CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 18 OCTOMBRIE. VIDEO


18 octombrie, istoricul zilei

320: Filosoful grec  Pappus din Alexandria  scrie in Almageste (Syntaxis mathematica),  un comentariu descriind o eclipsa  de soare.

Mathematics

Pappus din Alexandria (c. 290 – c. 350) a fost unul dintre ultimii mari matematicieni greci ai antichitatii,  cu contribuții  în domeniul geometriei. I se atribuie Teorema lui Pappus  din geometria proiectiva.

 Almagestum sau Syntaxis mathematica este o importantă lucrare de  astronomie redactată prin anul 150  de Claudiu Ptolemeu și care peste o mie de ani a constituit baza cunoștințelor astronomice ale lumii europene si islamice.  Titlul Almageste derivă din araba (al-Magisṭī).

614: Regele francilor  Clotaire  al  II- lea  promulga  Edictul de la Paris, unul dintre cele mai importante  legiferari din timpul dinastiei merovingiene, care a contribuit la consolidarea monarhiei franceze.

Portrait of King Clotaire II by Thierry Bellange on artnet

Clotaire al II-lea, cunoscut și sub numele de cel Mare (le Grand) sau cel Tânăr (le Jeune), regele Neustriei și mai târziu, între 613 și 629, regele tuturor francilor, nu fusese născut încă atunci când tatăl său, regele Chilperic I, a murit în anul 584. Mama lui, Fredegund, a fost regentă până la moartea sa în 597, atunci când Clotaire, în vârstă de 13 ani, și-a început domnia.

A intarit drepturile nobilor francezi si a exclus evreii din viata publica.

1009: Califul fatimid Al-Hakim bi-Amr Allah,  ordona distrugerea Bisericii Sfântului Sepulcru din Ierusalim.

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, închisă pentru a treia zi consecutiv - Alfa Omega TV

Biserica Sfântului Mormânt (denumită și Biserica Sfântului Sepulcru sau Biserica Sfintei Învieri, ultima mai ales în creștinismul de rit răsăritean) este o biserică aflată în interiorul zidurilor vechii cetăți a Ierusalimului, la mică distanță de Muristan. Ea este cel mai însemnat loc de pelerinaj al religiei creștine. Mamei împăratului roman Constantin, împărătesei Elena, i se atribuie identificarea în anul 325 a locului unde ar fi avut loc răstignirea pe cruce a lui Iisus, precum și găsirea unor relicve ale crucii într-o grotă din apropiere. Prin porunca lui Constantin a început în anul 326 zidirea primei biserici în acest loc.

Biserica a fost arsă de persani în 614, reconstruită apoi de patriarhul Modestus pentru a fi iarăși distrusă de califul fanatic fatimid Al-Hakim bi-Amr Allah în 1009; după cutremurul de pământ din anul 1033, care a lovit greu Ierusalimul, stăpânirea arabă fatimidă a permis împăratului bizantin Constantin al IX-lea Monomahul să reclădească biserica între anii 1042-1048.

1210: Papa Inocentiu al III- lea il  excomunică pe imparatul romano – german, Otto IV-lea.

1386 Se  deschide renumita Universitate din Heidelberg, in Germania.

Aktuelles Ranking - Kommunikation und Marketing - Universität Heidelberg

1405: S-a nascut la Corsignano în Siena,in  Italia, Papa Pius al II-lea, cu numele de botez Enea Silvio Bartolomeo de Piccolomini ; (d.14 august 1464).

A fost un gânditor erudit si a ocupat tronul pontifical  de la 19 august 1458, până la moartea sa.

Enea Silvio Piccolomini: despre poporul român ⋆ Istorie Românească

Papa Pius al II-lea

 Lucrarea sa cea mai importantă şi cea mai lungă este autobiografia Comentarii în 13 cărţi, o sursă importantă de informaţii istorice, publicata pentru prima oară în 1584 de către Cardinalul Francesco Piccolomini Bandini, o rudă îndepărtată.

Este cunoscut și ca istoric. Astfel, în lucrarea Cosmografia (apărută în 1501) culege informații referitoare la Țările Române de la călugării dominicani și franciscani. Prin aceasta, a influențat, ca niciun alt istoric al epocii, concepțiile privind latinitatea poporului român.

A  fost un poet foarte admirat  de către contemporanii săi, dar celebritatea sa  se datoreaza si romanului sau Povestea celor doi iubiţi , care continuă să fie citit si in zilele noastre, fiind  singurul roman erotic scris de un Papă.

Papa Pius al II-lea a inaugurat un proiect urban neobişnuit in timpul sau, probabil primul exerciţiu de planificare al unui oraş din Europa medievala. El a fost preocupat de reconstruirea oraşului său natal, care poarta  acum  numele Pienza.

 1409: Sigismund de Luxemburg l-a înnobilat pe Voicu, fiul lui Şerb, din familia Huniazilor, pentru meritele sale militare şi credinţa dovedită regelui, donându-i posesiunea regală Hunedoara.

Un an mai târziu, la 10 februarie 1410, regele a confirmat această donaţie, după cum cerea cutuma medievală.

1417: A murit  Papa Grigore al XII-lea;  (n. 1335).

1495: Ştefan cel Mare Domn al Moldovei  între 1457-1504, termină construcţia bisericii domneşti cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae   din Dorohoi.

  Lăcașul a fost  sfințit la data de 18 octombrie 1495. În prezent Biserica Sfântul Nicolae Domnesc reprezintă cel mai vechi monument istoric din zona municipiului Dorohoi și principalul obiectiv turistic pentru vizitatorii din țară și din străinătate.

Edificiul a fost restaurat de câteva ori în perioada 1896-1921 și își păstrează în întregime formele originale și zidurile inițiale, înfățișându-se ca un monument bogat decorat.

Se încadrează în stilul arhitectonic tradițional moldovenesc.

1503: A murit  Papa Pius al III-lea;  (n. 1439).

Papa Pius al III-lea (n. 29 mai 1439; d. 18 octombrie 1503), născut Francesco Todeschini Piccolomini, a fost un papă al Romei de la 22 septembrie până pe 18 octombrie 1503 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

Papa Pius al III-lea (n. 29 mai 1439; d. 18 octombrie 1503), născut Francesco Todeschini Piccolomini, a fost un papă al Romei de la 22 septembrie până pe 18 octombrie 1503.

1599:  Oastea munteana condusa de Mihai Viteazul, aliata cu secuii, învinge oastea transilvană condusă de Andrei Bathory ăn bătălia de la Șelimbăr.

Intregul teritoriu al Transilvaniei intra în stapânirea lui Mihai Viteazul.

 Bătălia de la Șelimbăr  a s-a terminat cu victoria clară a armatei condusă de Mihai Viteazul care și-a deschis astfel drumul spre cetatea Alba Iulia, unde a înfăptuit prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească.

1663: S-a nascut Eugeniu  de Savoia, feldmareșal al Sfântului Imperiu Romano- German, eliberatorul Ungariei și Transilvaniei de sub turci, guvernator al Banatului;  (d. 1736).

1685: Ludovic al XIV-lea, rege al Franței a revocat Edictul de la Nantes (din 13 aprilie 1598); ca urmare, în Franța a fost interzisă exercitarea cultului protestant.

1748: Semnarea Tratatului de la Aix-la-Chapelle încheie Razboiul de Succesiune din Austria.

foto preluat de pe www.historia.ro

foto preluat de pe http://www.historia.ro

Tratatul de la Aix-la-Chapelle a fost semnat la data de 18 octombrie 1748 cu ocazia încheierii Războiului de Succesiune Austriacă care a ținut opt ani (1740-1748). Tratatul a fost negociat de Franța, Marea Britanie și alte puteri ale vremii.

Acesta a marcat restituirea, de comun acord, a cuceririlor Austriei, inclusiv a fortăreței Louisburg din Insula Cape Breton și Noua Scoție, Franței;Madras, Angliei; și orașele de graniță, Olandei. A fost recunoscut și i-a fost acordat dreptul la tronul austriac moștenitoarei habsburge Maria Teresa, dar aceștia, habsburgii, erau destul de slăbiți la garanția Prusiei care nu făcea parte din tratat.

Atât Marea Britanie, cât și Franța au încercat să câștige prietenia Prusiei, care devenise o putere de luat în seamă. Maria Teresa a cedat Spaniei ducatele Parma, Piacenza și Guastalla din Italia.

Tratatul a confirmat succesiunea legală la tron a Casei de Hanovra, atât în Marea Britanie, cât și în Hanovra. În lupta pentru puterea comercială dintre Franța și Anglia din Indiile de Vest, Africa și India, nimic nu era stabilit, iar tratatul nu era, totuși, o bază pentru o pace durabilă.

1777:  S-a născut Heinrich von Kleist, scriitor german; a introdus în literatura germană nuvela („Michael Kohlhaas”) şi comedia („Ulciorul sfărâmat”), ca specii literare ; (d.21.11.1811).

1802:  S-a născut  Damaschin Bojincă, istoric şi publicist, ministru în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. S-a distins, pe lângă profesia sa de bază – jurist, şi ca istoric, etnograf şi folclorist. Pentru posteritate, Damaschin Bojincă a rămas celebru cu vehementul, dar şi documentatul său „răspuns” la „cârtirea” consilierului Sava Tököly care nega descendenţa latină a poporului român.

1813:  Napoleon este infrant in “Batalia natiunilor”.

Cea mai mare batalie din cadrul razboaielor napoleoniene, confruntarea de la Leipzig,  a fost si prima in care  geniul militar  Napoleon s-a aflat in defensiva. Dupa dezastruoasa campanie din Rusia, din 1812, multi aliati de-ai lui Bonaparte il parasisera.

Cu cavaleria decimata si o armata compusa majoritar din recruti inzestrati cu  foarte putina experienta, „monstrul corsican” a avut de infruntat o uriasa armata formata din rusi, austrieci, germani si suedezi.

Acestia din urma erau condusi de unul dintre cei mai capabili maresali bonapartisti, Jean Berdadotte care, desi considerat un tradator de patrie in Franta, va fi unul dintre putinii ofiteri superiori francezi care vor supravietui caderii lui Napoleon, intemeind chiar dinastia ce domneste si astazi in Suedia.

Vazand ca batalia este pe cale sa fie pierduta, Napoleon ordona in noaptea de 18 spre 19 octombrie retragerea  armatei  sale., pierderile francezilor fiind estimate la 60 de mii de oameni,iar cele ale Coalitiei antinapoleoniene la 90000.

1830: Se așează  piatra de temelie  pentru Monumentul Walhalla

A Must see, the Walhalla Temple overlooking the Danube River, Regensburg Germany | German architecture, Architecture, Countryside

Templul Walhalla  onoreaza personalităţi celebre din istoria Germaniei – politicieni, suverani, oamenii de ştiinţă  artişti, si  scriitori  de  limba  germana.

Edificiul a fost construit, la est de Regensburg  în Bavaria  .

Numele Templului  Walhalla vine din  mitologie si  a fost conceput în 1807 de către  Printul  Ludwig  al Bavariei  la ordinul caruia a fost  construit  între 1830 şi 1842., sub supravegherea arhitectului Leo von Klenze.

1839 : S-a nascut  savantul chimist roman Nicolae Teclu, a inventat tipul de arzator “becul  Teclu” A fost  membru al Academiei Române; (n. Brasov; d. 13/26.07.1916, Viena).

 

 Nicolae Teclu a absolvit Institutul Politehnic din Viena, secţia Chimie, şi Academia de Arte Frumoase din München, secţia Arhitectură.

A devenit celebru în toată lumea prin cele 60 de descoperiri şi peste 50 de lucrări originale din domeniul chimiei. Nicolae Teclu a inventat, în 1900, becul de laborator, cu reglare a curentului de aer şi gaz, bec de gaz cu regulator, care-i poartă numele. Invenţia a fost brevetată în Austria şi realizată de firma vieneză W.J. Rohrbeck’s Nachtolger şi, la Leipzig, de către firma Franz Hugershoff.

„Becul Teclu” este folosit şi astăzi în toate laboratoarele din lume şi este asemănător cu becul Bunsen, dar reglarea admisiei se face cu un obturator conic şi, în felul acesta, se obţine un amestec mai bun al aerului cu gazul şi o temperatură mai înaltă.

Arzătorul Teclu, numit şi becul Teclu, este folosit şi astăzi în toate laboratoarele de chimie din întreaga lume într-o variantă îmbunătăţită.

Spre sfârşitul vieţii devine  membru al Academiei Române. Deşi invenţiile sale au îmbogăţit pe mulţi, el a murit sărac, în 1916, la Viena. Numele său este purtat astăzi de peste 15 licee cu profil de chimie din toată ţara. Din păcat niciunul nu este la Braşov, oraşul său natal.

1851: Romanul “Moby Dick”, de Herman Melville, este publicat la  Londra.

1859 : S-a născut  filosoful francez  Henri Bergson, laureat al Premiului Nobel ; (d. 1941).

1860: Al doilea Război opiului  dintre Imperiul Britanic si China, se termină  odata  cu ratificarea Tratatului de la Tientsin , un tratat inegal, care defavoriza China.

1867: SUA  au preluat regiunea Alaska de la Rusia. 

Imagini pentru alaska map photos

Primul contact al europenilor cu Alaska a avut loc în 1741, când Vitus Bering a condus o expediție a marinei ruse la bordul navei Sf. Petru. După ce echipajul s-a întors în Rusia cu blănuri de vidră, blănuri care au fost considerate a fi cele mai bune blănuri din lume, mici asociații de blănari au pornit spre țărmurile Siberiei și spre insulele Aleutine.

Prima așezare permanentă a europenilor a fost fondată în 1784, iar Compania ruso-americană a pus în aplicare un program de colonizare în primii ani ai secolului al XIX-lea. New Archangel de pe Insula Kodiak a fost prima capitală a Alaskăi, dar ea s-a mutat curând pentru un secol la Sitka. Rușii nu au colonizat complet Alaska, colonia nefiind foarte profitabilă.

Românul George Pomutz, fost colonel în armata SUA, consilier la Ambasada SUA din Petersburg, a devenit eroul vremurilor în America, după ce a avut un rol important alături de William H. Seward, secretarul de stat al SUA, în reușita  negocierilor cu Rusia  privind vînzarea Alaskăi către Statele Unite. Pe atunci, acest teritoriu era una dintre cele mai sărace gubernii rusești, iar administrația țaristă a acceptat să o vândă Statelor Unite pentru modesta sumă de 7,2 milioane de dolari. Pomutz a  fost ridicat la rangul de general.

 Alaska a fost guvernată de armată mulți ani, și a fost, neoficial, teritoriu al Statelor Unite după 1884.

 Aceasta zi este sărbătorita anual în  Statele Unite ca Ziua Alaskai.

1871: A murit  Charles Babbage, matematician si inginer mecanic englez. A fost cel dintâi care a imaginat o maşină de calculat programabilă, asemănătoare computerelor din ziua de azi.

Din acest motiv este privit ca un „părinte” al informaticii;(n. 26.12.1781).

 

Babbage a început să-și proiecteze ” Masina analitica” in 1837,  dar nu a reușit să o construiască până la moartea sa, din cauza limitărilor tehnologice ale vremii. Cu toate acestea, o mașină construită în 1991 după schițele sale s-a dovedit a funcționa perfect.

Ideile lui Babbage erau atât de revoluționare pentru vremea sa încât n-au fost înțelese decât de o singură persoană dintre contemporanii săi. Aceasta era matematiciana Ada Lovelace, cea care a și scris primul program pentru Mașina analitică a lui Babbage, rămânând astfel în istorie ca primul programator.

1878:  Rusia a luat în stapânire totală ținutul istoric Basarabia, numit si Bugeac.

Bugeacul în cadrul Ucrainei, între Romania, Republica Moldova și Marea Neagră - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Foto: Bugeacul  (azi teritoriu al Ucrainei) – foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Teritoriul actualului Bugeac (~13.200 km pătrați) a făcut parte din vechiul regat Dacic al lui Burebista; ulterior partea sa sudică a fost adusă temporar sub stapânire romană. După ce a trecut în sec. IX-XII prin mai multe stăpâniri, fiind spațiu predilect de așezare a migratorilor (turanici), genovezii încep să construiască mai multe cetăți pe litoralul Marii Negre, dar și pe brațul Chilia din Delta Dunării.

Cetățile Oblucița, Chilia și Cetatea Albă au fost toate ori construite, ori extinse de genovezi. În prima parte a secolului al XIV-lea, acest teritoriu intră în stăpânirea lui Basarab I, unificatorul Țării Românești, care pe atunci se numea Basarabia. Ulterior, Moldova preia aceste cetăți, mai ales sub domnia lui Alexandru cel Bun (1399-1432) și păstrează pentru această regiune, moștenită de la Basarabi, numele de Basarabia.

În 1484, Moldova lui Ștefan cel Mare este nevoită să renunțe la cetățile de la Marea Neagră și de la Dunăre în favoarea Imperiului Otoman, care denumește regiunea Bucak (citește: Bugeac), însemnând în turcește: „Ținut de frontieră”.

De la 1484 și până la 1812 Bugeacul, care după 1538 va include și cetatea Tighina, face parte din pașalâcul (provincie) turcesc de la Silistra. Tătarii nogai așezați aici devin populația majoritară. Regiunea este cedată rușilor după Pacea de la București din 1812, împreună cu Moldova de la est de Prut.

Autoritățile imperiale rusești au alungat populația tătară și o parte din cea moldoveană spre Dobrogea, aducând în schimb din Dobrogea bulgari și găgăuzi ortodocși, iar din alte țări germani, ruși și ucraineni să le ia locul.

Scurta stăpânire moldovenească, lunga ocupație turcească apoi rusească, precum și procesul de colonizare de după 1812, explică populația eterogenă a regiunii.

Între 1856 și 1878, o bună parte a Bugeacului, ca parte a județelor Cahul, Bolgrad și Ismail, au intrat sub stăpânirea Moldovei, respectiv a României după 1859. În 1918 teritoriul va trece în componența României, iar în 1940 este anexat de Uniunea Sovietică, care îl atribuie RSS Ucrainene, în defavoarea RSS Moldovenești.

Conform unei înțelegeri între Hitler și Stalin, populația germană este strămutată în Reich. Teritoriul locuit de aceștia timp de peste 100 de ani este colonizat cu populație rusă și ucraineană. Astfel, ucrainenii reușesc să-i devanseze numeric pe români.

Inițial, la data de 7 august 1940, Bugeacul a fost constituit într-o regiune administrativă de sine-stătătoare a RSS Ucrainene: regiunea Ismail, dar la data de 15 februarie 1954, a fost anexată regiunii Odesa.

Între 1941 și 1944 teritoriul reintră în componența României, dar în 1944 este reocupat de trupele sovietice. Tratatul de pace din 1947 confirmă stăpînirea sovietică asupra Basarabiei, inclusiv a Bugeacului. În 1991, ca urmare a destrămării Uniunii Sovietice, Bugeacul devine parte a Ucrainei.

1881: Inaugurarea liniei ferate Buzău – Mărășești, prima linie de cale ferată construită de inginerii români.

1883:  S-a semnat, la Viena, într-un cadru strict secret, Tratatul de alianţă româno-austro-ungar, Romania aderand astfel la Tripla Alianta.

The Triple Alliance in 1913 - foto preluat de pe en.wikipedia.org

  Tripla Allianță – foto preluat de pe en.wikipedia.org

Romania si Austro-Ungaria se angajau sa isi vina in ajutor in cazul unui atac neprovocat. In aceeasi zi a aderat si Germania.

Articolul 2 prevedea ca obligatia de interventie din partea Romaniei era atunci cand Austro-Ungaria ar fi fost atacata de statele limitrofe ale tarii noastre, adica Rusia si Serbia.

Romania era si ea asigurata in cazul unui atac rus, sarb sau bulgar.

Aderarea la Tripla Alianta semnifica indepartarea din orbita imperiilor oriental-asiatice si consolidarea legaturilor Romaniei cu aria de civilizatie central si vest-europeana.

Dezvoltarea relatiilor economice si mai ales culturale ale Romaniei cu Germania si Austrio-Ungaria (Transilvania si Bucovina) au influentat pozitiv societatea romaneasca si mai ales pe cei din mediile intelectuale.

1893: A murit marele compozitor francez  Charles Gounod devenit celebru datorită operei sale Faust;  (n.17 iunie  1818).

Charles Gounod | Opéra de Montréal

1898: Statele Unite ale Americii  intră în posesia  insulei Puerto Rico, fosta colonie spaniolă din Marea Caraibilor.

Map of Puerto Rico

1907: S-a născut Mihail Sebastian (Iosif Hechter), scriitor si dramaturg român (“Cum am devenit huligan”, “Orașul cu salcâmi”, “Jocul de-a vacanța”);  (d. 29.05.1945).

1909: Hugues d’Eywo  filmează, la București , demonstrațiile aviatorului francez Louis Bleriot; este cel mai vechi film de  actualitate imortalizata  pe peliculă, avand un  subiect românesc, din care s-au păstrat din pacate doar câteva fragmente.

1915: În timpul primului Război Mondial începe a treia bătălie de la Isonzo  între Italia și Imperiul Austro-Ungar.

1919: S-a născut  Pierre Elliott Trudeau, fostul prim ministru francofon  al Canadei (1968-1979; 1980-1984); (d. 28 septembrie 2000).

Essay-eh: Pierre Elliott Trudeau

1922 : Se înființează “The British Broadcasting Company, Ltd.”, care va fi înlocuită în 1927  de “British Broadcasting Corporation” (BBC).

1925: S-a născut Melina Merkouri,  actriță si  om politic grec, fost ministru al culturii (1981-1989; 1993-1994); (d. 1994).

Melina Mercouri | Melina Merkouri, Μελίνα Μερκούρη | Greece.com

1931:  A încetat din viaţă inventatorul american Thomas Edison.

A inventat fonograful, becul cu incandescenţă, kinetoscopul, şi a pus în funcţiune prima centrală electrică care alimentează clădirile unui oraş.

 

A Lesson On Employee Engagement From Thomas Edison's Mother

Ziua sa de naştere, 11 februarie, a fost proclamată în timpul administraţiei Carter ,”Ziua inventatorilor americani”;  (n.11.02.1847).

1941: Se declanșează operațiunea militară antisovietica  germano-româna, pentru  cucerirea Peninsulei Crimeea.

1944:  Incepe atacul  Uniunii  Sovietice  asupra trupelor naziste din  Cehoslovacia, la operațiuni participând si Armata Româna.

1955:  A murit filosoful spaniol José Ortega y Gasset;  (n. 1883).

1956:  S-a nascut Martina Navrátilová, campioana  americană de tenis de origine cehă.

Martina Navratilova

1960: S-a nascut  Jean-Claude Van Damme, actor de film american de origine belgiana.

Jean-Claude Van Damme - Actor - CineMagia.ro

 1967: S-a nascut Hunor Kelemen, politician român de origine maghiara , lider al formatiunii politice UDMR.

Kelemen Hunor cheamă lumea la votul de duminică – Hashtag News

1967: Stația interplanetară automată sovietica  “Venus-4″, lansată la 12 iunie 1967, s-a dezintegrat inainte de a fi atins suprafața Planetei Venus.

Venera 4: Probing the Atmosphere of Venus | Drew Ex Machina

A fost prima sondă care a  efectuat  analiza a mediului  unei alte planete.

1967:  Filmul de desene animate The Jungle Book („Cartea junglei”) , produs de  studiourile  Walt Disney,  este prezentat în premiera in cinematografele  americane.

The Jungle Book' - 2016 remake on Disney+ - Stream On Demand

1968: Poliția a efectuat o perchezitie  în apartamentul lui John Lennon (ex Beatles) și al sotiei sale  Yoko Ono, găsind  168 grame de marijuana.

JOHN LENNON ŞI YOKO ONO – IUBIRE PÎNĂ LA MOARTE | DESKREPORT by Stelian Tănase

Mai târziu cei doi  au pledat „vinovat” și au plătit  o amenda de 150£.

1968: Atleții americani Tommie Smith și John Carlos, câștigători ai medalilor de aur, respectiv bronz, în proba de 200 de metri sprint, la Jocurile Olimpice de la Mexico City, sunt excluși din lotul american și din Satul Olimpic.

Tommy Smith and John Carlos of the United States give the “Black Power salute” during the medal ceremony | Black power salute, Tommie smith, Black power

Decizia a fost luată după ce, la ceremonia de înmânare a medaliilor, cei doi protestaseră față de situația populației de culoare din SUA, făcând salutul specific organizației “Black Power”.

1980: A murit  Teodor Mazilu, scriitor, unul din cei  mai originali autori de comedie ai teatrului românesc postbelic

Teodor Mazilu - Cultura in Iasi

Piesele sale, jucate frecvent şi cu succes, dezvăluiau un univers al patologiei morale (“Proştii sub clar de lună”, “Ipocrizia răzbunării”); (n.11.08.1930).

1989 : Erich Honnecker, seful comunist al Germaniei de Est a fost forţat să demisioneze din frunte acestei țări satelite a URSS.

Personal Information: Erich Honecker (1912-1994)

Honecker a condus  RDG timp de 18 ani.

După 18 ani de ședere la  varful puterii, el a fost înlocuit  de Biroul Politic al Partidului Comunist est-german cu Egon Krenz,  şeful securităţii.

1991: Președintele  U.R.S.S, Mihail Gorbaciov a semnat împreună cu liderii a opt republici sovietice,  Acordul de Colaborare Economică a Republicilor suverane (Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan, Turkmenia, și Uzbekistan).

2006: Alpinistul român Ticu Lăcătuşu reuşeşte să escaladeze, în premieră mondială, cel mai înalt vârf (6.403 metri) din masivul himalayan Tsartse. Vârful a fost botezat Europa.

Constantin Lăcătuşu, ascensiune la 7000 de metri: MUNTII KUN LUN din China

2009: A murit Ion Cojar, regizor, actor și profesor român; (n. 1931).

Biografie Ion Cojar

Ion Cojar (n. 9 ianuarie 1931, Recaș, județul Timiș, d. 18 octombrie 2009, București), profesor român de actorie de metodă, cercetător, regizor de teatru și, ocazional, actor de film. Este fondatorul școlii românești de actorie de metodă.

2019: Astronautele americane Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat împreună o ieşire în spaţiu de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru a realiza o lucrare de reparaţii, marcând prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină în cei 60 de ani de istorie spaţială ai NASA.

Astronautele Christina Koch şi Jessica Meir au efectuat prima ieşire în spaţiu exclusiv feminină - NewMoney


18 octombrie 2019 : A avut loc un atentat terorist într-o moschee din Afganistan.

Bilanţul atacului asupra moscheii a crescut la 62 de morţi şi 33 de răniţi“, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernatorului din provincia Nangarhar, Attaullah Khogyani.

Numărul morţilor a fost confirmat şi de purtătorul de cuvânt al poliţiei, care a precizat însă că ar exista 36 de răniţi.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 Sfântul Apostol Evanghelist Luca

Sfântul, slăvitul și întru-tot lăudatul Apostol și Evanghelist Luca este autorul Evangheliei după Luca, însoțitorul Sfântului Apostol Pavel (Filimon 1, 24; 2 Timotei 4, 10-11) și este numărat printre Cei Șaptezeci de Apostoli. El s-a născut în Antiohia siriană și era medic. El este considerat a fi fondatorul iconografiei. Emblema sa de evanghelist este un vițel, cel de-a treia figură simbolică menționată în Iezechiel (1, 10), care este un simbol al rangului sacrificial și preoțesc ale lui Hristos, așa cum sunt ele menționate de Sfântul Irineu. Prăznuirea sa se face la 18 octombrie, la 22 aprilie împreună cu Apostolii Nataniel și Climent, la 20 iunie ziua în care moaștele sale, alături de ale altor sfinți, au fost mutate în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol, precum și la 4 ianuarie, împreună cu soborul Celor Șaptezeci - in imagine, Sfântul Apostol și Evanghelist Luca - frescă din Capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare”, din Iași - foto: doxologia.ro

Sfantul Apostol si Evanghelist Luca s-a nascut in Antiohia Siriei. Il intîlneste pe Hristos in Teba Boetiei, loc in care se ingrijea de bolnavi in calitatea sa de medic. Crezand in El, Sfantul Luca ajunge sa se numere printre cei 70 de Apostoli.

Impreuna cu Sfantul Apostol Cleopa, el L-a vazut pe Domnul inviat pe drumul catre Emaus (Luca 24).

Dupa Pogorarea Sfantului Duh, Luca s-a intors la Antiohia si l-a ajutat pe Pavel sa vesteasca Evanghelia Domnului.

A scris o Evanghelie si cartea Faptele Apostolilor adresate dregatorului Teofil. Evanghelia se remarca prin bogatia de pilde – 33 de parabole impodobesc Evanghelia Sfantului Luca.Dupa martiriul Sfantului Apostol Pavel, Sfantul Luca a predicat Evanghelia in Italia, Dalmatia, Macedonia si Grecia.

Este socotit si patronul iconografiei crestine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtand in brate pe Hristos si prima icoana a Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

A trecut la cele vesnice la varsta de 80 de ani, cand niste pagani l-au spanzurat de un maslin in cetatea Tebei din Boetia.Constantie, fiul imparatului Constantin, a adus moastele sfantului din Teba si le-a asezat in Biserica Sfintilor Apostoli, sub sfanta masa, alaturi de cele ale Sfintilor Andrei si Timotei.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=t5epqXbKUB8

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Calendar Crestin Ortodox
 3. Istoricul zilei blogspot.com.;
 4. Istoria md.;
 5. emaramures.ro;
 6. Petre Otu, Alesandru Duţu, Alexandru Madgearu, Mircea Soreanu, 100 de mari bătălii din istoria României, Editura Orizonturi, Bucureşti, 2009
 7.  ro.wikipedia.org
 8. Rador.ro
Publicitate

19/10/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 19/10/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: