CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 14 OCTOMBRIE. VIDEO


14 octombrie, istoricul zilei

222:  Este celebrat de Biserica Catolică, Papa Calixt I, ucis probabil  in timpul unei revolte anticrestine, dupa asasinarea imparatului Elagabal  (Marcus Aurelius Antoninus).

File:CalixtusI.jpg

Pontificatul sau a durat cinci ani.

A fost înmormântat pe via Aurelia, în cimitirul Calepodius, unde – mormântul său împodobit mai târziu cu fresce – a fost descoperit în 1960.

1066: A murit regele Angliei Harold Godwinson i; (n. 1022).

The Death of Harold at the Battle of Hastings | History Today

“Moartea regelui Harold,” detaliu de pe  Tapiteria Bayeaux.

Harold Godwinson sau Harold al II-lea  (c. 1022-1014) a fost ultimul rege anglo-saxon al Angliei.

A domnit de la 6 ianuarie 1066,  până la moartea sa la 14 octombrie a aceluiaşi an, în  lupta cu normanzii conduși de William Cuceritorul, în timpul războiului de cucerire a Angliei care a început cu cu bătălia de la Hastings.

Harold este primul dintre cei trei regi ai  Angliei care  au murit în război, ceilalți doi fiind  Richard I şi Richard al III-lea.

1322: Robert Bruce îl învinge pe regele Edward al II-lea al Angliei la bătălia de la Old Byland , obligându-l să accepte independența Scoției.

Robert Bruce, Skotlannin kuningas: sisä- ja ulkopolitiikka, elämäkerta - Tarina 2020

Robert I (11 iulie 1274 – 7 iunie 1329), cunoscut popular sub numele de Robert Bruce , a fost rege al scoțienilor din 1306 până la moartea sa în 1329.

A fost unul dintre cei mai faimoși războinici ai generației sale și, în cele din urmă, a condus Scoția în timpul Primului Război de Independență împotriva Angliei.

Este venerat până în zilele noastre în Scoția ca erou național.

1404:  S-a născut Marie d’Anjou, regină a Franței; (d. 1463).

Maria s-a casatorit cu  vărul sau  de-al doilea, regele Carol al VII-lea al Franței, în aprilie 1422 la Bourges.

Victoria soțului ei în Războiul de O Sută de Ani se datorează în mare parte sprijinului pe care el l-a primit de la familia Mariei, în special din partea mamei ei, Iolanda de Aragon. 

Maria și Carol au avut 14 copii.

Maria de Anjou a murit la 29 noiembrie 1463 la mănăstirea Chateliers-en-Poitou, la vârsta de 59 de ani.

1465: Bucureştiul este atestat documentar  ca reşedinţă domnească a voievodului muntean Radu cel Frumos (1462 – 1478).

Aşezarea este atestată documentar pentru prima data la 20 septembrie 1459,  într-un act emis de Vlad Ţepeş, domn al Ţării Româneşti, prin care se întăreşte o moşie unor boieri.  Bucureştiul a fost ales la 14 octombrie 1465 de către Radu cel Frumos ca reşedinţă domnească.

În anii 1558 – 1559, la Curtea Veche este construită Biserica Domnească, ctitorie a domnului Mircea Ciobanul, aceasta rămânând până astăzi cel mai vechi lăcaş de cult din oraş păstrat în forma sa iniţială.

Video: Curtea Veche din Bucuresti

http://www.youtube.com/watch?v=OLaz4bFqlKg

1499: S-a nascut principesa Claude a Franței, soția regelui Francisc I; (d. 1524).

1582: In urma introducerii calendarului gregorian, această zi din anul 1582  nu a existat  în Italia, Polonia,Portugalia si Spania.

1633: S-a nascut regele Iacob al II-lea al Angliei; (d. 1701).

1716: A încetat din viaţă filosoful german Gottfried Wilhelm von Leibniz ; (n. 1 iulie 1646).

A  fost   unul din cei mai importanți filozofi de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul celui de al XVIII-lea si  unul din întemeietorii iluminismului german. În matematica , Leibniz a introdus termenul de ” functie”, pe care l-a folosit pentru a descrie o cantitate dependentă de o curba. Alături de  englezul Isaac Newton, Leibniz este considerat fondatorul  analizei matematice  moderne.

1777:  S-a născut poetul Costache Conachi,  scriitor şi om politic din Moldova, unul dintre primii poeţi romani moderni. Lirica sa, cu foarte rare excepţii, este prin excelenţă erotică, senzuală şi sentimentală; (d.04.02.1849).

1784: S-a nascut Regele Ferdinand al VII-lea al Spaniei; (d. 1833).

1789: Presedintele american George Washington proclama prima sarbatoare  a Zilei Recunostintei ( Thanksgiving Day).

1802 (14/26): În Țara Românească a avut loc un puternic cutremur de pământ, cel mai mare seism din România, consemnat de documente. Cutremurul s-a produs în Vrancea și se apreciază că a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade.

  Bucureștiul a fost grav afectat, aici prăbușindu-se Turnul Radu Vodă, Hanul Șerban Vodă, o parte din Turnul Colței și multe alte construcții.

1812: In baza raportului prezentat de amiralul P.V. Ciciagov, ţarul Alexandru I a dispus ca suburbia din preajma Cetăţii Ismail, cu un număr de circa 1 500 case şi prăvălii, populată de colonişti armeni, greci, bulgari, evrei şi alte naţionalităţi,întemeiată de generalul-maior S.A. Tucikov, să se numească “oraşul Tucikov“, denumire ce s-a păstrat pînă la mijlocul secolului al XIX-lea.

1851 : A fost înfiinţată Agenţia de presă REUTERS, cea mai importantă agenţie de ştiri din Marea Britanie şi una din cele mai apreciate din lume.

Fondată la Londra, de Paul Julius Reuter; Reuters a fost primul utilizator al cablului subacvatic pentru a transmite informaţiile de presă şi bursiere între Anglia şi Franţa.

În 1923 a început folosirea undelor radiofonice iar in 1927 a fost introdus teleprinterul. În 1962, Reuters a trimis primul satelit în spaţiu, fiind prima companie privată din lume care a realizat transmiterea de informaţii în acest fel.

1853: S-a născut in localitatea Sipot (azi Ciprian Porumbescu), in actualul judet Suceava, compozitorul roman Ciprian Porumbescu, un inaintas de seama al muzicii romanesti.

 S-a format in perioada cand dobandirea drepturilor nationale era o prioritate pentru romani, astfel incat s-a orientat si pe valorificarea folclorului.

Legatura cu muzica populara a fost determinanta in formarea sa profesionala. in perioada studiilor la Viena a editat o “Colectiune de cantece sociale pentru studentii romani”, prima de acest fel in literatura noastra.

Porumbescu a compus peste 250 de lucrari vocale si instrumentale, care-si trag seva din cantecul popular romanesc. Opereta “Crai nou”, “Balada” sa pentru vioara si pian, “Cantecul pentru 1 Mai”, “Serenada” se bucura de o larga popularitate.

1863 : Alfred Nobel a patentat metoda de obţinere a nitroglicerinei.

1882 : S-a născut Eamon de Valera, prim-ministru în mai multe rânduri al Republicii Irlanda şi preşedinte al statului în perioada 1959-1973.

De Valera a fost unul dintre  marii luptatori irlandezi pentru dobândirea independenţei ţării  faţă de Marea Britanie, independenta care a  fost  proclamata  în 1948.

De Valera a fost întemnițat în urma participării la Rascoala de Pasti din 1916  și ar fi fost executat de britanici,  dacă nu ar fi avut pașaport american. A fost eliberat în cadrul amnistiei din 1917 și a fost ales în același an președinte al partidului nationalist irlandez Sinn Fein.

De Valera a fost reținut din nou în 1918 pentru activitatea sa în cadrul partidului Sinn Féin, dar a evadat din închisoarea Lincoln și a petrecut doi ani ca luptător de gherilă în Armata Republicana Irlandeza ( IRA). A murit la  29 august 1975.

În 1921 printr-un acord anglo-irlandez Irlanda a devenit  dominion britanic (cu excepția Irlandei de Nord, Ulsterul). În 1922 începe un adevărat război civil care opune pe cei care refuză împărțirea insulei celor de la guvernare.

În 1937 Irlanda se declară independentă și suverană sub numele de Éire. Este adoptată o nouă Constituție. În al doilea razboi mondial Irlanda și-a  declarat  neutralitatea. În 1948 se proclamă Republica Irlanda și iese din Commonwealth. În 1955 devine membră ONU; în 1973 al CEE.

1890:  S-a născut generalul Dwight David Eisenhower, preşedintele SUA în perioada 1952-1960.

A fost al 34-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii  si comandant al trupelor americane in al doilea razboi mondial,pe frontul din Europa;(d.22.03.1969).

1896:  S-a născut actriţa  Lillian Gish  una din stelele de prima marime ale filmului mut (“Ordin să ucizi”, “Comedianţii”);  (m. 27 februarie 1993).

Lillian Gish (Creator) - TV Tropes

A debutat în cinema în 1912, sub conducerea marelui regizor D.W.Griffith realizând, în perioada de aur a filmului mut, cele mai importante creații din strălucita ei carieră.

1900: Apare lucrarea Interpretarea viselor, a psihologului Sigmund Freud.

1911: Apare la Bucureşti din iniţiativa lui N.D. Cocea şi Alexandru Davila, “Rampa”, revistă de teatru, muzică, artă şi literatură. După o întrerupere de doi ani (1913-1915), apare din nou cu titlul de “Rampa nouă ilustrată”, existînd pînă în anul 1948. Revista “Rampa nouă ilustrată” a fost  mult timp este singurul cotidian de specialitate din lume.

1914: S-a născut istoricul Ştefan Pascu, membru al Academiei Române; (m. 2 noiembrie 1998).

1918: Se constituie Consiliul Naţional din Bucovina, sub conducerea lui Iancu Flondor, care milita pentru  Unirea Bucovinei cu România.

1919: Iau sfarsit la Bucureşti, lucrarile Congresului  extraordinar al Partidului Socialist Român.

1920 : S-a născut filosoful raţionalist Henri Wald, distinsă figură a culturii româneşti, elev al profesorului Mircea Florian (“Introducere în logica dialectică”, “Expresivitatea ideilor”, “Puterea vorbirii” , “Înţelesuri iudaice”); ( m. 2002).

1927:  S-a nascut actorul englez Roger Moore. A  devenit celebru in filmul The Saint” (”Sfantul”).

1930: S-a născut Mobutu Sese Seko, politician zairez, presedinte al Zairului,fost Congo belgian; (d. 1997).

1933: Germania nazistă se retrage din Conferinţa dezarmării şi părăseşte Liga Naţiunilor.

1937: În România a apărut primul număr al revistei “Fotbal”, subintitulată “revistă săptămânală pentru deprinderea jocului curat în sport, artă, literatură şi viaţă socială”.

Camil Petrescu, omul care vedea idei

Foto: Camil Petrescu

 Revista era condusă de scriitorul Camil Petrescu .

1938 : Se înfiinţează “Teatrul de Muncă şi Lumină”, avându-l ca director pe Victor Ion Popa.

1938 : S-a născut imparateasa  Farah, soţia Şahului Reza Pahlavi al Iranului.

 

Moştenitorii Iranului de altădată: Frumoasele soţii ale şahului Mohammad Reza Pahlavi

1940: S-a născut  Sir Cliff Richard, interpret britanic de muzică pop.

De 400+ beste afbeeldingen van CLIFF RICHARD | muziek, londen kerst, royal albert hall

1944: S-a sinucis feldmareșalul german Erwin Rommel; ( (n.15 noiembrie 1891).

A fost comandatul general al trupelor germane din Africa, cunoscute sub numele de Deutsches Afrikakorps. Mai târziu, a fost numit comandantul forțelor germane menite să se opună invaziei aliaților din Normandia.

Erwin Rommel

Implicat in conspirația generalilor impotriva lui Hitler din luna iulie, acesta a fost silit sa aleagă intre un proces public injositor in care sa fie acuzat de inalta tradare urmat de o condamnare sigura la moarte sau sinucidere si funeralii nationale.

Rommel s-a sinucis  otravindu-se, iar autoritatile naziste au comunicat ca acesta a decedat in urma unui atac cerebral. Implicarea sa in complotul impotriva lui Hitler s-a produs la inceputul lui 1944, cand generalii Ludwig Beck si Carl Goerdeler i-au destainuit intentiile lor.

Initial, Rommel a refuzat sa li se alature, considerand ca asasinarea lui Hitler il va transforma pe acesta intr-un martir. El ar fi dorit ca liderul nazist sa fie arestat si judecat.

Comandant al sectorului  de front numit “Zidul Atlanticului”, feldmaresalul i-a cerut lui Hitler sa puna capat razboiului, cum acesta nu a dorit sa asculte sfaturile si-a pus in aplicare planul de asasinare.

Acesta a esuat insa, iar cei mai multi dintre autorii complotului au fost ucisi in chinuri la ordinul lui  Hitler.

1944: A avut loc Masacrul de la Moisei, când unități militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, au masacrat 29 de etnici români. Comuna Moisei, situată în partea de sud-est a județului Maramureș, la jumătatea distanței dintre orașele Borșa și Vișeu de Sus, a fost printre primele așezări românești ce au intrat sub administrație ungară în 7 septembrie 1940. Au fost identificate 31 de victime, dintre care două au rămas în viață. În aceeași noapte, militarii au incendiat satul şi au ars circa 300 de case. Deasupra gropii comune a fost înălțată o troiță de lemn, înlocuită după câțiva ani de un obelisc din piatră.

1947: Căpitanul Chuck Yeager din Forțele Aeriene ale SUA,  a zburat la bordul unui aparat supersonic model Bell X – 1 , devenind  prima persoană care a zburat cu o viteza mai mare  decât viteza sunetului.

1948 :  S-a născut filologul roman Marian Papahagi, fost director al Centrului Cultural Român din Roma (“Critică şi semn”, “Critică de atelier”); (m. 1999).

 1950: S-a nascut  Iosif Dan (București), politician român, membru al Partidul Social Democrat, luptator in Revolutia anticomunista din 1989; (d. 5 decembrie 2007, Novosibirsk).

1952: În timpul Războiului din Coreea s-a desfășurat bătălia de pe Dealul Triunghiului, cea mai mare și mai sângeroasă bătălie din acel an.

1959:  A încetat din viaţă actorul Errol Flynn, succesor al lui Douglas Fairbanks în filmele de capă şi spadă.

Flynn a devenit celebru prin personajele create – Robin Hood, căpitanul Blood, Essex (“Corsarul”, “Prea mult şi prea repede”); (n. 20 iunie 1909, în Tasmania, Australia).

1960: A murit Abram Fiodorovici Ioffe, savant fizician rus; (n. 1880).

1962: Începe criza rachetelor cubaneze: Un avion U-2 zburând deasupra Cubei face fotografii ale armelor nucleare sovietice.

Foto: Hrusciov și Kennedy- caricatură de epocă

  

1964: Pastorul american de culoare, Dr. Martin Luther King, luptator pentru obtinerea pe cale non violenta de drepturi pentru populatia afro-americana, devine cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

1964: Seful Partidului Comunist din URSS,  N.S. Hruşciov, este destituit. Îi urmează la conducerea PCU, Leonid I. Brejnev.

1968 : Prima transmisiune live din spaţiul cosmic a fost realizată în timpul misiunii Apollo VII.

1973: Studenţii din Thailanda demonstrează pentru o guvernare democratică. După intervenția forțelor guvernamentale, 77 dintre ei sunt ucişi și alți 857 răniţi.

1975:  Gabriela Szabo, atleta, multipla campioana mondiala si olimpica (n. Bistrita ).

 

14 octombrie 1978:  A încetat din viaţă Cezar Grigoriu, regizor de teatru, film şi TV, interpret de muzică uşoară, membru impreuna cu fratii sai, al popularului grup  Trio Grigoriu ; (n. 8.05.1929).

1981: Mohamed Hosni Mubarak este ales, prin referendum, presedinte al Republicii Arabe Egipt,  la o săptămână după ce  fostul presedinte Anwar Sadat fost asasinat; (n. 1928).

1983:  A încetat din viaţă scriitorul Horia Stancu (“Planul ne stă înainte”, “Fanar”, “Când scapătă luna”);  (n. 1926).

1989:  A încetat din viaţă scenaristul Cesare Zavattini, important artizan al neorealismului italian, colaborator fidel al lui Vittorio de Sica (“Ciociara”, “Hoţi de biciclete”, “Sciuscià”); (n. 29 septembrie 1902).

1990:  A încetat din viaţă Leonard Bernstein, compozitor, pianist şi dirijor american; (n.25 august 1918).

Este cunoscut și a rămas în memoria publicului mai ales pentru prodigioasa sa activitate dirijorală în lumea întreagă. A condus unele din marile orchestre ale lumii și și-a dedicat o bună parte din activitate Filarmonicii din New York.

A compus lucrarea West Side Story (Poveste din Cartierul de vest), care a stat la baza unei ecranizari de succes.

1994: Liderul palestinian Yasser Arafat, primul ministru israelian Yitzhak Rabin și ministrul de externe israelian Shimon Peres primesc Premiul Nobel pentru Pace.

2001:  Forţele armate ale Statelor Unite şi cele ale Marii Britanii încep campania de bombardare a taberelor Al-Quaeda din Afganistan.

2010:  A încetat din viaţă matematicianul Benoît Mandelbrot, inventatorul geometriei fractale, utilizată pentru măsurarea fenomenelor naturale despre care până la el se credea că nu pot fi măsurate – precum norii; (n. 20 noiembre 1924).

2012: Parașutistul austriac Felix Baumgartner (născut la 20 aprilie 1969) s-a parașutat la 14 octombrie 2012 din stratosferă dintr-un balon de heliu și a aterizat cu succes în New Mexico.

Reacția Lui Felix Baumgartner După Ce S-a Spus Că S-a Despărțit De Mihaela Rădulescu. Acum Lucrurile Sunt Foarte Clare. “O Regină…” | Entertainment, Monden | Libertatea | Libertatea

A sărit de la altitudinea de 39,045 km. În prima parte a coborârii în cădere liberă a depășit viteza sunetului, atingând 1342,8 km/h, cea mai mare viteză cu care s-a deplasat până la acea dată un om în cădere liberă care nu se afla într-un vehicul.

După o cădere liberă de 4 minute și 19 secunde, Bumgartner a depășit cu 265 km/h viteza sunetului, cei 1342,8 km/h reprezentând o viteză de 1,25 Mach. De reținut că viteza sunetului variază în funcție de temperatură.

Dacă la 20 °C viteza sunetului se situează la 1285 km/h, la temperaturile scăzute și aerul rarefiat de la altitudini cuprinse între 20 și 30 km, viteza sunetului este de circa 1078 km/h.

2013: A murit Käty Van Der Mije-Nicolau (numele la naştere: Alexandra Ecaterina Nicolau), șahistă olandeză de origine română (n. 1940) .

A fost de şase ori campioană naţională a României la şah, înainte de mutarea sa în Olanda în 1974.

Tatăl său, Ştefan Nicolau, a fost unul din marii savanţi ai României, creatorul şcolii româneşti de inframicrobiologie.

A mai plecat o legenda a sahului romanesc: Alexandra Nicolau. – Sah cu Ceausescu

În Olanda a fost campioană naţională de cinci ori, în anii 1974, 1976 – 1979.

2015: A murit jucătoarea de tenis şi antrenoarea Florenţa Mihai, prima din România care a ajuns până în finala campionatului de la Roland Garros, în anul 1977; (n. 2 septembrie 1955).

Lobul stins » Florența Mihai, prima jucătoare din România care a ajuns într-o finală de Mare Șlem, a încetat ieri din viață, la 60 de ani


Performanțe în turneele de Mare Șlem :
– finalistă la simplu la Roland Garros în 1977
– semifinalistă la simplu la Roland Garros în 1976
– finalistă la dublu mixt la Roland Garros în 1977
A jucat în 18 partide în Cupa Fed, dintre care 9 au fost victorii.
A fost prezentă cu echipa României de 4 ori în sferturile de finală ale Cupei FED
.

2019: A murit scriitorul american Harold Bloom, teoretician, critic și istoric literar, editor și profesor, autor al unor bestseller-uri precum „The Western Canon” sau „The Book of J” dar şi celebru pentru eforturile sale de a face critica literară cât mai accesibilă publicului larg; (n. 1930)

El jinete insomne: Harold Bloom: "Lamento lo de la lista de autores canónicos"

A fost fondator, împreună cu Paul de Man, J. Hillis Miller şi Geoffrey Hartman, al renumitei „Şcoli de la Yale” .

2019 : A decedat actrița, cântăreață și model din Coreea de sud, Sulli. Numele său la naștere era Choi Jin-ri (n. 29 martie 1994 ).

A debutat ca actriță pentru copii, apărând ca rol secundar în drama istorică Ballad of Seodong (2005). După aceasta, a fost distribuită într-o o serie de roluri în serialele de televiziune Love Needs a Miracle (2005) și Drama City (2007), în filmul Vacation (2006) și

în filmele independente Punch Lady (2007), BA: BO (2008) ș.a.

Sulli a fost recunoscută ca o figură proeminentă în cultura populară coreeană, devenind cea mai cunoscută actriță din Coreea de Sud pe Google în 2017, înaintea președintelui Coreei de Sud Moon Jae-in .

Sulli Dead: Korean Pop Star Was 25 - Variety

În octombrie 2018, a dezvăluit că avea atacuri de panică și fobie socială de mult timp.

Înainte de moartea sa, Sulli suferea de o depresie severă .

Un angajat în centrul de intervenții de urgență au dezvăluit că la 14 octombrie 2019, la aproximativ 15:20 Sulli a fost găsită moartă de managerul ei după ce s-a spânzurat la etajul al doilea în casa ei din Seongnam , la sud de Seul.

La 14 octombrie  este  Hramul orașului Chişinău.

Istoria oraşului Chişinău: impresiile călătorilor străini – Chișinău, orașul meu

Foto: Biserica Măzărache – biserica Acoperimîntului Maicii Domnului, este cea mai veche biserică a Chişinăului, (fondată în 1752), care se înalţă pe dealul, de unde a pornit oraşul nostru, care s-a întins în jurul izvorului de la poalele dealului.
Chisinăul a primit statutul de oraş în 1818, îla cativa ani după intrarea în componenţa Imperiului Rus ( la 1812).

În anul 1436, considerat ca an de fondare al Chişinăului, pe acest loc era doar o fîntînă şi o aşezare de tătari în apropierea unei păduri.

Aşa se spune într- unul din cele mai vechi documente ajunse pînă la noi, care menţionează Chişinăul: «…Кишинеул луй Акбаш, ла Фынтына, унде есте селиштя тэтэриаскэ…» (gramota voievodului Ilii şi Ştefan Oancea de la 17 iulie 1436).
Ziua oraşului o este sărbătorita la 14 octombrie, de marea sărbătoare religioasă Acoperimântului Maicii Domnului ( S.V.)– adică sărbătoarea acelei prime biserici a Chişinăului.

La 14 octombrie 2012, în premieră în Capitala Republicii Moldova, de Hramul Chişinăului, Garda de Onoare a Cetăţii Alba-Iulia a defilat  în centrul oraşului.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfânta Cuvioasa Parascheva

DOCUMENTAR: Sfânta Cuvioasă Parascheva | Agenția de presă Rador

Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe tarmul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol (azi Istanbul).

Se spune ca pe când avea 10 ani, Cuvioasa Parascheva a auzit cuvintele Mântuitorului într-o biserica: “Oricine voiește să vina după Mine să se lepede de sine, sa-si ia crucea și să-mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34). Aceste cuvinte o determina sa-si dăruiască hainele sale săracilor.

Dupa o vreme se retrage in pustie. Urmând sfaturile unor vietuitori alesi, se indreapta spre tinutul Pontului, oprindu-se la manastirea Maicii Domnului din Heracleea, unde va ramane cinci ani.

De aici a plecat spre Tara Sfânta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile sfinte. Dupa ce a vazut Ierusalimul, s-a asezat intr-o manastire de calugarite in pustiul Iordanului.

Din putinele știri privitoare la viata ei, aflam ca într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus in vis, sa se reîntoarcă în locurile părintești.

Din Constantinopol s-a indreptat spre Epivat, fara sa spuna cuiva cine este si de unde vine. Aici, impacata cu sine, cu oamenii si cu Dumnezeu, si-a dat sufletul.

A fost ingropată ca o străină. Potrivit traditiei se spune ca un marinar a murit pe o corabie, iar trupul i-a fost aruncat in mare.

Valurile l-au aruncat la tarm, iar un sihastru care traia acolo, a rugat pe niste crestini sa-l ingroape dupa randuiala crestineasca. Săpând deci o groapa, au aflat trupul Prea Cuvioasei Parascheva neputrezit si plin de mireasma.

Cu toate acestea, au pus alaturi de ea si trupul corabierului. Dar in noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis o imparateasa, sezand pe un scaun luminat si inconjurata de ingeri, iar unul dintre acestia il mustra pentru ca n-a scos din groapa trupul Cuvioasei Parascheva.

Iar imparateasa pe care o vazuse in vis ” si care nu era alta decat Cuvioasa Parascheva ” i-a poruncit sa ia degraba trupul ei si sa-l aseze undeva la loc de cinste.

Credinciosii au inteles ca este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormânt si l-au asezat in biserica Sfinîii Apostoli din Kallicrateia. Indata au avut loc vindecări minunate in urma rugaciunilor care se faceau langa cinstitele sale moaste.

In anul 1238, in ziua de 14 octombrie, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate la Tarnovo, fiind asezate in Biserica cu hramul Maicii Domnului.

In anul 1393, Bulgaria cade sub ocupatia turcilor, iar bisericile bulgare au fost transformate in moschei. Este anul in care sfintele moaste sunt mutate la Vidin, pentru 5 ani.

Dupa lupta de la Nicopole din anul 1396, moastele Sfintei Parascheva vor ajunge din Vidin la Belgrad – Serbia, in anul 1398.

In 1521, sultanul Suleiman Magnificul cucereste Belgradul. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt duse la Constantinopol, fiind asezate in palatul sultanului. Au fost rascumparate de la turci de Patriarhia Ecumenica.

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost asezate in Biserica Panmakaristos, sediul de atunci al Patriarhiei Ecumenice. Dupa transformarea acestei biserici in moscheie, moastele au fost duse in mai multe biserici: Vlaherne (1586), Sfantul Dumitru de la Xiloporta (1597) si Sfantul Gheorghe din Fanar – noul sediu al Patriarhiei Ecumenice (1601).

Stramutarea moastelor Cuvioasei Parascheva la Iași

Domnitorul moldovean Vasile Lupu ctitorind la Iași biserica “Sfintii Trei Ierarhi” si amintindu-si de Ioan Asan, care la vremea sa a stramutat moastele Prea Cuvioasei Parascheva de la Epivat la Tarnovo, de Alexandru cel Bun care a adus moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Alba la Suceava, a facut demersurile necesare la Patriarhia din Constantinopol ca moaștele Sfintei Parascheva sa fie stramutate la Iași.

A platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, si astfel, patriarhul Partenie I si membrii Sinodului au hotarât sa-i ofere, drept recunostință, moastele Cuvioasei.

Sfintele moaste ale Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Moldova de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) si asezate pe 14 octombrie 1641, in Mănăstirea „Sfintii Trei Ierarhi“.

In anul 1887 acestea au fost mutate in Catedrala mitropolitana din Iași.

Cinstirea Cuvioasei Parascheva nu are granițe.

Bisericile care au ca ocrotitoare pe Sfanta Cuvioasa Parascheva sunt intr-un numar mare.

Astfel, în Arhiepiscopia Bucurestilor sunt peste 33 de biserici, in Arhiepiscopia Targovistei 18, in Episcopia Buzaului 29, in Episcopia Dunarii de Jos 24, in Episcopia Alexandriei si Teleormanului 4, in Arhiepiscopia Iasilor 35, in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor 5, in Episcopia Romanului 22, in Arhiepiscopia Sibiului 47, in Episcopia Maramuresului si Satmarului 6, in Arhiepiscopia Timisoarei 18, in Episcopia Caransebesului 5, in Mitropolia Basarabiei 6. Episcopia Ortodoxa a romanilor din Ungaria are la Gyula o biserica cu hramul “Sfanta Parascheva”, construita in anul 1834.

Românii din Malovista (Macedonia), Torino (Italia), Paris (Franta), Wakefield, Massachusetts (SUA) au biserici care poartă hramul Sfântei Parascheva.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox;
 3. emaramures.ro.;
 4. Istoria md.
 5. Istoriculzilei blogspot.com;
 6. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 7. Wikipedia.ro
 8. Rador.ro

14/10/2020 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: