CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 1 OCTOMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 331 î.Hr. : Alexandru cel Mare îl învinge pe imparatul Darius al III- lea  al Persiei în bătălia de la Gaugamela.

 A fost una dintre marile batalii din istoria lumii  și a dus la prăbușirea  Imperiului Persan.

 Și-au pierdut viața peste 40.000 de perși, în timp numai câteva sute de macedoneni au căzut victime.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alexandru cel Mare ( n. 20 iulie 356 î.Hr. – d. 10 iunie 323 î.Hr.), cunoscut şi sub numele de Alexandru Macedon, a fost  rege al Macedoniei (336 î.Hr.-323 î.Hr.) si  unul dintre primii mari strategi şi conducători militari din istorie.

Cuceririle sale spectaculoase i-au făcut pe macedoneni stăpâni ai Orientului Apropiat, iar la moartea sa, la vârsta de 32 de ani, Alexandru era stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată.

Alexandru cel Mare a contribuit substanţial la răspândirea civilizaţiei elenistice în întreaga lume.

 

 

 

 

 

 

208: S-a născut impăratul roman Marcus Aurelius Severus Alexander Augustus ( d. 18 martie 235), cunoscut sub numele de Alexander  Sever.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  A fost imparat roman intre anii 222 – 235, cand,in timpul pregătirilor unui război împotriva alamanilor la granița renană, Alexandru Sever și Iulia Mamaea au fost uciși la Mogontiacum (azi Mainz) de soldați care-l proclamă împărat pe Maximin Tracul.

Cu el ia sfârșit dinastia Severilor.

 

 

 

 

  

 965:  Ioan al XIII-lea a devenit Papa si a condus Biserica Romei intre anii între 965 și 972. Înainte de a fi papă a fost episcopul orașului Narni și bibliotecarul Bisericii Romane.

 

 

o-PAPA-IOAN-PAUL-XXIII-SAINT-facebook

                   

                 Sfântul Ioan al XXIII-lea, papa care a deschis Conciliul Vatican II.

 

 

A fost  în timpul pontificatului său un aliat fidel al lui Otto I. Pe Otto al II-lea l-a încoronat în 967 În 972 a oficiat nunta între Otto al II-lea și Principesa bizantină Theophanu , însă, prin ridicarea Capuei și Beneventului la rang de arhidieceze a creat noi tensiuni cu Biserica din Răsărit (cele două orașe se aflaseră în mod tradițional sub influența Bizanțului).

Liutprand de Cremona, cunoscut cronicar, a relatat de acte de mare cruzime (cum că i-ar fi scos inamicilor săi ochii,sau ca a omorât jumătatea populației Romei).

Însă operele lui Liutprand sunt cunoscute ca niște lucrări puternic influențate de prejudecățile acestuia. Ioan a decedat pe data de 6 septembrie 972 la Roma. Spre sfârșitul vieții ar fi transformat palatul Lateran într-un harem personal, unde conform cronicarilor ar fi fost omorât de un soț înșelat furios.

 În 972 a oficiat nunta între Otto al II-lea și Principesa bizantină Theophanu , însă, prin ridicarea Capuei și Beneventului la rang de arhidieceze a creat noi tensiuni cu Biserica din Răsărit (cele două orașe se aflaseră în mod tradițional sub influența Bizanțului).

Liutprand de Cremona, cunoscut și în calitate de cronicar, a relatat de acte de mare cruzime (cum că i-ar fi scos inamicilor săi ochii,sau ca a  omorât jumătatea populației Romei).

Însă operele lui Liutprand sunt cunoscute ca niște lucrări puternic influențate de prejudecățile acestuia.

Papa Ioan a decedat la Roma in ziua de 6 septembrie 972 .

Spre sfârșitul vieții ar fi transformat palatul Lateran    într-un harem personal, unde conform cronicarilor ar fi fost omorât de un  soț înșelat furios.

 

 

 

 

 

 

 

1207: S-a născut Regele Henric al III- lea  al Angliei; (d. 1272).

 

 

 

 

 

 

 

 

Henric al III-lea (d.16 noiembrie 1272) a fost fiul și succesorul lui Ioan al Angliei ca rege al Angliei pentru 56 de ani din 1216 până la moarte sa. Contemporanii îl cunoșteau sub numele de Henry de Winchester. A fost primul copil-rege de la domnia lui Ethelred.

În timpul minoratului său, guvernarea țării a fost asigurată de Guillaume de Marechal și Hubert de Bourg. Henric a fost foarte evlavios și a păstrat o vie recunoștință papei pentru protecția acordată pe vremea minorității sale.

S-a recunoscut vasalul acestuia și a favorizat încălcările Romei în dauna clerului englez. Nepopularitatea regelui s-a accentuat treptat timp de 30 de ani. Anglia a prosperat în timpul domniei lui iar marele său monument este Westminster.

1404: A murit  Papa Bonifaciu al IX-lea ; (n. 1356).

 

 

 

 

 

 

1499: A murit filosoful italian Marsilio Ficino (n.19 octombrie 1433), unul dintre cei mai influenți filosofi umaniști ai Renașterii italiene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Este întemeietorul faimoasei Academii platoniciene si  primul traducător al operei filosofului antic grec Platon, în limba latină.

 

 

 

 

 

 

1553 : Este incoronata regina Mary I a Angliei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria (în engleză Mary I), (n.18 februarie 1516  – d.  17 noiembrie 1558 ), cunoscută și sub numele de Maria Tudor, a fost regina  Angliei si regina Irlandei din 6 iulie 1553 (de facto), sau 19 iulie 1553 ( de jure), până la moartea sa în 17 noiembrie 1558.

A fost al patrulea monarh al  dinastiei Tudor , după regina neîncoronată Lady Jane Grey  și predecesoare a reginei Elisabeta I. Este în principal cunoscută pentru scurta reinstaurare în Anglia a catolicismului.

 Până la sfârșitul domniei, Maria I a executat aproximativ trei sute de opozanți religioși; drept urmare a primit porecla de Bloody Mary (Maria cea sângeroasă).

 

 

 

 

 

 1578:  A murit Ioan de Austria, fiul nelegitim al împăratului Carol Quintul ; (n. 1547).

 

 

 

 

 

 

Ioan al Austriei (cunoscut și ca Don Juan de Austria, n. 24 februarie 1547, Regensburg - d. 1 octombrie 1578, Bruges), principe, general și amiral spaniol - foto: ro.wikipedia.org

 

foto: ro.wikipedia.org

Ioan al Austriei (cunoscut și ca Don Juan de Austria, n. 24 februarie 1547, Regensburg – d. 1 octombrie 1578, Bruges), principe, general și amiral spaniol.

 

 

 

 

1684: A murit Pierre Corneille, dramaturg francez, creatorul tragediei clasice în Franţa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pierre Corneille (n. 6 iunie 1606, d. 1 octombrie 1684) scriitor francez, unul dintre cei trei mari dramaturgi francezi ai secolului al XVII-lea, alături de Molière și Racine.

 

 

 

 

 

 

1795: Belgia este cucerită de trupele Franţei  revoluționare.

 

 

 

 

 

1800: Spania a cedat Franţei provincia Louisiana, în baza tratatului de la San Ildefonso.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

După numai 3 ani, împăratul Napoleon Bonaparte avea să o vândă Statelor Unite.

 

 

 

 

 

 

1813: Fosta moscheie din Chilia a fost  transformată în biserică cu hramul Acoperămîntul Maicii Domnului, după ce a fost sfinţită şi redată sfintelor slujbe creștine.

Trebuie menţionat faptul că localitatea Chilia a aparţinut succesiv în decursul istoriei: Munteniei, Moldovei şi apoi Porţii Otomane, când a devenit  raia turcească.

În urma războiului ruso-turc 1806-1812 acest teritoriu a intrat  în componenţa Imperiului Rus, sub denumirea de Basarabia.

 

 

 

 

 

 

1827: Războiul ruso-persan – armata rusă ocupa Erevanul punând capăt unui mileniu de dominaţie musulmană în Armenia creștină.

 

 

 

 

 

 

 

1829: Este fondat la Cape Town, Colegiul Africa de Sud, devenit  mai târziu Universitatea Cape Town.

 

 

 

 

 

 

1850: În Elveția, la Berna apare pentru prima dată ziarul „Der Bund”.

 

 

 

 

 

1850: Se instituie un  teritoriu vamal unic al Imperiului Habsburgic, prin care sunt desfiintate barierele vamale interne, fapt care va deschide largi posibilitati pătrunderii capitalului austriac in Transilvania.

 

 

 

 

 

1855:  Apare la Iaşi ziarul unionist “Steaua Dunării” , sub conducerea lui  Mihail Kogălniceanu.

 

 

 

 

 

 

 

Steaua Dunării, Jurnal politic, literar și comercial, sub redacția lui M. Kogălniceanu, Iași, 1855 | Tipărituri vechi

 

 

 

 

 

 

 

 

1860: Se înfiinţează la Iaşi, Conservatorul de muzică şi declamaţiune,  primul sau director fiind Francisc Serafim Caudella, compozitor, violoncelist, pianist, organist și profesor român, de origine germană.

 

 

 

 

 

 

 

 

1869: Oficiul Poştal din Austria a emis primele cărţi poştale din lume concepute de Emmanuel Herrmann.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: O carte poștală aniversară, emisa în onoarea lui Emmanuel Herrmann, la 25 de ani de la apariția primei cărti postale.

 

 

 

 

 

 1872: S-a creat  la Bucureşti, “Asociaţia generală a lucrătorilor din România”.

 

 

 

 

 

 

1875: Scriitorul roman  Ion Creangă  a debutat în revista “Convorbiri literare” cu “Soacra cu trei nurori”.

   

 

 

 

 

 

Foto: Ion Creanga

 

 

Ion Creangă (n. 1 martie 1837, Humulești; d. 31 decembrie 1889, Iași), scriitor român, considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice Amintiri din copilărie.

 

 

 

 

1875: Încep lucrările de construire în Bucureşti a Catedralei romano-catolice, cu hramul Sf.Iosif.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfîntul Iosif” este catedrală metropolitană și arhiepiscopală. Ctitorul ei este Episcopul Ignatius Paoli, din Congregația Călugărilor Pasioniști, primul Arhiepiscop al Arhidiecezei de București. Banii pentru construirea Catedralei au provenit de la credincioșii din București, de la diverse personalități înstărite, dar și de la binefăcători din străinătate, cunoscuți sau prieteni ai Episcopului Paoli.

Lucrările au fost conduse de către călugărul pasionist olandez Alfons Zegers, arhitect prin formație. El fusese chemat la București de la mănăstirea pasioniștilor din Dublin (Irlanda), de către Episcopul Paoli. Începând cu anul 1880, lucrările în regie proprie au fost conduse de priceputul arhitect Carol Berisch.

Piatra folosită la construcție a fost adusă din carierele de la Rusciuc (Bulgaria), iar cărămizile au fost achiziționate din București și localitățile învecinate.

Lucrările de construcție au început în zona absidei altarului, cu ample amenajări pentru consolidarea terenului și ridicarea nivelului acestuia.

Lipsa de fonduri și izbucnirea Războiului de Independență din 1877 a  făcut ca lucrările să înainteze foarte greu, în etape, până în anul 1883. În toamna târzie a acestui an construcția a fost încheiată.

 

 

 

 

 

1880 : Prima fabrica de lămpi electrice a fost  deschisa de inventatorul Thomas Edison.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1881: S-a nascut americanul William Boeing, unul dintre pionierii  aviaţiei mondiale. A  înfiinţat  în 1916 compania “Pacific Aero Products”.

 

 

 A decedat în Seattle ,SUA, la  28 septembrie 1956, in urma unui  infarct miocardic.

 

 

 

 

 

 

 1890: S-a născut Constantin C. Nottara, compozitor, violonist şi critic muzical român; (d.19.01.1951).

 

 

 

 

 

 

1890: A fost fondat Yosemite-Nationalpark, unul din cele mai cunoscute parcuri naţionale din S.U.A.

 

 

 

 

 

 

1892 : A murit George Sion poet, memorialist şi traducător român; (n. 1822).

 

 

 

 

 

1899: A murit Anton Bacalbaşa, ziarist, prozator şi traducător român, creatorul personajului literar Moş Teacă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anton Bacalbașa (n. 21 februarie 1865, Brăila ), a fost un ziarist, prozator și traducător român care împreună cu Ion Luca Caragiale a editat prima serie (1893) a revistei umoristice “Moftul român“.

 

 

 

 

 

 

1903: S-a născut Wladimir Horowitz, unul din renumiții pianiști ai secolului XX, (d. 1989).

 

 

 

 

 

Vladimir Horowitz (născut Vladimir Samoilowitsch Gorowitz; 1 octombrie 1903 (sau 1904) în Berdicev, Ucraina; d. 5 noiembrie 1989 în New York), pianist evreu american născut în Ucrain - foto: ro.wikipedia.org

Vladimir Horowitz – foto: ro.wikipedia.org

 

 

Vladimir Horowitz (născut Vladimir Samoilowitsch Gorowitz); 1 octombrie 1903 (sau 1904) în Berdicev, Ucraina; d. 5 noiembrie 1989 în New York) a fost un pianist evreu american născut în Ucraina. Virtuoz al pianului, Horowitz s-a remarcat prin tehnica și capacitatea sa extraordinară de interpretare a pieselor clasice. Este considerat unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului XX

 

 

 

 

 

1905 : S-a născut compozitorul  român  Gheorghe Danga; (d. 5.09.1959).

  A dirijat mari ansambluri corale (1800 persoane, 1948) din Capitală şi din alte centre din ţară și colaborat în concerte vocal-simfonice cu coral Radio alături de dirijorii George Georgescu, Alfred Alessandrescu, Constantin Silvestri, Theodor Rogalski etc. (Simfonia IX-a de Beethoven, Marea Missă în do minor de W.A. Mozart, Simfonia psalmilor de I. Stravinski, Balada de Mihail Jora, etc.).

De asemenea a aranjat, prelucrat şi orchestrat o serie de cântece de masă de compozitori români şi străini pentru formaţiile Radiodifuziunii Române.

A cules şi a prelucrat folclor românesc, albanez, tătăresc, macedonean etc.  A fost distins cu Ordinul Muncii, clasa III-a (1954) şi cu titlul de Altist Emerit (1957).

 

 

 

 

 

 

1908: Automobilul popular Model T, promis de producatorul de automobile Henry Ford, s-a pus în vânzare, la un pretul de 850 $. A fost poreclita  Tin Lizzy (Lizzy-tinichea).

 

 

 

 

 

 

 

 

Mașina avea suspensie triplă, era confecționată dintr-un aliaj de oțel ușor și rezistent, motor cu patru cilindri, de 20 de cai putere, și circula cu o viteza de 40 km/h .

 

 

 

 

 

 

1917: La  Chişinău in Basarabia ţaristă, apare ziarul „Ardealul” (Transilvania), “gazetă săptămînală pentru românii transilvăneni aflaţi în Rusia“.

La început s-a tipărit săptămînal (1 octombrie 1917 – 21 ianuarie 1918) apoi zilnic (24 ianuarie – 20 noiembrie 1918). În perioada 24 ianuarie – 20 noiembrie 1918 se editează cu titlul “România nouă” avînd ca redactor şi director pe Onisifor Ghibu şi prim-redactor pe Ion Matei.

 

 

 

 

 

 1918: Trupele conduse de colonelul englez Thomas Edward Lawrence, supranumit Lawrence al Arabiei, au ocupat Damascul.

 

 

 

 

T. E. Lawrence (1888–1935)

Ca agent britanic in Orientul Apropiat, acesta  primise  misiunea de a organiza o răscoala antiotomană a arabilor.

 

 

 

 

 

 

1919: S-a născut Nicolae Cajal, medic, membru al Academiei Române, preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române şi preşedinte al Fundaţiei „M.H.Elias”.

 

 

 

 

Nicolae Cajal (n. 1 octombrie 1919, București - d. 7 martie 2004, București), medic microbiolog român de etnie evreiască[1], senator român, membru al Academiei Române (corespondent - 1963 și titular - 1990[2]). În perioada 1994-2004 a îndeplinit funcția de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România - foto: aradon.ro

A fost  Preşedintele Federaţiei Comunitatilor Evreieşti din Romania ; (d.07.03.2004).

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: A fost înfiinţată legaţia română de la Budapesta, Ungaria, consul fiind numit  Traian Stîrcea.

 

 

 

 

 

1920 : S-a născut actorul american Walter Matthau ( “Morocănoşii”, “Route 66″, “Floarea de cactus”, “Afurisitul de telefon”);  (d. 2000).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920 : A fost înfiinţată Legaţia României la Viena., consul a fost numit Nicolae B. Cantacuzino.

 

 

 

 

 

1924 :  Biserica Ortodoxă Română a adoptat Calendarul Gregorian.

În Regatul României calendarul pe stil nou a fost introdus în anul 1919 de guvernul condus de Ion I. C. Brătianu.

Astfel, în Vechiul Regat data de 1 aprilie 1919 a devenit data de 14 aprilie 1919. În Transilvania calendarul gregorian fusese introdus în anul 1590, iar în Bucovina în anul 1773.

În Grecia acest calendar a fost adoptat în 1924.

Această măsură nu a fost adoptată și de bisericile ortodoxe răsăritene. În loc de aceasta, în mai 1923, a fost propus un calendar iulian revizuit care tăia 13 zile ale acelui an și adopta o nouă regulă pentru anii bisecți care făcea ca să nu fie nici o diferență între cele două calendare până în anul 2800.

Bisericile ortodoxe din Grecia, Bulgaria, România, Polonia și altele din zona est-mediteraniană (Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Cipru) au adoptat calendarul iulian revizuit.

Aceste biserici, care folosesc noul calendar, vor sărbători Crăciunul împreună cu bisericile occidentale pe data de 25 decembrie a calendarului gregorian până în anul 2800. Bisericile ortodoxe din Rusia, Serbia, Ierusalim și câțiva episcopi din Grecia nu au acceptat calendarul iulian revizuit și vor continua să sărbătorească Nașterea lui Cristos pe data de 25 decembrie a calendarului iulian – 7 ianuarie în calendarul gregorian, până în anul 2100.

Toate celelalte biserici răsăritene, care nu sunt ortodoxe, (bisericile coptă, etiopiană, nestoriană, siriacă și armenească), vor continua să folosescă propriile lor calendare.

Toate bisericile răsăritene continuă să sărbătorească Paștele iulian, cu excepția Bisericii Ortodoxe Finlandeze, care a adoptat paștele gregorian.

 

 

 

 

 

 

1924: S-a născut in  localitatea Plains din statul american  Georgia, Jimmy Carter, al 39-lea preşedinte al SUA (între  anii 1977-1981), laureat al Premiului Nobel pentru pace pe anul 2002 .S-a inscris in Academia Navala si pana in 1953 a facut parte din structurile armatei.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru jimmy carter

 

 

 

 

 

 

 

A fost nominalizat candidat la presedintie de catre democrati in 1976, invingand un concurent puternic, pe Gerald Ford. Dupa investire, pe plan intern s-a evidentiat mai mult prin promisiuni decat prin initiative puse in practica, insa pe plan international a fost responsabil de semnarea tratatului istoric de la Camp David dintre Israel si Egipt, in 1979.

Popularitatea s-a a scazut dramatic din cauza problemelor economice intampinate de SUA, astfel incat la urmatoarele alegeri a pierdut batalia cu Ronald Reagan.

A fost recompensat cu un premiu Nobel pentru pace in anul 2002 pentru eforturile sale de a aplana conflictele internationale si de a apara drepturile omului.

A fost primul presedinte american care a scris un roman, “The Hornet’s Nest”, aparut in anul 2004.

 

 

 

 

 

 

1928: În Uniunea Sovietica a fost lansat  primul plan cincinal.

 

 

 

 

 

 

 

 1929: S-a  nascut la Mangalia regizorul roman Gheorghe Vitanidis ; ( d. 25.11.1994).

 

 

 


 

 

 

 

 

 

In 1953 a absolvit Institutul National de Arta Teatrala si Cinematografica si a debutat in 1958, ca asistent de regie al lui Louis Daquin, cu filmul ,,Ciulinii Baraganului”.

Pana in 1987 a regizat 19 filme. A fost profesor la IATC intre 1961-1989.

De etnie greaca, Vitanidis a fondat in 1990 Uniunea Elena din Romania.

 

 

 

 

 

1930: S-a nascut actorul francez  Philippe Noiret; (d. 2006).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1930: S-a nascut  Richard Harris, actor german, interpretul regelui Arthur în filmul „Camelot” din 1967.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Harris a interpretat  rolul profesorului Dumbledore în filmele  „Harry Potter şi Piatra filosofală” şi în „Harry Potter şi Camera secretelor” („Această viaţă sportivă”, „Biblia”, „Robin şi Marian”, „Gladiatorul”, „Contele de Monte Cristo”). A decedat in anul 2002.

 

 

 

 

 

1935: A decedat  generalul roman Grigore Crăiniceanu, specialist în fortificaţii, cu deosebite merite în timpul Războiului de independenţă (1877) şi al celui de reîntregire naţională (1916-1918).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Grigore Crăiniceanu (n. 19 iulie 1852, Bucureşti – d. 1 octombrie 1935, Bucureşti).

A fost membru corespondent şi membru titular al Academiei Române. 

Între 1 noiembrie 1909 şi 28 decembrie 1910, generalul Grigore Crăiniceanu a fost Ministru de Război în guvernul Ion I. C. Brătianu, succedându-i ministrului interimar de război, Toma Stelian.

De numele său se leagă editarea “Revistei armatei” (1883) şi a “Cercului publicaţiunilor militare” (1889).

 

 

 

 

 

 

1935 : S-a nascut Julie Andrews, actriţa britanică laureată a Premiului Oscar (1964), pentru rolul din filmul “Mary Poppins”.

A avut un rol memorabil si in filmul “Sunetul muzicii”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Numele ei la naștere a fost Julia Elizabeth Wells si este câștigătoarea premiilor  BAFTA, Emmy, Grammy, pe langa premiul Oscar.

  A avut un rol memorabil si in filmul “Sunetul muzicii”. Numele ei la naștere a fost Julia Elizabeth Wells si este câștigătoarea premiilor BAFTA, Emmy, Grammy, pe langa premiul Oscar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1936: Generalul Francisco Franco a fost numit in fruntea Guvernului nationalist spaniol, ajuns la putere in timpul Razboiului Civil care a macinat statul iberic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1946: Principalii criminali de razboi nazisti au fost condamnati la moarte in urma procesului de Nurnberg.

Tribunalul Militar International i-a gasit pe cei 12 ofiteri cu rang inalt din armata nazista vinovati de uciderea a sute de mii de persoane.

Printre cei pusi sa raspunda cu viata pentru ororile din timpul regimului hitlerist s-au aflat Joachim von Ribbentrop, ministru al Afacerilor Externe, Hermann Goring, fondator al Gestapoului si comandant al aviatiei militare, Wilhelm Frick, ministru de Interne.

Alti sapte ofiteri, intre care si Rudolf Hess, adjutant al lui Hitler, au fost pusi dupa gratii pentru 10 ani, iar trei au fost achitati.

Procesul de la Nurnberg s-a judecat intre 20 noiembrie 1945 si octombrie 1946, iar Tribunalul International a fost primul din istorie infiintat pentru judecarea crimelor de razboi si a crimelor impotriva umanitatii.

La scurta vreme dupa pronuntarea sentintei, in 16 octombrie, 10 dintre ofiterii hitleristi gasiti vinovati au fost spanzurati. Hermann Goring s-a sinucis in inchisoare inainte de a fi executat.

 

 

 

 

1949 : A fost proclamată Republica Populară Chineză, după victoria militară a Partidului Comunist Chinez asupra Kuomintang-ului.

 

 

 

 

Mao Zedong Image Gallery

 

 

 

 

Lider al ţării a fost Mao Zedong, care a instaurat o dictatură sângeroasă, zeci de milioane de chinezi fiind ucişi în timpul în care acesta a condus China.

 

 

 

 

 

 

 

1949: Agenţia China Nouă (Xinhua), fondată în 1931, devine  Agenţie de Stat.

 

 

 

1949 – S-a nascut André Rieu, violonist, dirijor și compozitor olandez.

 

 

 

André Léon Marie Nicolas Rieu (n. 1 octombrie 1949, Maastricht, Olanda) este un violonist, dirijor și compozitor olandez.

Rieu este cunoscut pentru înființarea în 1987 a Orchestrei Johann Strauss .

 

 

 

 

 

 

 

1956: S-a nascut scriitorul si jurnalistul  Cristian Tudor Popescu; ( n. Bucuresti). Inainte de a fi devenit un ziarist recunoscut,  a fost apreciat ca  autor de proză stiintifico- fantastica.

S-a facut remarcat dupa 1989 ca jurnalist la Ziarul Adevărul si prin dese aparitii in emisiuni televizate.

În 2005 plecat de la Adevărul, impreună cu o parte din redactie,  fondand ziarul  Gândulal carui director a devenit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În martie 2003, după decesul lui Dumitru Tinu, este ales ca preşedinte al Clubului Român de Presă, demisionând din această funcţie în noiembrie 2006, pe motiv că „ziariştii au devenit, în prea mare măsură, nişte mercenari”.

În februarie 2007, Cristian Tudor Popescu a candidat la aceeaşi funcţie pentru încă un an şi a fost votat cu 113 voturi pentru, 16 împotrivă şi 8 abţineri.

 

 

 

 

 

1957: Pe bancnotele SUA au fost imprimate pentru prima data celebrele cuvinte “In God We Trust”.

 

 

 

 

 

In God We Trust' To Remain On US Currency | Believers Portal

 

 

 

 

1958 : Este fondată În Statele Unite,  Administratia Nationala pentru Problemele Aeronauticii si Cercetarii Spatiului Cosmic – NASA.

 

 

 

 

 

 

 

 

1960: Colonia africană Nigeria devine  independenta  fata de Anglia.

 

 

 

 

 

 

 

 

1966: Consiliul de Stat al R.S.România, a emis Decretul 770 (completat prin Legea 6/1973), iniţiat de Nicolae Ceauşescu, prin care se interzicea întreruperea cursului sarcinii (avortul), măsură abuzivă care a determinat numeroase decese şi înrăutăţirea sănătăţii femeilor ca urmare a unor intervenţii avortive în condiţii de clandestinitate.

 

 

 

 

 

 

Aspect de la consfătuirea ce a avut loc la C.C. al P.C.R. cu cadrele medicale asupra problemelor privind creşterea natalităţii şi îmbunătăţirea măsurilor de ocrotire a mamei şi copilului - foto preluat de pe „Fototeca online a comunismului românesc”, cota arhivistică 431/1966

 

 

 

 

 

 

Aspect de la consfătuirea ce a avut loc la C.C. al P.C.R. cu cadrele medicale asupra problemelor privind creşterea natalităţii şi îmbunătăţirea măsurilor de ocrotire a mamei şi copilului

foto preluat de pe „Fototeca online a comunismului românesc”,

 

 

 

1971:  A fost inaugurat parcul Walt Disney din Orlando, Florida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1972: A murit Louis Seymour Bazett Leakey, arheolog şi antropolog englez de origine kenyană.

A realizat lucrări ştiinţifice semnificative cu privire la originile omului pe continentul Africa şi Asia;  (n.07.08.1903).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1979: Statele Unite au cedat statului Panama, suveranitatea asupra canalului Panama, aflat pe teritoriul acestei țări.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1982: Helmuth Kohl devine cancelar al RF Germania. În urma alegerilor din 1998, postul de cancelar a fost preluat de social-democratul Gerhard Schroeder ; (n. 3.04.1930).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1988:  Mihail Gorbaciov a fost numit in functia de presedinte al Uniunii Sovietice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1989: Danemarca  introduce în premieră mondială  conceptul juridic  de “uniune civilă” pentru persoanele de  acelaşi sex,  numit “parteneriat înregistrat”.

 

 

 

 

 

 

1992: Cantaretul american Michael Jackson a susţinut un concert în România în cadrul turneului “Dangerous”.

Show-ul de pe Stadionul Naţional a fost considerat a fi unul dintre cele mai bune din cariera lui.

 

 

 

 

 

 

1995: Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană, reuniți la Valencia, în Spania, au stabilit in unanimitate anul 1999 ca termen-limită pentru trecerea la sistemul monedei unice europene – euro.

 

 

 

 

 

 

 

2002: În Republica San Marino, un microstat-enclava pe teritoriul italian, s-au schimbat  cei doi căpitani regenţi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

San Marino este cea mai veche republică din lume, în virtutea Constituţiei republicane din 1263, revizuită în mai multe rânduri,  în spiritul „Leges Statutae” din 1600.

 

 

 

 

 

 

2003: Statele Unite au aderat oficial la UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, for din care se retrăseseră în anul 1984, în timpul mandatului lui Ronald Reagan, în semn de protest faţă de politica organizaţiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2003: S-a inaugurat, la Cluj, cel mai mare acvariu din Transilvania la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV).

 

 

 

 

 

2004: Poşta Română a inaugurat  Muzeul national filatelic, situat în incinta Muzeului Naţional de Istorie a României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005:  Pugilista româna Mihaela Cijevschi (cat. 54 kg) a devenit prima campioană mondială din istoria boxului feminin românesc, titlu cucerit la Campionatele Mondiale de la Podolsk, Rusia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2012: A murit istoricul britanic Eric John Hobsbawm.

 

 

 

Eric Hobsbawm

 

 

 

 

 

Și-a câştigat notorietatea mondială în special datorită trilogiei consacrate „lungului secol al XIX-lea” (de la Revoluţia franceză la Primul Război Mondial), cunoscut şi pentru lucrarea „The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914-1991”, consacrată secolului al XX-lea; (n. 1917).

 

 

 2018: A murit Charles Aznavour (numele real: Shahnour Varenagh Aznavourian), cântăreț, compozitor, actor, activist public şi diplomat francez de origine armeană; criticul muzical Stephen Holden l-a numit „Zeul muzicii pop franceze”; (n. 1924).

 

 

 

 

 

 

 

 

undefined

 

 

 

 

 

2018: A murit Jerry Gonzalez, trompetist şi percuţionist american, unul dintre cei mai buni muzicieni din curentul latin jazz; (n. 1949).

 

 

 

Jerry Gonzalez | JazzDeLaPena

 

 

 

 

 2019: A murit cântăreţul și compozitorul ceh Karel Gott; supranumit „Vocea de aur din Praga” sau „Sinatra din Est”, a fost considerat cel mai popular cântăreţ de muzică pop din Republica Cehă; (n. 1939).

 

 

 

 

VIDEO EXCLUSIV Marea iubire a Corinei Chiriac. Poveste interzisă în perioada comunismului | Click mobile

 

 

 

 

 

 

 2019: A decedat Miguel León-Portilla, antropolog, istoric, filolog, filosof și profesor mexican, una dintre cele mai renumite autorități din mediul academic mexican în domeniul culturii și literaturii aztece din epocile precolumbiene și coloniale; (n. 1926).

 

Muere Miguel León-Portilla, el gran historiador mexicano del mundo prehispánico | Cultura | EL PAÍS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1  octombrie este :

 

 

 

 

 

 

– În China – Ziua naţională. Aniversarea fondării Republicii Populare Chineze; (1949).

 

 

 

 

 

Republica Populară Chineză (RPC), este un stat situat în Asia de Est. Este țara cea mai populată din lume, cu o populație de peste 1.350.000.000 de locuitori și o suprafață de  aproximativ 9,6 milioane de km2.

 

 

Map of China

 

 

 

 

China are un sistem unipartid, condus de către Partidul Comunist Chinez, având sediul guvernamental în orașul-capitală Beijing.

RPC revendică, de asemenea, Taiwanul, care este, în prezent, controlată de către o entitate politică separată, Republica Chineză (RC). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– Ziua în care Nigeria și-a câștigat independența față de Marea Britanie. 

 Numele Nigeria a fost luat de la fluviul Niger, care străbate țara.

 

 

 

Map of Nigeria

 

 

Republica Federală Nigeria,  este o țară situată în partea vestică-mijlocie a Africii, în Golful Guineii mărginită cu Benin la vest, Ciad și Camerun în est, și Niger la nord.

Având o suprafață totală de 923.768 km2, în 2013 populația acestei țări era de 174.507.539 locuitori.

Din puncte de vedere administrativ, Nigeria este o republică constituțională federativă, ce constă din 36 de state și Teritoriul Capitalei Federale,nivelului Abuja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Acoperământul Maicii Domnului

 

 

 

 

 

Acoperământul Maicii Domnului (popular, pe filieră slavo-rusă: Pocrovul) este o sărbătoare a Maicii Domnului care se prăznuiește la 1 octombrie, în amintirea unei minuni întâmplate în biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol, pe timpul împăratului Leon al VI-lea „Filozoful” (886 - 912), când Sfânta Fecioară s-a arătat, în toată mărirea ei cerească, Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos, ca ocrotitoare și mijlocitoare a creștinilor. În tradiția greacă, țin această sărbătoare îndeosebi călugării din Sfântul Munte Athos. Începând din 1952, sărbătorirea ei se face în Grecia pe 28 octombrie, ca o sărbătoare națională în care se aniversează respingerea atacului italian din 1940 asupra Greciei. Prin secolul al XII-lea, sărbătoarea a fost introdusă în Rusia, unde a căpătat o mare popularitate, iar de la aceștia a trecut și la români, prăznuindu-se mai mult în mănăstiri. În ultima vreme, sărbătoarea a început să fie din ce în ce mai cunoscută și mai populară și la români, numeroase biserici și mănăstiri din țară și din diaspora românească purtând acest hram - foto: doxologia.ro

 

                                            Acoperământul Maicii Domnului

 

 

 

Acoperamantul Maicii Domnului este sarbatoarea randuita de Biserica in amintirea aratarii Maicii Domnului in biserica din Vlaherne.

Pe 1 octombrie 911, se facea priveghere in aceasta biserica, pentru salvarea cetatii care era asediata.

La ora patru dimineata, Maica Domnului s-a aratat inaintea poporului, stand in vazduh si rugandu-se cu lacrimi.

Sfantul Acoperamant era tinut in maini deasupra capetelor credinciosilor. In jurul ei se aflau apostolii, sfintii si mucenicii.

Sfantul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis catre ucenicul sau iubit, Epifanie:

“O vezi, frate, pe Imparateasa si Doamna tuturor cum se roaga pentru intreaga lume?” Iar Epifanie a zis: “O vad, Parinte, si ma minunez!”.

Acesta este evenimentul pe care il prazanuieste Biserica astazi, spre a ne aminti ca prin nevointa si rugaciune, putem primi si noi, in greutatile vietii noastre, neincetatul ajutor al Maicii Domnului.

Amintim ca 1 octombrie este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice.

Ea a fost stabilita in mod oficial in sesiunea ONU din decembrie 1991, la propunerea lui Arghir Anastasios, profesor la Universitatea din Atena.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Cugiralba wordpress.com

  4. mediafax.ro;

  5. Istoria md;

  6. Istoricul zilei blogspot.com;

  7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  8. Wikipedia.ro.

  9. Rador.ro

 

 

 

 

 

 

01/10/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: