CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Sluga rusească Igor Dodon a aruncat în aer alegerile prezidențiale de la Chișinău


 

 

 

 

VIDEO/ Răspunsul lui Igor Dodon la întrebarea de ce nu merge în vizită în România și Ucraina: ”Vecinii sunt dați de la Dumnezeu. I-am invitat” – TV8.md

 

 

 

 

 

Iulian Chifu/Adevărul: ”Alegerile prezidențiale de la Chișinău sunt nule și ilegale în noua formulă”

”Pe urmele lui Lukașenko: Igor Dodon a aruncat în aer alegerile prezidențiale de la Chișinău” – titrează Adevărul un editorial semnat de analistul politic de la București, Iulian Chifu, preluat de https://radiochisinau.md.

El critică recenta circulară a Comisiei Electorale Centrale (CEC) care limitează dreptul partidelor politice de a-şi finanţa candidații la prezidențiale. Această decizie „a afectat statul de drept, iar legitimitatea și credibilitatea alegerilor prezidențiale sunt puse sub semnul întrebării”, notează Chifu. 

Practic, alegerile prezidențiale au fost aruncate în aer de această găselniță a polit-tehnologilor ruși în uniformă din jurul lui Dodon. Este o aberație juridică și un afront la adresa statului de drept.

O lege este modificată indirect, pe ușa din dos, printr-o decizie tehnică, pe care o validează ulterior instanța de judecată. Hotărârea definitivă are putere de lege, și înlocuiește sau completează o lege existentă. Aici e încălcarea flagrantă a statului de drept.

Regula e clară, legile se modifică doar în Parlament”, atrage atenția Iulian Chifu. Analistul adaugă că ”demersul CEC și al instanței nu fac decât să se adauge problemelor deja înregistrate cu deschiderea secțiilor de vot peste hotare și falsificarea documentelor de solicitare de a deschide secțiile de vot de către un concurent electoral și guvernul său socialist pro-rus.

 Cele două elemente împreună aruncă în aer alegerile prezidențiale, care sunt nule și ilegale în noua formulă”, subliniază autorul.

Relația dintre Republica Moldova și România, în ultima perioadă, din păcate, a intrat într-un con de umbră – afirmă ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, la TVR Moldova. El a subliniat că Bucureștiul este încă în așteptarea rezultatelor din partea Chișinăului privind anumite angajamente asumate.

„Din păcate, avem impresia că parcă noi credem mai mult în acest parteneriat strategic și în această valoare extrem de importantă pe care noi o asociem parcursului european al R. Moldova. Am dori pe undeva să vedem și fapte, nu numai vorbe și declarații”, a menționat oficialul.

Diplomatul susține că acest lucru nu înseamnă că proiectele României destinate cetățenilor din Republica Moldova au fost stopate, dar, dimpotrivă, România va continua să investească în proiecte ce au drept scop bunăstarea basarabenilor.

 

 

 

 

Publicitate

27/09/2020 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: