CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 17 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 456: Generalul roman (magister militum) Remistus este executat. Era probabil de origine vizigota, si comandantul armatei sub împăratul  Avitus.

În 456, el a fost numit magister militum și devine primul „barbar” ridicat la acest rang militar. 
În același an, împăratul Avitus, respins de Senatul roman, a decis sa paraseasca Italia pentru Galia, unde a intenționa să stranga o oaste pentru a reveni, în timp ce trupele Remistus ramase    în Italia s-au ciocnit cu  armata  Senatului, condusă de Ricimer, s-a baricadat   în Ravenna, unde a fost  asediata.

Remistus a fost capturat și omorât la scurt timp după un incendiu care a ars o parte considerabilă a orașului imperial.

Imparatul Avitus va fi la randul sau ucis, la o lună de la moartea  lui Remistus.

 

 

 

 

 

 

 

642: Arabii musulmani ocupă Alexandria și incendiază celebra sa bibliotecă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Biblioteca antică din Alexandria; desen de O. Von Corven – foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

Biblioteca din Alexandria a fost cea mai renumită bibliotecă a antichității. Situată în Alexandria, adevărată metropolă a civilizației greco-romane din Egiptul antic, conținea peste 900.000 de pergamente.

Întemeiat în jurul lui 332 î.Hr. de Alexandru cel Mare, orașul Alexandria s-a dezvoltat în continuare și în vremea lui Ptolemeu I.

Acesta din urmă a construit, în 288 î.Hr., un muzeu (palat al muzelor), care găzduia o universitate, o academie și o bibliotecă. La început mărimea bibliotecii se ridica la 400.000 de volume (papirusuri), ca pe timpul lui Cezar să ajungă la 700.000.

 

 

 

 

 

 

Anul 879: S-a născut  Charles al  III-lea, rege al Franței din dinastia Carolingienilor; (d. 7 octombrie 929).

A fost regele  Franciei de Vest  de la 898 până la 922 și regele Lotharingiei din anul 911.

 

 

 

 

 

 

 

 

1176 : Are loc batalia de la Myriokephalon, in Frigia, intre Imperiul Bizantin si turcii selgiucizi.

Armata bizantina condusa de imparatul Manuel I Comnenul este nevoita sa se retraga din fata turcilor selgiucizi, condusi de sultanul Kılıç Arslan al II – lea.

Infrangerea  a marcat sfarsitul tentativelor bizantine de a recupera platoul anatolian, care a fost pierdut pentru totdeauna.

Populatia locala crestina s-a convertit progresiv la islam,pentru a nu plati impozitele impuse non-musulmanilor, astfel ca in scurt timp turcii au ajuns in Anatolia Centrala superiori din punct de vedere demografic  romeilor (grecilor ortodocsi), fideli Patriarhiei de la Constantinopol.

Turcii selgiucizi erau o populatie turcică migrată din Turkestan catre Orientul Apropiat si Asia Mica, in secolele XI-XIII.

 

 

 

 

 

 

 

1462: Se desfasoară bătălia de la Świecino, intre trupele cavalerilor teutoni si cele ale Regatului Poloniei  din timpul razboiului de treizeci de ani.

Batalia s-a incheiat cu victoria polonezilor, Danzigul si Pomerania fiind eliberate.

 

 

 

 

 

 

1577: Este ratificată prin Edictul de la Poitiers, Pacea de la Bergerac  incheiata la 14 septembrie între regele Franței, Henric al III-lea si protestantii hughenoți. 

 

 

 

 

 

 

 

 

1621: A murit  la Roma,  Robert Bellarmin,  unul din cei 33 de Doctori ai Bisericii Catolice.

Sfântul Robert Bellarmin ( n. 4 octombrie 1542, Montepulciano), a fost membru al ordinului iezuit si cardinal catolic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost canonizat în anul 1930, iar din 1931 trecut în rândul doctorilor Bisericii.

1630: Este fondat de coloniștii puritani emigrati din Anglia, orasul Boston, din actualul stat nord-american Massachussets.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1665: A murit regele  Filip al IV-lea al Spaniei; (n. 8 aprilie 1605).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A urcat pe tron în 1621 şi a domnit în Spania până la moartea sa şi în Portugalia până în 1640. Filip a fost un patron al artelor, inclusiv al artiştilor ca Diego Velázquez, şi a  condus Spania în timpul perioadei dificile din timpul Războiului de Treizeci de Ani.

În ajunul morţii sale, în 1665, Imperiul spaniol  ajunsese la 12,2 milioane km2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1683: Savantul olandez Antonie van Leeuwenhoek a scris o scrisoare catre Royal Society din Anglia, in care facea prima descriere a protozoarelor descoperite de el in apa de ploaie  ,pe care le numeste „animalicules”.

 

 

 

 

 

 

 

Antonie van Leeuwenhoek

 

 

 

 

 

 

El le considera  „cele mai jalnice ființe din câte mi-a fost dat să văd pentru că, atunci când se întâlnesc cu oricare din particulele sau micile filamente din apă (care se găsesc din abundență în apă, mai ales dacă e statută de mai multe zile), ele se prind în acestea; iar atunci își strâng corpul într-o formă ovală și se luptă, întinzându-se cu vigoare, ca să scape de coadă; apoi tot corpul se întoarce spre restul de coadă, iar coada redevine incolăcită, ca o sârma de cupru sau de fier care, după ce a fost învârtită în jurul unui băț rotund și apoi scoasă, își păstreaza toate spirele.”

 

 

 

 

 

 

 

 

1787: A fost adoptată in  Convenția Constituțională din Philadelphia,  forma finală a Constituției SUA.

Constituţia Statelor Unite ale Americii , a  proclamat  SUA stat federal, având ca formă de guvernământ republica prezidenţială .

A intrat în vigoare la 4  martie 1789 şi este in vigoare, cu unele amendamente, până astăzi.

 

 

 

 

 

 

Pagina I a Constitutiei Statelor Unite ale Americii – foto: ro.wikipedia.org

 

 

Imediat după adoptare, a fost supusă ratificării tuturor celor treisprezece foste colonii britanice, fiind votată și acceptată de adunările celor treisprezece state originare la date diferite, între 7 decembrie 1787 de către statul Delaware, primul, și 29 mai 1790 de către statul Rhode Island, al treisprezecela și ultimul dintre cele treisprezece state originare. După intrarea sa efectivă în aplicare, la 4 martie 1787, exact așa cum a fost inițial preconizat de către un grup al Părinților Fondatori, respectiv validând Uniunea și Constituția însăși, la 21 iunie 1788, când “pragul critic” de nouă state semnatare a fost atins prin ratificarea sa de către statul New Hampshire, Constituția Statelor Unite a servit ca model multor națiuni. Astăzi, constituția Statelor Unite este cea mai veche constituție de tip federal din lume, fiind efectiv în vigoare de peste 228 de ani. În același timp, este cea mai veche constituție scrisă din lume care funcționează neîntrerupt de la adoptarea sa.

„Noi, Poporul Statelor Unite, in vederea realizării unei Uniuni mai strânse, așezării dreptății, asigurării Liniștii interne, înzestrării pentru apărarea obștească, promovării Prosperității generale si asigurării Binecuvântărilor Libertății pentru noi înșine si pentru Urmașii noștri, decretăm și promulgăm Constituția de față pentru Statele Unite ale Americii.”

 

 

 

 

 

 

 

1789: Astronomul britanic de origine germană William Herschel a descoperit un satelit al planetei Saturn, pe care mai târziu îl va numi Mimas.

 

 

 

 

 

 

 

 

Wiliam Herschel (n. in Hanover, Brunswick-Lüneburg, la 15 noiembrie 1738 – d. 25 august 1822 in Slough, Berkshire, Anglia.

 

 

 

 

 

 

 

1812: Începutul celei de-a treia domnii a lui Scarlat Callimachi în Moldova.

Scarlat Callimachi  (n. 1773 în Constantinopol; d. 12 decembrie 1821), a fost domnul  Moldovei între 24 august 1806 – 26 octombrie 1806, 4 august 1807- 13 iunie 1810  si 17 septembrie 1812 – iunie 1819, și al Tarii Romanesti intre lunile februarie si iunie 1821.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protector al culturii, a acordat atenție Academiei Domnești din Iaşi şi celei teologice de la Socola.

În 1813, odată cu deschiderea Cursului de inginerie şi hotarnică în limba romană, de catre Gheorghe Asachi, se puneau bazele învațămîntului academic în limba romană.

Din inițiativa lui Asachi a fost pusă în scena şi prima piesă de teatru în limba romană, „Mirtil şi Hloe”, prelucrată dupa poetul Florian.

Lui Callimachi i se datorează elaborarea primului cod de legi din Moldova – Codicele Callimachi, publicat în 1817 în limba greacă.

In ianuarie 1821 a fost numit domn al Valahiei, dar izbucnirea mișcării lui Tudor Vladimirescu l-a împiedicat să-şi ocupe tronul.

  Îi scutește pe boieri de dări și le dă și un număr de oameni (poslușnici).

A luat măsuri împotriva ciumei si este cel care a  introdus cultura  cartofilor în Moldova.

A fost mazilit pentru că era considerat omul rușilor. Scarlat a fost dus la  Constantinopol  unde a scapat de execuție numai datorită nebuniei care l-a lovit.

Moare otrăvit în 1821, pentru că era bănuit că este de partea revoluției grecești.

 

 

 

 

 

 

 

 

1823: A încetat din viaţă Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc; (n. 5 iunie 1779, la Avrig in Transilvania).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost iniţiatorul şi conducătorul primei şcoli în limba română, “Şcoala de la Sfântul Sava” – 1818 din Bucuresti .

 

 

 

 

 

 

 

 

1854: S-a născut inventatorul David Buick, fondatorul “Buick Motor Car Company”; (m. 5 martie 1929).

 

 

 

 

 

 

 

 

1856: S-a nascut  Moses Gaster, rabin evreu din România şi Anglia, care s-a distins ca filolog, istoric literar şi folclorist,în mod deosebit în domeniul limbii şi culturii române şi al studiilor iudaice, a fost membru de onoare al Academiei Române; (d.05.03.1939).

Ca lingvist, a susținut romanitatea poporului român și latinitatea limbii române în lucrări ca Stratificarea elementului latin în limba română sau Die Nichtlateinischen Elemente im Rumänischen.

Se apreciază că cea mai importantă lucrare a sa în domeniul filologiei este Crestomația română, lucrare în două volume incluzând reproducerea a peste 200 de texte manuscrise din sec. XVI-XVIII. Ca istoric literar a fost preocupat de vechimea și periodizarea limbii române, de locul și importanța literaturii române și a îngrijit cea mai bună ediție din Povestea vorbei a lui Anton Pann.

 

 

 

 

 

1857: S-a nascut  Constantin Tiolkovski, savant si inventator rus, specialist in rachete si  unul din fondatorii cosmonauticii moderne; (d. 19 septembrie 1935).

 

 

 

 

 

 

 

Konstantin Eduardovici Țiolkovski (d. 19 septembrie 1935) a fost un savant rus pasionat de cucerirea spațiului, pe care o considera posibilă după anul 2017.

A fost cel care a descoperit principiile rachetei multiple, precum și posibilitatea înlocuirii combustibilului solid cu un amestec de oxigen și hidrogen lichid. În 1895 Konstantin Țiolkovski a introdus conceptul de Turn Țiolkovski, un „lift spatial” conceput să se înalțe de la suprafața Pământului, dincolo de orbita sa geostaționară (la 35.786 km).

 

 

 

 

 

 

 

1863: A încetat din viaţă la  Paris, Alfred de Vigny, poet, prozator, dramaturg francez; (n. 27 martie 1797).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alfred de Vigny (n. 27 martie 1797, Loches, Indre-et-Loire) a fost poet și dramaturg francez unul dintre promotorii principali ai curentului romantismului în literatură.

El este, așa cum remarca Ferdinand Brunetière, singurul romantic care a avut idei generale și mai ales o concepție de viață bine gândită, pesonală, filosofică.  

 

 

 

 

1876: S-a născut compozitorul roman Alexis Catargi; (m. 20 august 1923).

 

 

 

 

 

 

 

 

1881: S-a născut la Bacău, poetul  român format la școala simbolismului literar francez, George Bacovia;( d.22.05.1957, Bucureşti).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.

La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa ca cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1900: S-a născut omul de afaceri John Willard Marriott,fondatorul lantului de hoteluri Marriott ; (d.13 august 1985).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1901: S-a născut navigatorul britanic sir Francis Chichester, câştigătorul primei curse transatlantice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1966, în 226 de zile, la bordul ambarcaţiunii “Gipsy Moth IV”, a realizat prima cursă solitară în jurul lumii, în urma acestui succes, fiind înnobilat de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii; (m. 26 august 1972).

 

 

 

 

 

 

 

 

1916: Asul aviatiei de vânatoare germane din primul război mondial, Manfred von Richtofen (supranumit “Baronul Roșu”), câștigă prima sa luptă aeriană lângă Cambrai, in Franta, in timpul primului razboi mondial.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Manfred von Richthofen (Freiherr Manfred Albrecht von Richthofen) (n. 2 mai 1892, „Breslau” azi Wrocław – d. 21 aprilie 1918, la Vaux-sur-Somme, Franţa), a fost un pilot de elită german şi un tactician de exceptie al luptelor aeriene din primul război mondial.

El a doborât în timpul războiului cele mai multe avioane de vânătoare inamice, fiind supranumit de germani „Der Rote Baron” (Baronul roşu) – deoarece zbura frecvent cu un avion de culoare roşie, aceeaşi poreclă („Baronul roşu”) fiind folosită şi de englezi. Francezii l-au numit  însă „Le Diable Rouge“ (Demonul roşu).

A  murit din cauza unei hemoragii interne cauzată de o împuşcătură de jos, de la sol. La 21 aprilie 1918 a fost îmormântat de britanici cu  onoruri  militare, lucru care reflecta respectul  acestui as al aviatiei căzut, care în timpul carierei sale militare a avut 80 de victorii

 

 

 

 

 

1919: A fost înfiinţat la Cluj Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică (în prezent Academia de Muzică “Gheorghe Dima”).

 

 

 

 

 

 

 

1922: S-a nascut  Agostinho Neto,presedintele Miscarii populare de eliberare a Angolei si  primul presedinte al Republicii Angola din 1975.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost si un important poet de  limba portugheză; (m.10.09.1979).

 

 

 

 

 

 

1935: S-a nascut Ken Kesey, scriitor american, autor al romanului “Zbor deasupra unui cuib de cuci”; regizorul Milos Forman a ecranizat romanul, în 1975, câştigând cinci premii Oscar; (d.10.11.2001).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1935: România a fost admisă ca membru permanent în Consiliul Ligii Naţiunilor, cu o majoritate de 50 de voturi (din totalul de 52), fapt fără precedent în istoria acestui for internaţional.

 

 

 

 

 

 

 

 

1939:  Al Doilea Război Mondial: URSS atacă pe la spate Polonia , anexand partea de rasarit a acestei tari, la 16 zile dupa ce, pe 1 septembrie 1939, aceasta tara fusese  invadată de Germania, la numai o săptămână după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop prin care cele doua puteri isi imparteau sferele de influenta.

 

 

 

 

Imagini pentru russia invasion in poland 1939 photos

 

Imagini pentru russia invasion in poland 1939 photos

Foto: 1939 – Parada trupelor sovietice după ocuparea orasului polonez Lvov

 

Atacul sovietic a fost declanșat  fără nicio declarație oficială de război. Invazia a luat sfârșit la 6 octombrie 1939 odata cu împărțirea și anexarea totală a celei de-a Doua Republici Poloneze de către Germania și Uniunea Sovietică.

Armata Roșie și-a atins obiectivele, depășind numeric rezistența poloneza și capturând aproximativ 230.000 de prizonieri de război polonezi.

Guvernul sovietic a anexat estul teritoriului polonez, iar în noiembrie 1939 a făcut din 13.5 milioane de foști cetățeni polonezi, cetățeni ai Uniunii Sovietice.

URSS a început imediat o campanie de sovietizare a noilor zone cotropite, care  a inclus alegeri trucate, pe care le-a folosit să-și legitimeze anexarea Poloniei estice. Opoziția populara a fost inabusita prin numeroase execuții și zeci de mii de arestări.

Intre 1939 – 1941, au fost deportate sute de mii de polonezi in Siberia și alte tinuturi îndepărtate ale Uniunii Sovietice.

 

 

 

 

 

1940: Plănuita invadare a Angliei (nume de cod Operațiunea Sealion) de către trupele germane s-a amânat pe termen nedefinit, din cauza rezistentei inverșunate a aviației militare( Royal Air Force) britanice.

 

 

 

 

 

 

1944: Al doilea război mondial: Armata a IV-a Română poartă lupte grele pentru forţarea Mureşului în centrul Transilvaniei, în zona Oarba de Mureş – Dealul Sângiorgiu – Iernut, zdrobind rezistenţa înverşunată şi bine organizată a armatelor germano-ungare.

Bătălia de la Oarba de Mureş este considerată cea mai grea bătălie purtată pe teritoriul românesc în cel de-al doilea război mondial, aproximativ 11 000 mii de militari români, aflaţi sub comandament sovietic, pierzându-şi viaţa în intervalul 17.09-6.10.1944.

 

 

 

 

 

 

1944: Trupe aeropurtate americane, engleze si poloneze sunt parașutate in spatele liniilor de aparare germane din Olanda, in cadrul Operatiunii  „Market”, parte a operatiunii cu nume de cod ” Market Garden”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost una dintre cele mai mari operatiuni militare de acest tip la care au participat  peste o mie  de avioane si  planoare americane si engleze.

 

 

 

 

1944Al Doilea Război Mondial –  Trupele sovietice lanseaza o puternica  ofensiva împotriva armatei germane și a unităților estoniene.

 

 


1944 Al Doilea Război Mondial –  Forțele germane sunt atacate de către aliați în bătălia de la San Marino.

 

1948:  Extremisti israelieni din organizatia terorista Lehi il asasinează la Ierusalim pe diplomatul  suedez, contele Folke Bernadottecare fusese  desemnat  de Organizația Națiunilor Unite să medieze între națiunile arabe și Israel.

  Bernadotte a fost desemnat în mod unanim de către Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite ca mediator în conflictul arabo-israelian din 1947-1948.

 

 

Schindler al Suediei: cum a salvat contele Bernadotte mii de evrei în timpul Holocaustului, fiind ucis de ei la scurtă vreme după

 

 

 

Atentatorii l-au ucis la Ierusalim pe contele Bernadotte şi pe ataşatul militar francez, colonelul André Serot. Ei au murit pe loc.

Se pare că ataşatul francez a fost confundat cu trimisul american Ralph Bunche.

 

 

 

1963: Premiera primei coproducţii franco-române, filmul “Codin”, ecranizare a romanului lui Panait Istrati, in regia francezului Henri Colpi.

 

 

 

 

 

 

 

 

1978: Președintele Egiptului Anwar Al-Sadat și Primul-Ministru cel al Israelului Menachem Begin (în imagine împreună cu presedintele S.U.A. Jimmy Carter) au semnat Acordurile de la Camp David.

 

 

 

 

 

 

 

A fost  pentru prima oară, o ţară arabă recunoştea oficial  statul evreu. 

 

 

 

 

 

 

1988: Se deschide la Seul a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1991: In timpul celei de-a 46-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU, fostele state sovietice Lituania, Letonia si Estonia sunt admise ca membri cu drepturi depline ai  ONU.

 

 

 

 

1991: Linus Torvalds lansează prima versiune Linux (Versiunea 0.01).

 

 

 

 

1991: Parlamentul  R.Moldova  adoptă „Legea privind partidele şi alte organizaţii social-politice”.

 

 

 

 

1994: A murit austriacul  Karl Popper,  unul dintre cel mai importanti  filosofi  britanici ai secolului XX ; (n.28.07.1902) (« Lecţia acestui secol »,”Cunoaştere obiectivă »).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000: S-a stins din viață la București, în urma unui infarct, Dem Rădulescu, unul dintre marii actori români de teatru, film şi televiziune, profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a născut la Râmnicu Vâlcea într-o familie de negustori, la 21 septembrie 1931. După terminarea liceului la Râmnicu Vâlcea, „Bibanul” (poreclă primită în liceu) a trebuit să aleagă între sportul de performanță și actorie. El a obținut chiar o stea de aur, la un campionat de box  de amatori, la Râmnicu Vâlcea la categoria mijlocie.

A debutat ca amator la vârsta de 17 ani.

În 1956 a câștigat premiul I pentru interpretare cu piesa Steaguri pe turnuri (îl interpreta pe „banditul” Rijikov), la un concurs pentru tineri actori. A fost remarcat de regizorul Sică Alexandrescu; practic acesta a fost debutul carierei sale.

A fost prieten cu Ion Cojar și Liviu Ciulei; cu ultimul a colaborat pentru Farfuridi din „O scrisoarea pierdută”, unde a avut colegi de excepție: Rodica Tapalagă, Petre Gheorghiu, Ștefan Bănică, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Cioranu și Ciulei însuși. Liviu Ciulei l-a numit „Un actor de geniu”. 

A fost casatorit cu actrita Paula Radulescu, de care mai apoi a divorțat, căsătorindu-se cu eleva sa de la I.A.T.C., actrița Adriana Șchiopu, urmașa lor fiind Irina Radulescu.

 A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

De asemenea, a fost recompensat post-mortem cu titlul de cetățean de onoare al municipiului Râmnicu Vâlcea.

  În 2016, de Ziua Mondială a Teatrului, Dem Rădulescu a primit postum o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului (Cocor) și Placheta Orașului București, în semn de recunoaștere și prețuire pentru întreaga sa activitate în domeniul teatrului și filmului.

Este înmormântat la cimitirul Bellu din București.

 

 

 

 

 

2002: Pentru prima dată de la încheierea celui de-al doilea război mondial, între Tokyo şi regimul comunist de la Phenian, în cadrul unui summit istoric, au avut loc discuţii diplomatice la care au participat premierul Japoniei, Junichuio Koizumi şi liderul Coreei de Nord, Kim Jong II.

Japonia a cerut oficial scuze  Coreei de Nord, pentru ocuparea peninsulei în perioada 1910-1945.

 

 

 

 

 

 

 

2002: Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, au avut loc, în Tibet, negocieri între oficiali chinezi de nivel înalt şi un emisar al liderului spiritual al Tibetului, Dalai Lama.

 

 

 

 

2006: A încetat din viaţă Aristide Buhoiu, cunoscut realizator de televiziune, “Drumuri europene”, cu cea mai mare audienţă la TVR.; (n. 4 aprilie 1938).

 

 

 

 

 

 

 

 

2013: A decedat industriaşul japonez Eiji Toyoda ;(n. 1913.

Născut într-o familie de industriaşi textili, Eiji Toyoda este fiul lui Heihachi Toyoda, fratele fondatorului companiei Toyoda Loom Works, Sakichi Toyoda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marele sau merit a fost aducerea companiei Toyota Motor Corporation  la recunoaşterea mondială.

Toyoda a condus compania până în 1994. 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015: A decedat savantul fizician rus Vadim Kuzmin; (n. 1937).

 

 

 

2015 : A murit David Willcocks , organist, compozitor și dirijor englez; (n. 1919).

 

2016: A murit preotul catolic italian Gabriele Amorth, fost exorcist șef al Vaticanului și unul dintre cei mai cunoscuţi exorcişti din lume; (n. 1 mai 1925 la Modena, în Italia).

 

 

 

 

 

Părintele Gabriele Amorth în 2004

 

 

 

 

Adevenit exorcist oficial în iunie 1986, sub tutela pr. Candido Amantini ,iar în 1990, a fondat Asociația Internațională a Exorciștilor al cărei președinte a fost până la pensionare în 2000 și în continuare președinte de onoare  până la moartea sa.

Până în mai 2013, el a spus că a efectuat un număr de  160.000 de exorcisme.

Când a fost întrebat dacă diavolul poate lovi în interiorul orașului Vatican, Amorth a declarat: „El a încercat deja. A făcut-o în 1981 când l-a atacat pe Papa Ioan Paul al II-lea lucrând cu cei care l-au înarmat pe criminalul Ali Agca.

Potrivit spuselor sale,  „Oamenii și-au pierdut credința, iar superstițiile, magia și practicile sataniste au deschis toate ușile în fața demonilor”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfânta Muceniță Sofia și fiicele sale, Pistis, Elpis și Agapis.

 

 

 

 

 

Sofia, Elpis, Pistia si Agapis

 

 

 

 

 

 

 

Sfânta Mucenita Sofia si fiicele sale, Pistis, Elpis si Agapis sunt praznuite pe 17 septembrie. Au vietuit in Italia si au patimit in timpul domniei lui Adrian (117-138). Sofia, nume grecesc, inseamna intelepciune.

Ea a avut trei fiice pe care si le-a botezat cu numele celor trei virtuti teologice: Pistis – credinta, Elpis – nadejde si Agapis – dragoste.Prefectul provinciei, Antioh, le-a denuntat imparatului Adrian ca sunt crestine. Imparatul le-a poruncit sa aduca jertfa zeitei Artemis.

Pentru ca au refuzat, imparatul a poruncit sa fie omorate doar fiicele, ca mama sa sufere mai mult, nu doar chinurile pedepselor ci si pierderea fiicelor. Fetele au fost martirizate in anul 137.

Cand au primit moartea Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani si Agapis noua ani.Sofia a luat trupurile celor trei fiice si le-a ingropat pe un deal, in afara cetatii. Dupa trei zile de rugaciune la mormantul acestora, si-a dat duhul in mainile Domnului.

Mormintele Sfintei Sofia si a fiicelor sale Pistis, Elpis si Agapis au fost localizate pe drumul roman Via Aurelia. Deasupra acestor morminte s-a ridicat Biserica “Sfantul Mucenic Pangratie“.

Din anul 1992, Sfanta Mucenita Sofia este ocrotitoarea capitalei Bulgariei.

 

 

 

 

 

 

 VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie ( surse) : Crestin Ortodox.ro; Istoricul zilei blogspot.com; mediafax.ro; Wikipedia.ro.; Rador.ro

17/09/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 17/09/2020 | Răspunde

  2. Mtumim

    Apreciază

    Comentariu de dininimapentrutine | 18/09/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: