O ISTORIE A ZILEI DE 6 SEPTEMBRIE. VIDEO
6 septembrie, istoricul zilei
394 : Ia sfarsit batalia de la Frigidus (5 -6 sptembrie), dintre trupele Imperiului Roman de Rasarit, aliate cu vizigotii lui Alaric, sub comanda imparatului Theodosius I si armatele Imperiului Roman de Apus coalizate cu triburile francilor, aflate sub comanda lui Eugenius si Arbogast.
Eugenius (Flavius Eugenius), retor la Vienne (in sud-estul Frantei actuale),fusese proclamat imparat in anul 392 impotriva lui Theodosius I.
Dupa un succes initial, Eugeniu si Arbogast sunt tradati de o unitate a francilor si invinsi.Eugeniu este decapitat sau se sinucide.
Moartea lui Eugeniu la 6 august 394 permite pentru ultima data in istoria romană, unirea sub un singur imparat toate teritoriile Imperiului Roman si crestinarea partii apusene a imperiului,marcand sfarsitul tentativelor de restabilire a paganismului.
972 : A decedat Papa Ioan al XIII-lea.Spre sfârșitul vieții ar fi transformat Palatul Lateran într-un harem personal,si conform cronicilor ar fi fost omorât de un soț înșelat. A fost Papă al Romei între 965 și 972.
După decesul papei Leon al VIII-lea a fost ales papă fiind susținut de impăratul OTTO I.
Papa Ioan al XIII-lea – foto – ministerio-escoge.org
Spre sfârșitul vieții ar fi transformat Palatul Lateran într-un harem personal și ar fi fost omorât de un soț înșelat.
Cronicile timpului au relatat despre acte de mare cruzime pe care le-ar fi săvârșit (cum că ar fi scos inamicilor săi ochii, omorând jumătatea populației Romei).
1522: „Victoria”, singura nava rămasă din expeditia lui Magellan, se intoarce in Spania, devenind prima care a efectuat o expeditie in jurul lumii.
1666: S-a născut Țarul Ivan al V-lea al Rusiei; (m.8 februarie 1696).
A domnit de la 7 mai 1682 pana la moartea sa, partajand tronul cu Petru I „cel Mare”, fratele sau vitreg, cu care a domnit între 1682 și 1696, caz unic in istoria Rusiei. El a fost fiul cel mic al lui Alexis I al Rusiei și a Mariei Miloslavskaia. Domnia sa a fost formală, el având serioase dizabilități fizice și mentale.
1683: A încetat din viaţă Jean Baptiste Colbert, un politician care a deţinut mai multe funcţii importante în timpul regelui Ludovic al XIV-lea al Franței, printre care şi aceea de controlor general al finanţelor; (n. 29 august 1619).
Datorită politicilor sale fiscale, a reuşit să consolideze puterea economică a Franţei.
1757: S-a născut ( la Château de Chavaniac) Marie-Joseph-Paul-Yves-Roch-Gilbert du Motier, marchiz de La Fayette, om politic si militar de cariera, participant la razboiul pentru Independenta Coloniilor Engleze din America de Nord (1757-1834).
Marchizul de La Fayette, (d. 20 mai 1834, Paris), aparținea nobilimii militare și a participat activ la viața politică franceză, de la Revolutia Franceza până la Monarhia din Iulie, când s-a evidențiat ca unul dintre marii notabili liberali ai Franței.
A participat activ la viața politică din timpul Revolutiei Franceze până la Monarhia din Iulie, când s-a evidențiat ca unul dintre cei mai notabili liberali.
1766: S-a născut fizicianul și chimistul englez John Dalton, cunoscut ca unul dintre părinţii fizicii moderne; a studiat o anomalie a vederii în perceperea culorii, pe care el însuşi o avea (daltonismul) şi a formulat prima teorie atomică (1808); (d. 27 iulie 1844).
A avut preocupări științifice în domeniul meteorologiei, al analizei aerului și al comportării amestecurilor de gaze, acestea din urmă ducându-l la enunțarea teoriei atomice .
În legătură cu legea sa, a presiunilor partiale ale gazelor, a publicat în 1805 primul tabel de greutăți „atomice” (de fapt greutăți echivalente). În 1808 a publicat o lucrare completă asupra teoriei atomice și a legilor proporțiilor simple și multiple fiind considerat părintele teoriei atomiste moderne.
Reluând teoria anticilor, el afirma că toate corpurile sunt alcătuite din particule numite atomi, pe care i-a imaginat ca sfere de mase și dimensiuni diferite.
A introdus noțiunea de zero absolut, temperatura la care presiunea gazului se anulează.
1808: S-a născut învățatul arab Abd el-Kader, conducator al luptei de eliberare națională al algerienilor; (d.26 mai 1883).
Ales emir în 1832, a condus o luptă adesea victorioasă, împotriva armatei franceze, dar în 1847 a fost luat prizonier și reținut în Franța până în 1853.
1817: S-a născut Mihail Kogălniceanu, om politic, istoric, prim-ministru al României între anii 1863 şi 1865, ministru de externe în anul 1876 şi între anii 1877 şi 1879.
Personalitate fascinantă a epocii moderne, spirit pasionat, Mihail Kogălniceanu se situează în fruntea celor mai talentaţi reprezentanţi ai generaţiei paşoptiste contribuind activ în lupta pentru Unirea Principatelor Româneşti.
Mihail Kogălniceanu era fiu de basarabeni de pe Kogîlnic, dar născut la Iaşi la 6 septembrie 1817, om politic, democrat, istoric, scriitor, ziarist şi orator român.
Şi-a făcut studiile în Franţa şi Germania (Berlin). A fost profesor de istorie naţională la Academia Mihăileană şi membru al Academiei Române, prim-ministru în Moldova (1860-1861), apoi prim-ministru al României (1863-1865). Mihail Kogălniceanu a fost căsătorit cu Ecaterina Jora (1827-1907), văduva colonelului Iorgu Scorţescu.
În 1839 el a redactat „Foaea sătească a prinţipatului Moldovei„, publicaţie nevinovată cu efecte modeste, dar sigure. Rugîndu-se lui Dumnezeu „să ne păstreze români (subl. n.)” în aprilie 1840, în „Întroducţie„, publicată în „Arhiva românească„, Mihail Kogălniceanu propune să se publice o colecţie a tuturor cronicarilor Valahiei şi Moldovei, „spre a le păstra românilor„, colecţie ce va fi publicată în 1841 în 6 volume. Avem, deci, o recunoaştere directă de către Kogălniceanu a apartenenţei sale la naţionalitatea română.
În „Cuvînt pentru deschiderea cursului de istorie naţională în Academia Mihăileană„, rostit la 24 noiembrie 1843, M. Kogălniceanu spune, printre altele:
„Departe de a fi părtinitorul unui simtiment de ură către celelalte părţi a neamului meu, eu privesc ca Patria mea (passim subl. n.), toată acea întindere de loc unde se vorbeşte româneşte, şi ca istoria naţională, istoria Moldaviei întregi, înainte de sfîşierea ei, a Valahiei şi a fraţilor din Transilvania. Această istorie este obiectivul cursului meu; întinzîndu-mă,. .., mai mult asupra întîmplărilor Moldaviei, nu voiu trece subt tăcere şi faptele vrednice de însămnat a celorlalte părţi a Daciei, şi mai ales a românilor din Valahia, cu cari suntem fraţi şi de cruce, şi de sînge, şi de limbă, şi de legi„.
Deja în august 1848, în „Dorinţele partidei naţionale din Moldova„, M. Kogălniceanu propunea Unirea Moldovei cu Muntenia, „o Unire care este dictată atît de vederat prin aceeaşi origine, limbă, obiceiuri şi interese„.
El spunea: „…Pe lîngă toate aceste radicale instituţii, singurele cari ne pot regenera Patria, apoi partida naţională mai propune una, ca cunună tuturor, ca cheia boltei, fără care s-ar prăbuşi tot edificiul naţional; aceasta este Unirea Moldovei cu Ţara Românească, Unire dorită de veacuri de toţi românii cei mai însemnaţi ai amînduror Principatelor, o Unire pe care, după spiritul timpurilor, cu armele în mînă au vroit să o săvîrşească Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul, carele şi ajunsese a se intitula: Cu mila lui Dumnezeu, Domn al Ţării Româneşti, al Moldovei şi al Ardealului„.
Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, 1859 |
„Unirea Principatelor, continuă eminentul bărbat al României, inclusiv al Moldovei, este dar dorinţa vie şi logică a marii majorităţi a românilor„. „Românii, declară Kogălniceanu, au dovedit că sunt demni de libertate„.
Mihail Kogălniceanu a decedat la Paris pe data de 20 iunie 1891. A fost înmormîntat la Cimitirul „Eternitatea” din Iaşi.
1819: S-a născut scriitorul Nicolae Filimon. Opera sa „Ciocoii Vechi şi noi” a marcat un moment decisiv în evoluţia romanului românesc (m.18 martie 1865).
A fost de asemenea, autor de nuvele romantice și realist-satirice și primul critic muzical român.
A scris un jurnal de călătorii pe Dunare , și prin Occident, în Ungaria, Austria si Italia.
Cea mai importantă operă a sa este romanul Ciocoii vechi si noi, apărută în 1863,o frescă a societății românești la începutul secolului al XIX-lea. A fost inițiat în francmasonerie când se afla la studii în Franța.
1828: S-a născut chimistul rus Alexandr M. Butlerov; fondatorul şcolii ruseşti de chimie și al teoriei structurii chimice, care stă la baza chimiei organice moderne; (m. 1886).
1837: S-a născut Charles Jacques Bouchard, fiziolog, membru de onoare străin al Academiei Române din 1911 ; (m. 2 martie 1915).
De numele său se leagă descoperirea cauzei insuficienţei musculaturii stomacului („boala lui Bouchard”); în 1870 a elaborat o nouă metodă de dozare a globulelor în sânge, iar în 1884 a introdus tratamentul antiseptic al maladiilor infecţioase .
1848 (6/18): La București a avut loc pe Dealul Mitropoliei o mare demonstraţie populară, în timpul căreia mulţimea , demonstrându-şi ataşamentul faţă de ideile Revoluţiei, a ars Regulamentul Organic (impus din 1831 Ţărilor Române de ocupanţii ruşi) şi Arhondologia (Condica rangurilor boiereşti).
1863: A intrat în funcțiune, la Londra prima linie de metrou din lume, cu o lungime de 6,3 km, de-a lungul sectorului Victoria Street; tracțiunea era realizată de o mașina cu aburi.
1862, noul metrou subteran londonez – foto: telegraph.co.uk
Metroul din Londra (London Underground) este cea mai veche rețea de metrou din lume și în același timp o componentă cheie a sistemului de transport în comun în Londra. Este numit în mod familiar și the Tube. Pe lângă funcția sa practică, Metroul londonez este și un monument istoric și o atracție turistică de sine stătătoare. În anul 2000, era folosit de 3 milioane de persoane zilnic.
Istoria metroului londonez începe cu Metropolitan Railway, prima cale ferată subterană pentru transport de pasageri din lume. Metropolitan Railway a început să funcționeze la 10 ianuarie 1863 între stațiile Paddington și Farringdon. Linia s-a extins treptat, ajungând ca în 1880 să transporte peste 40 de milioane de călători anual. Metropolitan Railway a evoluat în ceea ce azi este cunoscută drept Metropolitan line. Imediat după inaugurarea Metropolitan Railway s-a trecut la construcția altor linii, care azi formează District Line și Hammersmith & City Line.
1863 : Metroul metropolitan londonez – foto: jeseaward.co.uk
În 1884 s-a încheiat și construcția “cercului” care ocolește zona centrală a Londrei, astăzi Circle Line. Tunelele acestei linii au fost construite prin săparea de șanțuri la suprafață și acoperirea acestora; ca urmare se află la mică adâncime. Datorită avansului tehnic, în anii 1880 s-a putut trece la săparea tunelelor de adâncime mare, așa numitele “tuburi”.
Prima asemenea linie, City & South London railway, s-a deschis în 1890. Astăzi, aceasta este parte din Northern Line. Au mai urmat și alte linii în anii următori. Fiecare linie era operată de o companie diferită, ceea ce producea destule neplăceri, pasagerii fiind nevoiți să iasă la suprafață pentru a schimba o linie cu alta.
Magnatul american Charles Yerkes a cumpărat majoritatea acestor companii, consolidându-le într-una singură numită Underground Electric Railways of London Company Ltd. (UERL), pe 9 aprilie 1902.
1885: Sub presiunea naționaliștilor bulgari majoritari in regiune, Rumelia orientală și-a proclamat unirea cu Principatul Bulgariei.
Rumelia orientală a fost înființată ca provincie autonomă în cadrul Imperiului Otoman prin Tratatul de la Berlin din 1878.
Ea cuprindea teritoriul dintre Muntii Balcani, Muntii Rodopi si Strandia, o regiune denumită de locuitorii săi Tracia de Nord.
Rumelia Orientală a fost o provincie autonomă din punct de vedere administrativ (vilayet) in cadrul Imperiului Otoman intre 1878 si 1908 si a trecut sub control bulgăresc după 1885 când, în urma unei revoluții fără vărsare de sânge, s-a unit cu Principatul Bulgarie care avea o autonomie mai largă.
În Acordul de la Tophane din 24 martie 1886, sultanul turc Abdul Hamid al II-lea l-a numit pe principele Bulgariei (fără a da numele cuiva anume), în funcția de Guvernator General al Rumeliei Orientale, păstrând fosta distincție între cele două entități statale și respectând litera tratatului de la Berlin..
Era clar, însă, pentru Marile Puteri că unirea dintre Principatul Bulgariei și Rumelia Orientală era una permanentă, care nu va mai fi dizolvată.
Provincia a rămas sub suzeranitate otomană până când Bulgaria a devenit de jure stat independent în anul 1908.
6 septembrie, Ziua Unirii, este sărbătoare națională în Bulgaria.
1901: Anarhistul Leon Czolgosz îl împușcă mortal pe președintele american William McKinley, la Pan-American Exposition, în Buffalo, New York.
Acesta va muri la 14 septembrie.
1907: A încetat din viaţă poetul Sully Prudhomme (René-Francois Armand Prudhomme), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1901.
(poezie: „Stances et poèmes”, „Les Vaines Tendresses”, „Le Bonheur”;
proză : „Que sais-je?”, „La Vraie religion selon Pascal’); (n. 16 martie 1839).
1915: Armata britanică a testat cu succes primul prototip de tanc (poreclit „Micul Willie”). Cântărea 14 tone, avea o lungime de 3,6 metri şi admitea trei membri în echipaj.
Avea o viteză de înaintare de 5 km/h pe teren neted şi de 3 km/h pe teren accidentat. Iniţial, tancul nu putea traversa tranşeele, dar această problemă a fost remediată mai târziu.
1915: S-a născut politicianul vest-german Franz Joseph Strauss ; ( d.1988).
1921: S-a născut inginerul american Norman Joseph Woodland, care a inventat (la 7.X.1952, împreună cu Bernard Silver) codul de bare,o soluție care a revoluţionat distribuţia bunurilor de larg consum (m. 2012)
1923: S-a nascut regele Iugoslaviei Petru al II-lea; (d.3 noiembrie 1970).
A fost ultimul rege al Iugoslaviei, părinții săi fiind regele Alexandru I și Prințesa Maria de Romania (Mignon).
A urcat pe tron la vârsta de 11 ani, după asasinarea tatălui său la Marsilia, pe 9 octombrie 1934.
1925: S-a născut cantaretul, ghitaristul si compozitorul american Jimmy Reed; (d. 1976).
1932: S-a născut dirijorul şi percuţionistul japonez Hiroyuki Iwaki; (m. 2006).
1939: S-a născut geneticianul japonez Susumu Tonegawa, cel care a descoperit fenomenul reorganizării genelor anticorpilor. A fost distins cu Premiul Nobel pentru medicină pe 1987.
1939: După declanşarea la 1.IX.1939 a celei de-a doua conflagraţii mondiale, România s-a declarat neutră şi şi-a dat acordul de principiu pentru trecerea pe teritoriul său a materialului de război destinat ajutorării Poloniei.
1940: După instaurarea guvernului militar-legionar condus de generalul Ion Antonescu, regele Carol al II-lea a abdicat în favoarea fiului său, Mihai.
Începe cea de-a doua domnie a regelui Mihai I; (1940-1947).
1941: Naziștii le-au impus evreilor cu vârsta mai mare de 6 ani, să poarte ca semn distinctiv câte o insignă galbenă cu Steaua lui David.
1943: S-a născut cântărețul si compozitorul englez de muzica pop-rock, Roger Waters (membru al grupurilor Pink Floyd și The Bleeding Heart Band).
1943: S-a născut biologul britanic Richard J. Roberts; Premiul Nobel pentru Medicină în anul 1993, împreună cu americanul Philip A. Sharp, pentru descoperirea „genelor cu structură discontinuă”.
1944: Al doilea razboi mondial: Orașul belgian Ypres este eliberat de forțele aliate anglo-americane de sub ocupatia germană.
Pe frontul răsăritean sovieticii capturează orașul estonian Tartu .
1946: Marele compozitor George Enescu și soția sa, Maria Cantacuzino, părăsesc definitiv România ocupata de sovietici, ajutați de fostul său elev, marele violonist Yehudi Menuhin.
1948: Regina Juliana urcă pe tronul Olandei.
Juliana (Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina; n30 Aprilie 1909 – d.20 Martie 2004), a fost regina Regatului Olandei intre anii 1948 si 1980.
1950: Marea Adunare Naţională a Republicii Populare Române adopta Legea noii împărţiri administrativ-economice a României în regiuni şi raioane, precum şi Legea privind înfiinţarea sfaturilor populare ca organe locale ale puterii de stat. Legea copia modelul sovietic, având drept scop depersonalizarea vechilor centre vitale administrative din teritoriu.
1952: Începe sa emită în orașul Montreal, primul post de televiziune canadian – CBFT – Tv.
1955: Grupuri de turci extremiști fanatici din Istanbul au atacat comunitatea greacă din oraă, ucigând 13 oameni, rănind peste 30 și distrugând peste 5.000 de case și prăvălii grecești.
A fost un pogrom organizat în zilele de 6–7 septembrie 1955.
Revoltele au fost orchestrate deasa zisul Grup de mobilizare tactic al armatei turce, centrul ramurii turcești a „Operatiunii Gladio” .
Evenimentele au fost declanșate de vestea că sediul consulatului turc din salonic, in Grecia —clădirea în care în 1881 se născuse Mustafa Kemal Attaturk —fusese cu o zi înainte ținta unui atac cu bombă.
Bomba fusese plantată de fapt de un portar turc al consulatului, care ulterior a fost arestat și a mărturisit, a incitat evenimentele.
Presa turcă nu a relatat nimic despre arestarea faptasului, insinuând în schimb că bomba ar fi fost pusă de greci.
O mulțime de turci, dintre care majoritatea fuseseră aduși dinainte în oraș cu camioanele, au atacat comunitatea greacă din Istanbul timp de nouă ore.
Deși mulțimea nu cerea explicit moartea grecilor, mai multe persoane au murit în timpul pogromului sau ca urmare a bătăilor și incendierilor.
Printre victime s-au numărat și evrei,armeni și chiar musulmani.
Pogromul a accelerat emigrarea etnicilor greci din Turcia, și în special din regiunea Istanbulului.
Populația grecească de pe teritoriul Turciei a scăzut de la 119.822 de persoane în 1927 la 3.000–4.000 in 2008.
Pogromul a fost considerat și ca o continuare a procesului de turcificare început odată cu declinul Imperiului Otoman.
1966: A murit primul ministru sud-african Hendrik Werwoerd, considerat unul dintre arhitectii apartheidului, politica de separare a albilor minoritari, de populatia majoritara de culoare din țara sa.
1968: Colonia africană Swaziland se declară independentă de Marea Britanie.
1971: S-a născut cântăreaţa şi compozitoare irlandeză Dolores O’Riordan.
Dolores Mary Eileen O’riordan ( d. 15 ianuarie 2018 la Londra, Regatul Unit a fost o cântăreață și compozitoare care condus trupa de rock The Cranberries timp de 13 ani. După o pauz în activitate în 2003 trupa s-a reunit în 2009.
Pe 15 ianuarie 2018, aflată pentru o sesiune de înregistrări la Londra, în Anglia, O’Riordan a murit subit la vârsta de 46 de ani. Cauza decesului nu a fost imediat făcută publică. Președintele irlandez Michael D. Higgins a fost unul dintre primii care i-au adus un omagiu urmat regretele exprimate de artiști din întreaga lume a muzicii .
1983: URSS recunoaște că a doborât avionul de pasageri sud- coreean KAL-007, declarând că piloții militari sovietici nu au știut că era un avion civil, atunci când acesta a încălcat spațiul aerian sovietic.
În prima fază, sovieticii negasera doborârea avionului la data de 1 septembrie, dar mai târziu au recunoscut, motivând că avionul de pasageri făcea spionaj.
Sovieticii au acuzat faptul că zborul a fost deliberat deviat de la curs, ca să verifice gradul de pregătire a apărării sovietice, sau chiar să provoace un război.
În acest incident toți cei 269 pasageri aflați în avionul sud-coreean au decedat, inclusiv congresmanul american Lawrence McDonald aflat la bordul avionului. Împrejurările exacte nu se cunosc nici în ziua de azi. Se pare că avionul s-a rătăcit și a pătruns în spațiul aerian sovietic, tocmai în momentul când un avion de spionaj american efectua o acțiune de recunoaștere în zona respectivă.
În zona respectivă lângă Kamceatka se afla o bază a submarinelor sovietice care tocmai făceau exerciții experimentale cu rachete balistice intercontinentale. În mod inexplicabil avionul de pasageri a început să devieze de la cursa sa spre Seul deplasându-se tot mai spre nord. Când avionul de pasageri a violat spațiul aerian sovietic, antiaeriana sovietică a reacționat imediat și a trimis două avioane de vânătoare de interceptare Su-15. Piloții au încercat în repetate rânduri să contacteze pilotul avionului de pasageri de tip Boeing 747 al cursei sud-coreene KAL 007. Neprimind niciun răspuns, comandamentul antiaerienei sovietice le-a ordonat piloților doborârea avionului.
În prima fază, sovieticii au negat doborârea avionului, dar mai târziu au recunoscut, motivând că avionul de pasageri făcea spionaj. Biroul politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (Politburo) acuza faptul că zborul a fost deliberat deviat de la cursă ca să verifice gradul de pregătire a apărării sovietice sau chiar să provoace război.
1991: Orașul Leningrad își reia numele său istoric de Sankt Petersburg .
1997: Au avut loc funeraliile prinţesei Diana, moartă într-un accident de automobil la Paris.
Prințesa era căsătorită cu Charles, Prinţ de Wales, moştenitorul tronului Regatului Unit, cu care a avut doi fii : Prinţul William şi Prinţul Henry.
1998: A încetat din viaţă regizorul japonez Akira Kurosawa,unul dintre cei mai de valoare artiști din țara sa, și printre numele mari ale cinematografiei universale. supranumit „împăratul cinematografiei japoneze” („Cei şapte samurai”, „Fortăreaţa ascunsă”); (n. 23 martie 1910).
Printre numeroasele premii care i-au fost acordate se numără Leul de aur de la Festivalul de la Venetia în 1951 pentru Rashômon), Legion d’Honneur și un Oscar for Lifetime Achievement.
2006: A murit istoricul Paul Cernovodeanu autorul unor cercetări privind relaţiile Ţărilor Române cu Anglia şi SUA în secolele XVI-XIX, editor de izvoare externe (colecţia „Călători străini despre Ţările Române”) și membru de onoare al Academiei Române din 1999.
Paul Cernovodeanu (n. 11 februarie 1927, București) a fost un istoric și genealogist român specializat în istoria medie și modernă, care a deținut demnitatea de membru de onoare al Academiei Române din 1999. A fost unul dintre membrii fondatori ai Institutului Român de Genealogie și Heraldică „Sever Zotta” din Iași.
2007: A încetat din viaţă celebrul tenor italian Luciano Pavarotti.
S-a născut la Modena, în nordul Italiei, la 12 octombrie 1935 și a fost unul dintre cei mai mari tenori ai secolului XX, o adevarata legendă a muzicii de operă și singurul cântareț de operă care vânduse pana la decesul sau mai mult de 100 de milioane de înregistrări.
2008: Președintele turc Abdullah Gul a asistat la un meci de fotbal în Armenia, în urma unei invitații primite de la președintele armean Serj Sarkisian, fiind primul șef de stat turc care a vizitat aceasta țară, dupa declararea independenței sale față de Turcia în anul 1918.
2011: A fost inaugurat cel mai mare şi mai modern stadion din ţară, National Arena din Bucureşti, cu ocazia partidei dintre echipa naţională a României cu reprezentativa Franţei, din preliminariile Campionatului European de Fotbal 2012. Este primul stadion de elită UEFA din România.
Aici s-a desfăşurat, în mai 2012, Finala UEFA Europa League, aceasta fiind prima finală europeană găzduită de România.
2015: A murit actorul american Martin Milner; (n. 1931).
Martin Sam Milner (n.28 decembrie 1931 ) a fost un actor american de film, scenă, radio și televiziune. Milner este cunoscut pentru performanțele sale pe două seriale de televiziune: Route 66 , care a fost difuzat pe CBS din 1960 până în 1964 și Adam-12 , care a fost difuzat pe NBC din 1968 până în 1975.
2017: A decedat Kate Millett (nume complet: Katherine Murray Millett), scriitoare, sculptoriță şi militantă feministă americană.
Katherine Murray Millett (n.14 septembrie 1934 ) a urmat cursurile Universității Oxford și a cunoscută mai ales pentru cartea sa Sexual Politics (1970) care a avut la bază disertația sa de doctorat de la Universitatea Columbia din SUA .
Jurnalista Liza Featherstone atribuie eforturilor lui Millett legalizarea „avortului inimaginabilă anterior, precum și pașii făcuți în direcția egalității profesionale între sexe și a libertății sexuale” .
2018: A murit Burt (Burton Leon) Reynolds, actor, regizor şi producător american.
Burton Leon Reynolds Jr. ( n.11 februarie 1936) a fost considerat un sex simbol și un reper în cultura populară americană. A fost nominalizat de două ori la Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor și a fost votat numărul unu la nivel mondia în sondajul anual Top Ten Money Making Stars Poll, timp de cinci ani consecutivi (din 1978 până în 1982) , un record pe care l-a împărțit cu celebrul Bing Crosby .
A jucat și în sitcomul Evening Shade (1990-1994), care i-a adus un Glob de Aur și un premiu Emmy pentru rolul principal într-un serial televizat de comedie.
Performanța sa în Boogie Nights (1997) a lui Paul Thomas Anderson a fost răsplătită cu încă un Glob de Aur (pentru cel mai bun actor în rol secundar – Film), cu nominalizări la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar și un premiu BAFTA pentru cel mai bun actor în rol secundar .
2019: A decedat în Singapore, politicianul zimbabwean Robert Mugabe, fost președinte al Republicii Zimbabwe; (n. 1924).
Robert Mugabe (n. 21 februarie 1924, Kutama, Rhodesia de Sud, Imperiul Britanic) a fost un politician zimbabwean, care a fost președintele Republicii Zimbabwe din 1987 până în anul 2017.
Între anii 1980 și 1987, Mugabe a fost prim-ministrul al acestei țări.
Mugabe a instituit o dictatură brutală iar situația economică a statului a ajuns într-o stare deplorabilă, inflația ajungând la 14.ooo.ooo la sută.
Populația suferea de foame iar Mugabe răspundea cererilor maselor cu măsuri brutale condamnate de ONU și de organizațiile care militau pentru drepturile omului.
În primele ore ale dimineții de 15 noiembrie 2017, Mugabe și soția sa au fost arestați, iar ministrul finanțelor Ignatious Chombo a fost de asemenea reținut. Fostul vicepreședinte Emmerson Mnangagwa s-a întors în Zimbabwe și a preluat controlul asupra țării în calitate de președinte interimar.
Pe 21 noiembrie 2017 și-a prezentat demisia “cu efect imediat” care marca sfârștiul a 30 de ani de conducere a Republicii Zimbabwe
După răsturnarea sa, Mugabe s-a bucurat de imunitate deplină și de o viață de lux, locuind în conacul său din Harare.
La alegerile generale din 2018, Mugabe l-a susținut pe candidatul opoziției Nelson Chamisa. La scurt timp, a început să aibă mari de probleme de sănătate, primind tratament medical în Singapore timp de două luni, până pe 6 septembrie 2019, când a a decedat la vârsta de 95 de ani.
Ziua de 6 septembrie este în Eswatini sărbătoare națională, aniversarea declarării independenței față de Marea Britanie în 1968.
Regatul Eswatini , numit oficial până în 2018 Swaziland, este o țară fără ieșire la mare, care se învecinează cu Africa de Sud și Mozambic. Are o suprafață de 17,363 km² și o populație de 1.093.238 locuitori (recensământ 2017).
Forma de guvernare este de fapt o monarhie absolută. Cele mai mari două orașe ale țării sunt Manzini și capitala administrativă Mbabane. Sediul guvernului este Lobamba .
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose
În cursul anului bisericesc avem parte de mai multe sarbatori inchinate Sfintilor Arhangheli.
Pe 6 septembrie facem pomenirea unei minuni a Sfantului Arhanghel Mihail din Colose, din Frigia.
Potrivit traditiei, Sfantul Apostol Ioan insotit de Filip a predicat Evanghelia la Heretop, aproape de cetatea Colose.
El a privit catre acest loc si a prorocit ca din el va tasni un izvor cu ape vindecatoare si ca va fi cercetat de Sfantul Arhanghel Mihail.
La putin timp prorocia s-a implinit, iar la el veneau din toate partile persoane pentru a primi vindecare de diverse boli. Unui pagan din Laodiceea i s-a aratat Sfantul Mihail si i-a spus sa-si ia fiica lipsita de puterea de a vorbi si sa vina la acel izvor pentru a primi vindecare.
Dupa ce fata a baut din acea apa, a inceput sa vorbeasca. Tatal fetei, in semn de recunostinta a zidit acolo o biseria inchinata Arhanghelului Mihail.
Păgânii, văzând ca multi se botează in acea biserica, au dorit sa schimbe cursul acelui izvor peste ea. Arhanghelul Mihail i s-a descoperit lui Arhip si l-a incurajat pe acesta sa loveasca cu toiagul in stanca, pentru a face loc apei sa treaca prin ea. Din acel moment locul s-a numit „Hones”, adica „mistuire”, pentru ca acolo apele se mistuie in piatra.
VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
î
BIBLIOGRAFIE (surse) : Crestin Ortodox.ro; Istoria md; Mediafax.ro; Wikipedia.ro.; Rador.ro.
[…] O ISTORIE A ZILEI DE 6 SEPTEMBRIE. VIDEO […]
ApreciazăApreciază
Pingback de ZIUA DE 6 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 06/09/2021 |