CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

16 august, istoricul zilei

 

 

 963Nichifor al II-lea Focas este încoronat împărat al Imperiului Bizantin.

Nichifor al II-lea Focas ( n.cca  912- d. 11/12 decembrie 969, a condus imperiul din 963 pana in anul 969, cand a fost asasinat.

 Sa remarcat  ca un strălucit   general, care a reusit sa  extinda  Imperiului Bizantin.

1027: A murit regele Giorgi I, al  Georgiei, din Casa  Bagrationi; (n. 998 sau 1002) .

A domnit din anul 1014 până la moartea sa si a dus un război indelungat si sângeros cu Imperiului Bizantin.

A fost înmormântat în Catedrala Bagrati, din capitala sa, Kutaisi.

Skylitzes.George I of Georgia (Basil II vs Georgians-2).jpg

Un mormânt descoperit recent, jefuit probabil  în secolul al 19-lea, se presupune a fi fost mormântul sau.

 

 

1258: A decedat imparatul bizantin al Niceei, Teodor al II – lea Dukas Laskaris  (1221/1222  16 august 1258).

A condus imperiul între anii 1254-1258.

 

1297: A murit Ioan al II-lea Megas Komnenos  (n.c. 1262 ), fost împărat al Trapezuntului de la 1280 la 1297.

A  fost cel mai tânar fiu al împăratului Manuel I și se intitula ”Impărat şi Autocrat al romanilor”.

 

1328: Casa de Gonzaga preia puterea în Ducatul de Mantua (Italia de azi), pe care îl va conduce până în 1708.

1376/1379: A decedat  Sfantul Roch (Rocco); (n. Montpellier,  între 1346 și 1350). Este venerat ca sfânt de  Biserica Catolică și este patronul spiritual al multor orașe.

Era unul dintre sfinții cei mai invocati  in Evul Mediu ca protector  impotriva ciumei, patronatul său extinzandu-se  treptat la lumea ruralăla animale și la dezastre majore, cum ar fi cutremurele, epidemiile și bolile grave

 

Este celebrat pe  16 august si este patronul  breslelor de chirurgi, farmacisti, cojocari  fiind  de asemenea un  protector al animalelor, cultul  sau fiind  răspândit în întreaga lume.

1419: A decedat  la Praga, Wenceslas (Vaclav in cehă) al IV- leaporeclit bețivul”, prinț al casei de Luxemburg născut 26 februarie 1361 în Nürnberg

Charles IV and His Autobiography - Medieval Histories

A fost rege al  Germaniei 1376-1400 (sub numele Wenceslas I), rege al Boemiei 1378-1419 (Wenceslas IV), elector de Brandenburg  și Duce de Luxemburg, 1383-1390 (Wenceslas II).

 1570: Prin Tratatul de la Speyer, principele Ioan Sigismund Zapolya îl recunoaște rege al Ungariei pe împăratul Maximilian al II-lea , iar acesta din urmă îl recunoaște pe Ioan Sigismund drept principe al Transilvaniei și al Partium-ului.

Acest tratat a pus capăt conflictului aparut intre pretendenții la coroana Regatului Ungariei, după Bătălia de la Mohacs (1526) și decesul regelui Ludovic al II-lea pe câmpul de luptă.

Ioan Sigismund Zápolya, regele Ungarie - BZI.ro

Ioan Sigismund Zápolya (în maghiară János Zsigmond Zápolya) (n. 7 iulie 1540, Buda – d. 10 martie 1571, Alba Iulia), a fost rege al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea și principe al Transilvaniei (din 1570), sub numele de Ioan Sigismund.

El a purtat prima dată titlul de principe al Transilvaniei.

Prin Tratatul de la Speyer, încheiat la 16 august 1570, el a renunțat la pretenția asupra coroanei Ungariei și l-a recunoscut pe împăratul Maximilian al II-lea drept rege al Ungariei, iar acesta din urmă l-a recunoscut drept principe al Transilvaniei și al Partium-ului.

Ioan Sigismund Zápolya a fost înmormântat în Catedrala Sfântul Mihail din Alba Iulia.

1645: S-a născut la paris Jean de La Bruyère, scriitor, unul dintre cei mai importanţi moralişti ai literaturii universale ; (d. 10 mai 1696, Versailles).

  

Jean de La Bruyère, scriitor francez – foto: ro.wikipedia.org

 A rămas cunoscut pentru unica sa scriere “Caracterele” sau “Moravurile veacului” (Les Caractères ou Les mœurs de ce siècle), apărută în anul 1688. Această lucrare este o culegere de scurte piese literare, ce ilustrează spiritul secolului al XVII-lea.

În unele caractere îi denunță pe impertinenți, grosolani, palavragii, orgolioși, lingușitori.

El nu inventează personaje sau tipuri, ci le creează din ceea ce observă în jurul său: “Îi dau îndărăt publicului ceea ce mi-a dat cu împrumut…” 

 

 

1705: A decedat matematicianul elvetian Jakob Bernoulli; (n. 27.12.1654, Basel).

Jakob Bernoulli (1654 - 1705) - MERKE

Contemporan cu Newton și Leibniz, a dezvoltat calculul diferențial și integral introdus de aceștia.

Jakob Bernoulli este cel care a introdus noțiunea de funcție în 1694. De asemenea, a notat cu „x” variabila independentă, notație care este și astăzi consacrată. Tot lui îi aparține și noțiunea de integrală și de calcul integral.

În urma cercetărilor sale asupra șirurilor a ajuns la celebra inegalitate care îi poartă numele (Inegalitatea lui Bernoulli).

 Unul din frații săi a fost Johann Bernoulli, un alt mare matematician.

 

1744:  S-a născut în localitatea Laon din  Franța, astronomul și geograful francez Pierre Méchain; (d. 1804).

Între 1800-1804, Pierre Méchain a fost director al Observatorului din Paris.

Pierre Méchain – foto: ro.wikipedia.org

Pierre François André Méchain (d. 20 septembrie 1804, Castellón de la Plana, Spania) a fost un astronom francez, care împreună cu prietenul său Charles Messier, a lucrat la un catalog celebru de nebuloase, Catalogul Messier.  

1809: La inițiativa  savantului german lui Wilhelm von Humboldt, este fondată Universitatea Humboldt din Berlin.

Universitatea Humboldt din Berlin in anul 1850 – foto: ro.wikipedia.org

Universitatea Humboldt din Berlin  este cea mai veche și ca mărime a doua universitate din Berlin.

Prima universitate din Berlin, Alma Mater Berolinensis a luat ființă în anul 1809, ea va fi denumită între anii 1828 – 1946 Friedrich-Wilhelms-Universität, iar din anul 1949 poartă numele de Humboldt-Universität zu Berlin.

 

1823: S-a nascut Alexandru Hurmuzaki, publicist si om politic roman originar din Basarabia, membru fondator al Societatii Academice Romane și unul dintre fruntașii mișcării naționale din Bucovina.(d. 8 martie 1871).

 

 

 

 

1845: S-a nascut  Gabriel Lippmann, fizicianul  care a obţinut prima fotografie colorată a spectrului solar ; (d. 13 iulie 1921).

 

Gabriel Jonas Lippmann  a fost un fizician francez, profesor universitar la Sorbona, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1908, pentru metoda sa de reproducere fotografică a culorilor pe baza fenomenului de interferență. A investigat fenomenele electrocapilare cu electrometrul capilar, care a servit, între altele, la dezvoltarea electrocardiografiei.

 1856: Congresul SUA aprobă Legea Insulelor  Guano, act ce dădea dreptul oricărui cetățean american să ocupe în numele Statelor Unite orice insulă pe care se găsea guano, cu condiția ca acestea să nu facă parte din teritoriul altei tari și să nu fie locuită.

Comercianții americani au ocupat astfel peste 100 de insule și atoli, dintre care 9 sunt și astăzi sub controlul SUA.

 

1858: Regina Victoria  a Marii Britanii  face un schimb de mesaje cu  preşedintelele S.U.A., James Buchanan, inaugurand  astfel noua linie telegrafica transatlantica  prin cablu .

 

 

1860:  S-a născut poetul  francez Jules Laforgue ; (d. 1887).

Jules Laforgue (1860-1887) | À la française …

Jules Laforgue ( d. 20 august 1887) a fost un poet, reprezentant al simbolismului, care a  scris o lirică reflexivă, cu accente patetice și pesimiste, scrisă în vers liber, asociind sentimentul efemerului cu ironia dureroasă..

Cunoscut ca unul dintre inventatorii versului liber , el amestecă, într-o viziune pesimistă asupra lumii, melancolia , umorul și familiaritatea stilului vorbit.

 

1877: La Gorni-Studen în Bulgaria, are loc întîlnirea dintre Prinţul Carol al României şi Marele Duce Nicolai a Rusiei, în urma căreia comanda trupelor aliate româno-ruse trece la Prinţul Carol al României.

Regele Carol al Romaniei, comandantul forţelor armate româneMarele Duce Nicolai Nicolaevici al Rusiei (1831-1891), comandantul forţelor armate Ruse în BalcaniGazi Osman Paşa, comandantul forţelor otomane asediate în fortificaţiile de la Plevna

   Regele Carol I                     Marele Duce Nicolai               Gazi Osman  pașa       

 

Asediul Plevnei a fost una dintre principalele bătălii ale Războiului Ruso-Turc din 1877–1878 şi meritul acestei victorii aparţine acţiunilor Armatei Române în frunte cu Regele Carol.

Osman Paşa, comandantul forţelor otomane asediate la Plevna, a organizat defensiva şi a respins doua asalturi ruseşti cauzînd multe pierderi trupelor ruse.

În acest moment, ambele părţi erau aproximativ egale în termeni de numar de soldaţi (aproximativ 40.000 fiecare parte), iar armata rusă era demoralizată de cele două eşecuri suferite anterior.

Rusia nu mai avea alte trupe la dispoziţie pe care să le trimită într-un nou asalt al Plevnei, aşa că au solicitat României să trimită întăriri. Comandantul trupelor ruse de pe frontul balcanic, marele duce Nicolai, a cerut cu insistenţă (prin telegrama din 19 iulie 1877) ajutorul lui   Carol al României.

În scurt timp, armata română mobilizată a trecut Dunarea pe la Zimnicea, si s-a alăturat asediului.

La 16 august, la Gorni-Studen, grupul vestic de armate care asedia Plevna a trecut sub comanda principelui Carol I al Romaniei, secundat de generalul rus Pavel Dmitrievici Zotov şi de generalul român Alexandru Cernat.

Carol a decis să nu mai întreprindă niciun asalt, ci să asedieze oraşul, tăind căile de aprovizionare cu alimente şi muniţii. Armata româno-rusă a reuşit la începutul asediului să cucerească mai multe redute din jurul Plevnei, păstrînd pe termen lung doar reduta Griviţa.

Asediul început în iulie 1877 s-a încheiat abia în luna decembrie a aceluiaşi an cînd Osman Paşa a încercat fără succes sa forţeze ruperea asediului în direcţia Opanez şi a fost rănit.

În imagine: Amplasarea trupelor la Plevna (11-12.09.1877).

Pe 9 decembrie 1877, în timpul acestei încercări otomane de a ieşi din încercuire, aceştia au traversat noaptea răul Vit ieşind imediat la tranşele româno-ruse şi atacînd pe un front de 3,2 km.

S-au dus lupte la baionetă dar turcii au fost în cele din urma împinşi înapoi în cetate, pierzînd 5000 de oameni şi cauzînd 2000 de victime forţelor româno-ruse.

 A doua zi, Osman s-a predat, lăsîndu-i garnizoana şi sabia colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez acceptînd condiţiile de capitulare oferite de aceasta.

El a fost tratat onorabil, dar mulţi dintre soldaţii săi au murit ca prizonieri marşăluind prin zăpadă.

Cei mai grav răniţi au rămas în urmă în spitalele de campanie, dar mulţi au fost ucişi de bulgari.

În urma bătăliei de la Plevna, armatele ruse au putut avansa şi au atacat în forţă păsul Şipka, reuşind să învingă defensiva otomană şi să işi deschidă drumul spre Constantinopol.

 

 

1888: S-a născut scriitorul și militarul englez T. E. Lawrence;(d. 1935).

Thomas Edward Lawrence ( d. 19 mai 1935),   a fost un ofițer britanic, celebru mai ales pentru rolul jucat în revolta arabilor din 1916-1918, a cărui personalitate plină de vitalitate, alături de scrierile sale și de o largă varietate de activități și asocieri, au făcut din el obiect de fascinație în întreaga lume, unde a fost cunoscut ca Lawrence al Arabiei (“Lawrence of Arabia”). 

 

1888: A încetat din viaţă farmacistul John S. Pemberton, cel care a inventat celebra băutură “Coca-Cola”; (n. 8 iulie 1831).

  În aprilie 1865, Pemberton fusee rănit în Bătălia de la Columbus, Georgia, și la fel ca mulți alți veterani răniți, a devenit dependent de morfină.

Căutând un leac pentru dependența sa a început să facă experimente cu coca și vinuri obținute din coca, creând în cele din urmă propria sa versiune de Vin Mariani, care conținea nucă de kola și damiana și pe care l-a numit Pemberton’s French Wine Coca.

O dată cu creștea îngrijorării publice privind dependența de droguri, depresia și alcoolismul în rândul veteranilor și a neurasteniei în rândul femeilor sudiste irascibile, produsul lui medical a fost promovat ca fiind foarte benefic pentru „doamne și toți cei a căror loc de muncă sedentar cauzează neurastenie, probleme ale stomacului, intestinelor și rinichilor, precum și cei care au nevoie de un fortifiant și de un agent stimulant pur.”

 În 1886, atunci când  in Atlanta și Fulton County a fost adoptat o nouă legislație, mai riguroasă, Pomberton s-a văzut obligat să producă o alternativă non-alcoolică a versiunii sale de French Wine Coca.

Pemberton s-a bazat pe ajutorul farmacistului din Atlanta, Willis Venable pentru a testa și perfecționa noua rețetă, pe care a formulat-o folosind metoda aproximațiilor succesive.

Astfel Pemberton a elaborat un set de indicații pentru prepararea sa, care în cele din urmă a inclus și amestecul de sirop cu apă carbogazoasă.

Frank Mason Robinson a avut ideea ca noua formulă să se numească Coca-Cola, datorită rezonanței numelui, care era populară printre vinurile medicamentoase.

Deși numele făcea referire destul de clar la cele două ingrediente principale, controversa asupra conținutului de cocaină avea să determine mai târziu The Coca-Cola Company să afirme că numele a fost „lipsit de sens, dar fantezist”.

1893: A încetat din viaţă Jean Martin Charcot, medic psihiatru, unul dintre fondatorii neurologiei moderne; (n. 29 noiembrie 1825).

 

 

 

1896: Lângă Dawson City, Yukon, Canada s-a descoperit aur, fapt ce a declanșat Goana după Aur din Klondike (în imagine mineri in Klondike).

 

 

 

 

 Goana după aur din Yukon, a atras zeci de mii de prospectori amatori din toată lumea în bazinul râului Klondike în preajma orașului Dawson City, Yukon, Canada după ce acolo s-a descoperit aur în 1896. Goana a durat doar câțiva ani, luând practic sfârșit în 1899.

În total, după descoperirea zăcământului, din zona Klondike s-au extras circa 390.000 kg de aur.

 

1906: La Valparaiso, in  Chile, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 8,6 pe scara Richter, care a făcut 20.000 de victime.

 

 

 

1913: S-a născut omul politic Menachem Begin, prim ministru al Israelului, laureat al Premiului Nobel pentru Pace in 1978; (d.09.03.1992).

 

 

 

 

 

 

1920: S-a născut Virgil Ierunca (Virgil Untaru), eseist, critic literar şi poet, traducător, stabilit în Franţa din 1946; a colaborat ca redactor la principalele reviste literare româneşti din exil, a fost redactor al emisiunilor pentru străinătate ale Radioteleviziunii Franceze şi colaborator, alături de soţia sa, Monica Lovinescu, al postului de radio “Europa Liberă”; (d. 28 septembrie 2006).

 

 

 

 

 

 

1920: S-a născut  compozitorul român de muzică uşoară, Gelu Solomonescu; (d. 1984).

 

1921:  După moartea regelui Petru I al Serbiei, fiul său Alexandru I a devenit  noul conducător al Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, denumită ulterior Iugoslavia.

Regele Alexandru I al Iugoslaviei şi Regina Maria (Mărioara ...

 

Foto: Regele Alexandru I al Iugoslaviei şi regina Maria (Mărioara, Mignon, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria  a României).   

Alexandru I, numit și Alexandru I Karađorđević sau Alexandru Unificatorul (n. 16 decembrie 1888, Cetinje — d. 9 octombrie 1934, Marsilia) a fost întâiul rege al Regatului Iugoslaviei, fiind înainte, între anii 1921 – 1929, suveran al Regatului sârbo-croato-sloven.

 

1925: A avut loc premiera filmului “Goana după aur”, al 72-lea film al lui Charlie Chaplin.

 

 

1928: S-a născut cântăreaţa americană de bossa nova Eydie Gorme (născută Edith Gormezano);  (m. 2013).

Eydie Gormé - New Songs, Playlists & Latest News - BBC Music

1929: În Palestina aflată sub mandat britanic, au izbucnit lupte între arabi şi evrei, care vor  continua până la sfârşitul lunii.

Și-au  pierdut viața în total, 133 de evrei şi 116 arabi.

 

 

 

1936: S-au încheiat Jocurile Olimpice de la Berlin, transformate de guvernul german într-o ocazie de  propagandă politică profascistă.

 

 

 

 

Jocurile Olimpice de la Berlin,  s-au desfășurat  în perioada 1 august – 16 august 1936. Berlinul a fost preferat de către CIO în detrimentul Barcelonei în aprilie 1931. Pentru prima dată această decizie a provocat proteste politice.

A fost planificată organizarea unei “Olimpiade Muncitorești” la Barcelona. Aceasta nu s-a putut desfășura în Spania, din cauza războiului civil.

Ceremonia Jocurilor Olimpice a fost deschisă de Adolf Hitler.

Au participat 49 de țări și 3.963 de sportivi care s-au întrecut în 129 de probe din 19 sporturi.

A fost construit un stadion, Olympiastadion, de 120.000 de locuri. 

 

1940 : Încep  tratativele româno-maghiare de la Turnu Severin privind partajarea Transilvaniei.

Eşecul acestora, previzibil, a dus la Dictatul de la Viena din 30 august 1940, favorabil Ungariei, impus României de Germania nazistă și Italia fascistă.

 

 

 

1942: S-a născut Florin Bogardo, cunoscut compozitor de muzica usoara și de film din Romania; (d.15.08.2009).

 

 

 

1945: Pu Yi, ultimul împărat chinez  al statului marioneta japonez Manciukuo din China, este capturat de trupele sovietice, în timp ce voia să fugă cu un avion în Japonia. 

 

 

 

Pu Yi  (n. 7 februarie 1906 – d. 17 octombrie 1967) a fost al doisprezecelea și ultimul împărat al Dinastiei chineze Qing, a fost încoronat la vârsta de doar trei ani în anul 1909 și a fost obligat să abdice la 12 februarie 1912. A fost cunoscut sub numele de Împăratul Xuantong  între 1908 și 1911, și ca împărat, dar fără să conducă efectiv, între 1911 și 1924, iar între anii 1932 și 1945 a domnit în statul marionetă japonez rupt de China, cunoscut sub numele de Manciukuo.

  Sovieticii l-au dus în orașul Cita din Siberia . A trăit într-un sanatoriu, apoi mai târziu a fost transferat la Habarovsk, în apropiere de granița chineză.

În 1946, a depus mărturie la Tokyo, în fața Tribunalului militar internațional pentru Extremul Orient, detaliind despre  tratatamentul la care a fost supus  de japonezi. Când Partidul Comunist Chinez condus de Mao Zedong a venit la putere în 1949, Puyi a fost repatriat în China după negocieri între Uniunea Sovietică și China. Exceptând perioada din timpul războiului coreean, când a fost mutat la Harbin, Puyi și-a petrecut zece ani în  Centrele de detenție pentru criminali de război de la Fushun în provincia Liaoning.

Puyi a ajuns la Beijing în 1959 cu permisiunea specială de la Mao Zedong și a trăit următorii șase ani ca cetățean obișnuit împreună cu sora lui, înainte să fie transferat la un hotel al  guvernului. El și-a exprimat sprijinul pentru comuniști și a lucrat ca asistent grădinar la Grădina Botanică din Peking.

La vârsta de 56 de ani, la 30 aprilie 1962, s-a căsătorit cu Li Shuxian, o asistentă medicală. Din 1964 până la moartea sa, el a lucrat ca redactor la departamentul literar al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez, unde salariul său lunar a fost în jur de 100 de yuani.

 Cu încurajarea lui Mao Zedong și a premierului Zhou Enlai, Puyi și-a scris în anii 1960 autobiografia intitulată  Wo De Qian Ban Sheng (Prima jumătate a vieții mele) . 

 

1949: A încetat din viaţă scriitoarea americana Margaret Mitchell, autoarea celebrului roman  “Pe aripile vântului”, care a fost ecranizat în 1939; (n. 8 noiembrie 1900).

Filmul, cu acelaşi titlu, este considerat o capodoperă a celei de-a şaptea arte.

 

1953: Șahinșahul Mohammad Reza Pahlavi părăsește Iranul. Mohammad Mossadegh a refuzat să recunoască demiterea sa din funcția de prim-ministru.

Mohammad Reza Pahlavi avea o educație occidentală și  era un prieten al SUA și al statelor din vestul Europei.

Iran Politics Club: Mohammad Reza Shah & Shahbanu Farah Pahlavi ...

Foto: Șahul Mohammad Reza  Pahlavi  și împărăteasa Soraya.

 

Mohammad Reza Șah Pahlavi (n. 26 octombrie 1919 în Teheran; d. 27 iulie 1980 în Cairo) a fost fiul Șahului Reza Pahlavi al Persiei (Iran) și ultimul monarh al Iranului.

Tatăl său, Reza Pahlavi, este forțat să abdice ca urmare a unei invazii anglo-sovietice a Iranului, la 16 septembrie 1941.

Invazia a avut loc datorită alianței șahului cu Puterile Axei.

Reza Pahlavi a fost înlocuit cu fiul său, Mohammad Reza Pahlavi, care va conduce până la 11 februarie 1979.  . În 11 februarie 1979 a avut loc Revoluția Iraniană condusă de ayatollahul Ruhollah Khomeini și a fost înființată Republica islamică.

Mohammad Reza șah  Pahlavi a pleacat în exil, în Egipt, unde, grav bolnav, a murit la 27 iulie 1980, la vârsta de 60 de ani.

Președintele Egiptului, Anwar Sadat, i-a organizat funeralii de stat.

 

1954: S-a născut regizorul de film american de origine canadiană, James Cameron (nume la naştere – James Francis Cameron).

A fost de asemenea scenarist, actor, producător (autor a două dintre peliculele cu cele mai mari încasări din istoria filmului, „Avatar” şi „Titanic”) şi inventator (a lucrat la dezvoltarea sistemului digital tridimensional Fusion Camera System). 

  

 

 1956: A murit Béla Lugosi (Béla Ferenc Deszö Blaskó), actor american de origine ungară,(n. 1882, la Lugoj/România)

I-a dat viaţă  pe ecran, personajului Dracula (1927), rol care l-a consacrat.

Amazon.com: Nueva 8 x 10 Foto: Leyenda de Hollywood Bela Lugosi As ...

1956: A încetat din viaţă pictorul român Theodor Pallady; (n. 11/24 aprilie 1871 la Iasi).

 

 

 Autoportret

 

 

1957: În  Canada a fost  abolită pedeapsa cu închisoarea  pentru datoriile neplătite.

 

 

 

1958: S-a născut Madonna (Madonna Louise Veronica Ciccone ), interpretă americană de muzică pop, de origine italiană.

 

 

  

 

1960: Americanul Joseph Kittinger, se parașutează dintr-un balon aflat la 31.330 m, stabilind 2 recorduri mondiale, ramase si astazi –  săritura de la cea mai mare altitudine si cea mai mare viteza atinsa de un om fara un avion.

 

 

 

 

 

1977:  A încetat din viaţă, la reședința sa din Graceland,SUA, idolul muzicii anilor ’50-’60, Elvis Presley,actor în numeroase filme realizate special pentru el: “Veselie la Acapulco”, ” Blue Hawaii”, “Viva Las Vegas”; (n. 8 ianuarie 1935).

 

 

 

 

 

1987: A decedat  Emil Condurachi, renumit istoric şi arheolog român, membru al Academiei Romane, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bruxelles; (n.03.01.1912).

 

 

 

1999: In urma unui vot obtinut in Duma de Stat, Vladimir Putin a devenit premier al guvernului Rusiei.

 

 

 

 

 

 

2003: A murit în exil în Arabia Saudită, fostul dictator al Ugandei, criminalul Idi Amin.

Există unele dispute legate  de vârsta lui reală, dar cele mai multe surse spun că el ar fi avut  80 de ani.

A fost fiul unui vrăjitor, a servit în armata coloniala britanică si a fost campion de box la categoria grea.

Idi Amin a fost unul dintre  cei  mai sangerosi dictatori din istoria Africii.

El a condus Uganda din 1971 până în 1979, când a inlăturat  de la putere de  trupe din Tanzania şi de exilaţi ugandezi.

 

Idi Amin isi acorda lui  însuşi fel de fel de medalii, distincții și decorații.S-a proclamat președinte pe viață și feldmareșal, iar după un pelerinaj la Mecca și după ce și-a atribuit titlul de doctor honoris causa, s-a intitulat „Excelența Sa Președintele pe viață Feldamareșal Al Hadj Dr. Idi Amin Dada, VC, DSO, MC, Domn al tuturor fiarelor pământului și al peștilor mărilor și cuceritor al Imperiului Britanic în Africa în general și în Uganda în particular” (His Excellency, President for Life, Field Marshal Al Hadji Doctor Idi Amin Dada, Lord of All the Beasts of the Earth and Fishes of the Seas and Conqueror of the British Empire in Africa in General and Uganda in Particular”).

Se estimeaza ca la ordinul său ar fi fost asasinați cca. 400.000 de oameni, si că  mulţi dintre opozantii sai au fost închişi şi torturaţi.

 

 

 2004: Sonda Cassini-Huygens a descoperit două luni ale lui Saturn.

Sonda spaţială Cassini-Huygens – foto: ro.wikipedia.org

Cassini-Huygens este o navă spațială/sondă spațială robotizată lansată împreună de NASA, ESA și ASI care studiază în prezent planeta Saturn și sateliții săi naturali. Nava .

 A fost proiectată de NASA și este denumită după astronomul italiano-francez Giovanni Domenico Cassini. Agenția Spațială Europeană a conceput  sonda spatială Huygens, numită astfel  după astronomul, matematicianul și fizicianul olandez Christiaan Huygens.

Sonda spatiala Cassini a fost lansată  pe 15 octombrie 1997, și după o lungă călătorie interplanetară, a intrat pe orbită în jurul lui Saturn pe 1 iulie 2004.

 

2005:  A murit  fratele Roger, fondatorul comunităţii Taizé, stareţul singurei mănăstiri ecumenice din lume, apropiat al Maicii Tereza si confident al Papei Ioan Paul al II-lea; (n. 12.05.1915).

 

 

 

 

 

A  fost asasinat de către o femeie bolnavă psihic originară din România.

 

 

 

2008: A decedat  Elena Leuşteanu, gimnastă română, triplu laureată cu bronz olimpic la Melbourne 1956 – 2 medalii şi Roma 1960 – 1 medalie.

S-a nascut la 4 iulie 1935 la  Cernăuți.

 

 

Ascultati ultimul  interviu pe care l-a acordat in aprilie 2008 .

 

 

 

2010: China  a depașit Japonia devenind a doua mare putere ecomomica a lumii, dupa S.U.A.

Astfel, PIB-ul Chinei a fost de 5.878,6 miliarde de dolari in 2010, fata de Japonia care a avut 5.474,2 miliarde de dolari.

 

 2011: A decedat Paul-Marie Lapointe , scriitor și jurnalist de limbă franceză din Quebec (Canada); ( n.22 septembrie 1929).

2016 : A murit João Havelange , avocat brazilian, președinte FIFA între 1974 și 1998 (n.8 mai 1916).

  2018 :  A decedat  cântăreața americană Aretha Franklin ; (n.25 martie 1942).

Guide Profile: Aretha Franklin

A fost una dintre cele mai de succes compozitoare și cântărețe , de origine afro-americană; considerată „Regina muzicii soul”, a abordat cu mare succes și muzica gospel, jazz, blues, R&B și rock.

 Revista „Rolling Stone” a clasat-o (în 2008) pe primul loc în topul „Cei mai mari cântăreți ai tuturor timpurilor”.

A câștigat 18 premii Grammy și a fost prima femeie inclusă în „Rock and Roll Hall of Fame and Museum” (în 1987), a doua femeie inclusă în „UK Music Hall of Fame” (în 2005)De asemenea a fost  inclusă în „Gospel Music Hall of Fame” (în 2012) iar în 2019 a devenit prima femeie care a fost distinsă cu Premiul Special Pulitzer (post mortem).

2019: A  încetat din viață,actorul, regizorul și scenaristul american Peter Fonda, unul dintre reprezentanții curentului  contracultural al  anilor ’60 din America,  manifestat prin opoziția la cultura dominantă în societate și respingerea unora sau a majoritoții standardelor și modelelor comportamentale ale societății înglobante”.

Peter Fonda Appreciation: 'Easy Rider' Star Had Grassroots Appeal ...

Peter Henry Fonda(n.23 februarie 1940), a fost un actor, regizor și scenarist american, fiul lui Henry Fonda, fratele mai mic al actriței Jane Fonda și tatăl actriței  Bridget Fonda.

A fost nominalizat  la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original pentru Easy Rider (1969) și Premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru Ulee’s Gold (1997).

Pentru acesta din urmă, a câștigat premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor – Film Picture Motion .

Fonda a câștigat și  Premiul Globului de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar – Serie, Miniserie sau Film de televiziune pentru Pasiunea lui Ayn Rand (1999).

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

Sfinții Martiri Brâncoveni

 

 

Sfinții Martiri Brancoveni: Constantin Voievod cu fiii sai, Constantin, Stefan, Radu, Matei si sfetnicul Ianache, sunt praznuiti pe 16 august.

Domnia lui Constantin Brancoveanu a inceput sub semnul aparitiei Bibliei in limba romana, numita “de la Bucuresti”, in anul 1688.

Si-a asumat rolul de protector al tiparului si scolilor din Muntenia, dar si din Transilvania.

A dat Bucurestiului o noua Academie Domneasca, transformand scoala de la Sf. Sava in “colegiu public pentru pamanteni si straini”, cu o programa asemanatoare institutiilor de grad superior.

 

 L-a adus de la Istanbul pe Andrei, viitorul mitropolit Antim Ivireanul, sub indrumarea caruia se vor tipari numeroase carti in limbile romana, greaca, slavona, georgiana si chiar araba.

A ctitorit mai multe biserici si manastiri, intre care: bisericile de la Potlogi si Mogosoaia, Manastirile Hurezi si Brancoveni, Biserica “Sf. Gheorghe Nou” din Bucuresti, unde odihnesc sfintele sale moaste.

Pentru ca a refuzat sa se lepede de la credinta crestina, pe 15 august 1714, chiar in ziua cand implinea 60 de ani, domnitorul roman a fost decapitat.

Aceeasi pedeapsa au suferit-o si cei patru fii ai sai, impreună cu sfetnicul Ianache.

Numai in camăși, istoviti de suferinte si dureri, legați cu lanțuri grele, cu capetele descoperite si desculți, marturisitorii intru Hristos au fost aduși în fața sultanului Ahmed.

La cererea sultanului de a renunța la creștinism, Brâncoveanu a răspuns : “De legea crestina nu ma las, caci in ea m-am nascut si am trait, si in ea vreau sa mor!”, iar catre fiii lui a rostit: “Fiilor, fiți bărbați! Am pierdut tot ce aveam pe asta lume. Nu ne-au mai ramas decat sufletele.

Sa nu le pierdem si pe ele, ci sa le ducem curate inaintea fetei Mantuitorului nostru Iisus Hristos. Sa spalam pacatele noastre cu sangele nostru!”.

In urma acestor cuvinte, sultanul a poruncit sa fie tăiate capetele copiilor domnitorului.

Primul cap retezat a fost al lui Constantin, fiul cel mare. Au urmat capetele lui Stefan si Radu.

Cand a sosit randul lui Matei, baiatul cel mai mic, acesta a inceput sa planga. Tatal lui i-a poruncit sa se asemene fratilor sai. Copilul s-a indreptat spre jertfa fara retineri.

Au urmat Ianache Vacarescu, bunul sfetnic al Brancoveanului si apoi domnitorul, care a batut o cruce mare si a spus: “Doamne, fie voia Ta!”.

Trupurile lor au fost aruncate in Bosfor. Au fost scoase de câțiva creștini si țngropate in mare taina intr-o manastire din Halki, chiar lângă Țarigrad.

In vara anului 1720, Doamna Maria (Marica) a adus pe ascuns ramașitele domnitorului si le-a ingropat in Biserica Sfantul Gheorghe Nou din  centrul Bucureștiului.

A așezat peste mormant o piatra impodobita doar cu pajura țării, fără nici o pisanie, iar deasupra a pus o candela de argint.

Pornind intre altele, si de la inscriptia de pe aceasta candela (din 12 iunie 1720), Virgil Draghiceanu a facut in 1914 senzaționala descoperire a mormântului voievodal (“cea mai mare rasplata pentru modesta mea activitate de o viata”,îi scria el savantului Dimitrie Onciul).

In jurul autenticitatii si paternitatii descoperirii s-au iscat pe atunci multe polemici si chiar procese, în care de partea lui Virgil Draghiceanu a fost inca de la inceput, printre multi altii, si marele Nicolae Iorga.

Pe 15 august 1992, Constantin Brâncoveanu cu fiii săi si cu sfetnicul Ianache au fost declarați sfinți de catre Biserica Ortodoxa Romana.

Sunt sărbatoriti pe 16 august, a doua zi după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Crestin Ortodox.ro;

  2. Istoria md;

  3. Istoricul zilei blogspot.com;

  4. Mediafax.ro;

  5. lessignets com;

  6. wikipedia ro.

  7.  Rador.ro

Publicitate

16/08/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 16/08/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: