CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un proiect propus în 1886 și neacceptat de Rusia – Unirea României cu Bulgaria


 

 

              

 

Dupa eliberarea de sub jugul turcesc, bulgarii vedeau în victoria românilor asupra Imperiului Otoman o rază de speranță si inflorise ideea crearii unui stat puternic din punct de vedere militar care sa se opuna pe viitor incercarilor de invazie ale otomanilor, scrie https://www.facebook.com

Prezenta numeroasa a vorbitorilor de limba romana in Bulgaria, atat la sud de Dunare cat si inspre granita cu Macedonia, facea ca proiectul unirii dintre Bulgaria si Romania sa fie unul cat se poate de viabil.

De fapt, in anul 1886 acest proiect era aproape finalizat, partile decidente române si bulgare cazand de acord asupra formarii unei armate comune si implementarii grafiei latine in Bulgaria care sa inlocuiasca vechiul alfabet chirilic folosit de catre bulgari.

 

 

   De ce ii era frica Imperiului Rus de unirea României cu Bulgaria?

 

 

Scenariul unirii dintre Romania si Bulgaria insa nu le-a convenit deloc marilor puteri ale vremii, opozitia cea mai inversunata venind chiar dinspre Imperiul Rus.

Rusia, care isi vedea amenintate interesele in aceasta zona a Europei, a amenintat Romania si Bulgaria cu ocupatia militara daca nu renunta la ideea acestei uniri.

Forțat de ultimatumul Rusiei si dupa consultarea cu liderii din Germania si Austria, la 15 iunie 1887 Carol I ii comunica tarului Rusiei ca renunța sa mai accepte coroana monarhiei dualiste româno-bulgare, cu toate că formalitățile de formare a unei confederatii formate din Romania si Bulgaria erau aproape finalizate.

Strategii rusi se temeau de faptul ca in afara ca se forma inca un stat puternic din punct de vedere militar in estul Europei, României i se deschidea calea pentru consolidarea comunitatilor de romani din Balcani si intarirea influentei statului roman asupra acestor comunitati.

Din perspectiva lor, rusii considerau ca unirea Bulgariei cu Romania deschidea statului roman calea castigarii a aproape intregii peninsule balcanice, prin conservarea si unirea comunitatilor de romani din tarile balcanice, capatand astfel o influenta uriasa in regiune.

Putem spune astfel fara nici un pic de indoiala, ca incepand din secolul al XVII-lea rusii nu s-au limitat numai la a ne ocupa spatiul etnic romanesc din estul tarii cât si de dincolo de Nistru si Nipru, când prin colonizare, deportări si rusificare forțată au faramitat si asimilat populatia etnica romaneasca secol dupa secol, ci au intreprins de asemenea si numeroase actiuni impotriva intereselor romanesti din Balcani.

 

 

 

 

CITIȚI ȘI:

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2019/03/12/proiectul-unirii-romaniei-si-ungariei-cu-romania/

31/08/2020 - Posted by | DIVERSE | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: