CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Costurile economice ale războaielor hibride – Cazul Ucrainei


Cu peste zece mii de victime, războiul hibrid în curs între separatiștii susținuți de Rusia și guvernul din regiunea Donbass, centrul de producție industrială al Ucrainei, a afectat sever țara. (depositphotos / Bumble-Dee)

Plecând de la lucrarea lui Keynes  „Consecințele economice ale păcii” (1919), multe studii arată că războaiele provoacă pierderi persistente pentru state și societatea civilă. Cu toate acestea, din câte știm, acesta este primul studiu care estimează costul real al războiului din Donbass asupra economiei Ucrainei. 

Julia Bluszcz de la Universitatea Humboldt și Marica Valente de la Școala de Economie din Berlin studiază impactul războiului Donbas asupra economiei Ucrainei într-o lucrare de cercetare publicată pe site-ul web VoxUkraine .

Această analiză   arată că din cauza acestui război, PIB-ul pe cap de locuitor al Ucrainei a scăzut în medie în anii 2013-2017 cu 15,1% și că, în absența acestuia, s-ar fi înregistrat o tendință de stabilă de creștere .

Conflictele hibride și războiul modern
Războiul de la Donbass este un conflict armat între grupuri anti-guvernamentale ale separatiștilor sprijiniți de Rusia și guvernul ucrainean, care are loc după protestele Euromaidan din 2013 și revoluția ucraineană din 2014. 

Ca formă hibridă și complexă de război, războiul de la Donbas  este un studiu de caz deosebit de interesant, deoarece nici Ucraina și nici o altă entitate nu au declarat că se află în stare de război.

Multe conflicte de aest tip vor apărea probabil ca o consecință a luptelor regionale între guverne care se confruntă cu actori neguvernamentali care împiedică guvernarea unor teritorii,creînd probleme grave legate de liniile de front difuze, neclaritatea obiectivelor politico-strategice și concentrarea asupra  tacticilor ostile care se axează mai degrabă asupra slăbirii guvernelor și instituțiilor statului, decât asupra luptei directe (Deshpande, „Războiul hibrid: caracterul în schimbare al conflictului”, 2018, Pentagon Press).

 Autoarele explică originile hibride ale războiului de la Donbas și amenințarea pe care acest  conflict  o reprezintă pentru suveranitatea guvernului, precum și importanța regiunii pentru economia Ucrainei care, înainte de 2014, dădea aproximativ un sfert din exporturile țării și îi aducea mai mult de 15% din investițiile de capital.

de când s-a declanșat războiul, producția industrială din regiunile Donbas din Donețk și Lugansk a scăzut cu 60%, respectiv 85%.din cauza întreruperilor de curent și a distrugerii infrastructurilor de transport.

 În general, principalele motive pentru declinul activității economice a Ucrainei sunt costurile ridicate ale comerțului, împreună cu ocuparea forței de muncă, pierderile agricole și financiare, cheltuielile guvernamentale comprimate.

Provocarea majoră pentru estimarea costurilor conflictului constă în  separarea efectelor directe ale războiului de alte evenimente care s-ar fi putut întâmpla  în absența conflictului și care ar fi  putut influența creșterea economică a țării.

Pentru a aborda această problemă, literatura statistică a dezvoltat o abordare bazată pe rezultate potențiale (contrafactuale), în  încercarea de a reconstrui indicatori economici probabili  în absența unei intervenții date.

(Rubin,„Estimarea efectelor cauzale ale tratamentelor în studii randomizate și non-randomizate”,1974 ).

În studiul lor, autorii reconstituie PIB-ul contrafactual al unei „Ucraine sintetice” – pentru a studia impactul războiului asupra PIB-ului țării. 

 Reconstituirea PIB-ul contrafactual al Ucrainei în absența războiului construind  este o combinație de rezultate ponderate a țărilor similare Ucrainei, dar care nu sunt afectate de războiul de la Donbas.

Ucraina sintetică este comparată  cu țări care au o economie cât mai asemănătoare celei din Ucraina de dinaintea izbucnirii războiului, nu numai în privința valorilor PIB pe cap de locuitor înaintea războiului, ci și a altor factori importanți   cum ar fi inflația, investițiile, dependența comercială și alte măsuri socio-economice. 

Au fost estimate și  efectele cauzale ale conflictului din 2013, când instabilitatea politică ridicată cauzată de protestele violente ale Euromaidan din noiembrie ar fi putut avea deja un impact asupra economiei Ucrainei.

”Ucraina sintetică” este  comparată cu țări care se aseamănă cât mai exact posibil cu economia acesteia de dinainte de izbucnirea războiului.

 

În sfârșit, așa cum se arată în graficul de mai jos, cercetătorii compară grafic  PIB-ului Ucrainei (rezultatul e „tratat” cu linie continuă) după război cu estimarea sa contrafactuală dacă războiul nu s-ar fi produs (rezultatul „sintetic”, linie punctată).

Imagine: voxukraine.com

Ei estimează că Produsul Intern  Brut (GRP) per capita al regiunii Donetsk a scăzut în medie din cauza războiului cu 42% (4.294 USD).

Estimările pentru Lugansk sunt de o magnitudine și mai mare,  scăderea medie a Produsului Intern Brut per capita de 52% (3.355 dolari).

Războiul de la Donbas a avut un efect atât de devastator asupra economiei Ucrainei din cauza perturbării producției, comerțului și ocupării forței de muncă, a pierderilor agricole și financiare, a comprimării cheltuielilor publice și a unei mobilizări militare costoisitoare corelate cu o instabilitate politică în creștere.

Autorii afirmă că nu numai Donbasul, ci și alte regiuni ucrainene au fost afectate de conflict, astfel încât pierderile lor estimate din PIB ar reprezenta o limită inferioară pentru costurile reale ale acestui război asupra economiei Ucrainei.

Analiza statistică arată că, din cauza războiului, PIB-ul pe cap de locuitor al Ucrainei a scăzut în medie cu 15,1% în anii 2013-2017 și că în absența conflictului  ar fi urmat  o tendință destul de stabilă de creștere .

Având în vedere toate cele de mai sus, ar trebui să se evalueze modul în care costurile evoluează în timp, în special dacă efectele distructive estimate cresc în domeniul de aplicare pe măsură ce mai multă forță de muncă și investițori fug din țară.  

Această cunoaștere este crucială pentru a atenua consecințele dăunătoare ale conflictului, pentru a investi mai eficient și pentru a asigura în cele din urmă o reconstrucție sănătoasă a țării și a economiei  sale  grav afectate.

Autorii: 

03/09/2020 - Posted by | analize | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: