Pactul Molotov-Ribbentrop într-o viziune diferită de cea a propagandei istorice ruse și sovietice (I)
Foto: Caricatură de epocă despre „dragostea” dintre nazişti şi comuniştii sovietici – Octombrie 1939 – „Mă întreb cât va dura luna de miere?” .
În Rusia lui Putin, acordul de la München din 1938 dintre Germania nazistă și Anglia secondată de Franța, a fost folosit ca scuză pentru încheierea pactului Molotov-Ribbentrop.
Pentru a putea comenta cele întâmplate atunci, trebuie să înțelegem contextul diplomatic existent în anii ’30.
Propaganda sovietică a influențat modul în care mulți au apreciat evenimentele premergătoare celui de- al doilea război mondial, iar acest lucru este deosebit de important atunci când este pusă în discuție perioada anilor 1939-1941, scrie publicația http://euromaidanpress.com/ munich-molotov-ribbentrop-pact-revisited.
O invazie „protectoare”?
Istoricii au stabilit ca dată a declanșării celui de-al al doilea război mondial ziua de 1 septembrie 1939, când Germania nazistă a invadat Polonia. Numai că în ziua de 17 septembrie 1939, URSS s-a alăturat la rândul ei Germaniei naziste, invadând la rândul ei Polonia de la răsărit .
Peste numai trei zile, pe 20 septembrie , a avut loc o dezbatere privitoare la acest război în Parlamentul britanic, în timpul căreia s-a făcut remarcat discursul parlamentarului Robert Boothby care a spus printre altele nici mai mult, nici mai puțin că :
„Este legitim să presupunem că această acțiune din partea guvernului sovietic a fost luată […] din punctul de vedere al autoconservării și autoapărării ”.
„Acțiunile întreprinse de trupele ruse [ …] au împins frontiera germană considerabil spre vest. ”
În timp ce Armata Roșie ataca Polonia pe la spate pe 17 septembrie, ambasadorului polonez la Moscova, Wacław Grzybowski , i-a fost înmânată o notă în care se declara negru pe alb că Polonia a încetat să existe și că acest lucru a făcut nul pactul de non-agresiune polono-sovietic din 1932.
De asmenea, în nota respectivă se specifica faptul că Armata Roșie a ocupat Polonia pentru a „proteja” popoarele din Belarus și Ucraina .
Ziarele occidentale au folosit aceste teme atunci când au comentat invazia inițială sovietică. Chicago Tribune , de exemplu, a inserat pe pagină principală chiar a doua zi titlul „Roșii invadează Polonia: rușii trec frontiera pentru„ protejarea minorităților ”.
Foto: Un afiș de propagandă sovietic în care se pretindea că invazia Poloniei avea drept scop ajutorarea „popoarelor frățești” belarus și ucrainean.
Pe 22 septembrie, în orașul ocupat Brest-Litovsk, forțele sovietice s-au întâlnit cu cele germane unde au participat la o paradă a victoriei și au mărșăluit sub un banner care scria:
„Trăiască Armata Roșie a Muncitorilor și Țăranilor, eliberatorul maselor muncitoare din Vestul Belarus] și Vestul Ukrainei!”
După cum puteți vedea, acest banner a fost împodobit la Brest -Litovsk cu svastici alături de simbolul proletar al secereiși ciocanului.
Forțele sovietice mărșăluiau împreună cu naziștii nemți și nu doar sub steagul roșu, ci și sub acela nazist.
Foto: Parada comună de la Brest – Litovsk, a forțelor sovietice și naziste victorioase, după distrugerea rezistenței statului polonez.
A fost o paradă a victoriei într-un oraș simbol, locul în care, pe 3 martie 1918, bolșevicii au semnat un acord de pace cu Germania Imperială, scoțând Rusia din primul război mondial cu prețul cedării unor teritorii uriașe.
Un război dorit
Pentru a înțelege de ce URSS a cotropit Polonia, trebuie să înțelegem contextul diplomatic, precum și filozofia sovieticilor, care nu sunt luate în considerare în tratarea convențională a invaziei, care este văzută totdeauna de propagandă ca „defensivă” sau „protectoare”. Motivațiile lui Stalin au fost în fapt, mult mai sinistre.Stalin, ca de altfel și Lenin înainte de el, a fost călăuzit de ideile lui Marx și Engels.
Departe de a se fi abătut de la gândirea marxistă, așa cum au susținut troțkiștii, sângerosul dictator a continuat într-o serie de domenii cheie strategia lui Lenin, inclusiv în ceea ce privea lupta pentru dominația globală a comunismului, fiind convins de faptul că războiul mondial anticapitalist este necesar pentru progresul revoluției comuniste .
Pe această din urmă temă, Engels a scris încă în 1887:
„Niciun război nu mai este posibil pentru Prusia-Germania, cu excepția unui război mondial care va fi de o amploare și o violență la care până acum nu s-a putut visa . Opt-zece milioane de soldați se vor masacra unii pe alții și vor devasta întreaga Europă, mai rău decât un val de lăcuste. Comparativ, devastările lăsate în urmă de războiul de treizeci de ani se vor comprima în trei sau patru ani la nivelul întregului continent, iar foametea, ciuma și demoralizarea generală atât a armatelor cât și a masei populației, vor produce o suferință fără egal.Distrugerile în comerț, industrie și credit, se vor încheia cu un faliment generalizat și cu prăbușirea vechilor imperii, iar coroanele se vor rostogoli în țărână și nu va mai fi nimeni care să le ridice.Va fi imposibili să se prevadă cum se va termina totul și cine va ieși din luptă învingător, dar un singur rezultat fiind absolut sigur: epuizarea generală va crea condițiile pentru victoria finală a clasei muncitoare. ”
Pentru Lenin și Stalin, aceste ”cuvinte profetice” s-au dovedit corecte în 1917, când bolșevicii au preluat puterea la Sankt Petersburg, după ce țarul Nicolae al II-lea abdicase și după ce Alexander Kerensky s-a angajat să continue un război care ducea țara spre ruina totală.La fel au acționat în 1917 revoluționarii comuniști în Germania, Austria și Ungaria ale căror imperii cu economiile distruse de război s-au prăbușit.
Sfârșitul primului război mondial nu a fost marcat doar de violența cauzată de forțele de stânga și de dreapta, din ce în ce mai radicalizate, dar și de efectele tratatului de la Versailles, care a pus capăt conflictului marcat de efectele aplicării principiului autodeterminarii popoarelor.
Aceasta a însemnat apariția unui stat polonez independent pentru prima dată după 123 de ani, și de asemenea, independența pentru popoarele baltice, împreună cu Finlanda și Ucraina, care fuseseră colonii ale Imperiului țarist.
Bariera poloneză împotriva expansiunii bolșevice
Ironia face că Marx și Engels, în timpul vieții lor au sprijinit Polonia, crezând în potențialul său revoluționar, dar acum, în ochii celor mai importanți lideri comuniști din Rusia, această șară devenise un obstacol în calea fantezistei revoluții mondiale, după ce conducătorul acestei țări, Józef Piłsudski, a condus cu succes lupta împotriva forțelor sovietice invadatoare.
Exploatând faptul că în 1919 granița polono-rusă nu era încă complet definitivată, Lenin a ordonat trupelor e Armatei Roșii să tatoneze pentru a vedea cât de departe ar putea pătrunde pe teritoriile poloneze, înainte de a întâmpina rezistență.La primele ore ale zilei de 14 februarie 1919, un detașament al Armatei Roșii a fost interceptat de cavaleria poloneză în apropiere de satul Bereza-Kartuska (acum Byaroza, din Belarus).
Acesta a fost prima încleștare a războiului polono-sovietic, al cărui istorie a fost excelent scrisă de profesorul Norman Davies .
Atitudinea lui Lenin față de Polonia este cel mai bine exemplificată de cuvintele lui Mihail Tukhacevski , comandantul șef al Frontului deschis de Armata Roșie în Apus care a spus: „Spre vest! Peste cadavrul Poloniei albe se află drumul spre conflagrația mondială”.

Afiș sovietic din vara anului 1920, care îndemna la cucerirea Varșoviei, în timp ce susține că Rusia caută pace
În 2015, foaia de propagandă de stat rusă Sputnik publica un articol care descria Polonia ca pe un regim criminal, pentru că „anexase” Ucraina de Vest și Belarusul de Vest. Dacă ar fi să admitem acest lucru, atunci cu siguranță definiția se potrivește Rusiei sovietice, care a participat la anexarea restului Belarusului și Ucrainei.
În anii 1920, URSS a început să deruleze o serie de acorduri economice cu țările occidentale, cea mai notabilă fiind implicarea celuilalt „stat paria” al Europei: Germania Republicii de la Weimar.
După cum observa Gerherd Weinberg , „ura față de Polonia a fost un factor major în conlucrarea Germaniei de la Weimar cu Uniunea Sovietică.” [4].
Tratatul de la Riga din 1921 a împărțit atât Ucraina cât și Belarusul între Polonia și Rusia bolșevică, iar acestea erau teritorii care, în ciuda propagandei sovietice, nu au fost istoric rusești !Reflectând asupra rezultatului bătăliei Varșoviei, Edgar Vincent D’Abernon , ambasadorul Marii Britanii la Berlin, a remarcat că polonezii au salvat atunci creștinătatea și civilizația occidentală.
Aici trebuie menționate și războaiele de recucerire duse de Lenin, care după lupte îndelungate au anexat în cele din urmă Ucraina și Caucazul, dar nu au reușit să cotropească din nou Polonia, Finlanda și Țările Baltice (și nici Basarabia). Aceste războaie au fost concomitente, dar nu au făcut parte din așa zisul ”Război civil rus”. În sens invers, eșecul cucerii Poloniei a însemnat o oportunitate ratată, care a determinat nașterea „Socialismului într-o singură țară”.
În termeni ideologici, regimul sovietic a justificat socialismul într-o singură țară pe baza construirii unei baze în cadrul URSS pe care să conducă ulterior la „revoluția mondială”pe care urma să o exporte la un moment favorabil din viitor.
Chiar dacă prin diplomația de la mijlocul anilor 30 s-a putut încheia pactul de neagresiune polono-sovietic menționat anterior, aceasta nu a însemnat în niciun moment că sovietele au renunțat la ideea de a cuceri Polonia (și nici alte teritorii care făcuseră parte din Imperiul țarist) sau că agresivitatea comunistă a fost vreodată complet abandonată.
În 1939, Hitler i-a oferit lui Stalin o oportunitate de aur pentru a aduce la îndeplinire această veche dorință a expansiunii sovietice spre Vest.

22 septembrie 1939 – Trupele armatelor Germaniei fasciste și cele ale URSS sărbătoresc cotropirea în comun a Poloniei .
Felicitări pentru postare ! :)
I-am dat republicare pe
My Blog
http://amintiriamintiri.wordpress.com/2020/08/30/
Alioșa ! :)
ApreciazăApreciază