CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 24 OCTOMBRIE. VIDEO


24 octombrie, istoricul zilei

Anul 51: S-a născut împăratul roman,  Titus Flavius Domitianus; (d.18 septembrie 96).

 

Image result for Titus Flavius Domitianus;

A fost victorios în campania întreprinsă la Rin in anul 83, împotriva tribului germanic al chatilor, adoptand  titlul de Germanicus.

O invazie a dacilor și a aliaților lor în Moesia, soldată cu moartea guvernatorului, îl obligă în anul 86  să intervină personal pe frontul de la Dunăre.

Moesia este împărțită acum în două provincii :  Moesia Inferior (în a cărui componență intră și Dobrogea) și Moesia Superior.

Campania inițiată în 87  la nordul Dunării împotriva lui  Decebal s-a  încheiat  cu o înfrângere, iar in anul 88, ofensiva romană marchează o victorie la Tapae  și duce la încheierea unei păci de compromis  cu Dacia in anul 89.

La 18 septembrie 96, Domițian, ultimul dintre Flavi, cade victimă unei conjurații de palat, organizată de comandantul gărzii palatului și de soția sa, Domitia Longina.

69: În a doua bătălie de la Bedriacum intre cei doi pretendenti la tronul Imperiului Roman,Vitellius si Vespasian, legiunile romane  conduse de Antonius Primus, loial împăratului Vespasian, înfrâng forțele împăratului Vitellius. Se fondeaza Dinastia Flavienilor.

996: A murit  regele Franței, Hugues (Hugo) Capet.

Pagina de istorie: Hugo Capet, un părinte uitat al Europei și legătura sa cu Casa Regală a României | RFI Mobile
Hugues Capet- Foto RFI

S-a născut aproximativ  in  anul 939-941,  si a fost Duce al francilor ( dux francorum) din anul 960 pana in 987, și regi ai francilor  (987 – 996). Era  fiul lui  Hugo cel Mare  și  a  printesei  Hedwig din Saxonia.

C

nd în  anul 987 regele Ludovic al V-lea din dinastia Carolingiana a murit în urma unui accident de vânătoare, in lipsa unor urmași carolingieni direcți, marii nobili francezi l-au ales ca rege pe cel mai puternic dintre ei, Hugo Capet (fr. Hugues), urmaș al lui Robert Capet, cel care cu un secol în urmă asigurase regența în regatul Franței.

Hugo Capet a rămas în istorie ca fondator  al  dinastiei  Capetienilor, care va domni timp de peste opt secole pe tronul Franței, până la 1848  (36 de regi, dintre care Capețieni direcți, un număr de 15 regi).

1260: Se  sfințeste  în prezența regelui Ludovic al IX-lea al Frantei, marea catedrala din Chartres.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 63515225_19cb273103.jpg

1375: A decedat Valdemar al IV-lea, rege al Danemarcei din 1340 până în 1375.

Nascut in anul 1320,  a fost fiul cel tânăr al regelui Cristopher al II-lea al Danemarcei  si și și-a petrecut mare parte din copilărie și tinerețe în exil, la curtea , impăratului romano-german  Ludovic al IV-lea.

Valdemar IV Atterdag (1320-1375) - Find A Grave Memorial

Valdemar a fost proclamat rege al Danemarcei la Adunarea Viborg de ziua St. Hans, pe 24 iunie 1340. Prin căsătoria lui cu Helvig, fiica lui Eric II-lea, Duce de Schleswig , el a controlat aproximativ un sfert din teritoriul Iutlandei de nord.

 Sub Christopher al II-lea, Danemarca era în faliment și a fost ipotecată pe bucăți. Valdemar a căutat să ramburseze datoria și să revendice terenurile țării sale.

Prima ocazie a venit împreună cu banii soției sale, Helvig, cu care se căsătorise. Ipoteca din restul Iutlandei de nord a fost plătită de către impozitele colectate de la țăranii din Kongeå.

A obținut nordul Friesland înapoi în 1344, si  l-a impozitat imediat pentru a achita datoria pentru  sudul Iutlandei..

1537: A murit  Jane Seymour, a treia soție a regelui Angliei, Henric al VIII-lea ; (n. 1508 sau 1509).

Portrait of Jane Seymour | Hans Holbein | Painting Reproduction 2760 | TOPofART

Regele Henric al VIII-lea s-a logodit cu Jane la 20 mai 1536, a doua zi după execuția cele de-a doua soții Anne Boleyn, și s-a căsătorit cu ea zece zile mai târziu la 30 mai 1536 .

A fost proclamată public regină la 4 iunie. N-a fost niciodată încoronată deoarece la Londra era epidemie de ciumă bubonică.

În luna octombrie 1537, Jane a născut un fiu, mult așteptat de Henric. A fost botezat Edward și urma să devină viitorul rege Eduard al VI-lea.
La numai 12 zile de la nașterea fiului său, Jane a murit de febra puerperala.

A fost înmormântată la Castelul Windsor, fiind singura dintre cele șase soții ale lui  Henric care a fost înmormântată alături de el.

 1596: Are loc Bătălia de la Keresztes – parte din Războiul cel Lung (1591/1593 – 1606).

Bătălia de la Keresztes (24 - 26 octombrie 1596) - parte din Războiul cel Lung (1591/1593 – 1606) - (miniatură otomană) foto preluat de pe: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Keresztes (24 – 26 octombrie 1596) – (miniatură otomană) foto preluat de pe: ro.wikipedia.org

Bătălia de la Keresztes a avut loc între 24 – 26 octombrie 1596 la Mezőkeresztes, azi în Ungaria. În această bătălie trupele otomane conduse de sultanul Mehmed al III-lea au înfruntat armatele austriece ale arhiducelui (Erzherzog) Maximilian von Habsburg (Maximilian al III-lea al Austriei), aliate cu trupe transilvănene sub conducerea principelui transilvănean Sigismund Báthory. Bătălia s-a încheiat cu victoria turcilor.

Imediat după această bătălie, în decembrie 1596, domnul muntean Mihai Viteazul a făcut pace cu Imperiul Otoman și a primit steagul de domnie de la Înalta Poartă, în schimbul plății tributului.

1601: A încetat din viaţă astronomul danez de origine suedeză Tycho Brache.

Tycho Brahes liv – Niels Bohr Institutet - Københavns Universitet

A făcut observaţii precise asupra poziţiilor aştrilor, a urmărit evoluţia cometelor şi a calculat valoarea duratei anului, cu o precizie mai mică de o secundă, valoare care a stat la baza stabilirii calendarului gregorian din 1582; (n. 14 decembrie 1546).

1632: S-a nascut biologul olandez Antonie van Leeuwenhoek; (d. 27 august 1723).

Desi nu el a inventat microscopul, dar a fost primul care l-a folosit .

Provenea dintr-o familie modesta si avea serioase lacune in instruire – comunicarile lui catre Societatea Regala Britanica necesitau o traducere din dialectul olandez vorbit de el.

Antonie van Leeuwenhoek - Biography, Facts and Pictures

Este considerat fondatorul științei microbiologiei, dar a avut contributii semnate si la alte stiinte, cum ar fi embriologia, cristalografia si chimia; iar unele din observatiile lui erau atat de precise, incat au putut fi folosite ca baza de interpretare si dupa doua secole.

 In 1680, Leeuwenhoek a fost ales in unanimitate membru al  Societatii Regale Din Anglia si tot atunci, a devenit si membru al  Academiei Franceze de Stiinte.A fost casatorit de doua ori si de tot atatea ori a ramas vaduv. A trait pana venerabila varsta de nouazeci ani.

1648: Este semnată Pacea de la Westphalia, moment care marcheaza sfârșitul Războiului de treizeci de ani.

1725: A murit compozitorul italian  Alessandro Scarlatti, considerat fondatorul școlii de operă napolitane; (n.2 mai  1660).

The History of the Musical Scarlatti Family : Interlude

Alessandro Scarlatti a fost un compozitor italian baroc,  celebru mai ales pentru operele sale si cantatele de  camera.  A fost tatal a doi mari compozitori, Domenico Scarlatti si Pietro Filippo Scarlatti.

1795: Teritoriul Poloniei a fost împărţit între Prusia, Rusia și Austria.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 363-1A.jpg

Anterior, teritoriul acestei țări mai fuse se împărțit în 1772 și în 1793.

Statul polonez va reapărea pe harta Europei abia la sfârșitul Primului Război Mondial, în 1918.

1812: Războaiele napoleoniene – Bătălia de la Maloiaroslavets, în apropiere de Moscova.

1813: Prin Tratatul de Pace de la Gulistan, Persia pierde intinse teritorii in  Caucaz,  în favoarea Rusiei.

Razboiului ruso-iranian a durat de la 1804-1813, Iranul recunoscand anexarea de catre  Rusia a Gruziei (Georgia), a Azerbaidjanului de Nord si a Daghestanului.

1838: Țarul Rusiei  aprobă propunerea Consiliului de stat privind procedura numirii procurorilor judeţeni în Basarabia.

1854: A murit  Barbu Iscovescu, pictor şi revoluţionar român de etnie evreiasca;(n. 24.11.1816).

Romania Jewish Artist Barbu Iscovescu scan0046 | Barbu Iscov… | Flickr

 Este foarte cunoscut pentru  portretul lui Avram Iancu.

1857: In Anglia este înființat Sheffield F.C., primul club de fotbal din lume.

Sheffield FC Women: Staff 2019/20 - Sheffield F.C.

 Clubul este de asemenea cunoscut ca participant la cea mai veche rivalitate fotbalistică. Sheffield F.C. a jucat împotriva echipei Hallam F.C.  în primul meci inter-cluburi din lume în 1860. 

Acesta a fost cel dintâi meci derby, Derby-ul de Sheffield.

1868 : S-a născut Alexandra David-Néel, explorator belgo-francez

(numele său la naștere era Alexandrine Marie David d. 8 septembrie 1969) a fost un explorator belgico-francez, spiritualist, budist, anarhist și scriitor. Este cunoscută pentru vizita ei din 1924, în Lhasa, Tibet. David-Néel a scris peste 30 de cărți despre religia estică, filozofie și călătoriile sale, inclusiv Magie şi mister în Tibet, care a fost publicată în 1929. Învățăturile ei au influențat pe scriitorii Beat Kerouac și Allen Ginsberg, popularizatorul filozofiei estice Alan Watts și esotericul Benjamin Creme.

Qui était l'exploratrice et aventurière Alexandra David-Néel ? - Geo.fr

A plecat într-o călătorie interzisă, a riscat totul, şi-a părăsit soţul şi s-a aventurat acolo unde niciun european nu mai fusese. Primma Donna Alexandra David-Neel

1882 : S-a născut compozitorul maghiar Imre Kalman, cunoscut pentru operetele “Silvia” (1915), “Contesa Mariţa” (1924) şi “Vioreaua din Montmartre” (1930); (m. 30 octombrie 1953).

Imre Kálmán | Hall of fame | Zeneakadémia

1887: S-a nascut Victoria Eugenie de Battenberg, nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, regină a Spaniei; (d. 1969).

Princess Victoria Eugenie of Battenberg, later Queen of Spain, as bridesmaid of Princess Margaret… | Queen victoria family, Queen victoria albert, Princess victoria

1891: S-a nascut  dictatorul dominican Rafael Trujillo.

Rafael Trujillo

A condus Republica Dominicană 30 de ani,  eliminand prin violenta orice fel de  opoziţie. Sangeroasa sa dictatura a fost curmată  de un asasinat, pus la cale si executat de sapte persoane, cu sprijinul agentiei de spionaj americane CIA.

1894: A încetat din viaţă pictorul român Gheorghe Tăttărescu; (n. octombrie 1820, Focșani).

Image result for gh tattarescu photos

Autoportret

Tăttărescu fost unul din pionierii  neoclasicismului în pictura românească.

 1901: S-a nascut Gilda Gray, actriță și dansatoare de origine poloneză; (d. 1959).

1912: În timpul Primului război balcanic – Bătălia de la Kumanovo este câștigată de forțele Regatului Sârb, trupele otomane retragându-se în debandadă.

Pe 26 octombrie sârbii au intrat victorioși in Skopje, capitala Macedoniei.

1913: S-a născut baritonul italian Tito Gobbi;  (d.5 martie  1984).

Tito Gobbi Interview with Bruce Duffie . . . . . .

1917: Primul război mondial – Se desfașoară între armatele  Italiei si cele ale Austro-Ungariei marea bătălie de la Caporetto. Forțele italiene suferă o înfrângere severă, pierzând  300.000 de oameni – dintre care aproximativ 270.000 fiind făcuți prizonieri. Aproape toată  artileria italiană a fost capturată.

După Caporetto, aliații au trimis întăriri în regiune șase  divizii franceze  și cinci britanice și o forță  aeriană.

1918: În România  guvernul Alexandru Marghiloman demisionează și se formează un nou guvern, prezidat de generalul Constantin Coandă.

GENERALUL CONSTANTIN COANDA, PRIMUL MINISTRU AL ROMANIEI LA MOMENTUL MARII UNIRI DE LA 1918 | AGERPRES • Actualizează lumea.

    Gen. Constantin Coanda

1920: A murit  Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei, mama reginei Maria a României; (n. 17 octombrie 1853).

Maria Alexandrovna of Russia.jpg | Court dresses, Royal brides, Film fancy dress

Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei (mai târziu Ducesă de Edinburgh și Ducesă de Saxa-Coburg și Gotha ( n.17 octombrie 1853),a fost fiica țarului Alexandru al II-lea al Rusiei  și a Mariei Alexandrovna prințesă de Hessa si imparateasa a Rusiei.

Maria a fost soția printului Albert, duce de Edinbourgh, al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii.

1920:  Constantin Brăiloiu, Mihail Jora şi alţi compozitori români de valoare ai timpului  înfiinţează Societatea Compozitorilor Români.

George Enescu a fost invitat să accepte titlul de preşedinte de onoare.

De atunci acest organism s–a dezvoltat, pentru ca în anul 1949 să devină Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania.

1922: A murit industriașul englez  George Cadbury, renumit pentru fabricile sale de ciocolată; (n. 19.09.1839).

George Cadbury, Donor of Woodbrooke House and Gardens | Revolutionary Players

1927: S-a născut popularul șansonetist francez Gilbert Bécaud, supranumit  ”Monsieur 100 000 volts”.

A fost unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi francezi, supranumit „Domnul 100 000 de volţi”; (d.18.12.2001).

1929: „Joia neagra”- Crahul Bursei de pe Wall Street.

 

91 de ani de la cea mai mare criză mondială: Joia Neagră - Stiri pe surse - Cele mai noi stiri

24 octombrie 1929 a fost in istorie ziua cunoscuta sub numele de  „Joia Neagra”.

New York Stock Exchange, cea mai importanta bursa din lume  a fost lovita de o scadere catastrofala a  pretului  actiunilor .

Urmeaza o reactie in lant ca urmare a lipsei de incredere a populatiei in economia americana. Consumul populatiei se micsoreaza, iar criza este transferata rapid in toate colturile lumii. Datele ne-au aratat ca Joia Neagra a fost mai degraba un efect decat o cauza a depresiunii.

Marea Criza nu a fost o afacere de o zi. Inca de pe 5 septembrie, valoarea actiunilor scadea, dupa ce in urma cu doua zile atinsese un nivel maxim. Alte scaderi au avut loc la inceputul lunii octombrie, depreciere descrisa in „Wall Street Journal”-ul acelor timpuri drept o „corectie bine-venita, in conditiile in care unele actiuni cresc, iar altele scad”.

A fost cu siguranţă cea mai mare catastrofă financiară din toate timpurile.
De la instalarea preşedintelui Hoover ( omul ineficient la locul nepotrivit ), patima speculativă făcuse să se urce cursul acţiunilor la sume mult superioare valorii capitalurilor reale.

 Pe de altă parte, încă din iunie începuse reducerea producţiei de oţel şi automobile, acumularea de produse industriale în depozite lua proporţii alarmante, ritmul construcţiilor s-a încetinit, numărul  şomerilor a crescut  de la 1,5 milioane de şomeri în 1929, la 12 milioane de şomeri în 1932 ( din 4 muncitori activi în 1929 unul era şomer în 1932).

În martie 1933  se ajunge la punctul maxim al crizei – numrul  şomerilor a ajuns la 17 milioane, in conditiile in care, in acea vreme nu existau  asigurări sociale.

Comerţul exterior al SUA s-a redus cu un sfert. Exportul de capital american s-a oprit, vechile investiţii s-au micşorat, valoarea dolarului scade, iar debitorii europeni au încetat plata datoriilor de război conform planului Young.

Crahul bursier din octombrie 1929 se-a reflectat  iniţial în prăbuşirea producţiei, investiţiilor, preţurilor şi veniturilor, ca şi a comerţului internaţional, dar şi prin înmulţirea falimentelor şi creşterea vertiginoasă a şomajului .

Dacă interpretarea catastrofei este infinit mai grea decât analiza sa, nu există niciun dubiu că crahul de pe Wall Street ocupă un loc esenţial în procesul de declanşare a crizei , punând în evidenţă slăbiciunile gestiunii americane, ruinând tot sistemul de credit şi lipsind factorii de decizie de posibilitatea unei reacţii eficiente.

Din SUA criza s-a răspândit  în lumea întreagă începând cu 1931, prin intermediul schimburilor financiare şi comerciale.

1931: Sangerosul gangster italo-american Al Capone, a fost  condamnat la o amenda de  50.000 de  dolari și la 11 ani închisoare pentru evaziune fiscală.

Alphonse Gabriel „Al” Capone (italiană: Alfonso Capone, n. 17 ianuarie 1899 la Brooklyn, New York - d. 25 ianuarie 1947 la Palm Beach, Florida), unul din cei mai faimoși gangsteri americani din anii 1920 - 1930 - foto: fbi.gov

1932: S-a nascut  Pierre-Gilles de Gennes, fizician francez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 1991; (d. 17.05.2007).

Pierre-Gilles de Gennes

P. G. de Gennes s-a născut la Paris, Franța, în 1932. A absolvit École Normale în 1955. Din 1955 până în 1959, a fost inginer de cercetare la Centrul de Energie Atomică (Saclay), lucrând în principal pe dispersia neutronilor și magnetismul, cu sfaturi de la A. Herpin, A. Abragam și J. Friedel (dr. 1957). În 1959 a fost vizitator postdoctoral alături de C. Kittel la Berkeley, iar apoi a servit 27 de luni în marina franceză. În 1961, a devenit profesor asistent la Orsay și a început în scurt timp grupul Orsay pe supraconductori . Mai târziu, în 1968, a trecut la cristale lichide. În 1971, a devenit profesor la Collège de France și a participat la STRASACOL (o acțiune comună din Strasbourg, Saclay și College de France) privind fizica polimerilor .

Din 1980, a devenit interesat de problemele interfațiale, în special de dinamica umectării . Recent, el a fost preocupat de chimia fizică a aderenței .

PG de Gennes a primit premiul Holweck de la Societatea fizică franceză și britanică; Premiul Ampere, Academia Franceză de Științe; medalia de aur de la CNRS franceză; Medalia Matteuci, Academia Italiană; Premiul Harvey, Israel; Premiul Wolf, Israel; Medalia Lorentz, Academia Olandeză de Arte și Științe; și premii de polimeri de la APS și ACS.

A fost membru al Academiei Franceze de Științe, Academiei Olandeze de Arte și Științe, Royal Society, Academiei Americane de Arte și Științe și Academiei Naționale de Științe, SUA.

1933: S-a nascut Draga Olteanu-Matei, actrita de teatru si film.

Rolurile jucate pe scena marilor teatre din tara, precum si cele din filme celebre i-au adus zeci de premii.

Draga Olteanu Matei împlinește astăzi 84 de ani - Viitorul Romaniei

In 2005, UNITER (Uniunea Nationala a Teatrelor din Romania) a recompensat-o cu un premiu pentru intreaga activitate.

Actrita a aparut in aproape 20 de productii cinematografice si nenumarate spectacole de teatru, in comedii precum “Toamna bobocilor” (1975), “Nea Marin miliardar” (1978), “Coana Chirita” (1986) făcând roluri memorabile.

1934: S-a născut Manfred Woerner, fost secretar general al NATO în perioada 1 iulie 1988 – 13 august 1994; (m. 13 august 1994).

NATO - Biography: NATO Secretary General Manfred Wörner

1935:  Italia fascistă invadează Etiopia,unul dintre păuținele state independente din Africa, stârnind un val de proteste și critici în întreaga lume.

1943: S-a nascut  Theodor Stolojan, om politic român, fost prim ministru; (n.Targoviste).

1944: A decedat industriașul  francez Louis Renault.

 

Louis Renault - Founder of Renault, Timeline, Family - Louis Renault Biography

A fost fondatorul imperiului industrial Renault în anul 1899; (n. 12.02.1877).

1945: A fost executat pentru inalta tradare, Vidkun Abraham Lauritz Jonssøn Quisling (n. 18 iulie 1887), ofițer  și om politic  norvegian, conducător al fasciștilor din această țară.

Vidkun Quisling | Fall of Unity Wiki | Fandom

In 1942, în timpul ocupației naziste a Norvegiei, a fost numit șef al guvernului colaboraționist. După eliberarea tarii, a fost judecat și executat. Numele lui a devenit sinonim cu trădarea de țară și colaboraționismul.

1945: A intrat in vigoare Carta Națiunilor Unite.

26 iunie 1945: A fost semnată, la San Francisco, Carta Națiunilor Unite - foto: news-alert.eu


La mai putin de doua luni de la incheierea celui de al Doilea Razboi Mondial, Organizatia Natiunilor Unite a decis sa ratifice carta care instituie un sistem de rezolvare pasnica a diferendelor internationale ce prezinta o anumita gravitate si a caror prelungire in timp pune in pericol pacea si securitatea internationala.

Dintre organele principale ale ONU sunt competente sa actioneze pentru solutionarea pasnica a diferendelor internationale: Consiliul de Securitate, Adunarea Generala si, in anumite conditii, Secretariatul General al Organizatiei. Ideea infiintarii Natiunilor Unite a aparut in august 1941, cand presedintele american Franklin D. Roosevelt si premierul britanic Winston Churchill s-au intalnit in Insulele Bermude pentru a-si stabili obiectivele postbelice.

Rezultatul discutiilor s-a concretizat in semnarea ”Cartei Atlanticului”, in care erau precizate o serie de principii pentru mentinerea pacii si securitatii pe plan international.

Cele doua state au recunoscut, printre altele, si dreptul la autodeterminare a popoarelor, precum si libertatea comertului mondial si cooperare economica, renuntarea la uzul de violenta si crearea unui sistem de securitate comun. La inceputul anului 1942 a aparut pentru prima data numele “Natiunile Unite” intr-o declaratie a Aliatilor, prin care 26 de state se obligau sa isi continue lupta impotriva Axei.

Pana la finalul razboiului, alte 25 de state au aderat la Alianta. Cu ocazia unei reuniuni la Moscova, desfasurata in octombrie 1943, Marea Britanie, SUA, URSS si China au precizat ca e necesara crearea unei organizatii internationale care sa mentina pacea mondiala. Un an mai tarziu a inceput sa fie schitata Carta Natiunilor Unite, care va fi apoi elaborata cu ocazia Conferintei de la San Francisco din perioada aprilie-iunie 1945, in prezenta reprezentantilor a 50 de state.

Imediat dupa aceasta a fost semnata, iar in 24 octombrie acelasi an aceasta a fost ratificata.

1946: S-a născut populara  actriţa şi interpreta de muzică uşoară si folk, Anda Călugăreanu. A aparut in numeroase spectacole  televizate  si filme (“Bietul Ioanide”, “O zi la Bucureşti”); (d. Bucuresti,d.15.08.1992).

 

1948:  A încetat din viaţă compozitorul austriac de origine maghiară Franz Lehar; (n. 30 aprilie 1870).

Franz Lehár - CU Presents

1949 : A fost pusă piatra de temelie a clădirii sediului Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York.

Unde Este Sediul Organizației Națiunilor Unite? | 2020

1956: Uniunea Sovietică a invadat Ungaria, aflată în plină revoluţie anticomunistă.

1957: A încetat din viaţă designerul de moda  francez Christian Dior; (n. 21 ianuarie 1905).

1960: La cosmodromul sovietic de la Baikonur a avut loc cea mai mare catastrofă din istoria construcţiei mondiale de rachete.

In urma exploziei unei rachete militare sovietice (R – 16), au murit aproximativ 100 de oameni.

1966: S-a nascut la Saratov, in URSS,  Roman Abramovici, om de afaceri miliardar rus, patronul echipei de fotbal Chelsea F.C. din Anglia.

Abramovici este   al 3-lea cel mai bogat om din Rusia și al 50-lea din lume conform listei Forbes 2010 cu o avere estimată la 11.2 miliarde $.

Până în iulie 2008 a fost guvernator al districtului autonom Ciukotka, o regiune slab populată situată în nord-estul extrem al Rusiei, aproape de  Alaska.

1970: Marxistul Salvador Allende este ales în funcția de președinte al Republicii Chile.

 

Salvador Allende - Quotes, Chile & Socialist - Biography

1973: Se încheie Războiul de Yom Kippur, Israelul şi Egiptul semnând un acord de încetare a focului.

1974: A murit  renumitul violonist ucrainian ; (n. 1908).

David Oistrach | Discography | Discogs

1983: A murit Elie Carafoli, inginer român, fondator al școlii românesti de aerodinamică, membru al Academiei Române;(n.15.09.1901).

Carafoli, omul

A proiectat împreună cu francezul L. Virmoux primul avion de vânătoare românesc, construit în 1930, de Industria Aeronautică Română – Braşov; a publicat “Tratat de aerodinamică”, considerat o operă clasică în domeniu).

1990: Pedeapsa cu moartea este declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a Ungariei.

1991: A murit producatorul  de filme si scriitorul (Star Trek); (n. 1921).

Remembering 'Star Trek' Creator Gene Roddenberry On His 98th Birthday | TREKNEWS.NET | Your daily dose of Star Trek news and opinion

1999: În Tunisia, Zine El Abidine Ben Ali a fost ales  președinte. A fost al doilea președinte al Tunisiei din 7 noiembrie 1987 până în 14 ianuarie 2011.

Zein al-Abidine Ben Ali, Tunisian dictator president, 1936-2019 | Financial Times

La data de 14 ianuarie 2011, in urma unei revolte populare,  s-a refugiat în Arabia Saudita, unde a primit azil politic.

1999:  La Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti, a avut loc primul transplant de cord din România, după 31 de ani de la premiera profesorului Christian Bernard, într–un spital din Africa de Sud, în 1968.

DCMedical.ro

Intervenţia a început la 20,30 şi a durat 4 ore. Echipa de medici a fost condusă de dr. Şerban Brădişteanu .

2001: A decedat Guy Schoeller, editor francez, „părintele” editiilor populare de carte  « Bouquins » si  director al revistei  Femmes d’aujourd’hui.“; (n.11 iulie 1915 in Alsacia).

PHOTO DE PRESSE ORIGINALE MARIAGE DE FRANCOISE SAGAN ET GUY SCHOELLER 13031958 | eBay

A fost casatorit cu romanciera Francoise Sagan din 1958 pana in 1960.

2003: A avut loc ultimul zbor al  unui avion supersonic de pasageri Concorde de la New York la Londra.

 Decizia a fost luata ca urmare a unui grav accident, care s-a petrecut pe  25 iulie 2000.

A fost singurul accident cu victime al acestui tip de avion. Potrivit anchetei oficiale condusă de Biroul de investigare al accidentelor din Franța (BEA), accidentul a fost cauzat de o lamelă de titan, parte a unui invertor de putere , căzut de la avionul DC-10 al companiei Continental Airlines ce decolase cu circa 4 minute mai devreme. Acest fragment metalic a cauzat explozia unui cauciuc al trenului de aterizare stâng.

De ce s-a prăbuşit avionul supersonic Concorde? | Societate | DW | 02.02.2010

O bucată din cauciucul explodat a lovit rezervorul de combustibil și a rupt un cablu electric. Impactul a cauzat o undă de șoc hidrodinamică care a fisurat rezervorul în apropierea zonei de impact. Această fisură a provocat o pierdere masivă de combustibil care s-a aprins de la cablurile avariate care produceau scântei. Echipajul a oprit motorul numărul 2 în urma alarmei de incendiu, dar nu au putut să ridice terenul de aterizare, îngreunându-se ascensiunea aparatului. Rămas fără putere, avionul a intrat în picaj, prăbușindu-se într-un hotel din Gonesse.

Au murit  toți cei 100 de pasageri, 9 membri ai echipajului și 4 persoane la sol.

2013: A decedat cântărețul  spaniol  Manuel García Escobar (n. 19 octombrie 1931), mai bine cunoscut ca Manolo Escobar.

De asemenea, a lucrat ca actor în mai multe filme muzicale.

 

Manolo Escobar, ambasadorul cântecului spaniol, a murit joi, la 82 de ani - Gândul

Hit-urile sale includ  cantecele El

Porompompero, Mașina mea, ș.a.

2016 : A decedat cântărețul pop american Bobby Vee ; (n. 1943).

2016: A murit Jorge Batlle Ibáñez , om politic uruguayan, fost președinte al acestei țări (2000-2005): (n. 1927).

2017 : A decedat Fats Domino , renumit pianist și compozitor american (n. 1928) .

2017: A murit Girija Devi , cântăreață indiană clasică; (n. 8 mai 1929).

RIP Girija Devi: Thumri queen who made Indian classical music popular | Bollywood News – India TV

2018: A decedat cântărețul și compozitorul american Tony Joe White; (n. 1943).

 24 octombrie este  Ziua Organizaţiei Naţiunilor Unite (data intrării în vigoare a Cartei ONU în 1945, care este sărbătorită din anul 1948).

In Zambia  este Ziua  Independenţei (1964).

  Fostul protectorat Rhodesia de Nord, a devenit independent în urma unui act al Parlamentului Marii Britanii, cu efect de la 24 octombrie 1964, dată la care această posesiune britanică s-a numit Republica Zambia.

Zambia este un stat situat în partea central sudică a Africii și are următorii vecini: la nord – Republica Democrată Congo la nord-est – Tanzania la est – Malawi la sud – Mozambic, Zimbabwe, Botswana la vest – Angola

Map of Zambia

Țară fără ieșire la mare, Zambia are o suprafață de 17.094.130 km2 și o populație care se cifra în 2017 la 17.094.130 locuitori.

Capitala este orașul Lusaka a cărui populație era estimată în 2018 la 2,5 milioane locuitori.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfântul Mare Mucenic Areta și Sfânta Muceniță Sebastiana

Sfântul Mare Mucenic Areta și Sfânta Muceniță Sebastiana. Prăznuirea lor de către Biserica Ortodoxă Romana se face la data de 24 octombrie - Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) - Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) - foto: doxologia.ro

Sfântul Mare Mucenic Areta și Sfânta Muceniță Sebastiana – Icoană sec. XX, Mănăstirea Panahrantou, Megara (Grecia) – Colecția Sinaxar la Sfinții zilei (icoanele litografiate se găsesc la Catedrala Mitropolitană din Iași) – foto: doxologia.ro

Sfântul Mare Mucenic Areta a fost eparhul cetatii Nagran din sudul Arabiei in timpul imparatului Iustin (sec. V).

A dobandit moarte muceniceasca, in anul 523, impreuna cu alti patru mii de crestini, preoti, monahi, monahii, barbati, femei si copii, cand paganul Dunan a pornit razboi impotriva acestei cetati.

Sinaxarul aminteste faptul ca desi Areta era atat de inaintat in varsta incat nici nu putea umbla, acesta a intarit prin cuvant pe cetatenii cetatii in credinta in Hristos.

Tot astazi facem pomenirea:

– Sfintei Mucenite Sebastiana;

– Sfintilor Marcu, Sotirih si Valentin;- Sfantului Acachie;

– Sfantului Mucenic Nerdon;

– Sfantului Proclu, Patriarhul Constantinopolului.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Alexandru Vianu – Istoria Sua, Ed. Ştiinţifică, 1973;.
 4. emaramures.ro;
 5. Istoria.md;
 6. Istoricul zilei blogspot.com;
 7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 8. Wikipedia.ro
 9. http://www.RADOR.ro.
Publicitate

24/10/2020 - Posted by | ISTORIE, ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 24/10/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: