CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 4 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

422: A decedat  Papa Bonifaciu I, conducatorul Bisericii  Romei în perioada 28 decembrie 418 – 4 septembrie 422.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L-a susținut pe Sfântul Augustin în lupta cu pelagianismul, iar acesta din urmă i-a dedicat o parte din lucrări.

Papa Bonifaciu I l-a convins pe Împăratul Teodosiu al II-lea să returneze Illyricul Sfântului Scaun, apărându-și astfel drepturile asupra acestei provincii, pe care Împăratul Teodosiu al II-lea o atașase în 421 Constantinopolului — „Noua Romă”.

 

 

 

 

 

 

 

476:  Generalul foederat germanic Odoacru, l-a înlăturat de pe tron pe împăratul roman Romulus Augustus.

Flavius Romulus Augustus (n. 463 –  d. după anul 476), a fost ultimul împărat (475-476) al Imperiului Roman de Apus.  

Era fiul patricianului Orestes, magister militum, care l-a  proclamat  împărat la 31 octombrie 475, intr-un timp in care autoritatea  Romei se limita doar la sudul Galiei şi la Italia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La 28 august 476, Romulus Augustus este îndepărtat de la tron de către Odoacru, căpetenia herulilor (neam germanic din uniunea de triburi a goţilor), iar insignele imperiale au fost trimise de la  Roma la Constantinopol, fapt care mai târziu va genera dispute în privinţa moştenirii romane.

Severin de Noricum, consilier al lui Odoacru, a mediat detronarea fără violenţă a ultimului şi tânărului împărat roman al Imperiului de Apus, pentru care a reuşit să obţină chiar şi o pensie.

 

 

 

 

 

 

În imagine: Odoacru si abdicarea lui  Romulus Augustus

 

 

 

 Odoacru, autoproclamat magister militum (guvernator suprem), înfiinţează un stat independent în Italia (476).

Odată cu instaurarea dominaţiei germanice în Italia, Imperiului Roman de Apus isi inceteaza existenta si odata cu el are loc sfârşitul Antichităţii şi începutul Epocii Medievale.

   Mulţi istorici au observat  coincidenţa că ultimul împărat apusean a purtat atât numele de Romulus, fondatorul legendar şi primul rege al Romei cat şi acela de Augustus, al primului împărat roman.

 

 

 

 

 

 

 

1063: A murit Tughril, fondatorul Marelui Imperiu Selgiuk, și primul sultan al acestui imperiu din 1037 pana in 1063. 

 

 Tughril (n.990) a unit războinicii turci din stepele eurasiatice într-o confederație de triburi, care considerau că se trag dintr-un singur strămoș numit Selgiuk, conducându-i în campania de cucerire a estului Iranului.

El va fonda mai târziu, Sultanatul Selgiuk după cucerirea Persiei și dupa cucerirea  capitalei abbaside, Bagdad, de la dinastia Buyidă în in 1055. 

 

 

 

 

 

1541: Transilvania intră sub suzeranitatea Porţii Otomane.

 Sultanul otoman Soliman Magnificul l-a înlǎturat pe regele minor Ioan Sigismund Zapolya (nǎscut 1540), de la conducerea Ungariei și l-a numit principe al Transilvaniei (4 septembrie),   George Martinuzzi ,episcopul Oradei,devenind  guvernator până la majoratul principelui.  

Principatul Transilvaniei a fost recunoscut de Imperiul Otoman ca stat independent, care plătea totuși Porții Otomane un dar anual de complezență („munus honorarium”) în valoare de 10.000 de ducați. În această calitate, a participat ca țară beligerantă la razboiul de o suta de ani  și a încheiat o serie de tratate cu țări europene, de pe poziție de egalitate.

De subliniat faptul că principatul nu includea Banatul (aflat sub stăpânire turcească (1552) și  nici Oradea transformată în vilayet turcesc intre anii 1661-1692.

 

 

 

 

 

 

 

 

1768: S-a născut Francois-René Chateaubriand, scriitor francez; considerat fondatorul curentului romantismului în literatura franceză („Geniul creştinismului sau Frumuseţea religiei creştine”); (m. 4 iulie 1848).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1774:  În timpul celei  de-a doua călătorii în Oceanul Pacific , exploratorul englez James Cook a descoperit la 1.200 km est de Australia, insulele  pe care le  va numi Noua Caledonie, după numele latin al Scoţiei (Caledonia).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cook a primit comanda navei HMS Resolution în această călătorie iar Tobias Furneaux a primit comanda celei de-a doua nave, HMS Adventure. Expediția lui Cook a circumnavigat globul la latitudini foarte sudice, fiind unul dintre primii care să treacă de Cercul Polar de Sud pe 17 ianuarie 1773.

A explorat, cartografiat și luat în posesiune britanică Georgia de Sud, explorată de Anthony de la Roché în 1675, descoperită și numită de Clerke Rocks și Insulele Sandwich de Sud. În ceața antarctică, Resolution și Adventure, s-au separat. Furneaux s-a îndreptat spre Noua Zeelandă, unde a pierdut o parte din oameni în urma confruntărilor cu populația băștinașe Māori, după care s-a întors în Anglia, în vreme ce Cook a continuat să exploreze zona antarctică, ajungând la 71°10′S pe 31 ianuarie 1774.

 

 

 

 

 

1824 : S-a născut Anton Josef Bruckner, compozitor austriac; (m. 11 octombrie 1896).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1870: Împăratul Napoleon al III-lea al Franței este  detronat și este proclamată cea de – A Treia Republică Franceză.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Împăratul Napoleon al III-lea (Charles-Louis-Napoléon Bonaparte); (n.20 aprilie 1808  — d. 9 ianuarie 1873).

 A fost primul președinte al celei de a 2-a Republici Franceze în 1848 și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.

A Treia Republică Franceză este numele dat regimului politic din Franța între 1870 și 1940. A fost o democrație parlamentară ce a luat naștere după căderea celui de al doilea Imperiu Francez în urma războiului Franco-Prusac din 1870 și a supraviețuit până la capitularea Franței la începutul celui de al doilea război mondial în 1940. În anii 1870 inițiatorii republicanismului au considerat această formă de guvernământ ca fiind cea care “divide cel mai puțin opiniile Franței”.

Cu toate acestea, chiar dacă cea de a treia republică a fost regimul politic cel mai longeviv după revoluția din 1789, regimul nu a fost foarte apreciat. A Treia Republică a fost oficial instaurată în 1875 prin adoptarea legilor constituționale. Șeful statului era un președinte, conform amendamentului lui Henri Wallon care spunea : Președintele Republicii Franceze este ales prin majoritatea absolută a voturilor de către Senat și de Camera Deputaților reunită în Parlamentul național. El este numit pe șapte ani; el este reeligibil.

 

 

 

 

 

 

 

1881: 4/17 septembrie: Se naște la Bacău poetul George Bacovia (George Vasiliu ); (d. 22 mai 1957, Bucureşti).

 

 

 

George Bacovia (n.1881-d.1957), poet român

George Bacovia (n.1881-d.1957), poet român

 

 

Este autorul unor volume de versuri şi proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influenţe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.

Poetul s-a născut în casa comerciantului Dimitrie Vasiliu şi a Zoei Vasiliu. Copilul în vârsta de doar 6 ani începe să înveţe limba germană. 

 Vădeşte mare talent la desen. Se dovedeşte foarte bun executant la vioară şi la alte instrumente din orchestra şcolii, pe care o şi dirijează. Se evidenţiază la gimnastică.

În 1899 obţine premiul I pe ţară la concursul ”Tinerimii române” pentru desen artistic de pe natură.

În 1900 se înscrie la Şcoala Militară din Iaşi, de unde se retrage în al doilea semestru, neputând suferi disciplina cazonă. Compune poezia Plumb, o va finisa totuşi abia în 1902.

În 1901 se înscrie în cursul superior al Liceului Ferdinand. Absolvă liceul din Bacău în 1903. Se înscrie la Facultatea de Drept din Bucureşti.

Colaborează la revista Arta de la Iaşi. Se retrage de la Facultatea de Drept din Bucureşti. Se stabileşte în 1905 În Bucureşti, împreună cu fratele său Eugen.

În 1914 se internează la sanatoriul Dr. Mărgăritescu din Bucureşti. Publică în suplimentul literar al ziarului Seara. Trimite la tipar volumul Plumb.

În 1915 editează la Bacău, în colaborare, revista Orizonturi noi. Publică poezii, proză, recenzii, sub mai multe pseudonime. Strânge relaţiile de prietenie cu Alexandru Macedonski.

În 1916 devine copist la Direcţia învăţământului secundar şi superior din Ministerul Instrucţiunii. În iulie apare în librării volumul Plumb. În timpul războiului, în octombrie, este trimis cu arhiva direcţiei sale în evacuare la Iaşi.

În perioada 1917-1919 e funcţionar în Bucureşti. În 1920 devine şef de birou clasa a III-a în Ministerul Muncii.

În 1921 este avansat şef de birou clasa a I-a în acelaşi minister. Se îmbolnăveşte de plămâni şi demisionează. Un an mai târziu se reîntoarce la Bacău.

În 1924 apare la Râmnicu-Sărat ediţia a II-a a volumului Plumb. Este numit suplinitor de desen şi caligrafie la Şcoala comercială de băieţi din Bacău.

În 1925 devine primul director al revistei Ateneul cultural. În 1926 tipăreşte pe cont propriu la Bacău volumul Scântei galbene.

Îi apare şi volumul Bucăţi de noapte, editat de poeta Agatha Grigorescu. Între 1926-1928 funcţionează ca profesor suplinitor de desen şi caligrafie la Şcoala comercială de băieţi din Bacău.

În 1928 se căsătoreşte cu Agatha Grigorescu şi se stabileşte la Bucureşti, unde soţia sa era profesoară. În 1929 retipăreşte volumele Plumb şi Scântei galbene sub titlul Poezii, la Editura Ancora.

Din noiembrie 1930 până în octombie 1933, locuieşte în Bacău, fără serviciu. În 1931 i se naşte unicul fiu, Gabriel, iar în 1932 Societatea Scriitorilor Români (S.S.R) îi aprobă o pensie lunară de 1000 lei.

Din 1933 se stabileşte cu familia în capitală, unde rămâne până la sfârşitul vieţii. În 1934 i se tipăreşte volumul antologic Poezii.

În 1940 i se majorează pensia acordată de S.S.R la 2000 lei lunar. Se înfiinţează Casa de pensii a scriitorilor, de unde obţine o pensie de 10.000 lei lunar. În 1944 apare volumul intitulat Opere, care reuneşte toate scrierile sale publicate anterior.

În 1945 este numit bibliotecar la Ministerul Minelor şi Petrolului. Este editat în 1946 volumul Stanţe burgheze, pentru care va fi criticat de autorităţile comuniste.

Este pus la index, dar la mijlocul anilor ’50 este repus în circulaţie. E sărbătorit ulterior de Ministerul Artelor, care-l şi angajează. În 1956 i se publică volumul Poezii.

Moare în ziua de 22 mai 1957 în locuinţa sa din Bucureşti.

  La început vazut ca poet minor de critica literară,Bacovia  va fi treptat receptat favorabil, mergând până la recunoaşterea sa ca unul dintre cei mai importanti  poeti simbolisti români şi unul dintre cei mai importanţi poeţi din poezia română modernă.

 

 

 

 

 

 

1886:  După 25 de ani de lupte eroice împotriva armatelor americane și mexicane, conducătorul războinicilor apași, Geronimo, s-a predat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Goyaałé, scris uneori Goyathlay (sau Goyahkla în engleză; n. 16 iunie 1829 – d. 17 februarie 1909), numit mai târziu și Geronimo, a fost un lider și vraci din triburile apașe Chiricahua. S-a remarcat în luptele care au durat câteva decenii împotriva Mexicului și impotriva Statelor Unite și a expansiunii acestor state în zonele locuite de apași. S-a predat abia în 1886, fiind tratat ca un prizonier de război, nu ca un infractor. 

A încetat din viață la 79 de ani, când ajunsese o celebritate. Memoriile sale au fost apreciate de public, iar istoria vieții sale a constituit subiectul a numeroase ecranizări. 

În februarie 2010, Camera Reprezentanților SUA a adoptat o rezoluție care recunoștea meritele liderului indian, un adevărat strateg al războiului de gherilă, și a decis ca acesta să fie comemorat la 100 de ani de la moartea sa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1888: George Eastman a patentat invenția sa “aparatul de fotografiat cu roll film“.

 

 

 

 

 

George Eastman (12 iulie 1854 - 14 martie 1932) s-a născut în orăşelul Waterville, statul New York, din confederaţia Statele Unite ale Americii. Este inventatorul suportului fotosensibil flexibil, pelicula de nitroceluloză, în anul 1884. Aceasta a făcut posibilă construcţia de aparate de fotografiat mai mici, uşoare, portabile. Fraţii Lumière folosesc această descoperire pentru invenţia lor, cinematograful, pelicula fiind elementul indinspensabil - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

 

George Eastman – foto  ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

George Eastman (12 iulie 1854 – 14 martie 1932) s-a născut în orășelul Waterville, statul New York, din confederația Statele Unite ale Americii. Este inventatorul suportului fotosensibil flexibil, pelicula de nitroceluloză, în anul 1884.

Aceasta a făcut posibilă construcția de aparate de fotografiat mai mici, ușoare, portabile. Frații Lumière folosesc această descoperire pentru invenția lor, cinematograful, pelicula fiind elementul indispensabil.

 

 

 

 

antigua camara cajon kodak eastman brownie nº 0 - Buy Old Cameras until 1950 at todocoleccion - 46382804

 

Foto. Unul din primele  aparate de fotografiat Eastman

 

 De menționat că roll filmul era o bucată de peliculă fotosensibilă de circa 1 m lungime, care era introdusă într-o casetă metalică ermetic izolată de lumină, înfășurată pe o rolă, care în aparatul de fotografiat după expunere se rulează pe altă rolă de asemeni într-o casetă ermetic izolată de lumină, până la procesul chimic de developare. Prin noțiunea de expunere se înțelege fotografierea propriu zisă.

Este fondatorul renumitei fabrici de material fotosensibil cu o granulație extrafină (foarte favorabilă peliculelor cinematografice de format îngust 8 mm; 8,5 mm; 16mm) și cu sensibilitate foarte mare, Kodak (actual face parte din compania Thomson). Pelicula Kodak Color este foarte căutată pe piața cinematografiei și a fotografiei. 

 

 

 

 

 

1907: A încetat din viaţă compozitorul si pianistul norvegian Edvard Grieg ; (n. 15 iunie 1843).

 

Edvard Hagerup Grieg (n. 15 iunie 1843, Bergen – d. 4 septembrie 1907, Bergen) a fost un compozitor și pianist norvegian, considerat cel mai de seamă muzician din școala națională norvegiană și unul din reprezentanții de frunte ai muzicii romantice europene.

Muzica lui a fost influențată de romanticii germani, ca de pildă Schumann, și de asemenea de muzica populară a poporului său, uneori și de cea a popoarelor scandinave vecine. Grieg a activat și ca pianist de concert până la sfârșitul vieții sale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intre lucrările sale se numară capodopera  Peer Gynt

 A fost ales membru al academiilor din Suedia, Paris, doctor onorific al universităților din Cambridge și Oxford.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1912:  S-a născut la Dej, eminentul critic de artă si academician român, Raoul Şorban ; (d. 18 iulie 2006 la Cluj-Napoca).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personalitate multilaterala, Raoul Şorban fost de asemenea  pictor, scriitor, eseist și memorialst. A fost de asemenea pictor, scriitor, eseist și memorialst.  

În 1944, în timpul celui de al II-lea Război Mondial a săvârşit acte de înalt eroism și umanism salvând cu mari riscuri  viețile a mii de evreii, fapt  pentru care a primit titlul și medalia „Drept între popoare”, acordată de Statul Israel.

 

 

 

 

 

 

1919: S-a infiinţat  la Bucureşti „Societatea Opera – artiştii asociaţi”, iar la 22 septembrie în acelaşi an aceasta a luat numele de „Societatea lirică română Opera”  având  primul director pe Scarlat Cocărăscu.

Debutul a avut loc la 17.III.1920, în localul Teatrului Naţional, cu spectacolul „Aida” de Verdi (nucleul Operei Române de mai târziu- decembrie 1921).

 

 

1890: Un incendiu de proporții a provocat daune grave în orașul – port grec Salonic.

Cartierul european a ars complet, 20.000 de oameni  rămanand fără adăpost.

 

 

 

 

 

 

1915: În Primul Război Mondial, Bulgaria se alătură Puterilor Centrale.

 

 

 

 

 

1928: România a aderat la „Tratatul Briand-Kellog”, semnat la Paris la data de 27 august 1928, un tratat multilateral prin care războiul era interzis ca mijloc de reglementare a diferendelor dintre state privind în politica internațională.

 

 

 

 

 

 1929: Începe  călătoria de 35 de zile prin lume a dirijabilului german LZ 127 Graf Zeppelin. Aceasta s-a  încheiat  la Friedrichshafen, unde aproximativ 40.000 de oameni au asistat la revenirea lui.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1940: Are loc demisia guvernului condus de Ion Gigurtu. În timpul guvernării sale, în perioada iulie-septembrie 1940, România a fost constrânsă să accepte Dictatul de la Viena (30 august 1940).

 

 

 

 

Castelul de la Zlatna, ce a aparţinut premierului Ion Gigurtu şi unde s-a filmat o parte din ''Noi, cei din linia întâi'', scos la vânzare - Descopera.ro

 

 

  Foto: Ion Giugurtu  (n. 24 iunie 1886, Turnu Severin – d. iulie 1959, Râmnicu Sărat)

 

 

Cedările teritoriale impuse României prin  acest Dictat, au marcat declinul regimului carlist.. România pierdea o suprafață de 99.738 km² cu o populație de 6.821.000 locuitori, reprezentând aproape o treime din teritoriul și populația țării. Manifestațiile de protest împotriva Dictatului de la Viena, inițiate de țărăniști au devenit – sub influența agitatorilor legionari – anticarliste, Carol al II-lea fiind considerat principalul vinovat de impasul în care ajunsese România.

Dorind să-și păstreze puterea, la propunerea lui Horia Sima – cu care se reconciliase scurt timp înainte, Carol al II-lea i-a încredințat la 4 septembrie 1940,prin decret regal , generalului Ion Antonescu (1882-1946), mandatul de formare a unui guvern de uniune națională.

Încălcând mandatul de numire  Antonescu  nu a făcut un guvern de uniune națională și  la 5 septembrie 1940, a cerut regelui să-i acorde puteri depline, suspendarea constituției și dizolvarea parlamentului și în seara aceleiași zile i-a cerut regelui să abdice și să părăsească țara. Lovitura  a reușit, Carol al II-lea a abdicat la 6 septembrie 1940 și s-a expatriat, cedând tronul fiului său Mihai I.

Antonescu i-a oferit garanții de securitate lui Carol al II-lea, Elenei Lupescu și suitei lor și s-a ținut de cuvânt, protejând cu pichete militare trenul regal, asupra căruia legionarii au tras cu mitralierele. La 14 septembrie 1940 lua ființă „Statul național-Legionar Român”cu Horia Sima, șeful Mișcării Legionare, numit vicepreședinte al consiliului de miniștri al guvernului.

 

 

 

 

 

 

1943: În URSS a fost ales cu acordul lui Stalin, în funcția de patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, cu scopul de a-i mobiliza pe credincioși în războiul contra Germaniei, Mitropolitul Serghei.

 

 

 

 

 

1944: Mai multi localnici maghiari din Aita Seaca au capturat un număr rămas necunoscut de militari romani, pe care i-a torturat cu cruzime și i-a ucis . În privința numărului exact al militarilor români uciși, martorii si cercetatorii vorbesc de  cifre cuprinse între 13 si 100.

La 26 septembrie 1944, pe fondul unei slabe prezențe a administrației române în zonă, în Aita Seacă a venit Gavrilă Olteanu, comandantul Batalionului de voluntari Brașov, din cadrul Regimentului de voluntari „Iuliu Maniu”.

„ La cererea românilor din Aita Seacă am mers cu o companie la fața locului, deoarece nu vroiam să las necurmate infracțiunile descrise. Am descoperit vreo optsprezece violări grave ale legii și am mai putut constata încă opt-zece. (…) A fost rănit un ofițer român, atacat de către frații Naghi [Nagy], și dus de către ordonanța sa la locul de prim-ajutor; unul dintre ei l-a omorât pe ofițer cu toporul: mai întâi i-a spart tibia, apoi i-a ciopârțit trupul, iar în sfârșit i-a aplicat o lovitură cu baltagul în cap. Asupra corpului neînsuflețit și ciopârțit în întregime s-a năpustit o femeie de șaptezeci de ani, care a pus degetul cu verighetă al ofițerului pe o piatră, i-a tăiat degetul și i-a furat verigheta. (…) Celălalt dintre frații Naghi [Nagy] a lovit ordonanța cu sapa în ceafă, acesta prăbușindu-se mort pe loc. (…) Le-am aplicat pedeapsa cu același topor cu care au săvârșit crima.(Gavrilă Olteanu-Epistola către Maniu datată august 1945)”

ÎN AUGUST 1946 OLTEANU  A FOST ARESTAT. LA PUŢIN TIMP DUPĂ ARESTARE, S-A SINUCIS ÎNTR-O CELULĂ DIN ARESTUL MINISTERULUI DE INTERNE, LUÂND O FIOLĂ DE STRICNINĂ. POTRIVIT ISTORICULUI PETRU ŢURLEA, GAVRILĂ OLTEANU AR FI FOST DE FAPT ASASINAT.

 

 

 

1948: Regina Wilhelmina a Olandei abdică din motive de sănătate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Regina Wilhelmina (Wilhelmina Helena Pauline Maria; 31 august 1880 – 28 noiembrie 1962) a domnit timp de aproape 58 de ani, cea mai lungă domnie a unui monarh olandez.

 

 

 

 

 

1951: Cu ocazia primului Congres Internaţional de Astronautică, care a avut loc la Londra, a fost semnată Constituţia Federaţiei Internaţionale de Astronautică (International Astronautical Federation – IAF), organizaţie internaţională nonguvernamentală şi non-profit, care sprijină cooperarea internaţională în toate activităţile legate de spaţiu. România este reprezentată în IAF din 1961, de Comisia de astronautică a Academiei Române, la conducerea căreia s-a aflat marele savant Elie Carafoli (1901-1983). Elie Carafoli a fost vicepreședinte (1965-1967), precum și președinte în exercițiu (1968-1970) al Federației Internaționale de Astronautică. 

 

 

 

 

 

 

 

1955: A avut loc primul meci în Cupa Campionilor Europeni (în prezent Liga Campionilor), între Sporting CP Lisabona (Portugalia) și JDS Partizan Belgrad (Iugoslavia), pe Estádio Nacional din Lisabona, în prezența a 30.000 de spectatori (scor 3 – 3).

Finala Cupei Campionilor Europeni (13 iunie 1956) a fost primul meci din istoria competițiilor paneuropene de fotbal. S-a jucat între echipele Real Madrid din Spania și Stade de Reims-Champagne din Franța. Meciul a fost disputat pe Parc des Princes în Paris în fața a 38.000 de oameni, și a fost câștigat de echipa spaniolă.

 

 

 

 

 

 

1958: S-a desfăşurat la Bucureşti, prima ediţie a Festivalului internaţional George Enescu.

Festivalul a fost inaugurat la 4 septembrie 1958, cu concertul orchestrei simfonice a Filarmonicii ”George Enescu”, dirijată de George Georgescu. În program s-au aflat lucrări importante semnate de marele muzician George Enescu — Simfonia I în mi bemol major și Rapsodia I în la major.

Prima ediție a Festivalului Internațional ”George Enescu” s-a desfășurat între 4 și 22 septembrie 1958, găzduită fiind de Ateneul Român și Teatrul de Operă și Balet din București.

 Inaugurat la trei ani de la moartea lui George Enescu, ca semn al recunoașterii geniului marelui compozitor român, Festivalul și concursul internațional ”George Enescu” a adus la București unele dintre cele mai mari nume ale muzicii contemporane: dirijorii Sir John Barbirolli, Carlo Felice Cillario și Carlo Zecchi, violoniștii Yehudi Menuhin și David Oistrah, pianiștii Claudio Arrau, Monique Haas sau Halina Czerny-Stefanska.

Acestora li s-au alăturat numele cele mai importante ale artei interpretative românești, precum Maria Fotino, Valentin Gheorghiu, Ștefan Gheorghiu, Ion Voicu, Radu Aldulescu, Vladimir Orlov sau dirijorii Alfred Alessandrescu, Constantin Bugeanu, Mircea Cristescu, George Georgescu și Constantin Silvestri.

 

 

 

 

 

The Festival through the years

 

 

Prima ediție a Festivalului s-a bucurat de participarea marelui muzician Yehudi Menuhin, fost elev al lui Enescu. Sosit în România la 15 septembrie 1958, violonistul american a susținut un recital care a cuprins partitele nr. 6 în mi major și nr. 4 în re minor de Bach și sonata pentru vioară solo de Bala Bartok

 

 

 

1959: A încetat din viaţă profesorul Iuliu Haţieganu, personalitate a medicinii româneşti ; (n. 14 aprilie 1885).

A fost un medic internist român recunoscut în  special pentru cercetările făcute în domeniul tuberculozei. A format la Cluj o valoroasă şcoală de medicină internă.

Astăzi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj îi poartă numele. A fost membru al Academiei Române şi fratele politicianului Emil Haţieganu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1963:  A murit la  Scy-Chazelles, Moselle, Franța, Robert Schuman, om politic francez considerat drept unul din părinții fondatori ai Uniunii Europene.  

 

 

 

 

 

 

 

                                     Robert Schuman– foto: ro.wikipedia.org

 

 

Jean-Baptiste Nicolas Robert Schuman ( n. 29 iunie 1886 Luxemburg) a fost un om de stat francez, fost în mai multe rânduri ministru, inclusiv ministru al Afacerilor Externe, apoi, în două rânduri, președinte al Consiliului de Miniștri al Franței. exercitat și funcția de președinte al Parlamentului European, între 1958 și 1960. 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: A încetat din viaţă dr.Albert Schweitzer, medic, muzicolog şi teolog protestant, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1952 (n. 14 ianuarie 1875).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1968: A decedat  regizorul Victor Iliu, unul dintre maeștrii cinematografiei românești; (n. 1912).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Victor Iliu,photos

 

 

 

 

 

1968: A apărut Decretul privind constituirea, organizarea şi funcţionarea gărzilor patriotice (detaşamente înarmate constituite din muncitori, ţărani şi intelectuali), menite să contribuie, în colaborare cu Armata, la apărarea ţării în cazul unei intervenţii străine (de genul celei din Cehoslovacia, din august 1968).

 

 

 

 

 

 

1972: Înotătorul american Mark Spitz a câștigat cea de-a șaptea medale de aur la Olimpiada de vară de la München, devenind primul olimpic care reuşeşte o astfel de performanţă  la o singură Olimpiadă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1974: Statele Unite ale Americii a stabilit relații diplomatice cu Republica Democrata Germană.

 

 

 

 

 

1981: S-a nascut cântăreața de muzica R&B americană Beyoncé Knowles.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1989: A încetat din viaţă Georges Simenon, scriitor belgian de limbă franceză, autor a peste 300 de romane poliţiste; a fost membru al Academiei regale din Belgia (n. 13 februarie 1903).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Georges Joseph Christian Simenon (n. 13 februarie 1903; d. 4 septembrie 1989) a fost un scriitor belgian prolific, care a publicat o sută nouăzeci și două de romane, o sută cincizeci și opt de povestiri și numeroase articole și rapoarte.

Este cunoscut pentru crearea comisarului Maigret, personajul principal al romanelor și povestirilor sale polițiste.

 

 

 

 

 

 

1991: Preşedintele Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, recunoaşte independenţa celor trei state baltice: Estonia, Letonia şi Lituania.

 

 

 

 

 

 

 

 

1992: A murit  poetul  român Dan Deșliu;  (n. 31 august 1927).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru dan deşliu photos

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: Echipa feminină de gimnastică a României cucereşte medalia de aur la Campionatele Mondiale, desfăşurate la Lausanne (Elveţia).

 

 

 

 

 

 

 

 

1998 : La Menlo Park, California, SUA, Larry Page şi Serghei Brin au înfiinţat compania Google, cu scopul de a promova motorul de căutare pe care l-au dezvoltat ca proiect de cercetare la Universitatea Stanford din California.

Compania a pornit cu o investiţie de 100.000 de dolari care a venit din partea unuia dintre cofondatorii companiei Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim, care considera că un motor de căutare pe Internet poate revoluţiona lumea.

Numele „Google” este un joc de cuvinte de la googol, neologism englez pus în circulaţie de către americanul Milton Sirotta în anul 1938, prin care acesta desemna numărul uriaş format dintr-un 1 urmat de 100 de zerouri.

 

 

 

 

 

 

 

 

Google LLC este o corporaţie americană multinaţională care administrează motorul de căutare pe Internet cu acelaşi nume.  Google oferă o metodă simplă şi rapidă de găsire a informaţiilor pe web, având o bază de date despre peste 8 miliarde de site-uri web.

La începutul anului 2004 Google răspundea zilnic la mai mult de 200 milioane de consultări.

 

 

 

 

 

2002: A fost prezentată opiniei publice Doctrina Bush, prin care Statele Unite ale Americii își rezervă dreptul de a întreprinde lovituri militare preventive, împotriva statelor care găzduiesc pe teritoriul lor baze teroriste.

 

 

 

 

 

 

2002: Uniunea Europeana face apel la SUA, de a nu a ataca Irakul decat cu  aprobarea ONU.

 

 

 

 

 

 

 

2003: A decedat renumita  violonistă și profesoară română, stabilită în Belgia, Lola Bobescu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lola Bobescu (Lola Violeta Ana-Maria Bobescu) ( d. la 4 septembrie 2003, Spa/ Belgia) a fost o violonistă și profesoară de vioară originară din România.

Solistă-concertistă timp de peste 60 de ani, Lola Bobescu s-a situat printre violoniștii români cu cea mai solidă carieră artistică. Stabilită în Belgia, a fondat și a condus formațiile Solistes de Bruxelles- actuala L’Orchestre de Wallonie din Liège și Cvartetul de coarde L’Arte del Suono din Bruxelles (1990).

Paralel cu activitatea solistică, Lola Bobescu a desfășurat o fructuoasă activitate pedagogică, fiind profesoară de vioară la Conservatorul din Liège (1962-1974) și la Conservatorul regal din Bruxelles.

A făcut parte din juriul concursurilor internaționale de vioară “Reine Elisabeth de Belgique” (1971 și 1993). Lola Bobesu a colaborat cu marile ansambluri orchestrale ale lumii, precum Filarmonicile din Berlin și Londra, orchestrele franceze Colonne, Pasdeloup și Lamoureux, orchestra Concertgebouw din Amsterdam, La Suisse Romande din Geneva, orchestra Accademia Santa Cecilia din Roma ș.a.

A concertat și în recitaluri de muzică de cameră, fiind adesea acompaniată de pianistul Jacques Genty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006: A murit (în urma unui accident subacvatic) Steve Irwin (supranumit şi „The Crocodile Hunter” – Vânătorul de crocodili), cunoscut naturalist şi realizator australian de documentare de televiziune, difuzate în special de canalul „Discovery”;  (n. 1962).

 

 

 

 

 

 

Crocodile Hunter Steve Irwin's final moments before death revealed by cameraman - New York Daily News

 

 

 

 

 

 

 

 2014: A decedat Joan Rivers (numele real: Joan Alexandra Rosenberg), actriţă, scenaristă, scriitoare, artistă de stand up comedy, producătoare şi gazdă a unor emisiuni TV de succes; (n. 1933).

 

 

 

 

Joan Rivers | Discography | Discogs

 

 

 

 

 

 

 

 2017: A murit la Lidingö (Suedia) , psihologul David Magnussonspecialist în studiul personalităţii și autor a numeroase contribuţii în psihometrie, precum şi în metodologia cercetării dezvoltării individului.

A fost membru de onoare din străinătate al Academiei Române (1992).

 

 

 

 

David Magnusson

 

 

 

 

 

 

 

Foto. David Magnusson, născut la 5 septembrie 1925 în localitatea Nässjö, din Suedia, profesor de psihologie, Universitatea din Stockholm. Membru fondator și prim-vicepreședinte al Academiei Europaea 1988-1997 .

ca o recunoaștere a valorii cercetărilor sale, a primit mai  multe premii și a fost membru al mai multor academii științifice, doctor onorific al Universității din Jyväskylä în 1984. A fost distins în 1999 cu  premiul Aristotel al Federației Europene a Asociațiilor Psihologice (EFPA).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 Astăzi, 4 septembrie  sunt pomeniţi doi sfinţi importanţi ai creştinătăţii: Sfântul Mucenic Vavila, episcopul Antiohiei şi Sfântul Prooroc Moise.

 

 

 

 

 

 

Sfântul Mucenic Vavila

 

 

Sfantul Mucenic Vavila a trait in vremea imparatului Numerian. Acest imparat dupa ce a jertfit idolilor pe copilul unui conducator pagan, dat drept zalog in semn de  pace, a mers catre biserica in care slujea Sfantul Vavila, sa vada ce se petrece in ea.

Sfantul Vavila l-a oprit pe imparat sa intre in biserica, motivand ca nu este crestin.

Imparatul Numerian l-a acuzat de insulta si l-a chemat pe Sfantul Vavila la palatul sau, cerandu-i  sa jertfeasca zeilor.

In timp ce Sfantul Vavila era supus la torturi, imparatul a poruncit sa fie ucisi trei copii, fii sai duhovnicesti.

 După moartea copiilor a fost ucis si Sfântul Vavila.

 

 

 

 

 

 

 

 

Moise - OrthodoxWiki

 

 

 

Sfântul Prooroc Moise a fost omul ales de Dumnezeu să scoată poporul evreu din robia egipteană și să îl ducă în Țara Făgăduinței, Canaan. El provenea din seminția lui Levi. Date despre viața lui aflăm din Cărțile Pentateuhului din Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, al căror autor este.

Din acestea aflăm despre nașterea sa și cum l-a izbăvit Dumnezeu, ajungând să fie crescut de fiica Faraonului Egiptului, ca fiu al acesteia.

Timp de 40 de ani va avea statutul de prinț egiptean până când se va hotărî să ia apărarea conaționalilor săi care erau sclavii egiptenilor.

Ucide un egiptean, în dorința de a-și apăra conaționalii, faptă despre care află Faraonul Egiptului și, de teama răzbunării, fuge în Madian, unde Dumnezeul lui Avraam, Isaac și Iacov (Ieș. 3, 6) se descoperă prin rugul aprins care nu se mistuia. Se căsătorește cu Sefora (Țippora), fiica preotului Ietro.

Stă aici, departe de frații săi aflați în sclavie, timp de patruzeci de ani, apoi se întoarce în Egipt și devine conducătorul poporului evreu, mergând în numele acestora la Faraonul Egiptului, cerându-i eliberarea poporului său.

În urma refuzului sistematic al Faraonului, Dumnezeu trimite la rugăciunea Sfântului Proroc Moise 10 plăgi asupra Egiptului, în urma cărora evreii sunt eliberați și sub conducerea lui Moise pornesc către Țara Canaanului. Din cauza necredinței poporului evreu, atunci când Moise a mers pe Muntele Sinai și a primit Tablele Legii, timp de 40 de ani vor peregrina prin zona deșertică din sudul Orientului Mijlociu de astăzi.

Înainte de a intra poporul în Țara Făgăduinței, Canaan, Moise urcă pe Muntele Nebo de unde vede pământul promis de Dumnezeu și aici a murit la vârsta de 120 de ani.

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

Crestin Ortodox.ro; Istoria md; Mediafax.ro; Wikipedia.ro; https://www.capital.ro/calendar-ortodox; Rador.ro

 

 

 

04/09/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] O ISTORIE A ZILEI DE 4 SEPTEMBRIE. VIDEO […]

    Apreciază

    Pingback de ZIUA DE 4 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 04/09/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: