CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Când spui adevărul despre ruși…


Când spui adevărul despre ruși, aceștia imediat te etichetează ca „rusofob” (la care, mai adaugă „fascist”, „nazist”…).

Cu riscul de a mă mai învrednici încă o dată de acest „titlu” voi lua în discuție o chestiune vădit „sensibilă” și deranjantă pentru ei: rușii și războaiele. 

Apropo, dacă dați în căutare pe Google, veți vedea că lista e impresionantă: război ruso-turc, război ruso-japonez, război ruso-afgan, război-polonez, războiul moldo-rus (războiul din Transnistria), război ruso-cecen, război ruso-georgian, război ruso-ucrainean ș.a.
Agresiunea armată a Rusiei în Crimeea și ocuparea acesteia a mai pus odată în lumină fața adevărată a imperialismului rusesc. În afară de tancuri, rușii mai au și alte arme de temut: minciuna, manipularea, dezinformarea, calomnia ș.a.m.d.

Este extrem de instructiv în contextul dat Războiul ruso-finlandez din 1939. Istoriografia sovietică a mințit cu nerușinare vizavi de acest război care a fost unul de ocupație din partea Kremlinului scria în 2014 regretatul jurnalist de la Chișinău, Constatin Tănase, în ziarul Timpul.md.

Războiul a fost declanșat de sovietici în urma unei provocări puse de ei înșiși la cale.

(Potrivit istoricilor, pe 26 noiembrie, Moscova a înscenat un incident în timpul căruia artileria sovietică a bombardat o regiune din zona satului de frontieră Mainila, după care au dat vina pe finlandezi.

Sovieticii au pretins că artileria finlandeză a bombardat în mod deliberat teritoriul satului de frontieră, ucigând militari și civili. Uniunea Sovietică a pretins ca finlandezii să-și ceară scuze și să-și mute forțele armate 20-25 km depărtare de frontieră.

Deoarece guvernul Finlandei a refuzat să facă acest lucru, rușii au atacat Finlanda).

Ca să vedeți până unde a putut ajunge cinismul și minciuna Moscovei voi mai da un exemplu. Deși URSS se pregătea intens de război împotriva Finlandei – fusese stabilită și data, 30 noiembrie -, propaganda oficială asigură opinia publică internațională că Moscova respectă suveranitatea și independența Finlandei.

Astfel ministrul de Externe sovietic V. Molotov, cu doar o zi înainte de începerea războiului, pe 29 noiembrie, a făcut următoarea declarație:

„Unii afirmă că acțiunile întreprinse de noi sunt îndreptate împotriva independenței Finlandei ori ar constitui un amestec în treburile ei interne.

Aceasta este o calomnie mârșavă. Noi considerăm Finlanda, indiferent ce regim există acolo, un stat suveran și independent în politica sa internă și externă. Noi suntem categoric pentru aceea ca toate problemele interne și externe ale Finlandei să le rezolve poporul finlandez, așa cum consideră el de cuviință”…

…După doar câteva ore de la această declarație, Moscova a atacat Finlanda.
Vă amintiți că și Putin nu cu mult înainte de agresiune asupra Crimeii declară că Rusia nu se va implica în evenimentele din Ucraina, respectându-i suveranitatea și independența.

Concluzii.

R. Moldova își face iluzii când crede lacrimilor de crocodil ale Moscovei.

Un lucru e cert: Rusia va hărțui și în continuare Ucraina, nu-i va întoarce Crimeea, fiindcă rușii niciodată nu dau înapoi ceea ce iau și nu se opresc din drum. Aceasta înseamnă că următoarea țintă a Moscovei va fi Moldova.

Lecția războiului ruso-finlandez trebuie învățată.

Finlanda a pierdut atunci 10 la sută din teritoriu, dar și-a păstrat independența. O țară mică, cu o populație de 5 milioane a rezistat în fața unui Imperiu!

Prin ce a rezistat? Prin patriotism, curaj, eroism, tenacitate, perseverență, dar și prin forțele ei armate – apropo, pentru armată, Finlanda aloca atunci 25 la sută din bugetul național.

Cât alocă azi R. Moldova din Buget pentru armată?

Mi se pare …1,2 %.
Prin ce vom rezista noi în fața invaziei rusești când nu avem armată dotată, iar ostașii, atâția câți există, sunt înarmați cu fluierașe de os, mult zic duios?
Sau, poate, suntem mai patrioți, mai curajoși și mai perseverenți decât finii?

A murit un mare jurnalist basarabean: Constantin Tănase. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Ultimul editorial din Timpul: Moscova, dușmanul nostru strategic - Ziaristi Online

Foto: Constantin Tănase (n. 24 iunie 1949, Nemțeni – d. 30 octombrie 2014, Chișinău) a fost un lingvist, doctor în filologie, jurnalist, publicist, scriitor și lider de opinie din Republica Moldova, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova între anii 1991 și 1993, semnatar al Declarației de independență a Republicii Moldova.

În 1996 a fost consilier al președintelui (de atunci), Mircea Snegur, iar între anii 1997-2001 – redactor-șef adjunct, redactor-șef și director al ziarului FLUX.

În 2001 a fondat ziarul Timpul de dimineață, devenind director și redactor-șef al acestei reputate publicații editate în R.Moldova.

07/10/2020 - Posted by | BASARABIA SI BUCOVINA | , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Hai fii sincer si recunoaste ca esti bota la istorie! Toate imperiile au procedat la fel: au cucerit, au stapanit si s-au dizolvat. In ceea ce ne priveste, ne aflam in spetiul geo-startegic de confluenta intre imperii ce au dominat sau domina Europa – actualmente cel american. Da, SUA unt un imperiu al epocii contemporane, cel mai mare imperiu din istoria Omenirii, iar comportrea lor in zonele luate in stapanire nu este cu nimic mai prejos de cea a rusilor, turcilor, austriecilor etc.
  Daca e sa ne referim la istoria moderna si contemporana, ar trebui sa le dam rusilor mai putine bile negre decat americanilor, avand in vedere ca dupa al doilea Razboi mondial, cand ne-au luat fabrici intregi, ne-au lasat si chiar ne-au ajutat cumva sa industrializam tara, in timp ce americanii – cu formula lor euroatlantica – ne-au pus economia la pamant, ne-au obligat sa inchidem si sa daramam febricile, ne-au instapanit agricultura etc.
  Stiu, vei zice ca gradul de civiliztie… Nu-ti pot da dreptate, stiind (eu) ca Regulamentele Organice au contribuit la modernizarea Tarii Romanesti si Moldovei, mai mult decat desantatul mod in care americanii euroatlantici ne-au „implementat” in ultimele trei decenii drepturile omului. Nesansa sa nu mai avem o tara pluteste in aer, iar dumneata nu ma vei putea convinge ca e mai bine asa decat atunci cand voi vedea dezmebrate tari precum Germania, Franta, Regatul Unit etc.

  Apreciază

  Comentariu de MarinI | 07/10/2020 | Răspunde

  • Ignoranții sunt e obicei fuduli… Dacă cineva ar avea răbdare să citească până la capăt năzbâtiile pe care le-ai scris, ar putea constata cu ușurință că d-ta vezi trecutul cu ochelarii propagandei rusești, pentru că este tipic pentru această propagandă ca atunci când este criticată Rusia să mute discuția spre… America.
   Exact ca în istorioara aia cu ziariștii americani invitați să vadă ”realizărili” URSS și care au relatat despre lagăre, cenzura presei și frica omniprezentă în ”lagărul socialismului victorios”, cărora li s-a replicat prompt că tocmai la ei e cea mai neagră lipsă de democrație: ”Lasă că știm noi cum vă purtați cu negrii”!

   Revenind zicerile matale constatăm că :

   1. D-ta nu cunoști definiția imperiului.
   Dacă vei citi în oricare dicționar vei afla că: ”IMPÉRIU, imperii, s.n. 1. Stat monarhic care are în frunte un împărat; împărăție. 2. Teritoriu cuprinzând un stat dominant (marea metropolă) și posesiunile lui coloniale.
   Poți încadra SUA în această categorie?
   Rusia da, încă este un imperiu atâta vreme cât a cotropit și stăpânește încă zeci de teritorii aparținând altor popoare.
   2.Ar fi bine să afli că primele trei mari imperii din istoria omenirii au fost în ordine descrescătoare:

   Imperiul Britanic, Imperiul Mongol și Imperiul Rus. Astăzi, după dezintegrarea Imperiului Britanic, și dispariția în urmă cu 1000 de ani a Imperiului mongol, Rusia a rămas cel mai mare imperiu al lumii și ultimul mare imperiu.
   Citeste https://ro.wikipedia.org/wiki/Lista_celor_mai_mari_imperii.

   3.După Al Doilea Război Mondial, după ce a anexat 20% din teritoriul României (Bucovina de Nord, Basarabia și Insula șerpilor, Rusia,pardon URSS, a jefuit crunt România de toate bogățiile. Rușii doar au demontat fabrici din România, nu ne-au construit gratuit fabrici, așa cum încerci d-ta să aiurești pe cei care nu au habar de istoria acelor vremuri.
   Au luat calea sovietelor linii de asamblare și fabrici întregi. Fabrica de avioane de la Brașov, cuptoare siderurgice, fabrici de țigări, chiar și tipografii au fost confiscate. În contul despăgubirilor au fost incluse 6.000 de vagoane de tren și 355 de vapoare comerciale. Au plecat toate către URSS și nu au plecat goale.
   60% din ce producea ţăranul român se ducea pentru a hrăni omul sovietic, iar populaţia de la noi rămânea cu lipsurile. În 1947 România a cunoscut foametea cruntă , iar în regiuni întinse din Moldova oamenii mureau de inaniţie.
   Până şi aceste tragedii devin instrumente de manipulare. Propaganda comunistă a vremii a găsit vinovat pe plan intern duşmanul de clasă și în plan extern – grasul capitalist american , un portret care va reveni obsedant din câte putem vedea, până în prezent.
   Ai idee la ce sumă uriașă s-a ridicat jaful rusesc în România?
   – Occidentul ne-a pus economia la pământ, sau incompetența și nepăsarea conducătorilor noștri?
   Ce fabrici au fost închise in România la ordinul ”occdentului”? Apropos, acum vorbești la modul general de ”Occident”, nu mai e vinovată SUA !
   Te invit să faci o comparație între țările ocupate după 1945 de URSS și SUA.

   Germania de vest, Franța,Italia, Olanda,Belgia,Norvegia,Danemarca,Austria,Luxemburg, Coreea de sud, Japonia, eliberate de americani se numără acum printre cele mai dezvoltate si prospere țări ale lumii.
   Ce poți să spui despre țările rămase sub cizma rusească, unde nici iarba nu mai crestea altfel decât foamete, dictatură, sărăcie cruntă? Ai vreun răspuns la întrebarea asta? Cum explici înapoierea în care au rămas țările foste satelite ale Moscovei și dezvoltarea țărilor ocupate de colonialiștii americani, ai dracului de imperialiști ?

   PS. Cât despre Regulamentele Organice, se vede că vorbești după ureche și nu prea ai habar ce spui.
   Ocupantul rus le-a introdus în Principatele Române cu scopul de a-și consolida amestecul in treburile lor interne.
   Aplicarea Regulamentului Organic a însemnat o intervenţie permanentă a Rusiei în treburile Țărilor Române (până în 1834, prin generalul conte Pavel Kiseleff, apoi prin consulii ruşi de la Bucureşti şi Iaşi), în aşa măsură încât cele două principate deveniseră practic ţări aflate sub protectorat rusesc.
   Așa se explică și ura românilor față de aceste instrumente ale colonialismului rus și faptul că la 1848 Regulamentele Organice au fost arse simbolic de revoluționari în piața publică.
   Si dacă tot vorbești de imperialism,fă bine și socotește că în ultimele două secole, pământul românesc a suferit nu mai puțin de 12 cotropiri (ocupații) rusești.
   Concluzia e că ai mari lacune în cultura generală și că nivelul cunoștințelor matale nu depășește stadiul lozincilor propagandei ruse si sovietice.
   Mai învață !

   Apreciat de 1 persoană

   Comentariu de cersipamantromanesc | 08/10/2020 | Răspunde

 2. Toți negustorii din întreaga țară erau obligați să plătească un impozit special sub amenințarea pedepsei de a fi expulzați în Siberia. Boierii, afară de sume mari pe care le plăteau după capriciile diferiților comandați militari ruși, erau obligați să plătească și o sumă mare de 1.200.000 piaștri “după starea fiecăruia și postul ce-l ocupa” (16).
  Genera lul Cutuzov, cu câteva zile numai înainte de încheirea păcii la București, în ziua de 25 Aprilie 1812, a cerut plata imediată de la populație a 2.000.000 de piaștri, iar Ciciagov, în luna Iunie din anul 1812, a cerut tot aceiași sumă, care a fost micșorată după lungi și insistente cereri și proteste din partea boierilor.
  Moldova, care înaintea venirei rușilor platea turcilor tributul anual în sumă de 3 milioane de piaștri, acum trebuia să plătească rușilor, care au devastat țara în așa fel cum n’au făcut nici odată turcii, suma de 8 milioane piaștri. Suma care a fost plătită turcilor, ca tribut din partea Munteniei, a fost mărită de către ruși de cinci ori.
  Administrația militară rusească în Principate ajungea până la culme în ceea ce privea prada, stoarcerea de bani cu forța, bătaia de joc, reaua voință și răutatea.
  În schimb ea nu dădea populației nici ordinea cea mai primitivă, nici siguranța.
  “Jafurile armatei rusești de ocupație tot sporesc și despre aceasta vorbesc nu numai adversarii noștri străini”, spune Casso (p. 64), ci scrie chiar Feldmareșalul și comandantul acestei armate, Printul Prozorovski, arătând că armata preface “Basarabia” într-o pustie desăvârșită”
  https://mihailandrei.wordpress.com/2020/10/12/basarabia-furata-de-rusi/

  Apreciază

  Comentariu de mihailandrei | 20/10/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: