CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 22 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 392: După moartea lui Valentinian al II-leaEugeniu devine imparat al Imperiului Roman de apus cu sprijinul lui Flavius Arbogastes, sau Arbogast, un general franc ajuns Magister militum (titlu în armata romană, acordat acelora care erau împuterniciți guvernatori ai  Imperiului Roman). 

 Flavius Eugenius (mort la 6 septembrie  394), a fost un uzurpator al tronului imperial, împotriva împăratului Teodosie I.

Deși era creștin, a fost ultimul împărat roman care  a sprijini politeismul.  

 

 

 

 

 

 

476: Barbarul Odoacru este numit Rex Italiae de catre trupele sale.

Odoacru ( in latina Flavius Odoacer) (n. 433- d.493), a fost  rege al Italiei din  anul  476 până la moartea sa. Se consideră că  domnia sa a marcat  sfârșitul Imperiului Roman în Europa de Vest și începutul Evului Mediu.

El este consemnat ca fiind primul conducător de origine non-romană care a  domnit peste  toată Italia.

Odoacru a fost  general foederat  în Italia, aparținand unui trib  germanic, care a condus o revoltă  în urma careia  l-a detronat  la 4 septembrie 476 pe ultimul imparat al Imperiului Roman de Apus, Romulus Augustus.

 

 

 

 

 

 

Odoacru (latină Flavius Odoacer) (n. 433[1]–d. 493) rege al Italiei în secolul al V-lea din 476 până la moartea sa - foto - cersipamantromanesc.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

 

Cu toate ca toată puterea era în mâinile lui în Italia, el a domnit în numele imparatului  Julius Nepos, care ramăsese efectiv doar la conducerea Dalmatiei.

Când Nepos a fost ucis de soldații săi in anul 480,Odoacru a invadat Dalmația și l-a învins pe generalul Ovida, încorporând Dalmația în regatul său, ramînând client al împăratului  Zenon de la Constantinopol.

 

 

 

 

 

 

565: Misionarul creștin, Sfantul Columban  a vazut un monstru in lacul Loch Ness din Scotia.

 

 

 

 

 

 

Sf. Columban – Scrisoare către Papă | Mănăstirea Petru Vodă

 

 

 

 

 

 

În anul 565, Sfântul Columban, un călugăr irlandez, a plecat spre Munții Scoției pentru a răspândi cuvântul lui Dumnezeu printre păgânii care traiau in acele tinuturi.

Când a sosit pe malul lacului Loch Ness, a zărit un grup de localnici care tocmai așezau în mormânt  trupul unui bărbat. Călugărul a întrebat în ce împrejurări a murit bărbatul, iar oamenii au răspuns, îndurerați, că nefericitul fusese ucis de monstrul care locuia în acel  lac.

Columban le-a cerut oamenilor să îl conducă până la lac unde,in scurt timp, din apele învolburate și-a făcut apariția o creatura  înfricoșătoare.

Columban și-a ridicat mâinile, strigând: “Piei din ochii mei, creatură a iadului!”.

În aceeași clipă, monstrul s-a scufundat din nou în adâncuri.

Din acea zi, în Scoția locuitorii păgâni s-au convertit la crestinism  și, totodată,  au luat amploare legendele legate de acel monstru, relatările privitoare la acesta  continuând  pâna în zilele noastre.

 

 

 

 

 

 

 

 

1233: Primul Ban de Severin, Luca, este menționat  intr-un document din timpul regelui Andrei al II-lea al Ungariei (1205–1235).

 

 

 

 

Banatul de Severin în epoca Huniazilor (1445-1490) - foto preluat de pe historymaps.ro

Banatul de Severin în epoca Huniazilor (1445-1490) – foto preluat de pe historymaps.ro

 

 

 

 

 

Banatul Severinului a fost o formaţiune politică, militară şi administrativă cu rolul de marcă în cadrul sistemului defensiv antiotoman al regalităţii maghiare medievale. A cuprins teritorii din vestul Olteniei şi din estul Banatului. Era condus de un ban, cu reşedinţa la Severin. Banatul Severinului a fost disputat între Ţara Românească şi Ungaria.

Titlul de „Ban”, acordat neîntrerupt pe parcursul a 300 de ani în istoria Severinului atâtor personaje importante din istoria europeeană, nu este o simplă titulatură onorifică ci subliniază rolul militar şi politic de excepţie în apărarea graniţelor dunărene.

Pe lângă autoritate, titlu de cavaler al Ordinului Dragonului, titlul de Ban de Severin a oferit şi o serie de avantaje materiale, în primul rând prin sumele cu care demnitatea era remunerată. După Luca se cunoaşte numele altui ban maghiar de Severin, Ştefan. Numit de Regele Bela al IV-lea (1235–1270), funcţia sa va fi preluată de Ioan.

Conceput ca o Marcă de graniţă a regatului maghiar, Banatul de Severin avea drept scop apărarea, consolidarea şi extinderea autorităţii coroanei maghiare la sud de Dunăre. La maxima lui întindere a cuprins teritorii din vestul Olteniei şi din estul Banatului. Era condus de un ban, cu reşedinţa în Cetatea Severinului. Banatul Severinului a fost disputat politic între Ţara Românească şi Ungaria, iar religios între catolici si ortodocşi.

Mircea cel Bătrân a purtat şi el titlul de Ban de Severin. În 1408, Sigismund îl numeşte Ban de Severin pe renumitul Filippo Buondelmonti degli Scolari, cunoscut cu numele de Pipo di Ozora, cavaler ca şi Vlad Ţepeş al Ordinului Dragonului. În 1429 Sigismund cere ajutorul Ordinului cavalerilor Teutoni. Sub conducerea lui Nicolae Radwitz, care este înobilat baron şi Ban de Severin, cavalerii teutoni preiau apărarea cetăţii şi a Banatului de Severin.

Alţi Bani severineni de origine româna au fost : Ladislau Ficior de Haţeg şi Gheorghe Mare, care pentru buna guvernare a Severinului este numit ulterior, Ban de Belgrad. După bătălia de la Mohács, din 1526, Banatul Severinului a fost divizat. Partea răsăriteană (începând de la Vârciorova) a trecut sub jurisdicţia domnitorilor munteni, iar în partea apuseană (începând de la Orşova, inclusiv) s-a constituit, treptat, Banatul de Lugoj – Caransebeş.

 

 

 

 

 

 

1376 : Într-o diplomă datată 22 august 1376, semnată de regele Ungariei Sigismund de Luxemburg, se arată că cetatea Lugojului a fost donată marilor feudali Ladislau și Ștefan Losonczy.

La sfârșitul secolului al XIV-lea, mai ales după Bătălia de la Nicopole (1396), turcii trec Dunărea deseori, invadează Banatul, ajungând până în părțile Lugojului.

În timpul marilor campanii antiotomane, Ioan Huniade, pe când era comite de Timiș (1440), a luat măsuri pentru organizarea sistemului de apărare a orașului, întărind cetatea cu șanțuri, metereze și palisade.

 

 

 

 

 

 

 

 

1456: Vlad Ţepeş a  început a doua sa domnie în Țara Românească (până în noiembrie 1462).

 

 

 

 

 

Vlad Țepeș - o filă de istorie a neamului românesc - Revista EduSoft

 

 

 

Vlad Țepeș (n. noiembrie/decembrie 1431 – d. decembrie 1476), supranumit și Vlad Drăculea (sau Dracula, de către străini), a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și în 1476.

 

 

 

 

 

 

 

 

1485: Regele Angliei, Richard al III-lea, a murit în bătălia de la Bosworth , bătălie ce a marcat sfârșitul dinastiei Plantagenet și victoria casei de Lancaster în Războiul celor Două Roze.

 

 

 

 

 

 

 

Fișier:Battle of Bosworth by Philip James de Loutherbourg.jpg

   Bătălia de la Bosworth field, de Philip James de Loutherbourg (1740–1812).

 

 

 

 

Bătălia de la Bosworth a fost penultima bătălie din Războiul celor Două Roze, războiul civil dus între Casa Lancaster și Casa de York în Anglia în a doua jumătate a secolului al XV-lea. Ea a avut loc la 22 august 1485, și a fost câștigată de Casa Lancaster.

Liderul acesteia, Henry Tudor, Earl de Richmond, a devenit în urma ei primul monarh englez din dinastia Tudor, căsătorindu-se cu o prințesă din Casa York. Inamicul său, Richard al III-lea, ultimul rege din Casa York, a murit în luptă. Istoricii consideră că bătălia de la Bosworth a reprezentat sfârșitul dinastiei Plantagenet, moment definitoriu al istoriei Angliei.

 

 

 

 

 

 

1531: În bătălia de la Obertin domnul moldovean Petru Rareș a fost înfrânt de poloni.

Trupele poloneze comandate de hatmanul Jan Tarnowski (Ioan Tarnovschi) au recucerit de la moldoveni Pocuția .

 

 

 

 

 

 

 

1599: A încetat din viaţă compozitorul italian Luca Marenzio, un foarte   admirat   autor de madrigaluri, supranumit „compozitorul divin””; (n. 1553).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A compus muzică religioasă: mise, motete, Sacri concenti, dar si laică –  500 de madrigale (9 volume), ,,Villanelle ed arie alla napolitana’’ ( 5 volume).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1639: Compania Britanică a Indiilor de Est a achiziționat o bucată de teren  pe care a înființat orașul Madras, astăzi denumit Chennai.

 

 

 

 

 

 

 

 

1642: Începutul războiului civil în Anglia,  între partizanii regelui Carol I și Parlament. Regele declară Parlamentul englez, trădător.

În timpul Războiului Civil Englez (1642-1651) au avut loc  o serie de conflicte armate și manevre politice între susținătorii parlamentului („Roundheads”) și regaliști („Cavaliers”), în lupta dusă pentru  guvernarea Angliei.

Primul război (1642-1646) și cel de-al doilea (1648-1649) au fost purtate între susținătorii regelui Carol I și susținătorii Parlamentului cel lung, în timp ce al treilea (1649-1651) s-a dat între susținătorii regelui Carol al II-lea și susținătorii parlamentului rămas.

Războiul s-a încheiat cu victoria parlamentarilor în Bătălia de la Worcester, la 3 septembrie 1651.

În urma  războiului a avut loc  procesul și executarea lui Carol I (1649), exilul fiului său, Carol al II-lea (1651), și înlocuirea monarhiei engleze cu Protectoratul  lui Oliver Cromwell (1653-1658) și ulterior a fiului său Richard (1658-1659). În Anglia, monopolul Bisericii Anglicane privind cultul creștin s-a încheiat, în timp ce în Irlanda învingătorii au consolidat dominația  protestantă.

Constituțional, războaiele au stabilit precedentul prin care un monarh al englezilor nu poate guverna fără consimțământul Parlamentului.

 

 

 

 

 

1647: S-a născut fizicianul francez Denis Papin, inventatorul precursorului motorului cu aburi și oalei sub presiune.

 

 

 

 

 

 

 

Cercetarile sale au inclus o descriere a unui motor cu aburi in 1690similar cu cel construit și pus în funcțiune de către Thomas Newcomen în 1712, an in care se crede ca Papin ar fi decedat.

 

 

 

 

 

1770:  Expediția condusă de James Cook ajunge pe coasta de est a Australiei.

 

 

 

 

 

 1780: Nava lui James Cook, Resolution, s-a întors în Anglia, după moartea lui Cook în Hawaii.

 

 

 

 

 

1785: Imparatul austriac Iosif al II-lea, a dat o Patentă prin care li se recunoştea ţăranilor dreptul de strămutare şi se interzicea alungarea lor de pe moşie fără un motiv legal.

 

 

 

 

 

 

13 martie] 1741 - naşterea lui Iosif al II-lea - Today's Events ...

 

Iosif al II-lea, născut Joseph Benedikt August Johann Anton Michael Adam în Casa de Habsburg-Lothringen, (n. 13 martie 1741, Viena – d. 20 februarie 1790, Viena) împărat al Sfântului Imperiu Roman între anii 1765-1790. A fost, de asemenea, rege al Ungariei, Boemiei. A vizitat în mai multe rânduri, în anii 1768, 1770, 1773, 1783 și 1786, Banatul, Transilvania și Bucovina, unde a primit cu solicitudine petițiile oamenilor și a intrat în conștiința colectivă ca „bunul împărat”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1806: A murit Jean-Honoré Fragonard, pictor, desenator şi gravor francez (”Sărutul pe furate”, ”Jurămîntul dragostei”, ”Sărbătoare la Saint-Cloud”); (n.5 aprilie 1732).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jean-Honoré Fragonard  a fost un reprezentant al stilului rococo din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea.

Totuși, deoarece a creat în toate stilurile epocii, nu poate fi perfect încadrat într-un anumit curent.

 

 

 

 

 

 

 

 

1846: SUA anexează teritoriul New Mexico.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 New Mexico făcea parte în 1846 din teritoriile care au fost cedate de Mexic, ca urmare a războiului mexican-american.

Ulterior, acesta a devenit un stat component al  Statelor Unite, în data de 6 ianuarie 1912.

 

 

 

 

 

 

 

1850: A încetat din viaţă poetul romantic bănățean, Nikolaus Lenau, autorul poemelor dramatice: “Savonarola” şi “Faust”; (n. 13 august 1802).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nikolaus Lenau, născut Nikolaus Franz Niembsch von Strehlenau, (n. 25 august 1802 în Csatád, comitatul Timiș, azi Lenauheim, județul Timiș – d. 22 august 1850 la Oberdöbling bei Wien, Austria), a fost un important poet romantic austriac, autorul poemelor dramatice: “Savonarola” şi “Faust

După ce și-a petrecut tinerețea în Ungaria (Pesta, Tokaj și la Pojon), a plecat la Viena, unde a studiat, între 1822 și 1832 jurisprudența, filozofia, agronomia și medicina, dar nu și-a dat doctoratul. A trăit dintr-o moștenire consistentă, ca scriitor liber profesionist.

Din 1832 până la 1844 a dus o viață tihnită, împărțită între Viena și Schwaben. A rupt mai multe logodne. Ultimii șase ani de viață i-a petrecut într-un ospiciu. Operele sale au fost publicate post mortem în 1855.

 

 

 

 

 

 

 

1860: S-a născut inginerul Paul Gottlieb Nipkow, unul dintre părinţii televiziunii.

A inventat reflectorul parabolic asimetric de baleiaj, precursorul televizorului; (m. 24 august 1940).

 

 

 

 

 

 

 

1862: S-a născut compozitorul Claude Debussy, considerat a fi cel mai important compozitor de pian, după Frederic Chopin; (m. 25 martie 1918).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1862:  S-a născut (la Kecskemet, Ungaria) Pósta Béla, arheolog (al epocii migraţiunii popoarelor) şi istoric al artei şi culturii. A fost unul dintre primii cercetători ai epocii feudale timpurii din Transilvania; (m. 1919, la Cluj).

 

 

 

 

 

1864: Douăsprezece țări Europene au semnat  din iniţiativa lui Henri Dunant,  Convenţia internaţionala de la Geneva privitoare la acordarea statutului de neutralitate răniţilor de război şi personalului sanitar militar.

A fost înfiinţată Crucea Roşie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Semnarea Primei Convenţii de la Geneva de către o parte a puterilor europene în 1864 - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

 

Semnarea Primei Convenţii de la Geneva de către o parte a puterilor europene în 1864 – foto   ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

Prima Convenție de la Geneva pentru Ameliorarea Situației Răniților din Armatele de pe Câmpul de Luptă este unul dintre cele patru tratate care constituie Convențiile de la Geneva. El definește „bazele pe care se sprijină restul legislației internaționale pentru protecția victimelor conflictelor armate”.

A fost adoptată în 1864, dar a fost actualizată semnificativ în 1906, 1929 și 1949. Este strâns legată de Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care a activat în sensul adoptării Convenției și a fost delegat ca organism de punere în aplicare al acesteia.

 

 

 

 

 

 

 

1883:  A încetat din viaţă scriitorul rus Ivan Sergheevici Turgheniev, autorul operelor “Un cuib de nobili” şi “Fum”; (n. 28 octombrie /9 noiembrie 1818).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1884: S-a născut Raymonde de Laroche, prima femeie pilot din lume.

A murit la 18 iulie 1919, cand avionul pe care il pilota s-a prabusit inaintea aterizarii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elise Raymonde Deroche (n. 22 august 1882 la Paris – d. 18 iulie 1919 la Le Crotoy) a fost un aviator francez, prima femeie din lume care a obținut o licență de pilotaj aparate de zbor. Fascinată de realizările fraților Wright, decide să ia lecții de zbor. La 8 martie 1910 obține licența din partea aeroclubului francez.

Deși multe din zborurile sale s-au soldat cu accidente, și-a urmărit vocația cu fermitate. Cu toate acestea, femeie fiind, s-a lovit de concepțiile misogine ale epocii.

Astfel, în Primul Război Mondial nu i s-a permis să piloteze avioane și a fost nevoită să fie activă doar ca șofer militar. A stabilit două recorduri: unul de altitudine în zbor susținut de femei (4800 m) și unul de distanță (323 km).

Și-a pierdut viața într-un zbor experimental. În memoria ei, în fiecare an, în jurul datei de 8 martie (Ziua Internațională a Femeii și ziua când Raymonde de Laroche a obținut licența de zbor) se sărbătorește Săptămâna Internațională a Femeii Aviatoare.

Acestei aviatoare temerare i s-a inălțat o statuie pe aeroportul Le Bourget, Paris.

 

 

 

 

 

 

 

1890: A încetat din viaţă poetul Vasile Alecsandri, redactor şi proprietar al revistei “România literară”, membru fondator şi membru de onoare al Academiei Române; a publicat prima culegere de poezie populară românească; (n. 21 iulie 1821).

La Mircești, județul Iași, România, se stinge din viață Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821, Bacău, Moldova), poet, prozator și dramaturg român.

 

 

 

 

 

 

Vasile Alecsandri (n.1821-d.1890), poet, prozator și dramaturg român

 

 

 

 

 

La 22 august 1890, la Mircești, județul Iași, România, se stinge din viață Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821, Bacău, Moldova), poet, prozator și dramaturg român. Prin traducerile în limbile franceză, germană, engleză ale poeziilor populare sau ale unora din poeziile originale, Alecsandri se numară și printre primii noștri scriitori moderni a căror operă a devenit accesibilă străinătății.

Ca scriitor, a debutat în 1840, cu nuvela Bucheti, publicată în “Dacia literară“, și cu pieseta “Farmazonul din Hîrlău“. După cîteva încercări în limba franceză, ca poet de limba română apare pentru prima dată în 1843 în ”Calendar pentru poporul românesc”.

Creația sa literară e reprezentată de cîteva cicluri mai mult sau mai puțin unitare sub aspectul tematicii, al principalelor caracteristici stilistice și al epocii în care au fost scrise. Primele sunt cele inspirate din poezia populară, “Doinele“.

Al doilea grup de poezii, “Lăcramioare“, apărute pentru prima dată în volumul din 1853, cuprinde partea cea mai mare a poeziei erotice a lui Alecsandri, Jurnalul poetic al dragostei pentru Elena Negri, ”Lăcrămioarele” demonstrează mai curînd muzicalitatea versului alecsandrinian, decît aderența lui la lirica de confesiune; expresia e de aceea adeseori stîngace.

Ciclurile de poezii intitulate “Suvenire” (1853) și “Margăritarele” (1863) au mult mai puțină unitate decît cele precedente. Deceniul al șaptelea al secolului al XlX-lea reprezintă un moment de cotitură în viața și creația lui Alecsandri.

Pastelurile, Legendele și Ostașii noștri lărgesc și aprofundează, în același timp, inspirația folclorică, ce va rămîne una din constantele creației sale.

Pastelurile, poezii descriptive, apărute, în marea lor majoritate, mai întîi în Convorbiri literare reconstituie în cheie poetică succesiunea anotimpurilor într-un peisaj românesc.

 

 

 

 

 

 

 

1892: S-a născut la Turnu Severin, astronomul român Victor Daimaca; (m. 20 mai 1969).

 

 

 

 

 

Povestea fascinantă a profesorului de matematică Victor Daimaca ...

 

 

 

 

 

 

 

A descoperit, la 3.09.1943, doar cu ajutorul unui binoclu ce mărea de 15 ori, o cometă omologată de Uniunea astronomică internaţională, pe care a numit-o “Cometa Daimaca” .

Victor Daimaca (d. 20 mai 1969, București) a fost un pedagog și astronom român. Este singurul român descoperitor de comete. A fost un pasionat de astronomie, numele său legându-se de descoperirea a două comete, ambele omologate de Uniunea Astronomică Internațională și singurele care poartă numele unui român:

– cometa 1943c Daimaca, o cometă de mărimea 8 pe care a descoperit-o în 3 septembrie 1943 în constelația Lynx, pe linia α Geminorum – ε Ursa Mare.

– cometa 1943 W1 VanGelt-Peltier-Daimaca, cometă pe care Victor Daimaca a descoperit-o în data de 16 decembrie 1943 în regiunea sudică a constelației Aquarius, concomitent cu alți doi astronomi, sud-africanul Van Gelt și americanul Peltier

 

 

 

 

 

 

 

1893: S-a născut scriitoarea Dorothy Parker, autoare a volumelor “Enough Rope” şi “Big Blonde”; (m. 7 iunie 1967).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1902: S-a născut Leni Riefenstahl, una dintre cele mai controversate personalităţi feminine ale secolului XX, dansatoare, actriţă, regizoare de film. 

 Filmele sale, realizate din ordinul lui Adolf Hitler – „Olympia”, „Triumph des Willens” – , deşi demonstrau talentul de cineast al regizoarei, i-au adus oprobriul lumii artistice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In anul 2002, ultimul ei film, documentarul „Impresii sub apă”, difuzat de canalul de televiziune ARTE, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, a fost considerat o adevărată capodoperă, însă cometariile criticilor nu au omis să pună în evidenţă răspunderea morală a creatorului de artă; (d.08.09.2003).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1904:  S-a născut sculptorul român Gheorghe D. Anghel, autorul bustului lui Mihai Eminescu aşezat în faţa Ateneului; (m. 7 aprilie 1966).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1904:  S-a născut fostul lider chinez Deng Xiaoping, creditat cu faptul că a adus China mai aproape de capitalism şi a  deschis calea  creşterii  rapide a  economiei  si  a deschiderii acestei țări  spre lume.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este cel care a ordonat in ziua de 4.06.1989, reprimarea sângeroasă în Piața Tienanmen a mişcării studenţeşti din capitala chineză ; (d. 19.02.1997).

 

 

 

 

 

 

 

1908: S-a  născut fotograful şi pictorul  Henri Cartier Bresson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cutreierat întreaga lume şi a fost primul fotograf “capitalist” acceptat să fotografieze liber în Blocul Sovietic.

A fondat împreună cu Robert Capa, în 1947, agenţia de fotografie Magnum; (d.3 august 2004).

  

 

 

 

 

 

1909: A avut loc primul miting aviatic internațional, organizat la Reims in  Franța.

 

 

 

 

 

 

 

1910: După cinci ani de protectorat, Coreea a fost anexată  de Japonia. Numele Coreea a fost  înlocuit cu vechea denumire Joseon.

 

 

 

 

 

 

 

1914: Împăratul Germaniei, Wilhelm al II-lea, îi cere telegrafic regelui Carol I al României (1866-1914) intrarea ţării noastre în război de partea Puterilor Centrale. Regele Carol I îi răspunde că nu poate satisface cererea din cauza opiniei publice româneşti.

 

 

1917: A murit Ecaterina Teodoroiu (nascuta  Cătălina Toderiu).

 

Ca voluntar in  Primul Război Mondial, s-a remarcat în luptele de pe Jiu. In timpul bataliei de  la Varnița și Muncelu, ofensivă a armatei germano-austro-ungare este oprită de Armata Română cu pierderi grele. În cursul acestei bătălii, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost împușcată în piept. Ultimele ei cuvinte au fost: „Înainte băieți, sunteți cu mine!”

A fost înmormântată în satul Poieni, comuna Fitionești, județul Vrancea.

Osemintele sale au fost strămutate în iunie 1921 la Tg. Jiu, în mormântul monument din centrul orașului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1917: S-a născut  John Lee Hooker, solist vocal şi instrumentist, o legenda blues-ului american cu peste o sută de albume înregistrate, câştigător al Premiilor Grammy; (m. 21 iunie 2001).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: S-a nascut Ray Bradbury, scriitor american de romane SF, fantasy, horror și mister; (”Cronici marţiene”, ”Farenheit 451”).

 

 

 

 

 

 

ray-bradbury-zen

A decedat la 5 iunie 2012 in Los Angeles, California.

 

 

 

 

1920: Se deschide oficial primul Festival muzical de la Salzburg

 

 

 

 

 

 

Ioan Stancu și Liviu Holender într-o adaptare a „Flautului ...

 

 

 

 

 

Festivaluri de muzică aveau loc la Salzburg la intervale neregulate, începând cu anul 1877, sub patronajul Fundației Internaționale Mozarteum, însă au fost întrerupte în 1910.

În 1917, Friedrich Gehmacher și Heinrich Damisch au întemeiat  o  societate cunoscută sub numele de Salzburger Festspielhaus-Gemeinde pentru a stabili un festival anual de dramă și muzică.

 La sfârșitul războiului din 1918, renașterea festivalului  se datorează  fondatorilor  Hugo von Hofmannsthal (poet și dramaturg), compozitorului Richard Strauss, scenografului Alfred Roller , dirijorului Franz Schalk și regizorului Max Reinhardt , pe atunci intendent al Deutsches Theatre din Berlin.

  Prima reprezentație de operă a a vut loc în 1922, cu opera  Don Giovanni de Mozart, sub bagheta lui Richard Strauss.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1922: A decedat Michael Collins, unul dintre eroii luptei pentru independenţa Irlandei, față de Imperiul Britanic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost lider al revoluţionarilor irlandezi, ministru de finanţe în guvernul Irlandei, director al serviciului de spionaj al IRA, membru al delegaţiei irlandeze în timpul negocierilor cu englezii, comandant al Armatei Naţionale Irlandeze ; (n.16.10.1890).

 

 

 

 

 

 

 

1933: S-a născut renumita actriţă italiană de origine croată, Sylva Koscina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1941: Generalul Ion Antonescu a fost avansat prin înalt decret regal, la gradul de mareșal al României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ion Victor Antonescu (cunoscut și sub apelativul Mareșalul Antonescu; n. 2 iunie 1882, Pitești – d. 1 iunie 1946, închisoarea Jilava) a fost un militar și om de stat român, ofițer de carieră, general, șeful secției de operații a Marelui Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost prim-ministru al României și Conducător al Statului.

– 5 septembrie 1940 – 23 august 1944: președintele Consiliului de Miniștri, numit prin decret regal și demis prin decret regal.

– 16 septembrie 1940: promovat la gradul de general de corp de armată.

– 5 februarie 1941 (sau la 18 februarie, după Ioan I. Scafeș în „Odessa, o victorie scump plătită” ), conform decretului nr. 841,  promovat la gradul de general de armată.

– 6 august 1941:  a fost decorat de germani cu Crucea de Fier în rang de cavaler.

– 21 august 1941: decorat cu ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a si I-a.

– 22 august 1941: promovat la gradul de mareșal (decretele de decorare și de promovare au fost semnate de rege.

 

 

 

 

 

 

 

1942: Al Doilea Război Mondial- Brazilia declară război puterilor Axei (Germania, Italia și Japonia).

 

 

 

 

 

 

 

 

1949: S-a născut Diana Nyad, inotatoare american a, primul om care a reuşit să traverseze înot distanta dintre Bahamas şi Florida; (1979).

 

 

 

 

 

 

 

 

1958: A încetat din viaţă la Château du Tertre, Franța, scriitorul francez Roger Martin du Gard.

 

 

 

 

Roger Martin du Gard – The Literature Realm

 

 

 

A  fost  laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1937.

Motivația Juriului Nobel: „pentru vigoarea artistică și adevărul cu care a înfățișat atât conflictele umane cât și anumite aspecte fundamentale ale vieții contemporane, în ciclul romanesc „Les Thibault”.

 

 

 

 

 

 

1963: S-a născut  cântăreaţa americană Tori Amos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1968: Papa Paul al VI-lea ajunge la Bogotá in Columbia.

A fost  prima vizită a unui papă în America Latină.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papa Paul al VI-lea, născut Giovanni Battista Enrico Antonio Maria Montini, (n. 26 septembrie 1897, Concesio, Lombardia, Italia – d. 6 august 1978, Vatican) a fost Papă între 1963 și 1978. Va fi beatificat la Roma, la 19 octombrie 2014.

 

 

 

 

 

 

 

1968: Marea Adunare Naţională din România a adoptat “Declaraţia cu privire la principiile de baza ale politicii externe a României”, transmisa parlamentelor si guvernelor din toate tarile lumii si Organizaţiei Naţiunilor Unite, declaratie  care sublinia coordonatele politicii de independenta ale tarii.

 

 

 

 

 

 

 

1969: Decret de înființare a Academiei de Știinte Medicale din România.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1972: A încetat din viaţă fizicianul Ştefan Procopiu, cercetător în domeniul magnetismului, Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic din Iaşi, membru al Academiei Române.  

 

 

 

 

Ştefan Procopiu | Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi ...

 

 

 

 

 

 

A  descoperit “Efectul Procopiu” de de polarizare a luminii. (n. 19 ianuarie 1890).

A fost desemnat în două rânduri în comisia de recomandări la Premiul Nobel; (n.19 ianuarie 1890).

 

 

 

 

 

 

 

1972: Republica Rhodesia a fost exclusă de la Jocurile Olimpice, cu doar patru zile înainte de ceremonia de deschidere de la  Munchen, Germania, la insistențele țărilor africane, care considerau regimul coloniștilor albi condus de Ian Smith, rasist si ilegal.

 

 

 

 

 

 

Preşedintele CIO, Avery Brundage cu logo-ul olimpic în fundal

Foto: Fostul preşedinte al Comitetului Olimpic International Avery Brundage

 

 

 

 

 

 

 

 

1978: A murit Jomo Kenyatta, luptător pentru independenţă şi primul preşedinte al Kenyei (1964–1978).

El a devenit în multe ţări o figură–simbol pentru tendinţa consecventă de africanizare din domeniul economiei şi al administraţiei.

La sfârşitul anilor ’60, prin măsurile dure întreprinse pentru anihilarea opoziţiei, a devenit, practic, un dictator; (n.20.10.1891).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1981: A încetat din viaţă poetul avangardist Saşa Pană (pseudonimul lui Alexandru Binder), autorul operelor “Călătorie cu funicularul” şi “Culoarea timpului”; (n. 8 august 1902).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985: A încetat din viaţă marele actor  român Octavian Cotescu.

 

 

 

 

 

Octavian Cotescu s-a născut de Ziua Îndrăgostiților. Cum se numea ...

 

 

 

 

 

A facut parte din generaţia de aur a teatrului romanesc si a jucat  în numeroase filme precum “Secretul lui Bachus” , “Buletin de Bucureşti”, “Eu, tu şi Ovidiu”; (n. 14 februarie 1931).

 

 

 

 

 

 

 

 

1989: Este descoperit primul inel al planetei  Neptun.

Primul inel complet al lui Neptun a fost fotografiat  de pe nava spațială Voyager 2 de la o distanță de aproximativ 17,000 de mile.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Neptun este a opta planeta de la Soare din sistemul solar. Numită după zeul roman al mării, este a patra planetă după diametru și a treia după masă. Neptun are o masă de 17 ori mai mare decât cea a Pământului și puțin mai mare decât masa lui Uranus, care este de 15 ori mai greu decât Pământul, dar nu la fel de dens.

 

 

 

 

 

 

 

1990: Turkmenistanul își proclamă suveranitatea față de  U.R.S.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1991: Se reintroduce drapelul de stat tricolor al Rusiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aceasta zi este decretată  in Federatia Rusa “Ziua Drapelului”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2002: A murit Horia Liman, scriitor şi publicist elveţian de origine română; a fost distins cu premiul internaţional ‘‘Friedrich Schiller ’‘, în anul 1993, pentru două din romanele sale în limba franceză ‘‘ L’ echeance ”şi ‘‘ Les Bottes ”; (n. 12 septembrie 1912).

  A făcut parte din cenaclul literar „Sburătorul” si a fost redactor-șef al revistei „Contemporanul” (1946-1957). A redactat si o „Antologie a poeților români din Occident”.  

 

 

 

 

 

 

 

 

2011 : A decedat compozitorul american Nick Ashford ; (n. 4 mai 1941).

Împreună cu soția sa, Valerie  Simpson,  a format  cunoscutul duet  Ashford și Simpson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 : A decedat muzicianul  american de jazz de origine belgiană, Toots Thielemans; (n. 1922).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  2018: A murit muzicianul american Ed King ; (n. 1949).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITIȚI ȘI:

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/08/22/ziua-de-22-august-in-istoria-romanilor/

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Mucenic Agatonic

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Agatonic

  

 

 

 

 

 

Sfântul Mucenic Agatonic a fost cetățean al Nicomidiei. A convertit la crestinism  multi pagâni.

Din porunca imparatului Maximian (284-305), comisul Evtolmie ajunge in Nicomidia.

Aici, afland ca principele Nicomidiei devenise creștin, a poruncit ca acesta sa fie exilat în Tracia.

  Evtolmie au decis moartea multor crestini, dintre acestia îi amintim pe Zinon, Teoprepie, Achindin si Severian.

Sfantul Agatonic a fost ucis in localitatea Silviria, impreuna cu principele Nicomidiei si alti crestini.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Crestin Ortodox.ro;

  2. Istoria md;

  3. Istoricul zilei.com;

  4. Mediafax.ro;

  5. Wikipedia.ro;

  6. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  8. rador.ro

 

 

Publicitate

22/08/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: