CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 7 OCTOMBRIE. VIDEO


7 octombrie, istoricul zilei

3761 î.Hr.:  Este data  la care Calendarul Evreiesc socotește  crearea de către Dumnezeu primului om, Adam.

Calendarul evreiesc este calendarul oficial al statului Israel.

Este calculat in functie de fazele lunii. Zilele saptamanii sunt desemnate de numere, doar cea de a saptea zi – sabatul – poarta diferite nume.

Prima zi a saptamanii incepe la rasaritul zilei de sambata si se termina la apusul zilei de duminica. Sabatul incepe la apusul zilei de vineri si se incheie la apusul zilei de sambata.

Timpul este socotit dupa meridianul pe care este asezat Ierusalimul. Anul are 12 luni a cate 29/30 de zile. Doar doua luni din an au alta marime in zile.

Pentru a se echilibra diferenta de timp ce reiese la o anumita trecerea a anilor, la fiecare al 3-lea, 6-lea, 8-lea, 11-lea, 14-lea, 17-lea, 19-lea an al fiecarui ciclu de 19 ani – se adauga o luna in plus.

13 I.Hr.: S-a nascut Tiberius Drusus Claudius Iulius Caesar Nero, (mai tarziu numit si  Drusus cel tanar sau  Drusus Julius Caesar), singurul fiu  al imparatului  Tiberius si al primei sale sotii, Vipsania Agrippina; (d.14 septembrie 23 d.Hr.).

A fost de asemenea var  primar cu imparatii Caligula si Claudius si var de gradul doi cu imparatul Nero.

A murit otravit de sotia sa Livilla , incitata de prefectul garzii pretoriene, Sejan, concubinul acesteia.

336: A murit Papa Marcu, conducator al Bisericii Romei în perioada 18 ianuarie 336 – 7 octombrie 336.

Se pare că pe timpul pontificatului său au fost concepute listele de episcopi și martiri, numite Depositio episcoporum și Depositio martyrum.

În decursul pontificatului său de 8 luni, Papa Marcu a edificat basilica Sf. Marcu Evanghelistul din Roma., în anul 336, a cărei arhitectură exterioară a fost modicată ulterior de mai multe ori precum și Basilica Sf.Balbina, în afara orașului.

 929: A murit regele Carol al III-lea  al Franciei occidentale ; (n.17 septembrie  879).

Charles III of France.jpg

  

Aparținea dinastiei Carolingiene, si a fost incoronat la 28 ianuarie 893.

A  fost regele   Franciei de Vest de la 898 până la 922 și regele Lotharingiei.

1242: A murit Împăratul Juntoku al Japoniei; (n. 1197 e.n).

A fost al 84 – lea împărat al  Japoniei, în  conformitate cu  ordinea tradițională de succesiune.

 Domnia sa a durat ani din 1210 pana in 1221, cand  a fost forțat să abdice de la tron.

Mormântul  împăratului Juntoku se afla la Kyoto.

1477: A fost  inaugurata in Suedia, Universitatea din Upsala, cea mai veche universitate din Scandinavia. A fost fondata la  initiativa  arhiepiscopului de Uppsala, Jakob Ulfsson si a regelui suedez Sten Sture cel Batran, in urma unei Bule  papale emise de papa Sixt al IV-lea.

1571: Flota „Ligii Sfinte”, organizată de Papa Pius al IV–lea, care reunea fortele maritime ale  Spaniei, Maltei, Veneției, Genovei și Ducatului de Savoia, a  zdrobit  flota turcă  in bătălia de la Lepanto.

 Aceasta victorie a prevenit  dominarea  Marii Mediterane  de catre  forțelor musulmane, a protejat Italia de o mare invazie otomană, și i-a împiedicat pe otomani să înainteze mai departe în flancul sudic al Europei.

Lepanto a fost ultima mare bătălie navală dusă aproape în întregime cu vase galere cu vâsle.

1698: Sinodul de la Alba Iulia decide unirea Mitropoliei ortodoxe de Alba Iulia, cu Biserica Catolică.

Convocat de mitropolitul Atanasie Anghel  la  Alba Iulia , pentru a discuta cu preoții și cu protopopii chestiunea integrării religioase a românilor ardeleni sub autoritatea papei de la Roma,  sinodul condus de  mitropolitul Anghel a adoptat formularea:

„Noi, Vlădica, Protopopii și Popii Băsericii Românești dăm știre tuturor că de bună voia noastră ne unim cu Băserica Romei și ne mărturisim mădulările cestei Băserici Sânte a Romei.”

 Prin acest act a luat ființă in Transilvania Biserica Româna  Unita cu Roma, sau Biserica greco-catolica.

1748: S-a nascut  regele Carol al XIII-lea al Suediei; (d. 1818).

A domnit din  5 iunie 1809  pana la  5 februarie 1818.

La constituirea Uniunii Suediei cu Norvegia, pe 4 noiembrie 1814, Carol a devenit și rege al Norvegiei, sub numele de Carol al II-lea.

A murit fără moștenitori legitimi, pe 5 februarie 1818, iar Casa Bernadotte  l-a succedat  la tron , cu primul rege , Carol al XIV-lea al Suediei.

1763: Regele George al III-lea al Marii Britanii emite o proclamație regală prin care, în teritoriile de la nordul și vestul munților Allegani era intrezisă colonizarea.

Documentul se dorea a fi un pas spre stabilizarea relațiilor dintre englezi și indienii din această parte a Americii de Nord, după terminarea Războiului de șapte ani.

1769: Navigatorul englez James Cook descoperă Noua Zeelandă.

Harta Noua Zeelanda: consulta harta politica a Noii zeelande pe Infoturism.ro

 Foto: Harta Noii Zeelande        

1776:  Prințul Moștenitor Pavel al Rusiei, se căsătorește cu principesa Sophie Dorothea de Württemberg.

1777: Are loc Bătălia de la Saratoga. Armata coloniilor americane îi învinge pe englezi. La sfârșitul luptelor generalul englez s-a predat.

Aceasta batalie este considerată de mulți istorici un punct de cotitură   hotărâtor în evoluția razboiului american de independenta.

1842: Are loc înlocuirea de către curţile suzerane şi protectoare, a domnului Munteniei Alexandru Ghica, învinuit de a fi incălcat prevederile Regulamentului Organic.

 Alexandru Ghica a  domnit din aprilie 1834.

A instituit ca monedă a țării in 1836 Leul, unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

1849: A decedat scriitorul şi poetul  american Edgar Allan Poe: “Aventurile lui Gordon Pym”, “Prăbuşirea casei Usher”, “Pisica neagră”, “Cărăbuşul de aur” ; (n. 19.01.1809, in Boston).

1857: Mihail Kogălniceanu prezintă în Adunarea ad-hoc a Moldovei proiectul de rezoluţie care cuprindea “dorinţele fundamentale” ale românilor moldoveni, arătînd că “dorinţa cea mai mare, cea mai generală, acea hotărîtă de toate generaţiile trecute, acea care este sufletul generaţiei actuale, acea care, împlinită, va fi fericirea generaţiilor viitoare, este UNIREA PRINCIPATELOR ÎNTR-UN SINGUR STAT, o unire care este firească, legiuită şi neapărată, pentru ca în Moldova şi Valahia suntem acelaşi popor, omogen, identic, ca nici unul altul, pentru că avem acelaşi început, acelaşi nume, aceeaşi limbă, aceeaşi religie, aceeaşi istorie, aceeaşi civilizaţie, aceeaşi instituţii, aceleaşi legi şi obiceiuri, acelaşi temeiuri şi aceleaşi speranţe, aceleaşi trebuinţe, aceeaşi hotare de păzit, aceleaşi dureri de trecut, acelaşi viitor asigurat şi în sfîrşit, aceeaşi misie de îndeplinit“. 

Fișier:Mihail Kogalniceanu utexas.jpg - Wikipedia

1866: A apărut la București, primul numar al periodicului politic și literar “Dacia Română”.

1868: A fost inaugurata în Ithaca, statul american  New York, Universitatea  Cornell.

1885:  S-a născut fizicianul danez de origine evreiasca Niels Bohr.

A avut contribuţii esenţiale la înţelegerea structurii atomice şi a mecanicii cuantice.

The Nucleus of War: Niels Bohr's Role in the Manhattan Project - Simply Charly

A fost întemeietorul şcolii de cuantică de la Copenhaga, laureat al premiului Nobel (1922), pentru fizică; (d.18 noiembrie 1962).

1886: S-a nascut Romulus Cândea, membru corespondent al Academiei Române.

A întemeiat Institutul de istorie şi limbă al Universitatii din Cernăuţi; (d.19.01.1973).

1900: S-a nascut  fruntașul nazist german Heinrich Himmler.

 

Germany′s BND spy agency employed Heinrich Himmler′s daughter | News | DW | 29.06.2018

A fost sef al trupelor de șoc naziste SS,  şef al Gestapoului, ministru german de interne între 1943 – 1945 şi organizator al masacrelor evreilor în timpul celui de-al III-lea Reich (d.23.05.1945).

1910:  S-a născut Eusebiu Camilar, prozator, poet şi traducător: “Povestiri eroice”, “Cartea de piatră”, “Cordun”, “Focurile”; (d. 27 august 1965).

1919: Ia ființă compania  aeriana olandeza Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Este cea mai veche, încă operativă, companie aviatică.

1925: Este semnat Decretul regal privind noua împărţire administrativă a României în judeţe, plăşi, comune urbane, reşedinţe, comune rurale, municipii şi sate.

1931: S-a nascut Desmond Tutu, episcop sud-african de culoare, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in anul 1984.

Desmond Tutu | Biography, Facts, & Nobel Peace Prize | Britannica

A fost secretar general al Consiliului Ecumenic Sud–African (SACC).

1939: A fost asasinat la Paris de către un tânăr evreu, Herschel Feibel Grynszpan, secretarul ambasadei germane, Ernst von Rath.

Acesta a fost pretextul pentru “noaptea de cristal”–“Kristallnacht”, semnalul pentru aplicarea “soluţiei finale” antievreiești de către Germania nazistă.

 

Astfel , la 9 noiembrie 1938, vitrinele a peste 7500 de magazine evreieşti au fost sparte, sinagogile au fost incendiate, peste 20000 de cetăţeni germani de confesiune mozaică au fost trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Buchenwald şi Saschsenhausen.

1940: S-a nascut actorul si cântărețul  român Sergiu Cioiu.

1949: A fost creata Republica Democrata Germana (RDG), in zona de ocupatie sovietica a Germaniei. La cinci luni dupa ce Marea Britanie, Statele Unite si Franța au infiintat Republica Federala Germana (RFG), a fost proclamat ca stat si RDG-ul, aflat sub ocupatie sovietica,sub conducerea Partidului Socialsit Unit.

Imagini pentru gdr map

In fruntea tarii a fost instalat Wilhelm Pieck, iar premier a fost numit Otto Grotewohl.

Astfel s-a produs divizarea Germaniei, tara a carei reunificare va avea loc abia peste 40 de ani. Capitala a fost stabilita la Berlin, orasul fiind si el impartit in doua printr-un zid.

1950: Armata  Chinei comuniste, declanșează acțiunea de cotropire a  Tibetului.

 

1952: S-a nascut Vladimir Putin, presedinte  si premier al Rusiei. S-a nascut in orasul Leningrad (azi St. Petersburg), unde a si urmat scoala.In 1975 a absolvit facultatea si si-a inceput cariera in KGB ca ofiter de informatii in Germania de Est.

A avut o activitate indelungata in spionajul sovietic, unde a ramas pana in 1989.

Imagini pentru v putin photos

Dupa colapsul URSS, s-a retras din KGB cu gradul de colonel si a revenit in orasul natal unde s-a implicat in politica si astfel, a ajuns sa ocupe diverse functii in organsimele de stat.

In 1998 a fost cooptat in administratia prezidentiala a lui Eltin si i s-a incredintat sarcina de a intretine relatiile cu guvernele regionale ale Rusiei.

Ulterior a coordonat activitatea fostului KGB dupa care, in august 1999, a fost numit prim-ministru.

Plecarea lui Boris Eltin din functia de presedinte i-a permis lui Putin sa acceada in 2000 la cea mai inalta functie in stat, post in care a fost reales patru ani mai tarziu si pe care l-a predat in 2008 fostului sau premier, Dmitri Medvedev.

La 7 mai 2012, Vladimir Putin s-a reinstalat in functia de presedinte al Federatiei Ruse.

Duce o politica agresiva  de reconstituire a fostei URSS.

1952: A început să fie folosit ca model general de indentificare a produselor, modelul de cod de bare realizat de Woodland și Silver.

1955: S-a nascut  Yo–Yo Ma, violoncelist american,nascut in franta intr-o familie de chinezi, câştigătorul a 14 premii Grammy şi autorul a 50 de albume muzicale; („Obrigado, Brazil”).

1968: A încetat din viaţă Emil Petrovici, lingvist român, membru al Academiei Române.

A fost principalul autor al “Atlasului lingvistic român”, profesor la Universitatea din Cluj, membru al Academiei Române ;(n.04.01.1899).

1968: S-a nascut interpretă română de muzică ușoară Luminița Anghel.

1979:  S-a nascut Simona Amânar, gimnastă româncă, multiplă medaliată europeană, mondială şi olimpică.

Simona Amanar

1985: A fost deturnată, de membrii organizației “Frontul pentru Eliberarea Palestinei”, nava italiană Achille Lauro , aflată în croazieră pe Marea Mediterană.

La bordul navei se aflau 420 de persoane

Patru membri ai Frontului de Eliberare Palestinei (PLF) au preluat controlul nave, luând ostatici pasagerii și echipajul si au îndreptat nava spre portul Tartus in  Siria, și au cerut eliberarea a 50 de palestinieni aflati in închisorile israeliene. După ce le-a fost refuzata permisiunea de a andoca la Tartus, teroriștii au ucis un  pasager evreu–american infirm  și apoi i-au aruncat trupul peste bord.

Nava a fost indreptata înapoi spre Port Said, și după două zile de negocieri, teroriștii au fost de acord să renunțe la actiune, în schimbul   transportarii lor in Tunisia la bordul unui avion comercial egiptean. Acest avion a fost obligat de avioane de luptă americane sa aterizeze în Sicilia, unde teroriștii au fost arestați și ulterior judecati pentru crimă.

1988: A murit  filosoful  francez de origine română Ştefan Lupaşcu ;  (n. 11.08.1900).

1992: A murit Tevfik Esenç , ultimul vorbitor al limbii  ubykh; (n. 1904).

Ubykh - Tevfik Esenç by B George Hewitt on SoundCloud - Hear the world's sounds

Ubykh sau Ubyx este o limbă dispărută din  grupul limbilor caucaziene  de nord-vest , vorbita de poporul Ubykh (care  a trăit de-a lungul coastei de est a Mării Negre, înainte de a migra în masă către Turcia în 1860, ca urmare a persecutiilor la care au fost supusi de catre cotropitorii ruși).

Limba Ubykh  avea un număr foarte mare  consoane și este posibil să fi fost limba cu cele mai multe consoane din lume.

1993 : România a fost primită în Consiliul Europei, în urma solicitării din 21 martie 1990.

2001: Forțele militare americane au declanșat ofensiva asupra guvernului taliban din Afganistan și a teroriștilor din gruparea Al-Qaeda, în urma atentatelor din 11 septembrie 2001 de la New York şi Washington D.C.

2001: Trupe ale SUA și ale aliaţilor lor britanici au iniţiat o acţiune militară în Afghanistan, atacurile aeriene îndreptându-se asupra aeroporturilor din Kandahar şi Kabul și spre forţele talibane şi taberele de antrenament ale teroriştilor Al-Qaeda de  lângă Jalalabad.

A fost începutul acţiunii intitulate „Enduring Freedom” în Afghanistan, încheiată la 31.XII.2014 şi continuată de la 1.I.2015 cu operaţiunea „Freedom’s Sentinel”.

2001:  Seful comunist  Vladimir Voronin, a cerut conducerii radioului şi televiziunii moldoveneşti să nu mai folosească pe post denumirea de „limba română”, pentru limba vorbită în Republica Moldova.

Imagini pentru Vladimir Voronin si limba moldoveneasca photos

2002: Scriitorului Paulo Coelho i–a fost înmânat, la Frankfurt, Premiul Planetary Arts 2002 din partea Club of Budapest.

Paulo Coelho a prezentat public scuze Franţei şi cuplului Macron VIDEO

Cărţile lui Coelho au un succes senzaţional, aflându–se permanent pe primele locuri în topurile de vâzări („Alchimistul”, „Veronika se pregăteşte să moară”, „Al cincilea munte”, „Diavolul şi domnişoara Prym”).

2004: Regele Norodom Sihanouk al Cambodgiei abdică și este înlocuit de fiul său Norodom Sihamoni.

King Norodom Sihanouk of Cambodia | Cambodia, History, Culture

Foto: Norodom Sihanouk    

2006: A fost ucisă la Moscova jurnalista rusă Anna Politkovskaia, cunoscută pentru opoziţia sa faţă de conflictul cecen şi faţă de preşedintele  Vladimir Putin; (n. 20 august 1958, New York).

CEDO a condamnat Rusia în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia | NEWS ROMANIA

Cazul ramas nerezolvat al uciderii sale continuă să atragă atenţia opiniei publice din intreaga lume.


2013: A murit Patrice Chéreau, actor de film, scenarist, regizor şi producător francez; (n. 1944).

Patrice Chéreau : biographie, actualités et émissions France Culture

2014: A murit romancierul, eseistul şi dramaturgul german Siegfried Lenz; (n. 1926).

Nachruf zum Tod von Autor Siegfried Lenz

2018 : În România, prezența redusă la urne, a dus la eșuarea referendumului constituțional privind interzicerea căsătoriei între persoane de același sex.

2019 : Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat americanilor William Kaelin și Gregg Semenza , precum și britanicului Peter J. Ratcliffe pentru descoperirile lor privind controlul oxigenării celulare.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfintii Mucenici Serghie si Vah

Sfintii Mucenici Serghie si Vah

Sfintii Serghie si Vahh, erau romani si conducatori ai armatei imparatului Maximian (286-305).

Ei erau crestini in ascuns, caci imparatul era un persecutor al crestinilor. Au fost descoperiti lui Maximian ca se inchinau lui Hristos, motiv pentru care li s-a cerut sa jertfeasca idolilor.

Acestia, refuzand sa aduca jertfe zeilor, au fost lipsiti de insemnele demnitatii militare, imbracati in haine femeiesti si purtati prin cetate, in semn de batjocora.

Pentru ca nu au lepadat credinta in Hristos nici dupa aceasta batjocorire, au fost dusi in cetatea Varvalisa, spre a fi supusi chinurilor de imparatul Antioh.

In drum spre aceasta cetate, li s-a descoperit ingerul si le-a vestit ca “Pentru nevointa voastra veti lua cununile biruintei de la Domnul Iisus Hristos, Care va fi alaturi de voi in suferinta voastra, dandu-va ajutorul Sau pana ce il veti calca pe vrajmasul diavol sub picioarele voastre“.

In aceasta cetate Sfantul Vah si-a dat duhul in urma torturilor, iar Sfantul Serghie a fost decapitat.

Mentionam ca Sfintii Serghie si Vah sunt ocrotitorii Olteniei. Capetele celor doi sfinti au fost aduse in tara noastra de Domnitorul Neagoe Basarab.

Ele au fost depuse in Manastirea Curtea de Arges, insa, prin hotararea Sfantului Sinod, ele au fost aduse in catedrala mitropolitana “Sfantul Dumitru” din Craiova, pe 25 octombrie 1949, in vremea IPS Firmilian, mitropolitul Olteniei.

 VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 4. Emaramures.ro;
 5. Istoria md.;
 6. Istoricul zilei blogspot.com;
 7. Mediafax.ro;
 8. Wikipedia.ro.
 9. Rador.ro.

07/10/2020 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: