughezilor crestini dupa alungarea  arabilor musulmani.

Căderea  Edessei în 1144 a condus la o cerere pentru o nouă cruciadă din partea  Papei Eugen al III-lea. În primăvara anului 1147, Papa a autorizat cruciada antimusulmana în Peninsula Iberică. 

În mai 1147, un contingent de cruciati a  plecat de la Dartmouth din Anglia. Ei ar fi dorit să navigheze direct în Țara Sfântă, dar vremea  proasta i-a obligat sa acosteze  pe coasta portugheză, la nordul orașului Porto la 16 iunie, 1147.

Cruciații au fost de acord sa-i ajute pe portughezi in atacul asupra Lisabonei.. Asediul a început la 1 iulie Dupa patru luni, conducătorii mauri au fost de acord să se predea la 24 octombrie, în primul rând din cauza foametei care izbucnise  în oraș.

Multi dintre cruciați au ramas  în orașul nou capturat, dar unii dintre ei si- au  continuat drumul în Țara Sfântă.

Lisabona  avea sa  devina în cele din urmă capitala Regatului Portugaliei, în anul  1255.

1154: Henric al II-lea devine rege al Angliei.

1154: A murit Regele Ştefan al Angliei, nepotul lui William Cuceritorul Angliei, adesea mentionat  de istorici si  ca Ștefan din Blois ( franceza : Étienne de Blois ; (n.cca. 1092).

1400: A decedat scriitorul englez Geoffrey Chaucer, autorul celebrelor „Povestiri din Canterbury”; (n. cca.1343).

1415: Războiul de O Sută de Ani –  Armata lui Henric al V-lea al Angliei a înfrânt armata franceză în Bătălia de la Azincourt.

[meitner.jpg]

La Azincourt, la nord de Somme, cavaleria nobilimii franceze nu  a putut contracara arcasii armatei engleze, in cea mai mare parte galezi, cu toate ca, potrivit unor surse, armata franceza (30000 de oameni)  depășea cu mult numeric,  pe cea engleză (6 mii de oameni). 

Multi cavaleri au fost luați prizonieri. Regele Henric a reușit astfel să înregistreze una dintre cele mai mari victorii din istorie.

După alte cuceriri în Franța, Henric al V-lea va fi recunoscut în anul 1420 drept moștenitor al tronului francez și regent al Franței. În culmea gloriei, Henric moare doi ani mai târziu.

Cu bătălia de la Azincurt ia sfarșit epoca supremației cavaleriei pe câmpurile de lupta, impunându-se decisiv importanța armelor care lovesc de la distanță.

1501: Magnații polonezi își impun controlul asupra regalității (privilegiile de la Mielnik).

1529: Henric al VIII-lea al Angliei îl demite pe cardinalul Thomas Wolsey  din funcția de cancelar, deoarece acesta refuzase să legitimizeze relația sa cu Anne Boleyn.

1632:  Matei Basarab înfrînge pe Radu Alexandru Iliaş în lupta de lîngă mănăstirea Plumbuita şi capătă, în cele din urmă, domnia de la sultan (23 februarie 1633).

Digital-Library of LBUS: Matei Basarab - ilustratie din "Istoria Romanilor in Chipuri si Icoane”

A fost înmormîntat la Tîrgovişte, iar mai tîrziu osemintele i-au fost aduse la Mănăstirea Arnota.

Matei Basarab, (n. 1580 –  d.9 aprilie 1654) , a fost domnitor al Tarii Romanesti  între 1632-1654.

1647: A murit Evangelista Torricelli, matematician, fizician și inventator italian; (n. 15 octombrie 1608).

Torricelli a fost primul care a măsurat  presiunea atmosferica cu ajutorul  unui barometru cu mercur, aparat pe care l-a inventat în anul  1643.

1671: Giovanni Domenico Cassini descoperă satelitul Iapetus, o luna al Saturnului.

1692: S-a nascut Elisabeta de Parma  a doua soție a regelui Filip al V-lea al Spaniei;  (d. 1766). A exercitat o mare influență asupra politicii externe a Spaniei, principala putere a lumii in acele timpuri.

1759: S-a nascut Maria Feodorovna, a doua soție a Țarului Pavel I al Rusiei; (d. 1828).

1760 : A murit Regele George al II-lea al Marii Britanii; (n. 1683).

1760: George al III- lea  a devenit rege  al Marii Britanii.

 Regele George al III-lea (n. 4 iunie 1738 – d.29 ianuarie 1820) ,a domnit intre  25 octombrie 1760 – 29 ianuarie 1820.

1767: S–a născut Henri–Benjamin de Rebecque Constant, om politic, ziarist şi scriitor elveţian de limbă franceză, autor al întâiului roman autobiografic „Adolphe” (1818 – capodopera sa), intrând astfel în istoria literaturii ca făuritor al romanului modern de analiză psihologică; (m. 8 decembrie 1830).

1824: Tarul rus Alexandru I  sancţionează hotărîrea Consiliului de Miniştri, de a acorda Senatului dreptul să aprobe actele de proprietate asupra suprafetelor de pămînt din Basarabia, dăruite prin decret imperial diferitor persoane.

1825: S-a născut compozitorul austriac Johann Strauss (fiul), supranumit regele valsului ; (m. 3 iunie 1899).

1838: S-a nascut compozitorul  francez Georges Bizet (Alexandre Cesar Leopold Georges Bizet );  (“Carmen”);(d.3.06.1875).

1854: În timpul războiului Crimeii, în Bătălia de la Balaklava, are loc dezastruoasa șarjă a cavaleriei ușoare britanice impotriva pozitiilor armatei ruse.

 Brigada de cavalerie ușoară a primit ordinul să atace inamicul  un ordin prost conceput, care avea să ducă la dezastruoasa  sarja a cavaleriei usoare care a a fost salvată de la distrugere totală de intervenția rezervelor britanice și franceze.

Bătălia s-a terminat fără vreun rezultat strategic important, amândouă părțile rămânând în posesia tunurilor proprii, reîntorcându-se pe pozițiile de plecare. Din rândurile aliaților s-au pierdut 350 de britanici, 250 de francezi și un număr necunoscut de turci, iar rușii au suferit piederi care se cifrau de la câteva sute la 1.000 de oameni.

1873: S-a născut   constructorul canadian de autovehicule John North Willys; (d. 26.08.1935).

1875: A avut loc prima audiţie a Concertului nr. 1 pentru pian şi orchestră a compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski.

Piotr Ilici Ceaikovski – Compozitorul „Lacului Lebedelelor” și al „Spărgătorului de nuci” - Deștepți.ro

1885: Prima audiţie a Simfoniei a IV-a de Johannes Brahms.

Johannes Brahms - Freedom From Religion Foundation

1881: S-a născut pictorul, sculptorul, gravorul şi ceramistul spaniol Pablo Picasso (Pablo Ruiz Blasco); (m. 8 aprilie 1973).

Pablo Ruiz y Picasso, cunoscut ca Pablo Picasso (n. 25 octombrie 1881, Malaga - d. 8 aprilie 1973, Mougins/Cannes), artist plastic spaniol - foto: ro.wikipedia.org

1888: S-a născut exploratorul american Richard Evelyn Byrd,  prima persoană care a atins Polul Nord pe calea aerului.

Richard E Byrd - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

Contraamiralul Richard Evelyn Byrd, Jr., ( d. 11 martie 1957), ofițer american de marină, specializat în explorări – foto: ro.wikipedia.org

1895: A decedat Sir Charles (Karl) Halle, pianist si dirijor german, fondatorul celebrei  Halle Orchestra la Manchester, in Anglia, in anul 1858 ; (n.11.04.1819).

1896: S-a nascut  graficianul  român Aurel Jiquidi;  (d.4.02.1962).

Aurel Jiquidi (n. 25 octombrie 1896, București – d. 4 februarie 1962, București), pictor și grafician român, fiul graficianului Constantin Jiquidi (1865 - 1899). Lucrările sale sunt inspirate din realitățile sociale ale primei jumătăți a secolului 20 - foto (Aurel Jiquidi, autoportret din anii 1930): ro.wikipedia.org

Aurel Jiquidi, autoportret

Jiquidi a fost student la Școala de Arte Frumoase din București și, de asemenea, a studiat la Paris și Roma (1920). La sfarsitul anilor 1920, el a inceput sa lucreze pentru presa româneasca.

El a compus o serie de desene despre răscoala țărănească din 1907 și, de asemenea, opere literare ilustrate de I. Creangă și Sadoveanu M. Lui  Jiquidi  i-a fost decernat Premiul de Stat al Republicii Socialiste România.

1913: S-a nascut Klaus Barbie, ofiter SS german, fost sef al  Gestapoului din Lyon, in Franta ocupata de Germania nazista.

Nikolaus „Klaus” Barbie,supranumit si “Macelarul din Lyon”, a fost judecat si condamnat in Franta la în chisoare pe viață, pentru crime de razboi. A murit pe 25 septembrie 1991.

1917: La 25 octombrie după calendarul iulian  încă în uz la acea vreme în Rusia, sau 7 noiembrie, după calendarul gregorian, grupări militare conduse de liderul bolsevic Vladimir Ilici Ulianov (Lenin), au înlăturat de la putere guvernul provizoriu al lui Alexandr Kerenski , aproape fără vărsare de sânge.

Bolșevicii au preluat controlul principalelor puncte din capitala Petrograd  întâmpinând o slabă opoziție.

Acțiunea, condusă de Vladimir Antonov – Ovseenko, a întâmpinat o rezistență minimă, majoritatea locuitorilor orașului  aflând de evenimente abia a doua zi, din ziar.

Palatul era apărat de cazaci „batalionul de femei” și de cadeți (elevi ai unei școli militare).

Ziua de 7 noiembrie a devenit data oficială la care se sărbătorește revoluția. Istoria oficială din URSS a descris evenimentele ca mult mai dramatice decât au fost în realitate.

Propaganda oficiala arăta o uriașă năvală populară asupra Palatului de Iarnă, urmata de  lupte crâncene.

În realitate insurgenții bolșevici au întâmpinat o rezistență redusă, astfel încât au putut pur și simplu să intre la pas prin poarta clădirii și să o ia în stăpânire.

După ocuparea sediului guvernului (Palatul de Iarnă), ordinea și organizarea detașamentelor de soldați și muncitori înarmați ai bolșevicilor, câtă a fost ea la început, s-a volatilizat brusc  (mai multe zile și chiar săptămâni!), atunci când în pivnițele clădirii a fost descoperită una dintre cele mai vaste rezerve de vechi vinuri de marcă și băuturi alcoolice care exista în lume la acel moment, și care aparținuseră fostului țar.

Așa cum se întamplă adesea în siajul unor rebeliuni reușite, beția generalizată în oraș a degenerat rapid în jaf, distrugeri, violuri și crime.

1918: Comitetul Naţional Român Central a hotărât înfiinţarea de gărzi naţionale şi de gărzi civile săteşti pe întregul teritoriu locuit de români în Transilvania şi în Ungaria, pentru „păstrarea liniştii şi averii fiecăruia” .

La 29 octombrie/11 noiembrie se va forma Statul Major al acestor gărzi) (25.X/7.XI)

1920: Se finalizează Congresul Ostaşilor Moldovei, prezidat de Vasile Cijevschi, în cadrul căruia a fost proclamată autonomia Basarabiei Ţariste fata de Imperiul Rus.

La 20-25 octombrie 1920 avut loc, în Casa eparhială din Chişinău, Congresul Ostaşilor Moldoveni, prezidat de Vasile Cijevschi, în cadrul căruia a fost proclamată autonomia Basarabiei Ţariste fata de Imperiul Rus şi convocat organul suprem – Sfatul Ţării.

Vasile Cijevschi (n. 17 octombrie 1880, com. Zaim, jud. Tighina – d. 14 iulie 1931) a fost delegat în Sfatul Ţării de Congresul Ostaşilor Moldoveni cu mandat din 21 noiembrie 1917 pînă la 27 noiembrie 1918. La 27 martie 1918, Vasile Cijevshi a votat pentru Unirea Republicii Democrate Moldoveneşti, succesoarea de drept a Basarabiei Ţariste, cu România - (Cijevschi, photographed ca. 1930) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Vasile Cijevschi (n. 17 octombrie 1880, com. Zaim, jud. Tighina – d. 14 iulie 1931) a fost delegat în Sfatul Ţării de Congresul Ostaşilor Moldoveni cu mandat din 21 noiembrie 1917 pînă la 27 noiembrie 1918.

La 27 martie 1918, Vasile Cijevshi a votat pentru Unirea Republicii Democrate Moldoveneşti, succesoarea de drept a Basarabiei Ţariste, cu România.

1920:  A murit  regele Alexandru I al  Greciei (1917-1920), în urma unei infecții a sângelui provocate de o mușcătura a maimuței favorite; (n. 1893).

1921 : S-a nascut la Sinaia,  Mihai I,  ultimul rege al Romaniei. A domnit în două rânduri, între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.

 A moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu).

 A devenit pentru prima dată rege  în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand I, întrucât tatăl său renuntase  la tron și rămăsese în străinătate. Minor fiind, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență, pana la întoarcerea inopinată și ilegală din iunie 1930 a tatalui sau, Carol al II-lea , care nu a intmpinat  rezistență. Detronat de tatăl său, Mihai a primit titlul creat ad-hoc de Mare Voievod de Alba-Iulia.

La 6 septembrie 1940, Carol al II-lea a fost obligat de noul prim-ministru, generalul Ion Antonescu, să abdice și să părăsească țara,tronul revenindu-i a doua oară lui Mihai. In timpul Statului National – Legionar si  apoi sub regimul autoritar al lui Antonescu, regele Mihai  nu a avut nici o putere reală de decizie, fiind în permanență sub supravegherea serviciilor de informații. Nu a fost informat în prealabil asupra intrării României în războiul mondial  alături de Germania nazistă.

 Când balanța războiului s-a întors și forțele sovietice  au pătruns pe teritoriul României, regele Mihai a decis să salveze ce se mai putea salva și a înfăptuit sprijinit de partidele istorice si de comunisti la 23 august 1944 o lovitura de stat in urma careia  Ion Antonescu a fost arestat  și a fost  restaurata Constitutia democratica din 1923.

Dupa fraudarea de catre comunisti  in 1946,  anul 1947 a marcat interzicerea și decapitarea Partidului National -Taranesc .

La sfârșitul anului a venit rândul instituției monarhice să fie înlăturată: pe 30 decembrie 1947 regele a fost constrâns să semneze decretul de abdicare,în aceeași zi fiind proclamată Republica Populara.

În ianuarie a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă s-a izbit de un zid al obtuzității. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon – Parma  și s-au stabilit după mai multe peregrinări  in Elvetia.

Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria. După Revolutia anticomunista din 1989,a fost oprit de regimul Ion Iliescu să întoarcă în țară, cu excepția Paștelui din 1992, când a atras mari mulțimi entuziaste venite să-l vadă.

De-abia sub președinția lui Emil Constantinescu, în 1997, și-a primit înapoi cetățenia română. Ulterior i-au fost retrocedate și o parte din proprietăți.

La 10 mai 2011, pe fondul  temerii privind eventuale pretenții ale Hohenzollernilor germani la șefia Casei Regale române,  Mihai a rupt legăturile istorice și dinastice cu Casa princiară de Hohenzollern-Sigmaringen, a schimbat numele familiei sale în „al (a) României” și a renunțat la titlurile conferite lui și familiei sale de către Casa princiară.

Potrivit  Legii salice de succesiune, cu valabilitate în ultima constituție democratică a regatului România, cea din 1923, la moartea regelui Mihai, în absența schimbării constituției  care ar necesita restaurarea monarhiei, succesiunea revine familiei de Hohenzollern-Sigmaringen, șeful acesteia, prințul Karl Friedrich de Hohenzollern, aflându-se pe prima poziție în ordinea de succesiune .

La 30 decembrie 2007, într-o ceremonie privată, Mihai a promulgat noul statut al Casei Regale, intitulat Normele fundamentale ale Familiei Regale a României, un act considerat cu însemnatate eminamente simbolică, în absența aprobării Parlamentului,  în comparație cu Legea vechiului Statut din 1884, pe care încearcă să îl înlocuiască, act prin care a desemnat-o pe fiica sa, principesa Margareta drept moștenitoare a Tronului cu titlurile de Principesa Moștenitoare a României și de Custode al Coroanei României.

Cu aceeași ocazie, Mihai a cerut parlamentului ca, în cazul în care națiunea română și parlamentul României vor considera potrivită restaurarea monarhiei, să renunțe la aplicarea Legii salice   de succesiune.

1922: A fost inaugurat, în grădina Cişmigiu din Capitala, căzuţi în războiul din 1916-1918.

Monumentul eroilor francezi | Nicolae Moroianu

1926: Libanul, care din 1920 era unit cu Siria şi administrat de Franţa, sub mandatul Societăţii Naţiunilor, s-a separat de Siria şi  sa proclamat republică, sub controlul Franţei.

1931: S-a născut Annie Girardot, actriţă franceză (“Rocco şi fraţii săi”, “Trei camere în Manhatann”); ( m. 28 februarie 2011).

Annie Girardot - Acasă | Facebook

1935: A avut loc, la Opera Română din Bucureşti, premiera operei bufe “O noapte furtunoasă”, de Paul Constantinescu (libretul după I. L. Caragiale).

1936: Printr–o circulară a lui Corneliu Zelea Codreanu a fost înfiinţat Corpul Muncitoresc Legionar.

În timpul rebeliunii legionare din 1941, cele mai multe atrocităţi au fost comise de acest Corp, care, potrivit unor istorici, era infiltrat cu membri ai PCR si agenti diversionisti ai  NKVD – ului sovietic.

1936: S-a constituit Axa Berlin-Roma, prin încheierea unui amplu tratat de cooperare între Germania şi Italia.

1940: Comisia europeană şi Comisia internaţională a Dunării sunt înlocuite cu Comisia dunăreană unică, formată din opt membri (Germania, Italia, Iugoslavia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria şi Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste.

1944: Armata română intră în orașul Carei, preluând controlul asupra întregului teritoriu transilvanean ocupat în urma Diktatului de la Viena din 1940, de Ungaria.

Vânători de munte intrând victorioşi în nordul Transilvaniei eliberate (1944) - foto: balcanii.ro

Vânători de munte din Armata Română intrând victorioşi în nordul Transilvaniei eliberate (1944)

1944: Japonia  lansează primul atac kamikaze, în timpul bataliei cu americanii din golful Leyte.

1950: China comunistă intră în Războiul Coreei, de partea Coreei de Nord.

1950: S-a nascut  Chris Norman, renumit cântăreţ şi textier englez (solist al grupului de muzica pop „Smokie”).

1955 – Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a hotărât pe baza unei decizii unanime să adopte simbolul organizaţiei Consiliului Europei, un cerc format din 12 stele aurii, aşezate pe un fond albastru, având formatul unei embleme.

Ca urmare a acestei decizii, Comitetul Miniştrilor a adoptat, la 9 decembrie 1955, această emblemă, drept drapelul Consiliului Europei.Drapelul Europei - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Drapelul Europei – foto ro.wikipedia.org

1955: În Mansfield, Ohio (SUA)a fost lansat pe piaţă primul cuptor cu microunde . Cuptorul cu microunde a fost, însă, inventat în anul 1947 de Percy Spencer în laboratoarele companiei sale – Raytheon Company, specializată în produse electronice.

Oprindu-se pentru câteva momente în faţa unui magnetron (tub electronic, folosit ca generator de oscilaţii de înaltă frecvenţă), el a simţit o senzaţie ciudată şi a observat cu surprindere că o ciocolată pe care o avea în buzunar a început să se topească.

Dr. Percy LeBaron Spencer: Microwave... - Who Invented It. | Facebook

Această descoperire a condus la apariţia primului cuptor cu microunde. Aparatul rezultat cântărea cca 300 kg, avea peste 1,70 m înălţime şi era folosit exclusiv în restaurante, vagoane-restaurant sau pe vasele de croazieră.

De-abia după câteva zeci de ani, perfecţionările succesive au permis ca aparatul să poată fi oferit şi consumatorilor casnici obișnuiți.

1957: A murit Henry Van de Velde, arhitect și designer belgian; (n. 3 aprilie 1863).

Alături de  Victor Horta, Van de Welde este considerat unul din fondatorii și printre cei mai importanți reprezentanți ai stilului și curentului artistic  Art Nouveau din Belgia.

Henry Van de Velde a petrecut cea mai mare parte a vieții sale de maturitate artistică în Germania , având o influență decisivă asupra arhitecturii și  designulului  german de la începutul  secolului trecut.

1962: Scriitorului american John Steinbeck i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură.

John Ernst Steinbeck. (n. 27 februarie 1902- d.20 decembrie 1968)  este cunoscut pe scară largă pentru romanul care a câștigatPremiul Pulitzer pentru romanul “Fructele maniei” (1939) , romanul ” La rasarit de Eden”  (1952) și nuvela “Soareci si oameni” (1937).

A fost autorul a douăzeci și șapte de cărți, acestea incluzând șasisprezece romane, șase cărți non-ficțiune și cinci colecții de povestiri.

1971: In urma  Rezoluției ONU  nr.2758, Republica Populară Chineză se alătură Organizației Națiunilor Unite.

De atunci Taiwanul  nu mai este reprezentat la  ONU.

1972: Kenneth J.Arrow si  John R. Hicks au primit Premiul Nobel pentru Economie.

1973: A murit Bikila Abebe, celebrul atlet din Etiopia; (n.07.08.1932).

A fost  campion olimpic la maraton (Roma, 1960 si Tokio, 1964)  si   primul campion olimpic dintr-o țară africană.

1983: Forțele militare americane au invadat statul insular  Grenada din Marea Caraibilor, șase zile după ce primul ministru Maurice Bishop și câțiva suporteri ai sai au fost executați, în timpul unei lovituri de stat.

Soldiers guard Cuban prisoners

1984 : S-a născut Katy Perry, cântăreață americană, compozitoare și actriță cu renume internațional.

Katy Perry - New Songs, Playlists & Latest News - BBC Music

Katy Perry (născută Katheryn Elizabeth Hudson pe 25 octombrie, 1984) este o cântăreață americană. A devenit cunoscută datorită hitului din 2008 „I Kissed a Girl” care a atins prima poziție în peste 20 de țări, inclusiv Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia și United World Chart. Continuând o carieră de succes, primește multe nominalizări, premii și distincții ca artist de nivel mondial, devenind unul dintre cei mai bine vânduți artiști muzicali din istorie, cu peste 100 de milioane de albume și single-uri vândute la nivel mondial, dintre care 81 de milioane de single-uri și peste 12 milioane de albume în SUA.

Ca urmare a succesului înregistrat, Perry lansează cinci parfumuri (Purr, Meow!, Killer Queen, Royal Revolution și Mad Potion) și intră în domeniul filmului, fiind vocea Ștrumfiței din trilogia The Smurfs și protagonista unui film documentar, Katy Perry: Part of Me, ce are ca subiect viața ei ca artist în turnee și despărțirea de Russell Brand, soțul ei, cu care a avut un mariaj de doar 14 luni.

1997: A avut loc, la Luxemburg reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, care a decis ca în procesul de aderare a statelor foste comuniste să existe un “prim val”, în care să fie incluse numai o parte dintre statele candidate.

1998:  La Bucureşti au avut loc alegerile pentru postul de primar general al Capitalei. Dat fiind procentul scăzut de participare la vot – 34,3% , alegerile au fost invalidate.

2001: Compania  Microsoft a lansat Windows XP.

Windows XP este un sistem de operare dezvoltat de Microsoft pentru utilizarea pe calculatoare personale sau de business, laptopuri și centre media. Literele "XP" provin de la cuvântul englez experience (experiență)

Windows XP este un sistem de operare dezvoltat de Microsoft pentru utilizarea pe calculatoare personale sau de business, laptopuri și centre media. Literele “XP” provin de la cuvântul englez experience (experiență)

2002: A încetat din viaţă la Bures-sur-Yvette, Franța, matematicianul și epistemologul francez René Thom, autorul  ”teoriei catastrofelor”.

Œuvres mathématiques, Volume 1 by René Thom published by the French Mathematical Society - IHES

René Thom (n. 2 septembrie 1923, la Montbéliard, Franța) este cunoscut în special pentru contribuțiile sale la topologia diferențială, în cadrul căreia a dezvoltat teoria singularităților și a elaborat teoria catastrofelor. A fost distins cu Medalia Fields în 1958.

2002: A încetat din viaţă actorul irlandez Richard Harris, interpretul regelui Arthur în filmul “Camelot” din 1967.

Could Richard Harris have portrayed the 'human and flawed' Dumbledore as effectively as Michael Gambon did (especially in the last three movies)? - Quora

Harris a mai interpretat rolul profesorului Dumbledore în “Harry Potter şi Piatra filosofală” şi în “Harry Potter şi Camera secretelor” (“Această viaţă sportivă”, “Biblia”, “Robin şi Marian”, “Gladiatorul”, “Contele de Monte Cristo”); (n. 1 octombrie 1930).

2003:  Preşedintele companiei petroliere ruse Iukos, Mihail Hodorkovski, a fost arestat, fiind acuzat şi condamnat ulterior la 10 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

2004: În România a fost lansat proiectul “Biblioteca Virtuală Naţională” de catre Ministerul Culturii şi Cultelor, Biblioteca Metropolitană Bucureşti şi firma Softwin.

Biblioteca Digitală Națională este alcătuită din colecții digitale create prin digitizarea unor documente aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Naționale a României, organizate după tematici sau după evenimente.

Documentele digitale din domeniul public, aflate în Biblioteca Digitală Naţională, se pot utiliza în mod gratuit pentru cercetare, studiu individual şi în scop non comercial, cu obligaţia respectării regulilor de citare a sursei.

2008: Celebrul cântăreţ rus Muslim Magomaev  (n. 17 august 1942), a încetat din viaţă în urma unei boli îndelungate.

M.Magomaev. Portret

2011: A decedat marele regizor  român de teatru si film Liviu Ciulei;  (n.7 iulie 1923).

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, între anii 1963 – 1974 , de unde a fost îndepărtat de cenzura comunistă în urma scandalului cu premiera „Revizorul”, montată de Lucian Pintilie, care a fost interzisă de a mai fi reprezentată după doar câteva spectacole.

Liviu Ciulei. O poveste. - Catchy

Sub conducerea sa, Teatrul Bulandra devenise cea mai importantă instituție teatrală a vremii,din România.

În perioada regimului comunist, Liviu Ciulei a fost urmărit și denunțat la Securitate  printre altii  de către Ion Besoiu  și a avut reclamații făcute de către Radu Beligan  la aceeași instituție

A părăsit România în anul 1980, și a lucrat în multe țări din Europa, precum și în SUA, Canada si Australia.

S-a întors în țară după 1980 regizând o serie de piese celebre

Printre numeroasele distinctii primite de-a lungul prodigioasei sale cariere, un loc aparte l-a ocupat premiul pentru regie, la Festivalul cinematografic de la Cannes  in  anul 1965, pentru filmul – Padurea Spanzuratilor. 

 A fost căsătorit cu marea actriță Clody Berthola , cu scenografa Ioana Gardescu  și cu jurnalista Helga Reiter.

Fiul celei de-a treia soții, (conceput cu un scriitor din fosta RDG), regizorul Thomas Ciulei, a devenit fiul sau adoptiv.

2014: A decedat cântărețul si compozitorul scoțian Jack Bruce, membru renumitului grup de muzică pop Cream; (n. 1943).

2018: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea episcopului Dionisie Erhan al Cetății-Albe-Ismail (1868-1943), una dintre cele mai marcante personalități ecleziastice basarabene din prima jumătate a secolului trecut, luptător pentru realizarea statului național unitar român.

Testamentul Sfântului Ierarh Dionisie Erhan | Doxologia

Trupul episcopului a fost găsit neputrezit în timpul unor lucrări de consolidare efectuate la Mănăstirea Suruceni, în data de 10 iulie 2018; ziua de pomenire este la 17 septembrie.

SĂRBĂTORIREA ZILEI DE 25 OCTOMBRIE ÎN LUME:

1921: S-a născut Mihai I, rege al Romaniei între anii 1927–1930 şi între 1940–1947.

 

25 octombrie este Ziua Armatei Române.

„Ziua Armatei Române”, instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. Trupele româno-sovietice au eliberat, la 25.X.1944, ultimele teritorii româneşti – oraşele Satu Mare şi Carei – de sub ocupaţia horthystă, încheind operaţiunile militare de alungare a trupelor fasciste de pe întreg teritoriul României (în luptele pentru eliberarea Transilvaniei au participat 270.000 de militari români, din care au căzut în luptă circa 50.000 de soldaţi şi ofiţeri).

– În Republica Kazahstan este ziua națională – aniversarea proclamării republicii. Kazahstanul, a fost o republică unională sovietică și este cel mai mare stat fără ieșire la mare.Teritoriul său se întinde pe o suprafață de 2.727.300 km² și are hotar cu Rusia, China, Kîrgîstan, Uzbekistan și Turkmenistan. De asemenea are ieșire la Marea Caspică.

Harta Kazahstan: consulta harta politica a kazahstanului pe Infoturism.ro

Capitala țării este Nursultan, schimbându-și în 2019 denumirea din Astana, care a înlocuit în 1997 fosta capitală, Almatî. Populația acestei țări avea la 1 noiembrie 2014un număr de 17.377.807 de locuitori.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfinții Mucenici Marcian și Martirie

Sfintii Mucenici Marcian si Martirie  au fost secretarii Arhiereului Pavel, Patriarhul Constantinopolului, din timpul imparatului Constantie (337-361). Marcian a fost citet, iar Martirie a fost ipodiacon in marea Aghia Sofia din Constantinopol.

Sfânții Mucenici Marcian și Martirie din Constantinopol - miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanul - foto: doxologia.ro

Dupa ce Pavel, patriarhul Constantinopolului, a fost depus din scaun, exilat in Armenia si omorat pentru ca nu a primit erezia ariana, adeptii acestei erezii au incercat sa ii cumpere pe Sfintii Mucenici Marcian si Martirie.

Nereusind, au obtinut uciderea lor. Au fost ingropati la poarta Milandisia din Constantinopol. Potrivit Traditiei, Sfantul Ioan Gura de Aur a inaltat o sfanta biserica purtand hramul lor deasupra sfintelor lor moaste facatoare de minuni.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 4. Istoria md;
 5. Istoriculzilei blogspot.com;
 6. Mediafax.ro;
 7. Wikipedia.ro
 8. Rador.ro

25/10/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: