CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 7 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

7 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

70: O armată romană condusa de Titus Flavius Vespasianus (n. 30 decembrie 39 – m. 13 septembrie 81), fiul imparatului Vespasian, ocupa Ierusalimul si masacra mii de evrei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

251: A murit generalul chinez Sima Yi (n. 179). A trait in epoca de sfarsit a dinastiei Han si in Perioada celor Trei Regate.

Fiul sau mai mic Sima Yan, a preluat puterea și a fondat dinastia Jin.

 

 

878: Ludovic al II- lea a fost încoronat  rege al Franciei de Vest  de către Papa Ioan al VIII-lea.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru francia de vest map

 

Pe hartă: Francia de Vest

 

 

 

 

Ludovic al II-lea cel Gângav (fr. Louis II le Bègue, n. 846 – d. 10 aprilie 879), a fost  conte de Autun între 866–867, regele Franţei între 877– 879 şi rege al Aquitaniei între 867–879.

A  fost fiul lui Carol cel Pleşuv şi al Ermentrudei de Orléans. În 867, sub domnia tatălui său, este încoronat rege al Aquitaniei. Când în anul 875 tatăl său a devenit împărat al Sfântului Imperiu Roman, a plecat să apere Italia şi l-a lăsat pe Ludovic regent, sub tutela clerului şi ai foştilor săi miniştri.

 

 

 

1159: A fost ales Papa Alexandru al III-lea al Romei. A prezidat cel de-al treilea Conciliu de la Laterano (1179), care a consfinţit victoria poziţiei papale în faţa celei imperiale.

 

 

 

 

 

 

Papa Alexandru al III- lea , născut Roland de Siena (n.cca 1100/1105 – d.30 august 1181).

 

 

După Laterano, papii urmau sa fie aleşi numai de către cardinali, împăratul sau alţi reprezentanţi laici ai lui neavând drept să intervină.

De asemenea, s-a stabilit necesitatea unei majorităţi de două treimi (2/3) pentru validarea alegerii unui papă, regulă şi astăzi valabilă.A decedat la 30 august 1181.

 

 

 

 

 

 

1191: In timpul celei de-a treia Cruciade, regele Richard I al Angliei il invinge la Arsuf pe comandantul musulman Saladin.

 

 

 

 

 

       Richard I al Angliei                         Saladin

 

 

 

 

 

 

 

 1228: Împăratul Imperiului romano- german, Frederik al II-lea a început a șasea Cruciada in Tara Sfanta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Istoria Regatului Cruciat din tara Sfanta  este împărțită în două perioade distincte : 

– Primul Regat Cruciat al Ierusalimului a durat din 1099 pana in 1187, când a fost distrus aproape în întregime de armatele musulmanilor conduse de Saladin.

În 1187, chiar capitala regatului, oraşul Ierusalim, a fost cucerit de Saladin,astfel incat  în secolul al XIII-lea, regatul era redus la o fâşie îngustă de pământ de-a lungul ţărmului mediteranean, pe cuprinsul căreia mai existau numai câteva oraşe întărite.

– După cruciada a treia, regatul a fost reînființat  in anul 1192 si a existat până la distrugerea sa în 1291, fiind  uneori numit al doilea Regat al Ierusalimului sau Regatul  Acra, după noua sa capitală.

Regatul a rezistat aproape două sute de ani, din 1099 până în 1291, când ultima posesiune rămasa, Acra, a fost distrusa de mameluci.

 

 

 

 


1303: Papa Bonifaciu al VIII-lea este luat prizonier din ordinul regelui Filip al IV- lea al Franței. A fost salvat din mâinile francezilor pe  9 septembrie de o revoltă a populației de Anagni si  a murit la scurt timp după aceea la Roma 11 oct 1303.

Papa Bonifaciu al VIII- lea ( n.cca 1230- d. 11 octombrie 1303), născut Benedetto Caetania fost Papa de la 24 dec 1294 pana la moartea sa, în 1303.

A  vrut să ridice puterea spirituală asupra puterii temporale, declarand că atât puterea spirituală și temporală se afla sub jurisdicția Papeiși că regii  sunt  subordonati pontifului roman.

A avut numeroase conflicte  cu regele Filip al IV- lea  al Franței.

 

 

 

 

 

 

1533: S-a născut Elisabeta I, regină a Angliei între anii 1558-1603, perioadă denumită şi „epoca elisabetană” ; (m. 24 martie 1603).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elisabeta I a fost al cincilea și ultimul monarh al casei Tudor. Deoarece în ciuda numeroaselor oferte primite, nu s-a căsătorit niciodată,  casa Tudor s-a stins la moartea ei. A fost cunoscută și ca Regina Fecioară.

Domnia reginei Elisabeta  a fost marcată de sporirea puterii Angliei  pe plan internațional  și o perioadă de extraordinară înflorire artistică și culturală.

 

 

 

 

 

1631 (7/17): În timpul Razboiului de treizeci de ani,trupele suedeze comandate de regele Gustav Adolf obțin o victorie decisivă asupra forțelor catolice, în bătalia de la Breitenfield, la aproximativ 8 km nord-vest de orașul Leipzig la 17 septembrie , 1631. 

A fost prima victorie majoră a protestanților în războiul de treizeci de ani

 

 

 

 

 

 

 

Foto. Gustav al II-lea Adolf (n.19 decembrie 1594 – d.16 noiembrie 1632)

 

 

 

 

 

 

 

1707: S-a născut  scriitorul , matematicianul și naturalistul  francez Georges Louis Leclerc de Buffon; (d.16 aprilie  1788).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Preocupările sale multiple s-au concretizat printr-o operă, care a influențat decisiv nu numai teoretic, ci și practic, generațiile următoare de naturaliști, printre care s-au numărat și Jean-Baptiste de Lamarck și Charles Darwin.

 

 

 

 

 

 

 1726: S-a născut compozitorul şi şahistul francez François-André Danican Philidor, considerat cel mai bun jucător de şah al secolului al XVIII-lea; (m. 1795).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Una dintre cele mai importante cărţi de teorie a şahului semnată de acesta cu titlul „Analyse de jeu des Echecs”, a fost publicată la Paris în anul 1749.

Cartea este extrem de importantă deoarece este prima din istorie care tratează partida de şah ca pe un tot unitar, prezentând atât deschiderile, cât şi jocul de mijloc şi finalul, ultimele două fiind ignorate până atunci de teoreticieni.

Philidor a dominat lumea şahistă până la sfârşitul secolului, primele decenii ale secolului al XIX-lea neaducând nimic nou în ceea ce priveşte noile talente. 

 

 

 

 

 

 

 

 

1811: S-a născut  la Krauchenwies in actuala Germanie, Karl Anton Joachim Zephyrin Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen, tatăl viitorului rege Carol I al României.

 

 

 

 

Karl Anton Joachim Zephyrin Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen

 

 

 

 

 

 

Karl Anton Joachim Zephyrin Friedrich de Hohenzollern-Sigmaringen  a decedat la vîrsta de 74 de ani (2 iunie 1885).

A fost șef al casei de Hohenzollern-Sigmaringen, prim-ministru al Prusiei în perioada 6 noiembrie 1858 – 12 martie 1862 și tată al primului rege al României, Carol I.

El a fost fiul prințului Karl de Hohenzollern-Sigmaringen și al Mariei-Antoinette Murat, nepoată de frate a lui maresalul francez Joachim Murat.

Prințul Karl Anton a fost căsătorit cu prințesa Josephine Friederike Luise de Baden (1813 – 1900), fiică a lui Karl, Mare Duce de Baden. Împreună au avut  mai mulți copii :

    – Leopold (1835 – 1905), străbunic al Regelui Mihai I al României;
    – Stephanie (1837 – 1859) – căsătorită cu regele Petru al V-lea al Portugaliei;
    – Carol (1839 – 1914), viitor rege al României;
    – Anton (1841 – 1866), mort pe cîmpul de luptă, în Bătălia de la Königgrätz, în cursul războiului pruso-austriac;
    – Friedrich (1843 – 1904);
    – Maria Luise (1845 – 1912) – căsătorită cu Prințul Filip de Belgia.

 

 

 

 

 

 

1812: În urma bătăliei de la Borodino, din apropierea Moscovei, La Grande Armée a lui Napoleon a obligat armata rusă să se retragă cu pierderi imense.

Aceasta confruntare a fost considerată cea mai sângeroasă din istoria războaielor napoleoniene.

Deși a fost o victorie tactică și strategică franceză incontestabilă, bătălia nu a reprezentat triumful complet de care Napoleon avea nevoie pentru a-l convinge pe țarul Alexandru I să încheie pacea.

 

 

 

 

 
Final Storm of the Rayevsky's Battery
 
 

   Ca urmare a bătăliei, trupele franceze au avut drumul deschis spre Moscova, pe care o vor ocupa timp de o lună și jumătate, în așteptarea tratativelor de pace. Acestea din urmă nu se vor materializa și, odată cu venirea iernii, francezii au fost nevoiți să se retragă, cu pierderi uriașe cauzate de crunta iarnă rusească.

 
 
 

1818: Carol al XIV-lea al Suediei, francez prin naștere, pe numele său adevărat Jean-Baptiste Bernadotte,a fost încoronat, la Trondheim, rege al Norvegiei .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jean-Baptiste Bernadotte (n.26 ianuarie 1763 – m.8 martie 1844), a fost rege al Suediei și Norvegiei, prinț suveran de Pontecorvo, general și Mareșal al Primului Imperiu Francez al lui Napoleon.

Este fondatorul actualei dinastii care se află pe tronul Suediei.

 
 
 

1822: Brazilia își declară independența față de Portugalia.

 
 
 

1844:  S-a născut renumitul arhitect Émile André Lecomte de Nouy, membru corespondent străin al Academiei Române; a alcătuit planurile de restaurare pentru bisericile „Trei Ierarhi ” şi ” Sf. Nicolae Domnesc ” din Iaşi, biserica ” Sf. Dumitru ” din Craiova (m. 11 noiembrie 1914).

 

 

 

 

 

 

 1866: S-a născut prozatorul și dramaturgul francez Tristan Bernard;  (d. 1947).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1880: A decedat politicianul român Manolache Costache Epureanu , fost prim ministru al guvernului României; (n. 22 august 1820).

 

 

 

 

 

 

EPUREANU, Manolache Costache – STERE.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

In perioada 1859 – 1861  a fost principalul colaborator al lui Alexandru Ioan Cuza,  dar treptat  s-a îndepărtat  de acesta, apropiindu-se de conservatori. Dupa detronarea lui Cuza, la 11 februarie 1866, el a devenit unul dintre principalii lideri ai acestora.

Majoritatea conservatoare din Adunarea Constituantă convocată în 1866 pentru a adopta prima constitutie a țării l-a ales președinte al acesteia. În 1870, el a devenit prim ministru.

A fost pentru o perioada scurta si ministru al Justitiei. La 3 februarie 1880  devine lider al Partidului Conservator și autorul primului program politic al acestuia.

 

 

 

 

 1881: S-a născut Henri Focillon, istoric de artă şi estetician francez; prieten apropiat al României, a vizitat de mai multe ori ţara noastră; de numele său se leagă fondarea Institutului Francez din Bucureşti; membru de onoare străin din 1926 al Academiei Române ; (m. 1943).

 

 

 

 

 

 

1902 : S-a născut Şerban Cioculescu, critic şi istoric literar, membru al Academiei Române („Aspecte lirice contemporane”, „Ion Luca Caragiale”, „Aspecte literare contemporane”) ; (m. 25 iunie 1988).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Şerban Cioculescu,photos

 

 

 

 

 

 

 

 1907:  A încetat din viaţă Bogdan Petriceicu Haşdeu, filolog, folclorist, prozator, dramaturg, istoric şi publicist, vicepreşedinte al Academiei Române; este întemeietor al lingvisticii, filologiei şi lexicografiei româneşti („Etymologicum Magnum Romaniae”), unul dintre fondatorii folcloristicii comparate române, creatorul dramei istorice româneşti („Răzvan şi Vidra”); (n. 16 februarie 1836).

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

1909: S-a născut la Istanbul, regizorul, scriitorul, scenaristul şi producătorul american de origine greacă, Elia Cazan (Kazanjoglous); laureat în 1999 al Premiului Oscar pentru întreaga activitate. („A Streetcar Named Desire”, „East of Eden”, „Splendor in the Grass”); (m. 29 septembrie 2003).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

1910: Savanta franceză de origine poloneză, Marie Sklodowska Curie, a izolat prima mostră pură de radiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

1911: S-a născut comunistul   Todor Jivkov, președinte al Bulgariei (1971-1989); (d. 5 august 1998).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mama lui, Măruţa, provenea dintr-un neam de vlahi (români) din oraşul dunărean Somovit,  iar limba română a fost limba ei maternă.

Jivkov a fost cunoscut în timpul Războiului Rece pentru pentru atitudinea sa extrem de  servilă față de URSS.

El chiar a propus de două ori în mod neoficial, în 1963 si în 1973, ca Bulgaria să adere la Uniunea Sovietică, subliniind originea comună slavă, alfabetul chirilic si alte similitudini culturale.

Liderii URSS, temându-se de o reacție negativă din partea comunității internaționale, i-au respins propunerea. Gheorghi Markov a spus odată: „El (Jivkov) a servit Uniunea Sovietică cu mai multă fervoare decât liderii sovietici înșiși.”

Jivkov a intensificat relațiile economice cu celelalte țări socialiste. Jivkov a fost împotriva politicii perestroika  dusă de Gorbaciov  în Uniunea Sovietică.

Pe 10 noiembrie 1989, ca urmare a unei  lovituri de stat fără vărsare de sânge în Bulgaria, Jivkov a fost demis.

Lovitura de stat a fost organizată atât de gorbacioviștii din cadrul Partidului Comunist Bulgar, cât și de opoziția anticomunistă.

Partidul Comunist a fost redenumit Partidul Socialist Bulgar, iar un an mai târziu a câștigat alegerile parlamentare.

În 1990 Jivkov a fost urmărit penal și arestat la domiciliu, fiind eliberat de către Curtea Supremă în 1996.

A murit în vara anului 1998.

 
 
 
 

1914: S-a născut fizicianul american James Alfred Van Allen, un  pionier al cercetării spaţiale americane, savantul care a descoperit în 1958, centurile de radiaţii care îi poartă numele; (m. august 2006).

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 1917: S-a născut Sir John Warcup-Cornforth, chimist britanic de origine australiană; a obţinut prima sinteză totală a unui steroid (colesterolul); Premiul Nobel pentru Chimie în anul 1975, împreună cu elveţianul Vladimir Prelog; (m. 2013).

1930: S-a născut regele Belgiei, Baudouin I ; ( m.1993).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1931: Marele diplomat roman Nicolae Titulescu a fost reales în funcția de președinte al celei de-a XII-a Sesiuni ordinare a Adunării Societății Națiunilor.

 

 

 

 

Nicolae Titulescu: „Viaţa mea a fost o luptă continuă în scopul de a croi pentru România un loc în viaţa lumii, apărându-I, totodată, interesele naţionale” – Radio România Cultural

 

 

 

A fost un caz singular în istoria Ligii Națiunilor, când un fost președinte al Ligii a fost reales pentru o nouă sesiune.

 

 

 

 

1940 : A fost încheiat in urma  presiunilor  Germaniei naziste, Tratatul de frontieră româno-bulgar de la Craiova, prin care sudul Dobrogei („Cadrilaterul”, adică județele Durostor si Caliacra), intra în componenţa Bulgariei.

 

 

 

 

 

 

 

 Acest teritoriu fusese anterior cedat de către Bulgaria României, în urma Păcii de la București din anul 1912.

 

 

 

 

 

1940 : Al Doilea Război Mondial: În Bătălia Angliei avioanele germane încep atacurile de noapte asupra Londrei și a altor orașe britanice.

 

 

 

 

 

Bătălia Angliei (10 iulie – 31 octombrie 1940) este numele dat eforturilor Luftwaffe depuse pentru câștigarea superiorității aeriene asupra Royal Air Force (RAF), înaintea unei invazii terestre și aeriene asupra Marii Britanii (Operațiunea Leul de Mare), în timpul celui de-al Doilea Război Mondial - foto: ro.wikipedia.org

 

Bătălia Angliei– foto: ro.wikipedia.org

 

Bătălia Angliei (10 iulie – 31 octombrie 1940) este numele dat ofensivei forțelor aeriene militare germane (Luftwaffe) pentru câștigarea superiorității asupra Royal Air Force (RAF), înaintea unei invazii terestre și aeriene asupra Marii Britanii (Operațiunea Leul de Mare), în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bătălia Angliei a fost  de asemenea cea mai mare și susținută campanie de bombardamente desfășurată până la acea dată și primul test adevărat al teoriilor bombardamentelor strategice dezvoltate după Primul Război Mondial.

Eșecul Germaniei Naziste de a distruge forța aeriană a Angliei sau de înfrângere a stării de spirit a guvernului sau poporului britanic este considerată prima înfrângere majoră a celui de-al Treilea Reich.

 

 

 

 

 

1944: Șeful Marelui Stat Major al Armatei Romane, generalul Gheorghe Mihail, și-a înaintat demisia în semn de protest față de modul în care era tratată armata română și față de intrarea acesteia sub ordinele înaltului Comandament Sovietic, la 6/7 septembrie 1944, ora 0.

Cererea i-a fost respinsă, trebuind să accepte colaborarea cu Armata Roșie.

La 12 septembrie 1944, demisionează pentru a doua oară, exprimându-și refuzul de a accepta „ciuntirea și destrămarea oștirii”.

Generalul de armata Gheorghe Mihail, fost sef al Marelui Stat Major avea sa  indure persecutiile  comuniste, alaturi de multi alti generali romani.

 

 

 

 

 

 

 

1949: S-a născut interpreta americană Gloria Gaynor (numele real: Gloria Fowels); considerată mult timp „regina muzicii disco” (înainte de a-i ceda coroana Donnei Summer).

 

 

 

Gloria Gaynor: American singer (1949-) | Biography, Filmography, Discography, Facts, Career, Wiki, Life

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1949: Este proclamată Republica Federală Germania (cu capitala la Bonn), în urma unificării zonelor de ocupație americană, franceză și engleză.

La 12 septembrie Adunarea Federală alege primul președinte federal (Theodor Heuss (1884 – 1963, liderul Partidului Liber Democrat, reales în 1954).

La 15 septembrie este ales primul cancelar federal (Konrad Adenauer 1876 – 1976, reales în 1953, 1957 și 1961.

 

 

 

 

 

1949: A încetat din viaţă pictorul mexican José Clemente Orozco, considerat unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai picturii murale;  (n. 23. noiembrie.1883).

 

 

 

 

 

1953: In URSS, Nikita Hrușciov este ales primul Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965 : S-a născut  renumita soprană română Angela Gheorghiu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1977: Se semneaza, la Washington, de către președintele Statelor Unite, Jimmy Carter și premierul panamez  Omar Torrijos,  tratatul  privind neutralitatea permanentă și funcționarea Canalului Panama, tratat care prevede ca toate trupele americane să părăsească Panama, iar controlul Canalului să revină autorităților panameze, cel mai târziu la 31 decembrie 1999.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jurisdicţia generală asupra zonei Canalului (în domeniile administrativ, civil şi penal) a fost transferată de SUA autorităţilor panameze (Canalul a trecut sub deplina suveranitate a Republicii Panama la 31.XII.1999). Canalul Panama a fost construit între anii 1881 şi 1914.

La data de 18.XI.1903, guvernul panamez a concesionat pe timp „nelimitat” SUA construirea, exploatarea şi controlul asupra zonei canalului interoceanic, fapt ce i-a nemulţumit pe panamezi şi a determinat derularea, de-a lungul anilor, a numeroase negocieri, finalizate cu Tratatul Torrijos-Carter

 

 

 

 

 

 

1982: Sportivii romani  Vali Ionescu și Anișoara Cușmir s-au situat pe locurile I și, respectiv II, la săritura în lungime la Campionatele europene de atletism de la Atena.

 

 

 

 

 

 

 

 

1993:  A încetat din viaţă la București, scriitorul si gazetarul  Eugen Barbu (n. 20 februarie 1924), autorul cunoscutelor romane „Groapa”si  „Principele”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Născut la  20 februarie 1924, București, Eugen Barbu a fost  membru corespondent al Academiei Române, director de reviste, jurnalist, pamfletar, polemist, publicist, romancier, scenarist și om politic român, laureat al premiului Herder.

 

 

 

 

 

 

 

 1994: A murit   scriitorul, scenaristul şi regizorul  britanic James Clavell; (n. 1924).

 

 

 

 

 

 

 

1997: A murit Mobutu Sese Seko, om politic congolez, autoproclamat președinte al Republicii Zair; (n. 1930).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mobutu Sese Seko Koko Ngbendu Wa Za Banga (nume la naștere: Joseph-Désiré Mobutu, n. 14 octombrie 1930) a fost dictatorul Zairului (azi Republica Democrată Congo sau pe scurt Congo Kinshasa ) din 1965 până în 1997. 

 

 

 

 

 

2001: A fost prezentat, în cadrul Festivalului de Film de la Veneția, filmul regizorului  roman Lucian Pintilie, „După-amiaza unui torționar”, realizat după romanul „Drumul Damascului”, de Doina Jelea.

 

 

 

 

 

2008: A  decedat , în urma unui cancer faringian popularul actor român Ilarion Ciobanu.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Ilarion Ciobanu.+photos

 

 

 

 

 

Filmografie: „Tancul”, „O vară cu Mara”, „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, „Iancu Jianu, haiducul”, „Artista, dolarii şi ardelenii”, „Toate pânzele sus”, „Ultimul cartuş”, „Cu mâinile curate”); (n. 28 octombrie 1931).

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 2019: A murit actorul american de film, televiziune și teatru, John Wesley (nume complet: John Wesley Houston),celebru pentru rolul din serialul TV de succes „Fresh Prince of Bel Air” (n. 1947).

 

R.I.P. John Wesley of 'Fresh Prince of Bel Air' Died At 72 Because OF This... - YouTube

7 septembrie este 

 

– Ziua Independenței Braziliei, data la care se sărbătorește Declarația de Independență a acestei țări față de Portugalia, la 7 septembrie 1822.

 

 

 

 

 

Brazilia

 

 

 

 

Brazilia este o republică federativă formată din 27 de unități federative — Districtul Federal și 26 de state.  În 2008 avea o populație de 189.612.814 de locuitori și o suprafață de 8.511.965 km² , ocupând 47% din teritoriul continentului sud-american .

Comparată cu celelalte țări ale lumii, Brazilia ocupă locul al cincilea după numărul populației și aceeași poziție după suprafață . Fiind a noua putere economică din lume și cea mai mare din America Latină, Brazilia are astăzi o influență internațională mare, atât la nivel regional cât și la nivel global.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, aproximativ 15-20% din biodiversitatea mondială se concentrează aici, un exemplu al  acestei bogății fiind Pădurea Amazoniană.

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Mucenic Sozont; Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pangarati.

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Sozont; Cuviosii Simeon si Amfilohie de la Pangarati

Sfinții Cuviosi Simeon si Amfilohie de la Pangarati au fost canonizati de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta de lucru din data de 5-7 martie 2008.

Sfantul Cuvios Simeon s-a nascut la inceputul secolului al XV lea, intr-un sat din apropierea orasului Piatra Neamt. Alege sa se retraga impreuna cu doi ucenici in anul 1432 in pustie, la poalele muntelui “Paru”, la 5 km de Manastirea Bistrita.

Primeste de la Sfantul Voievod Stefan cel Mare bani si ajutor sa ridice o biserica in cinstea Sfantului Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir. Biserica va fi sfintita de Mitropolitul Teoctist I. La aceasta slujba a avut loc si hirotonirea intru preot a lui Siomen, devenind primul intemeietor si egumen al Manastirii Pangarati.

Din cauza invaziei otomane, Cuviosul Simeon este nevoit sa plece in Transilvania. Se stabileste la Manastirea Casiva, unde va avea loc si trecerea sa la cele vesnice (anul 1476).

Sfantul Cuvios Amfilohie de la Pangarati s-a nascut in anul 1487. De tanar a intrat in obstea de la Pangarati. Va ajunge sa conduca obstea manastirii vreme de 56 de ani. In urma unei descoperiri dumnezeiesti, domnitorul Alexandru Lapusneanu zideste la Pangarati o noua biserica, in locul celei vechi de lemn, care fusese arsa de turci.. Ea va fi sfintita in anul 1560 de Mitropolitul Grigorie al Moldovei.

Cunoscand  vremea trecerii la cele vesnice, se retrage in anul 1566 la Manastirea Moldovița, unde se va mai osteni timp de patru ani.

 

 

 

 

 

 

Sfântul Sozont

 

 

 

 

Sfantul Sozont s-a nascut in Licaonia (Asia Mica), in timpul domniei lui Diocletian (284-305). A fost pastor de oi si s-a invrednicit sa-si vada sfarsitul ca mucenic pentru Hristos, intr-o vedenie.

In vremea sa, se afla la Pompeiopolis (in Cilicia) un idol din aur si argint, la care se inchinau paganii. Sozont a intrat in cetatea in care se afla acest idol, a rupt mana idolului, a facut-o bucati si a impartit-o saracilor.

Ca sa impiedice arestarea pe nedrept a nevinovatilor, Sozomen s-a predat magistratului, mărturisindu-i ca este creștin si ca el a tăiat mana idolului.

După supunerea la multe chinuri, a fost aruncat în foc, iar aici și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. http://ro.wikipedia.org/wiki/Karl_Anton_de_Hohenzollern-Sigmaringen

  2. Istoria md.

  3. Wikipedia.ro.

  4. Mediafax.ro

  5. Rador.ro

07/09/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: