CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 22 OCTOMBRIE. VIDEO 22 octombrie, istoricul zilei

362: Templul lui Apolo de la Daphne  de lângă Antiohia, a fost mistuit de un incendiu misterios.

741: A murit  Charles Martel, erou al francilor, intrat in legenda prin lupta dusa impotriva invadatorilor mauri; (n. 23 august 686). 

A fost  fiul nelegitim al lui Pepin cel Mijlociu (Pepin de Herstal cca. 635 –  16 decembrie 714) și a concubinei sale, Alpaida (sau Chalpaida), militar franc, care a condus de fapt Francia ca Majordom al Palatului.

A  fost duce al  francilor (dux francorum), având atribuțiile unui rege. Și-a extins stăpânirea peste toate teritoriile france: Austrasia, Neustria si Burgundia.

A ramas in istorie pentru marea sa victorie din batalia de la Tours, impotriva invadatorilor musulmani.  Se  consideră ca prin aceasta victorie a fost salvat si restul Europei  de expansionismul islamic care cucerise  Peninsula Iberica.

794:  Împăratul japonez Kanmu mută capitala Japoniei de la Heijō-kyō (actualmente, Nara), la Heiankyo (astazi  Kyoto).

1071: S-a nascut Guillaume al IX – lea de Poitiers (m. 1 februarie 1127) supranumit „Trubadurul”. A fost conte de Poitiers si duce al Aquitaniei si Gasconiei.

Este  primul poet care a scris in limba occitana.

1383: A murit Regele Ferdinand I al Portugaliei, supranumit Cel Frumos (portugheză : o Formoso); (n. 31 octombrie  1345).

File: D. Fernando I.jpg

A  fost al nouălea rege al Portugaliei, al doilea fiu,  al lui Petru I al Portugaliei  și a Constanței de Castilia. A urcat pe tron în 1367.

Intre 1383-1385  în Portugalia au avut loc mari tulburari, ca urmare a faptului ca regele Fernando  a murit  fara  a avea  un moştenitor  la tron, ceea ce a condus la izbucnirea unui  război civil, iar dinastia burgundiană, care ocupa tronul din timpul contelui Henric  (cca.1112 , avea să fie înlocuită.

 1575: Este fondat orasul Aguascalientes, actualmente centrul administrativ a statului mexican cu acelasi nume din anii 1850.

Este numit și La Ciudad Perforada (orașul perforat), datorită unui labirint subteran de tunele construite de o populație precolumbiană, necunonscută.

1631:  S-a născut poetul  si traducatorul francez Gilles Boileau.

A fost fratele mai mare al mult mai celebrul Nicolas Boileau – Despreaux, traducător  și membru al  Academiei Franceze.

Boileau a fost privit ca un clasicist de contemporanii săi și a publicat o traducere din cartea a patra a Eneidei,  precum si  a scrierilor lui  Diogene Laertius si Epictet ,despre  a cărui viață a scris.

El a primit o sinecură regala, functia de contrôleur de l’argenterie du Roi , și a fost ales  printre “nemuritorii” Academiei Franceze, în ianuarie 1659. A decedat  la 18 martie 1669.

1784: Rusia a fondat o colonie pe Insula Kodiak, in  Alaska .

1797: Francezul Andre-Jacques Garnerin a facut in premiera mondiala un  salt cu parasuta.

Acesta a sarit dintr-un balon de la o inaltime de circa 1.000 de metri.

 

Doodle honore André-Jacques Garnerin et son 1er saut en parachute ! - Le Point

 Ideea confectionarii unei parasute s-a regasit in scrierile lui Leonardo da Vinci, iar Louis-Sybastien Lenormand a confectionat in 1783 un fel de parasuta din doua umbrele si a sarit dintr-un copac, insa primul salt oficial i-a apartinut lui Andre-Jacques Garnerin.

Doi ani mai tarziu, sotia francezului a devenit prima femeie din lume care a sarit cu parasuta.

1811: S-a nascut pianistul si compozitorul ungur de factura romantica, Franz Liszt. A studiat la Viena si Paris, fiind elevul lui Czerny si Salieri.

Naționalitatea lui a fost o temă controversată. Unii susțineau ca ar fi de etnie germana, alții  de etnie maghiara , dar au fost și unii care susțineau originea lui slovaca. 

Inainte de caderea  Imperiului Austro – Ungar,când aceasta nu era o temă controversată, era acceptată naționalitatea sa în concordanță cu biografia de 3 volume scrisă de Lina Ramann, conform careia „tatăl lui era maghiar, mama austriacă”.

 A sustinut concerte in intreaga Europă si a compus 12 poeme simfonice, doua simfonii si un numar mare de piese pentru pian, totalizind peste 1.000 de compozitii. Prin lucrarile sale, Liszt a contribuit enorm la dezvoltarea pianisticii si a tehnicii de interpretare, el fiind unul dintre cei mai insemnati inovatori in domeniul armoniei.

A avut trei copii cu contesa d’Agoult, cu care a stat impreuna in perioada 1835-1839.

 In 1847 a cunoscut-o pe printesa Caroline de Sayn-Wittgenstein, langa care a ramas pana la sfirsitul vietii sale; (m. 31 iulie 1886).

A  întreprins mai multe turnee în Muntenia, Moldova si Transilvania unde a fost primit cu mare căldură, înregistrând succese notabile. În urma contactului cu  muzica populara românească, a compus o Rapsodie română.

Franz Liszt a fost socrul compozitorului Richard Wagner; el și-a petrecut ultima parte a vieții sale la Bayreuth.

A murit la 31 iulie 1886, la patru ani după decesul ginerelui său, Richard Wagner, la Bayreuth, unde a fost înmormântat.Casa în care a murit (Bayreuth, Wahnfriedstr. 9) a devenit „Muzeul Franz Liszt”.

1818:  S-a născut poetul Charles Leconte de Lisle, principalul reprezentant al şcolii parnasiene (“Poeme tragice”); (m. 18 iulie 1894).

 

A fost un teoretician al  „artei pentru artă“ și al interdependenței dintre poezie si stiinta.

1836: Sam Houston e ales  primul președinte a Republicii independente Texas.

1844: S-a nascut actrita franceza Sarah Bernhardt; (d. 216 martie  1923).

1844:  Milleriţii, adeptii sectei  lui William Miller, au anticipat in aceasta zi  sfârşitul lumii,  legata de a doua venire a lui Hristos.

Ziua următoare, a devenit cunoscuta sub numele de Marea Dezamăgire.

William Miller (n.  15 februarie 1782 – d. 20 dexembrie 1849), a fost un predicator un  baptist american, care a  anunțat cea  de-a doua veniri a lui Iisus Christos în 1843-1844, întemeiat pe o serie de studii biblice, în special profetice și apocaliptice.

Deoarece în limba engleză venirea lui Christos se numește Advent, adepții lui William Miller (milleriții) au fost numiți adventiști, iar curentul religios și teologic s-a numit adventism. Confesiunile care își au originea în această mișcare sunt clasificabile ca adventiste, indiferent dacă mențin numele de adventist sau caracterul și teologia inițială.

1846: S-a nascut Dimitrie Brandză,  medic, naturalist și botanist român, membru al Academiei Române și fondator al Grădinii Botanice din București;  (d. 1895).

1859: S-a nascut Augusta Viktoria de Schleswig-Holstein, prima soţie a împăratului Wilhelm al II-lea al Germaniei; (d. 11 aprilie 1921).

1870 : S-a nascut scriitorul rus Ivan Alexeevici Bunin, laureat al Premiului Nobel; (d. 1953).

1872 : A încetat din viaţă poetul, prozatorul şi criticul literar Theophile Gautier, promotor al teoriei “artă pentru artă” (“Comedia morţii”, “Căpitanul Fracasse”); (n. 31 august 1811).

1882: A decedat   Ion Andreescu, membru de onoare post-mortem al Academiei Române. Aderent la înnoirile aduse de arta reprezentanţilor Şcolii de la Barbizon, Andreescu este recunoscut ca unul dintre cei mai importanţi peisagişti români; (n.15 februarie 1850).

 Ion Andreescu-Autoportret

1883: A fost inaugurată Opera Metropolitan din New York, unul dintre centrele culturii muzicale mondiale.

Cu acest prilej s-a interpretat opera Faust, a compozitorului francez Charles Gounod (1818-1893).

1884 : A fost introdus “Timpul Universal” (UTC); s-a stabilit drept meridian “zero” (meridianul de origine), de-a lungul meridianului Greenwich.

Timpul Universal Coordonat este măsurat la şase ceasuri atomice standard, la Biroul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi (BIPM) în Paris, Franţa. Pus în aplicare în 1964.

1886 : S-a adoptat la Berna,in Elvetia,  prima Convenţie pentru protecţia operelor literare şi artistice.

1907: S-a nascut  Cella Serghi, scriitoare româncă, una dintre cele mai importante prozatoare române ale literaturii interbelice;(d. 19.09.1992).

A debutat cu romanul Pânza de păianjen, fiind susținută de scriitori faimoși ai epocii, ca Liviu Rebreanu, Mihail Sebastian, si camil Petrescu.

În anul 1977 a publicat la editura cartea Românească  un volum autobiografic intitulat Pe firul de păianjen al memoriei.

 Si un ultim interviu al scriitoarei.

 1911: Apare săptămînal, apoi bilunar, la Bucureşti revista literară şi socială “Flacăra” (1911-1916 şi 1921-1923), sub direcţia lui C. Banu, militant  pentru realizarea unităţii naţional- statale a românilor.

„Flacăra” revistă de cultură, gândită de fondatorul său ca o publicaţie de orientare elitistă şi liberală, „furată” ulterior de comunişti, reorientată după Revoluţie, a  supravieţuit  dificultăţilor  până la centenarul  sau, fiind  una dintre cele mai longevive reviste româneşti, trecută prin diverse orientări ideologice care de multe ori l-au tradat pe ctitorul sau, a ramas   un loc de întâlnire a celor mai importante nume din cultura română.

1927:  Savantul de origine istro-română Nikola Tesla a  expus 6 noi invenţii, printre care un  motor electric monofazat de conceptie proprie.

1929: S-a nascut  celebrul jucator de fotbal rus, Lev Iașin.

Lev Ivanovici Iașin  a fost un jucător de fotbal rus, considerat drept unul dintre cei mai buni din istoria acestui sport.

A fost votat de IFFHS ca fiind cel mai bun portar al secolului XX. A decedat la 20 martie 1990.

 1932: Are loc a treia Conferinţă Balcanică cu participarea Albaniei, Greciei, Iugoslaviei, României şi Turciei. Conferinţa a avut loc la Bucureşti, România şi a durat pînă pe 28 octombrie.

Se pun bazele unui pact politic balcanic bazat pe principiul neagresiunii.

1938 : Americanul Chester F. Carlson,  inventeaza aparatul de fotocopiat.

El a reusit să imprime cuvintele “10-22-38  ASTORIA”.

Chester Carlson, Class of 1938, Inventor of Xerography." by New York Law School

Prima mașină de fotocopiat a fost comercializata în 1954 sub numele XEROX 914.

1941: Al Doilea Război Mondial.  Luptatorul din Rezistenţa franceza  Guy Moquet şi alti  29 de ostatici,  sunt executați de către germani drept  represalii pentru moartea unui ofiţer german.

1943:  Al Doilea Război Mondial: Un raid de bombardament britanic asupra Germaniei  provoaca distrugeri enorme orasului  Kassel , omorând 10.000  persoane si lasând alte  150.000 fără adăpost.

1943 : S-a născut Catherine Deneuve (Catherine Fabienne Dorléac), actriţă franceză de film (“Umbrelele din Cherbourg”, “Viata la castel”, “Piele de magar”).

1949: Atletul ceh Emil  Zatopek doboară recordul mondial în proba de 10.000 m –  (29:21.2).

1953: Colonia franceză Laos din Indochina își câștigă independența.

1962: Criza rachetelor din  Cuba a capatat amploare, presedintele american J.F. Kennedy sustinand un discurs televizat in care a precizat ca avioane de spionaj ale SUA au descoperit ca sovieticii isi instaleaza baze militare in Cuba.

Cuban Missile Crisis | Sutori

O fotografie a serviciilor de spionaj americane care releva  construirea unei baze de rachete sovietice lin Cuba, la nord de Mariel.

Presedintele Statelor Unite a informat populatia ca rusii au amplasat rachete nucleare in zona care ameninta siguranta tarii, astfel incat a luat decizia supravegherii navale a coastelor cubaneze. Începe blocada economică a SUA împotriva Cubei.

Kennedy l-a avertizat pe Hrusciov sa ia masuri pentru a impiedica o actiune militara. Criza rachetelor, izbucnita pe 15 octombrie cand americanii au intrat in posesia primelor dovezi care indicau dislocarea de arme sovietice in Cuba, era sa degenereze in razboi nuclear intre cele doua mari puteri ale lumii.

A doua zi dupa aparitia televizata, presedintele SUA a ordonat restrangerea ariei de supraveghere a apelor teritoriale ale Cubei pentru a permite navelor rusesti sa se retraga.

Petrolierul rus “București”, care se presupunea ca transporta arme nucleare, a depasit însă linia de “carantina”, ceea ce a facut ca tensiunea sa crească și mai mult. SUA au decis sa invadeze Cuba, iar Hrusciov a cedat aratand ca va retrage rachetele. Când lumea credea ca situația va reveni la normal, un avion de spionaj american a fost doborât deasupra Cubei, americanii planuind o actiune de răzbunare.

Tot atunci, secretarul general al ONU a cerut cu insistenta evitarea unui conflict. Sovieticii au cedat, criza ajungand la final pe 28 octombrie, criza inarmarilor continuând insa atat in SUA, cat si in URSS.

1964: Scriitorul si filosoful Jean-Paul Sartre a primit premiul Nobel pentru literatură, dar l-a refuzat.

1966: Un agent dublu sovietic, spionul  George Blake, a evadat dintr-o  închisoare  din Londra, unde se afla închis  în urma sentintei date în procesul său, in care el  a pledat vinovat pentru cinci capete de acuzare privind vanzarea de  secrete  de stat către autorităţile sovietice.

George Blake

A  fost condamnat la un total de 42 de ani inchisoare, cel mai lung termen închisoare  dat  de o  instanţă britanică  până la data aceea.

Fusese  nouă ani  agent dublu, după ce s-a  convertit la comunism,  în timpul războiului din Coreea.

În acest timp,  a trădat  sovieticilor numele a peste 40 de agenţi britanici.

Acţiunile sale au distrus  operaţiunile serviciilor secrete britanice în Orientul Mijlociu.

1968: S-a nascut Shaggy, interpret american de muzica reggae de origine jamaicana.

1973:  A încetat din viaţă violonistul spaniol Pablo Casals; (n. 29 decembrie 1876).

1975:  A încetat din viaţă Arnold Joseph Toynbee, istoric britanic; (n. 14 aprilie 1889).

 

1986: A decedat Albert Szent-Gyorgyi, medic si biochimist maghiar, laureat  al Premiului Nobel  pentru Medicină în 1937; ( m. 16 septembrie 1893).

Szent-Györgyi, Albert

Lui i se datorează izolarea vitaminei C și a vitaminei B6, descoperirea vitaminei P  si insemnate contribuții  la descoprerirea componentelor și reacțiilor din ciclul  acidului citric, la descoperirea substratului chimic al contractiei musculare. Tatăl său Miklós Szent-Györgyi s-a născut la Târgu Mureș. A jucat un rol în eforturile diplomatice  nereușite ale regimului lui Horthy de a ajunge la un acord de armistitiu cu puterile aliate în anul 1944.

In 1947, dupa venirea comunistilor la putere  s-a exilat iar in 1955 a primit cetățenia americana. 

1987:  A încetat din viaţă actorul francez de origine italiana  Lino Ventura  (Angiolino Joseph Pascal Ventura)  cunoscut pentru rolurile sale din filmele “Cadavre de lux”, “Mizerabilii”; (n. 14 iulie1919).

1991: Arhiepiscopul Bartolomeu I este ales cel de–al 270–lea patriarh ecumenic al Constantinopolului, liderul spiritual al ortodocșilor din întreaga lume.

1997: S-au schimbat  instrumentele de ratificare si a intrat în vigoare Tratatul româno-ucrainean.

2002: A murit, directorul CIA (serviciul american de spionaj),în perioada 1966-1973; (n.30 martie  1913).

Richard Helms - IMDb

2002: A decedat la Tirana, contesa Géraldine Margit Virginia Olga Mária Apponyi de Nagy-Appony (n.6 August 1915 la Budapesta), Regina consoartă a regelui Zog I al Albaniei și mama Prințului moștenitor al tronului Albaniei, Leka I.

Picture

2011: A decedat Sultan bin Abdul-Aziz Al Saud, prinț al moștenitor al tronului Arabiei Saudite, fratele actualului  rege Salman.

Saudi prince dies, was heir to throne | The Spokesman-Review

Sultan bin Abdul Aziz Al Saud ( n. 30 decembrie 1930) a îndeplinit funcțiile de viceprim-ministru și Ministru al Apărării și Aviației.

2017: A decedat compozitorul și producătorul anglo-australian George Young; (n. 1946).

George Young (rock musician) - Alchetron, the free social encyclopedia

2019: La Palatul Imperial din Tokyo are loc ceremonia de întronare a noului Împărat al Japoniei,Naruhito, la care au participat aproximativ 2.000 de invitați din care 420 demnitari străini.

The official coronation ceremony of Emperor Naruhito tomorrow presents the detail and complexity of the world's oldest family.

 

Naruhito (n. 23 februarie 1960), actualul împărat al Japoniei, este cel mai mare fiu al împăratului Akihito și al împărătesei Michiko. A devenit Prinț Moștenitor la 23 februarie 1991 după decesul bunicului său, Împăratul Hirohito la 7 ianuarie 1989. A accedat la Tronul Crizantemei la 1 mai 2019, după abdicarea tatălui său.

Conform cronologiei tradiționale este al 126-lea împărat al Japoniei.

22 octombrie este sărbătoarea Statului Vatican, situat în Cetatea Vaticanului la Roma.

Imagini pentru Statului Vatican,photos
Imagini pentru Statului Vatican,photos

 Întreaga țară are o suprafata de aproximativ  jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa,fiind  un stat ecleziastic, condus de clerici.

În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafetei si numarului de locuitori. Este reședința teritorială a Sfântului Scaun, principala reședință ecleziastică a Bisericii Catolice.

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfinții șapte tineri din Efes; Averchie, Episcopul Ierapolei

Sfinții șapte tineri din Efes

Sfinții șapte tineri din Efes, mai putin cunoscuti in partile noastre, sunt sarbatoriti de Biserica Ortodoxa de doua ori pe an, pe 22 octombrie si pe 4 august. Adesea, ei sunt intalniti sub denumirea de „cei sapte adormiti”. Pestera celor Sapte Sfinti din Efes, asezata in Muntele Ohlonului, este identificata de traditia crestina cu aceea in care si-a dat sufletul Sfanta Maria Magdalena. Cum si de ce au adormit acesti sapti tineri bineplacuti lui Dumnezeu vom afla imediat.

Sfantul Averchie, Episcopul Ierapolei

Sfântul Ierarh, întocmai cu apostolii, Averchie, Episcopul Ierapolei. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă Romana se face la data de 22 octombrie - foto: doxologia.ro

Sfântul Averchie a fost episcopul cetatii Ierapole din Frigia, in timpul domniei imparatului Antonin si a fiului sau, Marc Aureliu (161-180). Populatia acestei cetati era in majoritate pagana. In timpul unei serbari pagane, Sfantul Averchie a intrat in templu si a distrus idolii.

Trei tineri dintre pagani, fiind demonizati si incercand sa-l omoare pe episcop, au cazut la pamant inaintea acestuia, iar demonii s-au departat de la ei. Vazand minunea sfantului, cinci sute de persoane au crezut in Hristos si au dorit sa primeasca Sfantul Botez.

Cu vremea, Sfantul Averchie a reusit sa aduca intreaga cetate Ierapole la dreapta credinta. Tot Sfantul Averchie i-a redat vederea mamei proconsulului provinciei, Publius. Sfantul Averchie a umblat prin orasele si satele vecine vindecand bolnavii si propovaduind cuvantul lui Dumnezeu. A predicat in Siria, Cilicia, Mesopotamia, vizitand Roma si convertind peste multi oameni la crestinism.

Traditia consemneaza faptul ca Sfantul Averchie s-a invrednicit de mai multe ori de vederea lui Hristos. Din acest motiv, cat si pentru faptele sale minunate, a fost numit “intocmai cu Apostolii”.

Sfântul Averchie s-a mutat la Domnul în cetatea Ierapole la o vârstă înaintată.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. emaramures.ro;
 4. Istoria md.;
 5. Istoriculzilei blgspot.com;
 6. Wikipedia.ro;
 7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric
 8. Rador.ro
 9. http://www.Britanica.com

Publicitate

22/10/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: