CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 13 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 13 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

585 i.I.Chr.Lucius Tarquinius Priscusregele Romeisărbătorește Trriumful victoriei sale asupra sabinilorși predarea cetatii Collatia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucius Tarquinius Priscussau Tarquinius cel Bătrâna fost al cincilea rege legendar al Romei (616-579 î.Hr. ).

Sabinii au fost in perioada antica un trib care popula Italia centrală  si de nord-est, cu care latinii au avut numeroase conflicte..

 

 

 

 

 

509 i.I.Chr.: Este inaugurat Templul lui Jupiter Optimus Maximus pe Colina Capitoliului din Roma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Templul lui Jupiter Optimus Maximuscunoscut si sub numele de Templul lui Jupiter Capitolinus, a fost cel mai important templu din Roma antică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 81:A murit împaratul roman Titus (Titus Flavius Vespasianus);( n.30 decembrie 39).

 

 

 

 

 

 

 

Titus Flavius Vespasianus Biography | Roman empire, Roman art, Ancient rome

 

Titus Flavius Vespasianus

 

 

 

 

 

 

Născut la Roma, fiul lui Vespasian este proclamat în 69 caesar, devenind din 71, în calitate de prefect al pretoriului, coregent al imperiului.

A fost imparat roman  în perioada 79-81.

Se remarcă în războiul din Iudeea cucerind în august 70, după un îndelungat asediu, Ierusalimul, centrul răscoalei antiromane a iudeilor

A sprijinit înflorirea literaturii și artelor, contribuind la îmbogățirea  Romei cu monumente de o deosebită trăinicie și frumusețe –Flavium amphiteatrum, cel mai mare amfiteatru roman, cu o capacitate de cca. 50.000 de locuri, inaugurat în 80 , cunoscut din evul mediu sub denumirea de Colloseum, termele și arcul lui Titus.

În timpul domniei sale o puternică erupție a Vezuviului acoperă sub un strat de lavă și cenușă trei orașe din Campania –Pompei, Herculaneum și Stabiae (august 79)–calamitate în care își găsesc moartea cca. 15.000 de oameni.

Îi urmează la tron fratele său, Domitian , desemnat de Titus la 23 iunie  caesar și succesor.

Tradiția istorică il va prezenta drept unul dintre cei mai buni împărați (Amor et deliciae generis humani).

 

 

 

 

 

 

 

335: Este sfințită, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare,  Biserca Sfantului Mormant (denumită și Biserica Sfântului Sepulcru sau Biserica Sfintei Învieri), din Ierusalim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Church of the Holy Sepulcher

 

 

 

 

 

 

 

 

În afară de loc considerat de către tradiție   a fi cel al execuției și al mormântului lui Isus, mai târziu complexului i-au fost adăugate de către legendele creștine noi și noi semnificații istorice și teologice: a devenit astfel noul centru (sau buric) al lumii , dislocând tradiția evreiască care desemna drept centru al lumii înălțimea Moria, contrazicând chiar Biblia (Facere 22:2).

Locul ales de Constantin pentru biserica Sfântului Mormânt a devenit în tradiția creștină și decorul în care Avraam a vrut să-l sacrifice pe Isaac; o curte din interiorul complexului constantinian a început să fie considerată de tradiția creștină a fi și locul unde Isus a alungat comercianții din împrejurimile Templului.

Iar mormântul (craniului) lui Adam, primul om creat și alungat de Dumnezeu din Rai, va fi și el considerat de către tradițiile creștine a se afla sub Golgota, relocalizat fiind din Hebron sau muntele Moria, unde-l punea de obicei tradiția evreiască

Biserica Sfantului Mormînt a devenit un important loc de pelerinaj pentru creștini si in fiecare an pe 13 septembrie este celebrata sfintirea  sa.

 

 

 

 

 

379:  Yax nuun Ayiin I este încoronat rege al  regatului mayas Tikal (Guatemala de azi).

 

 

 

 

 

 


 

                                                                                                  Foto: Orasul antic mayas Tikal

 

 

 

 

533: În bătălia de la Ad Decimum, lângă Cartagina, generalul bizantin Belizarie îl învinge pe regele vandalilor Gelimer și începe recucerirea Africii de nord-vest.

 

 

 

 

 

 

 

                                                              Generalul Belisarius, mozaic in biserica San Vitale din Ravenna.

 

 

 

 

 

 

 

 

1087:  S-a nascut Ioan II Comnen, imparat bizantin intre anii 1118 – 1143; (d. 8 aprilie 1143).

Domnia sa corespunde ultimei perioade de expansiune a Imperiului Bizantin. Continuand  opera tatalui sau Alexios I,el a luptat activ impotriva turcilor selgiucizi in Asia Mica, a zdrobit definitiv pecenegii care atacau imperiul si a pacificat Balcanii.

 

 

 

 

 

 

 

 1229:  Ogodai han, fiul lui Genghiz han (mort in 1227), se incoroneaza han suprem al mongolilor. S-a născut aprox. în 1189 si a murit in anul 1241.

 

A fost al doilea han suprem al mongolilor si a domnit intre anii 1227 -1241.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1515: Batalia de la Marignano, în Italia. Armata franceză provoacă  o grea înfrângere armatei cantoanelor elvetiene.

 

 

 

 

 

 

 

 

1584 : În Spania se finalizează   cea mai mare construcție a Renasterii mondiale  mondiale, El Escorial.

Mânăstirea El Escorial din Spania  a fost construită din ordinul regelui Felipe al II-lea  și proiectată de arhitectul șef Juan Bautista de Toledo  si de discipolul său Juan de Herrera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este situată la poalele muntelui  Abantos  și a fost construită ca să comemoreze victoria spaniolilor în batalia de la San Quentin din 10 august 1557, asupra trupelor lui Henric al II-lea, regele Franței. Construcția mănăstirii a început în 1563 și terminată în 1584.

În interior cuprinde: Palatul lui Filip al II-lea, Palatul Borbonilor, Bazilica, Conventul, Muzeul, Biblioteca regală, Colegiul, Seminarul, Spitalul muncitorilor și Botica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1592: A decedat scriitorul  și moralistul  francez  Michel de Montaigne (n. 28 februarie 1533).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1598: Moare regele  Filip al II-lea. Urca pe tron  fiul său Filip al III-lea (14 aprilie 1578 – 31 martie 1621), rege al Spaniei (sub numele de  Filip al III-lea în Castilia și Filip al II-lea în Aragon) și rege al Portugaliei (portugheză Filipe II) din anul 1598 până la decesul  său.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1601: S-a născut pictorul flamand Jan Brueghel cel Tânăr, primul născut în familia marelui pictor Jan Breughel cel Batranl   ; (d. 1678).

 

 

 

 

 

 

 

 

1724: Este sfintita  Mănăstirea Văcărești din Bucuresti, ctitorie a familiei Mavrocordat – cel mai valoros ansamblu arhitectonic în stil brâncovenesc, cea mai mare mânăstire din Balcani.

 

 

 

 

 

 

 

Copilul care a venit pe lume la 24 ianuarie în închisoarea-spital Văcăreşti

Foto: Mănăstirea și Biserica Văcărești

 

 

 

MĂNĂSTIREA VĂCĂREŞTI, UN TEZAUR RISIPIT | Arhitectura 1906

În timpul regimului comunist, ca urmare a Legii “sistematizarii teritoriale urbană și rurale”nr. 58 din 1974, întregul ansamblu al Mănăstirii Văcărești a fost dărâmat în luna decembrie 1984 (foto sus).

 

 

 

 

 

 

 

 

1739: Fiul lui Antioh Cantemir, Constantin, care lupta împreună cu fratele său, Dumitraşco, în armata rusă, intră în Iaşi.

În Moldova, sub domnia lui Grigore Ghica (1726-1733), fiii lui Antioh Cantemir, Constantin şi Dimitrie sau Dumitraşcu, ajunsesera cel dintâi ban, iar cel de-al doilea mare comis. În jurul lor se grupase un partid puternic, care considera ca uzurpatori pe domnii trimişi direct de la Constantinopol.

În 1736, Constantin şi Dimitrie, descendenti ai fostelor familii domnitoare Cantacuzino din Ţara Românească si Cantemir din Moldova, au fost chemaţi în Rusia, Constantin a fost numit general de brigadă, indiciu că guvernul rus avea de gând să-i facă domni, pe cel dintâi în Moldova şi pe cel de-al doilea în Ţara Românească.

Amândoi au luat o parte activă în război, în fruntea corpurilor de voluntari români care se constituiseră pentru a lupta împotriva turcilor.

La mijlocul lunii iulie 1739, armata rusă se îndreaptă spre Nistru şi, la 17 august, nimiceşte oastea turco-tătară la Stăuceni. Hotinul capitulează la simpla somaţie a comandantului rus; o parte din trupele turceşti se retrag spre Bender, iar alta trece Dunărea.

Detaşamentul lui Constantin Antioh Cantemir, format din trei mii de oameni, intră în Iaşi, de unde Grigore Ghica se retrăsese în Ţara de Jos.

Comandantii rusi sunt primiti cu toate onorurile în capitala Moldovei,si se încheie cu „deputaţii stărilor” o „convenţie” prin care Moldova era declarată independentă sub ocrotirea Rusiei, care garanta boierilor şi clerului menţinerea privilegiilor lor.

Ţara trebuia să întreţină o armată permanentă de 20.000 de oameni, să înfiinţeze un corp de salahori pentru a lucra la fortificaţii şi să plătească o contribuţie de război.

După bătălia de la Stăuceni şi capitularea Hotinului, generalul rus Constantin Cantemir, rânduit să formeze cu „cazacii, ruşii şi valahii săi” aripa dreaptă a armatei ruse, l-a trimis pe fratele său Dumitraşcu să urmărească pe domnul Grigore Ghica până la graniţa Ţării Româneşti, iar el a intrat în Iaşi, unde a fost primit cu onoruri domneşti.

„I-au ieşiţii înainte mitropolitul şi cu caimacami şi cu alţ boieri care să mai tâmplase şi călugări şi neguţitori den latura târgului despre muntenime, şi i-au închinat cheile ţărâi şi steagurile slujitorilor. Şi s-au împreunat cu mare bucurie ş-au purces pen Ieşu”.

Curentul antiotoman era atât de puternic, încât pana şi icioglanii lui Ghica, călăraşii şi servitorii boierilor, au trecut de partea fraţilor Cantemir.

 

 

 

 

 

 

 

1745: A fost elaborat “Atlasul geografic al Rusiei” – prima culegere de hărţi ale întregului teritoriu rusesc.

 

 

 

 

 

 

1745: Francisc I ( Franz I. Stephan von Lothringen) , urca pe tronul Sfantului Imperiu Romano-German.

S-a nascut la data de 8 decembrie 1708 si a domnit până la data de 18 august 1765, cand a decedat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prin căsătoria sa cu principesa Maria Terezia, a  întemeiat linia de Habsburg – Lorena a Casei de Habsburg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1759: O armată britanică a învins trupele  franceze în batalia de la Cîmpul lui Abraham, lângă Quebec City, fapt care a pus capat dominatiei Franceze in America de Nord.

In această bătălie,   generalii care au condus armatele britanice si franceze, James Wolfe respectiv Joseph de Montcalm, au fost raniti mortal.

 

 

 

 

 

 

1788 : Oraşul New York devine prima capitală a Statelor Unite.

 

 

 

 

 

 

 

1791: Regele Franței, Ludovic al  XVI-lea acceptă noua Constituție a țării.

 

 

 

 

 

 

1838: S-a născut Otto Friedrich August Benndorf, arheolog german, membru de onoare străin al Academie Române ; a acordat o atenţie specială monumentului de la Adamclisi şi a publicat, împreună cu istoricul român Gr. Tocilescu lucrarea “ Monumentul de la Adamclisi. Tropeum Traiani ”; (d.02.01.1907).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1848: Trupele otomane comandate de Fuad-efendi, intră în Bucureşti, capitala Tarii Romanesti .

La 13 septembrie 1848, trei puternice coloane militare otomane au pătruns în București, după arestarea fruntașilor revoluționari munteni și zdrobirea rezistenței poporului neînarmat.

În fața celei de-a treia coloane otomane, comandată de Kerim-pașa, au stat trupele aflate sub comanda Colonelului Radu Golescu, Comandantul Garnizoanei București.

Colonelul Radu Golescu concentrase în Dealul Spirii Batalionul 2 din Regimentul 2 Limie Infanterie  și Compania a 7-a din Regimentul 1 Linie, punându-le sub comanda Maiorului Nicolae Greceanu.

Spre aceste trupe se îndrepta și compania de pompieri de sub comanda căpitanului  Pavel Zaganescu . Căutând să prevină rezistența unităților militare, Locotenența domnească instaurată de trupele intervenționiste a dat ordin de predare a cazărmii Alexandria.

Ostașii români erau animati  de un puternic spirit antiotoman, reliefat si de atitudinea colonelului Radu Golescu care, la cererea lui Kerim-Pașa de a-și dezarma ostașii, a răspuns cu mândrie că „datoria unui soldat este să moară cu arma în mână și că mai mulțumit este în acest caz decât să se vadă dezarmat”.

Surprins plăcut de acest răspuns, comandantul turcilor, Kerim–Pașa, a ordonat  retragerea trupelor otomane spre oraș, până la reglementarea pe cale diplomatică a situației tensionate create.

Pe drumul de întoarcere, acestea s-au întâlnit cu Compania de pompieri comandată de căpitanul Pavel Zaganescu .

La apropierea acestora  de cazarma pompierilor din Dealul Spirii s-a produs un incident care avea să ducă la începerea unei adevărate bătălii. Infanteria și artileria otomană erau masate în apropierea cazărmii, în preajma unui podeț care îngusta mult calea Companiei de pompieri.

La trecerea acesteia, sublocotenentul Bălășan l-a atins cu cotul pe un artilerist turc. Incident aparent fără importanță, ura crâncenă dintre români și turci a făcut ca acest incident să degenereze. Sublocotenentul român a fost lovit de un maior turc cu latul sabiei. Ofițerul român a tras două focuri de pistol, întâi asupra maiorului turc (pe care l-a ucis), apoi asupra lui Kerim-Pașa (căruia i-a ucis calul).

În evenimente au intervenit ostașii români pentru a-și apăra comandantul. Trupele otomane au atacat cu violență compania de pompieri care a opus o puternică rezistență și a străpuns liniile inamice și reușind să continue lupta alături de ostașii aflați în cazarma Alexandria din Dealul Spirii condusi de locotenentul Pavel Zăgănescu.

După confruntari  crâncene care au adurat aproximativ 2  ore si jumatate  (până la ora 7 ore seara), trupele române au fost împrăștiate, iar militarii turci au pus stăpânire pe București.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa o  Proclamaţie a lui Fuad-efendi, este restaurat vechiul regim instituit de Regulamentul Organic. Este sfarsitul Revolutiei in Muntenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1860: S-a născut  Thoma Ionescu, medic, întemeietorul școlii românești de chirurgie și de anatomie topografică, membru al Academiei Române (d. 1926).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fondat în 1897, Societatea de chirurgie şi “Revista de Chirurgie” (d.28 martie 1926).

 

 

 

 

 

 

1871: Din initiativa unui grup de studenti ai Universitatii din Cernauti, s-a constituit Societatea “Arboroasa”, care a dezvoltat o activitate cultural-artistica menita a intari sentimentul unitatii nationale a romanilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

1872: Inaugurarea oficială a Gării de Nord din Bucureşti (cladire construi tă între anii 1868 şi 1870 pe moşia boierului Dinicu Golescu; până la 24 mai 1884 s-a numit Gara Târgoviştii), o dată cu deschiderea liniei fe rate din Bucureşti – Ploieşti şi inau gurarea oficială a liniilor ferate Piteşti-Bucureşti-Buzău şi Galaţi-Tecuci-Roman.

Tot acum îşi încep ac ti vitatea Ate-lierele Căilor Ferate din Bucureşti, amplasate în faţa Gării de Nord (desfiinţate în 1931, pe locul lor fiind construită actuala clădire a Palatului CFR, azi Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei).Constructia ei a durat 4 ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1872 : A încetat din viaţă filosoful Ludwig Feuerbach: “Esenţa creştinismului”; (n. 28 iulie 1804).

Feuerbach a fost un  critic al  idealismul hegelian, dominant în acea vreme în Germania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In scrierile sale a  restaurat materialismul, afirmand că natura e primordială în raport cu gîndirea si a pus în centrul filozofiei natura şi omul, conceput ca o parte a naturii.

Materialismul antropologic, concepţia despre om a lui Feuerbach au avut însă un caracter abstract şi contemplativ, întrucît Feuerbach nu a putut înţelege esenţa socială a omului, precum şi însemnătatea practicii, a activităţii materiale prin care omul transformă natura, transformîndu-se pe sine însuşi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1874: S-a născut  la Viena, Arnold Schonberg ; (d. 13 iulie 1951, Los Angeles ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un  compozitor și teoretician muzical austriac de orgine evreiască, elev al lui Gustav Mahler, considerat unul dintre pionierii muzicii dodecafonice.

 

 

 

 

 

 

 

1875: Mihai Eminescu îl duce, pentru prima dată, pe Ion Creangă la “Junimea”, unde acesta citeşte povestea sa “Soacra cu trei nurori”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1876: S-a nascut  scriitorul Sherwood Anderson, unul dintre creatorii prozei americane moderne (romanul “Râs amar”); (d. 8.03.1941).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1882: S-a nascut  Ramón Grau, fostul  preşedinte al Cubei în anii 1933-1934, 1944-1948; (d. 1969).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1899: S-a nascut Corneliu Zelea Codreanu,  fondatorul şi conducătorul Mişcării legionare din Romania; (d. 1938).

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

1901:  Pe Calea 13 Septembrie din Bucureşti a fost inaugurat Monumentul Pompierilor, în prezenţa prim-ministrului Dimitrie Sturdza, în memoria celor căzuţi la 13 septembrie 1848, in lupta cu  trupele turceşti.

 

 

 

 

 

 

Monumentul Pompierilor din Bucureşti, ca tematică pe cutiile de chibrituri românești | Blog de Filumenistă

 

 

 

Grupul statuar realizat de E. Hegel, o reprezintă pe Nike, personificarea Victoriei, care anunţă cu trompeta biruinţa, iar cu celălalt braţ sprijină un ostaş rănit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1902:  Intră în vigoare “Legea pentru organizarea meseriilor”, cunoscută sub numele de Legea Missir, adoptată la 05.03.1902.

 

 

 

 

 

 

1913: Aurel Vlaicu, pionier al aviatiei, inginer si constructor de avioane (n.1882), a incetat din viata, prabusindu-se cu avionul sau, in timpul unei incercari de trecere peste Muntii Carpati. Inginer si constructor de avioane, a fost unul dintre pionierii aviatiei mondiale.

Primul avion construit si pilotat de Aurel Vlaicu a zburat pe data de 17 iunie 1910.
Evenimentul a avut loc pe campul Cotrocenilor, avionul ridicandu-se la o inaltime de 3-4 m si zburand pe o distanta de circa 40 m.

La 23 iulie acelasi an, Vlaicu mai face o incercare, iar de aceasta data parcurge o distanta de 400 m, la o inaltime de 4 m.

 

 

 

 

 

 

 

Aurel Vlaicu: aripi în timp

 

 

 

Al treilea zbor, care a avut loc pe 10 august, a fost un adevarat succes, pentru ca aeroplanul a parcurs 4 km. In 27 septembrie 1910, la propunerea Ministerului de Razboi, Vlaicu a dus, in zbor, un mesaj de la Slatina la Piatra-Olt.

Din acel moment, Romania a devenit a doua tara, dupa Franta, care a folosit avionul in scopuri militare. In 1910, a obtinut brevetul RO 2258 pentru “Masina de zburat ca un corp in forma de sageata”.

 

 

 

 

 

 

 

1916: Începe Bătălia de la Sibiu, prima mare bătălie  cu participarea României în timpul Primului Război Mondial.

Sub puternica presiune a ofensivei inamice, germano-austro-ungare, armata română este nevoită să se retragă. Bătălia a durat pînă pe 15 septembrie.

 

 

 

 

 

 

 

 

1917: La Fatima, in Portugalia, Sfânta Fecioară se arată pentru a cincea oară celor trei copii.

 

 

 

 

 

 

Miracolul de la FATIMA. Fecioara Maria li s-a arătat celor trei copilași: "Fața zdrobită de boală îi era luminată. Copilul de zece ani spunea, fericit: "Nu vreau nimic. Doar să mor și

 

 

                                                                 Foto: Cei trei copii,  Lucia, Francisco si Jacinta , în carora s-a infatisat Sfânta Fecioară.

Peste 20 000 de oameni s-au strâns la locul apariţiilor Sfintei Fecioare.

 

 

 

 

 

 

Maica Domnului i-a îndeamnat  pe copii la rugăciune şi i-a anunţat că va avea loc o mare minune pe 13 octombrie, “pentru ca toţi să creadă.

 

 

 

 

 

 

 

 

1918: S-a oficiat la Biserica ortodoxă din Odesa căsătoria dintre prinţul moştenitor al României Carol cu Zizi Lambrino, înregistrată în aceeaşi zi la Consulatul român din oraş.

 Printul Carol si Ioana LambrinoIoana Maria Valentina Lambrino (foto, impreuna cu printul Carol), cunoscută ca Zizi Lambrino (n.3 octombrie 1898, Roman – d. 27 martie 1953, Neuilly, Franta  a fost prima soție a principelui  Carol al II-lea, viitorul rege  al României.

 Zizi era fiica  generalului român Constantin Lambrino  și a Euphrosinei Alcaz.

În timpul primului razboi mondial, Carol al II-lea, în uniformă de ofițer rus  , a părăsit la 27 august/9 septembrie 1918  unitatea militară (aflată la Târgu Neamț), al cărei comandant era, și, patru zile mai târziu, a plecat la Odessa   împreună cu Zizi Lambrino, incalcand astfel Statutul Casei regale a Romaniei,  care prevedea căsătoria membrilor Casei Regale a României numai cu persoane din alte case regale.

Regele Ferdinand a   dispus   la 9/22 septembrie ținerea lui Carol timp de 75 de zile în stare de arest la manastirea Horaita, jud. Neamt .

Printr-o sentință  data in  8 ianuarie 1919, Tribunalulk Ilfov a anulat căsătoria. Relația lor a continuat însă, iar la 8 august anul următor li s-a născut fiul  Mircea Grigore Lambrino (nelegitim, fiind născut după anularea căsătoriei și nerecunoscut de Carol).

Principele Carol a fost trimis de tatăl său, regele Ferdinand într-o călătorie în jurul lumii, pentru „a o uita” pe Zizi.

 Zizi Lambrino  fost creditată de Familia Regală română cu o rentă anuală de 110.000 franci francezi.

 Dupa  abolirea monarhiei  în România, fără susținerea financiară din partea Casei Regale, situația lui Zizi Lambrino s-a înrăutățit.

S-a stins din viață la 11 martie 1953  la Neuilly, cu o săptămană înainte de moartea lui Carol al II-lea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1922: La Al’Aziziyah, în Libia, se înregistrează recordul absolut de temperatură la umbră: 57,7 °C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1924: S-a nascut compozitorul francez Maurice Jarre ; (d. 29 martie 2009).

 

     

 

 

 

 

Maurice Jarre. Compositor de Doctor Zhivago, El hombre que pudo reinar, Lawrence de Arabia o La noche de los generales. | Music images, Music composers, Film score

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1925: A apărut prima publicatie radiofonica de la noi – „Radio-Român”;  Isi propunea „raspândirea telegrafiei si telefoniei făra fir în România”.

În martie 1925 prof. dr. Dragomir Hurmuzescu, dr. Emil Giurgea, ing. Emil Petraşcu şi alţii au înfiinţat asociaţia „Prietenii radiofoniei”, care avea drept scop grăbirea înfiinţării unei societăţi de radiodifuziune romane, prin susţinerea de conferinţe, iniţierea de publicaţii specializate etc.

Aceste activităţi promovau diminuarea restricţiilor impuse persoanelor particulare care doreau să-şi cumpere radioreceptoare, încurajau dezvoltarea activităţii radioamatorilor şi popularizau beneficiile aduse de radio în ţările vestice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sub îndrumarea asociaţiei au apărut revistele „Radio Român” (din 13 septembrie 1925) şi „Radiofonia” (din 15 octombrie 1925). „Radio Român” conţinea diverse rubrici de specialitate: interviuri, cursuri T.F.F., extrase din regulamente, detalierea principiilor transmisiunii radio etc.

Şi-a încetat apariţia după 47 de numere, în aprilie 1928, din motive financiare.„Radiofonia” a beneficiat de colaborarea unor personalităţi ştiinţifice precum prof. dr. Dragomir Hurmuzescu, gen. G. Negrei, ing. Sergiu Condrea, Emil Petraşcu, Ion C. Constantinescu şi Mihai Konteschweller etc.

Revista şi-a întrerupt apariţia în iulie 1926, fiind reînfiinţată la 9 noiembrie 1928, ca „Organ de publicitate al Societăţii de Difuziune Radiotelefonică”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1939: Al doilea război mondial:  Dominionul britanic Canada,  intră în războiul împotriva AXEI, coaliția condusă de Germania nazistă.

 

 

 

 

 

 

 

1940: S-a născut  Oscar Arias Sánchez, fost  președinte al Republicii Costa Rica, laureat al Premiului Nobel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Óscar Arias Sánchez a fost președinte al Republicii Costa Rica in anii  1986-1990 și din 2006 până în 2010. El a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1987, pentru eforturile sale de a pune capăt crizei din America Centrală.Estede asemenea, laureat al Premiului Albert Schweitzer

 

 

 

 

 

 

1940: Al doilea război mondial: Italia lui Muss0lini  invadează Egiptul.

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: S-a născut Ahmet Necdet Sezer, preşedinte al Turciei intre anii 2000 – 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1944: S-a născut actrița franceză Jacqueline Bisset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1956: S-a nascut marele fotbalist  român Ilie Balaci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1968 : Albania părăsește Pactul de la Varsovia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1971 : S-a născut tenismanul croat Goran Ivanišević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1977: A murit Leopold Stokowski, dirijor american de origine poloneză; (n. 1882).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1992: La Festivalul internaţional al filmului Mostra Internaţionala de la Veneţia, filmului “Hotel de Lux” al regizorului roman Dan Piţa i-a fost decernat  cu premiul “Leul de argint”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1993:  Israelul şi OEP au semnat la Washington,DC, acordul de autoguvernare palestiniană în Gaza şi Ierihon, după mai multe runde de negocieri incepute in 1991 la Madrid si continuate  in secret  în Norvegia , la Oslo( incheiate la 20 august).

 

 

 

 

 

 

 

1995: A încetat din viaţă Francesco Messina, unul dintre cei mai cunoscuţi sculptori moderni ai Italie, creatorul Statuii Papei Pius al XII-lea  din Basilica Sf. Petru de la Roma şi al monumentalului bronz, reprezentând un cal, amplasat în faţa sediului televiziunii naţionale RAI; (n. 1900).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1996: Partidul România Mare  a fuzionat cu Partidul Tânăra Democraţie, condus de Florea Preda.

 

 

 

 

1996: A murit interpretul american de muzica rap, Tupac Shakur; (n. 1971).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: În virtutea principiilor  ale căror baze au fost puse de Acordul de pace de la Dayton, semnat în 1995, au avut loc primele alegeri municipale organizate după încheierea războiului din Bosnia, î

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: Regizorului român Lucian Pintilie i-a fost decernat Premiul special al juriului, la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, pentru filmul “Terminus Paradis”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: Participanţii la Forumul Secuiesc pentru Reînnoirea UDMR, desfăşurat la Cernat, judeţul Covasna, au cerut acordarea cetăţeniei ungare pentru maghiarii din România, autonomia Ţinutului Secuiesc, înfiinţarea universităţii maghiare la Cluj şi retrocedarea integrală a bunurilor comunităţii şi bisericilor maghiare.

 

 

 

 

 

 

 

 

1999: Partidele de opoziţie din România au protestat faţă de decizia Guvernului de a nu acorda Bisericii Ortodoxe Române (BOR) statutul de biserică naţională şi se pronunţă în favoarea modificării proiectului legii cultelor pentru acordarea acestui statut.

 

 

2000:  A avut loc, la Staples Center din Los Angeles, SUA, , prima ediție a „Latin Grammy Awards”, organizată de „Latin Academy Of Recording Arts and Sciences”.

 

 

 

 

 

 

2001: Autorităţile americane l-au indicat pe Osama ben Laden, refugiat în Afganistan, drept principalul suspect în organizarea atentatelor teroriste  comise la 11 septembrie, in Washington şi New York.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 septembrie este:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În România – Ziua Pompierilor

 

 

 

 

La 13 septembrie 1848, a avut loc bătălia din Dealul Spirii între pompierii conduşi de Pavel Zăgănescu şi trupele otomane conduse de Kerim Pasa).

 

 

 

 

In Palestina – Sărbătoare Natională.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei a decretat sărbătoare naţională ziua de 13 septembrie 1993, aceasta fiind data la care,  la Washington, Israelul şi OEP au semnat acordul de autoguvernare palestiniană în Gaza şi Ierihon.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfântul Ioan de la Prislop; Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim

 

 

Sfantul Ioan de la Prislop, originar din Silvasul de Sus, a trait la inceputul secolului al XVI-lea, nevoindu-se intr-o pestera din apropierea Manastirii Prislop.

Aceasta mica pestera a fost sapata de catre sfant, in malul stancos si adanc al paraului Silvut, fiind cunoscuta cu numele de “chilia” sau “casa sfantului”.

In aceast loc s-a nevoit Cuviosul Ioan multi ani, luptandu-se cu barbatie cu ispitele diavolilor.

Cuviosul Ioan a fost ucis in timp ce isi sapa cu dalta o fereastra in peretele chiliei, cand un vanator l-a impuscat crezand ca este un animal salbatic.

Sfintele sale moaste s-au pastrat multa vreme in pestera de la Prislop, unde veneau credinciosii din imprejurimi si se inchinau. In prezent nu se cunoaste unde se afla moastele sale.

Parintele Ioanichie Balan in “Patericul romanesc”, spune ca este probabil ca moastele sfantului sa fi fost duse la Tismana, la Bistrita Olteana, la Curtea de Arges sau Cozia, care au fost dintotdeauna atat de legate de credinciosii si manastirile Transilvaniei.

Sfantul Ioan de la Prislop a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992.

 

 

 

Târnosirea bisericii din Ierusalim

 

 

 

 

 

 

In ziua de 13 septembrie a anului 335 a avut loc sfintirea bisericii ridicată de Constantin cel Mare deasupra Mormântului Domnului, in prezenta mai multor episcopi participanti la Sinodul de la Tyr, din iulie 335. Mentionam ca in anul in 326 au fost daramate templul inchinat lui Venus si statuia lui Jupiter, ridicate de imparatul Hadrian deasupra Sfantului Mormant.

Alegerea zilei sfintirii pe 13 septembrie este legata de faptul ca in aceasta zi a fost inaugurat templul lui Jupiter. Prin acest act era scoasa in evidenta biruinta creștinismului asupra păgânismului. Insa, a fost aleasa ziua de 13 septembrie si pentru ca in 335 se sarbatorea Tricenalia sau 30 de ani de domnie a imparatului, iar imparatul Constantin dorea sa multumeasca lui Dumnezeu pentru victoria din 324 impotriva lui Liciniu si pentru ca l-a randuit sa conduca intregul imperiu.

 

 

 

 

 

 

 

 VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse): Creștin Ortodox.ro.; mediafax.ro; e.maramures.ro; Istoricul zilei.com; Wikipedia.ro.; Rador.ro; Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008; Istoria md.; Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 

13/09/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: