CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 25 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

325: Primul Sinod Ecumenic de la Niceea a  hotarat  regulile de stabilrea a datei  Pastelui pentru crestini.

 

 

 

 

                                  Icoană reprezentând Primul Sinod Ecumenic

 

 

 

Primul Sinod Ecumenic a avut loc la Niceea (astăzi İznik, în Turcia) în anul 325 d.Hr. și a instituit regula pentru toate Sinoadele Ecumenice ulterioare. A abordat în primul rând problema arianismului, stabilind o primă formă a Crezului de la Niceea și o primă regulă pentru calcularea datei Paștilor ( sau “Pascalia”). Sinodul a fost convocat de către sfântul împărat Constantin cel Mare.

Acesta, având ca prioritate unitatea Imperiului Roman si a credintei crstine, i-a chemat pe episcopii Bisericii să se reunească spre a tranșa ampla dispută asupra ereziei  arianismului, doctrină conform căreia Iisus Hristos  ar fi fost o creatură (prima creație a lui Dumnezeu), iar nu născut din veşnicie şi Dumnezeu adevărat.

 

 

 

 

 

357: Are loc Bătălia de la Strasbourg,  cunoscuta si  sub numele de Bătălia de la Argentoratum între armata romană condusa de Julian și Confederația tribală  a  Alamanilor germanici condusa de regele  Chnodomar.

 Bătălia de la Strasbourg a fost punctul culminant al unei campanii duse de Julian  in anii 355 și 357 pentru a stopa incursiunile barbare din Galia și de a restabili o linie defensivă puternică de-a lungul Rinului.

Deși s-au confruntat cu un inamic de trei ori mai numeros, trupele lui Julian au câștigat victoria cu pierderi neglijabile și i-a respins pe alemani dincolo de Rin, provocându-le  pierderi grele.  În anii care au urmat  acestei victorii, Julian a refacut  și  a consolidat garnizoanele romane de pe Rin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Flavius Claudius Julianus (331 sau 332 la 26 iunie 363), numit si Iulian Apostatul in tradiția creștină, a fost Caesar în Galia 355-361  și împărat roman plin intre anii 361 de 363. 

 

 

 

 

 

 

 

383: A murit  împăratul roman Gratian;  (n. 359).

 

 

 

 

 

Profile for Emperor: Gratian

 

 

 

 

 

 

 

A fost fiul împăratului Valentinian I și al Marinei Severa,si s-a  născut la Sirmium, Pannonia. El a fost botezat după numele bunicului său Grațian cel Bătrân. În 367 primește titlul de Augustus. În 378, la moartea unchiului său Valens în bătălia de la Adrianopol, Grațian a fost ales împărat.  

În 379, a renunțat la tronul estic, înscăunându-l pe generalul Teodosiu I. Grațian și Teodosiu i-au alungat pe goți din Balcani. (376 – 382).

 

 

 

 

 

 

 

766: Împăratul bizantin Constantin al V- lea  umilește nouăsprezece oficiali de rang înaltdupa ce a descoperit un complot împotriva lui.

Constantin al V-lea Copronimul (nume-murdărit) (718 – 14 septembrie, 775) a fost , fiul lui Leon III, împărat bizantin între 741 și 775 (cu întrerupere 741 – 743).

După descoperirea complotului conspiratorii au fost umiliti in fata multimii adunate pe Hipodromul din Constantinopol după care Strategios și Constantin au fost decapitați, în timp ce ceilalți au fost orbiți și exilati.

 

 

 

 

 

 

 

1270: A murit  la Tunis, în timpul celei de-a  VIII-a Cruciade, regele Ludovic al IX-lea al Franței; (n. 1214).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ludovic al IX-lea al Franței (25 aprilie 1214), cunoscut ca Sfântul Ludovic, a fost Rege al Franței din 1226 până la moartea sa.

Ludovic al IX-lea fost sanctificat de Biserica Catolica, în anul 1297.

 

 

 

 

 

1425:  Prima menţiune documentară a funcţiei de “clucer” în Ţara Românească.

In Evul Mediu românesc clucerul era un  boier dregător, a carui functie era situată ca rang între cela de medelnicer și serdar. Clucerul răspundea de magaziile și de depozitele domnești.

În Moldova exista și jitnicerul, care se ocupa de depozitele de grâne.

 

 

 

 

 

1454: Este pomenită pentru prima dată documentar localitatea Lăpuşna.

 

 

 

 

 

1530: S-a născut Ivan IV Vasilievici (Ivan cel Groaznic), mare cneaz al Moscovei şi al Întregii Rusii (1533-1547), primul cneaz moscovit care s-a intitulat  Ţar al Rusiei (1547-1584); (m. 18 martie 1584).

 

 

 

 

 

287px-vasnetsov_ioann_4

 

 

 

 

 

 

 

 

1580: Bătălia de la Alcantara: Spania  înfrânge Portugalia.

 

 

 

 

 

 

1609: Astronomul italian Galileo Galilei a inventat primul său telescop terestru cu refracție.

 

 În construcția telescopului său, cu care a studiat Luna văzând-o de 30 de ori mai aproape față de privirea cu ochiul liber, Galilei a folosit o serie de lentile, idee  preluată și îmbunătățită de Issac Newton, care a construit primul telescop cu oglindă.

 

 

 

 

 

 

1704: Trupe  britanice sub conducerea amiralului George Roke ocupă strâmtoarea și fortăreața Gibraltar.

 

 

 

 

Strâmtoarea Gibraltar - foto - worldatlas.com

 

 

                             Foto: Gibraltar

 

 

 

 

 

1744: S-a născut Johann Gottfried von Herder, scriitor,  filosof, critic literar şi estetician german, unul dintre întemeietorii curentului literar “Sturm und Drang”, alături de F.M. Klinger, Schiller, Goethe etc. (d.18.12.1803).

 

 

 

 

 

 

 

1707: S-a născut  regele Ludovic I al Spaniei.

 

 

 

 

 

Ludovic I (Luis Felipe; n. 25 august 1707 – d. 31 august 1724) rege al Spaniei - foto - ro.wikipedia.org

Ludovic I – foto – ro.wikipedia.org

 

 

 

 

Ludovic I (Luis Felipe; n. 25 august 1707 – d. 31 august 1724) a fost rege al Spaniei, cel mai mare fiu al regelui Filip al V-lea al Spaniei și a primei lui soții, Maria Louisa de Savoia.

Domnia lui a fost una dintre cele mai scurte, de doar șapte luni.

 

 

 

 

 

 

1744: S-a născut Johann Gottfried von Herder, scriitor, filosof, critic literar şi estetician german, unul dintre întemeietorii curentului literar “Sturm und Drang”, alături de F.M. Klinger, Schiller, Goethe etc. 

 

Johann Gottfried von Herder (25 august 1744, Mohrungen – 18 decembrie 1803, Weimar), filosof, teolog și poet german - foto - ro.wikipedia.org

 

Johann Gottfried von Herder– foto – ro.wikipedia.org

 

 

Johann Gottfried von Herder (n. 18 decembrie 1803, Weimar), este cunoscut mai ales pentru influența exercitată de scrierile sale asupra unor reprezentanți ai clasicismului german ca Johann Wolfgang von Goethe și Friedrich von Schiller și asupra dezvoltării romantismului. A fost considerat de filologul Fritz Martini cel mai de seamă “animator din istoria mișcărilor de idei germane”.

 

 

 

 

 

1758: Războiul de Șapte Ani – Frederic al II-lea al Prusiei  înfrânge armata rusă în bătălia de la Zorndorf.

 

 

 

 

 

1767: S-a nascut Louis Leon Antoine Florelle de Saint-Just, revolutionar  francez (d. 1794).

 

 

 

 

 

 

Antoine Florelle de Saint – Just-pictura de David

 

 

 

 

 

1768: Navigatorul James Cook începe prima sa călătorie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1776: A decedat  David Hume, filozof, istoric şi economist scoţian, un adept al empirismului, unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai Iluminismului scoţian 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David Hume (n. 7 mai 1711, Edinburgh, Regatul Marii Britanii) a fost un filozof, istoric și economist scoțian, un adept al empirismului).

A fost un critic neobosit al dogmatismului metafizic și religios, devenind celebru pentru modul curajos în care a abordat, de pe poziții sceptice, o serie de subiecte filozofice cum ar fi cauzalitatea, probabilitatea, identitatea personală sau originea virtuții.

Contemporan cu Immanuel Kant, a respins și a ridiculizat valoarea ideilor abstracte, a ideilor ce nu vin din realitate, din experiență.

 

 

 

 

 

 

1786:  S-a nascut regele Ludwig I al Bavariei.

 

 

 

 Imagini pentru Regele Bavariei Ludwig I photos

 

 

 

 

 

Regele Bavariei Ludwig I ( d. 29 februarie 1868) rege al Bavariei, din 1825 până în 1848, când a abdicat în timpul revoluțiilor care au cuprins statele germane, în favoarea fiului său Maximilian al II-lea al Bavariei.

 

 

 

 

 

 

1814: Casa Alba, resedinta presedintilor americani, este distrusă de forțele britanice în timpul războiului din 1812.

 

 

 

 

 

1819: A decedat inginerul si inventatorul englez James Watt ; (n.1736).Este cel care a adus importante îmbunătățiri funcționării masinii cu abur  a lui Thomas Newcomen, prin inventarea camerei de condensare a aburului separată, respectiv re-proiectarea și adaptarea regulatorului centrifugal la mașinile sale cu abur.

James Watt este, de asemenea, și inventatorul și deținătorul de patent al locomotivei cu abur.       

 

                        

                                                                                       

1819 : S-a nascut  scotianul Allan Pinkerton, fondatorul primei agenţii de detectivi din SUA;  (d. 1884).

 

 

 

 

 

Allan Pinkerton

 

 

 

 

 

1822: A încetat din viaţă Sir Frederick William Herschel, astronom britanic, descoperitorul planetei Uranus; (n. 15 noiembrie 1738).

 

 

 

 

 

1841: S-a născut Emil Theodor Kocher, chirurg, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină pe anul 1909, pionier în fiziopatologia şi chirurgia glandei tiroide; (m. 27 iulie 1917).

 

 

 

 

1849: S-a născut folcloristul şi istoricul literar G. Dem.Teodorescu, licenţiat în litere al Universităţii Sorbona (m. 20 august 1900).

 

 

 

 

 

1859: În cadrul Conferinţei reprezentanţilor puterilor garante, de la Paris, a fost recunoscută « de jure » dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite ; (25.08/6.09).

 

 

 

 

 

1860 (25.VIII/6.IX): S-a deschis la Paris, Agenţia diplomatică a Principatelor Unite.

Titularul agenţiei a fost Ioan (Iancu) Alecsandri, fratele mai mic al scriitorului Vasile Alecsandri.

 

 

 

 

 

 

1862: Au fost unificate serviciile sanitare din Principatele Române, Moldova şi din Ţara Românească, administrarea lor fiind încredinţată medicului Carol Davila. 

 

 

 

 

 

1867:  A încetat din viaţă Michael Faraday, fizician şi chimist, descoperitorul inducţiei electromagnetice; a enunţat legea conservării sarcinilor electrice şi a elaborat teoria electrizării prin influenţă (n. 22 septembrie 1791).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1873: S-a nascut  actrita Lucia Sturdza Bulandra,  una dintre marile figuri ale scenei româneşti, de neuitat în roluri de compoziţie din dramaturgia universală şi naţională, spirit organizatoric, talent pedagogic ce a format generaţii întregi de actori: Nicolae Bălţăţeanu, George Calboreanu, Dina Cocea, Radu Beligan, Victor Rebengiuc; din 1947 până la sfârşitul vieţii a fost directoarea Teatrului Municipal din Bucureşti, astăzi Teatrul L.S.Bulandra (d.19.09.1961).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1898 a debutat la Teatrul Național din București iar în 1914, împreună cu soțul ei Tony Bulandra, a întemeiat o companie particulară. Din 1941 este actriță a Teatrului Municipal din București iar din 1947 pîna la sfîrșitul vieții a fost directoarea acestui teatru, astăzi “Teatrul Bulandra“.

A fost profesoară la Conservatorul de artă dramatică din București timp de 30 de ani.

 

 

 

 

1875: Marinarul englez Matthew Webb a devenit primul om care a traversat Canalul Mânecii, înot, de la Dover la Calais în 21 3/4 ore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1891: Thomas Edison obține brevetul de invenție pentru filmul de 35 mm.

 

 

 

 

 

 

 1900: S-a nascut Hans Adolf Krebs, biolog germano-britanic, laureat al Premiului Nobel; (d. 1981).

 

 

 

 

 

1900: A  incetat din viata Friedrich Nietzsche, filosoful german Friedrich Nietzsche; (n. 15 octombrie 1844).

 

 

 

 

 

Friedrich Nietzsche, filosof german 

 

 

 

 

1902: S-a născut Camil Baltazar, poet şi traducător: “Reculegeri în memoria ta”, “Biblice”; (m. 27 aprilie 1977).

 

 

 

 

1908: A încetat din viaţă fizicianul francez Henri Becquerel, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1903 (împreună cu Pierre şi Marie Curie); (n. 1852).

 

 

 

 

1912: După căderea dinastiei Qing și a ultimului împărat, Pu Yi, revoluționarul Sun Yat-sen fondează în China,  Kumitangul.

 

 

 

 

1912: S-a născut Erich Honecker, politician comunist  german, preşedinte al Consiliului de Stat al fostei Republici Democrate Germane şi şef al acestui stat marioneta (1974-1989) ; a demisionat din toate funcţiile în 1989, fiind mai târziu expulzat din Germania reunită; (m. 29 mai 1994).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1917: S-a nascut Ion Diaconescu, important politician roman, Presedintele de onoare al PNTCD; (n.Boţeşti, Argeş). 

 

 

 

 

 

 

 

 

1918: S-a născut Leonard Bernstein, dirijor şi compozitor, prezentator al unui foarte audiat serial TV de istorie a muzicii (comedia muzicală “West side Story”); (m. 14 octombrie 1990).

 

 

 

 

1920:  Armata poloneză  condusa de Józef Piłsudski,  a reușit să  respinga  armatele bolsevice in batalia pentru  Varșovia, bătălie ce s-a dovedit a fi decisivă în războiul polono-sovietic pentru independenta Poloniei.

 

 

 

 

 

Patru tâlhari care au ajuns prim-miniștri. Un episod unic în ...

 

Foto: Eroul polonez Józef  Piłsudski

 

 

 

 

 

 

 

1929: Pe aeroportul Paris-Orly din capitala franceză, a fost experimentată prima cabină catapultabilă de avion, inventată de românul Anastasie Dragomir, o versiune timpurie a scaunului ejectabil.

 

 

 

 

 

 

CENTENAR // Americanii și marile armate ale lumii îi folosesc ...

 

 

 

 

 

  Anastase Dragomir (n. 1896 – d. 1966) a fost un inventator român din domeniul aviației, cel mai cunoscut pentru invenția unei versiuni timpurii a unui scaun ejectabil,  de care a beneficiat împreună cu un alt inventator român, Tănase Dobrescu.

Invenția consta dintr-o așa numită celulă parașutată, un scaun detașabil și ejectabil vertical (prevăzut cu două parașute) dintr-o aeronavă sau din orice tip de vehicul, conceput a fi folosit doar în cazuri de urgență, și care reprezenta o versiune timpurie, dar suficient de sofisticată, a actualelor scaune ejectabile.

 

 

 

 

 

 

1930 : S-a născut  Sean Connery (Thomas Connery), scotian, cetatean de onoare al Americii, interpretul consacrat al personajului James Bond, din seria filmelor cu acelasi nume.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1933 : România a semnat la  Londra, Actul final al Conferinţei ţărilor exportatoare şi importatoare de grâu (21-25.08) prin care sunt prevăzute cote pentru fiecare ţară la exportul de grâne.

A fost creat “Comitetul consultativ al grâului”, a cărui existenţă este prelungită până în august 1938.

 

 

 

 

 

 

 

1936 : S-a nascut  actorul roman Sebastian Papaiani ; (“Păcală”, “Un surâs în plină vară”, “Cu mâinile curate”); (n. Piteşti).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1940 : S-a născut Mihai Pelin, istoric; a coordonat elaborarea primelor patru volume ale “Cărţii Albe a Securităţii”;  (“Opisul emigraţiei politice”, “Culisele spionajului românesc”) (d. 14 dec 2007).

 

 

 

 

 

 

 

1944:  Eliberarea Parisului de sub ocupaţia nazistă.

 

 

 

 

 

 

1946: A murit, la Londra, Arnold Josef Rose, violonist de renume mondial, născut la Iaşi (n. 24 octombrie 1863).

 

 

 

 

 

 

1954: Prima participare a României la Campionatele Europene de atletism. Iolanda Balas se claseaza pe locul secund (1,65 m).

 

 

 

 

 

 

Iolanda Balaș Sőtér (în maghiară Balázs Jolán) (n. 12 decembrie 1936, Timișoara) campioană olimpică română de etnie româno-maghiară (tatăl român și mama maghiară), care a dominat proba de săritura în înălțime timp de un deceniu. Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

Iolanda Balaș Sőtér (în maghiară Balázs Jolán) (n. 12 decembrie 1936, Timișoara) campioană olimpică română de etnie româno-maghiară (tatăl român și mama maghiară), a dominat proba de săritură în înălțime timp de un deceniu. Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism.

 

 

 

 

 

 

1960:  Se desfasoară la  Roma, ediția a XVII-a a Jocurilor Olimpice moderne  (25 august-11 septembrie).

 

 

 

 

 

 

 

Roma fusese desemnată organizatoarea Jocurilor Olimpice de vară din 1908, dar după erupția Vezuviului din 1906 această onoare a revenit Londrei.

În 1955, Roma a fost aleasă să găzduiască jocurile olimpice în detrimentul orașelor: Lausanne, Detroit, Budapesta, Bruxelles, Mexico și Tokyo.

Ceremonia a fost deschisă de președintele Italiei, Giovanni Gronchi. Pentru prima oară, competiția a fost transmisă în direct sau înregistrat de peste 100 de canale de televiziune din întreaga lume. Au participat 83 de țări și 5.348 de sportivi.

 

 

 

 

 

1966: Lansarea misiunii “Apollo 3″. A fost experimentată etapa finală a zborului selenar.

 

 

 

 

 

 

 

1971: S-a nascut top-modelul german de succes, Claudia Schiffer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980: A încetat din viaţă filosoful Dumitru D. Roşca, membru al Academiei Române. Este autorul lucrarii “Existenţa tragică.Încercare de sinteză filosofică”; (n. 29 ianuarie 1895).

 

 

 

 

 

 

 

1984:  A încetat din viaţă scriitorul  american Truman Capote (Truman Streckfus Persons), (Cu sânge rece”, “Alte glasuri alte încăperi”, “Breakfast at Tiffany’s”)” ; (n. 30 septembrie 1924).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1988: Centrul istoric al Lisabonei este distrus de un incendiu.

 

 

 

 

 

1989: Sonda  americana Voyager 2 a ajuns la maxima apropiere de Neptun, ultima planetă pe care a vizitat-o înainte de a părăsi sistemul solar.

 

 

 

 

 

 

1990: A fost adoptata declarația privind suveranitatea de stat în  fosta republică sovietica Tadjikistan.

 

 

 

 

 

 

Image result for tajikistan map

 

 

 

 

 

 

1991:   Parlamentul de la Minsk adoptă Legea privind independenţa de stat a Republicii Belarus. Primele alegeri prezidenţiale au avut loc în 1994, iar cele mai recente, la data de 11 octombrie 2015.

 

 

 

 

 

Image result for belarus map

 

 

 

 

 

 

Controversatul Alexandr Lukaşenko, considerat ultimul dictator din Europa,este  singurul care a îndeplinit în tot acest timp  funcţia de preşedinte al ţării.

 

 

 

 

 

1991: Debutul pilotului german de curse automobilistice de  Formula 1 Michael Schumacher, în Marele Premiu al Belgiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Statistic, prin prisma celor șapte titluri mondiale câștigate, a celor 91 de victorii, 68 de pole position-uri și 76 de cele mai rapide tururi, Michael Schumacher este considerat drept cel mai bun pilot de Formula 1 din toate timpurile.

In decembrie 2013,  a suferit o traumă serioasă la cap în timp ce schia în stațiunea Meribel, din alpii francezi. El a fost transportat pe cale aeriană la spital, operat și indus în stare comă artificială.

După ce s-a aflat în comă din 29 decembrie 2013 până pe 16 iunie 2014, el a părăsit spitalul din Grenoble pentru a se reabilita în continuare la Spitalul Universității (CHUV) din Lausanne, Elveția.

 

 

 

 

 

 

1994: Ioan Stoica, patronul  structurii piramidale ” Caritas” , a fost reținut la Direcția Cercetări Penale a IGP pentru audieri, sub acuzația de bancrută frauduloasă, fals și înșelăciune în dauna avutului particular.

 

 

 

 

 

 

1997:  Ultimul dictator al RDG, , comunistul Egon Krenz , a fost  condamnat pentru pentru rolul său în crimele săvârșite de regimul  comunist est-german.

Egon Rudi Ernst Krenz (născut la 19 martie 1937) a fost ultimul lider comunist al Germaniei de Est în   1989 . El i-a succedat lui Erich Honecker în funcția de secretar general al Partidului Socialist Unit din Germania dar a fost forțat să demisioneze doar câteva luni mai târziu, când a căzut Zidul Berlinului . 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egon Krenz - CVCE Website

 

 

 

 

 

 

 

 

După reunificarea germană din 1990, a fost condamnat la șase ani și jumătate de închisoare pentru omor și pentru rolul său în crimele regimului comunist. S-a retras în micul oraș Dierhagen din Mecklenburg-Vorpommern, după eliberarea din închisoare la sfârșitul anului 2003. De la eliberarea din închisoare și-a exprimat sprijinul pentru Vladimir Putin.

 

 

 

 

 

 

 

1998: Guvernul României  a adoptat o ordonanţă prin care ansamblul din perimetrul central al Municipiului Bucureşti, format din “Centrul istoric” şi Noul Centru Civic – “Bucureşti 2000” – a fost declarat zonă de interes naţional.

 

 

 

 

 

 

 

2000: A murit Carl Barks, creatorul personajului Ratoiul Donald din filmele de desene animate americane; (n.1901).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2001: A încetat din viaţă Philippe Leotard, actor şi cântăreţ francez care a jucat în peste 60 de filme şi a câştigat, în 1983, Premiul Cesar; (n. 28 august 1940).

 

 

 

 

 

 

Philippe Léotard : biographie, news, photos et videos - Télé-Loisirs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009: A încetat din viaţă senatorul american Edward “Ted” Kennedy, unul dintre frații preşedintelui John F. Kennedy;  (n. 22 februarie 1932).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Edward “Ted” Kennedy,photos

 

 

 

 

 

 

Edward Moore „Ted” Kennedy a fost un politician american membru al Partidului Democrat din SUA care s-a aflat in în funcția de senator  din  noiembrie 1962   fiind ales pentru 9 mandate succesive.

 

 

 

 

 

 

2010: A murit scriitorul Baruţu T. Arghezi, fiul lui Tudor Arghezi; (n. 1925).

 

 

 

 

 

 

 

2012: Astronautul american Neil Armstrong, primul om care a pășit pe Lună, a incetat din viață la varsta de 82 de ani, din cauza unor complicatii survenite dupa o operatie cardiovasculară.

La 20 iulie 1969, Neil Armstrong și colegul sau Buzz Aldrin, au devenit primii oamenii care au pus piciorul pe Luna.

 

 

 

 

 

 

 

Neil Armstrong - IMDbneil armstrong: How Armstrong and Aldrin made 'damn' the first ...

 

  

 

 

 

 

 

Neil Armstrong este “un erou american impotriva vointei lui”, un om  care “si-a servit natiunea cu mandrie, ca pilot de marina, pilot de incercare, apoi astronaut”, se arata intr-un comunicat difuzat de familie dupa deces.

Neil Armstrong fusese supus unei interventii chirurgicale pe cord la inceputul lunii, iar decesul a survenit in urma complicatiilor dupa operatie, potrivit NBC News.

Astronautul s-a nascut la 5 august 1930, in Wapakoneta, statul Ohio (nordul SUA). Si-a inceput cariera la NASA, agentia spatiala americana, in 1955.

Armstrong a fost insarcinat sa conduca prima misiune lunara americana, la bordul capsulei Apollo 11, alaturi de astronautii Buzz Aldrin si Michael Collins.

Acesta a ajuns pe Luna la bordul modulului Eagle in 20 iulie 1969 si si-a asigurat locul in istorie declarând, in momentul in care a pasit prima data pe solul selenar: “Este un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.

Echipajul Apollo 11 isi indeplinise misiunea si aselenizase cu succes pe suprafata lunara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

600 de milioane de oameni au urmarit in direct în întreaga lume aselenizarea și au auzit faimoasa replica a lui Armstrong.

 

 

 

 

 

 

 

  2012: Nava spaţială americana Voyager 1 intră spațiul interstelar, devenind cel mai îndepărtat obiect creat de om aflat în spatiul extraterestru.

 Voyager 1 este o sondă spațială lansată de NASA la 5 septembrie 1977, în prezent (2015) încă în funcțiune.

A trecut pe lângă  planetele Saturn și Jupiter, fiind prima sondă care a transmis imagini cu sateliții acestor planete.

 

 

 

 

 

 

 

 Nava a intrat în spațiul interstelar pe 25 august, 2012, ceea ce face din ea  prima navă spațială care a realizat  acest lucru.  Misiunea Voyager 1 este de așteptat să continue până în jurul anului 2025atunci când nu va mai avea  energie suficientă  si  instrumentele sale științifice vor inceta sa functioneze.

 

 

 

 

 

 

 

 2016: A murit designerul francez  Sonia Rykiel, supranumită „Regina Tricotajelor”; (n. 1930).

 

 

 

 

 

 

Sonia Rykiel Paris, 4 juin 1965 | © Pleasurephoto Room

 

 

 

 

 Sonia Rykiel s-a născut la Paris, într-o familie de evrei cu rădăcini în România, pe 25 mai 1930 și a devenit celebră pe scena modei din Paris.

Marca Sonia Rykiel a fost fondată în 1968 la deschiderea primului său magazin, realizând îmbrăcăminte, accesorii și parfumuri.

 Ea a creat puloverul Poor Boy, care a fost prezentat pe coperta revistei franceze  Elle și modele inovatoare de tricotaje . Noile sale tehnici de modă i-au adus supranumele de „Regina tricotajelor”.  

Printre primii săi clienţi s-au numărat Brigitte Bardot, Catherine Deneuve şi Audrey Hepburn.

Rykiel a fost, de asemenea, scriitoare, iar prima ei carte a fost publicată în 1979. În 2012, Rykiel a dezvăluit că suferea de Parkinson. Ea a murit din cauza complicațiilor bolii pe 25 august 2016.

În anul 2009, a primit Ordinul Legiunii de Onoare, în semn de recunoaştere a celor 40 de ani de serviciu în industria modei franceze.

 

 

 

 

 

 

2017: Uraganul Harvey face devastează statul american Texas. A fost  cel mai puternic uragan înregistrat în Statele Unite din 2004 . În următoarele zile, furtuna a provocat inundații catastrofale în mare parte din estul Texasului, ucigând 106 persoane și provocând daune de 125 miliarde de dolari.

 2018: A murit la Livorno, în Italia, coregraful, dansatorul, pantomimul și regizorul britanic Lindsay Kemp.

Lindsay Kemp - poza 1

Kemp s-a născut în Birkenhead în Anglia pe 3 mai 1938. Tatăl său, un marinar, s-a pierdut pe mare în 1940, fiind declarat mort. 

 În anii 1950, el a făcut serviciul militar în forțele aeriene britanice (RAF). Și-a format propria companie de dans la începutul anilor șaizeci și a atras pentru prima dată atenția în timpul apariției sale la Festivalul de la Edinburgh în 1968.

 Kemp, care a fost gay, a părăsit Anglia în 1979 pentru Spania și apoi pentru Italia. Până în 2002 a  locuit în Roma și Todi.

David Haughton, cel mai apropiat prieten și colaborator de 45 de ani, a declarat că Kemp a rămas ocupat și activ până la sfârșitul vieții , spunând că „dintr-o dată a spus că s-a simțit bolnav, iar după un minut și jumătate a dispărut”. 

David Bowie  a studiat teatrul de avangardă și arta mimei cu Lindsay Kemp .

25 august este:

 

 

 

 

 

 

În Uruguay – Ziua naţională. Proclamarea independenţei fașă de Spania; (1825)

 

Republica Orientală a Uruguayului  este o țară din sud-estul Americii de Sud  care se învecinează cu Argentina la vest și sud-vest și cu Brazilia la nord și est, cu Río de la Plata (Râul de Argint) la sud și Oceanul Atlantic la sud-est.

Descoperit în 1516 de spaniolul Juan Dίaz de Solίs, actualul teritoriu uruguayan a fost colonizat abia după aproape două secole. 

 

 

 

 

 

Map of Uruguay

 

 

 

 

 

 

 

Uruguayul are o populație de aproximativ 3,51 milioane de oameni, dintre care 1,8 milioane locuiesc în zona metropolitană a capitalei și a celui mai mare oraș al său, Montevideo.

Cu o suprafață de aproximativ 176.000 de kilometri pătrați, această țară este geografic a doua cea mai mică din America de Sud , după Surinam .

În 1811, José Gervasio Artigas , eroul național al Uruguayului, a condus o revoltă de succes împotriva stăpânirii spaniole.

La momentul independenței, Uruguay avea o populație estimată de puțin sub 75.000 locuitori. 

Prima constituție a acestei țări ii a fost adoptată la 18 iulie 1830.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Bartolomeu

 

 

 

 

 

 

Aducerea moastelor Sfantului Apostol Bartolomeu

 

 

 

 

 

 

 

  Sfântul Apostol Bartolomeu este unul din cei doisprezece Apostoli. Impreuna cu Sfantul Apostol Filip si Mariami, sora acestuia, au fost prezenti in cetatile din Siria si Asia de Sus, vestind invatatura lui Hristos.

Mai tarziu va ajunge in Arabia, Persia, India si apoi in Armenia, locul in care va fi  ucis. Moastele sale au fost asezate intr-o racla si au adus multe tamaduiri.

Datorita minunilor care se petreceau la mormantul acestuia, paganii au aruncat in mare racla in care se aflau moastele Sfantului Bartolomeu.

Ele au ajuns in Liparia, unde, prin vedenie dumnezeiasca, episcopul Agaton insotit de cler si popor, le-a asezat intr-o biserica inchinata Sfantului Bartolomeu. Aici au ramas pana in vremea imparatului Teofil.

Din cauza atacurilor venite din partea musulmanilor, moaştele sale au fost duse in cetatea Venend.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse): Crestin Ortodox.ro; Istoria md.; Istoricul zilei blogspot.com; Mediafax.ro; Wikipedia.ro; Rador.ro; https://www.cinemagia.ro.

25/08/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: