CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 12 OCTOMBRIE. VIDEO


12 octombrie, istoricul zilei

Anul 539 i.I.Ch.: Armata lui Cyrus cel Mare  cucereste  Babilonul, care își încetează existența.

 Cyrus al II-lea cel Mare  cca 600 i.I.Hr –  530 i.I.Hr ), rege al Persiei, a fost una din cele mai strălucite personalități ale antichității.

A transformat în numai trei decenii  Persia dintr-o putere locală, în cel mai vast și puternic imperiu   al Orientului.

Cyrus the Great

In anul 539 i.I.Hr, profitând de slăbirea Regatului Noului Babilon datorata unor conflicte interne, Cyrus l-a ocupat, anexând apoi toate posesiunile regatului Caldeean din Siria, Fenicia, tara lui Israel, până la granițele Egiptului Faraonic.

A cucerit un teritoriu de o întindere nemaivăzuta până atunci,  de la frontierele  Egiptului până în vecinătatea Indiei,in care  milioane de oameni au trăit   timp de trei secole.

 Cyrus a respectat pretutindeni in teritoriile cucerite cultul  zeităților  locale, a fost primul  conducător al unui stat care a abolit   sclavia si tot el i-a  eliberarat pe  evrei  din robia Babilonului, unde erau  ținuti captivi inca din vremea domniei lui Nabucodonosor.

633: S-a desfășurat Bătălia de la Hatfield Chase, în  aproapiere de Doncaster, Yorkshire. 

Regele Northumbriei, Edwin (cca. 586 – 12 octombrie 633), s-a confruntat cu o alianță  a Regatului Welș de Gwynedd  și al Merciei.

A fost o victorie decisivă pentru velși și merciani.

Regele Edwin a fost ucis și armata sa distrusa, fapt ccare a condus la prăbușirea temporară a Northumbriei.

El a fost convertit la creștinism în 627, în timp ce atacatorii au rămas păgâni.

La scurt timp după moartea sa, a fost venerat ca martir si  sfânt.

1113:  Orașul Oradea este mentionat pentru prima data sub numele latin Varadinum („vár” înseamnă cetate în limba maghiară),  într-o diplomă a abaţiei benedictine din Zobor , în care apare numele episcopului Sixtus Varadiensis şi al comitelui Saul de Bychar.

Așezarea este însă mult mai veche, rădăcinile sale fiind  de origine daco-romană.

Asa cum o atesta descoperirile arheologice, în zona Salca din oraş şi  cele din zona Băilor Felix, erau stabiliţi romani şi daci.

1006: S-a nascut  impăratul Go-Ichijō din Japonia; (d. 1036).

1350: S-a nascut Marele Cneaz al Moscovei, Dmitri Donskoi; (d. 19 mai 1389).

Grand Prince Dmitri Donskoi

La data de 8 septembrie 1380, pe campia Kulikovo  situata la 250 kilometri sud de Moscova, a invins ostile tătare-mongole  ale hanului Mamai, conducatorul Hoardei de Aur,  acesta fiind primul pas spre eliberarea poporului rus de sub jugul mongol.

În cinstea marii sale victorii, cneazului Dmitri Ivanovici i s-a dat numele de Dmitri Donskoi (Kulikovo aflându-se pe malul Donului).

1449: Are loc bătălia de la Tămăşeni, pe Siret (la miazănoapte de Roman).

Bogdan al II-lea al Moldovei, fiul nelegitim al lui Alexandru cel Bun si tatal lui Stefan cel Mare, avînd sprijinul lui Iancu de Hunedoara   (voievod al Transilvaniei între 1441-1456 si regent al Ungariei între 1446-1452), il înfrange pe Alexăndrel voda şi devine domn al Ţării Moldovei.

Bogdan al II-lea Musat

Alexăndrel a fugit în Polonia, în timp ce Bogdan a intrat în cetatea Sucevei, unde a fost uns domn.

Alexandru al II- lea sau Alexandrel voda,  a fost domn al Moldovei de trei ori: februarie 1449 – 12 octombrie 1449, februarie (înainte de 24) 1452 – 1454, februarie (înainte de 8) 1455 – 25 mai 1455.

 1490: S-a nascut compozitorul italian Bernardo Pisano;(d. 23 ianuarie 1548).

Bernardo Pisano (cunoscut si ca  Pagoli ) fost compozitor, preot, cântăreţ, şi cărturar al Renaşterii. 

A fost unul dintre primii madrigalisti şi primul compozitor care a tipărit muzica laica.

1492: A decedat pictorul si matematicianul italian Piero de’ Franceschi, numit della Francesca (n. 1420),  a cărui operă – centrată aproape exclusiv pe teme cu caracter religios – a exercitat o influență puternică asupra multor pictori renascentisti  de la sfârșitul secolului al XV-lea și începutul celui de al XVI-lea.

Stilul său se leagă de marile tradiții plastice ale lui Giotto, precum și de goticul  târziu.

1492: Exploratorul Cristofor Columb a ajuns in Caraibe descoperind “Lumea Noua”, crezând insă că a acostat în estul Asiei.

Dupa ce a traversat Oceanul Atlantic, navigatorul italian a pasit pe pamantul american si l-a declarat posesiune a Spaniei, tara care i-a finantat calatoria  pentru gasirea unei noi rute navale spre China si India.

Plecat din portul iberic Palos in data de 3 august,  cu vasele “Santa Maria”, “Pinta” si “Nina”, Columb a reusit sa descopere America fara sa stie insa unde se aflasi a fost convins  tot timpul ca se afla in Orientul indepartat.

Cristofor Columb - Wikipedia

A instalat o colonie de 39 de persoane in teritoriul descoperit  si s-a reintors in Spania incarcat de aur si avand la bord mai multi prizonieri “indieni”.

In martie 1493 a fost primit cu toate onorurile la curtea spaniola. Columb a fost primul european care a explorat America dupa vikingi, care si-au intemeiat colonii in partea de nord a continentului, pe teritoriul actual al Canadei, in secolul al X-lea.

Navigatorul a intreprins mai multe calatorii in “Lumea Noua” dupa aceasta expeditie de o insemnatate deosebită.

1537: S-a născut regele Eduard al VI-lea al Angliei; (d. 6 iulie 1553). A fost fiul lui Henric al VIII-lea  și al lui Jane Seymour  si a devenit rege al Angliei și al Irlandei  la 28 ianuarie 1547 , la vârsta de nouă ani.

Eduard a fost al treilea monarh din  dinastia Tudorilor și primul conducător al Angliei care a fost crescut ca protestant.

1595:  Trupele Domnului Moldovei, Ștefan Răzvan, ocupă Bucureștiul.

Ștefan Răzvan a fost domn al Moldovei  în perioada aprilie 1595 –  decembrie 1595, si este citat ca una dintre  puținele figuri ale istoriei românilor care ar  fi avut origini țigănesti.

Fiul unui  tigan musulman care emigrase către Moldova din Imperiul Otoman și al unei femei moldovence, se pare ca a servit în armata regelui Henric al IV-lea al Frantei si  apoi în armata poloneza.

Înainte de a accede la tronul Moldovei  avea titlul de hatman.

A luptat alături de Mihai Viteazul și a principelui transilvanean Sigismund Bathory  împotriva otomanilor si  i-a succedat la tron lui Aron Voda, pe care l-a alungat de pe tron, devenind domn.

Detronat la randul sau ca urmare a invaziei poloneze în Moldova, a fost înlocuit cu Ieremia Movila.

Bătălia decisivă a fost dată la  Areni, lângă Suceava.

Pierzând bătălia, Ștefan a fost capturat în încercarea sa de a fugi spre Transilvania  și a fost executat prin tragere in teapa.

 A fost imortalizat in drama istorica a lui Haşdeu,”Răzvan şi Vidra.

1777:  Domnul Moldovei, Grigore al III-lea Ghica, este executat prin strangulare de un trimis al sultanului.

Domnitorul Grigorie al III-lea Ghica – fanariotul martir cu suflet de român | CER SI PAMANT ROMANESC

 Pentru ca s-a opus cedării  Bucovinei, austriecii au cerut turcilor să-l înlăture, iar aceștia au trimis un capugiu (agent executor) la curtea lui Grigore, care l-a strangulat. Este înmormântat la biserica Sfântul Spiridon din Iasi.

1793:  Regina Franței,  Maria Antoaneta, este chemată la primul interogatoriu, în fața acuzatorului  publicFouqhier-Tinville, a unui asesor și a câtorva copiști.

Fouqhier-Tinville va încheia actul de acuzare cu cuvintele:  „Maria Antoaneta, văduva lui Ludovic Capet, a fost, cât timp a stat în Franța, flagelul și vampirul francezilor”.

1808: Imparatul francez  Napoleon I și Tarul rus Alexandru I, semnează convenția secreta prin care Rusia anexează Moldova și Țara Românească.

Când şi cum s-au hotărât ruşii să anexeze Basarabia. Trei documente - HISTORICE

În urma convorbirilor şi întrevederilor personale dintre Napoleon şi Alexandru I la 30.09 (12.10) 1808, la Erfurt, a fost semnată Convenţia secretă de alianţă între Rusia şi Franţa.

Chestiunilor Imperiului Otoman şi  celor legate de Principatele Romane în tratativele ruso-franceze, le-a revenit in cursul tratativelor un rol esenţial, fiindu-le consacrate cinci dintre cele 14 articole ale Convenţiei:

„Articolul 5. Înaltele părţi contractante se obligă a considera o condiţie neapărată a păcii cu Anglia recunoaşterea de către ea a Finlandei, Valahiei şi Moldovei ca fiind încorporate în componenţa Imperiului Rus”.

„Articolul 8. …Majestatea Sa împăratul întregii Rusii a mutat, deja, în această parte hotarul imperiului său până la Dunăre şi a încorporat la imperiul său Moldova şi Valahia, negăsind posibil să recunoască integritatea Imperiului Otoman, altfel decât cu această condiţie.

Drept urmare, Majestatea Sa împăratul Napoleon recunoaşte încorporarea amintită şi hotarul Imperiului Rus, mutat până la Dunăre”.

1810 : Avea loc prima ediţie a Festivalului Oktoberfest (“Sărbătoarea din Octombrie”) de la München, unul dintre cele mai faimoase festivaluri din lume. Această sărbătoare a luat fiinţă odată cu un eveniment important din istoria Bavariei: căsătoria dintre regele Ludwig I cu prinţesa Teresa de Saxe-Hildburghausen în data de 12 octombrie 1810. De atunci, în fiecare an s-a sărbătorit acest eveniment, transformându-se încet în marele festival al berii.

Cel mai popular festival al berii din lume, Oktoberfest, are loc în septembrie. Care este explicaţia acestei contradicţii

Festivalul şi-a mutat data de începere la sfârşitul lunii septembrie, datorită condiţiilor meteo favorabile, iar în 204 ani a fost anulat doar de 24 de ori din cauza războaielor sau a unor epidemii.

1822: Pedro I este   proclamat imparat al  Braziliei.

1823: Scoțianul Charles MacIntosh a pus în vânzare primele pelerine de ploaie.

 

1860: S-a născut Elmer Ambrose Sperry, inventator american al busolei giroscopice precum şi al pilotului automat utilizat pe navele marine; (d.16.06.1930).

1863: In  Principatele Unite , în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, este investit Guvernul Mihail Kogălniceanu.

Acesta a activat pînă pe 26 ianuarie 1865  şi s-a remarcat prin rodnice realizări social-economice.

1863: A decedat poetul  revolutionar român ardelean Andrei Mureşanu; (n. 1816).

Andrei Mureşanu, biografie

A început să publice poezie în revista Foaia pentru minte, inimă și literatură. A fost printre conducătorii revolutiei de la 1848, participând în delegația Brașovului la Adunarea de la Blaj  din mai 1848.

Poemul său Un răsunet, scris la Brașov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios (Din sânul maicii mele) și denumit ulterior “Deșteaptă-te, române !”, a devenit imn revoluționar – fiind numit de Nicolae Balcescu , Marseilleza românilor. Din  1990,  acesta a devenit Imnul Romaniei.

 După revoluția din 1848, Mureșanu a  publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică și de protest social. În 1862, poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănatatea precară, a murit în 1863 la Brașov.

1870: A decedat generalul confederat  american Robert H.Lee.

General Robert E. Lee | Scarriet

A fost comandantul armatei sudiste în timpul Războiului de secesiune; (n. 1807).

 1872: Francisc Iosif I, împărat al Imperiului Austro-Ungar şi rege al Ungariei, a ratificat legile XIX şi XX, care au consfinţit întemeierea Universităţii Regale Maghiare de la Cluj, în limba maghiară, cu patru facultăţi: filosofie şi litere, matematici şi ştiinţele naturii, drept, medicină. Inaugurarea Universităţii din Cluj a a vut loc la 10 noiembrie 1872.

Primul rector al Universităţii clujene a fost Áron Berde, anterior director al Academiei de Drept de la Cluj.

1879 (12/24): Este promulgată Legea de revizuire a art. 7 din Constituția României, care acorda cetățenie și locuitorilor de altă religie decât cea creștină.

I. C. Brătianu, din poziţia de preşedinte al Consiliului de Miniştri, a dat citire în Senat la 17 ianuarie 1879, Mesajului domnesc şi declaraţiei prin care Guvernul arăta că „este de trebuinţă a se supune reviziunei art. 7 din Constituţiune”.

La 22 mai 1879 au început lucrările de revizuire a Constituţiei, pentru ca la data de 24 iunie 1879, Comisia Senatului să depună raportul. Se statua că cel care intenţiona să se naturalizeze era obligat să adreseze domnitorului o cerere şi să declare că renunţă la protecţia străină.

După depunerea acestei cereri solicitantul trebuia să îndeplinească următoarele condiţii: să locuiască pentru o perioadă de 10 ani în ţară şi prin modul de comportament în societate să dovedească că este folositor acesteia.

După iniţiativa Domnului, Adunările legiuitoare îi acordau decretul de naturalizare, care era sancţionat şi promulgat de către domn.

Proiectul de revizie, propus de către Guvern Adunării Deputaţilor, a fost votat la 6 octombrie 1879 (cu 132 de voturi pentru, 9 contra şi 2 abţineri). Noul articol a fost publicat în Monitorul oficial din 13/25 octombrie 1879 .

1881: S-a născut regizorul american Cecil B. de Mille;(d. 1959).

Cecil B. DeMille - Regizor - CineMagia.ro

1891: S-a nascut Arthur Hays Sulzberger, publicist american, director al prestigiosului cotidian “New York Times” în perioada 1935–1961; (d.11.12.1968).

1896:  S-a nascut  poetul italian Eugenio Montale, iniţiatorul poeziei ermetice italiene.

Eugenio Montale e quella Germania che continua a tradurlo - Berlino Magazine

A fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1975; (“Oase de sepie”, “În timpul nostru”); (d.12.09.1981).

1897: In Rusia s-a jucat primul meci de fotbal.

1903 : In faţa Facultăţii de Medicină din Bucureşti, este  dezvelita statuia lui Carol Davila, creatie a sculptorului Carol Stork.

 

Misterul decorațiilor doctorului Carol Davila | MISTERELE DUNARII

Cladirea a fost construita dupa proiectul arhitectului francez Louis Pierre Blanc.

Un merit deosebit în realizarea acestei construcţii, precum şi în obţinerea fondurilor necesare îi este atribuit profesorului Thoma Ionescu (1860-1926), fratele lui Take Ionescu, personalitate politică de primă mărime a vremii; în aceeaşi zi a fost inaugurată şi statuia lui Carol Davila, aşezată în faţa facultăţii, realizată de sculptorul Carol Storck

1910: A fost descoperit, în Catedrala din Aachen, sarcofagul cu rămășițele împăratului Otto al III-lea al  Sfântului  Imperiu Romano- German; (980-1002).

1918: A fost adoptată Declaraţia de independenţă a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungare, de către Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român din Transilvania (în şedinţa din 29.IX/12.X.1918, de la Oradea), prin care românii transilvăneni îşi afirmă dreptul inalienabil la o viaţă naţională integrală; Comitetul este recunoscut ca organ provizoriu de conducere a Transilvaniei, în acest scop constituindu-se, la Arad, un Comitet de acţiune, în frunte cu Vasile Goldiş.

1924:  A încetat din viaţă scriitorul francez Anatole France, cunoscut pentru scrierile “Insula pinguinilor” ”Crima lui Sylvestre Bonnard”) şi “Revolta îngerilor”.

DOSAR 1915: Anatole France – Discurs ținut la Sorbona cu ocazia adunării ”Omagiu pentru Armenia” 9 aprilie 1916 • Blog Archive • 1915

A fost laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921; (n. 18 aprilie 1844).

1931:  Se inaugurează statuia lui Cristos  Mantuitorul din Rio de Janeiro, in Brazilia . Are 30 de metri înălțime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lățimea între brațe este de 28 metri, are o greutate de 635 de tone și este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.

Chipul celebrei statui a lui Iisus de la Rio a fost creat de un român! – Special Arad · ultimele știri din Arad

Mulajul (modelul) din ghips, precum și sculptura a fost efectuată de  o echipa condusa de sculptorul francez  Paul Landowski, din care făcea parte sculptorul român Gheorghe Leonida, însărcinat să realizeze capul statuii Mântuitorului.

Cine e românul care a sculptat chipul lui Iisus din Rio de Janeiro. Gheorghe Leonida a murit în urma unui accident stupid - IMPACT

1935: S-a nascut Luciano Pavarotti, tenor italian, la Modena, in Italia. Si-a abandonat cariera de profesor ca sa devina cantaret, decizie care a fost inspirata pentru ca foarte curand a reusit sa castige un premiu international intr-o competitie desfasurata in 1961 la Teatrul Reggio.

Best of #SingWithPavarotti - Pavarotti Official

In acelasi an si-a facut debutul pe scena. A luat apoi parte la turneul facut de artistii de la Scala prin Europa, in perioada 1963-1964 cantand alaturi de acestia. In 1965 a cantat alaturi de Joan Sutherland in opera “Lucia di Lammermoor“, iar in 1968 a aparut pentru prima data in fata spectatorilor din SUA.

Vocea sa inconfundabila a impresionat milioane de persoane, iar aparitiile sale televizate au reusit sa creasca numarul iubitorilor de muzica clasica.

Si-a publicat o carte biografica si a apaut in filmul “Yes, Girogio”. A cantat pe cele mai mari scene ale lumii, dar si pe stadioane si a aparut in concerte impreuna cu vedete ale muzicii pop si rock.

A initiat o serie de spectacole – “Luciano Pavarotti si prietenii” – pentru strangerea de fonduri in scopul ajutorarii celor aflati in dificultate.

A decedat in urma unei boli grave la data de  6 septembrie 2007.

1940: Incepe intrarea trupelor Germaniei naziste în România în baza “garanţiei” din 30 august, privind noile graniţe.

Primele formaţiuni de comandament ale Misiunii militare germane, conduse de generalul de cavalerie Erik Hansen, generalul Wilhelm Speidel, comandantul forţelor de aviaţie şi generalul Arthur Hauffe, şeful de stat major, au sosit la Bucureşti la 12 octombrie 1940. La 11 noiembrie 1940 în România se găseau deja 22.430 militari germani, dintre care 890 ofiţeri şi 21.540 soldaţi.

Misiunea militară” germană a ocupat principalele puncte strategice de pe Valea Prahovei, în Bucureşti şi pe raul  Prut, devenit granita cu URSS, dupa anexarea Basarbiei de catre URSS.

1944: Municipiul Oradea a fost eliberat de către unități militare românești și sovietice, de sub ocupația  maghiară. Ziua orașului.

1946: A fost înființat Institutul de Endocrinologie “C.I. Parhon”, din București.

1964: Sovieticii au lansat în spațiu Voskhod I , prima navă spațială capabilă să transporte trei persoane pe orbita Pământului.

Echipajul era format din comandantul Vladimir Komarov, inginerul Konstantin Feoktistov şi doctorul Boris Yegorov.

1968: Se deschide a XIX-a ediție a Jocurilor Olimpice de Vară din Mexico City, Mexic.

România a obținut 15 medalii (4 aur, 6 argint, 5 bronz).

1968:  Guineea Ecuatorială se declara  independentă de  Spania.

1969 : A  decedat Sonja Henie, patinatoare americană de origine norvegiană, campioană mondială la patinaj între 1927 – 1936.

 A fost  considerată cea mai mare patinatoare a tuturor timpurilor; (n.08.04.1912).

1971 : A murit Dean Gooderham Acheson, om politic american, secretar de stat (1949-1952) şi consilier pentru patru preşedinţi, principalul artizan al politicii externe a Statelor Unite în perioada Războiului Rece de după al doilea Război Mondial (n.11.04.1893).

1975: Arhiepiscopul Oliver Plunket este sanctificat, devenind primul sfânt de origine irlandeză în ultimele 7 secole.

1979 : A încetat din viaţă sculptorul Iosif Fekete, realizatorul Monumentului aviatorilor din Bucureşti între anii 1928 şi 1930; (n. 15 iun 1903).

1981:  A încetat din viaţă scriitoarea Agatha Grigorescu-Bacovia, soţia poetului George Bacovia; a publicat volumele “Armonii crepusculare” – 1923 şi “Muguri cenuşii” (1926) (n. 8 martie 1895).

Foto: Agatha Grigorescu si George Bacovia

1984: O puternică bombă detonată la ora 2:54 noaptea de IRA (Irish Republican Army), în Grand Hotel din Brighton, Anglia, avea ca scop declarat uciderea primului ministru Margaret Thatcher (n.1925 – m.2013). „Doamna de Fier” a reuşit să scape nevătămată, dar cinci persoane au fost ucise, şi alte 31 rănite.

1986: Summitul americano-sovietic de la Reykjavik  se incheie cu un eşec.

Prședintele american Ronald Reagan şi  liderul sovietic Mihail Gorbaciov nu au reuşit să ajungă la un acord la summitul dezarmăriidesfasurat la  Reykjavik, in Islanda.)

Esecul s-a datorat in principal refuzului preşedintelui Reagan de a abandona programul  militar Initiativa de Aparare Startegica (SDI), supranumit “Razboiul Stelelor”.

Reagan şi Gorbaciov nu reuşesc să cadă de acord asupra  inghetarii programului militar  Star Wars (Razboiul Stelelor).

1990: A încetat din viaţă scriitorul rus Arkadi Strugaţki, autor de literatură SF; (n. 18 aug. 1925).

1992 : Este sigilata „Capsula mileniului” care conţinea o colecţie numismatică spaniolă care marca a 500–a aniversare a descoperirii Americii, precum şi diverse texte de Cristofor Colum. Capsula va rămâne închisă până la 12.10.2492.

1993 : În Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA s-a votat în unanimitate clauza naţiunii celei mai favorizate pentru Romania.

1994:  A încetat din viaţă regizorul roman Manole Marcus (“Viaţa nu iartă”, “Actorul şi sălbaticii”, “Mitică Popescu”; (n. 8.01.1928).

1998: Curtea Supremă de Justiţie a Romaniei  i-a reabilitat pe Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, fondatorii Partidului Naţional Ţărănesc, persecutati de guvernarea comunista si morti in timpul detentiei.

iuliu-maniu-ion-mihalache-jpg

1999 : Secretarul general al O.N.U., Kofi Annan a anuntat ca, odata cu nasterea unui baiat la Sarayevo, populatia lumii a ajuns la 6 miliarde.

1999 : Lovitura de stat militara in Pakistan condusa de generalul  Pervez Musharraf.  Guvernul lui Nawaz Sharif este inlaturat fara varsare de sange.

1999: Fosta Republică Autonomă Sovietică Abhazia îşi declară independenţa fata de Georgia.

Marşul Rusiei lui Putin spre refacerea fostei URSS | CER SI PAMANT ROMANESC

2000:  Premiu Nobel pentru pace a fost atribuit scriitorului francez de origine chineză Gao Xingjian.

Gao Xingjian, laureatul Nobel în anul 2000, la Polirom. - Ziarul Metropolis | Ziarul Metropolis

2000: Nava de razboi americană  USS Cole este grav avariata  in  golful Aden din  Yemen , de doi atentatori sinucigaşi.

Remembering the Attack on the USS Cole - Patriots Point News & Events

In explozie au fost ucisi 17 membri ai echipajului şi răniți  alti  39.

In urma deflagrației s-a produs, în partea stângă a navei, o gaură de marimea unei case, (12 metri lungime) .

Atacul  impotriva navei americane a fost  executat cu ajutorul unei bărci încărcate cu explozibili.

2001: Organizația Natiunilor Unite  şi Secretarul său general, Kofi Annan, au primit Premiul Nobel pentru Pace.

2002: Un atac terorist cu bombă într-un club  din Insula Bali (Indonezia), a ucis  202 persoane, majoritatea turiști  şi a rănit peste 300.

How my husband and I survived the Bali bombing - Chatelaine

După explozie s-a declanșat  un incendiu puternic, care a amplificat pierderile.

2002:  Papa Ioan Paul al II-lea şi Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române (BOR),  au semnat în premieră o declaraţie comună, care îndemna  la unitatea creştinilor, acesta fiind primul act încheiat vreodată dintre un suveran Pontif şi un patriarh ortodox.

2005: A fost lansată a doua misiune chineză cu oameni la bord, Shenzhou 6.

A ramas  pe orbită 5 zile.

 

 2006: A murit cineastul italian Gillo Pontercorvo; (n. 1919).

Gillo Pontecorvo - Ciak si gira! Scatti da una storia del cinema | Asta a Tempo - Cambi Casa d'Aste

2012: A murit Torkom Manoogian, Patriarhul Bisericii Armene din Ierusalim.

Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Torkom Manoogian, Patriarhul Bisericii Armene din Ierusalim a trecut la cele veșnice | araratonline.com

Ales al 96-lea patriarh armean al Ierusalimului, în 1990, el conducea comunităţile armene ortodoxe din Israel, Teritoriile palestiniene şi Iordania (n. 1919).

2015: A murit inginerul şi fizicianul american George (Edwin) Mueller, creditat drept „părintele navetei spațiale” și unul dintre cei mai importanţi manageri din istoria NASA.

GEORGE E. MUELLER | Memorial Tributes: Volume 21 | The National Academies Press

A fost cel care a coordonat Agenţia spaţială americană în misiunile Apollo, care i-a dus pe primii astronauţi pe Lună și a avut un rol important în proiectarea şi construcţia primei staţii spaţiale americane; (n. 1918).

2015: A murit, actrița și dansatoarea americană Joan Leslie; (n. 1925).

Pe numele adevărat Joan Agnes Therese Sadie Brodel ( 26.01.1925 – 12.10.2015). S-a născut la Detroit și a murit în Los Angeles, California.

Și-a început cariera cu numele de Joan Brodel în spectacole de vodevil, apoi a avut roluri mici la Hollywood și a apărut în „High Sierra” cu Humphrey Bogart, în 1941. A mai jucat cu Gary Cooper în „Sergentul York”, dar și cu James Cagney în „Yankee Doodle Dandy”, apoi cu Fred Astaire, în „The Sky’ s the Limit”.

După ce în anii 1950, a dat naștere la două gemene,a ales să se concentreze pe creșterea fiicelor sale. Ultimul ei film a fost Revolta lui Mamie Stover (1956). A continuat să facă apariții sporadice în emisiuni de televiziune în timp ce copiii ei erau la școală. S-a retras din actorie în 1991, după ce a apărut în filmul TV Fire in the Dark și a reapărut după un timp la TV.

I s-a atribuit o stea pentru televiziune în partea de est, aria 1500, pe Vine Street în San Francisco.

2019: Eliud Kipchoge din Kenya devine primul atlet care a alergat la Viena într-un maraton mai puțin de două ore, cu un timp de 1:59:40 .

Kenya bars athletes like Eliud Kipchoge from global travel over coronavirus worries - The National

12 octombrie este:

În Guineea Ecotorială – Ziua Independenței – data în care se sărbătorește independența acestei țări față de Spania în 1968.

Harta Guinea: consulta harta politica a Guineei pe Infoturism.ro

Republica Guineea Ecuatorială este o țară în Africa Centrală. Are granițe cu Camerun și Gabon. Ieșirea la Oceanul Atlantic se face prin Golful Guineei.
Țara are o suprafață de 28 051 km²  și 1.267.689 locuitori (2017). Capitala a cărei populație este de 155.963 de locuitori (2005), este orașul Malabo localizat în partea de nord-vest a insulei Bioko.

ZIUA HISPANITĂȚII

La 12 octombrie 1492, Cristofor Columb descoperea America, punând bazele unei legături ce avea să se dezvolte rapid între europeni şi populaţia indigenă din noul continent.

Adevărul despre Cristofor Columb. Acesta nu a demonstrat că Pământul e rotund și nu a descoperit America - Editia de Dimineata

Spania începea procesul de colonizare în emisfera vestică, ajungând, dupa trei secole, un mare imperiu care cuprindea America Centrală, o bună  parte din America de Sud şi Mexic.

Chiar dacă de-a lungul secolului al XIX-lea, Spania a pierdut treptat coloniile sale din America în urma unor mişcări de independenţă, culminând cu Războiul Spaniol-American, 12 octombrie a rămas în istoria ţării ca un moment ale cărui importanţă şi impact asupra evoluţiei naţiunii  spaniole sunt de netăgăduit.

Astfel, la fiecare 12 octombrie, spaniolii se îmbracă în haine de sărbătoare pentru a celebra cum se cuvine ceea ce ei numesc, Dia da Hispanidade – Ziua Hispanităţii.
Ceremonia oficiala de comemorare a descoperirii Americii constă într-o paradă militară ce are loc în Madrid, capitala ţării, ceremonie prezidată de Regele Spaniei şi de Preşedintele Guvernului spaniol.

În fiecare an de Ziua Hispanităţii, Forţele Armate spaniole oferă demonstraţii impresionante celor veniţi să asiste la paradă.

La 12 octombrie 2010, nu doar poporul spaniol îi aduce un omagiu lui Cristofor Columb .

Ziua descoperirii Americii este sarbatorita in Venezuela, Spania, Columbia, Mexic, Uruguay, Chile si in general in toate tarile unde se vorbeste limba spaniola.

 CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfinții Mucenici Tarah, Prov și Andronic

Sfintii Mucenici Tarah, Prov si Andronic

Sfintii Mucenici Tarah, Prov si Andronic au vietuit in vremea imparatului Diocletian (284-305) si au murit pentru ca au refuzat inchinarea in fata idolilor. Tarah s-a nascut in Claudiopolisul Siriei, Prov a fost din Perga Pamfiliei, iar Andronic a fost fiul unui cetatean de mare vaza din Efes.

 Dupa ce au fost torturati in mai multe cetati, au fost aruncati in fata fiarelor impreuna cu cativa criminali. Fiarele i-au sfasiat pe criminali, in vreme ce sfintii au iesit nevatamati. In urma acestei minuni, multi cetateni au primit credinta in Hristos. Ei au fost ucisi de soldati la porunca proconsulului Numerian Maximus.

Desi trupurile acestora au fost amestecate cu cele ale criminalilor, Dumnezeu le-a descoperit unor crestini in chip minunat care sunt trupurile martirilor – trei lumanari s-au aratat deasupra trupurilor acestora. Astfel, cei trei mucenici au fost ingropati cu cinste.

Mentionam ca la Biserica Memoriala Mihai Viteazul din Alba Iulia se afla particele din moastele Sfintilor Prov, Tarah si Andronic.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
 4. e.maramures.ro;
 5. Istoria md.;
 6. Istoricul zilei.blogspot.com;
 7. Wikipedia.ro
 8. Rador.ro
 9. https://www.cinemagia.ro

12/10/2020 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 12/10/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: